2014. december 17., szerda

OLIMPIA, VAGY AMIT AKARTOK

Hát, mégsem a Népstadionba építik bele az új stadiont, mellé csesznek egy újat, ezt meg majd (ha fagy) megerősítik, és atlétikai célokra hasznosítják.
És építenek mellé egy vizes-centrumot is, aztán majd egyszer, talán, jól jöhetnek, ha olimpiát rendezünk.
„Nem adtuk fel az olimpiai rendezés gondolatát, de ehhez most előbb meg kell erősödnie az országnak” – mondta Orbán Viktor arra az újságírói felvetésre, hogy ez az új sportközpont akár egy jövőbeni kandidálást is szolgálhat.

Merthogy tulajdonképpen már csak ez hiányzik a magyarnak, meg két jó nagy seggberúgás – utóbbinak komoly realitása van, míg az olimpia-rendezés egy bomlott elme fekete rakétákkal lebonyolított szellemi tűzijátékának tekintendő, közvetlenül a kényszermunkán keresztül megvalósítandó teljes foglalkoztatottság mellől.
Tulajdonképpen nem is lenne ezzel baj, hiszen már a rómaiak is úgy tartották, hogy cirkusz kell a népnek, márpedig a mai kor cirkuszai a különféle arénák és stadionok, melyben az élsportolóknak nevezett akrobaták szórakoztatják a közönséget.

Van azonban egy aprócska különbség Róma és Budapest között, a rómaiak azt írták fel a falra, hogy Panem et circenses – kenyeret és cirkuszt, Budapesten pedig nem írnak sehova semmit - azt is titkosítják nyolcvan évre - de kenyeret aztán végképp nem.
Cirkusz van dögivel, porondmester is akad egy-kettő, amfiteátrumokat is építünk, és ha minden jól megy, a néhai Népstadion mellett felépül a Nemzeti Colosseum is, mely egyelőre nem kap nevet, várja, míg az ország hálás népe kiköveteli a Vezér jussát, hogy róla legyen elnevezve a sport e felszentelt csarnoka majdan.
Már látom is lelki szemeimmel a pompás avatóünnepséget, Wittner Mária, mint a Nemzeti Vesztaszűzek Nemzeti Anyja szotyolát áldoz, bedob egy marékkal a Vezér szájába, ő megforgatja pofazacskóiban a takarmányt és a héját úgy köpi kifelejbe, mint egy megvadult szecskavágó – gyönyörű, felemelő kép, - kormányfő és az orrodat is tisztíccsa…

Milliárdok mennek a szent célra, de a bolondnak is megéri, még ha a hetvenezres stadionban hétszáz ember se lézeng, ennek is a fele szabadjeggyel.
A bolondnak megéri, a normális meg elgondolkodik.
Egyrészt az élsportról, melynek a sporthoz annyi köze van, mint sasmadárnak a libatöméshez.
Nem kétlem, van igény a mutatványokra, de ez már inkább cirkusz, mint sport, elnézegetjük, de éppen az, ami a valódi sport célja, meg sem érinti az embereket.
Ül Józsi a televízió előtt és elnézegeti a kajakozókat, biztatja is őket vadul, lélekben velük húzza a lapátot, de ettől még vizet az átlag hetente egyszer, ha lát a kádban, a lapátot meg utálja, mert azzal csak dolgozni kell.
Mondjuk a sörösüveg emelgetése határeset, mert az hoz valamit az izomzaton, csak szorgalom kérdése.
De hogy ez a sok haszontalan létesítmény a felnövekvő ifjúság érdekét szolgálná, az nettó hazugság.

Ez még talán az élsportolók érdekét sem szolgálja, annál inkább a sport környékén, a sportból élők érdekét – a stadionok építéséből sápot húzó politikusokét, a sportolók körül fontoskodó léhűtőkét, akik kihasználják a fiatalokat.
Ilyen-olyan szövetségi funkcionáriusok, szurkolói szervezetek, biztonsági szolgálatok, baráti vállalkozások – mindenkinek leesik egy kis pénz a közösből, mellyel immáron el sem kell számolniuk azoknak, akik kézhez kapják.
Hát mi ez, ha nem felhívás a szabadrablásra?
Mindemellett belevágnak egy marék port a társadalom szemébe – legyen mindennap testnevelés, de ha esik az eső, akkor terem híján, a folyosón kell bohóckodniuk a gyerekeknek a nulladik órában.
Aztán lehet kiizzadtan és kissé büdösen beülni a padokba, hogy el lehessen leplezni a tényt, hogy a mai helyzet egy hibbant diktátorocska hobbiját szolgálja, melyből egyébként tovább gazdagodik.

Ennyi pénzből rengeteg dolgot meg lehetett volna, és meg lehetne oldani, kezdve az aprófalvak bölcsődéitől a tornatermekig, tanuszodákig, ahol a gyerekek mindegyikét meg lehetne tanítani úszni, tömegsportot szolgáló pályákig,  kis, a helyi igényekre méretezett sportcsarnokokig.
És az iskola sport megszervezésére is lehetett volna fordítani belőle, az átlagos képességű gyerekek sportoltatására, egyéb nevelési célokkal egybekötve.
Például a drog elleni harccal, a személyi higiénia fontosságának megértetésével, a bajtársiasság, a szolidaritás és a közösségi gondolkodás megértetésével.
Nem az élsport fogja felvirágoztatni az országot, hanem az, ha egy iskolában minden diáknak tud kínálni testnevelője olyan sportot, melyet szívesen és kedvvel fog űzni, melyben sikeres lehet, a sakktól az asztaliteniszen keresztül a természetjáráson át a kerékpár-túrákig, a röplabdán és kézilabdán át a labdarúgásig.

Orbán gladiátorokat akar képezni az amfiteátrumokba, fizetett szórakoztatókat, az országnak viszont egészséges ifjúságra és egészséges polgárokra lenne szüksége.
OIimpia - Pocakvezér Országában.
Nevetséges, hiszen a távolugrást ki kellene iktatni a programból – ne lássa ország-világ, hogy a seggünk kilóg a gatyából.
Persze szükség van élsportra is, hiszen az ember csodálja a teljesítményt, a karja libabőrös lesz, mikor egy olimpiai győzelemnél megszólal a magyar himnusz.
És mégis, nem ez a legfontosabb.
Ezt az átlagembernek nem kell látni, de egy politikusnak mindenképpen.
Ha ezt nem látja, nem lát az mást sem…

13 megjegyzés:

talalom írta...

Szívemből szóltál Pupukám! 1. Az élsport szemfényvesztés, aminek művelői a harmincas éveikre megnyúlt inú, szétmart szervezetű zombik lesznek, és miért? Várom már, hogy mikor ér célba pl. 10 másodperccel előbb az indítástól a síkfutó. Miközben a hamarosan szentséggé váló hat-három idején a belvárosi iskolában mi, alsósok nem is láttuk a tornatermet, "tornaórán" a padok között hajladoztunk, lóbáltuk kezünket, lábunkat - oldalsó karnyújtásra, lábemelésre már nem volt hely. Szerencsére, csak hetente kétszer. Amikor a fiam megbetegedett - a csípőjével volt baj - csak magas protekciónak köszönhetem, hogy iszonyú pénzekért elhordhattam Kőbányáról a Margitszigetre, hogy ott feketén úsztassa egy edző. Mert mozognia kellett (volna), de futni, ugrani tilos volt. Jöhetett az úszás, meg a kerékpár. A sportiskolájához tartozó uszodából az edző úgy hajtotta el, mint ahogyan mifelénk a nyomorékot szokás - pedig nagy szüksége volt a karbantartásra a műtétek után, hogy felnőve ne kerekesszékbe kényszerüljön. Szerencsére ma már nem is sántít, gyerekkorban ugyanis szinte csodák is teremthetők, jó orvosokkal (Ortopédiai Klinika), szívós rehabilitációval. Az orvosa szerint pl. csipőprotézisra 80%-ban azok az emberek szorulnak idősödve, akiknél nem vették észre gyerekkorukban a bajt. Mert a csontozat egyes részei kb. 14 éves korig képesek akár újra is nőni. Írnám még tovább is, de nem akarlak fárasztani titeket.
Még csak annyit: Le az olimpiával - ahol egykor az indulás feltétele az amatőrség volt (a profi gladiátoroknak ott a vb), ma meg egymást érik a korrupciós, meg dopping botrányok, mindegy, hogy Szocsiban vagy Londonban rendezik ezt a cirkuszt.
Ja, és hagyjuk már ezt a szotyit. Boldogságunkat akkor se bírnám, ha kaviárt csipegetne a páholyában és pezsgőt kortyolna hozzá. (Hihihi. Elképzelem, amint meisseni csészéből, a kisujját elegáncsan eltartva hörpöl. Pfuj, talalom!)

Névtelen írta...

Kedves PuPu!Én is szomoruan tapasztalom,hogy az utóbbi tízen években...már csak a ki nem mutatható doppingszerekről szólnak az olimpiák.Ez már nem JÁTÉK a szó legnemesebb értelmében...ez már kŐkemény üzlet sokaknak...kevés dícsősség a sportolóknak..és sok sok betegség vagy éppen halál az osztályrészük.Már nem is nézem szívesen ezeket a közvetítéseket. Minek izguljak...tán annak ki vett be több steroidot,vagy testosteront.....elnézegetve a női versenyzőket némely sportágban...hát isten bizony még férfinak is csúnyák lennének.Na ne mesélje be nekem senki,hogy így születtek. Szegények.....mit meg nem tesznek magukkal a dicsőség érdekében, mert nők már soha többet nem lesznek.

D. Elemér írta...

Kedves PU PU rég voltam, de itthon vagyok Karácsonyra a családnál

nagy szeretettel Eli

PuPu írta...

Kedves Eli, kellemes ünnepeket és jó pihenést kívánok Neked és egész családodnak!
A bejglivel vigyázz, hizlal!

:O)))

Névtelen írta...

T. Mindenki!
Az olimpia egy agyrém a magyar virtus egyik elfajzott megnyilvánulása. Az embereknek lassan kenyérre sincs pénze, nemhogy cirkuszra.
Azt is tudni kell, hogy az olimpia nem csak stadionépítésből áll. Ahhoz, hogy itt teljesen megújított infrastruktúra - közlekedés, úthálózat, vendéglátás stb. legyen - még Putyin pénze sem biztos, hogy elég.
Arról, hogy ez valahol majd megtérül még álmodni sem érdemes.
Mi is maradna utána? Üres stadionok, üres szállodák, üres gyorsvasutak, üres utak melyeket továbbra is fenn kellene tartani. Mibúúúl?
Megkérdőjelezném mindazok elmeállapotát, akik egészségük „hagymázas láz”- állapotában mindezt kigondolták.
Annyi biztos, hogy keveseknek ez k..va jó biznisz lenne. Átmenetileg még munkahelyek is teremtődnének, és a közmunkát kiválthatná egy magasabb minőségű munka. Csak, hát van itt annyi építőipari szakember? Azt mondják, hogy majd addigra lesz. Na és mit csinálnak velük, ha a terv "kútbaesik"(amire azért valljuk be, egyre inkább van esélyünk). Egy részük visszaminősül közmunkásnak, mások feketemunkát vállalnak és zsebből fizetett munkát végeznek.
De akkor még egy szóval sem említettem a magasabb kvalitást igénylő munkák végzésére kiképzett embereket, akik a lebonyolításban működnének közre.
Adnánk a xarnak egy pofont!

Más. Olvassátok el TUAREG mai blogbejegyzését - a kommenteket is - a szerdai tüntetésről és gondolkodjatok el rajta. Tudomásul kellene venni, hogy ez a „buli”amatőr alapon nem megy. Addig kár bármiben is reménykedni, amíg a hivatalos politika és a tömeg "nem ér össze." Az önbizalmukat visszanyerő profik sokat tudnának a szervezőknek és a lebonyolítóknak is segíteni, akár a háttérből is.
Egy 25 éves gyakorlattal bíró politikai garnitúrát nem lehet csak úgy következmények nélkül kiszórni. Szelekcióra mindenképpen szükség van, de önmagában az, hogy valaki politikus nem jelenti egyúttal azt, hogy gazember is.
Az is megérne egy külön misét, hogy a baloldal miért esett szét, és kinek a közreműködésével vesztette el a választók bizalmát.
Ebben a megvilágításban más a leányzó fekvése. Csak valakinek elő kellene ezzel állni – akár egy tüntetés szónokaként is – hogy a teljesen félrevezetett 18-40 évesek korosztálya ne zsigerből ítélkezzen.
Addig, amíg ez nem történik meg, nem is várható a bizalmi tőke visszaszerzése sem. Ezt hívják filmes nyelven a 22-es csapdájának vagy a sakkba patthelyzetnek.
Csakafidesz? az üdvözletét küldi!

havasi gyopár írta...

Csakabalnak és Csakafidesznek:
http://www.tarki.hu/adatbank-h/kutjel/pdf/b348.pdf

Üdvözlettel:
havasi gyopár

Névtelen írta...

havasi gyopár!
A barátom azt kérdezi, hogy ezzel a kisregényléptékű NP irásművel mire akarod felhívni a figyelmét.
Csak nem oktatási célzattal küldted?
Azt mondta közöljem veled, hogy ilyen terjedelemben nem szívesen olvas ilyesmiket, azért arra kér, hogy emeld ki, vagy határozd meg pontosan azt a szakaszt, amit elolvasásra alkalmasnak itélsz. Azt majd szívesen elolvassa és ha szükséges véleményezi is. Üdv.:

D. Elemér írta...

Viszont PU PU !!!
Töltött káposztát ettem
igazi huslevest oldalast
tele vagyok
a bejglit késsöbb XDD

isten áldjon meg !!!

havasi gyopár írta...

Névtelen 19:03
Sajnos nem tudok kiemelni egyetlen részletet sem Nádas Péter elemzéséből, mert úgy ahogy van az egészet el kell olvasni.
Elsősorban azért, mert N. P. szemléletmódja nem csak magas szintű míves írásmesterséggel született (ezt már eddig is tudtuk), hanem azt is feltárja, hogy milyen otthonos rendszerben tud mozogni az az ember a politikában, aki - tudomásom szerint - hivatalosan soha nem politizált és politatudományt sem tanult!
Pusztán a hétköznapi gondolatait fogalmazza meg úgy, hogy azok az olvasókban is ki tudnak bontani sokszor olyasvalamiket, ami akár még annál is több lehet, mint amit íróként leír!

Átsuhant bennem: lehet, hogy a politikát mélyebben értik azok, akik nem is politikusok?
Szerintem - többek között - ezért is kellene végig olvasni...

Névtelen írta...

havasi gyopár!
Barátom erre nem vállalkozik. Ennél fontosabb dolga is van.
Azt üzeni, hogy ő soha sem volt hivatásos politikus és nincs is szándékában azzá lenni.
Egyszerűen csak véleménye van a mindennapok történéseiről.
Van akinek ez tetszik és van akinek nem.
A lényeg, hogy ettől függetlenül a maga módján mindenkinek igaza van.
A világot az viszi előre, hogy az emberek általában nem értenek mindenben egyet. Üdv:

havasi gyopár írta...

Névtelen 20:49!
Nádas Péternek is egyszerűen csak állampolgári véleménye van a mindennapok történéseiről és talán fontos számára az is, hogy ezt meg is írja (mint íróember), a többit meg az olvasni tudókra bízza...

Névtelen írta...

havasi gyopár!
csakafidesz? köszöni, hogy gondoltál rá és megigérte, hogy holnap időt kerít rá és olvas megállás nélkül.
Őszitén kíváncsi rá, hogy mi újat mondhat neki Nádas Péter.
Egyébként ő is gyakran leírja a gondolatait - na persze nem szépírói minőségben - de reméli, hogy érthető módon.
Üdv.:

pleinair írta...

Hiszem, hogy ez az aljas kormány hamarosan bukni fog, de addig muszáj a szolidaritás kézzel fogható jeleként támogatással segíteni a rászorultak túlélését.
A DK 10 kg-os élelmiszercsomagokat állított össze a szegény, éhező családoknak. A helyi válsztókerületek szintén gyűjtöttek pénz- élelmiszer és ruhaadományokat.
A kiosztás még folyamatban van, kb a felénél tartunk.
Nem könnyű a rászoruló családok címének felkutatása. A hivatalos nyilvántartásból adatokat személyiségi jog sérelmére hivatkozva nem adhatják ki.
Pedagógus ismerőseinktől kaptunk információkat, és a városi segélyszervezetben is elfogadták a csomagokat. Itt behívták a családokat és személyesen vehették át az élelmiszert. Volt köztük ötgyermekes anyuka, unokáit egyedül nevelő nagymama, és volt olyan család, ahol a fűtésre se jut pénz. Elkérték a kiüresedett dobozokat hogy annak fellobbanó lángjánál egy percnyi meleghez jussanak. Egy közeli kis faluban a megadott címet kerestük, de a szomszédról is,- aki útba igazított minket - ordított a szegénység. Most vissza kell mennünk, mert ezt az embert és családját sem hagyhatjuk éhezni.
Még azt a kis fagyoskodó, sovány cigány fiatalasszony és kislányát akarjuk megtalálni, akiknek látványa annyira megrendített pár héttel ezelőtt.
Persze biztos neki is vannak szomszédai, akik ugyanúgy éheznek, mint ő.

"Valami nagy
-nagy tüzet kéne rakni,
Hogy melegednének az emberek.'
---
Valami nagy
-nagy tüzet kéne rakni,
Hisz zúzmarás a város, a berek...
Fagyos kamrák kilincsét fölszaggatni
És rakni, adjon sok
-sok meleget.
Azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni,
Hogy fölengednének az emberek!"