2014. december 22., hétfő

PÁRTZÁSZLÓK ALATT

Hát, persze, kínos lenne a tüntetések szervezőinek, ha kiderülne, hogy hangsúlyozottan civil rendezvényeiken hányan és hányan vesznek részt olyanok, akik amellett, hogy rokonszenveznek a tüntetés meghirdetett céljával – már, ha van olyan – de emellett rokonszenvezői valamely párt célkitűzéseinek is.
Ez már a szépemlékű MILLA tüntetéseinél is kiderült, merthogy ott verte magát a földhöz Juhászostól-mindenestől az összes szervező, meg a farvizükön tutajozó nagyeszű belvárosi értelmiség, de láss csodát, akkor sem szakadt le az ég, amikor a Szolidaritás aktivistái a saját zászlajuk alatt vettek részt a tüntetésen.

Jó lenne már tisztázni itt a viszonyokat.
Elsősorban a tulajdonviszonyokat, merthogy a tüntetés - mint rendezvény a társadalmi rend megváltoztatásáért - nem a szervezők tulajdona, a tüntetők meg még annyira sem.
Lehet, hogy nóvum lesz, amit állítok, de a tüntetés mindazon emberek közös tulajdona, akik egyetértenek a tüntetés deklarált céljával.
Akik a tüntetést szervezik, nem önzetlenségből teszik, mert ha abból tennék, akkor eszükbe nem jutna elküldeni valakit csak azért, mert a pártzászló felemelésével nyilvánvalóvá teszi, hogy az a szervezet, melynek tagjaként vagy szimpatizánsaként részt vesz a rendezvényen, azonosulni tud a rendezvény céljával.
Ha ott felemelik – mondjuk – a szocialisták, a DK, az Együtt, a PM, a MLP zászlait, akkor az azt jelenti, hogy a pártok egymillióra tehető számú szavazója, szimpatizánsa is ott van a téren.
A tüntetések szervezői persze ezt nem szeretik látni, mert ők azt a hitet táplálgatják magukban, hogy aki ott anyázza Orbánt, az mind az ő noname szervezetük és korántsem szerény személyük támogatója.

Lószart Mama, hogy klasszikust idézzek.
Az összes tüntetésen ott voltam, hol ezzel, hol azzal, rokonnal, ismerőssel, de ettől én még nem szegődtem az első perctől kezdve gyanús mozgású MILLA hívévé, én maradtam annak a pártnak a szavazója, amelynek előtte is szimpatizánsa voltam, nemmellesleg nem értettem velük sem egyet mindenben, de ez a párt volt, amellyel adott pillanatban a legtöbb célkitűzésében azonosulni tudtam.
És így van ezzel minden épeszű ember, mert a pártok nem vallások, nem szekták, hanem érdekeket kifejező politikai csoportosulások.
Addig vagyok a hívük, míg az érdekeim és - véleményem szerint - az ország érdekeit szolgálják, ha ebben nem vagyok biztos, akkor otthagyom őket, mint Szent Pál az oláhokat.

Sajnos, a tüntetések szervezői nagyon nem akarják ezt érteni, vagy ha értik is, akkor is vágják a ritkabuta pofákat, merthogy nem áll érdekükben megérteni a helyzetet.
A tüntetések szervezői ugyanis politikai haszonszerzésre játszanak, merthogy helyzetértékelésük szerint eljött az idő a politika baloldalinak, vagy a politika demokratikusnak nevezhető térfelének újraosztására, és abból ők is – vagy leginkább csak ők – szeretnének a maguk számára kihasítani egy terjedelmes részt.
Az elképzelés érthető, és a demokratikus oldal szerencsétlenkedése meg ostobasága erre ad is némi reményt, de ez a szép célkitűzés nem fedheti el az alapvető célt, nevezetesen azt, hogy ha nem akarnak Orbán vagy Vona lágerében elméleti vitákat folytatni, mint hajdan a német kommunisták a szociáldemokratákkal Hitler lágereiben tették, akkor fontossági sorrendet kell állítani.

A társadalom persze vevő a demokratikus mázzal leöntött hablatyra, meg aztán az ember olyan, hogy bárkit-bármit is kell szidni, boldogan beszáll, elhiszi, hogy a pártok az okai a demokrácia igenbánatos sorsának.
Ha valaki a delikvens felé mutatna – te vagy a hibás, jóasszony, vagy te is hibás vagy, akkor igen meg lenne sértődve, miközben ő is ott óbégatott az összefogás ellen a helyi közösségben, ő is erodálta a pártját, mikor azt mondta, hogy ezek mind egyformák, mikor osztotta az észt a szomszédasszonynak.
Ma ott tartunk, hogy a magukat civilnek meghatározó kóklerek tarolnak, a pártpolitikusok meg megszeppenten nézik, amint kirúgják alóluk a sámlit.

Pedig nincs itt másról szó, csak új pártok alapításáról a régiek helyett.
A figurák egy része új versenyző, őket kár lenne elherdálni, mert sok a tehetséges, tenniakaró fiatal, de vannak itt civilként újrahasznosításra váró volt pártpolitikusok, a politikai életben maguk számára helyet és üzleti lehetőséget kereső üzletemberek, meg néhány idióta is, aki azt hiszi, hogy a politika az az ordibálás szinonimája.

A mai civil archetípusa Juhász füvész, aki a civil non plus ultrája volt, egészen addig, míg esélyt nem látott valamilyen említésreméltó pártpolitikai pozíció megszerzésére, akkor vetett egy kecskebukát és hipp-hopp, aranygyapjas, göndörszőrű pártvezér lett belőle – habár legutóbbi megnyilvánulásaival ezt-azt jóvátett nagyszámú bűneiből, melyeket az ellenzéki összefogás ügyében követett el.
A többiek sem gondolkodnak másként, úgyhogy én azt tudnám javasolni a pártok vezetőinek,hogy mosolyogva hagyják figyelmen kívül a zászlók elleni tiltakozásokat és tegyék a dolgukat, mert nem csak a pódiumról, de lehet ám a nézőtérről is követeléseket megfogalmazni.
A demokraták együttműködésre vannak ítélve, ha tetszik ez némelyik választott vagy önjelölt vezetőnek, ha nem.

A mai írás annak kapcsán született, hogy a „MostMi – Új országot építünk” elnevezésű tüntetésen az Operánál a Demokratikus Koalíció a rendezvényen belül saját zászlai alatt akar tüntetni, ez nem tetszik Várady Zsoltnak és Vágó Gábornak, amit tekintsünk magánügyüknek.
Már a tüntetés elnevezése is árulkodó, emellett hülyeség is, nem lehet tízmillió embert kettesével kipróbálni, hátha bejön valamelyik,
 hátha lesz belőlük nyerő páros.
A Demokratikus Koalícióról tudjuk, hogy milyen párt, vezetőjének erényeit-hibáit is ismerjük, a MostMi pedig egy MILLA reinkarnáció, pszeudo-szervezet, önmaguk által kinevezett – egyébként piszkosul demokratikus – vezetőkkel.
Ha Gyurcsány a nevét adja ehhez a rendezvényhez, akkor abban lehet bízni, hogy a demokráciát fogja szolgálni.
Váradyt országos ismertséggel rendelkező politikusként nem jegyzik, Vágó Gábort meg az LMP-ből ismerjük, ott emelgette buzgón a pracliját, ahányszor csak Orbán érdekeit kellett támogatni – hát mennyivel civilebb ő, mint például Gyurcsány?
Ő az a liba, amelyik a mellére írta, hogy kacsa vagyok…

De a lényeg itt a tüntetés.
Ha valaki azért nem jön, mert DK zászlók is lesznek ott, hát maradjon otthon, vagy álljon máshová a tömegben.
Ha szerinte a DK a gátja Orbán világgáküldésének, hát, csak sajnálni tudom.
De ugyanez a véleményem az MSZP-ről,- horribile dictu, a Magyarországi Munkáspárt 2006-ról is – és minden demokratikus pártról, melynek célja az Orbán-féle önkényuralmi rendszer megdöntése.
Ők a szövetségeseink.
Az ellenfél pedig a maffiaállam, annak vezetője és szövetségesei, a neonácik és újnyilasok.
Van ki ellen harcolni, nem kellene már megint a könnyebb megoldást keresni…

:O)))

78 megjegyzés:

Nephro írta...

"A tüntetések szervezői persze ezt nem szeretik látni, mert ők azt a hitet táplálgatják magukban, hogy aki ott anyázza Orbánt, az mind az ő noname szervezetük és korántsem szerény személyük támogatója." Ekkora faszságot már rég hallottam, ne is haragudjon a világ!

A civil tüntetés, az civil tüntetés. A tüntetés szervezői, meg szervezők. és nem az esemény "tulajdonosai" ahogy ebben az agymenésében is szerepel! Arról nem is beszélve, hogyha én tartok egy házibulit, az egyik vendég meg kijelenti, hogy "én márpedig igenis meztelenül akarok jönni!" és a kérésem ellenére és köti az ebet a karóhoz, hogy Ő márpedig meztelenül jön, akkor nem én vagyok a hülye ugye...

PuPu írta...

Dehogynem.
Merthogy ez nem házibuli, nem meztelen vendég jön, ha meg a szervezők nem tulajdonosai az eseménynek, akkor ne akarják kiutálni a pártokat, mert egyelőre még többpártrendszerű a parlament és a választásoknál nem égőszemű kisdiákokra meg tizenhétéves lánglelkű szónokokra kell szavazni, hanem politikai alternatívákra.
Megkérdezném tőled is: ki a civil és mitől válik azzá?
A pártok szimpatizánsainak zöme nem tagja egyik pártnak sem, mennyivel civilebb például a tüntetésszervezők akármelyike nálam?
Az én dolgom, hogy milyen zászlót emelek fel, vagy melyiket nem, ne akard már előírni nekem, hogy hogyan lehet gondolkodnom!
Te is olyan demokrata vagy, aki szerint az a demokrácia, ha te mondod meg a tutifrankót...
:O)))

Kapat írta...

Teljesen egyetértek PuPu!
Minél sokszínübb a tüntetők összetétele, annál inkább szimbolizálja, hogy egy cél érdekében képesek együtt mozdulni. Valóban, ahogy írod, ideje lenne a fontossági sorrendre figyelni. Megszabadulhatnánk nagyon sok kellemetlen, felesleges tapasztalattól, ha életünk minden területén követnénk ezt a sorrendet.
Nem könnyű dolog lemondani a kizárólagosnak vélt fontosságunk tudatáról, de valójában ez sokadrangú kérdés a lényeget tekintve.
A Milla tüntetést is egy alkalomnak tekintettük, hogy végre kifejezhessük ellenérzéseinket, tiltakozásunkat.
Szívesen vettük, hogy voltak akik ezt a lehetőséget megteremtették mindannyiunk számára. Eszembe sem jutott volna megkérdezni a mellettem álló tiltakozó társamtól, hogy milyen a pártszimpátiája, de az sem zavart volna, ha ezt szimbólumokkal tudomásomra hozza. Akkor és ott, volt egy fontosabb érdek, mely a többit maga mögé utasította.
Ez az elhatárolósdi valós veszélyforrás. A változtatás képességét, lehetőségét veszélyezteti. A fontos célt, a kevésbé fontos önmeghatározásokért.
Egy kis nagyvonalúság, felülemelkedés a helyzet szempontjából lényegtelen dolgokon, bizony intelligencia kérdése.
Ha bárki fontosnak érzi, hogy jelezze, mely kisebb közösséghez tartozik, miért ne tehetné?
Ennek tiltása is mások jogainak korlátozása, önző szempontok szerint. Ezek számomre érthetetlenek.
Kívánatos lenne, hogy a tüntetők élére állok mindenkit képviseljenek, hiszen nem egy homogén masszával állnak szemben, hanem különbözően gondolkodó, érző emberekkel. Azokkal, akiknek éppen az az egy dolog a legfontos, amiért, vagy ami ellen együtt tüntetnek, tiltakoznak.
Nagyon nehéz ezt megérteni?!
Az sem lenne baj, ha nem csak azt tudnák, hogy mit nem akarnak.
Jól jöhetne a tapasztalat is, az együttgondolkodás még senkinek sem ártott.

Geza írta...

Bar szivembol szoltal, kedves PuPu (a Juhaszra vonatkozo pozitiv megjegyzesedet pedig kulon is ertekelem, mert az a korrekt velemenyalkotas resze), de felek, hogy a helyzet nem ilyen egyszeru.

Az ezevi valasztasok egyertelmuen bebizonyitottak, hogy a neep (es sajnos ideertve meg a budapestieket is) nem bir megszabadulni a belegyomoszolt generacios eloiteletektol es 2006 fideszes szemleletetol (ertsd legundoritobb hazugsaghadjaratatol). Az emberek valami mast akarnak - persze, meg oek sem tudjak, hogy mit, de az biztos, hogy (foleg egy mai 40 alatti) nem a jelenlegi demokratikus partokat. Ez teljesen tisztan lathato, es szerintem nem szabad magunkat abban az alomban ringatni, hogy a nep valahogy a tomegmezdulasokon keresztul, majd megvilagosul, es megerositi a letezo demokratikus partformaciokat.

Azt persze en is rendkivul iritalonak tartom, mikor nehany "civil" el kezd meltatlankodni, mikor minket arra kenyszeritenek, hogy ne vallaljuk nyilvanosan eszmei hovatartozasunkat es kioktatnak minket, hogy mi minden volt elhibazott az elmult 25 evben. Ennek ellenere, szerintem nem lesz egyertelmu a partzaszlok alatti megjelenes, de remelhetoleg a tuntetok okosabbak lesznek, mint a jelenlegi szervezok. Az meg mar csak hab a tortan, hogy egy tegnapi hir szerint a kormany elkezdett a "civilekkel" targyalni. Lehet, hogy ennek fenyeben a nagy partellensseg mar kezd egy kicsit jobban erthetove valni.

Tamás írta...

Nem értem, hogy miért olyan nehéz felfogni, hogy az eddig demokratikus erőkből az emberek jelentős része köszöni szépen nem kér (ha kért volna, akkor nem lenne megint Orbán kormány, pláne nem kétharmad), de elege van már ebből a rendszerből, és ezt szívesen ki is fejezi, de nem szeretne közösséget vállalni a jelenlegi parlamenti pártokkal. És azt is tudomásul kell venni, hogy Gyurcsány Ferencben rengetegen az ördögöt látják (mint ahogy rengetegen Orbán Viktorban), és ha lehet vele riogatni, akkor azzal a társadalom jelentős részének a szemében ellenszenvessé válik a tüntetés. Mi akadálya van annak, hogy a DK szervezzen egy tüntetést, ahova meghívja az összes demokratikus pártot és mindenkit aki a jelen rendszer ellen van, és amelyen mindenkit bíztat pártjelvények viselésére és zászlók lobogtatására? Én lennék a legboldogabb, ha azon is hatalmas tömeg jelenne meg, és kiderülne, hogy nincs igazam. A pártok egyik közös igen visszataszító jellemzője, hogy imádnak rátelepedni mások kezdeményezéseire. Ez most ennek lenne egy minősített esete, ami számomra az elfogadhatatlan kategóriába tenné a DK-t.

charly fighter írta...

Háromszor futottam neki, hogy mondjak valami pluszt a poszt tartalmához, és mind a háromszor rájöttem, hogy amit mondani akarok, az már benne van. Így hát marad a számomra, hogy adjak hozzá egy pluszt + :)

hello írta...

Lehet, hogy nem fogjátok osztani a véleményemet, de én a szervezők helyében világosan kimondanám, hogy a minden párttól független résztvevőkön kívül természetesen az összes demokratikus párt híveit is várják a tüntetés(ek)re, és a pártzászlók + egyéb rekvizitumaik alkalmazásától való eltekintésére CSAK AZÉRT kérem őket, hogy ez, illetve ennek a képi megjelenése ne vigye el a tüntetés lényegét, vagyis ne arról a vetélkedésről szóljon, hogy melyik szervezet volt képes több embert mozgósítani!

Ez így korrekt lenne, inteligens emberek meg is értenék, el is tudnák fogadni, és rögtön nyilvánvalóvá tenné a szervezők egyenes szándékait. Már ha azok ilyenek.

hello írta...

intelligens - 2 l-lel természetesen

hello írta...

Nem közvetlenül ide kapcsolódik, de aki nem látta, feltétlenül ajánlom megnézni:

http://www.atv.hu/videok/video-20141222-parti-nagy-lajos-eb

Parti Nagy Lajos tegnap az Egyenes beszédben

talalom írta...

Itt is emlegettem már, megismétlem: többpárti demokrácia pártok nélkül nem létezik. A pártok eszközök, tessék arra használni azokat, amire valók!
Mire valók? Például arra, hogy egy pártnak KÖTELEZŐ lenne programját nyilvánossá tenni, hogy a választók valóban választhassanak. Egy pártról többé kevésbé tudni lehet, hogy mire számíthat tőle a választó, ugyanis jó esetben a tagjai már kivitatkoztak egy elképzelést, megegyeztek valamiben. Balázsról, Gáborról, Pistáról, Jóskáról csak azt lehet tudni, hogy "nem tetszik a rendszer". De melyik része? Miért nem tetszik? Ez szerepel a demokratikus pártok programjában. A fideszében csak annyi: Orbán folytatja. Rendben Tamás. Nem tetszenek a parlamenti pártok. Akkor alapíts egy újat, ahol megmondjátok, hogy mi nem tetszik, és hogy csinálnátok másként. Ahogy a Jobbik (direkt ezt a rémisztő példát hozom) tette, és mára csaknem 1 millió embert állított az elképzelései mögé. Mi az, hogy "rátelepszik"? A tüntetéseken eddig is, most is főként azok vesznek részt, akik figyelték a politikát, jórészt tagjai vagy szimpatizánsai valamelyik demokratikus pártnak. Jó, végre fölébredtek azok is, akik eddig finnyázták a politikát, ahogyan az ókori Athénban tették az idióták. Mit képzeltek Ti politikának? Amit a megmondók szajkóznak? Hogy ki mi legyen, és ki mi ne? Röhögőgörcsöt kaptam, amikor egyikük azt szajkózta, hogy nem politizál. Akkor mi a bánatos francot csinálsz édes gyerekem? Ülsz a sziklán, reszeled a körmöd, és hülyeségeket beszélsz? Nem kell szeretni se Orbánt, se Gyurcsányt. A demokratikus politikus halála, ha elkezdik "szeretni". Lehet egyetérteni azzal, amit mond, vagy annak egy részével. Aztán lehet, sőt kell is ellentmondani, vitázni, hogy a többség érdekeit a legkevésbé sértő (olyan nincs,hogy mindenki érdeke) kompromisszumok jöjjenek létre. Ennek a terepei a pártok.

nemóvatos írta...

A pártokat elutasítók (a tudat alattijukban?) a fékezhetetlen, erőszakos, gátlástalan, ellenségképző pártvezetéssel azonosítja és valójában ettől viszolyog.
Ha civil ugyanilyen jegyeket mutat akkor mi a különbség?
Sokszor van olyan érzésem, hogy túlságosan hitbelivé válik a politka megélése és mint ahogy a fradista (úlpesti, vasas, honvéd...stb )drukker holtáig az kényelmesebb a tömegvonzásnak (csapatszellemnek) engedelmeskedni mint szüntelenül gondolkodni és a helyes viselkedést kialakítva toleránsnak lenni mások álláspontja iránt.

nemóvatos írta...

"azonosítja" helyett:...azonosít egy pártot...

Kibic37 írta...


PuPu, ismét nagyon ott van ez az írás! Minden szavával egyetértek.
Van az a jó magyar közmondás, hogy "saját kárán tanul az ember". Ennek egyik variációja az, hogy "más kárán tanul az okos". A magyart az különbözteti meg az itt felsoroltaktól, hogy saját kárán sem tanul. Nem volt elég a Milla (és a jobb sorsra érdemes Bajnai) kudarca, nem volt elég a mérhetetlen károkat okozó bénázás az összefogás körül, az egész mókuskerék indul elölről, mintha legalábbis a demokratikus oldal nyerte volna zsinórban az utolsó három választást. Elképesztő!

Az Orbáni politika sikerének titka mindenek előtt a divide et impera elvének sikeres alkalmazásában rejlik. Minden maffia elsődleges célja megszabadulni a konkurenciától, amit jobb helyeken általában géppisztollyal szokott megoldani. Hja, hogy ott nincs kormányon! Így a rendelkezésére álló választék is jóval szűkebb. És hogy a megosztandó konkurencia Orbánék számára miért jelenti a magyar társadalom 90%-át, annak megértéséhez tudnám ajánlani Andor Mihály kitűnő írását, valamint az ott idézett Kis Miklós tanulmányát.

hello-nak:
Talán nem lep meg, de én osztom a véleményedet.:)
Mi az hogy! Nagyon is!!! :)))
És nem igazán értem a szervezőket, hogy miért csak a rosszat látják abban, ha pártok (is) támogatják a rendezvényüket. Féltékenyek, hogy a sikerben esetleg más is osztozik. Mintha nem közös érdekről lenne szó. Hát ez is elképesztő! :(((

grund írta...

A mostanában divatos szóhasználattal élve csak annyit röviden ezekről a pártkitiltósat játszó tüntetésszervezőkről, hogy Orbán kottájából játszanak. Amíg ezen nem változtatnak, Szemünk Fénye láblógatva szórakozik tovább velünk. Észhez kéne már végre térni!

csakafidesz? írta...

Sokakkal egyetértve csak néhány dolgot szeretnék az elhangzottakhoz kiegészítésképpen hozzáfűzni.
1./amióta megmozdult? a civil társadalom azóta egyetlen kérdés foglalkoztat.
Kik ezek, akik spontán módon kerültek elő szinte a semmiből, milyen érdeket - értékrendet képviselnek - és hová, merre tartanak?
2,/ Ha eddig is léteztek, hol voltak? Miért engedték, hogy A Fidesz enyhén szólva is nem éppen korrekt módon újabb 2/3-al nyerjen.
Honnan ez a hirtelen megvilágosodás? Miért ez a nagyfokú pártellenesség? Nekem kétféle elképzelésem is van, de ettől most megkíméllek benneteket.

Olvassátok Tuareg blogját! Ő ugyan egy kissé szélsőséges és talán túlzottan radikális, de világosan megmondja, hogy mi a teendő. Terveiből nem zárja ki a jelenlegi ellenzéki pártokat sem, mert egy "demokratikus minimum" megvalósításában gondolkodik, ahol senkinek sem azon kell gondolkodnia, hogy őt mi választja el a másiktól
Le kell váltani Orbánt, helyre kell állítani egy régi-új demokráciát a maga intézményeivel és ki kell írni az új választásokat. Ott aztán lehet versengeni a kormányzás lehetőségének megszerzéséért.

Nem tudom, hogy egyébként jóravaló gondolatai biztos talajra találnak-e.

Valahol azt olvastam, hogy a magyar ember rendkívülien hiszékeny és teljesen kompromisszumképtelen. Ez viszont az közös ügy – legyen az bármi is - szempontjából nem a legkedvezőbb előjel.
Sajnos a közeljövőből erre példák sorát lehetne idézni.

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Teljesen egyetértek veled.

Sokan mások is.

ezért idehozok egy írást, amelyik hasonló a tiédhez : http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/431580_politikai_kiskate_raszoruloknak_ii.

Üdv sphagin

Geza írta...

Tamas:

A partok elutasitasat a kovetkezo okok miatt nem lehet elfogadni:

a) az utcan (velem egyutt) hoborgo nep semmi mas alternativat nem ajanl fel.

b) a jelenleg ismert (es tobb szaz eve - de a masodik vilaghaboru utan mindenkeppen) egeszen kellemesen funkcionalo demokratikus berendezkedessel biro,tobparti rendszert magabafoglalo es kapitalista gyokerekkel rendelkezo tarsadalmak versenykepesek es ugyanakkor az egyeni szabadsagjogokat is megorzik.

c) a "hirtelen felindulasbol" elkovetett ideologia teremtes eddig meg csak pusztulast es vegtelen szenvedeseket hozott, mert alapvetoen kinyirta az emberek onrendelkezesei jogat.

d) ha valaki szamomra a politikabol valo kiabrandulasa kovetkezteben egyenloseget tesz az undorito eszkozokkel szetvert mszp majd az abbol kivalt es uj tarsadalmi elemekkel bovult DK es a fidesz kozott, azzal persze neheez vitatkozni, es reszemrol nem is fogok.

Ugyhogy barmennyire jolesik (nekem is) "mocskos fidesz"-ezni es olyan emberek kozott lenni, akik hasonlo szinten utaljak a jelenlegi rendszert mint en, az szamomra vilagos, hogy ha ez a hoborges nem lesz befogado a mai demokratikus oldal egy reszet megtestesito partok iranyaba, akkor nekem nem sok keresnivalom lesz ezeken az osszejoveteleken.

asta írta...

Mindenkinek:

Tuareg ca. 3 hónapja írogat a minimál célokról. Negyedik hónapja dekkol 2 sátorral, hangosítással a Kossuth téren. Márc. 15-re az egész teret lefoglalta egy giga tüntetésre, ahova bárki mehet, aki ezzel egyetért: civilek pártok, jelvényekkel zászlókkal, ahogy tetszik. Negyedik hónapja mondja, hogy a jelszavak: Orbán takarodj, Európa és demokrácia. Szilveszter éjszakára pedig Orbán búcsuztató szilveszteri bulit hirdet.

Miért van az, hogy senki nem akar tudomást venni erről a megmozdulásról. Meg tudja ezt nekem magyarázni valaki? Tényleg nem értem... de lehet, hogy én naív vagyok, vagy alul informált.

A kérdésem komoly és komoly válaszokat várnék.

Névtelen írta...

Ha Gyurcsány pártja az 5 %-os támogatottságával képes lenne leváltani Orbánt, az minden lenne, csak nem demokrácia. Hányszor kell még a többségnek kinyilvánítania az idei 3 alkalom után, hogy a hátunk közepébe kívánjuk a jelenlegi baloldali pártokat, köztük nem utolsósorban Gyurcsányt? Mi kell ahhoz, hogy tudomásul vegye, hogy nem kérünk többet belőle?

csakafidesz? írta...

asta!
Őszintén örülök, hogy az általam fentebb leírtakat megismételted és ezzel megerősítetted.
Egyszerűen azt is írhattad volna, hogy egyetértesz velem!
No mindegy!

csakafidesz? írta...

névtelen!
Senki sem mondta, hogy Gyurcsány 5%-os pártja fogja leválzani a kormányt.
Azt azonban nem szabadna nektek sem figyelmenkívül hagyni, hogy azért alaphangon mögötte ott áll 5-600 ezer ember.
Vagy ennyire nem érted, hogy mi a tét, vagy valami a baloldaltól idegen érdeket képviselsz?
Azt meg ti vegyétek tudomásul, hogy amíg nem lebbentitek fel azt a bizonyos fátylat, addig sokat viszont belőletek nem kérünk.

Geza írta...

Nevtelen @ 2014. december 23. 16:13

Pontosan, Te nem keersz a DK-bol, masok meg igen. En nem szeretem a zoldeket, Te meg lehet, hogy igen. Ha ugy altalaban a lehetseges szereplok nem kivannak belemaszni a maganszferamba [bar errol a zoldek eseteben nem vagyok olyan biztos] akkor semmi okod sincs kizarni egyik iranyzat kepviseloit/drukkereit sem a jatszmabol. Ez a demokracia, es nem az, ha az 5%-ra valo hivatkozassal ingerulten elkuldod oket es a messiast varod.

moose írta...

Vajon melyik része nem világos annak, hogy:
- visszaállítani az európai normákra épülő Alkotmányt,
- arányos választási rendszert törvénybe iktatni
- visszaállítani a köztársaságot.
- demokráciát
- Európai jogrendszert

Ezek alapján egyenlő feltételek mellett új választásokat kiírni, ahol minden párt megmérettetheti magát.
Amelyik párt ezt akarja, miért ne tüntethetne a saját nevében?!?

A nagyon kedves szervezőknek ennyit kellene megérteni és akkor ott lenne mindenki, aki ebben érdekelt! Pártzászlókkal, vagy anélkül.

Eszem megáll a sok ostoba hablatytól!…amit rendre előadnak.

És igen: Csak olyan pártot engednék indulni, aki világos programot tesz le. Amennyiben eltér az ígéreteitől, legyen egy "bölcsek tanácsa", amely azt momdja, hogy vagy azt teszed, amit ígértél, vagy
köszönjük,…ennyi volt.

Új választást írunk ki!

A "mit akarunk" a fontos,… szerintem a "takaroggyozás" egyáltalán nem fontos,…

az a fontos, hogy a törvény előtt mindenki cselekedete azonos elbírálás alá essen.

Ennek kell érvényt szerezni.

Igen, fontos, hogy szemléletváltás legyen a társadalomban és mindenki adózzon, mert akkor a jelenleg adózókra is kevesebb teher jut,… de előbb a fentieket kell elrendezni,… szerintem.

Kibic37 írta...


csakafidesz?:
Talán ha fellebbentenék azt a bizonyos fátylat, kiderülne, hogy még annyira se kérünk belőlük. Ezért inkább nem is teszik ...

DarthVader írta...

Névtelen:

"Hányszor kell még a többségnek kinyilvánítania az idei 3 alkalom után, hogy a hátunk közepébe kívánjuk a jelenlegi baloldali pártokat, köztük nem utolsósorban Gyurcsányt?"

Milyen többségnek, ember? Annak, aki nem ment el szavazni? Vagy a Fideszfanoknak? Miről beszélsz? Milyen többség és hol nyilvánitotta ki? A jelenlegi bal oldali pártokat ha összevonod - ugye mind együtt szar - és eltekintesz a Fidesztől, mint amely ellen az egész irányul, akkor nem marad más, csak a Jobbik, meg a nemszavazók. Ja, ti a nemszavazókat várjátok a tüntire? És a nemszavazóknak mi az elképzelésük az egészégügyről, felsőoktatásról, stb? A nemszavazók meg tosszák meg a jó édes mamájukat. Nem Gyurcsány miatt van a Fidesznek 2/3-a, hanem miattuk.
Elmehettek a vasporosba.

Névtelen írta...

Minden érv elhangzott már azon igazság mellett, hogy képviseleti demokráciában pártok nélkül nem megy, ezért csupán egyetértésemet jelzem!
Aki mást állít és tesz - tetszik, nem teszik - a regnálók maradását támogatja.
Arra pedig, hogy a "civilek" pártosodjanak, nincs érdemi szükség, mert egyrészt van belőlük éppen elég, másrészt nem adtak még adekvát és alternatív programot (sem )nyavalyáinkra.

Budavári Ágota írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
bubo írta...

Kedves elégedetlen civilek és pártszimpatizánsok! Azon gondolkoztam az eseményeket figyelve, hogy értelmes ember ha vállalkozó ha megrendelő mielőtt dönt, hogy kivel dolgozik, vagy dolgoztat, szereti ha valamilyen referenciát láthat. A pártokban (mindegyikben) vannak olyan emberek, akik hibáznak, de ettől még egy párt a célkitűzései, szabályai, és annak betartása alapján lehet elfogadható vagy nem. Egy pártban lehetnek becstelen tróger emberek, de ott vannak a becsületesen gondolkozó és tenni akaró emberek is. Ha egy tüntetésen egy szónok egyszer megkérdezné. „ Kedves civilek, választók, emelje fel a kezét, aki mielőtt elment a szavazófülkébe behúzni valamelyik pártra, képviselőre az X-et megnézte kire, milyen szakmai, emberi, múltú emberre, pártra adja el a szavazatát??? Elolvasta-e az adott képviselő szakmai önéletrajzát???
Gyanítom kevés kéz emelkedne fel.
De akkor hogyan lehet valakit megbízni a pénzügyeinkkel kapcsolatos munkával?
Az életünket befolyásoló törvények megalkotásával?
Vannak, akik büszkén mondják, nem mennek el szavazni. A szavazással, hogy véleményt mondok tartozom a családomnak, gyerekemnek, barátaimnak. Nem hagyom, hogy a passzivitásom miatt bárki megszerezhesse önző egyéni céljaihoz a hatalmat.
„Nem mentem szavazni, azt mondtam a gyereknek mennyen el ebből az országból, mert itt nem lehet megélni.” hallom egyesektől. Kérdem, hogyan fogsz a gyereked szemébe nézni, hogy a passzivitásod miatt a gyerekednek azt kell mondanod, hogy hagyja el a szülőföldjét?
Kinek a bűne, hogy élhetetlen országot hagyunk a gyerekeinkre, akik elvileg a jövőnk záloga kellene, hogy legyenek ezen a földön?
„ Kire szavazzak?” Jön a másik hülye kérdés.
Megnézted kire miért lehetne, vagy kire miért nem érdemes? De nem érzelmi alapon, hanem a szakmai múltja alapján. Mint a festőnél. Ahogy pupu is írja. „ ismerd meg a tényeket”
A festő vagy asztalos választásnál referenciákat akar mindenki, de az életünket, jövőnket meghatározó törvények alkotóitól nem kell semmi. Milyen primitívség egy sörért ész nélkül szavazni, vagy hagyni, hogy ilyen módon felülkerekedjen egy bűnszövetkezet az emberek sorsán?
Egy civil, ha politikai okból kimegy tüntetni, akkor ő már politizál. A pártokban meg vannak (az egy-két alkalmatlan emberen kívül) politikai tapasztalattal, szakmai múlttal rendelkező politikusok is, akiknek vannak jó javaslatai is. Az óbégatás előtt talán olvasgatni kellene és akkor lehetne élhető országot csinálni. El lehetne érni, hogy a jó javaslatokat tevő becsületes politikus vezetők az erőszakos tahókkal szemben a többség érdekének megfelelő törvényeket tudjanak alkotni.
„Göncz Árpád nem Schmitt Pál. Gyurcsány Ferenc nem Orbán Viktor. Demszky Gábor nem Tarlós István. Bokros Lajos nem Varga Mihály. Kovács László nem Szíjjártó Péter. Antall József nem Vona Gábor. Horn Gyula nem Boross Péter. Szabó Iván nem Semjén Zsolt. Gráf József nem Torgyán József. Iványi Gábor nem Hegedűs Loránt. Magyar Bálint nem Balog Zoltán. Mécs Imre nem Wittner Mária. Molnár Csaba nem Navracsics Tibor. Rainer M. János nem Schmidt Mária. Vadai Ágnes nem Hende Csaba. Niedermüller Péter nem Morvai Krisztina. Lendvai Ildikó nem Rogán Antal. Békesi László nem Matolcsy György. Solt Pál nem Szájer Józsefné. Györgyi Kálmán nem Polt Péter. Hágelmayer István nem Domokos László. Majtényi László nem Szalai Annamária. Meddig soroljam?”

Nephro írta...

Még egyszer mondom: Ha egy rendezvényen a szervező(k) megkéri(k) valamire a résztvevőket, és azt nem akarja az egyik résztvevő tiszteletben tartani, az igencsak visszás képet fest...

Érdekes amúgy ha a többi párt úgy gondolja, hogy a szervezők kérésének tiszteletben tartása, számunkra, alap dolog, akkor a DK miért nem gondolja így?

Lehet gyenge a felfogóképessége, bár nem gondolnám. Inkább csak hazabeszél. De azért elmagyarázom. Bár lehet felesleges...
Egyrészt a hasonlat az hasonlat. Tessék érteni. Ha már olyan magasröptű dolgokkal foglalkozik, mint a politika. Másrészt, attól még hogy a szervezők nem tulajdonosai a rendezvénynek, -bár ezt nem tudom minek kell magyarázni, attól még házigazdái. És a házigazda bizony tehet kitételeket. Amit, ha a résztvevő, tiszteli annyira a szervezőket, akkor elfogadja azokat. Tehát:

A szervezők kérésének figyelmen kívül hagyása, a magas fokú tiszteletlenség azon résztvevő részéről, aki nem akarja betartani az esemény szabályait.

És attól még hogy GYF milyen szöveget talál ki mellé, és az elhivatott -elvakult DK-sok mit találnak ki mellé, vagy mit hisznek el, az attól még tiszteletlenség a szervezőkkel szemben.

Ha nem tudná, felvilágosítom, hogy azért nem kérnek a pártokból, mert az ellenzéki pártoknak bőven elég idejük volt arra, hogy valamit összerántsanak. Nem tették. Ha meg egy civil/vagy civil szervezet szervez valami sikereset, akkor nem kell arra rátelepülni, vagy einstandolni, mert persze az a legkönnyebb, de, nem a legelegánsabb, sőt még csak nem is kulturált megoldás. És akkor még szépen fogalmaztam...

Unknown írta...

Ha egy országban, mondjuk, 5 párt van. Miért kell 4 nek egy kupacba tömörülnie, ha le akarja győzni az ötödiket? Most ilyen a választási törvény, amit persze az ötödik párt, egyedül fogadott el! Persze, hogy mindegyik a saját programát szeretné megvalósítani, azért fogad el egy programot. A demokráciában, úgy gondolom, a választó elvárja az általa választott képviselőtől, hogy ne parancsra nyomja a gombot, hanem aszerint, hogy a lelkiismerete diktálja!

PuPu írta...

Kedves Nephro, te legutóbb melyik civilre szavaztál?
:O)

pleinair írta...

Nephro,

Tudod mit? Ha a "házigazda" megköveteli, hogy "vendégei" egyforma álarccal takarják arcukat, akkor nem fogadjuk el a meghívást. Akkor a "házigazda" maradjon az arctalan vendégei szűk körében.
Micsoda önző, ostoba dolog a tüntetőknek feltételül szabni, hogy törvényesen használható jelképeikkel ne jelezzék identitásukat, ne vállalják önmagukat!?

A kedves szervezők ki akarják sajátítani a tüntetők tömegét, mert számukra a demonstráció célja nem a hatalom megbuktatása, hanem saját népvezéri ambícióik beteljesítése.
Ezzel Gyurcsány felszólítása nélkül sem értettünk egyet. Valami undort éreztünk, mert nagyon világosan látszott, hogy ezek a szervezők rá akarnak telepedni az elégedetlenségünkre, meg akarják lovagolni a nép elkeseredését, és saját szekerük célba jutását akarják elérni általunk.
Ha valóban orbán rendszerének eltakarítása lenne a céljuk, akkor közös, nagy ernyő alá vonnák az összes elégedetlent, hangjukat egyetlen hanggá, a nép hangjává fölerősítve egyesítenék.
Ehelyett megosztanak, aki zászlót, kitűzőt visz, az az ő kevéske hívük vegzálásának teszi ki magát.
Kinek van erre szüksége? Inkább el se megyünk a tüntetésre!

pleinair írta...

Asta,

én is értetlenül állok Tuareg agyonhallgatása előtt. Talán benne is vetélytársat látnak a politikai ambícióktól fűtött önjelölt vezérkék?
Mintha a lenézettség légkörét vonnák Tuareg köré. Pedig aki igazán anyagi és egzisztenciális áldozatot vállal az Ügyért, az Tuareg. Ő nem rekeszt ki senkit, nem saját önmegvalósítása eszközének tekinti az emberek nyomorát, kormányváltó hangulatát. Ő teljes mértékben azonosul a céllal, orbán eltakarításával.
Saját vagyonát áldozza erre a célra, nem kalapozik, nem kéreget.
Ott a helyünk a szilveszteri orbán-búcsúztatón!

Kibic37 írta...


Minden kedves blogtársamnak, és Neked PuPu
B O L D O G K A R Á C S O N Y T kívánok!

Kibic37

PuPu írta...

Köszönöm a jókívánságokat és azt is, hogy olvassátok az írásaimat.
Hogy még hozzáadjátok a véleményeteket is, azt külön köszönöm, így válik egy-egy téma élővé.
Kívánok nektek kellemes ünnepeket, pihenjetek kicsit - lehet, én is ezt teszem néhány napig - majd még meglátom...
Aztán az új évben majd új lendülettel megyünk neki a régi hülyeségeknek, közben azért egyszer-egyszer mosolygunk is kicsit!
Sok szép ajándékot, boldog estét kívánok mindenkinek!
:O))))

hello írta...

Kedves Pleinair, muszáj vitatkoznom.

Egyrészt, ha már a házigazda-kérdésnél tartunk:
Ha Téged meghívnak valahová, és ott az az elvárás, hogy húzd le az utcai cipődet, válts papucsra, szerinted nem bunkóság, ha ezt megtagadod?

Másrészt pont GY.F. hirdeti kb.1 évtizede, hogy első a haza ügye, utána következhet csak a párt érdeke, és legvégül a személyé.
Akkor ez ide hogy nem érvényes?

hello írta...

Harmadrészt:

Aki nézeteit tekintve bármilyen párt elkötelezettje, akkor is állampolgárként elsősorban civil.

De, mint ehhez a témához először írtam, nekem ez eléggé mondvacsinált feszkó, ugyanis mindnyájan kiválóan ismerjük a médiamunkásokat - és nem csupán a rémhírtévét + eszmetársait e tekintetben! -, hogy onnantól folyvást azt pásztáznák, melyik zászlóból, jelvényből van vajon több! Na, ebben abszolút empatikus vagyok a szervezőkkel, qrvára rühellném a helyükben én is!

hello írta...

Mindnyájatoknak békés, meghitt ünnepi hangulatban töltött napokat, aki már nem dolgozik a 2 ünnep között, jó pihenést is az év hátralevő részére!

Bocsi, hogy nem csinálok egyből megnyitható linket az alábbiból a tanult módon, de estig még sok a dolgom, és séróból sajnos nem megy, utánabogarászni meg nem fér bele.
Tehát:

Kattints a linkre, várj, amíg betölt, majd a bélyegre, a kutyusra, a hógolyókra és végül a hóemberre!

http://ak.imgag.com/imgag/product/preview/flash/bws8Shell_fps24.swf?ihost=http://ak.imgag.com/imgag&brandldrPath=/product/full/el/&cardNum=/product/full/ap/3166187/graphic1

Névtelen írta...

Egy hozzászólást Béndek (1000 leütés) blogjáról:

Lassan olyan az egész, mint a trafik, vagy földmutyi.
Te kapsz trafikot, vagy földet, te meg kapsz cokit, mert nem fideszes a neved.
Te jöhetsz tüntetni, mert civil vagy, te nem jöhetsz tüntetni, mert párt a neved, és én mondom meg ki a civil.

A jelvény, vagy zászló nélküli tüntetőből így lesz sötétben bujkáló anarchista.

Döbbenetesen hasonlít a fidesz által gondosan megtervezett szervezetlenségre, a leváltásukat követelő tömeg megosztására a hatalmuk megtartása érdekében.

pzvárpalotai írta...

Érdekes , hogy a tüntetést szervezők ,a költségek fedezésére pénzadományokat kérnek -érthetően-, de , azt nem mondják be a hangosbeszélőn - a veszprémi harag napján , biztosan nem hallottam- , hogy : " párttagoktól , pártszimpatizánsoktól pénzadományokat NEM fogadunk el ! "
Az aktivisták gyűjtődobozain , ilyen felirat nem volt !
Igen , ez kicsinyeskedés , hasonló ahhoz , hogy az EU pénzét kérjük - aztán el lehet tolni a biciklit !

DarthVader írta...

Azért ugy szeretném megkérdezni a "civilektől", hogy szóltak-e valamit, amikor Gulyás "Civil" Márton megjelent a DK tüntetésen, és provokativ táblát lengetett. megjegyezte-é valamelyikük, hogy Márton, ezt nem kéne! ? Vagy azon óbégattak, hogy - egyébként helytelenül - de "inzultálták" ?

Na, melyik a kettő közül? (Persze a mindkettő igaz lenne a helyes válasz, de gyanitom, hogy nem ez a válasz fog születni. )

Geza írta...

DarthVader:

Mindket hozzaszolasoddal maximalisan egyetertek.
Meeg 3 megjegyzes az altalad is erintett temakhoz.

1) A Gulyas gyerek performance nem igazan hasonlithato ossze az esetleges parthovatartozas megjelenitesevel a "civilek" altal vezenyelt tunteteseken. Az elobbi egy lenyegeben a DK altal szervezett partdemonstracio volt (bar igazabol nem annak volt tervezve). Emiatt, az ilyen esetben az illemszabaly az, ha nem ertessz egyet azzal, amit ott beszelnek , akkor vagy nem meesz el, vagy csak csendben csovalod a fejed. Ezert a Gulyas protestalasa egy egyertelmu provokacio volt, annak minden mellekhatasaval.

2) A civil tunteteseken - az eddig is jelenlevo DK-sok es esetleg mas parttagok - lathato azonositasa nem valtoztatna azon az alapveto tenyen, hogy ezek az emberek udvozlik a tarsadalomban elindult ellenallast, es tovabba is betartjak a tunteteseken valo reszvetel alapszabalyat: aki nem ert egyet a demonstracio fo celjaval az ne vegyen reszt rajta. A cel az ott elhangzottaknak a tomeg reakcioi altal torteno megerositese, es nem pedig azok "in situ" vitatasa a podium kozeleben transzparensek feltartasaval ...

3) Ujabban (elsosorban az onkormanyzati valsztasok kapcsan) sok olyan esetrol hallottam, amikor "fuggetleneket" tamogattak partok, de a tamogatas formaja is mintegy "fu alatt" tortent, hogy lehetoleg a poogaar happy legyen, mert nem partokra szavazott. En ezt a tendenciat meglehetosen aggasztonak tartom, hiszen ezek az akciok egyreszt igen keveset hoznak a konyhara, masreszt sajat szellemi identitasunk szegyenlos eltitkolasa lenyegeben annak feladasat jelenti.

nemóvatos írta...

Először is minden olvtársnak Boldog Karácsonyt kívánok!
Másodszor meg azt jelzem, hogy a pártjelvény, a pártzászló, a párt identitás kimutatása a kívülálló számára lehet vagy vonzó, vagy taszító. Ezzel a viselőjének számolnia kell, ököl szabály pedig nincs (ha jó érzés se, az baj).
Nagy és közös társadalmi cél érdekében, sérelem ellen szervezett demonstráción a pártszimbólumok mellőzése, mindenesetre megnehezíti a rosszindulatú címkézést és a fő cél elmismásolását.
Az önmérséklet nem árt, és a pártpropagandára --ha mégoly fontos is-- nem kell minden alkalmat felhasználni.

mákos guba írta...

https://www.youtube.com/watch?v=unlFAmJKMRE

Kibic37 írta...


Kedves Géza!
Csatlakozom a DarthVadernek szóló megjegyzésedhez, és lenne néhány gondolatom a 3. pontoddal kapcsolatban.
Szerintem ez egyik válfaja annak, amikor a társadalom önként és dalolva sétál bele a "divide et impera" csapdájába, a hatalom pedig a fotelben a kényelmes hátradőlést csak pillanatokra függeszti fel, hogy térdét csapkodhassa a röhögéstől. Hatalmon ugyanis mindig párt van és nem "független", netán "civil" szervezet. Neki pedig az az érdeke, hogy a konkurencia minél kisebb egységekre hasadjon szét, akik lehetőleg apró csip-csup ügyekben is képesek egymás torkának esni, mint a kutyák, akik a kertben azon marakodnak, hogy melyiküknek van joga az utcán sétáló harmadik kutyát megugatni.
"Mi vagyunk a Júdea Népe Front! És nagyon utáljuk a rómaiakat! De még jobban utáljuk azt a rohadt szemét Júdeai Népfrontot! Meg a Júdeai Nemzeti Frontot is!" Ismerős, ugye? (Monthy Python "Brian Élete").
És ami az önkormányzati választásoknál akár még racionálisnak is tűnhet - hogy ugyanis ott elvileg a helyi közösség ügyeit intéző önkormányzati tisztviselőket és nem pártokat választunk, ezért érdemes a társadalom pártoktól ódzkodó attitűdjére építeni (lásd Schmitt Független Pál mint Bp-i főpolgi jelölt anno ...), - egy ország alkotmányát érintő kérdésben merőben irracionális, ha a politikát ki akarják iktatni, és az egészet a civil szféra érdekkörébe vonni. Márpedig itt és most mintha erről lenne szó...

Kibic37 írta...


Még mielőtt valaki szóvá tenné, az alkotmány szó használata az előző megjegyzésemben nem volt szerencsés. Amiről most szó van, nem alkotmányozó nemzetgyűlés, hanem a regnáló hatalom elleni politikai tiltakozás, amelyre apropó az Alaptörvény életbeléptetésének évfordulója.
Bocs, ha félreérthető voltam.

Frank írta...

Utalva Pupu bevezető mondataira, azt javaslom a civil tüntetés főszervezőjének, hogy fogadja el: a politikát pártok művelik, az ő képviselőik kerülhetnek be a parlamentbe, civilek nem. Ennek megfelelően alakítsa meg, és jegyeztesse be a Civil Pártot, ezen a néven, majd szervezzen tüntetést, amelyre csak a Civil Párt tagjait és csak párton kívülieket hív meg.
Aztán, ha összegyűltek, számolja meg őket egyenként, szerintem nagyon hamar megesz a végeredmény.

Névtelen írta...

Hol a Gazda?
Már harmadik napja nem ír egy sort sem!
A bejgli evők lázadnak:O)

bubo írta...

Kedves Névtelen! " Hol a gazda?" Mint erre olvashatsz választ fentebb. Ő is pihenhet. Az írás fárasztóbb sport mint az olvasás. Most többnyire mi egymásnak írogatunk. Meg a család körében töltjük az időt. Ehhez kívánok Pupunak, neked és minden olvasótársnak kellemes perceket.
Kellemes Karácsonyt.
:-)))

SSz írta...

pzvarpalotai, tök igazad van, ha Veszprémben a párthoz valamilyen értelemben köthetők adományai nem kerülnek a dobozba, akkor majdnem semmi nem lett volna benne. "Magunk között" szólva doboz és gyűjtés lett volna. :)

Racionális (Föld-lakó/ember/magyar) írta...

Két kérdés van:

1./ Hogyan lehet megdönteni Orbán rendszerét?

2./ Hogyan lehet felépíteni egy jól és értelmesen működőt?

Aki ma kimegy tüntetni, kifejezve mély undorát a létező hatalommal szemben, az nekem társam elvben. Ugyanekkor beugrik, hogy amikor egy árpád sávos zászlót lobogtató, elvakult jobbikos az, akkor is társam? Itt bukik a dolog, mert ha sikerül megbuktatni, majd a Jobbik ugrik a helyére, akkor egyik szarból a másikba léptünk csak.

A vitát itt érzem kisiklani ezért, mert minden értelmes párt tagja társam elvben, amelyik nem hirdet őrült eszméket, és kicsit másként akarná a jövőt, de elfogadva az én eltérő véleményem is.

Ha ez nem lenne, csak demokratikus, toleráns, és értelmes gyülekezetek tagjai lennének ott, akkor létezne egy közös platform. Enélkül nincs ilyen, és itt kezdenek el a berzenkedések. Noha praktikusan a feladat első része a megbuktatás lenne, majd egy értelmes új rendszer felépítése, amihez viszont mindenképpen pártok, szervezett csoportok kellenek. Ezt nem lehet úgy elintézni, hogy döntsük meg, csináljunk forradalmat, aztán majd leülünk, és értelmesen megcsináljuk.

A gondolatnak Hegel-i értelemben meg kellene előznie a cselekvést, és ez hiányzik kicsit.

Ettől függetlenül, szimpatizálok és egyetértek a tüntetésekkel, mert legalább ezek a szarháziak nem tapsot hallanak, hanem "Orbán takarodj" -ot kénytelenek.

Hiányzik azonban az a valódi politikai szerveződés a háttérben-előtérben, amelyben kialakulnának azok a pártok, amelyek markánsan és világosan megfogalmaznák elképzeléseiket. Így lassan, az ellenzők látni kezdenék azt is, hogy mik lennének az alternatívák, és milyen erők, mit képviselnek.

Ezt a feladatot nem lehet megspórolni és erre a jelenlegi pártok csak részben képesek. A DK vagy amelyek kimondják, fölvállalják, mi így gondoljuk, ezt a szerepet kezdik érteni. Hiányzik azonban egy olyan politikai elit, amely nem járatódott le, ugyanakkor artikulálni képes világos és jól megfogalmazott elképzeléseiket.

Nephro írta...

Kedves plenair

A gyengébbek kedvéért, csak idézni tudom önnön magam:

"...azért nem kérnek a pártokból, mert az ellenzéki pártoknak bőven elég idejük volt arra, hogy valamit összerántsanak. Nem tették. Ha meg egy civil/vagy civil szervezet szervez valami sikereset, akkor nem kell arra rátelepülni, vagy einstandolni, mert persze az a legkönnyebb, de, nem a legelegánsabb, sőt még csak nem is kulturált megoldás."

pzvárpalotai írta...

Kedves Nephro !
Miért " einstandolás"-ként élik , élnék meg a civilek, a pártok nyílt jelenlétét ?
Miért nem azt gondolják : Lám , mi milyen nagyszerűek vagyunk - még a pártok is támogatnak bennünket !
Amúgy is ott vagyunk köztetek , sokasítunk benneteket !

Góbé írta...

Kedves Nephro, és mindannyian...

Nagyon jól látjátok! A demokratikus oldal pártjai az egymással "vivott" küzdelmeikben lejáratódtak, megbizhatlanok. Jöjjenek a civililek!
Már itt is vannak! A "szervezők" egymásra licitálva eddig már vagy öt-nyolcféle elnevezéssel igyekeznek bizonyitani, hogy ők a lótusz-faktuszok, -a'la Hofi-, azon versengve hogy melyik fontosság hányezer embert tud az utcára vinni.

A legtöbbje meg sem hallja, hogy az általuk beetetett tömeg mit is kiván. Megkockáztatom, nem is érdekli őket. Az általuk utcára hivott kisebb- nagyobb tömeggel ugyanúgy manipulálnak, mint a fidesz.
Belengetnek ideákat, majd feltételeket szabnak!
Meg akarják szabni a tengernek hogy hogyan morajlodjon, kit szeressen, kivel legyen lojális...
Amikor azt hallom, olvasom, hogy egy-egy "szervező", egy-egy megmozdulást a saját érdemének tekintve igyekszik megkülönböztetni magát a többitől, a hideg futkos a hátamon... Ezek akarnak új szeleket fújni, a régi, fideszes kottából ?!?

Racionális (Föld-lakó/ember/magyar) írta...

Elnézést, ha triviálisnak tűnik a hasonlat, de így talán érthetőbb.

Elképzelek egy jő nőt, és szeretnék vele lenni. Elmegyek ezért egy kuplerájba és remélem, hogy ott meglátom majd ezt az álombéli bomba csajt.

A madám készséges, felvonulnak a lányok és választhatok, de egyik sem hasonlít arra, akit elképzeltem. Most akkor válasszak mégis ezekből, pedig egyiket sem kívánom, csak azért mert ők ajánlják magukat? A madám azonban bölcs és tapasztalt, megérti a helyzetem és elküldi a lányokat, kéri, üljünk le és beszéljük meg ezt a dolgot. A bolt az utóbbi időben tényleg nem megy jól, érzi ő is, hogy a lányok nem azok, akiket a betérők keresnek, ezért kérdezgetni kezd. Milyet is képzeltem el? Milyen lenne, karcsú, kicsit telt, vagy főleg mosolygós? Szóval, kifaggat, majd ezt teszi a többi betérő vendéggel is. A végén nekiindul, és megkeresi azokat a lányokat, akiket leírtunk, és lecseréli a lányokat. Aztán felkapcsolja a piros lámpát újra, hogy "új lányokkal, újra nyitottunk" és a kíváncsiság persze engem is hajt. Elmegyek, és a problémám az, hogy melyiket válasszam az a 2-3 közül, akikből az egyik hajáért őrülök meg, a másiknak olyan a csípője, hogy beleszédülök, vagy az a harmadik, akit csókolni tudnék.

Jelenleg pocsék a választék a kupiban, így nem azon kell fanyalogni, hogy miért nem megy a bolt, hanem kellenek az új és kívánatos lányok, ezt tudja a madám. A régi lányok pedig fanyaloghatnak, vagy rájöhetnek, hogy lomposak, elhanyagoltak lettek, ezért újra kell gondolniuk magukat, vagy friss lányok kellenek helyettük, ők pedig már csak a kocsisoron melózhatnak különben.

A magasröptű viták ezt írják körül szerintem.

pzvárpalotai írta...

És ki (legyen, ill. lehet(ne) a Madam ????
Ki mondhatja meg ?
Ki alkothat szabályokat ?

DarthVader írta...

Az a baj, hogy a kupiban a lányok igaz, hogy leharcoltak, de nem a madam fog új lányokat keresni, hanem az utcai amatőrök tolonganak, és akarnak bekerülni a kupiba. Lehet belőlük bárcás a kupiban, az igaz, de végképp nem tudod róluk, mire képesek, és mivel lepnek meg, ha érted, mire gondolok. Ja, még 1, nincs a kupiban madam. Senki nem fog neked lányokat válogatni. Elmész az egyikkel, aztán vagy bejön, vagy nem.

pzvárpalotai írta...

Értem , hogy mire gondolsz.
Visszatérve az analógia tárgyszintjére , a metaszintről , most nem az az idő van amikor kísérletezgethetünk személyekkel , akik vagy bejönnek , vagy nem .
Szerintem , most olyan ember kell(ene) , aki már bizonyított , elismert sokak számára !
Nincs idő !!!

Racionális (Föld-lakó/ember/magyar) írta...

OV szimpatikus egy közösségnek (ő a kupi egyik régi veteránja), Gy. szimpatikus egy másik csoportnak (DK), és vannak senkinek nem szimpatikus, csak úgy ott lévők.

Lányt szimpátia alapján választ egy alkalomra az ember, aztán vagy bejött, vagy nem. Feleségnek már alaposabban átgondolva vágna neki, de az sem mindig jön be.

A személyek lényegtelenek - a személyiségük már fontosabb lenne. A politika azonban elsősorban a közös dolgoaink rendezési elveiről szól elsősorban. Hogyan gondoljuk jónak azt, mi legyen a rend? A pártok ilyen szempontból fontosak, mert egy-egy koherens elvi rendszert képesek kialakítani, formálni, ami egy-egy lehetséges módja az ország működésének, mindannak, ami meghatározza az életünket. Persze kellenek olyan karizmatikus (vagy kevésbe olyan) személyiségek, akik mindezeket az elveket a sajátjuknak tekintve tudják azt megjeleníteni és képviselni, majd nem utolsó sorban, adott esetben betartani is képesek azokat. A skandináv demokráciák sem tökéletesek, de nem véletlen a dán társadalom mondjuk másként működik.

A tömegek kellenek a romboláshoz, de nem képesek szervezetten palotákat építeni utána. A francia forradalom szétverte a rendszert, majd önmagát is, és a romokon Napóleon termett. Szétverték a cári rendszert, és a romokon Sztálin nőtt.

A lányokkal azt próbáltam illusztrálni, hogy nem a személyiségek között kell választani, hanem programok, elvi rendszerek között. Ez hiányzott a rendszerváltásból, aminél a társadalom kitárgyalta volna: a szocializmus nem működött, mert ... Rég nem volt diktatúra. Közösen mindenki útálta a rendszert kicsit, megvoltak a peremfeltételek, és ebben mindenki megpróbált egyénileg boldogulni. Nem voltak biztonsági őrök sehol, mert működött az öncenzúra.

Ma egyszer végre meg kellene beszélni, milyen társadalmat is akarunk, az hogyan törődjön öregekkel, betegekkel, gyerekekkel, .... Mik legyenek az egyének jogai és kötelességei, és ezt mindenkire nézve, milyen rendszer képes működésben tartani.

Ha csak kiválasztunk egy másik lányt a kupiban, attól az még kupi marad.

Wolk írta...

Mindenki egyfelől közelíti meg a témát. Miért nem gondol senki a kézenfekvő megoldásra? Tessék itt van alább bemásoltam. Tessék kikövetkeztetni hogy ezt miért nem akarja senki. A választó sem akarja! Inkább jöjjön a sok politikailag is aberrált! Kedves egészégükre éljenek velük együtt sokáig. Ez mindannyiunk halála!

http://li-de.tk/16-likvid-demokracia-bevezetes

http://www.kulturaliskreativok.eoldal.hu/cikkek/csinaljuk-egyutt--csinaljuk-jobban-a-demokraciat-.html

http://muon.hu/on-line-tartalom/440-likvid-demokracia

És a program is kész!

http://transform.hu/524-likvid-demokracia-program

Donáto írta...

Kedves Racionális ember!
Nagyon tetszett a kommented. Köszönöm:D

talalom írta...

1 Kedves Pupu! Pihenj, de léci-léci legfeljebb január 2-ig. Azért ötvennél több hsz-t generálni, (sőt volt majd 100 is!) nem semmi! Gratula, és kívánom Neked és szeretteidnek 2015-re mindazt, amit magamnak is szeretnék!
2. Tisztelt Mindenki!Elolvastam az összes hsz-t, ahogyan korábban is. Megpróbálom elnyomni a panelproli énemet, és nyomdafestéket tűrően fogalmazni.
Ez az egész "civil" bazsalygás egy rohadt nagy sunyiskodás. Nem mered kimondani, hogy ki vagy? Hogyan érzel? Nem vállalod, hogy miben hiszel, vagy reménykedsz? Nem akarod elárulni, hogy a gyermekeink lelkét nem dobod oda a papoknak? Hogy szekuláris oktatást akarsz? Hogy ateista vagy és hiszel a társadalmi szolidaritásban, ami nem egyenlő a nyálas jótékonysággal? Vagy éppenséggel hiszed valamelyik istent, és attól félsz, hogy az ateisták majd bezárják a templomodat? Hogy a szocialisták majd felosztják a vagyonodat? (Ugyan éppen az állítólagos jobboldali kormány teszi, ami egyébként tényleg a fasiszta (és a szociálfeudalista) rendszerek jellemzője volt?)
Nem, nem, Te civil, szeretnél továbbra is a "mindenkinek legyen jó" hülye álomvilágában élni, és mosod kezeidet. Te nem szereted, ha nyilvánosan meg kellene mondanod, miért nem tetszik a rendszer. Mert hátha megsértődik párezer (millió) ember. Ó,hát ezt nem vállalod! Te mindenkinek tetszeni akarsz, mint a rosszlány, aki végül senkinek se tetszik. Ezért aztán ki sem mered mondani, hogy miben hiszel. Tán magad sem tudod, és emiatt irritál mindenki aki nagyjából elkötelezte magát valamilyen elv, erkölcs mellett.
Csak mellékesen: egy tüntetésnek nem házigazdája van, hanem kezdeményezője, szervezője. És joga van megmondani, hogy kiket lát szívesen. De jó, ha tudja, Orbán éppen pár éve ugyanazon a terepen ügyködik, ahol a civilek. Éppen utálja a pártpolitikát.
Szóval, kedves civilek! El kell döntenetek, hogy hová álltok!

Geza írta...

Kedves Talom, jol a pofankba/jukba vagtad a frankoot, kellemes volt olvasni!

Mindenestetre, ha minden igy marad, es a "civilek" nem hatralnak meg, akkor januar 2.-an biztos sok kis DKs zaszlo lesz a tuntetesen (meg talan par mas paartee is, de a toluk megszokott ovatos, "puhatolozo" taktikat kovetve). Ha a HIR TV beraag, meg elkezd harsanyan GYF-ezni, es a DKs-okat baratsaggal fogadjak az ottlevok (+ sokan leszunk - partallastol fuggetlenul), akkor jo iranyba haladunk. Ezt most eleg nehez megjosolni. Csak remenykedni tudunk. Az biztos, hogy a civileknek fel kell kotni a fehernemut, ha nem akarjak megcsufolni a szepemleku 2012-es hasonlo megmozdulast [felek, hogy szonokilag bajba lesznek ebbol a szempontbol].

Wolk írta...

Az új, globalizálódó korszaknak még nincs releváns filozófiája, ha úgy tetszik, nem történt meg a felvilágosodása. Nincsenek nagy eszmerendszerek, amelyek ezt megfogalmaznák, leképeznék. És nincs olyan értékrend sem, amelynek alapján ezek a társadalmak szerveződhetnének. A klasszikus felvilágosodás értékrendje válságba került, és világossá vált, hogy a mai korszak körülményeinek és követelményeinek megfelelően jelentését át kell értékelni.

Felvetődik a kérdés vajon a most poltikai porondon lévő pártok közűl melyek értékelték át az általuk vallott filozófiát amely immár választ adhatna a kor kihívásaira és ezzel követendő példát mutatna a pártzászlókat megtagadó fiatalok számára?

Van ilyen párt?

talalom írta...

Jaj, Wolk! Ha Descartes, Diderot meg a többi arra várt volna, hogy "nagy eszmerendszerek" megfogalmazzák a filozófiájukat, még mindig a fán lógatnánk a lábunkat. (Mellesleg nem is lenne gerincproblémánk, ahogy a macskáimat elnézem.) A három jelszó mibenlétéről meg azóta is vitatkoznak. Ez teszi élhetővé az életet. Csak a szabadság értelmezéséről könyvtárnyi értekezés született az „azt csinálok, amit akarok”-tól a „felismert szükségszerűség”-ig.
Érdekes, az "Isten, Haza, Család" hármasát még az sem meri megkérdőjelezni, aki egyébként magát "felvilágosultnak" tartja. Pedig ennél hazugabb lózungot keveset ismerek.
Legtöbbször a konkrét helyzetet kell megoldani. Magyarországon azt, hogy Orbán és nézetei elveszítsék a többségüket, mert elveszik a nemzet, ha ma is a felcsúti ámbituson pipázgatva képzeli el az életet. És azt gondolja, hogy az a legnagyobb jó, hogy „süvegelje meg a magyart mind a német, mind az oláh, mind a tót” (Ady Szabolcska paródiája az Így írtok Ti-ből.). Ja, meg az amcsi is!
Ha egy nemzet nagy többsége a szűkölködésben él, az a nemzet elveszett. És ne tévedjetek: ha mondjuk holnap szétosztanák a leggazdagabb 100 magyar összes vagyonát a többieknek, semmi nem történne. Csak mindannyian szegények lennénk. (Ki van próbálva, nem működött.)
Abban igaza van Wolk-nak, hogy kell valamilyen eszmeféle, erkölcs, hit, ami meghatározza, hogy adott szituban hogyan cselekszem.

talalom írta...

Jaj, jaj, jaj! Természetesen nem Ady, hanem Karinthy (a Frigyes) a szerzője az Így Írtok Ti-nek.

Wolk írta...

A klasszikus termelési tényezők (tőke, munkaerő, föld) mellett világosan látható, hogy egyre inkább a tudás kerül előtérbe, és válik döntő termelési tényezővé.

Az oktatás jelentősége stratégiai fontossággal bír, főleg egy olyan kis nemzet számára mint a miénk. A tudást a tanuláshoz való lehetőséget mindenki számára teljesen ingyenesen közkinccsé kell tenni. Olyan feltételeket kell megteremteni, hogy bármely szinten bármely korosztály aki tanulni akar ne kelljen gondolkodnia azon mit fogok enni holnap, hol fogok aludni, miből tartom fenn magamat?

Könnyen belátható, hogy a nemzetünk fennmaradása csak úgy biztosítható ha az egész társadalom tudásszintje folyamatosan hatalmas mértékben növekszik.

A tudás alapú társadalom felépítésekor kiemelt jelentőséggel bír hogy a vállalatirányítás vagy a kormányzás is tudományos alapokra helyeződjön.

A politikát ki kell vonni a kormányzásból. A kormányzásnak szigorú szakmai, szakpolitikai szabályai vannak, s a gazdaságot és a társadalmat nem lenne szabad kiszolgáltatni alkalmatlan, felkészületlen és felelőtlen politikusok kényének és kedvének. Ez természetesen a demokratikus struktúrák teljesen újfajta értelmezését igényelné. A klasszikus politikai pártok válságban vannak és ebből nem látható a kiút.

Fontos irány lenne a civil társadalom és a civil demokrácia kiépülése, bár ez egyelőre, különösen Magyarországon, nagyon csökevényes. Olyan kormánypolitika még most sincs amelyik nélkülözhetetlennek tartaná a kormányzati és helyi hatalom feletti civil ellenőrzést.

"..ha mondjuk holnap szétosztanák a leggazdagabb 100 magyar összes vagyonát a többieknek, semmi nem történne...." ez nem igaz. A hangsúlyt arra kell helyezni hogyan osztanánk szét azt a 63847 milliárd forintot. (figyelembe vettem az országból offshore manipulációkkal 20 év alatt kivitt 242 milliárd dollárt is de csak a 30 leggazdagabb magyar vagyonnal számoltam) Mert lehetne annak a több mint 6 millió Ft/koponya szétosztásának nagyon hatékony módja is.

Racionális (Föld-lakó/ember/magyar) írta...

@donato - Már nem éltem hiába :)

@wolk - A döntéshez tudás kell, mint későbbi bejegyzésedben írod. Svájc elvben ugye választott demokrácia, amiben milliónyi népszavazás van. Tehát, közelíti a megadott modellt.

Azonban az a példa, hogy mi lenne, ha szétosztanánk a leggazdagabbak vagyonát mutatja, hogy ehhez érteni kellene a gazdasághoz a döntéseknél. AZ, hogy pénzem van, nem jelenti, hogy hatékonyan és jól tudom felhasználni, ezért igazából az a kérdés ebben az esetben, hogy mennyire jól van felhasználva az és az ennek során megtermelt értékek hogyan vannak elosztva, azaz klasszikus közgazdasági kérdés.

Ha feltennénk egy egyszerű természettudományos kérdést, akkor attól tartok, elég kevesen válaszolnának rá érdemben és helyesen. AZ IBM annak idején játéknak tekintette a PC szintű gépeket. A Microsoft hülyeségnek látta a Apple kütyüket először - ez mutatja, hogy a gazdaságban nem csak racionalitás működik, hanem valami több is. Egy jó vendéglőhöz nem olcsó ételek kellenek, hanem hangulat, jó étel, elfogadható ár kombinációja.

Koncepciók váltogatása viszont lerombol mindent, mert közben működni is kell. Ha állandóan átszervezzük az oktatást, vagy az egészségügyet, akkor közben tanulatlanok sokasága kerül ki a sulikból, és betegek maradnak ellátás nélkül. Normálisan, ezért cserélik a minisztert - mert ő politikus - az államtitkárok pedig maradnak, mert ők irányítják az apparátust. Nálunk pont ezt verték szét és önmegvalósító államtitkár-sereg garázdálkodik.

Wolk írta...

Köszönöm a kiegészítéseidet egyetértek velük.

Azonban ahogy közeledik a minusz 15 fokos hideg félelemmel gondolok azokra akiknek ez a tél lesz az utólsó.

Felháborít, hogy a tüntetések szervezőinek az internetadó ilyen mély sebet ütött ám egyszer sem szóltak azokról az embertársainkról akiknek azonnali valós segítségre van szükségük. A szegénységbe, nyomorba taszított magyarok millióiról.

Elitélem a hatalom birtokosait mert nem tesznek nem tettek meg mindent óvintézkedést ami szükséges. Ezt a sulyos életellenes tettet nem lehet gondatlanságból elkövetett emberölésnek nevezni?

Ifi Géza Nyug.plébános, Katolikus Egyház Népszava hozzászóló javaslatát nagyon gyorsan el kellene fogadni mert tényleg sok emberélet van veszélyben.

Ő az alábbi javaslatot tette:

"... Nyissák meg a metró alagútjait, mint háború idején tették Londonban és Moszkvában. Nehogy már mi adjunk -innen vidékről - odafent a város vezetésnek tanácsot. Középületek folyosóit - a fűtötteket - nem is említve. Itt vidéken márt nyáron lehetett volna gondoskodni a téli időben, de fűthető házak, nyaralók összeírásáról és szükséges esetekben megszervezni a téli ellátást. A tulajdonosokkal, akkor lehetett volna konzultálni, hogy egyetértenek-e. Mi lesz, ha hetekig tart a télies időjárás rengeteg hóval és bőven mínusz fokokkal? Leváltjuk a kormányt, ha megfagyunk? Ezt hogyan? Tavaly elvicceltük a március 15-i hirtelen hideg-és "télbetörést", hogy üljünk át egy másik autóba. Az egész ellenzék az "átülésen" rugózott hónapokig, de van-e egyáltalán épkézláb ötlete ma? Mindig csak a bajban károgunk, ahelyett, hogy felkészülnénk."

http://nepszava.hu/cikk/1043645-meg-fogunk-fagyni-minusz-15-fok-is-lehet/

talalom írta...

Kedves Wolk! Szerintem jól látod: a tudásé a jövő. Csakhogy: a szegénység - nem a nyomor, hanem az örökös szűkölködés - megöli a tudás iránti vágyat. Nincs más, csak megoldani a mát, meg esetleg a holnapot. Tudod az én életem legszebb korszaka az a 6 hónap volt, amikor kvázi főállásban tanulhattam. Semmi más dolgom nem volt, minthogy a kíváncsiságomat gazdag könyvtárban dőzsölhettem ki. És közben kaptam a fizetésemet. Ki tudtam fizetni a számláimat, tudtam cipőt venni a gyerekemnek, és arra is maradt idő, hogy beszélgessek a fiammal a tanultakról. Jó,majd 40 éves voltam. És 14 éves koromban már arról kellett döntenem, hogy mivel keresek pénzt. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nyomorgó néppel nem lehet nemhogy előrehaladni, megmaradni se. Az, aki tálcán kapta a lehetőséget, hogy akár 20 éves koráig is tanulhasson, annak gőze nincs, hogy milyen kincs van a birtokában. Azt képzeli, hogy csupán személyes kvalitásainak köszönheti páratlan karrierjét. Ez egyébként oldalfüggetlen. Liberális barátaim sem értik, hogy hogy miért nem tanul a gyerek? El sem tudják képzelni, hogy pénzt kell keresniük, akár 14 éves korukban is, ha pl. szeretnének cipőben járni. Nem szép cipőben, csak lábbeliben, ami megvédi a lábukat a csontig ható hidegtől. A szegénység lehúz, butít. a nyomor irányíthatatlan dühöt vált ki. Az én korosztályomnak iszonyú szerencséje volt: egy pusztító háború után születve érték lett az ember, a munkaerő. Ez úgy 25 évvel ezelőtt megváltozott. Nem a rendszerváltás miatt: amúgy is születőben volt a változás, ami a maga teljes brutalitásában 2008 után mutatta meg magát. Ebben a helyzetben navigálni nem egyszerű. De a lehető legrosszabb válasz az, hogy legyen úgy minden, mint régen volt. Ez Orbán - nem bűne: sokkal több: hibája.

Wolk írta...

Kedves talalom,

Köszönet, hogy első kézből való hiteles tapasztalataidat és véleményedet megosztod velünk. Számomra hasznos és tanulságos.

A tudást a tanuláshoz való lehetőséget mindenki számára teljesen ingyenesen közkinccsé kell tenni. Olyan feltételeket kell megteremteni, hogy bármely szinten bármely korosztály aki tanulni akar ne kelljen gondolkodnia azon mit fogok enni holnap, hol fogok aludni, miből tartom fenn magamat?

Irtam az előzőekben. A tüntetéseken erről a nagyon fontos követelésről nem ejtenek szót.

Igaz, hogy globális méretekben is hiányzik a szolidaritás melletti kiállás. Az éhezőknek ugyan adományokat gyűjtenek, a kétségbeejtő helyzetbe kerülőknek segélyeket is osztanak. A probléma azonban szélesebb, hiszen a gazdag és a szegény országok, a gazdagok és a szegények közötti szakadék növekszik, s egész népcsoportok kerülnek reménytelen helyzetbe akár hosszabb távra is. Úgy vélem, hogy ha a globális szolidaritás kérdését az Európai Unió azonnal napirendre tűzné már akkor is késő lenne.

Ennek szorgalmazására lenne hivatott az Európai Szegénységellenes Hálózat vagy a Magyar Szegénységellenes Hálózat. Sem előbbi sem utóbbi hangját nem hallhatjuk a tüntetéseken. Talán csak nem alibi szervezetek ezek is?

Ma Magyarországon, egyes számok szerint, a társadalom harmada él szegénységben, erre a problémára pedig a kormány válasza annyi, hogy aki akar, tud boldogulni. Csakhogy ez nem igaz. A munkakeresésnek, a tanulásnak vannak előfeltételei. Üres hassal nem lehet dolgozni vagy tanulni, tanszerek nélkül nincs oktatás, tudás nélkül pedig nincs munkavállalás.

Magyarországon a következő években egyre nőni fognak a szociális feszültségek, és a szegénység.

Ezt igazolja a 2015-ös költségvetés ahol azt látjuk, hogy kevesebb jut mindenfajta jóléti kiadásra, oktatásra, egészségügyre, szociális kiadásokra, a változás pedig radikális 2010-hez képest is.

morzsi írta...

Vazze! Beteg a Pupu! Ennyi időt Ő korábban nem hagyott ki!

Kibic37 írta...


Morzsi, ne bántsd PuPut! Időben jelezte, hogy most kicsit elvonul pihenni. Neki is jár egy kis nyugalom, nemde?
A fórum pedig nélküle is üzemel. A magam részéről pl. igen élvezetesnek találom Wolk, talalom, Racionális és a többiek csevegését. Még ha most csendben lapítok is... :)

talalom írta...

Kedves Morzsi! Én abban reménykedem, hogy nem beteg, csak kérődzik így, ünnepek idején. És jövőre ismét élvezhetjük briliáns eszmefuttatásait.
Wolk! Van egy pár mániám, ezek egyike, hogy gyűlölöm a jótékonyságot. Nyálas, megalázó gesztus. Aki rászorul, anélkül, hogy bármiféle ellenszolgáltatást adhatna, előbb-utóbb elveszti az önbecsülését, ami megöli az alkotóerőt (és mindegy, hogy az alkotás egy esszé vagy egy sámli).
A szolidaritás egészen más. Az a társadalom önvédelmi eszköze. Ami meggátolni is képes, hogy a társadalmi rend és szabadság felbomoljon. Alaptétele, hogy az embernek születése okán joga van a méltóságra, az életre. Ennek egyik eszköze lehetne a feltétel nélküli alapjövedelem, ami mindenkinek járna, a milliárdosnak is (pl. azért, hogy ne érezze úgy, hogy ő adja). A legnagyobb előnye az lenne, hogy kihúzná a talajt az ígérgető, meg fenyegető vezetők lába alól.

Wolk írta...

"...előbb-utóbb elveszti az önbecsülését, ami megöli az alkotóerőt (és mindegy, hogy az alkotás egy esszé vagy egy sámli)." írod.

A többség továbbra is dolgozna elsősorban azok akik magasabb életszínvonalat szeretnének (akik például szeretnének egy lakást, bútort, aztán talán még egy utódot is vagy más országokba eljutni, szeretnének egy bazi nagy lapostévét, egy mégokosabb telefont, szeretnének divatos cuccokban hódítani kellemes éttermekbe járni, autót a garázsba stb.-és ki nem szeretne?) és természetesen azok akiknek van vagy lenne erre lehetőségük.

Mert azt el kell ismerni, hogy a technológiai fejlődés hatására egyre kevesebb emberi munkaerőre van szükség és a munkanélküliséget ez generálja ami az alapprobléma.

Egy névtelen kisvárosban anno a cigányemberek is dolgoztak. (meg a magyaremberek is)

A telepen -nem is telep az hiszen ugyanolyan kockaházak épültek ott is mint a város bármely utcájában, ugyanolyan aszfaltozott utcákkal, közművekkel, gondozott kertekkel-, a második-harmadik generáció nő fel úgy hogy csak alkalmi munkából élnek ha van.

A kerteket művelik mert ami ott megterem arra nagy szükség van. Viszont arra, hogy a betört ablakot ujraüvegeztessék vagy a kerítést ujrafessék vagy a lehulló vakolatot pótolják - meg millió és egy hasonlóra- már nem jut a szűkös családi költsévetésből.

Igy mostanra csak az látható, hogy ott olyan emberek élnek akik nem törődnek a környezetükkel. Pedig ez nem igaz tudom mert a többséget -a régieket- ismerem személyesen. Ha munkához jut egyikük-másikuk akár csak egy rövid időre is szinte irigykednek rá a többiek.

A munka, és az ezen keresztül megszerezhető társadalmi megbecsültség, siker olyan emberi igények, amelyek nem szűnnének meg akkor sem, ha egyébként magához a létfenntartáshoz nem lenne szükség a munkára, több lenne az önkéntes is hidd el.

Ha mindenki ugyanannyi pénzt kap az államtól, nem lehetne szavazatot venni azzal, ha választási években több pénzt adnak a nyugdíjasoknak, vagy a munkanélkülieknek.

Oly régen szeretném befejezni a 8 nyelvű műszaki szakszótár digitalizálását de erre nincs módom jelenleg. Ha lenne feltétel nélküli alapjövedelem az lenne az első, hogy befejezzem.

Wolk írta...

Rendőrt hívtak a templomban menedéket kereső, fázó hajléktalanra.

http://hvg.hu/itthon/20141229_Rendort_hivtak_a_templomban_menedeket_ker#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

talalom írta...

Jaj Wolk! De örülök, Te vagy az első aki érti, miről van szó. A közgazdászok a számológépeikhez kapkodnak, pedig szerintem kijönne nagyjából a mostani segélyekből, családi pótlékból, meg a szétosztó és ellenőrző rendszerek árából.És a dolgozóknak is jó lenne: nem fenyegethetnének azzal, hogy százan várnak a helyükre.

pleinair írta...

Kedves Talalom!

Olvasgatom a régebbi beírásokat és nagyon elkeserítenek.
Jóllakottan ülünk a meleg szobában a számítógép előtt és fintorgunk, hogy micsoda gusztustalan, nyálas dolog az a jótékonykodás. Ugyanekkor, térben talán kicsit odébb emberek fagyoskodnak, gyerekek vegetálnak az éhhalál szélén.
Talán el kellene nekik magyarázni szép, nagyívű elveinket, hogy értsék, miért kell nekik a társadalomból számkivetetten éhendögleni.

Túlfinomult ízlésünk (és kényelemszeretetünk) legyőzi a fajfenntartás által diktált ösztönös viselkedést, a fajtársak túlélésének segítésére irányuló ösztönkésztetést.

Aki érti a mai helyzetet, az tudja, hogy kinek-kinek lehetőségéhez mérten segíteni kell rászoruló embertársainkat a túlélésben. Mert átmeneti korban élünk, amit ki kell bekkelni, míg jön az a bizonyos jobb kor,