2015. január 24., szombat

AZ ARAB KAPCSOLAT

Szaud-Arábiára nehéz napok várnak.
Nem elég, hogy meghalt a király, de utódja jövőjére is setét fellegek ereszkedtek: Orbán Viktor Rijadba utazott a gyász-szertartásra, melynek során valószínűleg találkozik az utóddal, Szalman bin Abdel Azizzal, az új királlyal.
Márpedig akkor neki, szegénynek, annyi.
A Közel-Keleten Orbán olyan, mint az ebola, csak ellene még nem fejlesztették ki a védőoltást.
Hogy miért neki kellett odautazni, azt senki sem tudja, hiszen még a protokoll is a Köztársasági Elnök feladatává teszi az ilyen feladatokat
Persze lehet, hogy vitte magával a hátizsákját, talán leül egy mecset elé, elénekli a fehérvári huszárokat - kíséri Szijjártó Péter, herefonon.
Annyi ott a herceg, mint a tenger, csak dobnak a hátizsákba egy kis olajat vagy arany vécécsészét, minden lehetőséget ki kell használni, csak vigyázva kell lehajolni a szappanért, mert arrafelé nem csak évente egyszer van Rijad Pride...
.

Gondolom, azt hiszi, hogy személyes varázsával ütősebb eredményeket tud produkálni, mint ez a sok tehetségtelen külpolitikus, akikkel megverte őt az ég.
Majd kiírja a hasára, hogy "Orbán vagyok, olyan, mint Puskás, csak szebb!"
Emellé azért még odafér a teljes Korán is.
Vezérünk pragmatikus ember, kis gempáért simán bevállal még egy gyereket, kit majd Allah hitében fog felnevelni, oszt akkor te is készülhetsz muszlimosodni.
Sajnos, Mekkába egyelőre nem eresztik be, joggal félnek, hogy olvasott Rejtőt és a Kába-kő helyén a látogatása után csak egy feketére festett hungarocell téglát találnának, belsejében egy magnóval, mely folyamatosan játszaná a Hej, Rigó-Rigót, esetleg a "Nem loptam én életembe..." című örökzöldet.
Így aztán csak a bazárt tudja meglátogatni, ahol vehet magának kibla-iránytűt, mely az igazhitűnek mutatja, hogy merre van Mekka, merrefelé kell naponta ötször imádkoznia.


Politikai iránytűje ugyanis az idők folyamán elromlott, így ma már fogalma sincs, merrefelé fordulva csapja fejét a porba és merrefelé mutasson égnek álló segge ima közben, úgyhogy ma  már csak forog, mint a megkergült birka, eszementen szegény.
Tulajdonképpen szép elképzelés a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése, csak az a baj, hogy erősek a különbségek országaink között.
A szaúdi király magánrepülőgépének fürdőszobájában több az arany, mint a Nemzeti Bank teljes készlete, és míg ők egy valóságos olajtengeren ülnek, addig mi nyakig ülünk a córeszban, ami azért is baj, mert a Közel-Keleten nem nagyon kedvelik ezeket a jiddis kifejezéseket.
Mindenesetre ha Vikkancs pénzért ment, hát bizony csalódnia kell, arabbal üzletelni lehet ugyan, de általában csak veszteséggel.

A világ nem nagyon figyel erre a gazdag országra, ahol nincsenek lázongások, nincsenek szélsőségesek, köszönhetően annak talán, hogy az esetleges vadhajtásokat a helybéli hóhér azonnal lemetszi a delikvens fejével együtt.
Viszont a világ összement és a problémák egyre jobban közelítenek a sivatagi királysághoz.
Ezek közül a legveszélyesebb a szélsőséges iszlám térnyerése, különösen az Iszlám Állam tevékenysége, mely komoly veszélyt jelent a szaudi monarchiára, ugyanis igényt tart a világ minden muszlímja feletti ellenőrzésre.
Nem mindegy, hogy Mekka és Medina őre milyen politikát folytat, akár az egész világ sorsát befolyásolhatja ez.
A mi sorsunkat is, hiszen például a szaúdi kőolajtermelés biztonsága az olajárakon keresztül nálunk is befolyásolhatja az életszínvonalat.
A Vezérnek régi gyíkja, hogy Szaud-Arábia az az ország, mellyel szorosabbra kellene fűzni kapcsolatainkat, ami egyébként vonzó cél, csak éppen irreális, hiszen amit mi adni tudunk, azt a sivatagi királyság máshol magasabb színvonalon is megkaphatja.
Viktor álomvilága sokba kerül nekünk, pedig még meg sem érdeklődtük, hogy v
ajon, ide milyen repülőgéppel utazott?

Olyankor utazik az arab világba, ha errefelé a sajátjaink közül  már senki nem áll szóba vele, ilyen esetekben jön Marokkó, aztán jön Ázsia, az  azeri kapcsolat meg jönnek a grúzok, hogy ne örüljön már Putyin se, ha éppen erre jár.
A mi Szeretett Vezérünk nemigen ért semmihez sem, de a külpolitikához még annyira sem, mint a gazdasághoz, vagy a társadalompolitikához, pedig azokhoz aztán...
Valahogy nekem nem hiányozna, hogy szorgos munkával ránk húzza az muszlim szélsőségeseket.
Nem lehetne valahogy visszafogni világpolitikai ambícióit?



:O)))





9 megjegyzés:

földönjáró írta...

Ledöbbentem amikor olvastam hogy odautazott.Mi a fészkes fenének rohant azonnal,ilyen messzire,talán a blamált kézfogás elől?Esetleg küldték?Be akart kerülni a hírekbe?Elterelés?Gyanítom hogy nagy svunggal fog mesélni valami sosem volt csoda üzletről ha hazajön....

nemóvatos írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
nemóvatos írta...

"Nagy-Britanniát David Cameron kormányfő, Franciaországot Francois Hollande köztársasági elnök képviseli, az amerikai delegációt pedig Joe Biden alelnök vezeti. Dzsavad Zarid iráni külügyminiszter is részt vesz majd a gyászszertartáson – számolt be a BBC."
Hátha sikerül valakivel itt is kezet fognia aki majd nem húzza ki a képből

kekec írta...

Pupu, pedig ha volt normális ötlet a külpolitikában, hát éppen a Putyint ellensúlyozó grúz kapcsolat. Az legalább nem befelé működik. De ha szerencsénk van - legalább kint értékelik!

hello írta...

PuPu, Te biztosan tudod: rosszul emlékeznék, hogy a Jobbik is előszeretettel haverkodna ezzel az országgal?
Mert ha tényleg így van, akkor őket lekörözni is a célja lehet.

PuPu írta...

Kedves hello, a Jobbik a palesztínok imádatával van elfoglalva, nekik Szaud-Arábia nem eléggé harcos, nem eléggé zsidóellenes, márpedigitt ez a vízválasztó.
:O)

Racionális (Föld-lakó/ember/magyar) írta...

A Jobbik Irán-t imádja, akik a 12. imám visszatérését várják, aminek előkészítéseként küldetésük, hogy felperzseljék a világot. (Ha valaki nem értené miért idegesítő urán dúsítási programjuk, akkor olvassa el a mi "alaptörvényünk"-nek megfelelő iratokat.)

Irán a síita irányzatát követi az iszlámnak, ami mondjuk olyan, mint "protestáns" és egyben az iszlám vezetője akar lenni.

Szaúd-Arábia a szunnita irányzat vezetője - de az iszlám-szentföld helyileg ott van - így minden muszlim vezetője is akarna lenni. Sajátos keményvonalas, amit mondjuk a spanyol inkvizícióhoz lehetne hasonlítani.

Ráhel-el túl van más eladó sorba kerülő lánya, így akár a dinasztikus kapcsolatok érdekében egy jó kis házasság összehozása is jól jöhetne egy gazdag férjjelölttel.

bubo írta...

Kedves Wolk!

Látogass vissza a válaszért.

Üdv.
bubo

Wolk írta...

Ok elolvastam. Köszi