2015. január 29., csütörtök

EMPÁTIA


Tele vagyok empátiával.
Fiatalabb koromban persze inkább halikrával szerettem tele lenni, de az idő rohan, az ember azzal foglalkozzon, amire még képes, jelen esetben - a magam részéről például - rohadt empatikus vagyok.
Arra gondoltam, hogy bizonyára oka van annak, hogy az ország lakosságának egy jelentősnek mondható része a magyar jobboldalt támogatja, meg annak is oka lehet, hogy epét hány, mikor a liberálisokra terelődik a szó, és ezelőtt tizenöt évvel még azon is spekulálnom kellett, hogy miért is haragszik annyira a baloldalra - mára ez legalább tisztázódott.
Mára a magyar baloldalt bátran le lehet haragudni, adtak rá okot, nem is keveset, habár az okok nem azok, melyeket Magyarország másik fele mantrázni szokott.


Ami a magyar jobboldalt illeti, próbálom őket szeretni, de -sajnos - nagyon nehezen sikerül, mondhatnám azt is, hogy e területen kudarcot kudarcra halmozok.
Pedig vannak jobboldali meggyőződésű emberek, akiket kedvelek, van olyan is, akivel baráti jóviszonyban vagyok.
Persze ez is olyan, mint a vízzel való kapcsolat, ha egy kádnyi van belőle, akkor akár élvezetes is lehet, üdítő és kellemes, de ha beleejtenek az Atlanti Óceán hideg vízébe, akkor az már minden, csak nem barátságos, főként, ha a vacogós cápára gondolunk.
De azért kísérletezem, hátha képes leszek megérteni az indulatokat.


Itt vannak mindjárt a liberálisok.
Liberálisnak lenni nálunk érdekes műfaj, a maguk zárt kis világában jól elvannak egymás között, van egy idézet-gyűjteményük, melynek bemagolásából a lustábbak éppenhogy, a szorgalmasabbak elég jól megélnek, az csak a baj, hogy szó szerint kell ismerni, mert amikor a számonkérés folyik, akkor az utolsó betűig követelni kell az előírtak rigorózus betartását.
A jobboldali ezt tulajdonképpen szereti, mert ő maga sem szeret sajátfejűleg gondolkodni, emellett számára roppant rokonszenves gondolat, hogy őt hagyja békén mindenki, főleg az állam, tudja ő jól, hogy mit kell tennie.
Namármost ez a tiszta liberalizmus, ezzel csak egy baja van, hogy az eszme nem írja elő pontosan, hogy más, nála fejletlenebb népek hogyan kötelesek gondolkodni, hanem róluk is azt gondolja, hogy tudnak azok a saját fejükkel gondolkodni, ami csak zűrzavarhoz vezethet.
A jobboldali ember önmagával szemben szuperliberális, míg a társadalom többi tagjával szemben Dzsingisz kán népnevelési módszereit favorizálja, és csak a szomszédasszony megtekintése tartja vissza attól, hogy ne követelje az elfoglalt intézmények nődolgozóinak csoportos megpocsékolását házastársaik tetemeinek kupacán, a jobboldal vitézei által.
Röndnek muszáj lönni, - mondta a hajdani rendőr a kupléban. és ehhez a követeléshez boldogan csatlakozik a jobboldali érzelmű magyarember, és a rend azt jelenti, hogy őt nem abajgatja a hatalom, ellenben ő meg első körben szabadon seggberúghatja a cigányt, később pedig a nyílt utcán végezhet gatyavizitet, meggyőződni, hogy a vizsgált gyanús elem előírásszerű, avagy hiányos bőrkötésben ténfereg ebben a durva világban.


A jobboldal tele van hazaszeretettel.
Ez a hazaszeretet praktikusan pofázásban nyilvánul meg, és meglehetősen szelektív memóriában.
A hazáját szereti, de adót fizetni nem szeret - és itt máris találhatunk egy kapcsolódási pontot a baloldallal, merthogy adót csak a hülye fizet, magyarember kreatív adóoptimalizási eljárásokat alkalmaz, ezt néha államilag is támogatják, ilyenkor felépül egy-egy stadion és az adóhivatal úgy kerüli azokat, akik ezt alkalmazzák, mint a tüzet.
Persze élesebb politikai helyzetben a jobboldal tenni is szokott a hazáért, például papokat nyúz meg böllérbicskával, baloldali kisembereket herél, madárcsontú festőnőket lógat fel a fára, sorkatonákat lő halomra, drótkötélen huzigál végig halottakat a téren, miközben a többiek sztálinista gépírónőket rugdalnak.
Ez persze rokonszenvessé teszi őket bizonyos körökben, melyeket ma akár jobboldalnak is mondhatunk, igaz, inkább a szélének, vagy az aljának, nem is tudom, pontosan mi a helyes kifejezés.
A mainstream jobboldal elhatárolódik a túlzásoktól, például helytelennek tartja a drótkötelet, elég lett volna agyonlőni a delikvenst, de azért beszavazza a parlamentbe azt a bárcást, aki ott ugrált a téren, miközben egyéves gyermekére az isten tudja ki vigyázott.

Hogy miért szereti őket a nép - megfejthetetlen.
A magyar jobboldal ezidáig jót még nem tett ezzel az országgal, ellenben belehajtotta a magyart két világháborúba, halálba kergette párszázezer zsidó és nemzsidó honfitársunkat, megteremtette a hárommillió koldus országát, majd amikor a baloldal élhető országot teremtett, az első adandó alkalommal visszaállította a Rendet.
A hárommillió koldus megvan, az éhező gyerekek stimmelnek, a köznépnek kuss van örüljön, hogy él.
Nem volt könnyű, de amit huszonöt év alatt felépítettünk, annak huszonöt év kellett a rombadöntéséhez is, de végre sikerült!
Amikor a pokolban cigarettaszünet van és jön Belzebub, visszalökdösni a beutaltakat a fortyogó szarral teli katlanba, akkor lemerülés előtt  még odahúzzák az ikszet a jobboldali jelölt neve mellé, mert az megígéri nekik, hogy mire újból feljöhetnek a levegőre, addigra a szar nemzetiszínűre lesz festve, maga lesz a Mennyország.


Szidják Kádárt és a kádárizmust, de főleg a nemlétező komcsikat azok, akik csak köszönhettek annak a kornak, köszönhettek társadalmi felemelkedést, kultúrát, létbiztonságot, emberi életet.
Magyarországon nyolcszázezer párttag volt és hatszázezer KISZ-tag.
Ez - ha átszámítjuk családra, akkor két és fél - hárommillió embert jelent, gyakorlatilag minden családban volt "komcsi" - a jobboldali családokban is.
Megértem azokat, akik 1945-46-ban rettegtek attól a társadalmi berendezkedéstől, azt is megértem, hogy Rákosi rendszere nem szerettethette meg velük az eszmét, azt is tudom, hogy ma már illúzió lenne Kádár rendszerében gondolkodni, na de ettől még nem kellene meghülyülni.

Mint kiderült, nem kellett csajkával sorbanállni az egyforma ebédért, nem kerültek közös tulajdonba a nők, nem kellett pufajkát hordani, a kitelepítettek is visszatérhettek ötvenháromban, az ötvenhatos nagypofájúak is hazatérhettek legkésőbb hatvankettőben, aztán azóta meg eltelt néhány év.
Ebből a néhány évből az utolsó huszonöt lefele vitte a társadalmat, minden tekintetben.
Ma már éppen a sunyi diktatúra idejét éljük, de a magyar jobboldal még mindig nem ébredt fel.
Nem csodálkozom, amióta a világ világ, azóta a magyar jobboldal mindig döngő léptekkel masírozott elmebeteg vezérei után, ma is ez a helyzet.

Pedig van előtte példa jócskán, hova vezet a kritikátlan hitbuzgalom, és biztos vagyok benne, hogy vannak közöttük is olyanok, akik csendben szégyenkeznek.
Mindenesetre ha én jobboldali keresztény ember lennék, a pofámról leszakadna a bőr, ha arról olvasnék, hogy a parlamenti jobboldali kétharmad nem szavazza meg az éhező gyermekek ebédeltetésére szolgáló pénzösszeget, Krisztus születésnapja környékén.
Nem várok én csodát, hiszen Marx megmondta, hogy a lét meghatározza a tudatot, nekik meg sok esetben a létük függ attól, hogy paríroznak-e a hatalomnak, vagy nem.
Nem várok hősöket, kamikázékat, öngyilkos merénylőket, de azt azért elvárnám, hogy ne lelkesedjenek a maffiáért, a diktatúráért, és adott esetben álljanak mellénk.

Az a vágyálmom, hogy a magyar jobb és baloldal a programjaival versengjen a választópolgár kegyeiért, de ez a program konkrét legyen, megismerhető és ellenőrizhető.
Ne az egymással szembeni gyűlöletre építsen, hanem adjon választási lehetőséget, hadd döntse el a választó, hogy ki tudja hatékonyabban emelni az ország tekintélyét és a nép életszínvonalát.
Hogy ne kelljen egymástól tartanunk, ne kelljen egymásban ellenséget látnunk.
Szilárdan hiszem, hogy lehet a kapitalizmust is tisztességesen csinálni, és remélem, hogy eljön még ide egyszer az emberarcú kapitalizmus, még, ha jómagam nem is fogom már megérni.
De el kell jönnie, mert nincs más út az emberiség számára.

El tudod ezt képzelni?

:O)))

11 megjegyzés:

hello írta...

PuPukám, szívből kívánom, hogy éld meg jó egészségben, igazán megérdemelnéd, ahogy itt mi is, mindnyájan, szerintem.

Érdekes, én is ismerek jobboldali gondolkodású embereket, de valahogy egyiken se látom, hogy eszébe jutna qrvára röstellni, amit a kedvenc pártjuk művel a szegényekkel, az elesettekkel meg úgy egészben az országgal!

bubu írta...

PuPu!
Miért van nekem folyamatosan olyan érzésem hogy te nagyon sokat használhatnál ennek az országnak.
Meg vagyok győződve (na, csak úgy érzem )hogy te tudnál írni olyan programot, amilyet emlegettél a posztodban. Szerintem a fejedben van nagyon sok jó ötlet és hasznos gondolat. Mégis hiába ösztökéllek hogy legalább háttértanácsadóként, ötletgazdaként járulj hozzá az általad talán legtöbbre becsült társaság eszmei vagyonához, ahhoz még csak párttagnak sem kell lenned. Az előző posztod végén meglátod kikre gondolok.
Én nem szűnök meg biztatni téged, mert tudom hogy nagyon hasznos tanácsaid lennének.
Jó éjt neked is és hellonak is :)
bubu

Névtelen írta...

Kedves bubu! Igazad van.PuPu valószínűleg hasznos tanácsadó lenne minden olyan pártban ahol nem a PÉNZ és a HATALOM számítana,hanem Magyarország jóléte tekintet nélkül fajra és nemre.
PuPUnk már van...már csak egy pártot kell keresni...akik olyan emberekből állnak akik erős eltökélt szándékkal a Magyar nép jövőjét építenék,hogy 20-50-100 év múlva is legyen még ezen a zsebkendőnyi helyen egy olyan ország amit MAGYAROK laknak.

Névtelen írta...

"...emberarcú kapitalizmus ..." - ilyen állat csak akkor van, ha van ellenpólus - Így : (

talalom írta...

Bocsánat, a névtelen 7.30-as szöveg nálam eltűnt, pedig csak idézni akartam, és egyetérteni vele. Kb az volt, hogy ellenpólus nélkül nincs emberarcú kapitalizmus - hozzátenném szocializmus sincs, meg semmi sincs, ehhez kellenének az ún. fékek és ellensúlyok. Mi is azért lehettünk a legvidámabb barakk, mert öntötték hiteleket. Persze, amint a "kezes" kimúlt mögülünk, azonnal jött a behajtás.

Brandtné Szalai Veronika írta...

Nem PuPu, nem tudom elképzelni.
És nem azért, mert gyenge a képzelőerőm.
Indok: az emberek viselkedését, azt, hogy a bennünk lévő jó vagy a rossz dominál-e, nagyobb részt a környezet, a társadalmi keretek határozzák meg. Amennyiben a ezek a keretek lehetővé teszik, illetve nem akadályozzák meg, hogy a rosszabb énünk domináljon, az emberek többsége él a "harácsolási" jogával, egyesek pénzéhségét semmi nem korlátozza, a hatalom a "kiválasztottak" mániájává , később előjogává válik. És ehhez nem kell más, mint biztosítani az első milliók (akár becstelen úton történő) megszerzését, aztán már "tisztán" is lehet gazdagodni, és törvény felettivé válni a többiek rovására. Ez bizony nem lehet emberarcú!

Civil48 írta...

Jobboldal-baloldal
Kedves PuPu!

Vannak hitből vagy érdekből motivált emberek, mindegyik oldalon. Mindig is lesznek. A hívőről tudjuk, hogy „gyárilag” ilyen, az érdekemberről meg azt, hogy a józanész meggyőző érvei ellenére sem fogja elfogadni azt, amit mondasz, mert nem ez az érdeke. Éppen ezért, ez utóbbi a veszélyesebb akár a szűk környezetét, akár a társadalom egészét nézve.

Alapvetően baloldali érzelmű embernek tartom magam, de az élet egyes dolgaiban liberális, másokban konzervatív vagyok, és szerintem az emberek döntő többsége ezzel így is van. Jobboldali érzelmű és egy kicsit liberális egy kicsit szociális, vagy baloldali érzéssel egy kicsit liberális és egy kicsit konzervatív is. Én így képzelem el a politikailag motivált, de nem csak pártban gondolkodó embert,- a civil embert.
„Az a vágyálmom, hogy a magyar jobb és baloldal a programjaival versengjen a választópolgár kegyeiért, de ez a program konkrét legyen, megismerhető és ellenőrizhető.”- írod. Szerintem, minden józanésszel megáldott ember, akinek még erkölcsi érzéket is adott az Úr, (megj: nem vagyok vallásos) erre vágyik. De, ez egyenlőre tényleg csak álom, mert most a csak érdekemberek uralják a teret.

„Szilárdan hiszem, hogy lehet a kapitalizmust is tisztességesen csinálni, és remélem, hogy eljön még ide egyszer az emberarcú kapitalizmus, még, ha jómagam nem is fogom már megérni.
De el kell jönnie, mert nincs más út az emberiség számára.
El tudod ezt képzelni?”-írod.
Csak ezt tudom elképzelni, magam is ezt remélem! Csak legyen erre társadalmi igény, és a megvalósítást akaró, a társadalomért hozzáértően tenni akaró szándék!
Üdvözlettel: Civil48.

asta írta...

Civil48-al értek egyet. Valahol le is írtam... lehet, hogy itt?? Hm... Minden normális emberben mélyen ott rejtőzik a jóra való törekvés ( erkölcsi érzék, empátia,szolidaritás, szeretet stb.)... valahogy gyárilag kódolva, ettől vagyunk emberek.
De szintén gyárilag van benne a túlélési ösztön, a természetes kiválasztódás alapján a túlélési technikák, a rivalizálás meg hasonlók- A világ végső soron és megint csak gyárilag nagyon jól van kitalálva, amennyiben mindig az egyensúlyra törekszik. A jó világ az, mikor az összes kódolt ( és látszólag ellentétes) tulajdonságok a megfelelő mértékben keverednek és egyensúlyban vannak.

Minden diktatúra ezt az egyensúlyt borítja fel és ezért káros. Minden diktatúrában megvan a hajlam, hogy "óceánná"-( hogy PuPu hasonlatát hozzam vissza) - változtassa a legjobb vagy legrosszabb kódolt elemeket.

Minden hatalom legnagyobb felelőssége, hogy milyen tulajdonságokra épít a tömegekben. Orbán a legsötétebb oldalt hozza be a közéletbe. A baloldali eszmék elvileg a legnemesebb eszmék ( én krisztusi eszmének nevezem...) És mégis... még az "óceánná" növekedett baloldal is káros, mert természet ellenes módon próbálja kikapcsolni az emberekben azt, ami a világot előre viszi. Fűnyíró elven működik, így az eredmény a gyakorlatban a kreativitás, a tehetségek elveszejtéséhez vezet egy hamisan értelmezett egyenlőség alapján.
Konklúzió: a feladat a normális egyensúly megtalálása... és minden, ami ezt elősegíti. Normális pszichéjű emberek meg tudják ezt találni. Tehát ha meg akarunk egyezni a másik oldallal, normális embereket kell találni a másik oldalon. Ez most elég nehéznek tűnhet, mert a beteges gondolatokat felülről gerjesztik.

Ez persze olyan téma, hogy köteteket lehetne írni erről, kezdve mindjárt a kórisme leírásával...minden vezető pszichológiai vizsgálatával...

empátia a köbön írta...

Közben az elmúlt évtizedekben kialakult az emberek tudásra érzékenyebb részében az, hogy már nem akarnak átláthatatlan rendszereket sem jelenlétükkel, sem szellemiségükkel, sem gazdaságilag finanszírozni.
Ez elsőre bizalmatlanságnak tűnhet pedig nem az.
Most annak kell kitisztulni, hogy a társadalom miként váltja ki a jobb és baloldali alagut vonalakat, nyílt felszíni rendszerekre.
Kik szocializálódtak kizárólag egyéni érdekérvényesítésre és kik azok, akiknek az (egyetemes) értékkövetés lesz a fontosabb?
Ki miként dönt, ha tud?
És aztán hogyan lesz tovább?


Bízom benne, hogy lesz helye az értelmesebbeknek egy közös asztalnál - egyszer (kinek dús halikrával, kinek haltejtenyészet nélkül).

Empátia dalban:
https://www.youtube.com/watch?v=5XOe1Xs6gwM

todor48 írta...

Már régen az a véleményem, nem az számít milyen oldalon állsz, hanem az, hogy milyen minőségű ember vagy.Ebben az értelemben viszont a fityiszesek nem tekinthetők jobboldaliaknak. Bizony nincs Magyarországon jobboldal, csak egy a vezérét kritikátlanul követni akaró csőcselék. Bár már rendesen fogyatkoznak.........
PuPu-m megint igen nagy voltál, vittem a blogodat! Kösz!

sphagin írta...

Kedves PuPu !

El tudom képzelni.
Kár, hogy már nem igen fogom megérni.

Teljesen egyetértek veled, most is, mint mindig !

Üdv sphagin.