2015. január 17., szombat

IJESZTGETJÜK PUTYINT

Talán elég volna az is, ha a Parlamentben valamelyik sarok mögül előugrana Matolcsy a húgával, Schmidt Máriával, és szigorúan ránéznének az orosz elnökre, de mi azért inkább tutira megyünk, és a kínaiakkal ijesztgetjük Vologyát.
Közkinccsé tettük ugyanis, hogy a kínaiak képesek lennének atomerőművi fűtőelemeket szállítani nekünk. China National Nuclear Corporation jelenleg éppen azt vizsgálja, hogy "miként lehetne fűtőanyagot szállítani Magyarországra, Romániába és Ukrajnába" és ez azt bizonyítja, hogy Putyin nem bíz semmit sem a véletlenre, az orosz technológiával működő erőművek akkor is működnek, ha a nyugati országok kizárnák az orosz szállításokat.

A kínai-orosz nukleáris együttműködésben Magyarország szerepe még lábjegyzetnek se jelentős, de propagandaértéke mindenképpen lenne, ha az energiabiztonság az orosz félre hárítható felelősséggel ezen a területen is veszélybe kerülne.
Merthogy az említett három ország éppen azon a területen fekszik, melyet érintene a Déli Áramlat névre hallgató gázvezeték építésétől való elállás.
Ami a bizonytalanságot okozza, az az orosz bejelentés, mely szerint öt év múlva Oroszország leállítja a gázszállításokat Ukrajnán keresztül, és aki gázt szeretne, az vásároljon a Török Áramlat névre keresztelt tervezett új vezetékből, vélhetőleg Törökország közbeiktatásával, merthogy az új gázvezeték ott ér véget.
Aki akar, építse ki a saját gázvezetékét odáig, oszt jónapot.

Oroszország a gázt más piacokon is el tudja helyezni - konkrétan Kína, India és a délkelet-ázsiai államok jöhetnek szóba - nem fog sírvadfakadni, ha dél-Európa nem vásárol gázt.
Az orosz diplomácia egyébként mindig világhírű volt, az oroszok soha nem hétfőről-keddre terveztek, nem szólva arról, hogy rengeteg neves sakkozót adtak a világnak, úgyhogy van érzékük a jövő tervezéséhez.
Ez a lépés is erre mutat, az Unió tovább már nem kifogásolhatja, hogy a gázvezeték üzemeltetője és a gázkészlet tulajdonosa egybeesik, emellett Oroszország megmenekül egy rakás költségtől, melyet a vezeték megépítése, üzemeltetése és karbantartása jelentene.

Bónuszként Vologya még belenyomott egy tüskét az Unió körme alá, nevezetesen adott a törököknek az Unióval folytatott kártyapartijához ( tagok lesznek, vagy nem...) ajándékba egy adu-ászt, ami neki nem került semmibe, de érdeklődéssel fogja figyelni az Unió vergődését a tagság ügyében, különösen most, a párizsi mészárlás utáni kiélezett idegenellenes hangulatban.
Ukrajna ezzel a döntéssel oda jutott, mint a viccben a koma, akinek választania kellett a mennyország unalmas térdeplése, imádkozása meg lantzenéje, és a pokolban a nagy, langyos szarral teli kondérokban menő popszámokat hallgatva bagózó és vidáman beszélgető bűnös lelkek között.
A poklot választotta, és éppen beleereszkedett az üstbe, mikor megjelent Belzebub a vasvillával és elordította magát: Cigarettaszünetnek vége, lemerülni! - és az ördögök elkezdték hordani a fát...
Ukrajna elesik a tranzitdíjtól, a zsarolási potenciálja Oroszországgal szemben nulla lesz, adott esetben Putyin elzárja a gázt és Kijevnek befagy a feneke.
A Nyugat ezen nemigen tud segíteni, vagy csak olyan drága áron, mely nem éri meg ezt az egész cirkuszt, és amelyet egy idő után egyetlen nyugati kormány sem fog finanszírozni.


Mi persze fütyörészünk a sötét erdőben, merthogy mi vagyunk a másodikak a sorban, akiket ez a helyzet érzékenyen érint, és Putyin láthatólag nem érdekelt a konfliktus csillapításában.
Nem mi vagyunk a tét, a tét továbbra is Ukrajna, ami mi vagyunk, azt úgy hívják, hogy gyenge láncszem.
A mi nagybetegünknek sikerült olyan helyzetbe manőverezni az országot, melyből csak veszteséggel lehet kikászálódni.
Ha megpróbálja felmondani Paksot, akkor itt nagy baj lesz hamarosan, mert a kínai fűtőelemek nem biztos, hogy ideérnek, ha ideérnek, öröklakást vásárolhatunk nekik - de az is előfordulhat, hogy az Auchan (hol lesz már akkor a Tesco...) parkolójában kell megvennünk darabonként, és atommag helyett cseresznyemag lesz bennük...
Áram meg akkor lesz, ha veszünk egy dinamós bicajt és szorgalmasan tekerjük, mert a szélenergia errefelé valamiért tilos, a napenergia adóköteles, a vízenergia az ördögtől való, gáz nem lesz, csak cső, Paksot meg uszadékfával fűthetjük.
Persze ez a pesszimista verzió, az optimista a globális felmelegedéshez kapcsolódik, - minden teve remekül érzi majd magát, csak a libák gágognak majd a vízhiány miatt, de belőlük csinálunk sültet, a tevetrágya fűtőértéke igen magas...

Ha mégis üzletelünk ebben a politikai helyzetben Vlagyimir Vlagyimiroviccsal, még rohadtabb lesz a helyzet, úgy fogunk létezni, mint egy társasházban, ahol minden lakó haragszik ránk, az ajtónk elé borítja a kukát és ledobja a második emeleti gangról a macskánkat.
Nem könnyű a helyzet, de a hivatalos álláspont optimista.
Mint az öngyilkos, aki a százemeletes felhőkarcolóról ugorva a harmincadik emeletnél mosolyogva beszél a repülés szépségeiről...
Egyszer nagy lesz a csattanás...

:O)))


5 megjegyzés:

hello írta...

Ahogy lefested ezt a lenyűgöző perspektívát, az immár tényleg a 22-es csapdájává váló helyzetet, van ötleted, a teveszar fűtőértékének hasznosításán kívül, ami egyébként max. az állatkertben áll rendelkezésre - no meg nálad :-)) - mégis mit fogunk csinálni? De komolyan!

nemóvatos írta...

Lehet, hogy a Nabucco-t nem csak operaként kellene élvezhetővé tenni?
Az orosz kapcsolatot az Ápoltunk akkor szúrta el végérvényesen(?) amikor Moszkvában elolvasta a róla szóló dossziét és ijedtében aláírta a Paks kettőt.

PuPu írta...

Nabuccot lehet építeni, már csak gázt kellene szerezni valahonnan bele.
De gáz nincs.
Tiszta gáz...

PuPu írta...

hello kedves, a kását soha nem eszik olyan forrón, ahogy főzik, ezeknek a dolgoknak egy része magától megoldódik.
Obama hamarosan megy, aki meg jön helyette vagy okosabb lesz és rájön, hogy a világ megváltozott, és abba lehet hagyni az oroszok csesztetését, Putyin is rájön, hogy a normál üzletmenet jobb bolt, mint a kardcsörtetés, az oroszok nem akarnak Panamából vagy Mexikóból, esetleg Dél-Amerikából orosz befolyási övezetet csinálni, cserébe az amerikaiak is elfelejtik Ukrajnát.
Van itt gond elég, volna éppen mivel foglalkozni.
Bízzunk a realitások kényszerítő erejében...
:O)

lorinczy írta...

PuPu ! Obama megy, ok.Putyin marad, ok. De ez a barom itt marad a nyakunkon, az meg nem ok, hanem k.o.!!!