2015. március 22., vasárnap

VÍZELJÜNK EGYÜTT

A víz világnapja alkalmából látogatott el a köztársasági elnök az egykori nyirádi bauxitbánya egyik külszíni fejtéséhez, a Darvas-tó 1960-körül kiapadt medréhez, majd innen Hévízre utazott.
Az ok, amiért odautazott, a karsztvizek védelme volt, melynek érdekében 1989-ben megszüntették a bauxitbányászatot a nyirádi bányában, elsősorban a hévízi tó forrásainak vízhozamának csökkenésével összefüggésben.
Azóta a Miskolci Egyetem két professzora is kimutatta, hogy nem csak a nyirádi bánya volt az oka a hozamcsökkenésnek, szerepe van ebben a csapadékvíz mennyiségének is, de a drasztikus megoldás – a bánya bezárása - eredményt hozott, és ma már boldogan lubickolhatnak a tóban az orosz turisták.

Hogy a külszíni fejtésnek semmi köze nincs a karsztvíz-szint mélyművelésű bányákban történő csökkentéséhez ez őt nem zavarta, a külszíni bánya is ott volt, ő is ott volt, hát megtekintette, a bánya meg erre megvonta a vállát.
De ha már ott volt a csornai mosolyalbum, hát mondott beszédet is, melyben kifejtette, hogy
ami az 1989 előtti évtizedekben történt, "az jó példája az emberi önhittségnek, nagyravágyásnak, a természettel szembeni alázat hiányának”.
 Példaként említette, hogy a bauxitbányászat idején egyetlen köbméter érc kitermeléséhez 200 köbméter vizet kellett kiemelni, ami nemcsak a hévízi tavat illetően, hanem a bányászat mintegy 60 kilométeres sugarú térségében is óriási károkat okozott.
Ez valószínűleg igaz is, habár ez a folyamat visszafordíthatónak bizonyult és az is biztos, hogy a kiszivattyúzott karsztvizet nem izraeli turistáknak álcázott Moszad-ügynökök itták fel dolgos népünk elől.

Mindenesetre én roppant elégedett lennék, ha az 1989 utáni kormányok károkozása csak akkora lenne, mint amekkora a bauxitbányászat nettó károkozása volt - talán nem nézne ki ma úgy az ország, mint Coventry szőnyegbombázás után.
Megjegyzem, egyes folyamatok szinte visszafordíthatatlannak tűnnek, például a nácizmus és antiszemitizmus térnyerése – ez esetben sem lesz könnyű visszalapátolni a szart a lóba…
Azért azt se felejtsük el, hogy az alumíniumipar annakidején nemzeti büszkeségünk volt.
Abban az időben a környezetvédelem a világon mindenütt még gyermekcipőben járt, és bár ma már kicsit szorít az a cipő, de nagyobbra még mostanra sem sikerült cserélni.
Az alumíniumhoz gyermekkorom kedves emléke fűz, anno, mint bélyeggyűjtőnek albumom büszkesége volt az alumínium fóliára nyomtatott „alumíniumbélyeg”, mely akkortájt - ha nem is verte le a Kék Mauritiust - számomra mégis magát a filatelista büszkeségét jelentette.

Szóval, Áder mondott okos dolgokat is – biztos be volt rúgva – csak éppen azt felejtette el megemlíteni, hogy ez év júniusában lejár a hazai ivóvíz arzénmentesítésére megszabott határidő, és az arzén és nitritmentes ivóvíz biztosítására kapott támogatásokkal is el kell számolni legkésőbb december végéig.
Merthogy a mai napig kétszáz településen haladja meg a víz arzén-koncentrációja a határértéket, a nitrit-problémákkal pedig nyolcszáz településen küzdenek.
Az előbbinek rákkeltő hatása van, az utóbbi a gyerekekre jelent - szó szerint – életveszélyt, de a felnőttek számára sem nektár.
A szörnyű az egészben, hogy a szükséges források rendelkezésre állnak, az Unió támogatná a probléma megoldására tett erőfeszítéseinket, ha találna erőfeszítést.
De nem talál, mert mi nem ezen a területen erőlködünk.
Bár a települések nem tudják miből előteremteni a pályázatokhoz szükséges önrészt, ami tíz százalék, addig az állam meg stadionokat épít, meg királyi várat a Nemzet Megmentőjének, a vár új kupolája gumiból lesz, narancs ízesítéssel.

Egyelőre semmi esély rá, hogy ne induljon újabb kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen a magas arzénszint miatt, és ne veszítsünk el már elnyert, de fel nem használt, százmilliárdos nagyságrendű támogatásokat.
Egy megoldás kínálkozik, Szent Ilona szigetére telepíteni az érintett lakosságot - Napóleon, akit állítólag arzénnal mérgezgettek, elég sokáig eléldegélt ott – biztosan az áldott jó klíma…

 Még nagyobb veszély az, hogy az ivóvíz drága, a négymillió nyomorgó nemigen tudja megfizetni.

Helyette kutat ver vagy fúr, és tíz méterről pumpálja fel magának a vizet, ami azért jó, mert joggal tehet táblát a kútra: Ki a kutam vizét issza, saját vizét issza vissza!
A közkutakat az önkormányzatok kezelik, néhol felettébb empatikus polgármesterek felügyelete alatt, akik képesek a legvadabb kánikulában csőszűkítőket szereltetni a kutakra, hadd álldogáljon a bánatos kokeró egy órát a hangszerét – a ceglédi kannát - töltve, addig se lop…

Szóval, lett volna miről beszélni, de az esetleg kellemetlen lett volna, hiszen így is megterhelő a funkció – legutóbb például Nagyurunk visszautasította a Köztársasági Elnök saját testőrségének felállítására benyújtott kérelmét, de azért valami eredményt elért: TEK-etlen lett, ezentúl a Készenléti Rendőrség védi őt meg attól, hogy nehogy váratlanul el kelljen röhögnie magát.
De az kétségtelen, hogy a vizek ügyében elkötelezett, ő a Nemzeti Főhorgász, akinek gondja kell legyen a halakra. Ha Semjén nem lenne, a libák lennének ennek a dolognak a nyertesei, mert ők az arzénes vízben is remekül úszkálnának, ha a Nemzeti Lovas Fővadász nem lövöldözne rájuk, és akkor ott van még Lázár is, aki a Nemzeti Uborkafáról nézegeti őket vágyakozva.
Még szerencse, hogy magasról pottyantanak mindahányuk fejére, jó példát mutatva ezzel az emberi önhittséget, nagyravágyást, az állampolgárokkal szembeni alázat hiányát tanúsító politikusokkal szemben követendő magatartásra…


:O)))

4 megjegyzés:

stirlitz írta...

Nem a Mészáros Lőrinc nyerte meg a pályázatot aszt hiszem 35 milliárdocska
az egész piti összeg.
Már mint az arzén mentesítésre kiirt pályázatot nem vicc tényleg ő nyerte el
Szerintem nem kell agódni lesz önrész:
még a kutya is rumot fog lefetyelni ha szeretett Lőrinc testvéről van szó.

Névtelen írta...

"Csornai mosolyalbum ". Frenetikus !!

Unknown írta...

"Egy megoldás kínálkozik, Szent Ilona szigetére telepíteni az érintett lakosságot"

Csak a mi napóleonunkat kellene oda telepíteni. Éljen egészségben, arzénmentesen további 52 évet. Ha eltűnik a szemünk elől, az arzénprobléma is hamarabb megoldódik.
Üdv.
Tecs

Cereus írta...

Azért jó hogy ennyi jogász vezeti az országot!
Mert a jogász ha kell a jó dologról is betudja bizonyítani az ellenkezőjét!
Egyébként a jogász, mindenhez ért!
Ha kell közgazdász, kémikus,vízmérnök, vagy hős vájárbubuc egy személyben.
Egyébként ezért tartunk itt.!!!
Valamiféle csillés, vagy ajtónyitogató őr elmagyarázhatná Áder úrnak, hogy az akkori repülőgépgyártás, a katonai erő egyensúly, a világbéke fenntartása érdekében, és itt van igaza vezérlő hadsereg parancsnokunknak, nem vették az akkori "szoci mocskok" figyelembe a víz és a bauxit termelvény arányát ?!!