2015. április 28., kedd

BEINTÉS

Áder beintett Putyinnak – harsogta a BorsOnline ütős címsora, majd ezt a megfogalmazást átvette néhány más médium is, annak kapcsán, hogy Áder nem fogadta el Putyin meghívását a náci Németország és szövetségesei felett aratott győzelem hetvenedik évfordulóján tartott díszszemlére.
Pedig a meghívást személyesen Putyin adta át budapesti látogatása alkalmából, igaz, a nagy sietség miatt Áderral csak futtában találkozhatott e Sándor-palota előtt, talán ez lehet az oka, hogy idáig kellett törnie a fejét azon, hogy elmenjen, vagy ne menjen.
Igaz, volt egy kis zavar a meghívás környékén, de aztán ezt rutinosan rátolták a tolmácsra, merthogy először mindenki azt értette, hogy a meghívás a világ legnagyobb hadvezérének szól, aki a Németországot győző szovjet Vörös Hadsereget is kiverte Magyarországról – felkészül a NATO.

A meghívást ott, a tettek mezején, lányos zavarát leküzdve el is fogadta Viktor Győzevics.
Aztán utána beszélhetett a stáb eszével, a proletár divat diktátorával, a Senki Alfonz fiával, Senki Árpáddal - hogy mennyi a magyar állam irányítói között a Senki... -  és megfogadta ingyen adott tanácsát: Főnök, jobb az ilyet elkerülni, Barack haragos lesz, ha elmész, küldd el a Búsképűt, azon hadd röhögjenek, jobb, mint ha rajtad röhögnének, amint ott ülsz Kim Dzsong Un jobbján!
Imígyen aztán kihúzták az ügy méregfogát, rohadt ügyesnek érzik magukat, pedighát országunkat a győztesek közé hívták meg, amiért felettébb hálásak lehetnénk, ha lenne csepp eszünk, de nincs.

Angela Merkel sem megy el a díszszemlére az ukrán helyzet miatt, de ő legalább rendelkezik néminemű stílusérzékkel, és tizedikén koszorút fog elhelyezni az Ismeretlen Katona sírjánál.
Ugyanezt teszi a szlovák elnök is, csak mi lihegünk valamit túl megint, mint már annyiszor.
Ugyanis más leróni kegyeletünket, mint megtagadni a részvételt egy olyan ünnepségen, melyre mi is okot szolgáltattunk, tenger bűnt követve el a Szovjetunió polgárai ellen, és – nemmellesleg – saját polgáraink ellen is.

Jevgenyíj Jevtusenko verse, ma nem lehet nálunk fellelni a Guglival sem...

Akar-e Moszkva háborút?
Az esti csönd legyen tanúd,
kérdezd a nyírfát, s a fenyőt,
a csenddel áldott tág mezőt,
s a katonát ki ott pihen
a nyírfa alján névtelen,
s az ő fiát hívd, mint tanút,
akar-e Moszkva háborút?

Oroszország ünnepli a győzelmet, de biztos vagyok abban, hogy nem érdekelt egy újabb világégés kirobbantásában.
Az óriási áldozat, melyet a nácizmus legyőzésének oltárán hozott minden orosz családban örök nyomot hagyott, mint ahogy a mi családunk is őrzi emlékét Makónál elesett nagybátyámnak, aki értelmetlen háborúban adta fiatal életét - a semmiért.
A Győzelem Napja kiváló alkalom lenne arra, hogy a mai fiatal generációkkal megismertessük a múltat, annak minden szörnyűségével együtt, mert sokan közülük könnyen úgy járhatnak, mint a Jobbikos Szegedi Csanád, aki már régen neonáci volt, mikor megtudta, hogy nagymamája karjára a számokat nem Woodstockban tetoválták, befüvezett állapotában.

Sajnos, erre senki sem figyel oda, s ma már majdnem úgy járunk, mint az amerikaiak, akik már a százötvenedik filmjükben nyerik meg a vietnami háborút, - mi is lassan győztesen  hagyjuk el a Don-kanyart, a vidéki zsidók százezreit a németek és a nyilasok gyilkolták meg, és így tovább – nem sorolnám, elég elolvasni néhány kommentet a témával foglalkozó posztok után…
Szóval, értem én, a külpolitikai helyzet bonyolult. különösen Viktor tehetséges politizálása után, mellyel elérte, hogy két közömbös világhatalom helyett teremtett kettőt, melyek közül egy sem bízik bennünk és mindkettő utálja a mi hibbant, farkincás pávatáncosunkat.
Áder meg részben áldozat.
De a sorsát megérdemli.
Akadt már egy-két senki a világtörténelemben, akinek nyakába szakadt a hatalom, de fel tudott nőni a feladathoz.
Nos, Áder nem ez a senki, ő csak úgy, önmagában egy senki, aki most sem tagadta meg magát, bepucsított szerelmetes haverjának, mert számára is csak a saját helyzete fontos, az ország helyzete nem annyira.
Szánalmas.

Ma még az történt, hogy Orbán kinyilatkoztatta, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetést.
Gondolom, ez reggel, borotválkozás közben jutott eszébe és nem is vonnám kétségbe esetében ennek jogosságát.
De ebben az országban első a humánum, második a Felcsút.
Néha persze fordítva…


 :O))) 

13 megjegyzés:

Kapat írta...

Tökéletesen egyetértek!

"Kérdezz meg minden jó anyát,
Hallgasd meg hitvesed szavát,
Akkor majd felelni tudsz,
Akar e Moszkva háborút?"
Jevtusenko

dolores írta...

70 év elmúlt. Tisztelet a hősöknek, akik legyőzték barlangjában a fasiszta fenevadat.

"Az esti csönd legyen tanúd, akar-e Moszkva háborút?
Kérdezd a búza földeket, susogó nyírfa berkeket.
Kérdezd a hőst, ki ott pihen, ott a sziklasírba lent...
Feleljen rá az ő fia, akar-e háborút, akar-e háborút,
akar-e háborút Moszkva?"

https://www.youtube.com/watch?v=ChbmdTFiOjg

Névtelen írta...

SZG

Ez természetesen nem Áder döntése, hanem a főnökéé, Orbáné.

hello írta...

Szombaton a RAIUNO-n volt egy nagyszerű, felemelő műsor "Viva il 25 Aprile!" címen, Itália fasizmus alóli felszabadulásának 70. évfordulója tiszteletére.
A helyszínéül a római Quirinale palota előtti teret rendezték be.
Visszaemlékezésekkel, óriás képernyőkre vetített bejátszásokkal, a partizán hősök, mártírok emléke előtti tisztelgéssel. A korabeli dalokat, mint pl. az anno nálunk is ismert Bella Ciao-t a kórussal együtt énekelte a közönség is.

Mit tagadjam, irigyeltem őket.
Nem kicsit.
Nagyon.
Hogy mást ne is mondjak, összevetve a nálunk még Ságvári Endre nevét is a társadalom tudatából kitörölni igyekvő hatalmi törekvéssel, vagy a történelemhamisító Szabadság téri produktum céljával.

Zsófi írta...

Nem akartam megszólalni ebben a dologban, mert nagyon szubjektív vagyok, meg nem igazán van kedvem az aktuál politikai háttérhez.
De most nem bírom tovább:
Merkelestől, Orbánostól, Áderestől - mocsok dolognak tartom, hogy nem vesznek részt a Győzelem napja 70. évfordulóján!
Nincs az a jelenlegi orosz vezetés által elítélendő pillanatnyi politika, amely megkérdőjelezhetővé tenné 1945. május 9-et! Mindazt, amit ez a nap az emberiségnek jelentett.

Anikó írta...

Egyetértek minden mondatoddal megint.

Kérhetem, hogy elküldenéd nekem privátban a teljes verset, annyira csodálatos, valamikor tudtam kívülről, jó volt újra olvasni, ha csak a részletet is.

sphagin írta...

Kedves PuPu !

Azt lassan már megszokjuk, hogy Orbán mindenhol a páva táncot részesíti előnybe és rendre megbotránkoztató eredményre jut.

Az embert a döntései szerint szoktuk értékelni, de ha ehhez még a kavarásokkal is hozzájárul, akkor nem kell harcolnia azért, hogy kiállhatatlannak tartsák !

Megy a kavarás a halálbüntetés körül, aminek a hátterében az EU-ból való kilépés réme fenyeget.

Mit lehet tudni, hogy mi a valódi szándék ?

Elég egy népszavazás, vagy egy konzultációs kérdőíven "megerősített" kiállás a halálbüntetés mellett és máris kinn vagyunk az EU-ból.

Mit lehet itt tenni, hiszen a választók akarták a halálbüntetés visszaállítását, ugye !

Hogy ennek a következménye az EU-ból való távozás, hát arról mit tehet Orbán ?

A nép ezt akarja, oszt jónapot !
Meg van oldva az illiberális demokrácia elfogadása is egyben !

Így kell több legyet ütni egy csapásra !

Gyurcsány ehhez kismiska, az biztos, neki még egy 300 Ft-os vizit díjat se sikerült elfogadtatni !

Hogy döglött volna meg az a dakota ló, mielőtt még legyártotta volna őket !

Üdv sphagin

stirlitz írta...

Kedves Pupu
Nekem volt személyes élményem illetve édesanyámnak:
találkozott egy idős orosz nővel a Gellért hegy környékén már nem emlékszem pontosan: az apja budapeseten lezuhant a háború alatt. Az akarta megkoszorúzni később kiderült hogy az emlékművet az első Viktor szeretet császárunk uralkodása alatt elbontották. Édesanyám
Mint magyar ennél nagyobb szégyent nem ért még át.
Köszönjük viktor

Attila írta...

Üdv!

Tökéletesen egyetértek Zsófival, nincs mit hozzátennem.

Névtelen írta...

Szovjetunió, vagy Oroszország népe gond nélkül túl fogja élni a sok semmirekellő ostoba ilyen-olyan politikusnak becézett fajankót, akik túláradó baromságukkal távoltartják magukat annak az országnak emlékünnepétől, amelyik óriási emberi és anyagi áldozatot hozott azért, hogy a világtörténelem legocsmányabb politikai rendszerét győztes háborúban megsemmisítette. Nem kisebbítem a Normandiában partraszálló amerikai-angol katonák bátorságát, hősiességét, de a háború aránytalanul nagyobb terhe az orosz népet terhelte. A nyugati - most mindenféle hülye kifogást kereső,okoskodó - politikusainak eszükbe juthatna, hogy a Vörös Hadsereg elsöprő győzelme nélkül, ma nem lenne sem NATO, sem EU.

Hazafi írta...

A Szovjetunió társtettes volt a II. világháború kirobbantásában. A Molotov-Ribbentrop paktum tette lehetővé Németországnak, hogy gond nélkül lerohanja Lengyelországot, s ezzel kirobbantsa a II. világháborút.

PuPu írta...

Hát bizony, az élet bonyolult, kedves Hazafi, nem egyszerű szétgubancolni a szálakat, - lám, neked sem sikerült valami túl parádésan...
:O)))

Giulio történésze írta...

https://www.youtube.com/watch?v=tNzA95D5k3Q

Ez az eredeti fordítás, most találtam. És bizony igaznak gondolom.