2015. április 13., hétfő

VIDÉKIES BEÜTÉS

Azt mondta Orbán: korábban Budapesten döntötték el szakértők, hogy kinek mire van szüksége, "ezen változtatni kell". 
A kormányban van "egy kis vidékies beütés", fontosnak tartják, hogy ott dőljenek el a dolgok, ahol az emberek élnek.
Hurrá, a Vezér feltalálta az önkormányzatiságot!

Vidéken élni – állapot.
Boldogabb országokban szerencsésnek tudhatja magát, aki vidéken él, merthogy ott lehetséges vidéken élni hátrányok nélkül is, míg nálunk a vidéki élet egyet jelent az elzártsággal, a kilátástalansággal, a többség számára a nyomorral, a kiszolgáltatottsággal, meg a rettegéssel.
Persze, akit Lőrinc barátnak hívnak, az nem nyomorog, de abból meg csak egy van a korlátlan lehetőségek eme kis országában, ahol a faluszéli gázszerelő feltalálja a farzsebet és hip-hop, milliárdos lesz belőle.
Igen – a farzsebet, abba teszik a hűséget és hálát, néha maga sem tudja, mennyi van benne, de az utolsó petákig elszámol vele, különben létrát köthet a kocsijára, lazán…

Abban persze igaza van Puttonykának, hogy ennyi gumicsizmás suttyó még soha nem volt magyar kormányban a történelem során.
Meg abban is, hogy a provincializmus ordít egész tevékenységükről, maga a kis spriccentés is alcsúti nagypapája perspektívájából – inszeminátor volt az öreg, horizont a tehén segge - kezeli a dolgokat, így akarván világpolitikát csinálni.
Az persze azért a pofátlanság csimborasszója, hogy ezt képes megfogalmazni azok után, hogy porig rombolta az önkormányzatiságot, és csak azért maradtak még fent a települések képviselő-testületeinek kapuján az „Önkormányzat” táblák, mert még nem készült el a Kajmán-szigeteken bejegyzett, ismeretlen tulajdonosi hátterű Nemzeti Zománctáblagyár.
Jelenleg keresik a zománcozókádak bélelőköveinek szállítóit, mert errefelé csak Gyurcsány cége tudná szállítani, márpedig akkor inkább vízfestékkel, géppapírra, ugye.

Ezt elmondani az után, hogy az önkormányzatoknál csak annyi pénz maradt, hogy a lámpaoszlopokra muskátlit tudjanak akasztani – nehogy valakinek más ötlete támadjon – ez maga a nép arculköpése, hiszen azt jelenti, hogy ezeknek bármit lehet mondani.
Ezekkel bármit el lehet hitetni, hiszen ezek – kis „e”-vel – olyan ostobák, hogy hozzájuk képest a liba egyetemi tanár Oxfordban!
Mert egyébként semmi nem dől el helyben, a géppapírt is a fővárosi hivatalokban kell engedélyeztetni, nem szólva a kerékpártárolókról.
A kis vidékies beütés azt jelenti, hogy a falvakat kivéreztették, a kisvárosok a beütöttek kegyét kell keressék, hogy jusson valami főkegyúri adomány számukra, merthogy az Orbán Viktor nevű félgénspirál úgy osztogat, mint Csák Máté idején a király.
Amerre jár szórja az aranyat, miközben nem tizenhárom szepesi várost, hanem a jövőket, meg a gyermekeink és unokáink jövőjét zálogosítja el.

Egri kirándulása során is osztogatott, ígért négysávos autóutat, meg ipari parkot.
Hiába, jobb későn, mint soha, felismerte a közlekedés szerepét
, ma már tudja, hogy Eger,„bár nem teljesen elszigetelt - hiszen kiemelt turisztikai célpont -, de sok igazság van abban, hogy az ipar nem tud települni.
A kormány ezért támogatja a polgármester által ismertetett fejlesztési tervet, hogy 2018-ig megépüljön az Egert az M3-assal összekötő gyorsforgalmi út, amely harmincmilliárd forintos beruházás.”
És tizenkét kilométer.
Érdekes, ez a tény nem volt ennyire evidens, mikor Gyurcsány építette a nyolcszáz kilométer autópályát, akkor a herdálás jelképe volt…
De felismerte a kissé nehezen tanuló Puki az ipari parkok szerepét is – ígért is egy nyolchektáros bővítést a MÁV területéből gyorsan ide is – Gyurcsányék  közel kétszáz ipari parkot hoztak létre, százhatvanezer hektáron.

Viszont ígért egy uszodát is, hatmilliárdért.
Ha már álmodunk, álmodjunk nagyot, mondá, emlékezve a régi sikerre, mikor Anikót kivitte a kert végibe, és odamutatott a sarokba: látod Lelkem, ezt itt mind én szartam!
Hatmilliárdért meglehetősen sok gyerek útját lehetne egyengetni az értékes jövő felé, ha ehhez hozzáadjuk a teljesen felesleges stadionok árát, akkor abból a pénzből akár el is lehetne bontani az akadályokat a szegény gyermekek felemelkedésének útjából.
De az uszoda fontosabb, aztán majd Vona kitiltja belőle a cigányokat, mint már volt ilyenre példa Magyarországon, igaz nem Vona, hanem a vidéki beütöttek asszisztálásával.
És 2018-ra teljes lesz a foglalkoztatottság - szerintem beindítja a Kheops-programot, a piramis dolomitból épül majd...

Mai esemény még, hogy Váradi András felcsúti polgármester-jelölt halálával kapcsolatban megszüntették az eljárást – bűncselekmény nem történt.
Mint ahogy Vancsik Zoltán, Welsz Tamás, Komáromi András és Rózsa Milán esetében sem.
Legalábbis, ez a mondás.
Persze mondani mindent lehet…

:O)))


8 megjegyzés:

Unknown írta...

Inszeminátorsága előtt pedig az állatorvosnak segített a tyúkok oltásában (akkoriban még kötelező volt), szépen kinézte a neki kedveseket, aztán azok valahogy mindig eltüntek.... Hogy hol? A legendában azt mesélik, hogy a segéd lopta a tyúkokat.....

kekec írta...

Nyugi, még új főváros építéséről nem hadovált. Pedig diktátoréknál az is előfordult már!

Brandtné Szalai Veronika írta...

A '70 évek Magyarországa (és itt most a "vidékről" beszélek) tényleg tündérkert volt, különösen a mostani falvak állapotához viszonyítva. Tapasztalatból tudom, hiszen Békésben, Somogy és Veszprém megyében, sőt Vas és Pest megyében is élnek hozzátartozóink. Testvérlátogatás során tapasztaltuk, hogyan váltak szép, gondozott, takaros településekké a hajdan volt falvacskák. Pezsgett a közösségi élet, az emberek nem zárkóztak be az otthonaikba. Aztán jött a rendszerváltás...a többit mindnyájan ismerjük. Kiüresedett, elöregedett falvak, összedőlő házakkal, menekülő fiatalokkal. A munkahelyeket (mint KOMMUNISTA csökevényeket) megszüntette a "demokrácia". És az eredmény igazolja ennek a "szép, új világnak" az igazi célját.

Racionális (Föld-lakó/ember/magyar) írta...

Makovecz tervezte a faszerkezetű uszodát Egerbe ami sokba került, rengeteg gond volt vele, de van. Ő volt o.v. udvari építésze, ezért nem számított semmi.

http://www.menerga.hu/ref/kep/eger3.jpg

Uszoda sok helyen nincs. Mondok egy példát. Hosszú Katinka bajai lány, ahol persze a Dunában is tanulhatott volna úszni. (Ja, minden iskolának volt kosár csapata, és a városi csapat ebből állt össze, amiben az apja játszott, no meg a válogatottban is rengeteget.) Ennek a víz köré épült városnak hosszú évekig épült egy egyre kisebbre áttervezett uszodája, ami egyszer felépült, működött. Most romokban, zárva. Szemben romokban egy szálloda, ami tömve volt évekkel ezelőtt. Mellette egy dzsungellé vált kemping, amibe előző évben foglalták a holland és más turisták a helyeket, zárva. A főtéren, ami mindig kövezett volt, ezt ÚJRA kövezték (!), áll egy kihalt turisztikai központ, szépen felújítva. Erre építettek egy újat is, a régi úttörőházból, 170 millióért. Szemben a romos szálloda, mellette az elvadult kemping, a bezárt uszoda.

Mi a város gondja? Ezek is. Viszont volt Evig, Kismotor, Ganz, Posztógyár, Hajógyár, stb. és 20 ezer munkahely. Ma 2 ezer van.

A polgármester, aki másodállásban megmondó ember volt, Zsigó Róbert, csak ezt nem értette meg. Mostanra felfelé bukott a fidesz ranglétrán. Elmondhatta volna, mit kellene tenni. Akik ott élnek, most azt remélik, egyszer arra jár ov és ígér majd nagyokat nekik, és álmodhatnak ők is. Addig meg ott rohadjanak elfeledett vidékiként.

Talán kéne egy helyettes államtitkár minden városhoz, aki munkaköri leírása az lenne, hogy ígérget. Ez egyszerűbb lenne.

Kapat írta...

Ami nálunk van, nem a kapitalizmus normális formája. Vadkapitalizmusnak nevezik. Itt rablógazdálkodás folyik. a tőkét nem befektetik, hanem bezsebelik. Mindent leépítenek, tönkretesznek, a pillanatnyi haszon érdekében.
Külföldi bankokban fialtatják az összelopott pénzeket, offshore cégekben kerülik el az adófizetést.
Most következik a Nemzeti Parkjaink lerablása, ez még vihető.
Nézzétek meg a Rákóczi utat! Üres, bedeszkázott kirakatok. Ez nagyon szembetűnő, de egyébként is minden rohad.
Amik épülnek, jól tükrözik a tolvaj szemléletet. Nem telik bele 1-2 év, máris javítgatni kell. Persze újabb vastag költségvetéssel, melynek a felét ismét ellopják. Felesleges beruházások mindenütt. (stadionok, szobrok,stb.) Egyetlen cél : jó vastagon fogó ceruza, teli zseb a csókosoknak.
Sorolhatnám, hosszan!
Egy kis ékszerdoboz volt Budapest, most egy kopott, koszlott város, hogy ne csak a vidékről beszéljünk.
A tökéletes elszegényedés mindenütt, a falvakban nyomor.
Ez ma Magyarország! Elkeserítő!

Observer írta...

Igen, pontosan ez a helyzet. A (sosem volt) "kommunizmus" felemelte a magyar vidéket: lett víz, villany, kövezett út, kultúrház, termelőszövetkezet (ahol a melléküzemágak akkor is megélhetést biztosítottak a tagoknak, amikor a földek éppen téli álmukat aludták), háztáji (fűtött fóliasátrakkal, ahonnan a városi piacokra került a garantáltan magyar termék), almáskertek Szabolcsban (a termés jó része ment a végtelen szovjet piacra, cserébe áramlott ide az olcsó gáz és kőolaj), a házak csinosodtak, lett fürdőszoba is, a kertekben pedig fedett fészerek alatt egyre több autó állt (igaz, hogy Trabant, Wartburg, legfeljebb Zsiga), vagy ha az nem, hát motorkerékpár. Ja, és mindenütt iskolába jártak a gyerekek, de nem korgó gyomorral ám, a tehetségesek a városi középiskolákban tanultak tovább, a legjobbak főiskolára, egyetemre mehettek anélkül, hogy szüleiknek ez megfizethetetlen álom lett volna (a Nemzet Gecije is így került a jogi karra...). Volt körzeti orvos (ha nem is minden településen, de elérhető közelségben), sok helyen gyerekorvos is. De nem volt koldus, vagy közmunkásnak gúnyolt kvázi-koldus, nem voltak nyomorgó milliók,fedél nélkül maradt ezrek, és nem voltak mindent a saját zsebükbe pakoló csaló gengszterek sem (Na jó, a káderek két évente kaptak autókiutalást, és évente beutalót a Pártüdülők valamelyikébe).

Az ország első emberének nem voltak kőbányái, svájci bankszámlán pihenő összerabolt milliárdjai, és nem építtetett saját dicsőségére semmire sem használt stadionokat sem (pedig akkortájt a magyar futball még a világ élvonalába tartozott, Albert Flóri, Farkas Jancsi vagy Sándor Csikar nevét úgy ismerték Rio-tól Liverpool-on át egészen Madridig, mint manapság Messiét vagy Ronaldoét...). Ő maximum sakkozott, és grízes tésztát vacsorázott jóízűen a konyhában. Igaz, a megtorlás során 56 után valóban kivégeztek embereket. Pontos számukat hirtelen nem tudom felidézni, de az biztos, hogy csak töredéke annak, akiket ez a rendszer eddig meggyilkolt. Azokra az ezrekre gondolok, akik télen az utcán fagytak meg, vagy a kilátástalan helyzetükből fakadó végső kétségbeesésükben véget vetettek életüknek.

És most ott tartunk, hogy ez a szörnyű rendszer megszülte legszörnyűbb teremtményét, a nácikat, akik már a kapu előtt toporognak. Amennyire bízni lehet a magyar emberek legendás bölcsességében, hamarosan bent lesznek a házban. Mindenkiében.

És akkor jaj lesz mindenkinek, aki - merő kalandvágyból, vagy éppen tehetetlensége okán - még itthon maradt.

Jó éjszakát, Magyarország...

nemóvatos írta...

Miért lenne másképp ha:

Vadászházat avat a földművelésügyi miniszter.
Hortobágyi gazdák oda mennek, hogy segítséget kérjenek hiszen az állataik elől elmutyizták a legelőt.
Civil ruhás, makogó, (állítólag) helyi rendőri vezető, elhessenti a gazdákat mondván: "nincsenek meghívva".
Sunyiképű miniszter kamerába bele: "ünnepelni jöttünk nem vitatkozni".
Gazdák békésen el.

Na majd ha a gazdák az éhező állataikat az ilyen ünneplők közé hajtják vagy valamelyik képviselő kertjébe; akkor elkezdődik a változás.
És ne csodálkozzon senki ha ezt is az fogja megszervezni aki a jobbik.

panelproli írta...

Miniszter=szolga.
Már csak az a kérdés, hogy kié.
Láttam a fent említett riportot a tv-ben és kinyílt a bicska a zsebemben.
Még meddig lehet feszíteni a húrt?
Mikor fogja már valamelyik juhász a kampóját a fejébe vágni valamelyik pőffeszkedő rohadéknak?