2015. május 1., péntek

ÉLJEN MÁJUS 1. A KÖZMUNKA ÜNNEPE

Vonul a május elsejei menet, a felvonulók kórusban harsogják a szakszervezet által kiadott jelszót: Európai béreket stadionok helyett!
A menet a Dózsa György út és a városligeti fasor kereszteződésétől vonul a Városligetbe. A tüntetést a Magyar Szakszervezeti Szövetség és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés mellett a Százezren az internetadó ellen, a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért, illetve az Új Magyar Köztársaság Facebook-csoportok szervezik, de csatlakozott hozzá a Szolidaritás Mozgalom és a Civil Női Kormány nevű szerveződés is.
Mint írják, elég volt Orbánék felelőtlen politikájából.
Ne szórják a pénzünk presztízsberuházásokra, miközben már a középosztály is lecsúszik.
A tüntetés után páratlan lehetőségként találkozni lehet a rendszerbontó népszavazás kezdeményezőivel, Vajda Zoltánnal a „60ezren a MAGÁN nyugdíjukért” csoport vezetőjével, valamint Gulyás Balázzsal és Lattmann Tamással is.
Én a Civil Női Kormányra lennék kíváncsi, van arrafelé sok kedves ismerősöm, ott biztosan kapnék sört meg virslit!

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke kiemelte, hogy szövetségük mögött több mint kétszázötvenezer tag van.
Szerinte a tüntetésük megmutatja majd, hogy ez az az erős szakszervezet, amelyik képes kiállni a dolgozókért. 
A szakszervezet elnöke, Kordás László elmondta, hogy egy tízezres létszám jelentene akkora kritikus tömeget, mellyel a követelésük megfelelő súlyt kapna.
Hacsak úgy nem…
A civilek – mint képviselőjük elmondta - hosszú ideje foglalkoznak a szegénység enyhítésével, és úgy vélte, Magyarországon jelenleg komoly megélhetési válság van.
Szerinte ez az Orbán-kormány miatt következett be, mivel a visegrádi négyek közül egyedül Magyarországon nőtt a szegénység 2011 óta.

Az MSZP is vidám majálist szervez - lesz csocsó, trambulin, gyakorolják az arcfestést, meg még sokféle egyéb játék, itt a piros, hol a piros, miegymás.
A DK a Közlekedési Múzeum előtt tartja majálisát, Gyurcsány beszél délben.
Fodor Gábor Fodor Gábornak maszkírozott élő szoborként, arannyal lefújva idegesíti a felnőtteket, miközben gyermekeik ijedtükben eleresztik a lufijaikat, melyek vidáman szállnak az ég felé.
Biztosan ott lesz még valahol a Ligetben egy nagyobb bokor alatt Thürmer is, de az is lehet, hogy ő majd a Budapesti Nemzeti Majálison vesz részt a Hajógyári-szigeten.
Ezt a rendezvényt a Fidesz hozta létre 2003-ban, hagyományteremtő szándékkal, jól sikerült.
Ma Vonát zigizik itt hívei…
A Fidesz majálisát nem lehet felfedezni, legalábbis nekem nem sikerült, úgy látszik, munkástagozatukat valahová elpakolták, oszt így hirtelen nem találják.
Viszont lesz légi és aszfaltshow a belvárosban, nehogy túl sokan verődjenek össze a Ligetben...

Szóval, olyan majdnem minden, mint régen volt, csak kicsit mégis más az érzés.
Régen ez a munkásság ünnepe volt – mondjuk így, mai terminológiával, hogy a bérből és fizetésből élők ünnepe.
A felvonuláson nem volt semmiféle megosztottság, együtt vonult az orvos és a géplakatos, a Csepel Művek és a Duna Termelőszövetkezet, aztán a közösségek külön-külön tartották a majálisukat, söröskorsókkal bomlasztva az elnyomó rendszert – este meg jött a Felvonulók kérték.
Ma a felvonulás első soraiban kistőkések menetelnek, akiktől a nagytőkések egy Quaestor nevű cég közbejöttével ellopták a tőkét, Marx hemperegne a röhögéstől, ha látná.
Utánuk szorosan felzárkózva, vörösre festett körmökkel a Műköröm Művek dolgozói következnek, őket követik a civilek, akik az úri középosztály lecsúszásán sopánkodnak, majd a saját pénzük érdekében forradalmárok követik őket.

Régebben a szakszervezetek hívták utcára az embereket, akiknek egy része azt mondta, hogy egzisztenciaféltésből vitte a vörös zászlót, - lesz ma vörös zászló egyáltalán? - de azért a virslit meg a sört is elfogadta…
Ma – ahelyett, hogy egy helyszínen gyülekezne mindenki, külön-külön beszélnek az összefogás szükségességéről, majd harcos, ám szánalmas erődemonstrációjuk után elpillednek a sörsátorban.
Hát, ne legyen igazam, de ebből osztályharc mostanában nem lesz.

Pedig lehetne éppen miért harcolni, hiszen az Orbán-éra büszkesége, a közmunka például olyan, hogy hajdan Amerikában, a déli államokban némely gyapotültetvényen a rabszolgák különb helyzetben voltak, mint a mai közmunkások.
Ha valamiért, akkor ma azért kellene harcolni, hogy a minimálbér érje el a létminimum összegét és hogy a közmunkás se kapjon ennél kevesebbet – mondjuk az év tizenkét hónapjában.
Hogy nincs erre pénz?
Dehogy nincs, csak rossz az elosztása, meg talán az Unió milliárdjaival is lehetne célszerűbben gazdálkodni.

De lehetne éppen tiltakozni a kétkezi munkás gyermekeinek hátrányos megkülönböztetése ellen, az oktatási rendszer szegényeket sújtó rendelkezései ellen – ezer és ezer ok van a tiltakozásra.
De ez úgy nem megy, hogy állandóan engedjük magunkat megvásárolni.
Meg halálbüntetéssel és Illatos úti hordókkal etetgetni, hogy eszébe ne jusson valakinek a hatalmat elszámoltatni, megkérdezni tőlük, hogy tolvajbanda, hol a lé?
Hova lett a nyugdíjra félretett pénzünk, hova lett a lakásunk, a megélhetésünk, miért kell az ország harmadának éhezni, hova lett félmillió magyar munkavállaló?

Erről kellene szólnia a munkásünnepnek, a szolidaritásról meg az egymás és az ország iránt érzett felelősségről.
De ma nem erről szól, hanem a vidám családi kirándulásról, meg a kis és nagyobb megalkuvásokról, tehetetlen szakszervezetekről, egoista társadalomról.

Hát éljen május elseje, a söröskorsó mellett azért gondolkodjunk el arról, hogy jól van-e ez így…

:O)))

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

PuPukám!
Kellemes majálist kívánok családoddal együtt.Menjünk csak ki a Ligetbe és vegyünk vattacukrot és virslit és sört.Igaz régen az átkosban egy adagot ingyen adtak.Aztán elnyúltunk a fűben, a gyerekek körülöttünk labdáztak, béke volt és nyugalom, ünnep volt. Csak nagyon halkan merem ezt leírni, mert már megkaptam a pofámra, hogy hogy képzelem én azt, hogy azt a ronda érát én itt dícsérgetem, dehát Pupu, én közelebb vagyok a 100-hoz, mint az 50-hez, egy vén banya vagyok.Igenis jobban éreztük magunkat a Kádár-érában, lehet engem köpködni.Most, mire felneveltem a gyerekeimet, semmivé válik a szemem előtt a családom, a fiam már emigrált, a lányom tervezi, ezt a szabadságot hiányolják a Kádár-korszakból?Igen, akkor is volt, ami sz@r volt, de nem szégyenítettek meg bennünket ennyire, mint manapság, mennyi nyomorúság, mennyi állástalan,szegény család, éhező gyerekek, ez akkor nem volt.Hát mikor egyenesedik ki a kasza emberek? Nézd meg, elvették a földjeiket és hallgatnak, csak hallgatnak....borzasztó lesz az ébredés. Mégegyszer minden jót, nagyon szeretlek olvasni, a humorod pedig egyenesen lefegyverző.Szeretettel: Évásanyó

nemóvatos írta...

Az utolsó mondatban feltett kérdésre: (unokául)
Nem van jól!
Moldova azt tanácsolta: menjünk el a majálisra és fejezzük ki szabadságigényünket!
Ezt kell tenni. Nem csak május elsején. Nem külön-külön. Nem csak a ligetben.
Szép majálist Kedves Teve!

hello írta...

PuPukám, örülök, hogy beszámoltál, ma kik mire készülnek, mert, bár korábban az MSZOSZ-től Hírlevélben értesültem a központi programokról, mióta szövetségre léptek - na nem az összes konföderáció, az végül nem jött össze -, az új formációtól már nem érkezik semmi.
Lehet, a korábbi címlistáik mentek a kukába, régi holmi, nem kell-alapon?

Más: szerintem a jelen ellenzéki vezetők - de nem zárom ki azt sem, hogy a többiektől több apropóból nem alaptalanul elvadított tagságukra is igaz - NEM alkalmasak az összefogásra. Ahhoz olyan elvi engedményeket kellene tenniük egymás irányába, akár a személyes, de még a párt-identitásuk feladásáig és ezzel a híveik jelentős részének elvesztéséig is, ami túl nagy ár a számukra, még a jelen rezsim reménybeli leváltása és az újfasiszták térnyerésének megakadályozási esélye érdekében is.
Hidd el, a lelkek mérgezése, a széthúzás táplálása nálunk professzionális szinten működik már elég régóta. Ezt valamiképpen visszafordítani, na, az igazán embert próbáló feladat lenne bárkinek.

Kapat írta...

Kedves Mindenkinek szép napot kívánok! Érezze jól magát a maga kedve szerint a mai szép napsütésben!
Bizony "nem van jól"! Szeretném hozzátenni, remélem, lesz még jól!
Évásanyóval sok szeretettel együttérzek, kb.egy korcsoport lehetünk. Emlékeinkkel, hiányérzetünkkel együtt.
Egy kis reménysugár van azért, mostanában egyre bátrabbak vagyunk, ami a megszólalásainkat illeti. Elmondjuk, hogy bizony, nekünk "kisembereknek" sokkal-sokkal jobb volt az életünk, minden ideológiától függetlenül.
Lehet ránk mondani, hogy "Kádári őskövületek", sokszor még az itélőképességünket is kétségbe vonják.
Ha szerény körülmények között is, felneveltük gyermekeinket, azok lehettek, amik szerettek volna. Ez minden értéknél többet jelentett nekünk! Törődtünk egymással, figyeltünk, segítettünk a bajban. A mai részvétlenség lassan megöli a lelkeket is! Ez nagyon szomorú!
Nem szeretnék rossz hangulatot kelteni a mai szép napon, de elszorol a szívem, ha arra gondolok, milyen sok embernek még a "tisztes szegénység" sem adatik meg.
De mégis reménykedem, hogy megérünk még egy emberibb világot!
Talán újra együtt lesznek a családok és nem lesz éhező kisgyerek!
Ma pedig azért mégiscsak ünnepeljünk!

középkori szemlélődő írta...

Ma szép időnk lesz!
Kertészkedés közben elmélkedhetünk az átláthatóság különféle rendszereibe, amit és ahogy megörököltünk...

Névtelen írta...

Kapatnak: köszönöm :))Évásanyó

Belák Andrea írta...

A Fideszt kerested az ünneplők között? A Várkert bazárban mini Forma 1-et tartottak. Közben a 86-os buszt elterelték. Óbudáról a Gellért térig 1 óra hosszat tartott az út, mert terelőúton ment a busz. No, és mit gondoltok, merre terelték el? Hát a Moszkva-téri Nagy Nemzeti Újgödör irányába. Hogy legyen ideje az utasnak elmerengeni a városvezetés tökéletes alkalmatlanságáról.