2015. október 11., vasárnap

OLAJOZOTT POFÁRAESÉSEK

A nemzetközi olajtőzsdék ugrása ellenére a GKI Energiakutató belföldön nem számít az üzemanyagár további emelkedésére.
A forinterősödés ugyanis jó esetben kiolthatja a külföldről ránk nehezedő áremelési nyomást, írják a kutatók.

Rosszabb esetben meg nem, esetleg a forint nem is fog erősödni, horribile dictu akár gyengülhet is.
Ezt egyszer már eljátszottuk a Kádár-rendszerben is - ott sem jött be.
Olyan ez, mint a legelőn sétáló liba, lehet belőle sült, lehet töpörtyű, de lehet belőle Pedigree Pal is, a csillagok szerencsétlen együttállása esetén.
Mindenesetre, ha újra kezdeném az életem, kutató szeretnék lenni a GKI–nál, ennél jobban tán' már csak brit tudós szeretnék lenni…

Hogy az olajárral mi lesz, az a jövő zenéje, az ilyen idegnyugtató dumákra meg nem vagyok vevő, hiszen láttam én már nemcsak, hogy karón varjút, de éjjeliőrt nappal meghalni is.
Az olajár alakulása tenger dologtól függ, kezdve a közel-kelti torzsalkodás kimenetelén, folytatva Putyin álmán, és befejezve a klímaváltozás idei hozadékán, úgyhogy azért én nem lennék annyira nyugodt, mint a GKI kutatói, akiknek szakértelmét egy pillanatra sem vonom kétségbe.
Csak éppen az a helyzet, hogy a számításba veendő változók száma annyira megnövekedett, hogy a dolguk egyáltalán nem könnyű.

Bár mindig vannak váteszek, akik megjövendölik az eseményeket, de manapság nemigen él olyan, aki meg tudná jövendölni, hogy mi lesz a hatása a szénhidrogén–kitermelésre a Volkswagen konszern és a többi autógyártó ingatag helyzetének.
Ugyancsak kiszámíthatatlan az arab országok és Irán mozgása, az amerikai elnökválasztás hatása a gazdaságra, és így tovább.
Mindenesetre anyukám azt verte a púpomba, hogy ne élj illúziókban fiam, légy optimista, de készülj fel a legrosszabb változatra, ami jelen esetben az energiahordozók ugrásszerű drágulása lenne.

A mi világunkat ugyanis a szénhidrogének hajtják, ha emelkedik az áruk, akkor emelkedik a kenyér ára, mert emelkedik a munkagépek üzemeltetési költsége a földeken, emelkedik a szállítási költség, a termény szárításának költsége, a malmok energiaköltsége.
Emelkedik a liszt szállítási költsége, a pék üzemeltetési költségei, a kenyér szállítási költsége, a bolt energiaszámlája - csak az állami sarc marad az egekben, jobb esetben, mert lehet, hogy a sztratoszféráig
 fogják emelniaz ÁFÁ-t…

És akkor még léteznek egyéb külpolitikai tényezők is, például Ukrajna helyzete.
Ha az ukránok a télen átlényegülnek hóemberré, az igen könnyen elindíthat egy migrációs hullámot arrólfelől is, aztán a Sejt válogathatja a drótkerítésénél, hogy ki a Kovács Jóska, meg ki a Bogdan Hmelnyickíj…
De itt van a horvát probléma is.
Éppen jó úton haladunk, hogy az évezredes horvát-magyar kapcsolatokat évszázadokra tönkrevágjuk, mert a Nagy Haidekker képtelen kompromisszumokra, ő csak vezényelni szeret.
Elsődleges célja - úgy tűnik – a visegrádi négyek feletti irányítás átvétele, majd jöhet a távolabbi cél: az Európa feletti uralom megszerzése.

Persze illúziókban él, a politikus súlyát ugyanis nem a pofája nagysága, hanem a mögötte álló gazdasági-katonai hatalom adja, és ez akkor is így van, ha öles plakátokon hirdeti, hogy ő akkora nagy politikus, hogy ahol másnak már a feje kezdődik, neki ott még mindig csak segge van.
Szóval, nem olyan egyszerű az élet, mint amilyennek a stadionok bánatos népe képzeli.

Most, hogy legyőztük a profi villanyszerelők és a hivatásos kőművesek válogatottját, a csapat az öltözőben boldogan ünnepelte a győzelmet, szurkolótábora meg a kommentekben anyázta őket, mert cigány mulatóst énekeltek örömükben, ahelyett, hogy virágénekeket hajlítgattak volna, de legalábbis a Romantikus Erőszak színvonalas zenéjét favorizálták volna.
De hát mit is lehet várni abban az országban, ahol a kormány a legcsekélyebb visszhang nélkül a pofánkba szórhatta "elszámolását" a magán-nyugdíjpénztárak háromezer milliárdjának eltüntetéséről.
Bölcs népünk ezt úgy kezelte, mint mikor a részeg Lajkó megkettyinti a kamionparkoló szépét.
Istenem, hát részeges, nincs ebben semmi meglepő – a kormány meg tolvaj, ezt is tudtuk – nemdebár?

Semmi meglepő.
Viszont nem kell fizetni majd egy sor illetéket, melyek alapvetően az államigazgatási eljárások költségeire adnának fedezetet, de a jóságos király most elengedi.

Tulajdonképpen felháborító, ahogy ez a banda hülyének néz mindenkit.
Az államigazgatásnak költségei vannak, ezeket fizetni kell, vagy illetékből, vagy adókból, de ingyen leves sincs és ingyen gépkocsi-átírás sincs, így aztán majd az is fizeti a költségeit, aki még villamoson sem ült életében, nemhogy autója lett volna.

Nem is tudom, hol kellene ezt a dolgot kezdeni, talán a kisiskolásoknál, hogy ők már értsenek egyet-mást a demokratikus állam működéséből, az állam és polgára viszonyából, a közös pénzek összeszedésének és elköltésének szabályaiból, a közterhek viseléséből és a magánérdekekből.
Hogy tudják, hogy a politikus a mi pénzünkkel játszik, és semmiféle felhatalmazása nincs arra, hogy azt a sajátjaként költse...
Mint ahogy arra sem, hogy a nőket a mai politikai élet megpróbáltatásainak elviselésétől távol tartsa, merthogy mit kapott anno szegény Lamperth Mónika.

De ez már egy másik téma…

:O)))

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem kell mellre szívni.
Ez még mindig csak a kezdet.

Frank írta...

Szorgos népünk meg bambán nézi az eseményeket. Selmeczi Gabriella kijelentette minap - nyugdíjvédelmi biztosként -, hogy a magánnyugdíjpénztárak rosszul gazdálkodtak, ők viszont jól fognak, ezért einstandoltak ennek ürügyén 3.000 mrd forintot. Jó gazdálkodásukat jól mutatja, hogy az államadósság Bajnai idején 19 ezer mrd. forint volt, most meg majdnem 26 ezer mrd. forint. S mennyi mindent lehetne még felsorolni, de kár érte, mert a magyar átlag a migránsok gyűlöletével van elfoglalva, s lassan elfogadja,hogy László Petrát rúgta meg egy migráns, s talán legott meg is erőszakolja, de hős katonáink - óvódásoktól kapott kis szíveket szorongatva - megakadályozták ebben.

hello írta...

Bölcs népünk hovatovább mindent csendes rezignációval simán tudomásul vesz.
Néha elgondolkozom rajta, hogy vajon fel se fogják, mi megy körülöttük, vagy csak ne szólj szám, nem fáj fejem - alapon nem rezzennek semmire. No és persze - az érintett csókosokon kívül is - még mindig vannak, akiknek mindez tetszik. Ez utóbbi kategóriát tartom a legkétségbeejtőbbnek.

morzsi írta...

Kedves PuPu!
Írod, hogy ha még egyszer születnél...
Hát ha én még egyszer születnék vagy a ffffff.. Fenntartható Fejlődésért Felelős Helyettes Államtitkár szeretnék lenni. Gyönyörű nem? Ezt biztosan valamelyik "alanyi költőjük" találta ki.

Ha viszont ezt a stallumot nem kaphatnám, hát kormányszóvivő lennék.
A "sajt tájon" kérdezné valamelyik mitugrász, hogy hova tűnt 24M forint, amit a romáknak a munka világába való vezetésére adtak, - egyszerűen csak azt mondanám, hogy "megvédtük..."
Viszont ha a Quaestor valamelyik letartóztatásban lévő vezetőjéről kérdeznének, akkor rávágnám, hogy "folyamatban lévő ügyről..." sajnos nem adhatok tájékoztatást.

Ilyen egyszerű ez kérem...:O)))

sphagin írta...

Hello írta:

"Bölcs népünk hovatovább mindent csendes rezignációval simán tudomásul vesz....."

A legtöbb embert nem nagyon érdekli a politika és leköti a mindennapi megélhetésért folytatott küzdelem.
Nem tud igazságot tenni és itt látom a legnagyobb baklövést az elmúlt évek baloldali politikájában is.
Az MSZP vezetői annyira meg akartak szabadulni Gyurcsánytól, hogy egy követ fújtak Orbánnal a lejáratásában, miközben nem vették észre, hogy magukat is lejáratják. Így lett a 2/3. Ezt a gyűlöletet azóta se oldották fel és ez is az oka annak, hogy az ellenzék nem tud megegyezni.
Nem álltak ki és védték meg az MSZP elfogadott politikáját, mint azt teszi Orbán pl.
Ha megjelenik egy kritika Orbánról, azt késlekedés nélkül megcáfolják, még akkor is, ha ez nyilvánvaló. A kevés ismeretekkel rendelkezőknek ez elég arra, hogy a kritikát ne vegyék igaznak, vagy kétkedve fogadják, főleg, ha nem érinti őket.

A legkisebb negatív dologra is reagálnak és már külön hivatal is fog ezzel foglalkozni.

Igen, rezignáltan veszik tudomásul, hogy mindent letagadnak, elkennek, megmagyaráznak a saját érdekük szerint. Hazudnak, becsapnak, eltitkolnak minden olyan dolgot, ami káros a számukra.
Egymást még akkor is védik, ha nyilvánvalóan kiderül a hazudozásuk és a csalásuk.

Az MSZP soha nem fogja kiheverni, hogy elárulta és ellene fordult a nagy többséggel megválasztott vezetőjének, odadobták az ellenségnek, remélve, hogy megszabadulnak tőle.
Nincs olyan erő amely felvehetné Orbánékkal a versenyt, addig, amíg ezt nem oldják
fel és nem ismerik el a baloldalon.
Az MSZP-t a DK-al egyesíteni kellene, mert máskülönben nincs ellenzéki erő, amely ezt a rezignáltságot feloldhatná.
Gyurcsány rehabilitálása nélkül nincs baloldal és ha így haladunk, még azt is elérjük, hogy rehabilitálással se fog lenni.

Ezzel nem tud az MSZP szembenézni és lassan felmorzsolódik, az MDF-hez lesz hasonló.

Olyan ez mint a futball válogatottunk, meg kellene tanulnunk focizni, de ehhez új szemlélet kellene.

Azért nincs csak rezignáltság, mert ebben nem hisznek az emberek, ezt a szándékot és lendületet hiányolják a baloldaliak.

Lassan pénz és eszköz híján, teljesen reménytelen lesz a hatalommal szembeni ellenzék és ezt az MSZP politikusainak köszönhetjük !
Nem látnak az orruknál tovább.

hello írta...

Sphagin, azt nem gondolhatod komolyan, hogy az MSZP-t és a DK-t egyesíteni kéne!
Na ne! :-(
Arról keveset tudok, hogy szemléletben meg egyebekben a tagságuk hol tart, agyilag ilyen téren melyikük hogy áll, de ha a - még csak nem is a kizárólag felső - vezetői szinteket nézem és hallgatom a médiában a 2 pártot illetően, az észjárásukban, a mentalitásukban egymáshoz képest mintha 2 külön bolygón leledznének!
Arról már nem beszélve, hogy remélem, még elég jól emlékszel, milyen előzmények után szánta rá magát - elég keserves vajúdás után, és jó nagy késéssel - Gy.F., hogy végre megváljon az oly kiváló, őt ezer módon nyíró MSZP-jétől! :-((

Wolk írta...

A sok millió leszegényedett embernek -akiket az ellenzék esetleg a maga oldalán tudhatna- nem hallani a hangjukat mert annyi pénzük sincs amivel a város egyik végéből a másikba utazzanak.

Arra meg végképp nincs, hogy Bp.-re vonatozzanak egy tiltakozó megmozdulásra.

Az ellenzék anyagilag is annyira ellehetetlenűlt, hogy már ezt sem képes finanszírozni. Nem úgy a kormánypártok akiknek végtelen lehetőségük van.

Geza írta...

Na rogton megcsokolom valakinek a kezet, ha most, 2015.10.12.-en valaki meg tudja mondani, hogy mi a lenyeges kulonbseg a DK meg az MSZP kozott.

Névtelen írta...

DK és az MSZP összefog? ugyan... Rohadt régen írtam már,hogy ez képtelenség. Az MSZP régi tagjai,szürke eminenciásai soha a büdös életben nem fognak eltűnni az MSZP ből,máig vérig vannak sértve a GYF. beszédtől, nem elgondolkodtak rajta... sértve vannak.Tóbiás is csak azért van ott,mert elfogadta őket (és az irányításukat)!Azok az emberek tudják,ha előtérbe kerülnek,célponttá válhatnak. GYF. q va nagy önseggberúgást végezne ha azokkal közösködne,tudja is nagyon jól! Az MSZP is csak azért van a béka feneke alatt,mert azok ott vannak... és amíg ott lesznek,addig az MSZP is ott marad,ha egyáltalán megmarad. Viktornak kell egy ilyen ellenzék (a látszat kedvéért)+ besegít neki egy esetleges felbukkanó esélyes baloldali párt-jelölt kinyírásában.Ebben nagyon együtt tudnak működni.

Névtelen írta...

+ a Fidesz-KDNP és az MSZP olyan mint egy nagy kelés az ország seggén,csak az egyik a jobb farpofán a másik meg a balon van.

Frank írta...

A fidesz meg középütt, tudod hol.....

Kibic37 írta...


Többeknek - egyetértőleg

Az MSZP, sőt az egész baloldal, mintha elfeledni látszana azt a régi igazságot, hogy az okosabbtól tanulni nem szégyen. Máskülönben már régóta jobban odafigyelt volna a másik oldal legagyafúrtabb figurájára, akinek az átlagot messze meghaladó esze folytán oroszlánrésze volt a Fidesz felemelkedésében.

Egy - nála ritkaságszámba menő - interjúban mondta egyszer, hogy "a politikához ugyanaz a három dolog szükséges, mint a háborúhoz".

Az illetőt manapság csak azért nem hívják Keresztelő Szent Jánosnak, mert nem János és nem szent...

hello írta...

Kedves Géza, nem a kézcsókra hajtva, de leírom, hogy én erről mit gondolok.

Kb. 2008-tól kezdve teljes ádáz össztűz zúdult az MSZP-ben Gyurcsányra - amelynek egyébként nem az egyedüli, de legfőbb hangoztatója Szanyi Tibor volt, méghozzá nyilvánosan és folyamatosan, nem is akármilyen fröcskölő stílusban - azért, mert Feri az MSZP-ből egy baloldali eszmeiségű, de középre tartó, a haladó polgári értékeket is felkaroló, és ezzel a társadalom egy sokkal szélesebb rétegének szimpátiáját és támogatását elérni szándékozó pártot akart volna csinálni.

"Kicsit" lassan ismerte fel és törődött bele, hogy ez neki ezzel a párttal nem fog sikerülni. (Pedig elég sokan mondtuk neki a blogján.) Végül, hosszas hezitálás után és a kétségeivel birkózva, de mégis eljutott odáig, hogy önálló pártot hozzon létre, hogy ezt a célt megvalósítsa. Így született meg a DK.

A DK-nak - de már azt megelőzően is Gyurcsánynak - kezdettől fogva hangsúlyozott, számtalan fórumon kifejtett koncepciója, karakteres nézetrendszere és céljai voltak mindazon fő kérdéseket illetően, hogy mi mindent kellene másként csinálni - nem csak az Orbán-rezsimhez képest, de a saját korábbi hibáiból is levonva bizonyos tanulságokat. Akit érdekelt, aki figyelt, erről elég sok információja lehetett és lehet mind a mai napig. Bár a Klubrádión és az ATV-n kívül egyetlen médium sem közvetíti élőben a DK nagy rendezvényeit.

Ugyancsak következetes és szókimondó, egyáltalán nem szívbajos véleménye van a DK-nak - amit a képviseletében megszólalóktól pontosan ismerhetünk - mindarról, ami manapság Magyarországon kormányzás címen történik. Annak összes kisérőjelenségeivel együtt.


Az MSZP ellenben ezek egyikét sem mondhatja el magáról.
Sorolom:
- Miközben Gy.F.-et kiátkozták és kiutálták - többek között - a párt átalakítását érintő elképzeléseiért is, távozása után nem csináltak belőle egy olyan karakteresen baloldali pártot, mint amiről Szanyi ábrándozott. Maradt egy se hús, se hal formáció, amelynek a vezetésére továbbra is az maradt jellemző, hogy ketten háromfélét akarnak benne.

- Közhelyes, nesze semmi, fogd meg jól kijelentéseken kívül mit hallasz arról, mivel mit kezdenének, ha valami isteni csoda folytán hatalomra jutnának?

- Nagyon szőrmentén és udvariasan kritizálják a jelen kormányzást, a Fidesz-KDNP-t és magát a miniszterelnököt. Hogy e mögött mi van vagy lehet, arról elég sok "érdekeset" lehet olvasni a különböző portálokon és újságokban...

- Önértékelés tekintetében nekem egészen elképesztő, hogy hol tartanak, pontosabban hol NEM tartanak. Azzal áltatják magukat, hogy simán vissza tudnák szerezni a 2006-os mennyiségű szavazóikat. Ami - nekem - attól röhej és egyben felettébb szánalmas, hogy "csak" azt felejtik el, hogy azt a választást Gyurcsány Ferenc nyerte meg az MSZP-nek. Plusz még a leszálló águkban is, azaz 2010-ben attól lett legalább annyi szavazatuk, amennyi lett, hogy MÉG Gy.F. OTT VOLT az MSZP listáján!

Hát, egyelőre, viszonylag röviden ennyit a 2 párt közötti különbségekről.
Szerintem.

kekec írta...

Az a baj, hogy egyszerűen nálunk nincs egy baloldali néppárt. Az mszp nyilvánvalóan MÁR nem az, a DK meg nem is lesz az, ha Gyurcsányon múlik. Lesz egy értelmiségi rétegpárt, max 10 %-os szavazó bázissal (európai gondolatokkal max ennyit lehet ebben a félázsiai országban elérni), amivel nem lehet Orbánt leváltani. A többség eléréséhez tehát a választások előtt elvtelen kompromisszumok sorát kell kötni, és akkor még hol vannak egy kormányzás során érvényesülni kívánó lobbiérdekek?
Ráadásul a DK közép-pozícióból lenne a legalkalmasabb a mérsékelt jobbal való kiegyezésre - amit az ottani szavazóbázis, amit(az mszp-s politikusoknak és a balhibbant értelmiségnek is "hála") zsigeri gyurcsányutálat akadályoz.
Baloldalt meg pont Gyurcsány miatt nem tud semmi más pártformáció megerősödni, mert egyszerűen nincs karakteres, Őt leváltani képes politikus a választékban.
Ha a jónép jobbról-balról ugyanazt hallja: gyurcsányhibás, akkor azt elhiszi. És ezzel eleve visszafogja egy demokratikus összefogás támogatását, ha Gyurcsány benne van. Ha meg nincs, akkor a DK szavazói nélkül eleve esélytelenek, ez tiszta választási matematika.
Pupu a legjobb politológus, mert már a DK elnökségi névsora láttán megírta, hogy az embernek sikoltozhatnéka támad, amikor látja egy baloldali néppárt reményét a lila ködbe veszni.
Bár ne lett volna igaza!

hello írta...

A DK nem baloldali néppárt akart eleve sem lenni, hanem, ha jól értettem tőlük, egy haladó polgári erényeket felmutató, szociálisan érzékeny, nyugati orientációjú középpárt státuszát célozta meg.

Amilyen alapkoncepcióval egyébként pár éve Bajnai Gordon is előállt. Hogy abból miért és hogyan nem lett semmi, annak a történetét ismerjük.

Ennek a jobboldali középpárt-variációját Bokros Lajos képviseli.

Csakhogy a tapasztalat szerint egyikre sincs a magyar társadalomban tömeges fogadókészség. Pedig ezekkel az irányzatokkal lehetne ezt a jobb sorsra érdemes országot normális módon és stílusban kormányozni.
De hogy az istenadta nép ehelyett azt kultiválja, amiben most élünk, vagy x része a még otrombább és még kevésbé a XXI. századhoz illő módot is elfogadná, annak az okain lehet elmélkedni, de ettől még a tények tények maradnak.

kekec írta...

helló
mivel jogász vagyok, nincs nekem bajom azzal sem, ha a DK ELISMERTEN értelmiségi rétegpárt akarna lenni. A gond az, hogy nagyon sok mszp-ből kiábrándult támogatójuk nincs azzal tisztában, hogy nem egy reménybeli baloldali néppártba érkeznek. Mert még hat a "Merjünk baloldalinak lenni" Bár a megírás alatt levő új szöveg címe a "Merjünk demokraták lenni" - ha hihetünk Gyurcsánynak.
És Gyurcsány személye a garancia arra, hogy mellette nem is fog egy másik (valódi) baloldali néppárt felépülni.
Kónya anno kiutálta Árok Kornélt a Szolidaritásból, mert pártot akart alapítani. Most ő indul meg a pártosodás rögös útján, de nem igazán tudom elhinni, hogy majd baloldali néppárttá kinőhetik magukat.