2015. november 14., szombat

BLOGÁSZAT - ITT MI NYITJUK NAGYRA A SZÁNKAT!



Kedves Olvasó!

Régi ötlet kerül megvalósításra, reméljük, tetszeni fog!
Barátaimmal létrehoztunk egy felületet a napi blogtermés szemlézésére – Blogászat címmel.
Az oldal létrehozását az indokolja, hogy a világ, s benne az újságírás megváltozott.
Hol van már a régi slapaj – ma az újságokat zömében iparosok gyártják, azt pedig, hogy mit, hogyan és mikor írhatnak meg, a tulajdonosok mondják meg.
Eljutottunk oda, hogy lassan már a hírek feldolgozásának módja se különbözik.
A hajsza a nézőért, olvasóért, kattintásért oda vezetett, hogy a színvonal esett, a lapok tele vannak sajtóhibákkal, helyesírási hibákkal, tárgyi tévedésekkel és tárgyi ismeretek nélkül megírt kinyilatkoztatásokkal.
Ha azt akarjuk, hogy sok ember legyen elégedett azzal, amit olvas, kis túlzással a legbutábbat kell kiválasztanunk, és annak írni.
A népszerűség-hajhászás lefelé nivellál.
Persze a média társadalmi jelenség, és ezeknek a jelenségeknek az a tulajdonságuk, hogy nem hagyják magukat.
Így jött létre – hála az internetnek – az új műfaj, mely meghaladja és kiváltja, lehet, hogy majd le is váltja a hagyományos újságírást – nevezzük ezt az egyszerűség kedvéért blognak.
A hagyományos újságírásnál annyival több, hogy ad bizonyos interaktivitást, azonnali visszajelzést a szerzőnek (hüje vagy!), a társadalomnak, emellett roppant demokratikus, mert nem kell mindenkinek megírni, hogy milyen sukár és f@sza csávó a jelenlegi népszomorító, hanem nyugodtan elküldheti a bús Grazba, ha olyanja támad.
Viszont az a hátránya azért megvan az ügynek, hogy a blogot sokszor nem a legostobábbaknak, hanem a legostobábbak írják – viszont nem kötelező elolvasni jelenleg még egyiket sem.
A hivatásos újságírás kétféle módon reagál erre a helyzetre, egyrészt agyonhallgatja, mégcsak nem is szemlézi, másrészt, ha nincs szüksége rá a mainstream médiának, akkor a szabadúszó újságírónak nevezett állástalan a hasára írja, hogy ő blogger és elkezd támogatásért kilincselni, majd megpróbál annak megfelelően írni, amit a szponzor vélhetőleg elvár.
Az igazi blogger a média páriája, de a mai média-világban mégis ő képviseli a haladást, az új médiumok felé tett első lépést.
Viszont nem szereti senki, legfeljebb az olvasója, de sok esetben el sem jut azokhoz, akik esetleg szerethetnék.
Ehhez szeretnénk kis segítséget adni, összeszedni az internet eldugott sarkaiból is az érdekes, értékes bejegyzéseket, posztokat és naponta letenni elétek egy szubjektív válogatást, hogy ti is válogathassatok belőle, ha kedvetek van hozzá.
Ha ti is segíteni szeretnétek nekünk – mert optimizmusunk és az emberi jóságba vetett hitünk végtelen – akkor arra kérünk benneteket, hogy osszátok meg ezt a kis beharangozót és a napi olvasmányotokat, hátha ideszoknak néhányan olyanok is, aki eddig a hivatalos véleményt fogyasztották, remélhetőleg majd vidáman dőzsölnek a választékban…
Hiszünk benne, hogy jó ügyet szolgálunk.

www.blogaszat.hu

L_A
repeti
PuPu

10 megjegyzés:

Anikó írta...

Nagyon jó ötlet, tetszik, már olvastam is pár cikket az oldalon, mindenképpen fontos a teljesebb tájékozódás szempontjából :-)

Unknown írta...

jóóó nagyon reggel van még :((

hogy lehet erre az oldalra bejutni??


jóreggelt...

PuPu írta...

Ott a poszt végén a link: www.blogaszat.hu
:O))))

hello írta...

Az ötlet tetszik, a szemlézett bloggerek nagyobb részéről eddig nem is hallottam, szóval kíváncsivá tett a válogatás.

Ez most olyan központi téma, hogy bátran lehetett e köré csoportosítani a teljes kínálatot, de, gondolom, lesz olyan is, hogy a palettára egyszerre többféle is felfér.

Még csak a legelöl levőt nyitottam meg és olvastam végig, de ott meg is torpantam azon elgondolkozva, jó lelkiismerettel be merném-e tenni a pontot a NEM válasz mellé, hiszen ebben a felbolydult világban honnan tudhatná bárki normális erkölcsi érzékkel, hogy ezeknek az elvetemült gyilkológépeknek mi jár a fejében, miféle indulatok hová űzik, mire ösztönzik őket?

Öreg harcos írta...

Kedves PUPU!!! Kedves bloggerek.!!!.Óriási ötlet!! Nagy köszönet...Eddig keresgélnem kellett, most iderakjátok elém...!!!!

Unknown írta...

kösz...én beírtam és nem gyüttbe:(( most lyóóó!!!!

:))

pleinair írta...

Csatlakozom Öreg harcoshoz!!!
Köszönjük Pupu!

Geo írta...

Nagyon jó!

Főleg, ha kiteszitek a FB-ra is, így könnyebben lehet látni, ha valami új van - márészt pedig akkor, ha az én posztjaimat is ajánljátok majd :-)

PuPu írta...

És hol lelhető a te posztod, kedves Geo - amit találtam, az öregebb, mint én...
:O)))))

vén szipirtyó varacskos disznaja írta...

Két idézet, amelyek önálló blogok is lehetnének!

"...nem az én olvasóim lesznek, hanem önmaguk olvasói: mivel a könyvem csak olyasfajta nagyítóüveg lesz, amilyet a combray-i optikus adott vásárlójának: könyvemmel a kezükbe adom az eszközt, amellyel önmagukba olvashatnak."
Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában. A megtalált idő - Jancsó Júlia fordítása

"...nem tudom, elveszíti-e emberi méltóságát az, akit a rendőrségen megvernek. Abban azonban bizonyos vagyok, hogy már az első ütéskor, mely lesújt rá, elveszít valamit, amit első megközelítésben talán világ iránti bizalomnak mondhatnánk. Világ iránti bizalom. Sok minden tartozik ide: például a megingathatatlan oksági kapcsolatokba vetett, iracionális és logikailag indokolhatatlan hit vagy az induktív következtetés érvényességéről vallott, ugyancsak vak meggyőződés. De fontosabb - és az adott összefüggésben egyedül releváns - eleme a világ iránti bizalomnak az a bizonyosság, hogy írott és íratlan társadalmi szerződések alapján megkímél engem a másik, jobban mondva, hogy tiszteletben tartja fizikai és egyben metafizikai létemet."
Jean Améry: Túl bűnön és bűnhődésen - Blanschtik Éva fordítása

György Péter. Apám helyett Magvető Kiadó 2012

A két fenti idézetet az eltűnt kommentelők emlékére írtam!
A szerkesztőknek sok sikert!!!