2016. február 12., péntek

BALHÉ VAN, MEG ÖSSZEESKÜVÉS...

Azt mondta Lázár, hogyha a PSZ felelősen viselkedik, akkor nem balhéval, hanem tárgyalással és a tárgyalásokon keresztül változásokkal tudja elérni, hogy a pedagógusok helyzete és a gyerekek oktatásának minősége javuljon.
Hát bizony rá is fér a javulás, mert amikor egy iskolrendszer olyan termékeket bocsát ki, mint a kancelláriaminiszter és társai, hát az mindennek mondható, csak sikeresnek nem - a dolog nevelési oldalát tekintve leginkább.
Ami azt illeti, a pedgógusok nem a Fradi kemény magja, de ez persze nem jelenti azt, hogy a sofőrök is túl béékés népek lennéánek, ha feldühítik őket, szóval, a tüntetésen ott lesznek a taxisok is, győzködje inkább őket a tanarak helyett.

Teljesen meglepő, hogy a pedagógusok bekeményítettek, és miután engedékenyebb társaik csőréből kiénekeltették a sajtot, még mielőtt a róka elvihette volna, felkapták és visszarepültek vele a fára.
Megfogadták, hogy ezentúl mindent csakis prózában, és az sem biztos, hogy szépprózában, ugye...
Lázárt cserbenhagyta a stílusérzéke, már, ha volt neki olyan egyáltalán, és hibázott.
A balhézás ugyanis öncélú rendzavarást jelent, márpedig itt van cél és ez a cél az idő előrehaladtával egyre jobban körvonalazódik, bármennyire is iparkodik a kormány a krétára és a pedagógus-fizetésekre szűkíteni a problémát, egyúttal hangulatot keltve a telhetetlen tanárok ellen, akik most kaptak béremelést, még van rá ígéretük is, de ezeknek semmi sem elég...

Az egész úgy tűnik, mintha a kormány a közszféra béremeléseivel kegyet gyakorolna, amihez jól jön neki a statisztikai hivatal által kimutatott alacsony infláció, nagy kár, hogy a havi bevásárlásokat nem a Statisztikai Hivatal intézi Julis nénje helyett.

Orbán is remekelt, a Fidesz-frakció zárt ülésén, állítólag a konteo műfajában alkotott maradandót.
Egy méretesebb összeesküvést vizionált a pedagógus-akció folytán, merthogy számárta elképzelhetetlen, hogy ennyi tanár egyszerre jöjjön rá, hogy a mai oktatáspolitika egy kalap szarkalábat se ér, az meg egyenesen elképzelhetetlen számára, hogy valaki felelősséget érezzen a hivatásáért, anélkül, hogy pénzt követelne érte.

Jó, ő is érzi a saját felelősségét, de annak legalább van ellentétele, pármilliárd forint meg Anikó asszony tűpénze, az logikus, hogy ennyi pénzért már elfér a hazafias lózungok időnkénti puffogtatása is, de mégis!
Hogy jön az ki, hogy a pedagógusok - ingyen - a nemzet jövöjéért, a jövő nemzedékeiért aggódjanak, ilyen istenfia nincs, emögött minimálisan is a Gyurcsány-banda, de méginkább Soros György áll az ő hatalmas pénzeszacskójával!
Látszik rajtra a zavarodottság, habár még nem lóg a nyelve, de a paranoia aktuális elhatalmasodásának tünetei azért már értékelhetőnek tűnnek...
A kommunikációs stáb persze vadul tagad, mondván, hogy ilyesmi nem hangzott el - kínos ez a dolog nekik, hiszen az épeszűbbje tudja, hogy a KLIK megbukott, az iskolák önállóságának elvétele semmiféle pozitív hozadékkal nem járt, a jelenlegi szisztémát egyként utálja tanár és diák.


Így aztán jobb lett vona - legalább egymás között - nem Sorosozgatni, hanem átgondolni, hogy hogyan lehetne ebből a felcsúti nyárikonyhában kiötlött baromságból arcvesztés nélkül kiifarolni, mnéghozzá gyorsan és halkan.

Pocak tanulhatott volna az őszödi beszédből - leginkább azt, hogy nincs az a zárt kör, melyből ne szivárogna ki az, ami kellemetlen következményekkel járhat gazdájára, utána meg már lehet magyarázkodni, de minek?
A lillafüredi beszéd is úgy vonul be a magyar politikatörténetbe, mint amely bizonyította, hogy a Vezér elemelkedett a talajtól és álomvilága magasságában levitálva ítélte meg a társadalmat...
A hülyeséget természetesen más nyakába lett volna jó akasztani, ezért aztán a Népszabadság sokéves, hiteles szakmai múlttal rendelkező újságíróját próbálták beleterelni az áldozat szerepébe, kevés sikerrel.
A Soros-fóbia kommunikációs eszköznek indult, de Picipoci mára már annyira azonosult vele, hogy láthatólag el is hiszi, - ismert lelki jelenség ez, és hogy most elérte őt is, nem meglepő.

Nem ő az első diktátor, aki egy idő után képtelen szétszálazni, hogy mi a valóság, meg mi az amivel a nép egyszerű gyermekét etetjük - na, ne libacombra gondoljunk!

Lázár értelmetlennek nevezi a szombati tüntetést, jóllehet nem a tüntetés értelmetlen, hanem ők.
Ő egyébként nem él álomvilágban, csak az ilyenkor szokásos kárelhárítási tevékenységet folytatja, hátha lesznek csoportok, akik hisznek neki, és nem mennek majd tüntetni.
Lehet, igaza is lesz, de nem mindenki pedagógus, aki a tüntetésre készülődik, lesznek ott durvább népek is, meg ott lesznek az egészségügy rabszolgái is, aki szintúgy szeretnének végre valami komoly változást.
A kormány nagy igyekezete, hogy némi pénzmagot szórva közéjük lecsillapítsa őket, nem tudja feledtetni a strukturális változás iránti, igencsak megalapozott igényt.
És nem hisznek a kormánynak, Orbánnak meg még annyira sem.

Még a libák is tudják, hogy ha a gazdasszony egyik kezével csörgeti a szakajtóban a kukoricát, másikban meg ott villog a kés, akkor az, az álmoskönyv szerint jegyez vad gágogást és mártírsorsot.
Fene tudja, hogy mi lesz ennek a vége, de annyi hozadéka mindenképpen lett a dolognak, hogy - Mendrey megtérését is belekalkulálva - visszatette a politikai térképre a szakszervezeteket, és ráébresztette a munkavállalókat (akiknek leánykori neve dolgozó...) hogy hiába bizonygatja jószándékát a kormány, nem azt kell figyelni, hogy mit mond, hanem azt, hogy mit tesz.

Mire lehet számítani?
Orbán amúgy egyszerű gyerek, olyan, mit a gagyiárús, aki a vonatjegye árát szeretné elkérni a gyanútlan járókelőtől csillogó pecsétgyűrűje fejében.

Az ő sikeréhez elengedhetetlenek az ostoba balekok, és ebből az embertípusból nálunk jelentős mennyiség van készleten.
Csak az a baj, hogy aki már megvett három-négy pecsétgyűrűt, legyen bármekkora marha is, csak elkezd azon töprengeni, hogy miért hagyott a kezén mindegyik zöld nyomokat...
Orbán a gagyizáson túl csak agresszióban vagy szómágiában tud gondolkodni, most sem lesz másként.
Majd konzultációt hirdet, megpróbálja a tiltakozások vezetőit ellehetetleníteni, a résztvevőket megosztani, a nemzeti zászlót lobogtatni és a hímnuszt énekelve tovább lopni.
De egyre többen ismerik ki, egyre több embernek lesz elege ebből.


Nem lesz diadalmenet ez a harc, de a végén azért a normális embereknek kell győzni.
És utána nagyon kell szégyellni majd magunkat, mert ezt a történetet már megírta egyszer Thomas Mann - ott az Orbánviktort
Cipollának hívták...

:O)))


21 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ceaușescu is ígért 100 lejes fizetésemelést a tömegnek, de már késő volt.

promenad írta...

Szükség esetére ott lesz a NAV légpárnás hajója. Most éppen a Hámori tó partján ringatózik.

nemóvatos írta...

Végre, hogy nem pártokról hanem szakmai szervezetekről, valós érdekekről, odaadó felelősségről, átélt hivatásszeretetről......a társadalomról szól a történet.
Az "eelenzéki" pártok szerencsére a terrortörvény körül sertepertélnek, mert az nekik sokáig rágható gumicsont, pedig hallgathatnának is, ha képesek lennének arra, hogy be se menjenek ezügyben a parlamentbe.

hello írta...

Aki a holnapi résztvevőket fogja számolni, azért vonja majd le belőle a civilben ott lévő tekeseket és kapcsolt részeit...

Unknown írta...

vki bírta írni :

...".. túléltem EZT is...túléltem AZT is...túléltem AMAZT is......


CSAK ÉPPEN - KÖZBEN - eltelt az életem !!!!!!!....."

MoonRiver írta...

Kár, hogy tegnap Mendreynek vagy 10-szer kellett elismételnie, hogy ő nem változott semmit, és hogy bizony ő ugyanaz. Rossz hírem van, nem ugyanaz. Gallóné sem, mert már ő is elvesztette, amit elvesztett 2009-ben, és most a PDSZ vezetője is. Nekem nem nagyon tetszik az, ha itt alant lévő egyszerű tanárember előrébb lát, és előbb kiszagolja (nem másból, a tényekből), azt, amit a szakszervezeti vezetőik, közelebb a tűzhöz, nem. Az utólagos magyarázat mindig kínos, mi több, hiteltelenné tesz. Egy csomóan most úgy megyünk szombaton, hogy nem a szakszervezetek miatt és értük, kizárólag a magunk eszétől és szándékából. (Jó, a buszok, meg a segítség meglesz, legalább ez egyszer a tagdíjnak is biztos helye van.)

hello írta...

Jobb későn, mint soha.
A kismacskák szeme általában 7 nap alatt nyílik ki, az is eredmény, hogy Mendreynek gyorsabban... Gondolom, felfogta, hogy az általa képviseltek egész másként látják a kerekasztalnál történteket, mint ahová erről ő nyilatkozott.

hello írta...

Az időjárás nem volt kegyes hozzánk, de szerintem ezzel együtt jó sokan voltunk! Amíg a derekam + a lábam bírta: a nagyon vitriolosan szellemes szülő volt az utolsó, akit még végig tudtam hallgatni, minden szónok nagyon jól beszélt.
Hogy miként fejeződött be, majd az esti hírekból megtudom.

hello írta...

a-kossuth-teren-tuntetnek-a-tanarok

hello írta...

a-tanarok-duhe-nyugtalanitja-orbant

MoonRiver írta...

Igazából 2 szónok volt, akik nagyon tudtak hatni. Egyrészt mert szellemesen, remekül, intelligensen dörgöltek oda, másrészt, mert az az érzésem, mivelünk egy nyelvet beszéltek. Ezt érezte a tömeg is. Az egyik a Teleki igazgatója volt, a másik pedig a "Balogh szülő". Pilz Olivér meséje nekem kicsit elvont volt, néha lassabban "fordítottam", mint megértettem volna. De ki tudja, a virágnyelv is egy jó nyelv, a mese lehet még jobb, ha nem is csattant most nagyot. (Egyébként pedig, nem volt életszerű, hogy ő déli egykor ott álljon a színpadon, ezt most már legalább tudjuk.)
Egy biztos: muszáj lesz tovább gondolkodni azon, hogy milyen módon rúghatjuk fel a bilit, mert a beszédek ellenére és az igazán nagyot szóló csend ellenére, Orbán semmi másból nem fog érteni, csak az erőből. Mi kockaköveket felszedni nem fogunk, sem kukákat borogatni és gyújtani. (Nem vagyunk mi olyan népek...vagy Regős Bendegúz szerint: nem olyan családból származunk..) De talán a magunkhoz való eszünk (ha már megvan), hozzásegít a továbbiakhoz..

hello írta...

Tartok tőle, hogy egy, aztán könnyen eszkalálódó, akár országos sztrájkot fog a hatalom az arrogáns flegmájával kiprovokálni. Márpedig tudjuk, hogy azt elsősorban nem a kormány, hanem a kisemberek szívják meg, többféleképpen is. Ezért sem a fogadtatása, sem a kimenetele nem úgy ér célba, ahogy az azt elindítói szeretnék.
Bár, ha a nép ezen bedühödik, bármi lehet belőle.
Ha a kormány olyan felelőtlen, hogy ezzel nem számol, illetve úgy van vele, hogy neki ott az összes erőszakszervezet a kezében, akkor itt nagyon csúnya világ jöhet.

Egyébként elképedve láttam a 2-es villamosról, hogy a Tudományos Akadémia előtti parkolóban legalább 20 rendőrautó - köztük nem egy furgon is - állt!
Meg minden sarkon egy rakás rendőr + egyéb egyenruhások!
Mégis mire készültek, mire számítottak?
A 2006-os tomboló, romboló, gyújtogató, őrjöngő csürhére?

MoonRiver írta...

A rendőrökkel semmi baj nincs. (Mi ingyé' voltunk, ők meg pénzért.) De annak őszintén örültem, hogy a figyelmeztetés ellenére nem találkoztunk provokátorokkal. (Csak egy debreceni kolléga volt mögöttem, aki örökké azt akarta, hogy Orbán "monnyon le!") Szóval ezért fájhat kissé a fejünk, és lehet gondolkodni, hogy miképpen oldjuk meg, mint az egyszeri okos lány:...menjünk is, ne is, köszönjünk is, ne is és vigyünk ajándékot és ne is..
Szóval hogyan is kell nem durván gorombáskodni és jól belerúgni, hogy úgy lássék finomak voltunk? Nem fog összejönni. Az úri modor és a finnyásság összeegyeztethetetlen a jelenlegi urak nyelvezetével. Azt pedig nem kéne hagyni, hogy lerántsanak a maguk szintjére, mert ott ők a jobbak. Tehát a lecke fel van adva, én úgy látom. (Meg ennyi eső után nincs kedvem feladni.)

Kapat írta...

Kedves Moon River!
Nyilván szorgalmazni fogják a "tárgyalást", mint ahogy ezt kilátásba is helyezték. Első alapvető szabály, nem szabad hinni nekik!
Második, nem szabad engedni a 25-ből, mivel mind nagyon reális, inkább javaslatok, mint követelések. Alapfeltételei a normális oktatásnak, minden túlzás nélkül, ez az elvárható minimum.
A velük kötött alkukból a tisztességes ember csak rosszul jöhet ki. Az ő gondolkodásmódjukra nem a kompromisszumok keresése, a megegyezés hajlandósága jellemző.
Következetesen idióták és mérhetetlenül agresszívek.
A jobbító szándék pedig nagyon messze áll tőlük.
Valóban csak az összehangolt, okos következetesség a pedagógusok "fegyvere".
Ragaszkodni kell ahhoz, hogy a tárgyalófelet a pedagógusok delegálják, ne ők jelölhessék ki, kivel óhajtanak egy asztalhoz ülni. Nem lenne szabad elfogadni szakmaiatlan partnereket sem, és főleg nem olyanokat, akiknek nincs döntési kompetenciájuk.
Ez a hatalmas tüntetés egyben felhatalmazás is arra, hogy a tárgyalási feltételeket ne ők, diktátumként, hanem a pedagógusok szabják.
Ha nincs mindenki által elfogadható ajánlatuk, jöhet a következő nyomásgyakorlás!
Ez csak egy gondolatkísérlet volt, de én tisztességesen gondolkodó emberként így tudnám elképzelni.

PuPu írta...

Nekem volna ötletem!
Pl. első héten HÉTFŐN az utolsó órán a tantervi kiírástól függetlenül mindenki a demokráciáról tanít, - erre egy óravázletot és anyagot összeállítani nektek ujjgyakorlat, de bizonyára lehet segédanyagokat is találni, pl:
http://mandiner.hu/cikk/20160209_gulyas_a_demokracia_olyan_mint_a_testmozgas
KEDDEN az utolsó órán mindenki a parlamentarizmusrtól oktat
https://www.youtube.com/watch?v=VrPjq6KNAik
SZERDÁN az utolsó órán mindenki a diktatúráról oktat.
CSÜTÖRTÖKÖN az utolsó órán
PÉNTEKEN az utolsó órán mindenki az oktatás és a személyes sors közötti összefüggésről oktat
A következő héten az utolsó tanóra elmarad (sztrájk) az így utolsóvá vált utolsóelőttin ismét közéletre tanítás...
A gyerekeket nem szabad magukra hagyni, nekik is tetszene, szerintem...
:O)))

PuPu írta...

Csütörtök lemaradt: diktátorokról lehetne tanítani, Hitler, Sztálin, Kim Ir Szen, Idi Amin, Salazar, Rákosi, stb. - oldalfüggetlenül...
:O)))

Donáto írta...

Kedves Moon River!
Ha teheted, tedd már fel ide a '"Balog szülő" beszédét, mert én csak a végére értem haza, de az a kevés amit hallottam belőle, nagyon tetszett. Előre is köszönöm bárkinek ha segít. - D.

MoonRiver írta...

Igazából ezzel az a baj, hogy "idióta-szinten" a humort sem szokás érteni, pláne nem értékelni. Pedig gyilkos is tud lenni, egy életre nevetségessé válhat valaki. (Mint mondják mosolyogva lehet a legnagyobbat ütni. Csak itt már nem érzik meg a túl vastag pofabőr miatt.)
Sajnos többet én nem találtam,. (Vannak nálam ügyesebbek, tuti.)

https://www.youtube.com/watch?v=03Rf_RYnEnM

Pupu! Az ötleted elegáns, de van rajta dolog. Az egyik, hogy az én tantestületemből 4-en voltunk Budapesten. Sejtésem szerint, ez általános lehet. Azaz, inkább úgy, hogy vannak komplett tantestületek (!!), és ilyen lézengők mellettük. Amíg ez legalább nem lesz többség, most nem tudom, mennyire (60-80%), addig a helyi tiltakozások nem is fognak menni. A másik, ez együttesen és nagy tömegben képes bármilyen nyomásra. Sajnos én nem látok más megoldást, mint letenni a lantot (a krétával vigyázunk), természetesen nem szombaton, és nem bőszen megszervezve, hogy de azért legyen ügyelet és bombasztikus foglalkoztatás az iskolákban. A minimális ellátásról mindig vita van, ezen kellene agyalni részletesen. A szülő addig érdektelen (kivéve az okosabbját), amíg van hová bedugnia a gyereket.

MoonRiver írta...

Ja, és ez utóbbival még ott a baj, ha túl határozottan tesszük le a munkát, magunk ellen fordítjuk a szülőket, mert nem tudja, hová tenni a gyereket. Szóval? (Heller jöhetne hozzánk továbbképzésre, mi már a 23-nál tartunk lassan.)

Donáto írta...

Moon Rivernek!
Köszönöm: D.

hello írta...

Kedves Moon River és Donáto, tudjátok, jobb későn, mint soha: külön nem, de mert az ATV-n az egész tüntetés közvetítését megtaláltam, benne ott van a 85. percétől Fazakas Gergely, azaz a szülő szenzációsan jó beszéde is teljes egészében!

Fazakas Gergely a pedagógus tüntetésen