2016. november 10., csütörtök

SZENT MÁRTON SZOCIÁLIS LIBÁI

Szent Márton és Európa címmel rendeztek egyházi konferenciát - na hol? - hát az Országgyűlésben, hol máshol?
Icipici kis jele a katolikus egyház nyomulásának Magyarországon, a XXI. században, mely létével a katolikus egyház problémáiról is hírt ad, melyek vége akár egyház-szakadás is lehet Beér Miklós püspök véleménye szerint.
Namármost ahol szakadás van, arrafelé ott van a Nemzeti Szakadásszakértő, aki ha nincs szakadás, hát csinál, vagy éppen továbbszakítja a kissé kirojtosodott holmit.

Hihetetlen érzéke van a romboláshoz és pusztításhoz, Isten ha van és ránéz, hát eltöprenghet, hogy mit is rontott el anno, mikor megteremtette az embert.
Merthogy pocakos, az rendben van, hogy agresszív - hát ilyen, de hogy ennek az embernek ne legyen egyetlen építő jellegű megnyilatkozása sem, hát ez azért már mégiscsak konstrukciós hiba lehet, vagy mechanikai behatás eredménye még gyermekkorából.
Mondhatjuk bátran, a kedves papa hülyére verte, merthogy most, hogy leáldozott a polkorrekt beszéd és a liberális hókuszpókuszok ideje, eljött a tiszta magyar beszéd felvirágzása, nem kell körülírni a fogalmakat, nem kell szellemi téren kihívásokkal küzdőnek nevezni, megmondhatjuk bátran az őszintét: ez az ember bolond.



Merthogy a rendezvényen a református szentszakértő megvizsgálta Szent Márton tetteit és életét, különös tekintettel köpenyének szakítására.
A neves szent ugyanis katona volt, csak később szentült meg.
Jó ember volt.
Egy alkalommal, amikor kilépve Amiens kapuján meglátott egy koldust, aki didergett ócska göncében, merthogy gonosz rablók kifosztották, földönfutóvá tették, elvették mindenét, megverték, akkor előkapta kardját és leszelt a köpenyéből egy darabot, majd ezt odaadta a koldusnak, akinek ennek utána már volt lehetősége eldönteni, hogy a seggét vagy a csúnyáját fagyasztja meg.
Utóbbi esetben ez akár minőségi előrelépésnek is tekinthető, mint a magyar gazdaság felértékelése a hitelminősítők által - a helyzet a koldus esetében is a huszonöt évvel ezelőtti állapotok helyreállításával volt egyenértékű, és már csak imádkozni kellett a fagy megmaradásáért..
Nagyurunknak annyira megtetszett ez a történet, hogy elgondolkodott felette.
Nem tűnik ez időpocsékolásnak, hiszen sikerült szarvánál fogva megragadni a problémát, és értékelni égi beosztottja tevékenységét, mondván, Márton helyesen cselekedett.
Nem fogod kitalálni kedves olvasó, hogy miért: azért, mert nem adta oda az egész köpenyét a lepukkant állampolgárnak.
Orbán kifejtette, hogy a példás életű szent-jelölt szíve és a józan esze is a helyén volt, mikor a legenda szerint a rászorulónak köpenyének csak egy részét adta oda, és így egyikük sem fagyott meg.
A miniszterelnök szerint "az irgalmasság parancsa sohasem lehet egyenlő önmagunk tönkretételével; egy ország is csak addig nyújtózkodhat, ameddig a takarója ér, különben csak idő kérdése, és összeomlik a gazdaság."



Hát, azt eddig is tudtam, hogy szarul áll az ország, de hogy ennyire... - egy tízmilliós ország nem tud gondoskodást nyújtani ezerkétszáz menekültnek, míg el nem bírálja menedékkérelmüket, hát ez azért meglepő.
Mármint, hogy csak eddig ér a takarónk - talán vissza lehetne kicsi adni abból, amit a Család vágott le róla, saját felhasználásra...

De értesülhettünk arról is, hogy a miniszterelnök pro bono átvállalta a katolikus egyház feladatát, és megállapította, hogy Márton püspök a szociális piacgazdaság védőszentje, merthogy a Szent szent feladata a közbenjárás az Úrnál és nála kell leadni az Urat illető részesedést is, húsztól hetven százalékig, bruttóban értve.
Már csak az a kérdés, hogy ez a szociális piacgazdaság mifene, vagy hová megyen, merthogy errefelé csak rablókapitalizmust látni.

A kapitalizmus építésében J.P. Morgan ideje táján tarthatunk, a legnagyobb szociális vívmány, hogy decembertől márciusig nem teszik ki a hitel-adósokat az utcára, nehéz nne az eltakarításuk, fagyjanak meg a lakásukban inkább.


Szent Márton egyébként a libáiról híresült el, bemutatva egyúttal a hála természetét is.
Mikor már felettébb híres volt, felkérték, legyen Tours püspöke.
Ő azonban oly serényen iparkodott elhárítani a megtiszteltetést, mint Botka a felkérést a szocialisták elnöki tisztségének betöltésére, de kevésbé sikeresen.

Hívei elől egy libaólban bújt el, de a libák elárulták, hangos gágogásuk bevégezte a Szent dolgát, mehetett püspöknek, ha tetszett neki, ha nem.
Ennek emlékére és tiszteletére nevenapján valóságos libamészárlás kezdődik a tehetősebbeknél, a szegények meg varjút vágnak, és azt mondják a gyerekeknek, hogy az egy szürke liba.
Mindenesetre az Úr furcsán jutalmazza azokat, akik a neves szentet pozíciójába és a történelembe segítették, de hát a hála , ugye, nem politikai kategória.

Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a Wikipédia településlistájában nem szerepel a csepel-szigeti Szigetszentmárton, ahol is egyszer, régen egy élő libát nyertünk a Márton-napi bálon, tombolán, mint Schmidt Mária a történészi diplomáját.
A libának nagyon örültünk, később a Gedeon nevet kapta, de előtte még rettenetesen összeszarta a taxi csomagtartóját, így aztán annyit kellett fizetnünk a végén, amennyiből egy komplett libacsapat is kitelt volna.



Szóval, a szentszakértő remek munkát végzett, talán nekikezdhetne már annak a megszakértésének is, hogy az általa irányított országban mindenkinek jusson legalább évenként egy libacomb, ha lehet vörös(!)káposztával.
Tudom, ez utópia, de mégis - álmodni lehet, nemde?


:O)))

12 megjegyzés:

Kapat írta...

Közös takarónkból nem csak egy darabot vágott le a Családnak, hanem lehúzta rólunk az egészet. Igy azután nekünk is kivan a pucér.....
Még jó, hogy a bőrünk megmaradt, mert legalább lesz miből kibújnunk örömünkben, önként, ha ez a tolvaj banda egyszer végképp eltakarodik.

anteus írta...

Jó írás, mint (majdnem) mindig.
De.
Álljunk meg egy pillanatra ennél a félmondatnál:
"Hihetetlen érzéke van a romboláshoz és pusztításhoz..." Igaz, alapjellemzője ennek az embernek, hogy gonosz (tehát bosszúálló), és destruktív. De nem ostoba, és érdekeinkkel nagyon ellentétes, ha folytonosan lehülyézzük. Persze, jó erre ébredni, színvonalas megvetésével kezdeni a napot.
Ámde.
Orbán céltudatosan tör előre. Töprengjünk el ezen a mondatán:
"Hozzátette: a nemzeti tőke és a nemzeti gazdaság szerepe egyre inkább felértékelődik, miközben Európa piacai nyitottá válnak, ezzel párhuzamosan az országok igyekeznek helyzetbe hozni nemzeti iparukat."

Ő "csak" nemzeti tőkét akar. Nemzetet kreál nekünk, ha beledöglünk is. S ha kell, akkor visszamegy 1922-be. 1867 tuggyukkik miatt nem szerepel a címszavai között, pedig valójában onnan datálná Magyarország rebootolását.

Az ellopott százmilliárdokat most tegyük egy kicsit félre.

mavtelep írta...

Ne tegyük félreé és ne töprengjünk Orbán idézett kijelentésén, mert az úgy hülyeség ahogy van. "Nemzeti gazdaság" talán már a Földön sincs, mert már Melanéziában is kínai pólót és japán telefont használnak.
Valamint : "nemzeti tőke " ?! Mindenki mindenkinek adósa, akkor ezt hogyan kell érteni ?
Szervusztok, jó napot !

Promenad írta...

Orbán máris megkapta az első pofont imádott Trumpjától,akinek első dolga vplt levetetni a honlapjáról a menekültekkel kapcsolatos rigorózus kampányigéretét.
Hogy lesz ebből szolidaritás ?

Névtelen írta...

anteus!

Most akkor destruktív, romboló, vagy "nemzeti tőkét akar", "nemzetet kreál"? Jó lenne eldöntenie!
Egyébként ez az ember életében nem épített, alkotott semmit. Egyetlen eszköze a "rombolás, a pusztítás" (Pupu után). Embereket, embercsoportokat ugraszt egymásnak, 20 milliárdot dob ki semmire (ugyan mi értelme volt a népszavazásnak???). 1.4 milliárdot költ az ország egy évben gyermekétkeztetésre (ha ez demagóg, akkor az vagyok!), az egészségügy, az oktatás és tudomány (az utóbbi különösen stratégiai ágazat kellene legyen) romokban, az ország minden tekintetben zuhan a szakadék felé, és akkor jönnek egyesek ezzel a hülyeséggel, hogy "nemzeti tőkét épít". A nagy büdös sz..t épít azt: egyszerűen teletömi egy rendkívül szűk felső réteg zsebét, miközben százezrek, milliók élnek kilátástalan helyzetben. Tessék kinyitni a szemét, és a hülye primitív lózungjaitól nem elájulni!
Üdv. Norbert

anteus írta...

Névtelen, a harag nem segít.
Lerombol mindent, ami a nemzeti tőke útjában áll és forrást vonna el tőle. Tehát amit a Kádár rendszer a tőke útjába állított, és amit a közösség számára elérhetővé tett, mondjuk sommásan: a megélhető életet a magyarok népének. Van egy jó blog, hasznos lehet e tárgyban az olvasása: PuPu Blogja címet viseli. Kellő figyelemmel és értelemmel jó mondatokhoz lehet jutni.
Tehát Orbán ezért destruktív és pusztító: lerombolja a nemzeti együttélés több évtized alatt felhalmozott anyag-tárgyi feltételeit.
A szocializmus nem a "kommunisták" ostobasága miatt bukott meg. A banktőke világuralomra jutott, ennek nem csak egy rántotthús-ország nem tudott ellenállni.
De banktőke az nem foglakozik ilyesmivel, hogy ember, nemzet, erkölcs stb. Ennek a darálónak akar Orbán ellenszegülni; ideig-óráig kisebb-nagyobb sikerrel. A világtrend eszközrendszerének felhasználásával.
Hogy miért nem fog ez sikerülni neki, arról soknapos szimpóziumokon sem lenne elég időnk kifejteni.
De persze, kilehet, tudható miért nem. Kell hozzá némi lelkierő, mert a magyarok jövőjéről igen fájdalmas dolgokat kellene kimondani, nemhogy befogadni.

Befejezésként hadd írjak egy mondatot.
Nem szükségképpen hülyeség az, amit nem értesz... Hiszen mi van, ha a nemzeti tőkésosztály (újra)létrehozása nem más, mint "... egyszerűen teletömi egy rendkívül szűk felső réteg zsebét"?
Hogy ezt a társadalomtól elvont pénzből teszi? Persze, de ez trivialitás.
Csukott és nyitott szemmel egyaránt.


Névtelen írta...

anteus!

A beírás jó részével egyetértek, különösen, ami a rombolásra vonatkozik. Én is azt látom, hogy a Kádár rendszer által élhetővé tett világot rombolja most le. DE! A romboláson kívül semmi mást nem látok, csak gusztustalan harácsolást és gyomorforgató rongyrázást. Olyan emberek részéről, akik állítólag műveltnek, kulturáltnak számítanak, ám kiderül, hogy közel sem azok. És mindent pökhendi módon ráznak le magukról...
Szerencsére ismerem ezt a blogot, rendszeresen szoktam is olvasni. Valóban nagyon jó bejegyzések, fontos gondolatok szerepelnek itt, Pupu jóvoltából:)
A szocializmus bukása ennél komplexebb kérdés szerintem, de biztos szerepet játszott benne az is, hogy ilyen típusú emberek mér nem tudtak abban a rendszerben sokat összeharácsolni, ezért előjöttek a demagóg szövegükkel (demokrácia, szabadság, felzárkózás a Nyugathoz), amit sokan benyeltek. Mi van ehhez képest most? Tragédia az ország, és a politikai elit képviselői 26 év "csodálatos" teljesítménye után gyermeki ártatlansággal csodálkoznak a kádári nosztalgián...(még az akkor nem éltek között is nagy arányú, lásd http://kutatopont.hu/files/2012/02/magyar_ifjusag_2012.pdf)
Tetszettek volna tisztességesen politizálni!
Végül:
"nemzeti tőkésosztály" - Persze ez is egy lózung a sok közül, de azért ha már ezt emlegetjük, talán a "nemzeti" jelző valamiféle felelősségvállalást is jelentene a saját közössége iránt, nem?! Nos, elmondható az ilyesmi a Mészáros-féle "zsírosparasztokról", vagy a Vajna-féle alakokról??? Hányni lenne kedve az embernek ezektől!
Üdv. Norbert

anteus írta...

névtelen!
Súlyos lózung a nemzeti tőkés! Hiszen a tőkének nincs nemzetisége, (a munkásnak mása sincs) áramlik a világban mindössze egyetlenegy szempont alapján: hol nagyobb a profit. Fegyverrel, háborúval, pappal és mifenével kikényszerítve a gazdagodásukat.

Párszáz éve ezt hívják szabadságnak.

Persze, hogy oximoron a nemzeti tőke. Orbán az "én mondom meg, miből mennyi az enyém" szempontjából közelít meg mindent, a hatalom (amely sokkal inkább a közpénzlopás fenntartásának eszköze, mint a megszerzéséé!) ennek szolgálója. Nemzeti színre kenik milliók recehártyáját és röhögnek rajtuk, persze elsődlegesen a saját szavazóikon, hiszen azok a legfestettebbek.

Záró példáidból arra következtetek, hogy a vagyon és az egyéni intellektuális szint összefüggéseit számon kérve a Kádár rendszer propaganda-csapdájában vergődsz még ma is - sajnos. Ez kapitalizmus, ahol elvétve igaz ugyan ilyes összefüggés (pár sikerrel a média tízmilliárdszoros nagyításában), de a rendszerük lényegileg nem így működik.

Névtelen írta...

anteus!
"Záró példáidból arra következtetek, hogy a vagyon és az egyéni intellektuális szint összefüggéseit számon kérve a Kádár rendszer propaganda-csapdájában vergődsz még ma is - sajnos."

Bárcsak ott vergődnék:)))
De ez azért nagy butaság, remélem, tudja!
Norbert

Névtelen írta...

Egy cikk, amit talán érdemes elolvasni!
Ezek az igazán veszélyes dolgok a jövő tendenciáit nézve, "nemzeti tőkések" ide, "nemzeti tőkések" oda:

http://hvg.hu/itthon/20161111_Nemcsak_undorito_veszelyes_is_a_Tv2_hajlektalanriportja

anteus írta...

PuPu blogon illik érteni a humor minden fajtáját...
Nyilvánvaló, hogy ezek az alakok csak pénzzel és hatalommal rendelkeznek, (s mert a fosztogatáshoz nem kell intellektus) az orbáni elsőgenerációs tőkések mintapéldányai.

Hofi mondta, hogy mi kis ország vagyunk, nekünk csak egy söpredékre telik. Alul és felül egyaránt.

Öreghalász írta...

PuPu, mindig olvaslak. Hozzászólni nehezemre esne, mert mindig egyetértünk.
Csak sokkal színtelenebbül, szellemes hasonlataid nélkül tudnám helyeselve ismételni témáidat, megállapításaidat.
A hozzászólások is nagyon érdekelnek, többnyire jó színvonalúak.
Amit viszont hiányolok, hogy nem lehet lájkolni a bejegyzéseket.
Sok lájkot kapnának tőlem pl. "hello" "Kapat" "asta" (és még néha mások is). Sok a "Névtelen", ez kissé zavaró.
Maradok tisztelettel továbbra is szorgalmas olvasód.