2017. december 30., szombat

A FÁSULTSÁG ÉVE

Nincs ugyan még itt az ideje az év értékelésének, hiszen előttünk van még a szilveszter, de az biztos, hogy túl nagy változásra a választásokig már nem számíthatunk.
Nem a politizálásra való hajlam változott meg, hiszen akit ezidáig érdekelt a közélet, azt ezután is érdekelni fogja, csak hát a politizálás olyan játék, melyet akkor élvez művelője, ha legalább elméletileg hiheti, hogy hatása lehet az eseményekre.
Ha töretlen optimizmussal azt képzelheti, hogy ha sokan morognak ugyanazon okból, akkor a hatalom majdcsak meghallja azt, és legalább elgondolkodik a dolgon.
Lószart Mama, hogy klasszikust idézzek, ez a hatalom süket, mint a nagyágyú és vak is, ellenben a süketsége csak alkalmi, hiszen a pénz csörgését hibátlanul meghallja.
Úgyhogy, mikor labdázni hívják, akkor a vakok csörgőlabdáját pénzzel töltött zacskókkal helyettesíti az Unió.


Tulajdonképpen minden rendben van, hiszen ezt hallhatjuk a televízióból, ezt nyilatkozzák a miniszterek, miközben az egészségügy romokban hever, az oktatásügy pedig dögrováson van, de ezt nem látja senki, mert ebben az országban mindenki olyan, mint a francia férj, akitől azt kérdezte a felesége a postás alól: Drágám, akkor most nekem hiszel, vagy a szemednek?
Hát itt a szemének senki sem hisz, megaztán a látvány is más egy budapesti panel ablakából, mint egy zsákfalu putrijának fűtetlen szobájából, és bár sokszor a panel lakója is nyomorog, de nyomor és nyomor között azért létezik minőségi különbség.
Én csak azt nem értem, hogy a legnagyobb magyar református hogyan tudta ilyen alaposan elfelejteni emberi mivoltát, hogyan képes elfelejteni a fázó és éhező sokaságot, melynek életéért az Országházban kétszer is felelősséget vállalt.
Javult valamit a szegények helyzete?
Itt a hideg, legalább egy imát elmondhatna a ma éjjel megfagyó lelkekért, ha már úgy döntött, hogy a szegény ember lakása helyett a stadionok gyepét fűti...



De már ezt se nagyon emlegetjük, beletörődtünk, nekünk ezt dobta a gép.
Nagyapáméknak az első világháborút, apáméknak a másodikat, nekünk meg a rendszerváltást, de persze csak eddig, jöhet még rosszabb is, míg élünk.
A magyar társadalomnak úgy ötven évre befellegzett, csak az utóbbi huszonöt évben is olyan változásokon ment keresztül, melyek korrigálásához lehet, az ötven év kevés is lesz, és ha a választásokon bebetonozzák Orbánt, akkor azt se lehet tudni, mikortól kell majd számolnunk az ominózus ötven évet?
No, addig még sok víz folyik le a Dunán, hacsak be nem fagy, mert akkor a koronázást nem ússzuk meg - de, hogy ma is ugyanannyian folytatnak felsőfokú tanulmányokat, mint húsz évvel ezelőtt, ez azért sokat elmond jövőnk lehetőségeiről.
Persze Parragh inasiskolái addigra remek, sokoldalú esztegályosokat szabadítanak ránk, akik majd első osztályú csavarokat drehálhatnak a kőkorszaki gépeken, miközben a világ már a digitális forradalom eredményeként a munkaerő létszámának csökkentésével foglalatoskodik.
Hiába, megvan annak a maga bája, ha valaki a TSZ melléküzemágak felvirágoztatásában látja a jövő zálogát, persze termelőszövetkezetek nélkül.
Nem baj, a japán tud teát inni üres csészéből, mi meg tudunk libasültet enni liba és vöröskáposzta nélkül.



Közben pedig közömbösen nézegetünk ki bánatos fejünkből, hiszen kis pontok vagyunk mi egy felettébb hosszú mondat végén.
Nem, mégcsak kérdőjelek sem, és évszázad kell hozzá, meglehet, mire végre felkiáltójelek leszünk.


Kár értünk, magyarokért...


:O))

15 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Nem ide tart gondolatom (asztalostól mi jó várható?), kiegészítésként az özönlő esztergályosokhoz fűzöm. Nem tudom megérteni, hogy a kütyük világában, amikor már mindenhez jár valami számítógépes akármi, gyakorlatilag életünk a géphez kötött, ne lehessen olyan szakembert találni, aki egy újonnan vásárolt házi számítógépre fizettség fejében operációs rendszert, vagy egyéb programokat installáljon, netán szakmai tanácsot adva, segítsen összeállítani egy jó gépet. Nem nagy dolog, de ha a mindennapos használó nem ért hozzá, nincs honnan tudja. 13 éves fiam, fórumok segítségével, (miután minden ismerős "IT"ben utazó ismerősömet kivallattam) napok böngészése után, sikerült megérteni a tennivalót, meg hogy ez is kell, meg az is kell, amiről az eladónak fogalma sem volt, mert csak díler. Vesz az ember egy 1500 eurós gépet, és nincs aki lelket fújjon bele.
De jó, hogy latint tanítanak, egy halott nyelvet, míg ezeket a lassan életbevágó gépeket nincs aki kezelje. Tehát minden szinten át kellene írni a kurzust. Nemes dolog a kapálás, de a jövő nem erről szól. Boldog új évet!

Kovács Erzsébet írta...

Örök tanulság: a hülyékre semmit nem lehet ráhagyni.

Én a munkaügyi vonalon szerzett tapasztalataim alapján mondhatom, ha a munkaegészségügyi orvosi vizsgálatok tisztességesen végezték volna a munkájukat, nem engedtek volna ennyi értelmileg érzelmileg defektes embert. szociopatát az országra, immár több évtizede, akkor talán nem itt tartanánk.
A választási törvény cikkelyeit nem ismerem, de azt azért megkockáztatnám, hogy a jelöltállításnak nagyon gyengék a kritériumai.Mert akinek személyi igazolványa van, az még lehet olyan,aki alkalmatalan
az ország ügyeinek az intézésére.Most a drogok által veszélyeztett emberek bármikor átkerülhetnek a másik oldalra, akik inkább lehetnének intézeti ápoltak, mint képviselők.
Tehát az, hogy valaki amikor megválasztották normális volt a későbbiek során bármikor megváltozhat.
Itt az egészségügy vastagon benne van ebben a történésben.Mert egy alorvos mikor fogja azt mondani, hogy az illető totál defektes, ha a kórházigazgató a barátja, és ígért már mindent a helikopter leszállótól az MRI csodáig.
Minden az egyéneken múlik.
Arra kellene ügyelnie majd egyszer, ha lesz új baloldali vezetés, hogy az emberi minőség emberi maradjon.És nem hétpróbás maffiavezéré.
Mert ezen múlik minden.
Csak a rend tudja megtartani a nagy közösségek demokráciáját.
A rend,amely a fejekben, és a lelkekben van.

NewTiborc írta...

Kedves Erzsébet!
Egyetértek Önnel, kiegészítve azzal, hogy egy korrupt vezetésünk van, de ennél is korruptabb a magyar értelmiség 90%-a, élükön az említett munkaegészségügyi szolgálattal.
És ezek után van jogunk kritizálni az egyszerű választó polgárokat, akiket a szintén korrupt megmondóemberek megvezetnek? Lásd ATV, már hányingerem van tőlük. Asszongya a bongyor fejű Somos, mivel a Hitgyüli milliókat kapott a kormánytól, ezért jobb lesz a fórum. Hoppá, kis majmom.

Kovács Erzsébet írta...

NewTiborc-nak.

Jól látod a helyzetet.
A munkapszichológia nálunk gyermekcipőkben jár.
Mert a hülye nem csak az lehet, aki agresszív és kötekedő.
Az ia hülye, aki nyilvánvalóan jól érzékeli a valóságot, de nem adekvát következtetéseket von le.
Egy példát hozok, ami igazán megtörtént mér több mint 30 éve, egy cégnél ahol munkaügy DB elnök voltam.
Volt egy agyvérzés utáni rehabilitációs folyamat során alkalmazott jogász, akit a vállalat irodáinak éjjeliőri feladataival bíztak meg.Időközönként körbe kellett járni a termeket.Ment is rendesen.Az egyik teremben bedugva állat a számítógépes szoba kiszolgálását biztosító tápegységeket, és mivel az év végi zárások affatainak feldolgozása folyt, több led is világított.Mit tesz isten gondolt egyet, hogy baj ne legyen, kihúzta a falből a vezetékeket.Majd megőrültek a kolleganők,a cég fél éves lakbér könyvelését újra kellett kezdeni az alapbizonylatok ismételt feldolgozásával,amit már a pinvceraktárból kellett újra behozni és a lapokat egyenként felvinni a gépre.
Szóval, aki szelíd, kultúrált, tiszta, elegáns, sőt még Dr is okozhat az embereknek nagy bajokat.Ha a jó szándékától vezéreltetve a saját hatáskörét túllépve cselekszik, vagy nem tiltakozik valami ellen.
Ezek a leg veszélyesebbnek tartott jelek, mert ész nélküli költekezések ész ész nélküli kilakoltatások és az emberek ezreinek a nyomorba döntése a következmény.
Most, amikor minden számítógépre kerül, komoly feladatokat állít a munkáltatók elé, hogy ne jószándékú hülyéket vegyenek fel, vagy legalábbis informatika szempontjából analfabétákat, mert ennek a következményei kiszámíthatatlanok.

De a kiszámíthatóság arra is vonatkozik, hogy mivel áttekinthetetlenek a digitális adatok feldolgozásai során készakarva tűnhetnek el, vagy semmisülhetnek meg adatok.Ezek már a lópiaci trükköknél bonyolultabbak,és csak nagyon elhivatott és nagyon tisztességes embereknek szabad döntéshozói posztra kerülni.Talán nem köröznének a világban,mint gólyafos a levegőben a külföldieknek küldött Erzsébet utalványok.Mert ha jár, jár/Bár vannak fenntartásaim/ de akkor tisztességesebb lett volna banki úton elküldeni,persze, ha ez egy humbug cím, akkor a pénz visszajönne, a levél nem biztos.És ki ellenőrzi ezt?
A közösség pénze van kiszórva, mit homok a szélben,holott azon a pénzen ki lehetne meszelni egykét kórházat, és be lehetne fűteni egy új kazánnal, hogy ne legyen betegebb, aki épp ott fekszik.
A mérhetetlen pazarlást és a mérhetetlen hiányt józan paraszti ésszel kellene revidiálni, és oda adni, ahol szükség van rá.
A mórici világ is attól működött,mert az uram bátyám kapcsolatok előnyei t élvezők egymásnak elnéztek ezt azt.
De a baloldalnak most is van hibája,ez a migráns kérdés.Meggondolatlanság,és már a Merkeli vonal is visszavonul
Észre kell vennünk, hogy letértünk a túrista útról, vissza kell lépkednünk a saját lépésenkben,mig lehet.
Orbánra azért szavaznak egyre többen.mert a kerítés jó,ne jöjjenek ide idegen emberek. Aki a török világról olvasott vagy a tatárdúlások koráról,annak vannak történelmi képei.
Aki meg a délvidéken él, annak tapasztalatai.A beművelt földeken való átgázolások, a termények leszedése hordaszerű csapatok, talán újra kellene gondolni még az EU parlamentben is a képviselőinknek,kellenek e ide idegen emberek?

Nagy szomorúság lenne, ha hottentotta védő buzgalmukban elfeledkeznének azokról a szegény tömegekről, akik itt élnek, nélkülöznek, és nem akarnak potyautasokata nyakukban cipelni.

Ezzel most magamra haragítottam sokakat,de lelkük rajta.

Ha eltévedünk az erdőben, soha nincs késő visszaindulni, hogy a felfestett útjelek mellett haladjunk.
Hogy ne tévedjünk már el még jobban.

Kovács Erzsébet írta...

Meg kell gratulálnom az íráshoz választott fotómontázst.Remekmű, találó, nem hívalkodó, nincs túltolva a bicikli.
Szóval,Ő és Pupu együtt remek.Gratulálok!

Valaki, aki írta...

Tegnap, igaz későn (vagy korán?), feltettem ezt az agyrémet az előző cikkhez (ma már átfutott a sajtón is):

"Ez érkezett egy ismerőshöz az intézményébe:
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelési Stratégiai Főosztály megbízásából mellékelten megküldjük a köznevelési intézmények honvédelmi intézkedési terv készítési kötelezettségéről szóló tájékoztatót.

A honvédelmi intézkedési terv elkészítéséhez szükséges fájl innen letölthető:
https://dari.oktatas.hu/files/koznev_kitoltendo_hit20171221.docx

A kitöltést segítő mintadokumentum innen tölthető le:
https://dari.oktatas.hu/files/minta_utmutato_honvedelmi_intezkedesi_terv_elkeszitesehez.pdf "

Nem olvasta senki, vagy ez is fásultság?
Gyurcsány ellen népszavazást kezdeményez Bencsik (?), talán jól emlékszem a névre, mert felejtősek ezek mind ...
Szóval, az agymosott honfitárs a szavazati jogát akarja népszavazással megvonatni, s mi áldott Bizottságunk, nagy bével, be is fogadta állítólag, mert kifogás nincs.

Újra csak azt kérdezem, mert drága Pupu, nem szabad fásultnak lenni (!!!), ez most a jövőnk, mikor egyezünk meg abban, kire szavazunk (ha már nekik nem megy)?

1970 írta...

NewTiborcnak

Az a bongyor fejű Somos a mára már egyébként is a béka se..e alatt lévő újságíró szakmának is a legalja. Ő az egyik olyan ember, aki miatt én ezt az adót már nem nézem:(

talalom írta...

Azért én ezzel a pszichológiával óvatosabb lennék: megesett már imitt-amott, hogy a kellemetlen ellenfelet pszichiátrián semlegesítették.
Mellesleg szerintem a kormányfőnek semmi baja: ilyen a habitusa, ezt látta, erre nevelték. Jóeszű, gyors felfogású, ám korlátolt bunkó, az erkölcs, az etika, a jó ízlés teljes hiányával, emiatt bizonytalan és retteg. Retteg, hogy meglátják a bizonytalanságát - ezért azonnal erőszakos bosszút áll. A hatalom neki nem lehetőség a jóra, hanem a megtorlás eszköze. Általában azok válnak ilyenné, akik képtelenek a szabad gondolkodásra(szabadgondolkodásra), fogalmuk sincs, nem is érdekli őket, hogy a másik mit gondol, és miért éppen azt. Egyetlen támasza, hogy "az apámnak is jó volt, legyen jó a fiamnak is", amit "gyökereinek" nevez, mert az olyan jól hangzik.
Kívánom magunknak, hogy az új esztendőben minél kevesebbet foglalkozzunk ezzel a jelentéktelen bugrissal, és minél többet a valódi gondjainkkal.
Például a bevándorlás ügyével, mert ahogy Erzsike jó érzékkel meglátta: az ellenzék képtelen ezen a súlyos problémán fogást találni. Magam is bizonytalan vagyok, de aggaszt, ahogyan minden valami nagyon rossz irányba látszik haladni.

manyupos írta...

New Tiborchoz csatlakozom.
Miért várjuk egy alacsony iskolázottságú embertől, hogy a politika szövevényében eligazodjon?
A napokban olvastam, hogy a CEU egyik oktatója /tanársegédje, adjunktusa?/ bizonyos - hm - Ürge-Vorsatz Diána /ilyen névvel én nem mennék soha társaságba...:O)/ azt nyilatkozta, hogy a rendszerváltás óta mindig a fideszre szavazott.
De, hogy a fidesz kormány hozott egy "lex-Ceu" néven ismertté vált törvényt, - amivel ugye lehet, hogy "Diána" állását veszítheti, - már nem olyan biztos, hogy a következő választáson is a kormányzó pártra fog szavazni...
Tetszik érteni?...

1970 írta...



"Mellesleg szerintem a kormányfőnek semmi baja"

Kedves talalom!

Az ideges szájnyalogatás, az idétlen tapsolgatás, a vállak rángatása, a ruha húzogatása másról árulkodik.
De valóban igaz, hogy az új esztendőben ideje lenne a valós problémáinkkal foglalkozni (bár azt hiszem, hogy a problémák egy része magából a kisgömböcből ered).

talalom írta...

1970! Szerintem inkább a belső bizonytalanság jele. Őszintén? Nem is érdekel, hogy azért ennyire korlátolt, mert beteg, vagy valami más miatt. Nem könnyű kamera előtt lenni. Én egyszer szerepeltem - pici, helyi tévében -, majd hanyatt estem, amikor megláttam magam: ki az a tudálékos vén p...csa? (Én voltam.)
A közhiedelemmel ellentétben a politikusi munka rendkívül megterhelő. Főként a 0-24 órás, heti 7 napos készenlét.Hogy mindig kifogástalan legyen az öltözeted, az arckifejezésed. Mondjuk nem tudom, miért nem szólnak a kormányfőnek, hogy hagyja már az érettségi öltönyét: ha a szűk zakót begombolja, baromi rondán ráncolódik a hátán, meg lejjebb. Vagy: hordana inkább nadrágtartót, minthogy a dombról örökké lecsúszó öv miatt harmonikázzon a nadrágja. Ez akkor kínos, amikor vasalt férfiak között álldogál a cipőjére rogyó nadrágban. (Horn is alacsony volt: de nem hiszem, hogy valaha is megrogyott volna a nadrágja.)
Miután én sem voltam sose vénuszi alkatú, az előnytelen testi adottságokat még elnézném: de ez "hössi" pátosszal társulva elég viszolyogtató.
Mindig, mindenről tudnod kell. A legjobb példa erre Dávid Ibolya. A Balaton átúszása után éppen kiszállt a vízből, amikor a mikrofont az orra alá dugták, hogy mit szól az xy meccsen történtekhez? Elkövetett egy hibát: nem azt kérdezte, hogy miért, mi történt ott, hanem azt mondta "nem értek a focihoz". Azóta is ezt hozzák föl az antiszemitizmusa igazolására, holott engem sem érdekel melyik drukkercsapat mikor, miért őrjöng - legfeljebb másnap hallok róla.
Amikor jelölt voltam, arra is vigyáznom kellett, mit vásárolok. Árultak akkoriban egy termelői bort - két literes műanyag kannában. Jobb volt, mint sok, olcsóbb palackozott nedű. Nem vágott földhöz egy pohárral, nem fájt a fejed másnap. Családi vacsorához készültem (akkor még 13-14-en ültük körül az asztalt), és nem tudtam, hogy a fenébe csempésszek haza egy ilyen kanna bort.
Ezek az apróságok nagyon fárasztóak tudnak lenni, és még nem is említettem a legfájóbbat: hiába mondasz bármit bármiről. A francot sem érdekli, mit akarsz kezdeni az egészségüggyel, az oktatással, a szegénységgel. Mindenki - ellenfél és "barát" - csak azt hándálja a szemedre, hogy biztos azért mondod, mert "megfizetnek", és nem kell semmit csinálnod. Én ugyan nem jutottam el a "megfizetésig" - nem fektettem elég munkát a kampányba. Igaz, akkoriban a munkahelyeim is elég megterhelők voltak, meg a fiam is még gyerek - dehát ez kit érdekel: az a jelölt kuncsorogjon ott az ajtómnál, ha a voksomat akarja.

1970 írta...

Kedves talalom!

A belső bizonytalanság jele inkább a zavarodottság, a tekintet kerülése. Az antiszociális személyiségzavar (akár pszichopata, akár szociopata) közös jellemzője a lelkiismeret, a bűntudat rendkívül alacsony foka, vagy teljes hiánya. Szerintem itt erről van szó, és a külvilág felé mutatott simulékonyság inkább az előbbit valószínűsíti (bár a szociopátia alakulhat ki környezeti hatások eredményeképpen).
Szerintem a lelkiismeret hiánya mindent elárul, ezek a kényszeres cselekvések az elme bizonyos fokú elborulását mutathatják.
Igazad van, a politikus szakma megterhelő minden tekintetben. DE! Minden vezető maga számára teheti még nehezebben (vagy könnyebben) elviselhetővé a körülményeket azzal, hogy miként tekint a társadalomra, az emberekre, illetve milyen környezettel (emberekkel, tárgyi környezettel, stb.) veszi körül magát. Ez azért igen sokat elárul az adott vezetőről és vezetési stílusáról (rendszeréről).
BUÉK Neked és családodnak!

magyarmagyar írta...

Kár értünk, magyarokért...

Lehet hogy megköveztek érte, de ebben azért nem vagyok biztos. Kár lehet az értelmes részért, de a rengeteg agyatlan hülyéért??

" a politikusi munka rendkívül megterhelő"

Nem muszály csinálni! Aki nem bírja, hagyja abba!

"Orbánra azért szavaznak egyre többen.mert a kerítés jó,ne jöjjenek ide idegen emberek."

Azt mondom, hogy nem kéne kiönteni a fürdővízzel együtt a gyereket is! Nem igazán a migráció a gond, hanem a bevándorlók kezelése. Nem az a megoldás hogy a multikulti jegyében feladjam a saját kúltúrámat, de az se hogy teljesen elutasítsam a másságot. Ha valaki mellettem akar élni, el kell fogadnia az én alapvető értékeimet ahhoz, hogy tiszteljem az övéit. Ha egy török német földön azt hiszi hogy joga van a becsületgyilkossághoz, joga van mecsetet építeni és abban radikális tanokat hirdetni, Londonban vallási járőröket cirkáltatni és kiverni a sört a kezemből, akkor téved. Ha nem tudja elviselni az európai kultúrát, akkor menjen haza Anatóliába, aztán ott élhet boldogan. Ha valaki hozzám vendégségbe jön és odaszarik az asztalra, akkor nem kezdem magam hozzászoktatni a szarszaghoz, hanem kivágom az ajtón, hoy a lába se éri a földet. Az már minősített hülyeség, hogy egy skandináv városban nem állítanak a főtéren karácsonyfát, mert sérti a muzulmánok érzéseit!

Megintcsak: Ha nem bírja elviselni a látványt, menjen haza! Ha nem bírja az életét csador nélkül elképzelni, akkor megintcsak Go home...

talalom írta...

Ha már magyarmagyar: muszáJ! (Nem ly).
Nem sajnáltatni akartam a politikusokat, csak felvetettem, hogy a közhiedelemmel ellentétben az sem kizárólag méznyalás. De azt el tudod képzelni, hogy valaki, ha dolgozik (akár kertet ás, akár tanulmányt ír), el akar érni valamit??? Egyáltalán, el tudod képzelni, hogy valaki szeret dolgozni? Nekem óriási szerencsém volt: mindig szerettem is, amiért fizettek. Persze, nem minden percben, meg folyamatosan, de alapvetően érdekelt, amit csináltam, ha sikerült valami, büszke voltam és boldog. Kétszer váltottam szakmát, háromszor pályát.Legutoljára már kényszerből 1990 után - de megtaláltam azt, ami mégis érdekelt, és tepertem, hogy eredményes legyen. 67 éves koromban én hagytam abba - már nem voltam elég friss, és nem akartam a közösség nyakán ragadni. Összesen 52 évet dolgoztam - munkaviszonyban.(Helyi politikusként csak "műkedveltem", természetesen ingyen.)

magyarmagyar írta...

talalom :

Jól van na, elírtam, bocsi. :-))

Igen, el tudom képzelni. Nekem IS óriási szerencsém volt: mindig szerettem is, amiért fizettek. Persze, nem minden percben, meg folyamatosan, de alapvetően érdekelt, amit csináltam, ha sikerült valami, büszke voltam és boldog. Azon szerencsés kevesek közé tartozom, akik egyetlen napig sem voltak munkanélküliek, és a szakmám egyben a hobbim is.

A politikusokról: üdítő kivétel lehettél...