2017. december 9., szombat

JÖN A KARÁCSONY, DE KINEK?

A pápaválasztás nem volt mindig ilyen szabályozott, mint manapság, annak idején az emberek természetesebb módon fejezték ki véleményüket a bürokratikus eljárásokról.
Például négy alkalommal is bezárták a tökölődő bíborosok pápaválasztó gyűlésének tagjait, utoljára és leghatékonyabban Viterbóban, IV. Kelemen pápa 1268-as halála után.
A bíborosok nem tudtak megállapodni az új pápa személyében, a viterbóiak meg megunták a dolgot, és befalazták a kapukat, majd miután ez nem volt elég, lebontották a fejük felől a tetőt és a libacombhoz és más finomságokhoz szokott bíborosoknak csak vizet és kenyeret adtak, mely eljárás meggyorsította a folyamatot és lett pápa: X. Gergely, aki aztán törvénybe foglalta az eljárás rendjét.

Ettől kezdve konklávé a konklávé,  mely elnevezés a latin Cum clave - kulcsra zárva - kifejezésből ered.

Onnan jutott ez eszembe, hogy Karácsony Gergely bejelentkezett Orbán kihívójának, az MSZP pedig elfogadta őt, mindössze annyi kis zavarral, hogy  programbemutató naggyűlésükön mint  az Együtt elnökét hívta színpadra őt Molnár Gyula.
Ennyit talán a Párbeszéd elnökének  politikai beágyazottságáról, meg a szocik kommunikációs tehetségéről.
Már van tehát két ütős jelölt a pályán, Szél Bernadett és immáron Karácsony Gergely is, aki egyébként rokonszenves versenyző, a baj csak az, hogy az egy néha több, mint a kettő.
Namármost ha ismét beindul a miniszterelnöki casting, mint Gyurcsány lemondása után, akkor felesleges is a vergődés, lehet menni segget csókolni Nagyurunknak.
Persze, ha esetleg befalaznánk az ellenzéki pártok vezetőit - Vonát is beleértve - a Köztársaság téri volt pártszékházba, ahol éjszakánként Rákosi szelleme kísértene, reáülve hol Gyurcsány, hol Molnár mejjére, lebontanánk a fejük felől a tetőt, továbbá nem kapnának enni csak kenyeret és vizet, majd az ötödik terméketlen nap után csak vizet, a folyamat felgyorsulna.
Lenne közös jelölt, talán még jobb is, mint a túlmozgásos démon, vagy Karácsony Gergely, de ha ők lennének, az se baj,  csak lenne már egyetlen jelölt.


Bár nem mindegy a személy, mert a tehetségtelenek több kárt szoktak okozni, mint hasznot hajtani, és ez esetben  veszélybe kerülne a mesterterv, miszerint  a Vezért kiszögezzük a  két fülénél fogva a határsorompóra Záhonynál, rontás ellen, mint a denevért, de arra talán elég lenne, hogy a Fideszen belül is meginduljon egy erjedés.
Legalább történne valami ésszerű, mert ha ez így megy tovább a Závecz Research a demokratikus oldalról már csak negatív számokat fog közölni, mi meg várhatjuk a napot, mikor Szél Bernadettet szűzzé, de legalább boldoggá kenik, vagy Karácsony Gergelyt húsvéti nyúllá avatják.
Kedves politikusaink, valóban ennyire vértehetségtelenek vagytok?
Szedjétek össze magatokat, mert ha így megy tovább, akkor mentek vissza mind fényezőnek meg karosszérialakatosnak, demokratikus párt meg csak egy marad: a Jobbik,  de Toroczkai vezetésével.
Jelenleg - így kívülnézetből - úgy tűnik, előbb választják királlyá I. Enyveskezű Viktort a Duna jegén, mint ti találnátok egy elfogadható miniszterelnök-jelöltet...
Talán fel kellene ébredni végre - nemde?



:O)))

50 megjegyzés:

nemóvatos írta...

Mindeközben az együttműködésről "papoló", az Együtt '14-es szövetségesével a Szolidaritással összebútorozó Gyurcsány,--ezalkalomból-- Karácsony Gergely politikai teljesítményét és pártépítési képességét bírálja, Szigetváriék "kitagadják" a Párbeszédet, Vona pénzt "koldul" és még mindig "mi egyedül"-ben ringatja magát továbbá.....

Érlelik a választói spontán bojkottot?
Ezeknek szavazzon a nép parlamenti apanázst?

Ha már annyira a megélhetés és nem az ország érdeke járna az eszükben rájöhetnének:
Orbánék (2/3-os) eltávolításával (és felügyelet alá helyezésével) övék lehetne a kasszakulcs, a parlamenti helyek mellett az összes közhatalmi és közintézményi zsíros állás, felügyelő bizottsági hely.....

bélustata írta...

Apám valszeg forog majd a sírjában : a jobbikra fogok szavazni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


ps: kétforintos lángos jár ANNAK aki észreveszi a kis "j"t :((

kekec írta...

bélustata
Nyugtass már meg, hogy úgy érted, hogy a jobbik által indított vagy támogatott egyéni jelöltre is (akár) leszavazol, és nem úgy, hogy a Jobbik listájára. Mert viccnek az azért durva lenne!

hello írta...

Kekec, szerintem a kis j nála a minőségjelzést szolgálja, nem a párthoz van köze.

Joebacsi írta...

Én csak egy kávét kérek...

hello írta...

Pedig "gyárilag" optimista alkat vagyok, de tán már egy éve is elmúlt, mikor már leírtam valamelyik poszt után, hogy nem lesz ebből 18-ban paszuly se.

Egyfolytában azon jár az eszem, hogy mi, választópolgárok mit tehetünk ebben a helyzetben. Na persze, nem vagyok naiv, ez a "mi" korántsem azt jelenti, hogy feltételeznék bármiféle, akár országos szintű, összhangban történő cselekvést.
Magyarembernek a közös gondolkodás sem igazán sajátossága, a közös cselekvésre viszont néhány kivételes alkalomtól eltekintve pláne ne kalkuláljunk.
A pártok vezetői kicsinyben csak leképezik a lakosság mentalitását.

Nálunk momentán szépen süt a Nap - szóval a sötét gondolatokat nem az égbolt színe hozza ki belőlem.

Kapat írta...

Én, mint DK szimpatizáns helytelenítem, hogy egy "esetlegesség" megjelenésekor Gy.F. azonnal ellenérzésének ad hangot. Miért nem lehet megvárni az erre adott reakciók nagy részét, miért kell azonnal a különállást, az egyetnemértést prezentálnia. Azt persze értem, hogy a különbözőségek hangsúlyozása fontos a pártoknak, de ez most nem az a helyzet, hogy ez központi kérdés lehetne.
"hello" a realitásról beszél, csak csatlakozni tudok. A párok felelőssége vitathatatlan, de a mi életünkből vesznek el az hosszú évek és egy ország sorsa végképp megpecsételődhet. Annyi tisztánlátó, okos ember van az országban, nem hallatszik a hangjuk. Nagyon nehéz tehetetlenségünket elviselni, azt, hogy milyen gyorsasággal, önszántunkból rohanunk a szakadékba!

Kapat írta...

jav: párok helyett pártok

Névtelen írta...

neveletlen

'Ha rosszul csináljuk, kétharmada lehet a Fidesznek. Ha jól csináljuk, kétharmada lehet a kormányváltóknak'.
http://index.hu/belfold/2017/09/02/gyurcsany_ketharmada_lehet_a_kormanyvaltoknak/

A hírek szerint a DK aláírt a sokszor lesajnált civilek egyikével, a Szolidaritással, és a listájukra is felveszik őket. Ezek után milyen együttműködés lesz Bokrossal, akivel szintén megállapodtak.

Most akkor jól csináljuk?

1970 írta...

Kedves Pupu!

Nem is olyan rossz ötlet ez a visszaküldés a civil életbe, de szerintem a rendszerváltás egész mocsok politikai elitjét ide kellene zavarni. Dolgozzanak egy kicsit, éljenek a mindennapok keretei között, és tapasztalják meg az emberi viszonyokat, a kiszolgáltatottságot, a mindennapok küzdését, a fizetés hó végi fogyatkozását, meg egyebeket. Ja, és a különféle bankszámlák előtte zárolva:)

A Köztársaság térrel kapcsolatos megjegyzéseddel viszont nem értek egyet. Tudom, humornak szántad, de ez a hely ('56 óta) nem az szerintem, amelyikkel humorizálni lehet. Sajnos...

Valaki, aki ... írta...

"A pártok vezetői kicsinyben csak leképezik a lakosság mentalitását." - hát ez az.

Erről beszélek, nekünk kellene végre eldönteni, mit akarunk, s ennyi. Túl egyszerűnek tűnik, de ez a lényeg.

Az LMP abba tud belekapaszkodni, hogy hányan ekézik Gyurcsányt és a "régieket". A Jobbik is azt hangoztatja, hogy ők még gyakorlatilag szűzek, ami mondjuk férfi szemmel lehet vonzó, de mit mondjanak a nők? Szóval, adott pillanatban nem baj, ha legalább az egyik fél pontosan tudja, mit akar.

Leírtam egy másik cikknél - nekem tetszik Magyar György erre a feladatra. Arra, hogy felvegye a versenyt Orbánékkal, és levezényeljen egy törvényes, de kemény átmenetet. Nekem elég határozottnak, okosnak és nagydumásnak tűnik. Tud beszélni, tud lelkesíteni, s erre nagy szükség lenne vidéken. Az emberek közül sokan ismerik, már csak a perek miatt is, Simicskáék ugyanúgy, mint az iszapkárosultak, s van sok más ügy is. Gazdagnak vélem, bár nem ismerem, de fejemet merem rá tenni. Nincs korrupciógyanú, nincs régi, fúj, nem akarjuk.

Tudja, mit akar, s pontosan látja a jogrendszer félresiklását, azt, ami alapot ad Orbánék létezésének. Többet tud, mint Polt vagy Orbán, mert valódi munkákon edződött. Látja, mikor, meddig lehet elmenni, s hol feszegethetők a határok.

Na, ennyi ömlengés elég mára - biztosan van olyan is, ami nem tetszik benne, de nem most kell megint kivesézni (egyáltalán nem kell szerintem). Azt nyilatkozta, hogy nem most van itt az ideje az ő személyéről beszélni, mert húzzanak egy oldalra a pártok előbb. Egy biztos, nem ugrott félre, amikor megkérdezték.

Azon gondolkodjunk, hogyan kényszerítsük mögé a pártokat (vagy más mögé) - Pupu megoldása tetszik, csak egyáltalán be kellene őket zavarni egy pontra, aztán elég, ha körbeálljuk a házat. Szerintem egyáltalán ne adjunk nekik enni :).

Változatlanul kérdezem - egy külsős moderátor? Aki vállalja, hogy összedobja a tanácskozásokat? Gulyás, Közös Ország Mozgalom biztosan megszervezné a helyet, az időt, s a levezetéshez kell egy okos ember, aki tud tárgyalni, de nem a saját érdekében, hanem a miénkben. Aki elég firnyákos a kompromisszumokhoz.

Névtelen írta...

neveletlen

Kedves nemóvatos, lesz annak valami diszkrét bája, amikor a Gyurcsány által lefikázott Karácsony, mint a szocik listavezetője, elmegy tárgyalni a DK-hoz az összefogásról.
Ennyi unikumot!

jarisz írta...

nemovatosnak

Mennyire igazad van, hogy sajat valasztasi tv-vel lehetne apritani a POTROHOS BANDAT.B-)
De kellenenek,hozza a fiatal szavazok a "megbutitott"nyogdijas tomeg kompenzalasara.!!?(b)
Ehhez egy oriasplakatot el tudnek kepzelni.!!
Pl. Ket karakteres jo csaj koze Karacsonnyal.
Pl. Xviii keruleti Mszp-s a Dk alelnok csaj kozeeeee. Hehe
Nevet azert nem irok, mert csak az arcuk van elottem es kusta vok megkeresni...:-P

Joebacsi írta...

Neveletlen

Tökéletesen egyet értek veled.
K*va sok Unicum fog kelleni Karácsonynak, miután az Apró villából le lett szólva a Gréczy-Mandula-Vágó triónak,és az összes DK fikablog beindult:

http://europakavezo.blog.hu/2017/12/09/a_moralbajnok_karacsony_gergely_palfordulasa_idezetgyujtemeny
http://europakavezo.blog.hu/2017/12/08/a_gerinctelen_karacsony_utja_a_megsemmisulesbe
http://lampagyarblog.blog.hu/2017/12/10/karacsony_gergely_igazi_arca
http://lampagyarblog.blog.hu/2017/12/08/vagy_sirni_vagy_nevetni_fogsz_karacsony_gergely_10_perc_alatt_rombolta_le_sajat_magat
http://nyugatifeny.blog.hu/2017/12/10/ilyen_nincs_az_mszp_ujrafozi_a_megbukott_botka-receptet_karacsony_gergovel
http://nyugatifeny.blog.hu/2017/12/08/karacsony_gergo_lett_az_uj_fodor_gabor

Muhaha

mavtelep írta...

Ha jól látom, az MSzP és a DK is hajlandó leülni és együttműködni más párttal
Mit csinál az LMP és a Jobbik ? Továbbra is hisztiznek a saját/kizárólagos elképzelésükkel?
Szervusztok, jó napot!

hello írta...

Hálisten, csak annyi közöm van a politikához, mint más érdeklődő állampolgárnak, de ahogy én látom, a DK egyre inkább azt ambicionálja, hogy az MSZP-től jól megkülönböztethető legyen minél több tekintetben - ez lehet a Botka-féle görény szövegek természetes ellenreakciója is.
Azzal 1000 %-ig egyetértek, hogy az egyéni jelöltek egyeztetésén kívül a pártlistán ne akarjanak közösködni az MSZP-vel.Nem egészséges befogott orral szavazni...

PuPu írta...

Kedves hello, ez abszurd, hacsak előre meg nem egyeznek a miniszterelnök-jelölt személyében.
Aki melyik párt listáján is induljon?
A tetejébe a programban is meg illene egyezni, merthogy az vicces lenne, hogy megnyernek egy választást és kezdődik előlről a cirkusz.
Szerintem a DK görcsölése kontraproduktív, Gyurcsány nyilvánvalóan lemondott erről a választásról és a baloldal vezető erejének szép címére hajt, ami csak azért necces, mert idén leszámol a Potrohány a Jobbikkal, jövőre meg a DK-val, csalódnék, ha nem lenne a tarsolyukban valami jó kis vád, amivel a választóknál padlóra lehet tenni őket.
Itt minden egyes szavazat, melyet a szociktól lopnak, a baloldalt gyengíti, jóllehet a nyári harmat már így is erőművész ezekhez képest.
Németországban a nácik azért tudtak hatalomra jutni, mert a baloldal megosztott volt, itt is ez az egyik ok.
A DK és a szocik jobban utálják egymást, mint a Fideszt, sajnos többnyire a választók szintjén is, erre még rá is tesznek egy lapáttal a vezetőik.
Gyurcsány lehet, hogy taktikailag valamiről álmodik, de ez egyre inkább a rémálom képét mutatja, mintha nem lenne tisztában azzal, hogy ellenfele mindenre képes.
Hát mindegy, csak attól tartok, hogy a megvilágosodás későn jön majd.
Magyar György nekem is tetszik, és őt nem kellene tanítgatni, mint ezeket a cirkuszi elefánt vezérjelölteket...
:O)))

PuPu írta...

Persze, hogy jól csináljuk, ez nem házasság, hanem politikai szövetség, méghozzá olyanokkal, aki szintén elkötelezettek a demokrácia mellett, mely többek között sokszínűséget is jelent...
:O)))

Joebacsi írta...

Breaking news...

Karigeri már meg is bánta, legalábbis egy kiszivárgott hanganyag szerint

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/367298702&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true#

Szöveges leirat:

"Alapvetően az az érzésem, hogy a f****** hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem. Annyi hatása volt, a PM felment 0%ról 1-re, ennyit tudtunk elérni ezzel. Sokkal beljebb nem vagyunk. Ráadásul nekem van egy fő állásom, ami önmagában egy kib****** politikai stressz, hogy lesz Zuglónak költségvetése, meg ilyen apróságok. Van nekem ilyen szempontból dolgom, így tudom is magam áltatni azzal, hogy én teszek az ügyért, vagy valamit csinálok."

hello írta...

Igen, PuPu, ördögöd van, zömmel a 2 párt szavazói sem állhatják egymást - az azért persze túlzás, hogy nem a Fideszt leginkább nem.

A DK álláspontja: amely párt listán a legtöbb szavazatot kapja, az adja a minelnököt. Arra Zsolt Olgánál kitérő választ adott, hogy mi van, ha ez a Jobbik listája lesz. Az fordult meg a fejemben, tán azzal számolnak, hogy a Jobbik tényleg nem fog tudni elindulni a választáson?
Mert ez, szerintem, kizárt. Most a mártírműsor abszolút jól jön nekik, és szinte biztos vagyok benne, hogy szavazatgyarapítást fog eredményezni. Már valamelyik cigányszervezet is hivatalosan melléjük állt, amint hallottam a mai hírekben - le is esett az állam tőle...

Abban teljesen igazad van - meg Vonának is -, hogy ha Orbán marad, bizony, jön a többi párt előbb-utóbbi felszámolása is, és nem mellesleg a kifele út az Unióból.
Szóval úgy kéne valami épkézláb megoldás, mint egy falat kenyér.

1970 írta...

"Németországban a nácik azért tudtak hatalomra jutni, mert a baloldal megosztott volt, itt is ez az egyik ok."

És tegyük hozzá: a szociáldemokraták "püfölték" a kommunistákat...

hello írta...

Olvasnivalót hozok:

Így értelmezte át Orbán Viktor a politikai bosszú fogalmát

Promenad írta...

A "Potrohányból " király lesz,akárki meglássa.A jövö évi győzelem mértéke ugyanis bőven elegedő lesz akár az államforma megváltoztatásához is.
Nem viccelek !

góbé írta...

Ahogy én látom, Nemóvatos (07.56) rendesen fejünkön találta a szöget....
Valaki, aki tényleg valaki (11.50) a közepébe talált Magyar Györggyel. Bár a mi "megváló pártjaink" lennének ennyire következetesek, reálisan gondolkodók, mint MGY.

A "mi" pártjaintban bizni ma már láthatóan fölös, meddő energiapazarlás. A mi "demokrata" üdvöskéink" évek óta egymást eszik meg, a Jobbikot meg G.orbánék falják fel.

Azonban! A fél-, de inkább a 3/4 országról ordit, hogy egy korrekt, következetes, elszánt, szakmailag és morálisan kellően felvértezett társaság / mozgalom, kellő időben az egyszerü, világos 500/1500 napos program szükség szerinti javitott-bővitett kiadásával, - mer' muszály, - "A HAZA MINDEN ELŐTT" - választási pártként/szövetségként fellépve a nemmzetthy kotonszökevény feudál-fasiszata rendszere ellen, nem csupán megszoritani de akár legyőzni is tudná a bitorlót és rendszerét.
Arra habozás nélkül szavazna 3-4 millió honfitársunk.

Alig egy éve volt, amikor a csömörlött franciák a fél év alatt felépitkező Macront akarták, meg is kapták!

Én a Magyar Gy.-t, Majtényit,... itd... ( hál'Istennek számtalan hiteles, felvértezett egyéniséggel rendelkezünk...) zárnám be csuda finom ételek közé s felszólitanám őket, válasszanak meguk küzül No.1. miniszterelnököt, ill. egy szakértői "árnyék"-kormányt.

Az ajtóra meg belülről és kivülről is kiraknám, "...Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak hagyd örökűl ha kihúnysz: A HAZA MINDEN ELŐTT...” ... és majd akkor jöhettek ki amikor...

Van vizióm, miszerint a Szövetség közli "reménységeinkkel": Szervusztok demokratikus pártok! Amint látjátok a Magyar Nép nem kér belőletek, az idétlen, gyerekes torzsalkodásaitok, a meddő vitáitok, a tehetetlenségetek egyszerre kiábránditó, taszitó és reményvesztő.

Pár hónapra maradjatok csendben, mert a nemzet gondolkodó része gyökeres változást akar: A nemzetrontó, az ország javait kisajátitó, hazaáruló G.orbán maffia felszámolását, felelősségre vonását, egy élhető, fejlődő, független és demokratikus Magyar Köztársaság megteremtését.

Birjátok ki, hogy meghallva a nép/nemzet vágyát, óhaját, megkiséreljük - helyettetek - eltakaritani a diktátort és rendszerét. Ha végeztünk, és sikerrel jártunk, visszajöhettek.
- Ha egyáltalán a népfelség még szóba áll veletek.

Idea persze, talán naivitás. Tudtok jobbat?

NewTiborc írta...

Igen, igen már megint a Gyurcsány a hibás! Talán nem a Botkának kellett volna józannak lenni? Talán a Gergőnek nem kellett volna a létező megállapodásba belecsinálni egyeztetés nélkül? Itt mindenki beszélhet keresztül-kasul, a DK-nak meg kötelessége minden békát lenyelni? Az MSZP-nek most fontos a közös lista, mert érzik, hogy egyedül le fognak bőgni.Gondolkodjunk, sosem a DK volt aki betartott, pl. kezdődött a frakcióalakítás megakadályozásával és lehetne folytatni. Az öszödi beszéd "sértettjei" még mindig meghatározók a pártban. Amíg ők léteznek, addig nem lesz tiszta MSZP.

NewTiborc írta...

Ezt a K. Gergelyék üzemeltetik.
http://pmintpoloska.blog.hu/

Tessék olvasgatni és el lehet dönteni, hogy kivel is van megelégedve a Párbeszéd, kit nem pocskondiáznak?
Uram bocsá' perrel fenyegetik a Juhászékat.

góbé írta...


Az a baj Tiborc, hogy az idióta Botka megjelenéséig a DK és Gyurcsány is, nyilatkozataik szerint a közös listában és közös me.-jelöltben gondolkodtak. Gyurcsány arról is beszélt, hogy komoly jelöltjeik is vannak, akik nevét a várható karaktergyilkolászás miatt nem közlik.

Érdekes módon azonban, miután a vállalhatatlan Botkát az emeszpé hiába takaritotta el, a pártjuk népszerüsége tovább csökkent. Ugyan távozott a korrekt kapcsolat, együttmüködés gátja, a DK teljesen elhatárolódott a korábbi - az ország érdeke szempontjából nagyon helyes - álláspontjáról és az egyéni vk.-k kivételével, önálló indulásról határozott.

Innen, az átlag magyar választó szemszögéből két magyarázat lehetséges:

Botka, 9 hónapos ámokfutása oly traumát okozott a DK-ban, hogy ezt szó nélkül csupán az emeszpétől teljes elhatárolódással lehet orvosolni.
A másik, hogy látva az emeszpé látványos gyengülését, esély mutatkozott arra hogy a DK legyen a dem.o. vezérpártja.

Bármely variáció lenne a nyerő, az az átlag magyar számára és bőrére menő, elfogadhatatlan cicaharc. A mi életünk, sorsunk, jövőnk ellenfele G.orbán rendszere !! A DK-mszp csörte számunkra érdektelen, de inkább lekezelő, mert semmibe vesz bennünket.

Ismervén elkötelezettségedet, nagyon szeretném ha egy harmadik-negyedik variációt közölnél, igazolva hogy helytelenül, hiányosan itélem meg a helyzetet.
Csupán annyit kérek, légy figyelemmel arra, hogy - 3-4 hónap múlva sordöntő választás lesz, - a múlt sérelmeiért nem időszerü éppen most elgtételt venni.

nemóvatos írta...

Essék akkor talán néhány sző a solymári időköziről (is).
A Jobbik csupán "nem indít jelöltet" hozzáállásból +56 szavazós Fidesz győzelem született.
És ha támogatta volna a közös jelölt hölgyet?

hello "olvasnivaló"-jából idézek, mert igaznak gondolom:

"Persze, hagyjuk az ál-naiv kijelentéseket: nyilvánvaló, hogy ma már az élet szinte minden területe Orbán Viktor közvetett vagy közvetlen felügyelete alá tartozik, így sem egy általános iskolai igazgató, sem egy egyetemi rektor, de egy kisebb állami cég vezetője nem foglalhatja el pozícióját, ha közvetlenül vagy közvetve nem kapott rá engedélyt a kormányfőtől. Ha valaki számára még nem világos, jó, ha most az eszébe vési: ma már az állami és pártfunkciók épp úgy nem különülnek el egymástól, mint az MSZMP által vezetett Kádár-kori Magyarországon. Épp ezért borzasztó aggályos az, ami a Jobbikkal történt, függetlenül attól, hogy valaki szimpatizál-e a Vona-párttal vagy sem."

Akarhatja-é a TELJES ellenzék, hogy újra a helyi kiskirályok, (mert nekem elsősorban ezekkel volt akkor is a bajom) a jövő németszilárdjai, hoppálpéterei, halászjánosai, rogánjai, lázárjai, parragjai, demjánjai... (a sor hosszú és koránt sem teljes) határozzák meg Magyarország jövőjét, miközben A FŐKOLOMPOS a királyi várban pöffeszkedve, évente többször Putyint "kényeztetve", teljes fizikai biztonságban URALKODIK NÉPE FELETT???

1970 írta...

"Ha valaki számára még nem világos, jó, ha most az eszébe vési: ma már az állami és pártfunkciók épp úgy nem különülnek el egymástól, mint az MSZMP által vezetett Kádár-kori Magyarországon."

Kedves nemóvatos!

Az alapvetően jó és fontos írásnak ez szinte az egyetlen olyan pontja, ami nagy ostobaság. Ez a kijelentés ui. megint csak azt a - néhány ember által tudatosan sulykolt - mantrát erősíti, hogy a Kádár korszak és napjaink között párhuzamot lehet vonni. Amíg ezen a téren nem történik tisztázás (néhányan már rávilágítottak erre, csak túl "finom" jelleggel, pl. : http://balmix.hu/hu/magyar-elemzesek/10888-http-magyarnarancs-hu-belpol-ez-nem-a-kadar-korszak-107769), addig itt a dagonyázás, és a sz.rba történő végső lecsúszás folyik tovább.
Ennek a rendszernek nincs érték- és eszmerendszere (szemben a Kádár korral), ennek a rendszernek nincs koherens társadalompolitikája (szemben a Kádár korral), ez a rendszer nem építi, hanem szétveri a társadalmi kohéziót, atomizálja a nemzetet, stb. Itt egyetlen cél van: a pénz, amelyhez a hatalom megtartása eszközként szolgál (ezért is olyan fontos).

nemóvatos írta...

Kedves 1970!

Egyetértve az érték és eszmerendszer hiányára továbbá a rombolásra vonatkozó megkülönböztető megállapításoddal; az informális mindenbe beleszólás lehetőségében és gyakorlatában viszont a párhuzamot (amiről a beidézés is szól) látni vélem.
Persze tévedhetek is.

hello írta...

Egyetértek, a jelenlegi köszönőviszonyban sincs a Kádár-rendszerrel! Az egy emberközpontú, szociálisan érzékeny társadalom volt, ahol virágzott a kulturális élet, működött az oktatás és az egészségügy, egy legendásan puritán országvezetővel - hogy csak néhány jellemzőjét soroljam fel úgy, ahogy azokat én TAPASZTALATBÓL megéltem.
Ma sokkal inkább a Rákosi-éra ismertető jegyei felé haladunk. Ami nem csoda, ha Putyin és Erdogan a példakép.

1970 írta...

Kedves nemóvatos!

Természetesen lehet ilyesmi párhuzamokat vonni - gyakorlatilag minden korral kapcsolatban. Gondolom, 1990 és 2010 között is volt ilyen jellegű gyakorlat (informális, mindenbe beleszólás kérdése), gondoljunk csak az MDF kormányzatára.

Én pusztán csak arra utaltam, hogy bizonyos körökben divat lett ezekre a Kádár korral való párhuzamokra utalni, holott - szerintem - az a kor homlokegyenest más volt - sok tekintetben.

pietnik írta...

Nagyon egyszerű a párhuzamok tisztázása!Persze,hogy vannak párhuzamok!Csakhogy a rendszerváltás előtt,vagy inkább helyett,azok ellen a párhuzamok ,és nem a szocializmus ellen kellett volna küzdeni,amelyek mai létezése a párhuzamok hasonlóságát adják!Amelyek szembe mentek akkor is a Kádár fémjelezte szocializmus céljaival,hátráltatták annak kiteljesedését,és végső soron a rendszerváltáshoz vezettek,és mára markánsan a kapitalizmust is eltorzító bálványkövekké váltak!

1970 írta...

Kedves hello!

Szerintem sokkal inkább Ceausescu rendszerének "ismertető jegyei felé haladunk" - ha már mindenképpen párhuzamokat keresünk. Bár szerintem ott és akkor is volt legalább valami ideológia, eszme (még akkor is, ha a mindennapok azt totálisan hiteltelenítették). Ma ez nincs, csak a pénz a cél, illetve az annak megszerzése eszközeként szolgáló hatalom a lényeg. És még egy dolog: a politikai hatalom gazdasági hatalommá konvertálása. Ez még Rákosinál sem jelent meg...

NewTiborc írta...

Kedves Góbé!
A tisztánlátás érdekében tájékoztatlak, hogy nem vagyok elkötelezve sehova, pillanatnyilag nem vagyok egy pártnak sem a tagja és úgy gondolom nem is leszek. Hogy miért vagyok kritikus az MSZP-vel? Mert ismerem Őket, volt szerencsém elviselni kacskaringós és értelmetlen döntéseiket.Tudod nehéz úgy közlekedni,hogy jobbkéz-szabály esetén is balra kell menned.Egy idő után megtelik az ember tarisznyája és döntéseket hoz, így lettem "független". Az MSZMP idején annyiban volt jobb a helyzet, hogy ott érvényesült a vezér elv, így volt aki az orrára koppintott a fegyelmezetlen ürgéknek. Szerinted milyen párt az, ahol egy Botka madzagon rángathatja a vezetést és önjelöltként megszavaztatja magát. De nem Ő a hibás, milyen párt az ahol ezt véghez lehet vinni? Milyen párt az aki a Szili Katalinkát ajnározza és a tisztulást akaró személyt meg kinyírja?
Kérdésedre a válasz, nincs harmadik út. Sajnos győzelem esetén ebben a pártban most is az öszödi érintettek fognak a vályú körül tolongani és nem a mi érdekünkben.
Sajnos nagyon sok a negatív emlékem, nagyon nehéz ezen túllépni, de segített volna ha pl. a Botka helyett, vagy most a Kunhalmi Ágnest indították volna útjára. Pedig méltó ellenfele lett volna szélkakasnak.
Fogadd el nem vagyok DK-s, sem Gyurcsány fan, csak próbálom nulla dioptriás szemüvegen keresztül nézni a világot és a kisebbik rosszat választani, mert biza a Ferkó is hibázott elég sokat, de közel sem olyan súlyosat, mint a volt pártom.
Az ember meghasonul önmagával, mikor hallva jobbosoktól, hogy megérdemlik a süllyesztőt, tűnjenek el,akkor a szíve mélyén egy kicsit igazat ad nekik.Csak azokat a őszinte becsületes embereket sajnálom, akik még mindig hisznek a pártban és szorgosan teszik a dolgukat ingyen.

hello írta...

Kedves 1970!

Ceaucescu rendszeréről szerencsére személyes tapasztalatot nem kellett szereznem - a Rákosi-éráról, bár nagyon kicsi voltam még, de vannak emlékeim. Nagyon szeretném, hogy SOSE jöjjön vissza!!!

Valaki, aki ... írta...

Kedves nemóvatos!
"Essék akkor talán néhány sző a solymári időköziről (is).
A Jobbik csupán "nem indít jelöltet" hozzáállásból +56 szavazós Fidesz győzelem született.
És ha támogatta volna a közös jelölt hölgyet?"

Szinte egy az egyben válaszolt erre ma Tóth Zoltán, és magyarázta úgy: egy jobboldali párt maradt, ezért a "jobboldali" szavazók a Fideszre szavaztak. Szerinte, ha a Jobbik indul, a közös jelölt nyert volna, s nyilván megtörtént volna akkor is, ha átmegy támogatóba, de gyanítom ezt a helyzetet még nekik is szokni kell.

Néha az az érzésem, hogy tényleg menekülni kellene, amíg lehet. Nem feltétlenül vegzálástól tartok, hanem attól, hogy teljesen és maradék nélkül kiábrándulok ebből az országból.
Lehet ennyi gyáva, csak a pénzét féltő kisstílű ember egy országban úgy, hogy az még közösséget alkosson?

nemóvatos írta...

Valaki... és Tóth Z. nyomán:

A diagnózis (egyben a recept):

Tóth Zoltán elmondta: a kormánypártok feletti győzelem szükséges, de nem elégséges feltétele, hogy összefogjon az ellenzék. Az is kellene, hogy a Fidesz ne fogjon össze a Jobbikkal, márpedig szerinte most Solymáron pontosan ez történt. „A Jobbik nem indított saját jelöltet, ezzel szimpatizánsai a Fidesz-KDNP jelöltjét támogatták, aki így 56 voks különbséggel meg tudta verni az ellenzéki összefogás független jelöltjét”.

Feltéve, hogy a jobbikos szavazók hallgatnak a párt vezetésére amely orbánbuktatást és elszámoltatást ígér.

Névtelen írta...

neveletlen

„A Jobbik nem indított saját jelöltet, ezzel szimpatizánsai a Fidesz-KDNP jelöltjét támogatták, aki így 56 voks különbséggel meg tudta verni az ellenzéki összefogás független jelöltjét”.

Tehát, a Jobbik akkor segíti a kormányváltást, ha nem vesz részt a kordinált jelölt állításban. Ezexerint nem kell velük összefogni, ahogy azt sokan javasolják, mert az bukó. Értem. Értem? :)

irkomirko írta...

Kedves Pupu!
Fel nem tudom fogni ésszel, miért írtad azt, hogy az alkalmatlan képviselők, bukott politikusok mehetnek majd vissza fényezőnek, vagy karosszérialakatosnak?! Van fogalmad arról, hogy ezek a munkakörök nagyobb felkészültséget, tudást és gyakorlatot igényelnek, mint a bukovári politikusoké? A képzett és becsületes fényezők és karosszérialakatosok helyett tiltakozom a pejoratív kitételed miatt. Én már jártam fényezőműhelyben, láttam a számítógépes színkeverést, stb. És az elvégzett munkákkal meg voltam elégedve.
Emlékszem arra, hogy tettél furcsa összehasonlító megjegyzést egykoron az autistákra vonatkozóan is.
Politikai véleményeddel szinte mindig egyetértek, de hosszú hónapokig távol maradok a blogod olvasásától, miután ilyen, vagy hasonló elszólásaidat olvasom.
Nagy tudású és sokat tapasztalt ember, mint Te, miért keversz mondandódba ilyen mellbevágó, hiteltelen megjegyzéseket?

PuPu írta...

Ez csak egy utalás volt az őszödi beszédre - most alkor Gyurcsány is feketelistára került?
:O)))

pleinair írta...


Helló
Dec.10 10.27.

Erről az elkeserítő, illúzióromboló élményemről voltam kénytelen beszámolni a facebookon:


Az én városom egy sötét ország mégsötétebb városa.
Tegnap, szombaton piacnap lévén, kitelepültem a külföldön élő magyarok szavazati jogával kapcsolatos íveken aláírásokat gyűjteni.
A COOP és a piac érintkezési pontján a legforgalmasabb helyen álltam.
Az emberek jöttek, mentek, a legtöbben érdeklődést se mutattak, mit akarhat az a nyomorult, aki a nyirkos hidegben ácsorog egy asztalkán elhelyezett tábla mögött. A jó kaják beszerzésének reményében megcélozták a COOP bejáratát, nem néztek se jobbra, se balra, csak mentek, mentek a beteljesülés felé, a kaják irányába.
Negyven perc alatt egyetlen aláírást sikerült "gyűjteni", és két vitapartnerre sikerült szert tenni. Az egyik egy nyugdíjas, aki el van ájulva, hogy "mennyit kaptunk, bezzeg Gyurcsányék elvették a 13. havi nyugdíjat."
A másik egy papi végzettséggel, aktív korában adminisztratív munkakörben dolgozott idősebb férfi, aki szerint szégyellhetem magam, mert szegény külhoni magyarok ellen gyűjtök aláírásokat.
Negyven perc "sikeres" kitelepülés után összepakoltam és mielőtt megvertek volna, reményvesztetten hagytam el kudarcom helyszínét.

pleinair írta...


New Tiborccal értek egyet a DK-val és Gyurcsánnyal kapcsolatban, a miniszterelnök jelöléssel úgyszintén. Elkeserítő, hogy ez az Mszp olyan, mint egy útszéli qrva. Aki felajánlja neki magát, annak gondolkozás nélkül rögtön odaadja magát. Legyen a jelentkező akár ordenáré, erőszakos bunkó, vagy lágy hangú, szép szavú ? jövevény.
Nem értem, miért nem jó nekik saját berkeiken belülről, saját, jól ismert emberüket jelölni.
Kunhalmi Ágnes energikus, őszintén elkötelezett politikus. Ráadásul Gyurcsányhoz hasonló szónoki tehetség, ráadásul nőként hiánypótló a magyar politikában.

Névtelen írta...

neveletlen

Hogy is van a mondás? Az a durva, aki mindenkivel bagzik csak velem nem. :)
Persze, ez sem igaz a jelenlegi helyzetre, mert Feri keményen análozza a maszopot, de abból xar (se) lesz.

Saját, jól ismert jelötjük pedig volt, Botkának hívták...

Kunhalmi szónoki tehetségét Gyurcsányéhoz hasonlítani elég nagy badarság, (na jó, mindkettő tud kamera előtt sírni-nevetni parasztba) nőként pedig annyira hiánypótló a magyar politikában, mint pl Vadai.

mavtelep írta...

Kontra, rekontra.
pleinair bejegyzését neveletlen azonnal kiütötte, amin meg sem lepődök. Nincs ember, akit ne nyírnának ki seperc alatt, ha képviselni akarná a baloldalt.
Ez persze a tudatlanok gőgje : éppen mert fogalmuk sincs semmiről, bátran gyaláznak mindent és mindenkit.
Rá fogunk fázni Feleim, senki nem hallgatja a gazdasági híreket ? Mészáros már gazdagabb mint eddig bárki arisztokrata kishazánkban.
Szervusztok, jó estét !

pleinair írta...



Mávtelep, Mészáros az év minden napján másfél millát keres.

Neveletlen meg nem is lenne neveletlen, ha udvarias, disztingvált lenne. :)

mavtelep írta...

Pontosan, - miközben mi egymást esszük, Mészáros fölzabálja az országot.(Ja, Mészáros)
Hogy is mondta Kollonich bíboros : Magyarországot először fogollyá, aztán koldussá, végül katolikussá fogam tenni !
Változtak az idők, változott a sorrend, de mi magyarok nem tagadjuk meg magunkat, nekünk így is jó.

1970 írta...

"Mészáros fölzabálja az országot.(Ja, Mészáros)"

Kedves mavtelep!

Na, azért a kisgömböc sem semmi! Ráadásul rajta jól látszik a "folyamatos gyarapodás":)))

mavtelep írta...

Pontosítok : Ja, "Mészáros"...)))

Valaki, aki ... írta...

Én is pontosítok - Mészáros két cégből annyi osztalékot vett ki, hogy az napi 14 milliós bevételt jelentett. Jelent. S ez csak két cég.

Szóval, változatlanul állítom, mi vagyunk a hülyék, mert nézzük.
Majd szólunk hétvégén, esik, nem baj, majd kedden, hosszú nap volt, kedden ne, de majd hétvégén mindenképpen ...

Már tüntetést se mer szervezni senki, mert arra sem megyünk el.

Még mindig emlékszem a Gyorskocsi utcából vártuk a híreket anno, kit engedtek már ki , kit nem ... tüntetés a Parlament mellett, az akkor még egységes LMP szervezte.
Két mondat megmaradt
- Schiffer: sosem lett volna szabad olyan pártot választani Mo-on, ami belső felépítésében sem demokratikus.
(Nem szerettem szegény sápadtarcút (bocs!), de ezt nagyon igaznak éreztem.)
- levezető a végén: "Menjetek békével!" - azóta sem értem, miért is? Miért kell minket mindig békességre inteni?