2021. október 30., szombat

SZOCIALISTÁK HATTYÚDALA




Hát, Lenin, de még Marx is zokogva kérne bocsánatot a ma erősen illegalitásban levő munkásosztálytól a Magyar Szocialista Párt attrakciói miatt.
De még a hajdani szociáldemokraták is ejtenének néhány igaz könnyet, hajdani elvtársaik pedig kezüket dörzsölve mondogatnák: No lám, én megmondtam.
Az csak a baj, hogy itt örömre csak Orbánnak van oka, aki néhány évvel ezelőtt célul tűzte a magyar baloldal megsemmisítését, és igencsak úgy néz ki, hogy a célját el is érte - a baloldali gondolkodás lassan pártképviselet nélkül marad ebben a magát polgári demokráciának nevező, kriminológiailag könnyen megragadható, de ideológiailag értelmezhetetlen katyvaszban.
A közbeszéd leginkább arról szól, hogy Gyurcsány, a patásördög élve akarja elfogyasztani a Szocialista Párt még mozgó tetemét, ez az oka a párt mélyrepülésének, melynek mélységéhez képest a bányászbéka ülepe maga a sztratoszféra.
Hát nem úgy látom, hogy a DK politikacsinálói szerelmesek lennének szülőpártjukba,  de ha visszaemlékezünk a szülés körülményeire, akkor semmi okunk nincs a csodálkozásra, a DK viszonyulása a szocialistákhoz akár még visszafogottnak is mondható.


Pedig a történelmi körülmények ordítva követelik a két párt kiegyezését, mert csak a nagyonostobák nem látják, hogy ezen a szembenálláson csak Orbán és a szélsőjobb nyerhet.
A szembenállás vesztesei
 pedig azok az emberek, akiknek szüksége lenne egy határozott és erős baloldali politikai képviseletre, akiknek szüksége lenne a politikai iránymutatásra, akik a maguk eszközeivel támogatnák a dolgozói érdekképviseleteket.
Hogy mi vezetett ide, azon hosszan lehetne elmélkedni, de ez már inkább a történészek dolga lesz. Hogy a helyzet kialakulásában mennyire játszott szerepet az ellenfél aknamunkája, a mutyizás, a tehetségtelen káderek hatalomba segítése, a tehetségesek jóhiszeműsége, bátortalansága, mennyire játszott szerepet a pőre korrupció, a politikai tisztánlátás hiánya, az önteltség - ma már csak a tanulságok levonása miatt lehet érdekes.
Bár lassan már azért sem, mivel a Szocialista Párt döngő léptekkel halad a szakadék - a megsemmisülés felé.
A helyzet nem csak káderkérdés, de nem kétséges, hogy mára a Szocialista Párt is megtalálta a maga Retkes Attiláját, Kókák sora után.


A politikai tér a rendszerváltás idején kialakulthoz képest mára teljességgel megváltozott.
Olyannyira, hogy a hajdani terminológiával talán le sem írható.
Hol van már a klasszikus baloldal, hol van a polgári jobbközép, egyáltalán - kiket képviselnek a mai magyar pártok?
Ha még nem felejtettük volna el, akkor a pártok gazdasági - politikai érdekeket illene, hogy kifejezzenek, de ilyen ma nemigen van, amelyik meg mégis, attól kiütéseket kap az ember.
Kezdjük talán a hatalmon levő párttal, no, azzal nincs baj, 
Orbán a nagytőke és a felső-középosztály érdekeit képviseli, a nagytőkén elsősorban saját családját és vazallusait érti, de kiegyezett azokkal a nagytőkésekkel is, akik hajlandók voltak elfogadni primátusát, így lett fociszerető a bankvezér Csányi Sándorból is.
Az nem lenne baj, hogy ennek a társadalmi rétegnek is van politikai képviselete.
A baj az, hogy a nagytőke és a szervezett bűnözés összeért, és ma már nehéz szétszálazni, hogy melyiknek mi és mekkora- a felelőssége az ország tönkretételében.
A baloldalon egy ideig a Szocialista Párt látszott megjelenni politikai erőként, de egyre kisebb eredménnyel, egyre inkább elmosódó kontúrokkal, mutyizva és korrumpálódva, egyéni hasznot és érdekeket hajhászó vezetők sokaságával.
Még a legjobbak sem voltak képesek felismerni érdekeiket, a tagságot meg pitykékkel vette meg mindenki, aki arra járt.


A párt infrastruktúrája leépült, semmiért és senkiért nem állt ki, legfőképpen azzal volt elfoglalva, hogy szégyenkezett Sztálin és a holodomor miatt, Kádár egyébként büszkén vállalható harminc éve miatt, nem szembesítette soha a társadalmat jelenlegi helyzetével, nem törődött a pártépítéssel, a szervezet karbantartásával, a fiatalok körében végzett nevelőmunkával, nemigen törődött az öregekkel..
Hihetetlen szinte, de elfelejtették, hogy kiknek az érdekeit kellene képviselniük és szolgálniuk.
Szinte szégyellik, hogy nekik a panelek népét, az új zselléreket kellene képviselniük, talán eszükbe sem jut soha.
Legfőbb ellenfelük nem a Fidesz, nem Orbán, hanem a DK és Gyurcsány, jóllehet talán a DK lenne az egyetlen természetes szövetségesük, hiszen a Jobbik nem baloldali párt, azokkal a szotyolapártokkal, melyekkel szövetkeztek az előválasztáson, sokra nem mennek, önállóan egyik se jutna be a Parlamentbe.
Ma már tisztán látszik, hogy Gyurcsány kiátkozása anno mennyire hibás lépés volt, hogy a sok tehetetlen karrierista felkarolása még ennél is nagyobb hiba volt.
A Jobbik éppen középre húzódik, nagyon kell is egy tisztességes jobbközép párt, mert ennek hiányában a normális jobboldaliakat beszippantja a szélsőjobb, melynek - lássuk be - vannak errefelé erős hagyományai.
A DK a klasszikus értelemben nem baloldali párt, inkább egy erős szociális érzékenységgel rendelkező balliberális szervezet, mely állandóan a saját belső helyzetével kell foglalkozzon, mert ha nem, félő, hogy a tagság szétszalad, mint a nyugdíjas csigabigái a leejtett kosárból...
Kár Szanyiért is, mert valaha okos ember volt, de ütemet tévesztett: ha tizenöt évvel ezelőtt mutatja fel  - mondjuk a Szocialista Párton belül - a kádári kor értékeit, ma sokkal előrébb tarthatna a párt
 és személyesen ő is.


A választások után persze a jelenlegi pártvezetés megy a levesbe, de attól tartok, egyúttal a párt is velük megy.
Nagy a felelősségük azoknak, akik ma is szocialistának vallják magukat, mert nagy a baj, de kívülről ezt nem lehet megoldani.
Kívülről a párt végleges eltakarítását próbálják megoldani, de minden ellenkező híresztelés dacára nem Gyurcsány.
És ebben partnerek lesznek a jelenlegi politikai pártok is, hiszen a hullarabláson remekül lehet gazdagodni.
Kellenének tisztázó beszélgetések a párton belül, mihamarabb.


Bocsánat, hogy kívülről belepofáztam...

:O)))

12 megjegyzés:

Valaki írta...

Lehet mondani, hogy hirhugo oldala nem hvg és nem 444, de igazat szól.

Bizony az MSZP tisztes helyezést ért el, minden áskálódás ellenére, bár Karácsony visszatáncolása sokat ártott nekik is.
Persze, a szándékosan különválasztott, s ezzel gyengébbnek tűnő eredményeket hozták az olvasottabb hírportálok - ez tény.
https://hirhugo.hu/2021/10/01/itt-az-elemzes-az-elovalasztas-legnagyobb-gyoztese-az-mszp-parbeszed/

Én nem temetném a baloldalt, vagyunk itt még páran, akiknek berzenkedik a gyomra a túlzásbavitt liberalizmusozástól.
+ egy beszélgetés:
Kunhalmi Ágnes - Mi marad az MSZP-ből?
12:59-nél kezdődik a beszélgetés és 32:50-nél van vége.
https://www.klubradio.hu/archivum/megbeszeljuk-2021-oktober-28-csutortok-1605-20829

KZs írta...

Előző nézetütközésünkkor ókorinak nevezted nézeteimet, nos, vannak dolgok, melyek változnak, és vannak amelyek nem :) Az anyaság örök, a jobb és baloldalról ez nem feltétlenül mondható el, bár, ha a születése idejére tekintünk vissza, eredetileg a jobboldal a maradás a baloldal a haladás híveit jelentette, a francia forradalomig vezethető vissza, ahol a Nemzeti Konventben az elnöktől jobbra foglaltak helyet a status quót támogató, a radikális változásokat elutasító képviselők, az ancien regime hívei, fő jellemzőjük ugye a társadalom hierarchikus felépítésének, a társadalmi és anyagi lehetőségek különbözőségének adottságként kezelése és elfogadása.
XXI. századi megfogalmazásban jobboldali, aki szerint a Földet nagyapáinktól örököltük, baloldali, aki szerint unokáinktól kaptuk kölcsön. Hogy közte ez átalakult/leegyszerűsödött a tőke és a munka antagonisztikus ellentétének két táborára, azt tekinthetjük történelmi kényszernek is.
Kifejezetten kedvelem, amikor emberek büszkék olvasatlanságukra, és úgy formálnak véleményt valamiről, hogy már láttak olyat, akik hallottak róla:) Jelen beszélgetésünk szempontjából szorítsuk az olvasottság kérdését Marx A tőke című művére. Szerinted, akik ontják magukból a mocskot, hányan vették a fáradtságot, hogy elolvassák és végig is gondolják az olvasottakat? Ha szabad tippelnem, az ügyetlen favágó is megszámolja egy kezén :)
Az Mszp Kádárnál jobban csak Marxot tagadja, egy épkézláb gondolatuk sincs, fogalmuk sincs, hogy mi történik és miért, csak jó az akol-melegben, leszámítva talán szegény Hillert, nem is nagyon érthető, hogy miért van még ott :(
Talán még emlékszel boldogult Nolblogos korunkra, már akkor szlogenem volt, hogy abban a kitüntető szerencsében van részünk, hogy módunkban és lehetőségünkben áll megélni a kapitalizmus összeomlását. Nem azért mert ejnye-bejnye csúnya tőkés bácsik, tessék egy kicsit méltányosabban bánni szegény dolgozóval, hanem mert a technológia – alias a termelőerők fejlettségi színvonala ismét elért egy olyan fejlettségi és elterjedési szintet- lásd még: a mennyiségi változások minőségi változásba csapnak át :), mely változást indikál, akár tetszik ez nekünk, akár nem.
Hallod-e bármelyik párttól, hogy választ keres azokra a sürgető kérdésekre melyeket ez a helyzet vetett fel? De nem ma, ezekre már legalább 15-20 éve létszükséglet szinten kellene keresni a választ!
Iszonyatos gazdasági összeomlás előtt állunk, pár éven belül emberek százmillióira, akár milliárdokra nem lesz szükség a javak előállításánál. Tovább megyek, még mint fogyasztókra sem lesz szükség. Mi lesz velük?
Van szerinted baloldali párt?
Tisztára olyanok vagyunk, mint a Jégkorszakban bemutatott dodó kacsák :(

KZs írta...

Mondok még: Orbán érti és tudja, igyekszik is akkora termelő vagyont és földet felhalmozni, hogy a túlélők között legyen. Nem sok ideje volt.. És tudod mit? Igaza van, tök jól csinálja, az „értelmiség” -é a felelősség, nem az övé. Az információ mindenki számára adott volt, hogy ő tud gondolkodni? Ezt már ne rójuk fel hibaként, ha kérhetem :)
Magam éveket fordítottam rá, hogy ébresztőt fújjak, amit kaptam érte, hát nem a köszönöm volt :) Mára eljutottam odáig, hogy tőlem.. akarata ellenére senki sem lehet boldoggá tenni. Igyekszem felkészíteni és megvédeni az enyémeket, a többiek meg oldják meg, ahogy tudják..
Ya, és mielőtt elfeledem, csak csendben szólok, a most zajló „járvány” sem egészségügyi probléma,de nyugodtan rettegjetek tőle és oltakozzatok! :)
Tölem :)

Öregszeder írta...

Az MSZP-nek már nagyon régóta tartania kellett volna nem is egy tisztázó beszélgetést. Különös tekintettel az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról, Gyurcsány kiszorításáról, 2006 eseményeiről. Miért hagyták mindezért Gyurcsányt felelőssé tenni, mintha a pártnak semmi köze nem lenne hozzá. Az is érthetetlen, hogy Gyurcsány sem törekszik a tisztázásra, nap mint nap kedélyesen eltűri az ordas hazugságok harsogását.
Ott tart a párt, hogy már egy május elsejei felvonulást sem tud megrendezni. A nyolcvanas években az NSZK-ban egy kis faluban különb rendezvényt csináltak május elsején felvonulással, tambur majorral, zenekarral, mint a "szocialisták" manapság. A munkásmozgalom jelentős eseményei feledésbe merülve, megtagadva a párt részéről. Ki a franc pártja ez egyáltalán múlt és értékek nélkül?

1970 írta...

Kedves PuPu!

Nagyon egyetértek ezzel a posztoddal is. Sok igazságra mutattál rá azzal kapcsolatban, hogy miért tart ott a baloldali politika, ahol tart. Talán véletlen, talán nem, hogy olyan napon született, amikor a szocialistáknak (is!) lenne kikre emlékezniük. De aki a saját történelmét, gyökereit sem tiszteli, az törvényszerűen jut oda, ahol tart (és ez nem csak a szocialistákra igaz!).

1970 írta...

Kedves KZs!

Nagyon sok igazságod van és sok dologban egyet is értek Veled.
Két területen azonban vitatkoznék:
1. Egy baloldali ember nem arról ismerszik meg, hogy "le van mindenki sz.rva", meg "a többiek oldják meg, ahogy tudják". Remélem, emlékszel még a társadalmi szolidaritásra.
2. Kisgömböcünk "tőkefelhalmozását" tényleg annak tudod be, hogy "érti és tudja ezeket a folyamatokat"? Remélem, nem gondolod ezt komolyan!
(Végül: a veszi a "fáradságot" lenne a helyes, a "fáradtságot" helyett ebben az értelmezésben.)

kekec írta...

T. Öregszeder!
Én sem értem, miért nem kezd Gyurcsány egy "csak ülök és mesélek" műsorba és tisztázná legalább az ő szempontjából a régi eseményeket. De lehet, hogy a régi mondást vette alapul:
"Ha elég sokáig ülsz a folyó partján, a habok előbb-utóbb elsorodják előtted az ellenségeid (politikai vagy fizikai) hulláit" Lehet, hogy ő a folyóra számít, a passziv ellenállás is egy legális technika, és azért annak is látszanak az eredményei.
Viszont az is régi mondás, hogy "Legjobb védekezés a támadás", nekem is szimpatikusabb lenne némi aktivitás. Csak sajnos az az ellentáborban is kiváltana némi immunreakciót. Szóval lehet, hogy mégis jobb, ha csak ül és angyalbögyörös posztokat osztogat.

Öregszeder írta...

Kedves Kekec!
Elképzelhető,hogy igazad van a passzív ellenállást illetően, azonban ezt nagyon kockázatosnak tartom Gy.F. részére. Manapság elterjedt gyakorlat, hogy gyűlöletkeltő kampánnyal és közfelkiáltással megvádolnak valakit és bűnösnek nyilvánítják. Bizonyíték, esetleg bírósági ítélet nem szükséges, elég egy lejárató kampány büntetlenül, esetleg némi pénzbírság fejében.
Mivel semmilyen retorzió ezért nincs, odáig fokozzák az illetővel szemben a gyűlöletkeltést, hogy a végén akár fizikai támadás érheti. Ez a kockázat a kormány propaganda filmje után jelentősen megnőtt. Még MZP is ezzel a Gy.F. ellenességgel jutott célba. Ideje lenne a tisztázó megnyilatkozásoknak és a felelősök megnevezésének.
Nem csak Gy.F. érdeke, hogy kiderüljön, nem ő a patás ördög és főleg arról kéne leszokni, hogy közfelkiáltással és nem bizonyítékok alapján nyilvánítsanak valakit bűnösnek.

Bubu64 írta...

Amíg a panelek népe, és az új zsellérek nincsenek tisztában vele, hogy ők a munkásosztály, addig nincs nagyon miről beszélni a baloldallal kapcsolatban. Nagyon sok azt hiszi, hogy középosztálybeli pedig nem, proletár, csak nem a régi értelemben, nem gyárban dolgoznak. Az MSZP-ről ne is beszéljünk kinek az érdekét képviselték már vagy 20 éve, pl.egy Kókával? Annyi nekik.

1970 írta...

Kedves Bubu64!

A "panelproliknak" és az új zselléreknek segíteni kell abban, hogy ezt felismerjék. Ehhez kellene egy tisztességes, a szolidaritást és a társadalmi kohéziót tudatosan építő baloldali mozgalom. Szerinted a jelenlegiek közül melyik az? (Néhány parlamenti képviselőt tudnék megnevezni, aztán kész...)

"Az MSZP-ről ne is beszéljünk kinek az érdekét képviselték már vagy 20 éve, pl.egy Kókával?"

Nem akarom az MSzP-t védeni, de ez a mondatod kisebb aránytévesztés. Kinek a minisztere (és személyes haverja) volt Kóka?
És kinek a képviselője most a "Liberálisok" nevű tömörülés korábbi képviselője, Bősz Anett? Aki korábban ott feszített büszkén Fodor Gábor mellett? Ezt most lehet, hogy más pártnak kellett volna címezned.

Anarchista írta...

Kedves Pupu, Teljesen egyetértek az elmezéssel, de hadd tegyek hozzá annyit, hogy a bal oldal az egész világon haldoklik vagy már meg is halt. Ennek okait meghatározni hosszú mese. Én már hét éve Angliában élek és itt a nagymultú Brit Munkáspárt (Labour) vezetője Keir Stirmer, aki egy burzsuj ügyvéd. Kit képvisel egy gazdag ügyvéd? Azt aki megfizeti.
Magyarországon sincsen másképp. A Gyurcsány körüli cirkusz valóban nevetséges figyelemelterelés, de hadd jegyezzem megy, hogy Ő is csak egy erősen neo-liberális irányultságő közgazdász. Nagy baloldali képviseletet tőle sem várnék... Például a kapitalizmus kritika tőée is olyan távol áll mint Makó jeruzsálemtől... Attúl még persze ezerszer külön emberileg min a felcsúti varangy, de sajnos az igazán lényeges kérdésekben nem is különbözik annyira véleményük. Jó az egykolcsos adót, meg a perverz újrelosztást egy kicsit megfarigcsálná de ez is csak ugynannak az ócska rendszernek a foltozgatása...
Szóval (szélső)baloldaliként elkeserítő a helyzet. Egy fasiszta tengerben fuldoklunk és egyelőre nem látok reményt, hogy az emberséégnek, az emberi métóságnak és a szabadsávágynak tömeges mozgalmai indulnának...
Tudom lehangoló a hozzászólásom. Tény, hogy nem vettem be az anit depresszánsomat. Lehet, hogy sötétebben látom a helyzetet, mint amilyen az valójában... De sajnos MZP-re ugyanőgy nem szavaznék soha, ahogy itt BOJO-ra de még erre a hétpróbás gazember Stirmerre sem. Ez elkeserít!

1970 írta...

Kedves Bubu64!

Nézd meg ezt a képet:

https://hvg.hu/360/20211104_betegre_veszik_magukat

Csodás, Kókával az élen:(((.