2014. július 21., hétfő

A TILTAKOZÁS MÉLTÓ MÓDJA

A mi Beszari Boldogságunk éjnek idején, suttyomban odacsinálta a Szabadság térre a német megszállás áldozatainak emlékműveként csomagolt mosóport, melynek rendeltetése, hogy ő, mint korunk Ágnes asszonya új utat szabjon a történelemnek, legalább utólag, de mindenképpen visszamenőleg.

A mű randa, szimbolikája hazug, de még a hazugságot is sikerült giccsesre formálni – látszik rajta, hogy a Vezér személyesen szabta meg a művész feladatát, akkor jönnek elő a semmiből ilyen rémálmok, mint a Nemzeti Színház, a Felcsúti Stadion vagy ez a Deutsch Papagei.
Mások is tudnak szart álmodni, mint például a Művészetek Palotáját Demján, de ő legalább megpróbál korszerűnek látszani, és az általa inspirált és személyes iránymutatása mellett készült giccs is felettébb korszerűen csillog-villog a külvárosi éjben.
Vezérünk ízlésvilágára viszont visszavonhatatlanul rányomta bélyegét a szülei első velencei útjáról hozott világító, forgó és zenélő gondola.

Az emlékműről magáról már sok szó esett, a tiltakozás is folyamatos volt ellene, a felállítása ellen felhozott érvek többsége is helytálló és kikezdhetetlen.
A tiltakozás választott formája is elegáns volt, az Eleven Emlékmű visszaemlékezései megrendítőek, az aktivisták fáradhatatlanok.
Le a kalappal mindenki előtt, aki időt és energiát szánt arra, hogy megpróbálja a társadalom figyelmét erre a szégyenteljes szerecsenmosdatásra irányítani.

Mégis, a tiltakozás társadalmi visszhangja nem érte el azt a szintet, mely ma reggelre odahozott volna két-háromszázezer embert, akik aztán eldönthették volna az emlékművel együtt, sasostól-mindenestől a vitát.
A tiltakozás „lelke” volt az a két hölgy, akik közleményt tettek közzé, mely szerint a tojásdobálás nem volt méltó a tiltakozás méltóságához, ami annyiban igaz, hogy valóban, túl kevesen dobálták a tojást, ha többezren teszik, hatásosabb lett volna.
Hiába, jobbról ebben jobbak, emlékezzünk csak vissza Demszky beszédeire a Petőfi-szobornál, vagy 2006. október 23.-ra, amikor az Orbánpuccs szétverte a várost, jóllehet, ott aztán nem ért erkölcsi sérelem senkit.

Ez a pocakos diktátorocska az erő megszállottja, és ha nem érez magával szemben erőt, akkor elpofátlanodik.
Teljesen irreális arra várni, hogy majd felébred benne a demokrata, ez az ember nettó szociopata maffiózó, a tetejébe most dühös, mert ellopták a mobilját, benne a grazi klinika telefonszámaival – kínos…

Nagyobb baj az, hogy a társadalom hallgat, és nem lehet pontosan tudni, hogy miért.
Talán csak megtippelni lehet, de az eléggé kiábrándító eredményt hoz.
Úgy érzem, hogy a magyar társadalom még mindig éretlen a saját múltjával való szembenézésre, helyette mindenféle önfelmentő ötletekkel próbálkozik, Orbán meg ismeri a vidéki magyar mentalitását.

Úgy érzem, ezt az ügyet a táradalomban a zsidók belügyeként kezelik.
Nem közelítenek hozzá ellenségesen, de nem is mozdítja meg őket - az átlagmagyarnak remekül megfelel az, ha szégyenét ráfoghatja a nyuszira, a német megszállásra vagy Gyurcsányra.
Ezt az igényt igyekszik kielégíteni Orbán, aki ezek után még majd azt is elmondhatja, hogy lám, a hálátlan zsidók, akiket megmentett Horthy, akik elhunytjainak ő állított emléket, de ezeknek semmi sem elég.

Az egyszerű ember talán meg sem érti azt, hogy mekkora bűn gyilkos és áldozatának összemosása, csak azt látja, hogy ott az a szép szobor a turullal vagy mivel, oszt ezek a zsidók le akarják rombolni.
Nem kell azt gondolni, hogy a különféle pártok talpasai rosszindulatból mondják, amit mondanak, ők hiszik is sajnos azt a sok sületlenséget, amit beadagol nekik a médiamonopóliumra szert tett Orbán meg Vona, ebből kibillenteni őket nemigen lehet.
A magyar lovasnemzet, a zsidó gazdag, a cigány meg lop.

Szomorú ez, de nagyjából így van, még szomorúbb, hogy a demokratikus oldalnak nincs ellene hatékony gyógyszere, mert el van foglalva egymás rugdosásával, másrészt meg a magyar olyan igazodós fajta – nincs most kedvem Kanadába emigrálni…
Ami meg a módszertant illeti, nem hiszem, hogy száz harcos nőnek kellene felvennie a harcot a Fradi szurkolóival.
Márpedig ne legyen kétséges, hogy ha a szobor körüli cirkusz tovább folyik, akkor Orbán szabadon fogja engedni pitbulljait, mint tette a Fidesz szákháznál szervezett tüntetés idején is.

Más módszerek kellenének, nemzetközi nyomásgyakorlás, valódi tömegtüntetés, de ilyenre mostanában nem fog sor kerülni, mert baloldalinak lenni ma nem trendi, ma a civil a menő, kár, hogy rohamcsapatokkal való konfliktusból eddig még egyetlen civil erő sem jött ki jól.
A Szír-csoport tradícióinak felélesztése is megoldás lehetne, de attól tartok drágább lenne a leves, mint a hús, mert erre való hivatkozással még a maradék vékony kis máz is lekopna az Orbán-féle demokráciának nevezett sunyi diktatúráról.

A legnagyobb félelmem, hogy ez az ügy is Nagy Navarro Balázsék ügyének sorsára jut, akit rövid idő után mindenki magára hagyott, azok is, akiknek érdekeiért kiállt és kiáll ma is.
Szóval nem lehet hagyni, hogy ez az ügy elaludjon, de párhuzamosan ezzel el kell magyarázni sokszor és sokféleképpen, hogy miért káros a történelemnek olyan közelítése, mint amelyet ez az emlékmű szimbolizál.
Senki ne higgye, hogy a történelem – lényegét tekintve - nem ismételheti önmagát, dehogynem.

A magyar társadalom nem készült fel a demokráciára, ennek oka a nyomor is.
Akinek nem telik libára, annak a demokrácia semmit sem mond, ellenben remek vevőre találnak benne az olyan tanok, melyek arra bíztatják, hogy vegyük el a libát attól, akinek van – hát nem egy korszerű társadalomszervezési modell, ami azt illeti.
Most harcias nyilatkozatokat hallhatunk, hogy az ellenzék választási győzelme esetén ez a sas repülni fog, de ha a budai turulra gondolok, akkor ebben azért nem vagyok túlzottan biztos.
Túl sok szobornak kellene már helyet változtatni, túl sok újabb feszültséggel járna, márpedig ez egy fáradt, meghasonlott és apatikussá vált társadalom, legfeljebb azzal lehetne lázba hozni, ha telefonos szavazással lehetne eldönteni, hogy melyik szobor kerüljön lebontásra, aztán a bronz lenne a nyertes díja.

Türelmesnek kell lenni, a történelmünkkel való szembenézés igényének belülről kell fakadni, de ez nem holnap lesz, hiszen a jövővel és a múlttal való egyidejű szembenézésre jelenleg csak Matolcsy képes…
De azért ne adjuk fel…

:O)))

18 megjegyzés:

Kovács Erzsébet írta...

Úgy gondolom, bár mennyire fájdalmas is,azoknak, akiknek elhurcolták és elégették a hozzátartozóit kötelessége van a jelen itt élő embereivel szemben.Egyenként fel kellene állniuk a pódiumra, és elmondani, Neki személy szerint mit jelent ez az évforduló, mit hozott az életébe..Sorról sorra, nagy képernyős, kinagyított felületre a szenvedő arcokat, egymás után ez lenne az igazi megemlékezés az elhurcolásról a nélkülözésről, bujkálásról..Erre talán még EU pályázati pénzt is lehetne szerezni, és a filmanyagból egy dokumentum filmet csinálni az utókor számára.És auschwitzi fotókat beilleszteni..
Az ősök szenvedését likvidálását elfelejteni bűn, és azok, aki ezt tagadják, eliminálják potenciálisan előidézhetik a megismétlődést.

Geza írta...

A szobor odacseszese **messze nem csak a zsidok ugye** [nem is szeretem, ha ezt valaki tulsagosan igy tipizalja]. Az orbannak ez csak egy jo hecc, a tobbinek (orban bunos ideaologusainak/torteneszeinek es az elkabult bamba nepnek) meg vagy kozombos (fel sem fogjak) vagy nem, de jovahagyjak, mert ugy gondoljak.

A leges legnagyobb bun a kozombosseg. Hogy lehet az, hogy altalaban csak par szaz emberre futotta a 10 milliobol? Hogy lehet az, hogy a magyar zsidoszervezetek gyakorlatilag kussoltak mindvegig? - Es a partok kozul egyedul a DK (de az sem teljes erobol) allt ki a tuntetok mellett? Elmondhatjak-e azok, akik olyan boeszen utaljaak orbant es rendszeret, hogy hallattak hangjukat? Hogy lehet, hogy ezek szetbsszak tereinket utcainkat, es ez senkinek sem faj? Milyen emberek elnek itt, hogy elvezik az aroganciat es az onkenyuralmat?

Visszanéző írta...

Ez azért van mert a kivégzésre váró százak sohasem támadtak a gyilkosokra.Bambán várták a sorukat.Akkor sem tettek semmit és most sem.Ezt OV nagyon jól tudja és alkalmazza is.Ez a hires szab.-és igazság szerető magyar nép.

Unknown írta...

Ez az emlékmű úgy ahogy van, Orbán hatalmának tárgyi bizonyítéka.

Hogy mit gondolok róla? azt bővebben leírtam Tuareg blogjához. De úgy érzem, itt is helyénvaló lesz.

Ez a szobor / csűrhetjük - csavarhatjuk / a diktatúra előrenyomulásának szobra. Orbán szobra. Alex-szal értek egyet: "Akarta, megcsinálta és pont leszar mindenkit."

Hogy van-e, vagy nincs Gábriel kezében országalma, a lényegen nem változtat! Ebben az a legszebb, hogy Orbán ezzel kisajátítja magának Gábriel szerepében az országot, már csak a korona hiányzik a kompozícióból.

Éedekes, de érthető a felvetés: "Ez a szobor, maga a diktatúra. Helyettesítsd be a sast Turulra, amibe bele születtél és máris neki van felajánlva az országalma.
..és teszi ezt Csaba királyfi, aki Orbán."

Lehetne Imre herceg is, ha a történelem nem rendezi másképp. De ilyen apróságokon nem érdemes fennakadni. A lényeg az, hogy Orbán máris úgy viselkedik, mint Magyarország felkent királya! És ehhez az ellenzék Orbán kottájából játszotta a kisérőzenét.

Ezen kell, kéne sürgősen változtatni. Nem szabadna Orbánt "emberszámba venni", hanem annak, ami: "Orbán egy pöcs, szobra egy giccs!"

A valódi harc most fog kezdődni. Hogy mi lesz a végkimenetele, attól függ, mennyit tanul az ellenzék az eddig elért "eredményekből"? Ami ugye = a nullával.

Ha azt akarjuk, hogy harcunknak EREDMÉNYE LEGYEN, le kell szállnunk a földre, a realitás talajára! Eredményes harcot vívni BÁRKIVEL csak egyenlő fegyverekkel lehet. Ne legyünk szégyenlősek!

hello írta...

PuPukám, minden szavad - sajnos - megint nagyon igaz, a dignózisod mind a hatalom jelen, változatos, az alkalomhoz mindig jól illő jelzőkkel illetett letéteményeséről, mind a mai magyar társadalomról pontosan stimmel.

Semmi kétségem a felől, rengetegen lehetnek, akiknek sokkal szimpatikusabb a "régen tép" ártatlan áldozat-attitűd megélése, semmint a szembenézés hajlandósága azzal, hogy "a magyar név megint szép lesz" előállítása helyett a történelem folyamán azt hányan mocskolták be végzetes módon a hajdani drágalátos honfitársaink közül.

Emellett ez egyik oldalról nagy részben a fideszszolgálati média által sikeresen megvezetett, azaz annak minden szavát készpénznek vevők közegéből, másrészt viszont egy elfásult, a poltika minden végigélt fordulatának hozadékai láttán az egészbe belefáradt tömegből áll össze.
Vannak továbbá, akik az erkölcsi tartásukat nem adták fel, lélekben ott vannak minden olyan megmozduláson, ami egy jobb, igazságosabb, élhetőbb világért szerveződik, de fizikai valójukban ezt vagy az egészségi állapotuk, vagy az adott eseményektől való földrajzi távolságuk miatt nem tudják vállalni.

Akik még képesek és hajlandók aktivizálni magukat, tiltakozni, tüntetni, gyűlésekre járni stb., azok kb. annyian vannak, ahogy ez látható.

Mindazonáltal azok száma sem lehet elhanyagolható, akik ugyan nyitott szemmel, füllel, aggyal fogják fel, mi zajlik körülöttük, fel is háborodnak rajta folyamatosan, de mert már éltek a II. világháború alatt is, vagy legalábbis 56-ban biztosan, és sem maguknak, sem az országnak nem kívánnak hasonló pusztítást és vérfürdőt, így - nem alaptalanul - tartanak a konfliktusok eszkalálódásától, és annak megtorlásaként egy újabb tragédiától.

Ez mind-mind benne van a pakliban, mitől tartunk ott, ahol tartunk.

Bubu64 írta...

Pupu!
Szerintem Orbán nem szociopata, hanem pszichopata. A teljes lelkiismeret hiánya tombol benne. Ez sajnos 2,5 -3 millió magyarnak tetszik. Így élünk most. Azon gondolkodtam múltkor, hogy ha kihal a mi generációnk, ezek szét fogják szedni egymást. Ha úgy gondolod nyugodtan moderálj ki, nehogy a "demokratikus" NMHI, vagy mi a fene megbüntessen.

TENKES írta...

Üdv. PUPU

Valószinü tudod mi van írva AlCapone
sírjára.
Uraim választ várok

lacipapa írta...

"MY JESUS MERCY"

Ennyi.

csakafidesz? írta...

T Várszegi Szilárd!
Nagyon örülök, hogy mindezt leírtad, mert ezzel megkíméltél attól, hogy ezt a témát hasonló gondolatok jegyében fel kelljen dolgoznom.
Ebből az következik, hogy írásod minden sorával egyetértek, ha vicces akarnék lenni akkor azt mondanám: - mintha én írtam volna!

Azért engedj meg néhány kiegészítést az általad leírtakhoz. Orbán a 2002-ben elveszített választás után kiadta pártja új jelszavát: - "A haza nem lehet ellenzékben."
Erre kollégiumi szobatársa a volt házelnök kiegészítésképpen még hozzátette, hogy a szocialistáknak
korai az örömük, mert - "Hideg lehelletünket mindig a tarkójukon fogják érezni".
Ez volt a kiindulópont. Eután következett a minél rosszabb annál jobb gyakorlata, ami azt jelentette, hogy a regnáló kormánynak ott tartottak be, ahol csak tudtak. Ehhez volt egy Bankelnökük és egy Legfőbb Ügyészük.
A szoclib kormányok meg úgy működtek mint a béna kacsa, akinek keze-lába gúzsba van kötve.
A Fidesz meg nyomult előre ezerrel. Feszegette a korlátokat és amikor észrevette, hogy semmi ellenállás nem áll útjába nyomult tovább.
A végén aztán elhitte magáról, hogy neki mindent lehet.
Gyakran felvetődik a kérdés, hogy Medgyessy-Gyurcságy-Bajnai mit tehettek volna ezzel a nyomulással szemben.
Sokat nem, de kellemetlen perceket, órákat biztosan okozhattak volna. Keményebb bíráskodással, határozottabb rendőri fellépéssel ha megakadályozni nem is, de fékezni lehetett volna a folyamatokat.
A legfőbb azonban, hogy más lett volna az MSZP és az SZDSZ megitélése is.
Hosszan lehetne taglalni a lehetőségeket, de erre sem idő sem pedig megfelelő felkészültség nincs.
Egy biztos azonban. Az események rettenetesen nagy presztízsvesztéssel jártak és teljesen megrendítették a bizalmat az akkori kormányokban.
A 8 év akkora veszteséget okozott a fejekben, amekkorát a jelenlegi volt vagy leendő pártelnökök még akarva se tudnának okozni.
Ilyen gyenge kézzel talán II.(Dobzse)Ulászló óta még senki sem kezelte az ország belügyeit.

Hát kb ilyen előzmények uán lehet csodálkozni I.Viktor önmegvalósító igyekezetén?

civilhuszár írta...

Tetszett a tüntetők szlogenje. Sötétben bujkáló diktátor.
És illik is a vezér sötét lelkivilágához.
Aztán mondogattak ott keményebb jelzőket is rá. Nekem meg eszembe se jut megcáfolni őket.:-)

Kaskötő István írta...

Két dologról szeretnék szólni.
(Géza)Ez a legnagyobb hiba, ez nem "zsidó" ügy mint oly sok más is ami szeretnének rásütni, hogy az. Ezzel állitják maguk mellé a társadalom nagy százalékát, mert valljuk be a Magyar 70% (minimum) rejtett, vagy nyilt antiszemita. Az anyatejjel szívja már magába, évszázados haladó hagyomány.Az sem segít, hogy maguk a zsidók is úgy állítják be, hogy minden rendben lenne, ha nem lenne antiszemitizmus. Még Bartus, különben helytálló analitikája is minden alkalommal az "antiszemitizmussal" záródik. Az csak egyike - igen lányeges - de csak egyike a Magyar társadalom betegségének.
A másik a szenvedő Magyar társadalom anno 1944 március 15.Annak tessék azt a mazslagot beadni aki nem volt ott. Tizenöt eves voltam
A Csáki utcai polgáriba jártam, tizenkilencedikén reggel az iskolába menet az Aréna út és a Váci út sarkán, a járda közepén álltak a német géppuskás katonák a járókelőkkel csevegve. Az iskolában minden ment a régi rutin szerint, osztályfönöki óra és még más mellőzentő tárgyak helyett katonás renden masíroztunk le s fel a szomszédos utcákon a teljes tanári kar kiséretében és teli torokkal üvöltöttük. hogy "Horthy Miklós katonája vagyok" meg hogy "lova lába habot ver a bolsevista vérbenen", "...kinek zsidó lány a babája" és a többi nemes veretetű Magyar népdalt. Ami szomorú, a sorokban még akkor ott masirozott a hét "másvallású" gyerek is. Nem sokáig. Csak ennyit egy kis szemtanús történelemből. Megszállástól szenvedő magyar... Hogy Pupu szavaival éljek, "Lószart mama".

Kaskötő István írta...

Emlékszik valaki? Vagy meg lehetne találni az eredeti tervet.
Volt e ez a felirat az eredeti terven, vagy cask késöbb rakták oda, magyarázkodva." német megszállás áldozatainak emlékműve"

hello írta...

De szánalmasan tragikus ez az egész!
Hab a tortán:

http://444.hu/2014/07/21/allataldozatnak-nevezi-a-naci-megszallas-aldozatait-a-szabadsag-teri-emlekmu/

http://444.hu/2014/07/21/lazar-lehet-hogy-voltak-egyeztetesi-hibak-a-nemet-megszallas-emlekmuve-korul/

Névtelen írta...

Írásodból kicseng 1934. június 30. napjának története. A "hosszú kések..."
Azóta tudjuk, hogy a forradalmak többféleképpen ölik forradalmárjaikat.
Mi lesz a fülkeforradalmárok sorsa?
Nem kétséges.

kekec írta...

hello
Kösz a linkeket, és abból a mai nap legjobb kommentje (már szerintem)
tryclops Mogi • 6 órája
"Én örülök, hogy befejezték végre. Olyan nehéz lett volna egy megfelelő lámpavasat találni, ez meg adja magát. Parlamenthez is közel van. Tökéletes!"
és javaslom, hogy "hozzuk be a Duna-parti cipőket" azaz dobáljuk a szobor köré az elhasznált cipőket!

pleinair írta...

Engem csak a vigasztal, hogy ez a hitvány kor is kitermeli a maga gyöngyszemeit. Ahogy a kagyló héjába került szenny szenvedés árán igagyönggyé lesz, úgy válik Pupu írásaiban megszenvedett értékké a gazság naponta ránk zúduló ezernyi változata.

Már csak ezeket a gyöngyszemeket gyűjtöm. Az egyik mai kedvencem:
"a jövővel és a múlttal való egyidejű szembenézésre jelenleg csak Matolcsy képes…" :)))

grund írta...

Kaskötő István!
Tudom, nem ez a jellemző, de azért voltak kevesen, akik tevőlegesen is szembeszálltak a német megszállókkal. Ilyenek voltak a Karancslejtősi bányászok,akik ellenállását aztán a magyar csendőrség hathatós támogatásával sikerült a németeknek viszonylag rövid idő alatt felszámolniuk. 300-an voltak, közülük 7-et kivégeztek. Csak egy kisebb csoportnak sikerült a végén kitörnie az aknából és a környező erdőkben elbújnia. Ezekről a bányászokról mostanság nem divatos beszélni, ami talán szerencsésebb is, mert könnyen "komcsi hazaárulók" bélyegét sütnék rájuk.

Plebejus írta...

"...ez egy fáradt, meghasonlott és apatikussá vált társadalom..."

és tehetetlen... magam is... lassan magam is burokban élek... kivárok... szerencsére anyagi gondjaim (még) nincsenek... túlélni...

A tapasztalatom szűkebb körömben, barátaimmal, munkatársaimmal, beosztottaimmal való beszélgetés során, hogy itt már marhára tele a hócipője az egész politikai gerinccel. Egyszerűen tehetetlennek érzik magukat, érzem magam, semmire nincs érdemi ráhatásunk. Hiába egy ocsmány giccs ez a "szobor", nagyon keveseket érdekel ez már, le sem sz@rják... A "nemzet többsége" folytatást kért, hát megkapta! Lassan már engem sem érdekel az egész, ha itt a remek gazdaságpolitikánk hatására a munkahelyemet biztosító "multi" kivonul, megyek én is utánuk családostul...

Nem az emberek a hibásak... Mondta volt vki: Tanulni, tanulni, tanulni...