2014. július 18., péntek

SETÉTSÉG

hogy ”a pártok a legkisebb befektetéssel a legnagyobb hasznot akarják kivenni, politikai prédának tekintik a cigányokat.
Setét Jenő jogvédő, az „Ide tartozunk!” roma közösségi hálózat alapítója és szervezője attól tart, hogy a miskolci Pásztor Albert támogatása nem egyedi eset, hanem akár a baloldalon végrehajtott stratégiaváltás része is lehet.
A romák számára egyetlen lehetőséget lát: tömegek mozgósítására képes önszerveződést kell létrehozni.

Elspekuláltam – talán igaza van, habár én azért nem gyömöszölnék be egy fazékba mindenkit, nem mosnám össze a pártokat és nem követném a ma oly trendi elvet, mely szerint ezek mind egyformák – nem egyformák.
A cigánysághoz való hozzáállásuk sem egyforma, a cigánysággal kapcsolatos szándékok őszintesége sem egyforma, cigányságot képviselő politikusaik minősége sem egyforma.
Szóval ezt a „mind egyforma” szöveget hallani egy cigány szájából, aki állítólag éppen az ellen a nézet ellen küzd, mely szerint a cigány mind egyforma, bűnöző, koszos és büdös, továbbá élősködő – meglehetősen furcsa.

Az még furcsább, hogy negyed század alatt felhalmozható politikai tapasztalat sem elég arra, hogy ráébredjen – az ő ellenfelei nem egy demokratikus pártban vannak, még ha neki nem is tetszik a volt miskolci rendőrkapitány egy öt évvel ezelőtti nyilatkozata.
Hát, nekem meg nem tetszik egy cigány aktivista politikai fellépése, aki harmadmagával ott szambázott a téren, olyan táblával, melyen azt kérdezi, hogy zsidózó polgármester-jelöltje is lesz-e a tüntetést szervező pártnak.
Hát, fel vagyok én is háborodva, mert ezzel azt mondta ki tulajdonképpen, hogy a DK a zsidók pártja, akik a saját érdekeiket védik, de őket, cigányokat nem.
Szerencsétlen ügy ez, akármerről nézzük, és bár a néhány papírlap kinyomtatásába nem kellett túl nagy energiát fektetni, de azért a kevésért is kár volt.

Ostoba dolog Pásztor Albertet rasszista szerepbe szorítani, mert nem rasszista ő, hanem egy tárgyilagos ember, nyilatkozata idején éppen rendőrkapitány.
Olyan ember, akinek egy tájékoztatójából kiragadott mondata nem szolgáltathat alapot erre, hiszen éppen ennyi erővel Lakatos Attila cigányvajdát is meg lehet vádolni rasszizmussal, Setét Jenőt antiszemitizmussal, a római Pápát homoszexualitással, és így tovább.
Harlemben a helyi rendőr a fekete bűnözőkkel harcol, merthogy ott övék az utca, Miskolcon meg a betelepített cigányok bűnözőké az Avas, hát róluk szól a bűnüldözés, és a rájuk jellemző elkövetői magatartásról.

Setét & Co. addig-addig erőlködik, míg  csak el nem jutunk odáig, hogy egyetlen igaz ember él csak Magyarországon, kinek ablaka a Parlamentben éjjel is világos - a Vezér értünk dolgozik….
Ha valaki politikusnak áll, akkor az lásson is a pályán, próbáljon összefüggéseket keresni, ne csak handabandázzon.
A cigányság mai problémája nem Pásztor Albert, ő csak arra jó, hogy egy cigány vezető őt támadva odatörleszkedhessen egy politikai csoporthoz, mely ennek nagyon örül, hiszen tagjai egyrészt végre be tudják azonosítani a cigányt, ha szembejön velük az utcán: kerekded, barna bőrű és táblát tart a kezében.
Másrészt nem csak cigány ez a cigány, hanem remek hivatkozási alap is: lám, a cigányok is megsértődtek…
Setét Jenő – gondolom, ő ezt nemigen veszi észre, vagy nem érdekli - eszköz egy politikai játszmában, melynek célja Gyurcsány eltávolítása a politikából.
Ha tudja, szégyellje magát, ha nem tudja, akkor meg adja valaki végre a tudtára.

Huszonöt év telt el a rendszerváltás óta, tenger pénz ment el célzott támogatások és kamupályázatok formájában az eleinte ilyen formában nem is létező cigánykérdés megoldására, minden haszon nélkül.
Volt telepfelszámolási program, ahol ügyvéd, OTP ügyintéző és cigányvezető kéz a kézben fosztották ki a cigányokat, voltak munkahely-teremtési támogatások, osztottak kislibát, adtak földet, melyet a Sztalinyec sem volt képes feltörni, a pénz elfolyt kézen-közön, a cigány meg kiszolgáltatottabb ma, mint az elmúlt hetvenöt évben bármikor is volt.
Ez a többségi társadalom bűne, de bűntársak benne a Setét Jenők is, akik részt vettek a bazinagy cigánymutyiban.

Abban igaza van Jenőnek, hogy a politikai pártok a cigányságot eszköznek tekintik, de a helyzet kialakulásában nekik is tetemes részük van.
Tiz-húsz évvel ezelőtt még bátran írhattam, hogy cigánykérdés, mint olyan nem létezik, ellenben létezik szociális kérdés, foglalkoztatáspolitikai kérdés, oktatási kérdés, népesedéspolitikai kérdés – mára már ez érvényét vesztette, mert ma már vannak falvak, melyek teljesen elcigányosodtak.
Vannak városrészek, melyek teljesen elslumosodtak, a lakók pedig élik a gettó boldognak éppen nem mondható életét, nézegetik egymás nyomorát, nincs munkájuk és nincs előttük sem perspektíva, sem normális életvezetési minta.

A mindenkori hatalom megnyugtatta a lelkét azzal, hogy szétosztott párszáz, esetleg párezer milliót a cigányvezetők között, keresztet vetett rá, aztán a pénz hamar eliminálódott.
Az volt a szép elképzelés, hogy majd ennek segítségével a cigányság kihúzza magát a saját hajánál fogva a bajból, ami persze nagy marhaság volt.
Főleg egy olyan országban, ahol a többségi társadalom is éppen csak középső csoportos abban az óvodában, ahol a demokráciát el kellene kezdeni tanulni, a cigányság meg éppenhogy csak kiscsoportos.

Egy büdös buznyák nem sok, annyit sem adnék a sokszor büntetet előéletű, vagy éppen kegyelemmel mentesített cigányvezetők kezébe, egy cigány klánt sem engednék belekotorni a pénzesládikóba, hanem minden kiadott fillérnek megkérném az ellenértékét.
De rengeteget adnék, mert ezen nem lehet takarékoskodni, hiszen ha kitermelünk egy képzetlen, fegyelmezetlen, munkára alkalmatlan réteget, a magyar jövőt skótoskodjuk el.
Viszont a pénzt, mint az Unió a támogatásait, csak pályázat alapján, konkrét célra és szoros elszámolás mellett adnám, szinte napi ellenőrzéssel, kikötve, hogy a pénzen nem lehet sem tanulmányt vásárolni, sem utazgatásokat meg tapasztalatcseréket támogatni, cigányszervezetet is csak a működését segítő dologi eszközökkel.

Viszont lehetne a gyerekeknek számítógépet adni, sportfelszerelést venni, tankonyhát berendezni, szociális munkásokat fizetni, a rászorulóknak ételt, ruhát, tankönyvet adni.
Ha az egyetemeken kancellárt neveznek ki a sok felsőfokú végzettségű fölé, akkor miért lenne probléma, ha a cigányságra költendő pénzt is ellenőriznék, mégpedig nem utólag.
Ami meg az önszerveződést illeti: volt rá negyed századuk Setét Jenőéknek, az eredmény nulla, akkor most meg kellene próbálni nem a cigányságra bízni az önmentést, hanem hozzáértő szakemberekre – pedagógusokra, szociológusokra és épeszű, ép szemléletű gazdasági szakemberekre.
Setét Jenő meg egyelőre segítse őket, hátha együtt többre mennek.
Persze lehet, hogy rosszul képzelem…

:O)))

12 megjegyzés:

grund írta...

Az imént láttam Kálmán Olgánál Cserdi Község roma polgármesterét. A Setét-féle önjelölt cigányvezetők jobban tennék ha a táblás vonulgatásaik helyett leülnének beszélgetni ezzel az emberrel és elgondolkoznának. Ha ez nem megy, vagy nehezükre esik, inkább vonuljanak szépen csendben háttérbe. Különösen elgondolkodtató volt a cigány önkormányzatokat, cigány vezetőket érintő kritikája...

kimifan írta...

Köszönöm ezt a tárgyilagos, túlzásoktól mentes írást,Pupu! Ilyenkor mindig az fut át az agyamon, hogyan képesek emberek, ma,itt, Magyarországon másképpen gondolkodni... Lehet, hogy túl sokat kívánok?
Setét is megvilágosodhatnék, ahogy "grund" is írta. Nagyon jó Gyurcsány Ferenc Cserdiben készült beszélgetése is: http://www.youtube.com/watch?v=MXwbSWgnNkU
Minden segítséget meg kellene kapniuk a felemelkedéshezm, mert megérdemlik!

kekec írta...

Aki a "cigánybűnözés" alatt a Jobbik által sugallott, az egész népet megbélyegző értelmet fogadja el - az Jobbikos, akkor is, ha TGM-nek hívják.
Tisztességes ember ugyanis ez alatt a "magyarbűnözésen belül specifikusan elkülöníthető bűnözési fajtát" ért.
A cigányoknak meg pozitív diszkriminációval segíteni kell
a beilleszkedésben - de világossá kell tenni azt is, hogy azért nekik is tenniük kell.
Nekik az ugyanis nem "jár"- csak ami a többségieknek - a többiért meg nekik is erőfeszítést kell tenni.
A baloldal elkezdhetne végre világosan beszélni: a rendszerváltás legnagyobb vesztese a cigányság, és ők önerőből nem tudnak kitörni.
Ezért a többség érdekében őket
kiemelten kell támogatni. De ezért a beilleszkedésre törekvést el is lehet és kell várni tőlük!

Gábor írta...

"...Viszont a pénzt, mint az Unió a támogatásait, csak pályázat alapján, konkrét célra és szoros elszámolás mellett adnám, szinte napi ellenőrzéssel, kikötve, hogy a pénzen nem lehet sem tanulmányt vásárolni, sem utazgatásokat meg tapasztalatcseréket támogatni, cigányszervezetet is csak a működését segítő dologi eszközökkel..."

Tudok olyan önkormányzatról, ahol ezt megpróbálták. Eredménye az lett, hoyg az ÖSSZES kisebbségi önkormányzat cigányostul, románostul, szerbestül, németestül, mindenestül szoros egységfrontba tömörülve seperte le az asztalról.

Igaz, én is szívesen költenék úgy közpénzt, hogy az év végén le kell csak papíirozni, oszt jónapot.

terlasz írta...

Vagy, talán így... http://index.hu/belfold/2014/04/03/ujabb_provokaciora_keszul_a_kocsogmentesito_polgarmester/

terlasz írta...

Esetleg így? http://tuaregblog.blogspot.hu/2014/07/a-ciganykerdes-megoldasa.html

Névtelen írta...

Nem, egyáltalán nem azt akarta azzal a táblával mondani Setét, ahogy a blogger félremagyarázza, hanem hogy olyan polgármester-jelölttel is egyet fog érteni a nagyon demokratikus DK, aki majd a zsidó lobbi nemzetközi összeesküvését állítja? Ez ugyebár egészen mást jelent, mint ami kézre áll egy tendenciózus poszt megírásához.
Amúgy jellemző, hogy ha A-t állít a blogger, akkor azonnal csődülnek az egyetértők, azonban ha antiA-t állít, akkor szintén egyetértenek.
Példa (egy a sok közül): "A" állítás:összefogás kellene a baloldali pártok között (csak zárójelben jelzem, hogy egyetlen efféle párt sincs ma Magyarországon, hanem elképesztő ideológiai katyvasz, mely esetleg nyomokban baloldali értékeket is tartalmaz), melyet a DK már oly régóta szorgalmaz.
"AntiA": Ezekkel(!) összefogni, amikor egyik hazugabb, mint a másik?!
És akkor következik az imént összefogásra buzdítónak a DK-n kívüli többi ellenzéki párt lenullázása.
Nem probléma, a hozzászólóknak nem tűnik el az ellentmondás.
A kurvára demokratikus kommentelők értékeibe prímán belefér, hogy az ellenvéleményt megfogalmazókat inzultálják a tüntetésen, sőt örülnek, hogy helyettük is odavágtak a háromajtós szekrényt kitevő apók, mondván: húzzon el a vérbe ez a "Márton gyerek", aki csak a feltűnési viszketegségét fejezte ki az akciójával.

Nincs kétségem, hogy nekem esnek a fanok, de hát lelkük rajta. Még jó, hogy csak virtuálisan tudnak megverni és a virtuális hátizsákomba dobni az égő csikket.
Azt mondjuk, kibírom.
Hajrá, DK-s demokraták! Csak összefogni hát!

öregszeder írta...

"Huszonöt év telt el a rendszerváltás óta, tenger pénz ment el célzott támogatások és kamupályázatok formájában az eleinte ilyen formában nem is létező cigánykérdés megoldására, minden haszon nélkül" Igen, ez lehet az oka annak, hogy az egyszerű polgár ingyenélőknek tartja a cigányságot. Pedig ebben megint csak a többségi társadalom politikusai és a cigányság kivakaródzott vezetői a ludasak és nem a nyomorban, segélyen tengődő. Ezzel a végtelenül korrupt rendszerrel érték el azt, hogy az állampolgár úgy gondolja, hogy ezen a társadalmi csoporton nem lehet segíteni és nem is érdemes. Na igen, de akkor mit kéne velük csinálni? Erre jönnek a különböző megoldási javaslatok pl a jobbiktól és ez már nagyon tetszik az átlagpolgárnak, mert végre valaki brekeg már valamit a felhalmozódott gondokra. Jönne megoldási javaslat a baloldalról is, de nem lehet, mert a műliberálisok azonnal lenácizzák őket. Szóval nem a cigányokat kéne kitelepíteni, világgá zavarni, hanem ezt az egész hazug, korrupt bandát, fajra, nemre, korra tekintet nélkül.

PuPu írta...

Kedves Névtelen (7:08)!
Hidd el, értem ám, hogy mit akart Jenő barátunk mondani, ezzel csak arra szerettem volna rámutatni, hogy milyen pokoli könnyű félreérteni valamit, ha nekiveselkedünk.
Akik a pártokat vallás helyett használják, azokkal meg úgysem tud senki semmit kezdeni, ne is erőlködjünk!
:O)))

hello írta...

Nem, PuPukám, nem képzeled rosszul.

De ott látom a gondot, hogy nincsenek igazán szakemberei a szerintem sem mindnyájukat 1 kalap alá veendő, hanem az adottságaik, a problémáik kategóriái szerint végiggondolt és azok szerint kezelt, sok-sok tennivalónak.
Közöttük sem, a többségi társadalom tagjai között sem
mutatkoznak erre elméleti és gyakorlati felkészültséggel rendelkező személyek.
Mert ha nem így lenne, már előbbre tartana az ügy.

Abban külön nagyon egyetértek, hogy üdvös lenne, ha a cigány vezetők felfognák, a politikai palettát tekintve kiktől tartsák lehetőleg távol magukat, illetve kikre köpködjenek, még ha nincsenek is a rájuk vonatkozó teljesítményüktől elragadtatva.

Nekem pl. óriási csalódás volt sok évvel ezelőtt Horváth Aladár megnyilatkozása egy MSZP által szervezett tömegrendezvényen. Az általános elégedetlenségét értettem, de az akkori kormánypárt MSZP-nek azt az indulatosan fröcskölő pocskondiázását nagyon visszatetszőnek és hálátlannak is tartottam.

Lehet, hogy csak az én figyelmemet kerüli el, vagy a jelen kormányzó pártot egyik cigány vezető sem bírálja nyilvánosan nagy hangon és indulatos kifejezésekkel?

PuPu írta...

Kedves Hello, van az a pénz, amitől remekül él a cigányság, aki meg nem, az nem akart dolgozni, és egyébként is bűnöző...
:)

civilhuszár írta...

A mai romáknak se devlájuk se kordában tartó vajda emberük nincs. Viszont van uzsorásuk akinek kezében van az életük. Hát a nagy demokrácia ezt az állapotot teremtette meg a gettósodott körülmények között élő nemzedéknek. Oszt jó napot Orbán roma stratégia.