2014. szeptember 13., szombat

FÚJJUNK LUFIT, KERESKEDJÜNK GÁZZAL

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. a bank 100 százalékos tulajdonában lévő MFB Földgázkereskedő Zrt. megalapításával olyan állami érdekeltségű földgázkereskedőt hozott létre, amely további kereskedelmi földgázkészletek megvásárlásához nyújt finanszírozási hátteret.
Ezzel a lépéssel az alapítók szerint Magyarország tovább tudja növelni a rendelkezésére álló földgázkészleteket.
Ez a hivatalos indoklása a legújabb mutyigyanús akciónak.
Az új céget százmillió forintos alaptőkével hozták létre, ami ebben az üzletágban hozzávetőleg a nullával egyenlő, és minden lírai duma ellenére ez csak arra jó, hogy valakiknek a zsebébe beletolják a fent említett összeg többszörösét finanszírozási nehézségeik átmeneti enyhítésére.
Azt el kell ismerni, hogy Orbán és gazdasági holdudvara nem kispályán játszik, ami számunkra csak ezért szomorú, mert a jelenlegi helyzet olyan, mintha velünk akarná összedobatni a zsetonokra valót ahhoz, hogy bankot robbantson Monte Carlóban, a kaszinóban.
Volt már emlékezetes akciója a hatalomnak gázügyben.
Az állami tulajdonú MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt. egy rendelet alapján hozott be olcsó földgázt Ausztriából.
Nagy részét azonban nem a szolgáltatóknak értékesítette, hanem minimális felárral továbbadta a MET Magyarország Zrt.-nek - korábbi nevén a Mol Energiakereskedő Kft.-nek.
Ez a cég többségében offshore hátterű: 50 százalékban kajmán-szigeteki, 10 százalékban svájci (itt járt legutóbb magánlátogatáson a Vezér és hű fegyverhordozója, Lázár…) tulajdonosa van.
A MET Magyarország Zrt. nagy haszonnal értékesítette a gázt, és évente körülbelül 35 milliárd forint nyereséget könyvelt el az üzletből, vagyis az elmúlt három évben összesen százmilliárdos nyereségre tettek szert tulajdonosai, akiket a kormány kijelölés útján tett milliárdosokká.
Ez már olyan szép összeg, mely meghaladja a hétköznapi állampolgár fantáziáját, nem is foglalkozik vele jóformán senki, mint ahogy a mostani cégalapítás sem veri ki a biztosítékot senkinél.
Jóllehet gázunk nincs, de immár két állami tulajdonú földgázkereskedelmi cégünk van.

Így aztán olyanok vagyunk, mint az az ember, akinek kilóg a csupasz feneke a gatyából, de a lábai mellett a kezeire is cipőt vásárol és büszkén flangál négykézláb, friss eleganciájában, végig a Váci utcán.
Ez a gázkereskedelem nem egy könnyű dolog, de hát könnyen ugrál az, akinek gázszerelő a barátja, az ab ovo ért a gázhoz, ha akarná, mindkét csuklóján gázórát viselhetne…
Ez abból is látszik, hogy az állam üres gáztározókat vett, ezzel is növelve a gázellátás biztonságát.
Ha valaki nem értené, akkor képzelje el, hogy elmegy a boltba és vásárol aranyáron egy húsz és egy tizenöt literes fazekat, majd hazacipeli és közli a családdal, hogy le van a gond a vasárnapi ebédekről.  Az egyikben libaleves készülhet, maceszgombóccal, míg a másikban ott rotyoghat a csülkös babgulyás.
A problémát már csak a liba meg a csülkök beszerzése okozza, merthogy az élet egyre drágább és egyre inkább lehet aggódni, hiszen közel a nagybevásárlás napja, és az alku nem ígérkezik könnyűnek, jóllehet a gazdától már vettünk egy jólfejlett, hízott nutriát, kolbásznak.
De ne akadékoskodjunk, hiszen naponta kapjuk a szép, andalító szavakat arról, hogy az ország gázellátása biztosított, csináljon ez a Putyin bármit is, minket nem érint, minket nem fog a golyó.
Az idősebb korosztály persze aggodalmaskodik, hiszen nyuggereink némelyike még emlékszik azokra az időkre, mikor azt hirdettük – még népköztársasági logo alatt – hogy hozzánk nem gyűrűzik be az olajválság, oszt mégis begyűrűzött, ugye.
Ki tudja, hátha most is, de természetesen bízunk a Lánglelkű Vezér helyzetértékelésében, aki a külkapcsolatok terén mindig erős volt, partnerei világszerte rettegik, csak az általa aláírt papírokat küldik folyvást fordítás-hitelesítő irodákba.
Nem egy nyugati államférfit lehetett már látni, aki – miután kezet fogott vele – elfordult és aggodalmasan megszámolta az ujjait, megvannak-e még mind, vagy már egy ujját helyettesítenie kell valamivel, ha öt sört szeretne rendelni a kocsmában.
Ez különösen Angela Merkelt érintené érzékenyen.

Hát, majd meglátjuk, nagyobb baj nem érhet bennünket, hiszen a magyar stratégiai gáz-tartalékot a gazdasági vezetés biztonsági okokból ravaszul diverzifikálva Csányi teheneiben tárolja, baj esetén legfeljebb babbal takarmányozzák majd a csordát a légkondicionált, zenélő istállóban. 

A hüvelyesek fogyasztása egyébként is egészséges, Lázárnak is milyen jót tett a londoni hüvelyes, olyan virulens lett tőle, mint egy tavaszi influenza…
Amúgy köszönjük, jól vagyunk, habár lehet, hogy az Úr bűneinket éppen özönvízzel tervezi megtorolni, amit ugyan megértek, de hogy miért éppen az én pincémen kezdte, ezt kevésbé.
Olvasom a hírekben, hogy Lenti környékére is csapást küldött a Fenti, áradnak a vizek, és ami igazán nagy baj, hogy korunk árvízi hajósa még elő sem vette legendás, nemzetmentő felemás gumicsizmáit…
Mindenesetre most elmegyek, és a téli előkészületek jegyében – ha mégis gáz lenne a gázzal – vásárolok egy jancsikályhát.
Lázárjancsikályha lesz a neve.

:O)))

13 megjegyzés:

hello írta...

PuPukám, és akiknek egy lakótelepi lakásban nincs hová beállítaniuk egy lázárjancsikályhát, azokkal mi lesz?
Vagy tiszta haszon lesz a tömeges fagyhalál, legalább fogynak a nyuggerek, mert előbb-utóbb úgysem lesz miből nyugdíjat fizetni nekik? De hát segond, a tákolmány már nem is rögzíti efféle kötelezettségét az államnak.

asta írta...

Most áldom az eszemet, hogy időben a végekre költöztem és azonnal építtetem egy nagy cserépkályhát... ma ezért nem kell Jancsikályhát vennem..., a nagy kereslet már biztosan felhajtotta az árát.
Egyedül azon aggódhatom, hogy a fa rezscsökkentésből ki fogok maradni és kemény ezer forintot buktam a fabeszerzési ügyleten.. viszont itt mosolyog a téli tüzelő virág helyett az ablak alatt... biztos, ami biztos.
Ezzel kivédtem az idei fagyhalál lehetőségét, ettől éhen még halhatok, de az talán csak jövöre lesz...az meg még messze van, meg különben is...a magyar ember leleményes, ha már a gáztározók üresek, feltankolunk libákból. Lenyírják a füvet is, és spórolhatok az áramon.. és lenne még sok jó ötletem.

grund írta...

T hello!
Na és, kiket érdekelnek a panelprolik? Mindig is szúrtuk a szemét a NER (Nemzeti Elhülyítés Rendszere)felkent papjainak.
Egyébként meg megnyugtattak már bennünket, vagy nem? Vannak a gáz beszerzésének alternatív forrásai is, legfeljebb drágábban kapjuk majd - szólt a minap egyik aktuális okosuk, a rezsicsökis "csodafegyvert" éppen félrelökve...

DarthVader írta...

Szegény Viktorbán igen kinban van, mert Putyin seggét nem nyalhatja nyiltan, kiállni ellene nem mer teljes mellszélességgel, úgyhogy ingadozik, mint középparaszt a téeszesitéskor. Pedig azt fogja kapni Putyintól jutalmul, amit a többi büntetésül.

asta írta...

DarthVeder

Ezt te írtad? Nem hiszem el!:O))
Igen, pontosan, jól belenavigálta magát a szarba... sajnos bennünket is. Gyorsnaszád a szartengeren... ez jutott eszembe. Basszus!(Ide már ki sem teszem a vigyorgót..)

csakafidesz? írta...

Mostanában van egy félelmem.
Nincs tovább! Jelen helyzet szerint ez a virtuális demokrácia elhozta számunkra a lehetséges fejlettség maximumát és talán már elkezdtünk visszafelé fejlődni.
A gáztüzelés kiváltását nem a korszerűnek számító geotermikus energia felhasználása, a napelemes fűtéskiegészítő technológiák vagy az alternatív - szél, víz, biobrikett, biogáz stb. iparszerű termelése és tömeges felhasználása váltja fel, hanem újra elkedünk fával, szénnel tüzelni és ha még sokáig élvezzük Orbánék vircsaftját, akkor sokan könnyen eljuthatnak a szedett rőzse, a kukoricacsutka és napraforgószár "sparhelt"-be történő eltüzeléséhez is.
Mi idősebbeknek - különösen a vidéken élőknek - ezt már volt egyszer alkalmuk végigélvezni. Ne kívánjunk gyermekeinknek ilyen jövőt.
Stadionok helyett inkább ezeket kellene fejleszteni. Az energia jelenléte életünk alapvető szükséglete. Megfelelő szinvonalon ki kellene ezt is elégíteni.

hello írta...

Tudod, Grund, az ún. panelproliknál leginkább távfűtés van - hogy azzal mi lesz, nem tudom, mert fogalmam sincs, azt mivel fűtik, viszont a panelházakon kívül rengeteg lakótelepi és egyéb soklakásos, egyedi gázfűtésű társasház létezik országszerte. Nem csak a fűtés, de a főzési lehetőség és a meleg víz is kizárólag gázzal működik.
Nincs kéménylyuk sem, tüzelő tárolására pince sem - szóval hagyományos tüzelésre lehetetlen visszatérni. Fogalmam sincs, hány százezer család él ilyen lakásokban.

Na, az lesz csak az igazi rezsicsökkentés a gázfogyasztásra nézve... de azzal nem fognak óriásplakátokon dicsekedni! :-((

kekec írta...

Helló, csak semmi gáz, nemzettestvéreink a Kárpátok másik géniusza alatt már feltalálták a megoldást: Jancsikályha csövét az ABLAKON ütött lukon lehet kitolni!
Különben is van sok gázzal működő villamos erőművünk is - tehát áram se lesz. A legolcsóbb energia amúgy is a fel nem használt energia.
És Magyarország még akkor is jobban teljesít majd - Észak-Koreánál. Vagy sem.

MoonRiver írta...

Elindult újra a vájárképzés, felvettek tizenvalahány tanulót újra. Azért nekem ez több, mint jelzés értékű!! (Gáz van! Illetve nincs. Vagy nem lesz. Vagy lesz, de nem annyi.) Szóval kályha, erőművek szenesítése vissza. (Unió levegőszabványok? Amikor már tavaly és előtt is arra kérték a lakosságot, hogy a szmog miatt fűtsön inkább gázzal?)
Szokásos zűrzavaros kép az egészről. Ezek vagy nem beszélnek egymással, vagy megbeszélik az összevisszaságot. Mert velünk nem beszélnek, már Paks óta tudjuk, meg még kicsit előbbről is.

Névtelen írta...

1473re hello:
ott a válasz kekecnél. elég pocsékul néztek ki a városi lakótelepek, bukarest meg egyenesen ronda lett tőle - amúgy se egy szép város - ráadásul a füst lemoshatatlanul belemarta magát a burkolatba.
annyit módosítanék, hogy nem az ablakon, hanem a panelbe épített szellőzőrács helyén dugták ki.

hello írta...

Lélekemelő perspektíva - érdeklődve várom, hogy a békamenet a kihúzott molinóján milyen szöveggel és milyen lelkesen fog legközelebb vonulászni!

grund írta...

És ahol lesz jancsikályha, ott lesz füstadó is. A fiúk kifogyhatatlanok az ötletekből, ha lehúzásról van szó...
Ahol meg nem, ott lesz szociális temetés. Vitykáék nem dicsekedtek vele, de eddig is jól teljesítettünk fagyhalál tekintetében: az utóbbi 4 évben több mint 1100-an fagytak halálra és ebből sokan saját fűtetlen otthonukban.
http://www.mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=637:arat-a-fagyhalal--88-aldozatnal-tartunk&catid=2:magyar

hello írta...

Nem ehhez a témához, de egy aktuális asszociáció az általam az imént emlegetett békamenethez:

Na, ők aztán azok a látványos vegzálás helyett kifejezetten dédelgetett civilek, ugye, akik egy kanyi külföldi támogatást se kapnak, oszt' senki pártot meg nem fordul a buksijukban támogatni!