2014. szeptember 3., szerda

MATOLCSY MILLIÁRDJAI

A Fidesz nem akarja Matolcsy meghallgatását.
Ezt kezdeményezték ugyanis az ellenzéki pártok, noha természetesen mindenki tudja, hogy senki nem tud meg semmit a Nemzeti Bank szomorúszemű elnökének remek befektetéseiről, az alapítványoknak átjátszott pénzekről.
Sokan nem is értik, miért is gond a pénzszórás, hiszen csak gyermekek tízezrei éheznek szerte e tejjel-mézzel folyó kánaánban, mi sem természetesebb hát, hogy ilyen esetben a felesleges pénzeket okosan be kell fektetni.
Például kell vásárolni egy kastélyszállót a munkában megfáradt dolgozók részére, aztán egy irodaházat is, hiszen pénz az van, dögivel.


Az MNB az elmúlt hetekben több mint kétszázmilliárd forintot, a teljes magyar felsőoktatás költségvetésénél nagyobb összeget adott saját alapítványainak közgazdászképzés céljára, tizennyolc milliárdért, a piaci ár másfélszereséért megvásárolta a budapesti Eiffel Palace-t, a tiszaroffi kastélyszállót durván félmilliárdért  és egyéb nagy értékű ingatlanokat is vett.
Felmerülhet a kérdés, hogy miért baj az, ha a Nemzeti Bank a száz százalékos tulajdonában álló alapítványokat támogat?
Hát, leginkább azért, mert az alapítványokban a Bank pénze „puha” pénzzé válik, elköltése szabadabbá és kevésbé ellenőrizhetővé válik.
Márpedig ez nem utolsó szempont, hiszen hogyan is nedvesíthetnék meg a csőrüket a többi maffiózók, ha nincsenek erre biztonságos feltételek?
Most lettek, és irgalmatlanul csodálkoznék, ha ezek után a közgazdász-képzés nem termelné ki korunk lord Káldorát, habár ennek a képzésnek sem helyét, sem intézményét, sem módszerét nem ismerjük, de hát kell nekünk mindent tudni?


Azért nem lenne baj, ha Matolcsy jegybankelnöknek eszébe jutna, hogy egy valamirevaló közgazdász képzése a bölcsődékben kezdődik, ahol megfelelő mennyiségű és minőségű élelem elfogyasztása után a kisgyerek agya képes lesz fejlődni, és majdan akár még az illiberális állam unortodox gazdaságpolitikájának rejtett szépségeibe is bele tud kóstolni.
Talán az egyik szemét rajta tarthatná a legfiatalabbakon, ez neki nem eshet túl nehezére, ettől még nem tévesztené szem elől a nagy célt: az ország felvirágoztatását.


Piszkálódnak itt azzal is, hogy miből költött ennyit a derék bankár, pedig ez teljesen legális jövedelem – hát a Nemzeti Bank nyereségéből!
Merthogy nyereséges a Bank, hiszen a forint romlásából következően a bank valutatartalékai felértékelődnek, ha ezer euróért tavaly háromszázezer forintot ért, addig ma ugyanezért az ezer euróért háromszáztizennégyezret számolhat el a bank – a számok nem pontosak, csak szemléltető jellegűek.
Amikor külföldre utazunk, mi is csak szemléljük a pénztárcánkat, és szomorkodunk, merthogy a bevételünk nem lett több, viszont a pénzünkért kevesebb pattogatott kukoricára futja a Lajtától nyugatra, ahol Metternich szerint Európa kezdődik…


Mindenesetre a Bank közgazdasági iskolát teremtő elnöke így elégedetten dőlhet hátra.
Kis cége nyereségesen működik, és a kétszázmilliárd ellenében a frissen képzett turbóközgazdászok imáikba fogják foglalni a nevét, miközben az ország is felvirágzik, vasárnaponként mindenkinek jut libasült az asztalára - vagy kisnyúl.
Kétszáz milliárdot úgy írhatunk le, hogy a kétszázas szám mögé még kilenc nullát írunk.
Ez még akkor is sok lenne, ha a cselestekintetű pénzügyi zsenire  való tekintettel egy nullával csökkentenénk a számot, de erről persze nincs szó, hiszen minden pénzt megér nekünk a siker, melyet az európai porondon történő szerepeltetésével kasszírozhatunk.


Mai árakon számolva százezer közgazdász képzésére elég ez a pénz, melynek természetesen lesznek járulékos áldásai is, hiszen ehhez minimum százezer szék és asztal kell, továbbá annyi könyv és jegyzet kell, melyből a házelnök fivérének aktuális nyomdája évekig elélhet.
A tetejébe senki nem vádolhatja meg állami pénzek elsíbolásával, hiszen ennek a költségeit a kis reformközgazdászok már maguk állják.
Csakúgy, mint az avatáskor angolszász minta szerint, de a magyar öltözködési hagyományokhoz igazodó huszárcsákók, szép, selymes lódingok árát, melyet majd természetesen jutányos áron varr meg számukra a belügyminiszter nejének divatszabósága.
Nem akkora üzlet, mint a rendőrök felettébb ízléses új gúnyájának összefércelése molinóból és dekorációs szövetből, de ki a kicsit nem becsüli, ugye, az a nagyot nem érdemli…


Nem minden bolond buta is egyben, vannak bolondok, akiknek megvan a magukhoz való eszük.
Erre a mai államvezetésben számos példát találhatunk, vegyes diagnózissal szaladgálnak ott szociopaták, mániás-depressziós szerencsétlenek és szimpla futóbolondok, de egy dolog közös bennük: szeretik a pénzt – leginkább a mi pénzünket.
Ha nem az államkasszát fosztogatnák, valószínűleg a többségük éhendöglene, de hihetetlen szerencséjük van, hiszen ha valaki, hát a főnökük igen empatikusan át tudja érezni a helyzetüket, hiszen maga is ebben a cipőben jár.


Az csak ebben a baj, hogy a nép el sem tudja képzelni azt, hogy ennyi pénzt az ő zsebéből vesznek ki. Pedig ez csak úgy huszonkétezer forintot jelent fejenként, ami egy négytagú családnál még a százezer forintot sem éri el, ennyit pedig a bolondnak is megér, hogy az egzaltált pénzügyi zseni nyugodtan áztathassa magát a frissen vásárolt kastélyszálló medencéjében.
Ki is lehetne egyezni ezzel, ha ezzel befejeződne a fosztogatás, de ne éljünk illúziókban, hiszen még ezer és ezer kisebb-nagyobb csatornán csurdogál át a pénzünk a zsebünkből a zsebeikbe, és soha nem fordítva.
Dejszen megmondja azt a nóta is: Lefele folyik a Tisza nem folyik az soha vissza…


Így aztán érthető, hogy a Fidesz tiltakozik Matolcsy bizottsági meghallgatása ellen, hiszen kiszámíthatatlan ő, és ki tudja, mit fecsegne ki, mígellenben a hallgatásból nem lehet baj…
Egyébként is, mit okvetetlenkedik az ellenzék?
Ha hallgatnának, nekik sem esne bajuk…

:O)))

11 megjegyzés:

civilhuszár írta...

A képen mereven felfelé néz a Fidesz ász. Remélem már hokedlin ász.

nemóvatos írta...

"Egyébként is, mit okvetetlenkedik az ellenzék?
Ha hallgatnának, nekik sem esne bajuk…"

Hallgatnak is miközben a szájuk jár, mert ha nem ezt tennék talán fel is jelenthetnék a kuszaszeműt az ügyészségen, pl. joggal való visszaélés, hűtlen kezelés, a jegybanktörvény megsértése vagy tudomén milyen jogi megfogalmazás vádjával.
Kérhetnének tanácsot Róna Pétertől talán.

PuPu írta...

Előtte azért kérdezzék meg tőle, hogy mi újság van az MNB által bérelt ingatlanával?
Miért van az, hogy mindenkiben csalódni kell?
:)

OBSITOS írta...

Ez egy szigorú (egészségügyi és igazságügyi) őrzésre szoruló, teljesen meghibbant férfiú. Az ország szégyene, hogy ilyen pozícióban van.
Az MNB tartalékáról annyit kell tudni, hogy az az „átkozott” EU támogatásból származik. Megkapjuk a támogatást euróban és mivel, hogy itthon költjük, el a támogatottak forintra átváltva kapják. Úgy, hogy az MNB –nek érdemi szerepe nincs a deviza tartalék növekedésében.

hello írta...

Van tovább is:

http://www.hidfo.net/2014/08/29/kormany-ujabb-egyszeri-legalis-vagyonelkobzasra-keszul

A kormány újabb egyszeri "legális" vagyonelkobzásra készül

Nagy előny az lesz a jelenlegi rezsim számára, hogy a saját oligarchái már kimentették a pénzüket. Emlékszik mindenki például a nagy Fidesz-közeli földvásárlásokra. Azt már nem kell beváltani az új pénzre. A véget nem érő gyanús ügyletek elérték a céljukat, elkezdődhet a pénzcsere. Nem mellesleg, felszámolják a potenciális vagyonos ellenfeleket a fekete és szürkegazdaságból.

Lecseréli a forgalomban levő készpénzállományt a jegybank.

Miért érdekes ez?

Pusztán amiatt, hogy az otthon a kispárnában tartott pénzel mindenki el kell sétáljon a bankba, és be kell azt váltsa majd az új forintra. A pénzcsere ötlete nem új, sok kormány fejében megfordult már, de eddig még nem lőtték el, mert a gazdag barátok és komák nem loptak még eleget, illetve ha loptak is, nem valutában, illetve nem ingatlanban, vagy ingóságban tartották. Miután kisilabizálták, hogy minden Fidesz és MSZP közeli patrónus elég vagyont tart már külföldi bankokban, illetve más befektetésekben, eljött hát a pénzcsere ideje!

A dolog érdekessége abban rejlik, hogy a beváltható adómentes készpénzt valószínűséggel maximalizálni fogják 1-2 millió forintban. Ennek semmi más oka nem lesz, minthogy a vasazásból vagy nem bejelentett tevékenységből vagyonokat felhalmozóknak adnának egy "friss startot", 2 millió forinttal a zsebbe.

Természetesen a trükközés azonnal el fog kezdődni, de így is sokan lesznek, akik nem tudnak mit csinálni, leginkább az egyszeri emberek. A bankba betenni 3-5-10 millió forintokat nem lehet hirtelen, mert jön a NAV. Bevallani nem igazán szokás az ilyen bevételeket, de ez nem meglepő. Előbb-utóbb minden rokon elfogy, aki besétálhat a bankba élni a 2 millió forintos becsült készpénzbeváltási limittel. Mi legyen hát a nagymamától készpénzben megkapott örökséggel meg a vasazásból, lomizásból, cserélgetésből befolyt milliókkal? Esetleg a kábítószerből szerzett készpénzkötegekkel? Meg fogják találni a kerülőutat, felesleges izgulnia kedves olvasónknak.
A készpénzváltó vállalkozások és nepperek is csak ideig-óráig tarthatnak ki valuta készletből. Külföldre nem tudunk menni vég nélkül váltani, hogy majd a pénzcsere után jól visszaválthassák, mert ott is limit van. Bankba szintén nem kivitelezhető se a valutára váltás, se a limit feletti összeg számlán való elhelyezése, és digitális vagyonná konvertálása. Aranyvásárlás nem opció, mert mennyiségi limit van magánszemélyeknek. Ékszer, régiség lehet egy út, de utána annak a továbbértékesítése problémás, ha az embernek hirtelen kell a pénz. Sokak számára marad a végmegoldás, bevallani és leírni a 40%-os veszteséget. A nagy baj, hogy megint nem azok fognak befizetni, akiknek kellene, hanem a legtöbb vagyon a kisemberektől lesz elvonva, akik nem szeretnének, vagy nem tudnak ezekkel a kerülőutakkal élni.

Ezekre az egyszeri, pénzcseréből származó bevételekre számít a kormány, hogy folytathassa a megkezdett költekezési intézkedéseit a következő választásokig, legalább.

Kíváncsian vátjuk a pénzcsere limitet/fő.

nemóvatos írta...

Bocs PuPu!

Róna és az ingatlanbérlés:
http://www.mnb.hu/Sajtoszoba/mnbhu_pressreleases/mnbhu_pressreleases_2014/mnb_kozlemeny_20140417
Te ismered a valóságot?
Nem szívesen csalódnék a kisöregben.

nemóvatos írta...

Még ha úgy is lenne mint hello (hidfo.net anonim) írja:
"kisember" az aki 1-2 millánál többet tart a cihában?
Na ne má!
A vasazókat, lomisokat, egyébb svindlereket meg ki sajnálja?

denis írta...

Kedves PuPu!
Örömmel köszöntlek visszatérve a jól megérdemelt pihenésedről. Kedvenc helyeid között szerepel a TUAREG blog. Lehet, hogy fontolgatod valamelyik elkövetkező blogodban a Szabó Gábor által vezetett és augusztus 8-a óta a Kossuth téren éjjel nappal folytatott Ország Gyűlése Mozgalom nevű tüntetéssel?
Üdvözlettel: denis

denis írta...

Helyesen:
"Lehet, hogy fontolgatod a foglalkozást..."

csakafidesz? írta...

Én nem is értem, hogy ezen miért kell csodálkozni.
Eszembe jut egy mára már eléggé szakállas bájos régi vicc.

Az apa a kisfiát az állatkertben sétáltatja. Fogja a kezét, de séta közben nem az állatokat hanem a "szembejövő forgalmat" stíröli.
Egyszer megszólal a gyerek.
- Nézd apa, ott az antilop !
Az apa oda sem nézve válaszol.
- Kisfiam itt nem csak az Anti hanem mindenki lop.

Ez sajnos így igaz. A nagyságrendek csak attól függnek, hogy kinek mire van szüksége és ki kivel és mivel áll kapcsolatban.
Ennek alapján a társadalom legszegényebbje élelmet és tüzelőt lop, a tehetősebbje ügyeskedik, korrumpál és korrumpálódik, elkerüli az adózást stb a csúcson levők meg pénzeket helyeznek ki(el) - lehetőleg közpénzeket - és aztán visszaosztáskor nem járnak rosszul. A pénzek mivel nem legálisak nem is adóznak, hanem valahol valami legális üzletben tisztáramosva külföldi bankokban landolnak.
Különben is - hogy még egy közhellyel is éljek - a fejétől büdösödik a hal és demokráciákban - a szabadság, egyenlőség, testvériség szellemében - amit szabad Jupiternek azt szabad a kisökörnek is!

Mindegy, hogy a témát felülről lefelé vagy fordítva görgetjük minden szinten megtaláljuk a kiskapuzókat, az adóelkerülőket, seftelőket, ügyeskedőket, a más kárán élősködőket.

A legnagyobb baj, hogy azok akiknek példát kellene mutatniuk előljárnak az ilyen és hasonló ügyek tekintetében.

Az NB tranzakciói minden bizonnyal nem önzetlenül, hanem valaki(k)nek az érdekében történt.
Ezekből bizonyára zsíros hasznot húztak vagy húznak azok, akik az ügyekkel valamilyen szinten kapcsolatba kerültek.
Azt már nem is taglalnám, hogy hogyan. Nem szeretnék ötletet adni senkinek.
Ezek pedig tudják mit csinálnak, nincs szükségük az én ötleteimre.

T.PuPu!
A denis (13:00) javaslatával én is egyetértek.
Egy blogbejegyzés erejéig támogatni kellene Szabó Gábor (Tuareg)OGYM kezdeményezését. Ez lényegét tekintve hasonlítható a Fidesz Polgári Körök mozgalmához.
Remélhetőleg, ha ezt sikerül Gábornak országos méretűvé duzzasztani, akkor ez lehet az-az erő ami képessé válhat arra, hogy a következő választáson a Fidesz alternatívája legyen.

civilhuszár írta...

Nos kérem szépen Polt Péter utódjának lesz mit tisztába tenni, persze ahhoz őrizetben kell lenni a Fidesz maffiának.
Mert a szökés, elrejtőzés, illetve a tanúk befolyásolásának vagy a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye, folyamatosan fennáll a bűnszövetkezetnél.