2018. július 21., szombat

HELYBENJÁRÁS

Pató Pál
Amikor már nem lehet tovább rontani az ellenzék állapotát, akkor azért a beépített szereplők tesznek rá még egy kísérletet, és a szikkadt elnökasszony nyíltszíni harakirit (Tudom, matahari - vagy szeppuku?) követ el, nehogy maradjon a nyájas olvasónak csipetnyi kétsége is, hogy ezt a torzsalkodó bandát el kell zavarni, úgy, ahogy vannak, az összes szakértőjükkel együtt
Persze azért még vannak utómunkálatok, el kell terjeszteni a hírt a DK-n belüli harcokról, de ezek már csak olyan mozdulatok, mint amikor a sírásók a felhantolt sír oldalát lapogatják a lapátjaikkal, jöhetnek a koszorúk és a kegyeleti brigádvezető mehet részvétet nyilvánítani a bánatos családnak...


Közben a magukat ellenzékinek tartó népek azon törik buksi fejüket, hogy minek köszönhető a Nemzetvezető sikere?
Vezéreik éppen azt a taktikát követik, mint Orbán, aki - mikor a kormányprogramról kérdezték azt válaszolta: Folytatjuk!
De be is tartotta ígéretét, és olyan szorgalmasan lopott, hogy ma már gazdagabb, mint hajdan Esterházy herceg volt, és nagyobb a hatalma, mint Rákosinak, akire legalább Sztálin rá tudta hozni a sikítófrászt - erre a nyalka gömböcre viszont csak Putyin tudná, de ő meg bolond lenne hatástalanítani.
Az Unió meg úgy lehet vele, mint az értelmiségi férj, mikor rájön, hogy csalja az asszony - feldolgozza a traumát, jóllehet Bunkó Józsi módszere - aki pofánvágja -  hatékonyabb...
De valóban - mi is a primitívizmus diadalának oka?


Azt hiszem, hogy leszámítva magyarember közismert tulajdonságait, leginkább ott kell keresnünk az okot, hogy az ellenzék nem értette meg, hogy ez az évszázad politikailag a kommunikációról szól, a magyar választó (is ) magasról tesz az ideológiákra, bonyolultabb mondetszerkezeteket meg sem ért, idegen szavakat ugyan alkalmaz, de nem érti - vagy félreérti.
Régi történet, hogy a választóval a hetedik osztályos gyerek színvonalán kell kommunikálni, és érzelmileg kell megfogni.

Mikor először hallottam az általam egyébként kedvelt politikust narratívákról beszélni, megütött a guta, mert tudtam, a választó azt se tudja, hogy a narratívát eszik avagy isszák, ő a székely góbés történeteket kedveli, például a székely menyecskéről, aki megkérdezi az őt lovaskocsiján fuvarozó székelyt: Bátyám, aztán szeret-e b@xni? Szeretek hát, mondja felcsillanó szemmel a székely, mire a menyecske: No, hát akkor b@xon bátyám a lovak közé, mert sietős a dolgom!
Na, ezt érti Józsi tetszik is neki, de a narratívát biztosan a migrácsok hurcolják be és védőoltásal meg chemtraillel terjesztik, ugye.


Persze jó lenne, ha értelmes észérvekkel el lehetne magyarázni, hogy ha ez így megy tovább, akkor a nemzet a jelenleginél is ostobább lesz, a cseléd gyereke cseléd kell, hogy maradjon, és örökre szegény marad, míg a gazdag egyre gazdagabb lesz, és már fél egy van...
A remek terveket sem érti a magyar, minden marhasággal be lehet vezetni az erdőbe, remekül ki lehet használni a korlátoltságát, XIX. századi nacionalizmusát, genetikailag kódolt beképzeltségét, és még az olyan hülyeségekben is hajlamos hinni, mint hogy a horvát labdarugás a magyar foci kutyájának kölyke, inkluzíve Luka Modricot is, aki a legügyesebb kutyakölyök volt a világbajnokságon.
És nincs vége az ellenzéki ostobaságnak, pedig rájöhettek volna már, hogy évek óta olyanok, mint a népi zenekarban a kontrás, aki viszonylag egyszerű, monoton dallamot csalogat elő a száraz fából, jóllehet, aki mulatni akar, az virtuóz játékot akar hallanai, nem azt ahogy a kontrás nyekteti a hebegőt...

Éveken át Orbán idiótaságaihoz kontráztak, - ők ezt úgy mondták, hogy a Fidesz tematizálta a közbeszédet, amit magyarember szintúgy nem értett meg, így fel se merülhetett benne, hogy esetleg nem is a nagyfarkú migráncs az igazi veszély az országra, hanem Orbán politikája, mert így könnyen kimaradhatunk Európából, oszt akkor majd lehet migrálni innen elfele, hacsak addigra körbe nem ér a kerítés.


Pedig voltak itt okos emberek, akik értették, hogy mi lenne dolog, csak éppen vagy nem hittek nekik, vagy - szokás szerint - fontosabb volt nekik a pénz meg a hatalom, mint az ország jövője.
Itt volt például Hankiss Elemér, aki mozgalmat indított, hogy találjuk ki Magyarországot, az ellenzék mégse találta ki, hanem egyik napról a másikra élt - még hatalmon is, ma meg éppen örül, hogy él.
Pedig a jelenlegi helyzetből ez az egyetlen kivezető út - meg kell találni azokat a témákat, melyek az embereket igazán foglalkoztatják, és kidolgozni egy olyan társadalomképet, mely vonzó a társadalmi középosztálynak, az alsó középosztálynak, meg a szegényeknek is, sőt, a kilátástalan nyomorultaknak is.
Be kell mutatni, milyen társadalmat akarunk, ehhez kell megszerezni az Unió támogatását, különösen a média-hozzáférhetőség tekintetében.
Nagy kár, hogy egy lókupec-mentalitású ember ezt felismerte, a mi rengeteg zsenink meg nem, pedig sok seggberúgástól kímélték volna meg saját magukat is.


Szóval okokat és megoldásokat kellene keresni, de itt már az európai választásokra se készül senki, hogy az önkormányzati választásokról ne is beszéljünk.
Hej, ráérünk arra még - nem igaz?


:O)))

21 megjegyzés:

nemóvatos írta...

"Pedig a jelenlegi helyzetből ez az egyetlen kivezető út - meg kell találni azokat a témákat, melyek az embereket igazán foglalkoztatják, és kidolgozni egy olyan társadalomképet, mely vonzó a társadalmi középosztálynak, az alsó középosztálynak, meg a szegényeknek is, sőt, a kilátástalan nyomorultaknak is."

Nagyjából ezt mondja, nyilatkozza minden "ellenzéki" nagy- és kiskutya.
Csak hát ez édeskevés és félek, hogy még ötletük sincs. Helyette Orbántól kapott jó fizetés, amire mindig is gyúrtak a választási buzgólkodásuk közepette.

Kellene egy ember, egy Minarik Ede, talán akkor.......

Unknown írta...

Milyen jól sikerült Gyurcsány lejáratása az értelmiség részéről, amikor azt a hasonlatot hozta föl egy példának, hogy "sokan szeretnék az öregecske feleséget lecserélni". Pedig ez milyen igaz és a nép is mennyire érti. Csak pont azok támadták akik azóta mind lecserélték. Ezt viszont a nép nem érti.

Koterba írta...

Na ugye.

Koterba írta...

Hm.
"A küldött megjegyzéseket jóvá kell hagynia a blog szerzőjének."
Na ezért nem küldök egyetlen megjegyzést sem, mert azokat uraságod újabb szokása szerint egyszer sem hagyta jóvá.
Mint ahogy ezt sem fogja.
Így hát leszoktam róla.
Uraságod legyen vele boldog.

Kapat írta...

Kitűnő látlelet! Egyvalamit tökéletesen felismernek az emberek, a kilátástalanságot. A zsigereikben érzik. Beletörődtek! Most már ott tartunk, hogy a beletörődés mellett, mindenki a maga kis életét szeretné élni. Azok között a körülmények között, ami van.
Nem elfogadás ez valójában, hanem felismerése annak, hogy egy életünk van, itt már nem túlélni, csupán valahogy élni szeretnének. A túlélésnek is van valami reményt keltő érzete, hogy húzd ki valahogy, mert úgyis vége lesz. Itt már az sincs. Pedig valóban vége lesz, számtalan történelmi példa bizonyítja. De beláthatatlan idő múlva.
Orbánnak mind a külső, mind a belső körülmények kezére játszottak. A jellemtelen gátlástalanságánál, talán csak a szerencséje volt nagyobb. Ráhibázott, az egész világon tért nyert a nacionalizmus. A másik oldal erőtlen tehetetlenkedése csak hab a tortán.
A nagy kérdés valóban az, hogy mi legyen, hogyan tovább? De valóban az a legfontosabb, hogy mikor! Nos ezt a távlatot érzik az emberek beláthatatlannak.

Promenad írta...

"Ha van isten,ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta
Cigány-népek langy szívü sihederje,
Verje csak,verje."
Ady verse örökérvényü....

Miklós írta...

Rég olvastam PUPU-t, kitűnőt írt megint, és hogy a cikk mondanivalójához hű legyek. félek, hogy akiknek érteni kellene. pontosan azok nem értik.
Például azok, akiket azzal riogatnak, hogy összeomlik a nyugdíjrendszer, vagy azok, aki nem értik, hogy a munkabérből miért lehet egyre nehezebben kijönni, miközben a munkaidő nehogy rövidülne, inkább egyre hosszabb.
Kik és miért csináltak újra a falunépéből napszámos cselédet?
Kik osztottak földet és kik vették el?
Ki a nemzeti és ki a nemzetáruló?
Ki az államférfi és Ki a tolvaj gazember?

talalom írta...

Nagy tisztelettel - és remélve, hogy átengeded, mert nem lesz rövid - egy pár dolgot másképp látok. A legfőbb: az ún. ellenzéki hangok - Népszava, Klubrádió, régebbi atv stb. - kb. 40 évvel ezelőtti "vonalat" visz. Ezeket néhány személy uralja, és bocsi, de egymást licitálják túl az "ellenzék" gyaszálásában - soha nem érintve konkrét dolgokat. Hogy KI az, aki "áruló", lefeküdt, és miben. Mi,blogolók, meg kommentelők meg ezekre cuppanunk rá: Te is, én is, Huppa is - ott Szele legalább igyekszik nyitni a világra, kifújni kicsit ezt az állott medencei levegőt.
Ez természetes: hiszen mi csak a híreket tudjuk kommentálni, megforgatni, egyikünk sem jár a parlamentbe, vadászni, vagy legalább valamelyik miniszternével közös fodrászhoz.
Itt van ez a Simicska ügy. Simicska igenis ledobta azt az atombombát: de észre sem vettük. Naná, hogy azt mondja: hát baxatok egyedül! Pontosabban: Gyurcsány (ajjaj!) ésszrevette: csakhogy az ilyen ügyekben bizonyítékot csak alapos, hatósági eszközökkel folytatott nyomozásban lehet szerezni - a poltvilágban? De kell ehhez közhit is: Hagyóról, Molnárról, Verókról és a többiről azonnal elhitte a közönség, hogy "lop" - mára mindegyikről kiderült, hogy nem igaz. És? Tudja valaki?
Az az "atombomba" az 1340 milliárd volt. Amit nem "ellopni" akartak - már régen a ládafiában kuksolt. Hát, ki kellett volna sikálni. Rábízták Kósára: jellemző, hogy nem pl. Vargára. Kiderült: méltán nézik le az egész "nép" - benne ellenzéki sajtóhangok - hmmm "egyszerűségét". Jellemző, hogy azok, akik napokig képesek azon rugózni, ha valamelyik furulyatanár a karvalytőkét emlegeti, akkor antiszemtita-e, simán túlléptek azon a problémán, hogy nem is volt ilyen örökség. Akkor honnan van az a pénz?
Nektek, nekem, nincsenek eszközeink,hogy ezekre választ keressünk. De legalább a kérdéseket fel kellene tennünk.
Egyenként ez nem fog menni. A hatóságokra nem számíthatunk - még Gyurcsány se, ezért volt óvatos. Bármelyikünk találhat létrát az autója tetején...
És: tudom Pupu, hogy érzékeny vagy a bírálatokra, nem is azt kérem számon, hogy miért nem nyomozol személyesen pl. Kósa után, hiszen én sem tudom ezt tenni. De Benned megvan a képesség arra, hogy "temetizáld" legalább ezt az olvasóközönséget.

Kovács Erzsébet írta...

Miklós-nak:
válaszom az utolsó 4 kötőinek szánt kérdésedre:
UGYANAZOK.
Ugyanazok, akik már a rendszerváltásnál is a tsz- és
gyárprivatizátorok voltak.
Akik az első rendszerváltók ivadékai.
Akik a jólétet megszokták.A pártról pártra járók.
A jólélők.Okosban gazdagodó politikusok.
Vegyétek már észre, itt lesre van futtatva a jónép.
A jó nép,aki elmegy szavazni, aki szintén szeretne egy kicsit jobban élni, hogy legalább a rezsit és havi kosztpénzt úgy tudja beosztani, hogy a hónap végén is legyen fogkrém, WC papír,sampon.És a gyerek
napközijére is legyen elég pénz, egy kis családi kirándulásra a hétvégén.
A tisztességes munkásemberek minimális elvárása lenne, hogy a család ne lásson hiányt semmiben,és
szép szerényen élhessenek.
Mindebből csak a szerénység realitás,a többi vágy.

DarthVader írta...

Jut eszembe: most, hogy Simicska letétbe helyezte a video öninterjút, "ha valami történne vele", innentől nem Orbánnal kéne hogy történjen valami, hanem elég, ha Simicskával:)

Villon írta...

Van itt egy masik dolog is.Ha Simicska ugy dont , hogy "elkoltozik".
Akkor ismet ujra osztjak a lapokat. Ugy is mondhatnam, hogy a kisgomboc
teljes hadserege tehetetetlen lessz.

Koterba írta...

Hm.
Pedig Orbánnal kéne.
Amúgy meg talalomnak igaza van, csak ez az egyszerű nép nem vette észre azt amit kellett volna.
De hát ez egy ilyen nép. Ennek még a pofonból is a legnagyobb kéne.

racionalis írta...

Az 1847-es követ választás benyomásai...

http://mek.oszk.hu/06100/06112/html/gmvajda0002.html

1970 írta...

Kedves talalom!

Magyarázd már el egyszer, mi a búbánatért érzel Te is késztetést arra, hogy azt, ami jelenleg ebben az országban folyik, a Kádár korszakhoz hasonlítsd. ("kb. 40 évvel ezelőtti "vonalat" visz".) Nem érted Te sem, hogy a Kádár kornak semmi köze ehhez a mocsokláda időszakhoz?! Az ilyesmivel simán beleesel a rendszerváltó liberálisok fodor gábori "színvonalú" buta mantráinak ismételgetéseibe.
Próbáld meg végre felfogni, hogy az a rendszer teljesen más alapokon nyugodott, gyökeresen eltérő társadalomfilozófiája, társadalompolitikája volt, másként tekintett az emberekre, mások voltak a célok (voltak célok!), etc. Egyszerűen elképesztő számomra, hogy ezt ebben az országban egyesek még mindig nem fogják fel, és az "ellenzék" egy része továbbra is ilyen baromságokat ismételget.

Kedves Miklós!

A felsorolt négy kérdés kiváló; pontosan ezekre a dolgokra kellene rávilágítani!

Valaki, ... írta...

Szívesen csinálnék közvéleménykutatást - ennek az öt embernek a fellépését hány százalék tartja frankónak és hány sajnálja le őket?

https://merce.hu/2018/07/24/kover-laszlo-haza-elott-tuntettek-devizahitelesek/

10 emberből hány állna melléjük az utcán és hány röhögne a szemközti oldalon rajtuk.

Hhmm?

Promenad írta...

MINDENKINEK! MINDENKINEK !

" "Words,words,words" / By Shakespeare /

talalom írta...

Többször próbáltam kedves 1970, de vagy nem érted, vagy nem akarod érteni. Mindegy, nekifutok még egyszer. Elöljáróban leszögezem: hálás vagyok a sorsnak, hogy a Kádár-rendszerben éltem életem nagyobbik felében, tehát nem egyéni sérelmeim vezetnek.
Elmondom, én hogyan és mikor kezdtem ezen gondolkodni. Már az első olajválság (1972) után látszott, hogy a gazdaság az istennek se bír magához térni, a jelentős reformok ellenére sem. A második olajválság (1979) aztán végképp betett - akkor kezdődött az adósság gyors növekedése. Ennek nagy részét tette ki a hatvanas évek második felében végrehajtott vidéki iparosítási program. Mivel világos volt, hogy a nagyüzemi mezőgazdasághoz nem kell annyi munkáskéz, a program fő célja a vidéki munkanélküliség elkerülése volt. Az adósság nagy része nem pénzben jött, hanem hitelre adott gépekben. Gondolván, hogy az új üzemek majd megtermelik a törlesztőket. Nem termelték meg, sőt.
Ekkoriban kezdett kifújni a román "gazdasági csoda" is - mi is vittünk a sógorom erdélyi rokonainak mindent fogamzásgátlótól a főzőolajig.
Nekem meg eszembe ötlött: miféle rendszer ez, ahol nekem szerencsémnek kell lenni, hogy Kádár János az elsőtitkár, és nem egy Csau? Miért annyira merev ez a rendszer, hogy semmi szándékkal nem javítható? Akkor már szabadon lehetett beszélni - két tabu volt. Az egyik a Szovjetunió, a másik az egypárt vezető szerepe.
A magyar gazdaságnak nagy komparatív előnyei voltak a KGST-n belül: pont amiatt, hogy a reformok következtében a súlyos élelmiszerhiány megszűnt. Én még emlékszem arra, hogy az ötvenes években a nővérem a közértnél állt sorba, anyám a hentesnél, hátha jön valami. Én a tejcsarnokba mentem: a jegyestejet mindenképp megkaptuk. Ha vásárlásból érkezett valaki, nem azt kérdeztük, hogy mit vettél?, hanem azt: mit kaptál?
A politikai rendszer bebetonozása megölte a társadalom és a gazdaság alkalmazkodó képességét. A NER ebben hasonlít nagyon a Kádár-rendszerhez - csak most nincs szerencsénk: nem egy jóeszű proligyerek, hanem egy stupid, agresszív bugris osztja az eszet. A 2010 óta meghozott törvények, rendeletek mind-mind ebbe az irányba mutatnak: az egypártrendszer bebetonozásához. Az országgyűlés ellehetetlenítéséhez, az állampolgári jogok elvételéhez. Túúúdom, a parlament "drága", meg "nem csinál semmit" - ezt szajkózza a magyarországi kormányfő is vagy 15 éve. És nem három, hanem már hatmilliónyian kajálják be ezt az aljas rizsát.
Tudnék konkrét példákat is sorolni, de már így is udvariatlanul hosszan dumáltam.

PuPu írta...

Promenadnak:

Hát mit tegyünk, a blog ilyen műfaj, habár lehetne picture, picture, picture is, de ha láttál volna engem, hálát adnál az Úrnak ezért.
Mindenesetre konszenzust teremteni csak szavakkal lehet, esetleg még géppisztollyal, de én a békés megoldások hive vagyok, mint ez közismert...

:O)))

PuPu írta...

Kedves talalom, a Kádár-rendszer bukása nem a rendszer életképtelenségéből következett, hanem a kapitalisták rabló-politikájából, melynek szépen alájátszott elitünk gátlástalan kapzsisága és magyarember képtelensége saját érdekeinek felismerésére.
Majd figyeld meg jól, mi jön Kubában, - nagy meglepetés lenne, ha nem következne be belátható időn belül az egészségügy és az oktatás latin-Amerikában páratlan rendszerének leépítése, mint ahogy nálunk is bekövetkezett.
Helyette megalkottuk a világ legkülönlegesebb szociális hálóját, melyen csak egy lyuk van, de az legalább jó nagy...


:O)))

talalom írta...

Kedves Pupu! A hetvenes-nyolcvanas években én is ezt hittem. Voltunk még páran - csak a nevesebbekből: Bokros, Burgert, Horváth Ede, Angyal Ádám, Hágelmayer, Bartha (MNB), Király Zoltán. Mi lettünk a rohattkomcsi kurvák, zöldbárók. Nekem egy savas arcfürdőt is beígértek, amikor '91 táján az MSZP helyi jelöltjeként kampányoltam. (Úgy látszik ez a "nemzetthy" minimum.)
Majd megőrültünk, amikor fordult a kocka. Horn járta az országot, nálunk is volt: gyalog mentünk a fórum helyszínére. Az utcán simogatták, bizony-bizony, kezet is akartak neki csókolni. Tőle lehetett kérdezni ott, helyben, bárkinek. Mi is kérdeztünk, nehogy ott helyben kelljen megígérnie a háromhatvanas kenyeret. Horn okos és tisztességes politikus volt - de közgazdász is. Tudta: a hajsza ugyan a Szovjetunió ellen indult, de a legvidámabb barakk száját is elkenik. Azt is tudta: a mindenféle érdemrenddel meg zászlóval kitüntetett magyar termékek nem sokat érnek - csak a KGST-ben, ahol kötelező volt az árukat átvenni. Az Ikarus szebb volt - talán jobb is -, mint a csehszlovák Karosa: de ez kevés, ha a Mercivel, a Volvóval vagy a Saab-bal kell versenyezni. Egyetlen versenyképes tételünk volt: a lopás. A Müsziember Széles gazdagodott meg azon, hogy a kint megvásárolt számítógépeket szétszedték, és továbbadták a SZu-ba, ahová tilos volt ilyet a nyugati cégeknek eladni. A mai kormányerők "gazdasági szakembere" - nyolc éve üldögél a titokzatos celláján, de képtelen 100 buszt leszállítani a fővárosnak. Az összes ilyen: az öt céget csődbevitt wc-kagylóárus Parragh pl., aki abból olyan sikeres, hogy törvényben kötelezték a kamarai tagdíjra a kb 900 ezer kisvállalkozót. Nem is beszélve minden gázszerelők legzseniálisabbjáról. Az egész bejzli kísértetiesen hasonlít a nyolcvanas évek Magyarországára. Meglepődnél: még a szociáli háló is hasonló, mint pl. 86-ban, sőt nem több a szegény se. "Csak" az esély veszett el immár teljesen a társadalmi mobilitásra. És immár 4 millióan tapsolnak neki.

góbé írta...


Én meg rajtad lepődök meg Talalom, meg amit a szocihálóról meg a 80-as évekről... hogyis irjam hogy nagyon ne bánccson...cavintonhiányosan papirra vetettél.
Aztánmeg...életképtelennek nyilvánitod a Kádár-rendszert és azzal indokolsz hogy '91. óta ezmegaz van... ezt igy hogy ???