2021. augusztus 13., péntek

A NEMZET MEZTELEN



"Nagyapám úgy nevelt, hogy a nemzeti mezben pályára lépő sportolóknál fontosabb nem képzelhető el. Azt nézni kell, ismerni kell őket, mert ők mi vagyunk" - osztotta meg a titkot szeretett miniszterelnökünk, mely szerint a kedves nagypapa szellemi horizontja - annak dacára, hogy inszeminátorként kereste a napi betevőt - jelentősen túlterjedt a koca seggétől a tehén hátsójáig terjedő világmindenségen.
Hónaljig a tehénben megoldotta népünk identitási problémáit és a lélekvándorlás máig tisztázatlan kérdéskörét is, képességes unokája pedig szétszerelte az országot – nagy kár, hogy az összeszereléshez nem ért…
Jómagam bizonyára fordítva vagyok bekötve, mert kapásból tudnék ezer dolgot felsorolni, melyek fontosabbak az ezer méteren ballábon ugrálás magyar csúcstartójának teljesítményénél - nemzeti mez ide-oda.
Persze mindeközben tudom, hogy a magyar néplélek elemi szükséglete az azonosulás valami magasztossal, valami kiemelkedővel.
Ezt jól példázza Nagyurunk mentális állapota is, aki sok-sok évvel ezelőtt eldöntötte, hogy ő maga személyesen Puskás Öcsivel fog azonosulni hiszem mindketten láttak már focilabdát és mindkettőjüknek nagy a hasa – hogy emellett Puskás focizni is tudott és mentálisan is rendben volt, ez csupán árnyalja a képet.
Kezelését a labancoknál kissé hátráltatta, hogy tudata menet közben meghasadozott, és mára Napóleon és az Atyaúristen is bejátszik összetett személyiségének szépségébe, de ez semmit nem von le abból, hogy ha elhajtjuk végre világgá, akkor a rengeteg gond között, mellyel szembe kell néznünk megkerülhetetlen lesz a sport, a foci, meg a szurkolói köménymag.  

Az, hogy hogyan kezeli a majdani új kormány a sport kérdését, igen nagy jelentőséggel fog bírni, mivel az csak a nagyonoptimisták számára nyilvánvaló, hogy magyarember töke tele van a stadionokkal.
Nincs ez így, hiszen a sport ma olyasmi szerepet tölt be, mint amilyet az antik Rómában a cirkuszi játékok töltöttek be - népszórakoztatás volt a javából.
Ma is az, kimegy hatvan-hetvenezer ember a Puskás Arénába, ott megszállja őket a Szent Csordaszellem és boldogan arénáznak.
Érdekes módon mára a stadionok zöme átarénásodott, szépen belesimulva a trendbe: minden legyen más, mint eddig volt, ha meg nehéz lenne Néparénának nevezni, hát romboljuk sunyin porig, csupán egyetlen véleményt kikérve, de az aztán legyen vélemény, a javából.
A sors fintora, hogy az „aréna” jelentése: homokos.
Ez hajdan a küzdőtér borítására utalt, lásd még: gyere ki a hóra köcsög!
Az elnevezés szellemi atyja számára homokosnak lenni magyarhoz méltatlan állapot, államilag üldözendő, csoportjuk elnevezése (Lesz Még Belőled Trancsírozott Qukac) magában hordozza jövőjüket.
Az Úr persze igazságos, ezért aztán rossz nyelvek szerint a Koronaherceg maga is bátran beadhatná tagfelvételi kérelmét.
Ha genetikailag determinált a helyzete, akkor érthető, hogy felmenője lázasan kompenzálja látens homoszexualitását, mert arra más magyarázat nemigen van, hogy miért haragszik azokra, akik nem teszik kötelezővé számára a dolgot, éppencsak a saját ízlésük szerint szeretnének élni.
De félre a rosszindulatú szóbeszéddel, vissza a sporthoz.

 Az új kormánynak kell valakit találni, aki nem volt tornából felmentve, nem kezeli addiktológus – például – rollerozás ellen, aki okos, kreatív, képes spontán válaszokra és van némi empátiája ha gyermekkorában Laci atya által abuzált és ettől a mai napig frusztrált szurkolóval találkozik.
Megérti annak közösség iránti vágyódását, átlátja, milyen erőtöbbletet kölcsönöz neki társai nem is leplezett agresszivitása, tudja, hogy a viktimológia is ismeri az áldozat gyilkos dühöt kiváltó félelmét, ismeri a csorda viselkedését – szóval tudja kezelni a helyzetet.
Viszont azt is tudja, hogy mindenki imád erőt sugározni, márpedig a Ria, Ria, Hungária mögött erő van, ezt minden hungarista tudja.
Az ügynek ez a legegyszerűbb része, ma már – hála Nagyurunk előrelátásának – Rendőrségünk felszerelése kielégítő, van sokkoló-pisztoly, könnygáz-katyusa, guminő, már csak egy tökös parancsnok kell, aki végrehajtja a törvény előírásait, és nem hezitál becsukni még a parlamenti képviselőt sem, ha törvényt sért, húzzon az fejére bármilyen kotont a mártír pofájához.


A gond itt az, hogy a nép nem érti, hogy mi összefüggés van az egyén saját nyomora és a „Minden oligarchának stadiont!” mozgalom között, azt meg aztán végképp nem, hogy az állam azért nem tud az ő jólétére vagy egészségére költeni, mert az üres stadionokat fenn is kell tartani.
Komoly gond lesz funkcióval megtölteni ezeket, mert azért ez a nemzeti vagyon része, nagy kár lenne a Stadler sorsára juttatni őket, márpedig a jelenlegi finanszírozási rendszer fenntarthatatlan és társadalmilag igazságtalan is.
Szerintem négy-öt nemzeti intézményt indokolt államilag fenntartani, egyet a labdarúgásnak, egyet az atlétikának, egyet a teremsportoknak, egy-két vizibázist, a többi úgyis profi klub, hát neki lehet állni bizonyítani, hogy megállnak üzleti alapon is.
Biztos vagyok benne, hogy lesz közöttük egy-kettő, amelyik akkor is talpon marad, ha egykori létrehozója büntetéséből még sok év van hátra a harmadolásig…
Meg kell szüntetni a TAO velejéig erkölcstelen szabályait, magát az adónemet, az egyén számára pedig választási lehetőséget kell biztosítani, hogy az egyénileg eldönthető jövedelemadó-részből az egyházakat vagy kedvenc csapatát akarja támogatni.
A sportot és a politikát ugyanúgy szét kell választani, mint az államot és a vallást, megalkuvások és kivételek nélkül.

Az nem lenne helyes politika, ha az új kormány csak megszüntetne balul sikerült dolgokat, adni is kellene, nem is keveset.
Csak ötleteket mondanék: például multifunkcionális típuscsarnokokat kell építeni minden kistelepülésen, ahol iskola van, ezeket bizonyos szociális szolgáltatásokra is alkalmassá kell tenni, felszerelni vizesblokkokkal, mosó és szárítógépekkel, melegítőkonyhával.
Közösségi célokra is alkalmassá kell tenni, például lakodalmak megtartására, közösségi rendezvényekre.
Kell, hogy beleférjen kosárlabda, kézilabda, tollaslabda-pálya, birkózóterem, ring, stb. – ehhez a sportegyesületek értenek, a lényeg, hogy legyen lehetőség a szervezett sportolásra.
És legyenek versenyek, bajnokságok települési vagy iskola-szinten, ezeket szponzorálja az állam.
A sportszövetségek pedig annak alapján kapják a támogatást, hogy hány helyi csapatot tartanak fenn gyermekeknek, de nem úgy, mint a TAO esetében, hogy a gyermekekre szánt támogatásokból fizetett kiöregedett ötödosztályú focistákkal villognak a területi bajnokságokban.
Természetesen a falusi sportpályát is fel kell újítani, ha nincs, hát építeni kell egyet.
Semmi csicsamicsa, egyszerű, funkciójának megfelelő, de szabványos és tisztességesen felszerelt legyen, a játékosoknak szereléssel, öltözővel, zuhanyozóval, meleg vízzel, ahogy illik..
Ha eddig jutottak milliárdok a haverok feltőkésítésére meg a hobbi és presztízsberuházásokra, hát most jusson a gyermekekre, a fiatalokra, akár még az étkezésük feljavítására is.
És nem csak a focira, mert vannak más sportágak is a világon.

A professzionális sport pedig éljen meg üzleti alapon, ha képes rá.
Ha nem, menjen a levesbe, a mai világban nincs minden áron szükség arra, hogy egy PSG-Barcelona meccs mellé kapjunk egy Gyirmót-Felcsút meccset is, ahol anélkül fizethetek százezreket egy gólért, hogy jegyet vettem volna…
Valahogy úgy kellene csinálni a dolgot, hogy az derüljön ki belőle, hogy az új kormány nem elvesz a közösségtől, hanem ad.
Elsősorban lehetőséget a tehetség megmutatására, de a tehetségek felkarolása mellett a játékra, a boldog, teljes életre is.
Hogy a falu megint közösség lehessen, a mi és ők szép fokozatosan átmenjen a mi, mindahányan érzésébe, melynek a sport lehetne egyik első eleme.
Nagy a felelőssége a politikának, nem vaddisznók kellenek ide, hanem tisztességes, a közösségért tenni akaró emberek.

 Lennének vajon?

:O))) 

  

14 megjegyzés:

1970 írta...

Kedves PuPu!

Különösen a "hogy a falu megint közösség lehessen" kezdetű mondatod tetszett ebből a posztodból. Ehhez azonban azt gondolom egy másik fontos feltétel is szükséges, ez pedig a munkalehetőség. Szerintem az elmúlt 30 év sok bűne közül az egyik legnagyobb a falvak pusztítása (tsz-ek, üzemek, gyárak, stb. szétverése) volt. Ennek egyenes következménye az iskolák, a közművelődési intézmények, stb. bezárása, majd a falvak elnéptelenedése. Így nem lesz újra valódi közösségi élet vidéken... (Felcsútot most hagyjuk:().

magyarmagyar írta...

"hogy a falu megint közösség lehessen"

Már soha nem lesz sajnos. Ezt már antaljóska és torgyánpubi nevű tettestársa régen elintézte. Azóta a helyzet csak tovább fokozódott. A mai falvak többségében egy-két helyi Döbrögi mellett csak azok maradtak akik nem tudnak elmenni mert nincs miből. A városokhoz közel eső falvak jórészt alvóhelyek. Látszólag élnek, de a lakosok többsége csak aludni jár haza. Az itt élő öregek meg vannak amíg vannak aztán szép csendben kihalnak. A borsodi- nógrádi zsákfalvak meg... Á, hagyjuk. Ez a folyamat és következményei a gengszterváltás legszomorúbb hordaléka.
A sok barom meg még mindig Trianont siratja, pedig az elmúlt 30 év sokkal fájdalmasabb. Trianon egy kényszerbüntetés volt a hülyeségünkért, az elmúlt 30 évet meg mi sajátkezűleg kúrtuk el, de nagyon. Pedig másképp is lehetett volna. De hát ha nagyanyámnak kereke lett volna...

KZs írta...

Szerintem a problémák ott kezdődnek, amikor elhangzik a nemzet.. Onnantól kezdve már lehet is uszítani, esélye nincs semmilyen igazi közösségnek.. soha nem a zsarnok teremti a kort, mindig a kor teremti a zsarnokot..
Esélyük sem lenne, ha egyszer az hangzana el, hogy mi, földlakók, emberek..

dr.Ferenczy Tiborné (cipruska) írta...

PuPu, ha a te kerted végében lenne egy focipálya, amit közben berendeztek úgy, hogy minden zajos 120 decibeles rendezvényt ott tartanak, nem lennél ennyire lelkes.Ráadásul az a bizonyos multifunkcionális sportcsarnok nálunk már a levegőben lebeg és én ettől falnak megyek. Ez a csendes falu 20 év alatt nagyon zajossá vált, mert a panellakók, akik ide költöztek a számukra épített lakóparkokba, kert híján unatkoznak és mind idecsődülnek bulizni. Ráadásul iskolaépítés és tornaterem címen most terveznek kisajátítani a kertem hosszából 12 métert, ami már fásítva van és nem akáccal, hanem ahogy arborétumhoz illik, egzotikus fákkal. (persze értem én, a fakivágáshoz értenek). Mindezt a komplexumot 100 tanuló miatt (1-től 8. osztályig ennyi van) 2 milliárdért akarják itt megcsinálni.Csak a tervezés 75 millió Ft. Gondolom túlárazott ez is, mint minden más.Én azt remélem az új kormánytól,hogy visszafogja magát az ilyen építésektől. Aki ugyanis a csendet szereti a Bakony sűrűjébe kellene költöznie.

pleinair írta...


Kedves 1970 ez a kedvenc mondatunk vezet megint a nosztalgikus érzelmekhez: ahhoz a korszakhoz, mikor még minden falunak volt művelődési háza, legtöbbnek mozija is. Most meg még egy Aszód méretű városnak sincs nemhogy mozija, de még könyvesboltja se. A könyvekről, a 3 FT-os szépirodalmi sorozatokról már ne is beszéljünk. Munkalehetőség? Az meg mi? kérdi a kisfalvakban tengődő lakosság. Miközben Orbán népszerűsége eközben egyre nő.

1970 írta...

Kedves magyarmagyar!

Tökéletesen igazad van. Így nem lesz...

1970 írta...

Kedves pleinair!

Ez nem nosztalgia, ezek tények. Olyan tények, amelyekkel az az elit, amelyik itt az elmúlt 30 évben a "zsírosbödön körül legyeskedett" az istenért sem szeret szembesülni. Helyette megy az üres ideológia, meg az emberek butítása. Sajnos olyanok részéről is, akiről ezt nem gondolná az ember. Ez utóbbira egy példa:
https://nepszava.hu/3129226_kadartol-orbanig-egyszemelyes-kormanyzasbol-az-egyszemelyes-kormanyzasba
Az az ember (Pogátsa Z.), aki folyamatosan emlegeti, mi a gond a neoliberális politikával, tökéletesen bedől ugyanezen ideológiának, és nyomatja a butaságot ész nélkül.
Nem tudom, mennyire nő kisgömböc népszerűsége (szerintem nem nő), de talán értelmes és következetes baloldali alternatívát kellene kínálni vele szemben az embereknek. Nem Neked és nem nekem, mert nem vagyunk politikusok. És nem ilyen Pogátsa-féle totális értelmetlen katyvaszt. (Hogy a parlamentben ülő "ellenzékről" ne is beszéljünk!)

talalom írta...

Sziasztok! Az élsportról való véleménymet pár éve a Le az olimpiával+ . cikkemben néhány éve megírtam, de már nem találom a kanadahirlap.com-on. A címból kövtkeztetni lehet.A parasztvakítás mellett iszonyú hazugság az egész. Miközben verjük a mellünket, hogy "sportnemzet" vagyunk, a lakosság 98%-a a saját házát sem lenne képes körülfutni. Sokféle oka van ennek, de ez hosszú lenne. (Például egy ilyen fönti dr. Ferenczyné...)
Tőbbeknek: A kifolyt tejbe sírni kár - tartja az orosz. A 30-35 évvel ezelőtti szép idők után sóhajtozni meg nemcsak felesleges - nem is méltányos. Nem voltak azok olyan "szépidők" leszámítva persze azt, hogy én is jobban szerettem karcsú 20-40 éves lenni, mint sok bajjal küzdő hetvenes.
Ami meg az utolsó 30 évet illeti: erre tellett közös erőnkből, akaratunkból. Nemcsak az irányításra választott politikusok felelőőssége ez: a miénk is. Hiszen nemcsak kívánjuk, hogy hamis ígéretekkel csábítsanak minket - hanem egyenesen megköveteljük,hogy rózsaszín hazugságokkal csábítsanak. Különben mivel lenne magyarázható, hogy immár 11. éve ülnek a fejünkön a Fökolompos és tettestársai, még ma is őrizve "anép" szavazni hajlandó többségének bizalmát?

1970 írta...

Kedves talalom!

A szokásodnak megfelelően ismét félrebeszélsz. Senki nem "sóhajtozott a régi szép idők után" pusztán tényeket állapítottunk meg. Olyan tényeket, amelyekkel az istennek se hajlandók szembesülni a politikai elit képviselői (nem csak kisgömböc, a kedvenceid sem!). Az, hogy a Kádár korszakot "lefikázzuk" semmivel sem teszi "szebbé" az elmúlt 3 évtizedet. Sőt, egyre erőteljesebb lesz a kontraszt, ahogy megyünk előre az időben.

"Ami meg az utolsó 30 évet illeti: erre tellett közös erőnkből, akaratunkból. Nemcsak az irányításra választott politikusok felelőőssége ez: a miénk is."

Mondd, miért kened el folyamatosan politikusok felelősségét? Ugyanilyen alapon az elmúlt 11 év szabad zabrálását is elintézhetjük egy kézlegyintéssel, mondván: "ennyi tellett", meg "ez a közös felelősségünk". Így a büdös életbe nem lesz számonkérés semmiért. Az ország pedig szabadon csúszhat le a mocsárba. Neked ez így tetszik???

1970 írta...

Kedves talalom!

Még egy kiegészítés, olvasd el ezt, és gondolkodj el:
https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/koronavirus-covid-19-jarvany-beteg-fertozes-oltas-szijjarto.735170.html

Mondd, kik juttatták idáig ezt az országot? Hogy süllyedtünk oda, hogy - teljesen függetlenül attól, ki hogyan áll az oltások ügyéhez - ez a kis senkiházi paprikajancsi megengedje magának azt, hogy az ország egy részét a másik ellen uszítsa? Kik alapozták meg ezt? Kik voltak azok, akik ebben a lezüllesztési folyamatban szerepet játszottak (miközben a pofánkba röhögnek most is)?
Kérlek, ne azt írd megint, hogy "közös felelősség", meg "közös erőnk", mert a padlás tele van ezekkel a felelősséget elmosó szövegekkel. Nevezzük nevén a felelősöket végre! Egy értelmes baloldali ellenzéki politikának ezzel kellene indítania, majd világos alternatívát mutatni az emberek számára.

talalom írta...

1970+
QK. Felelős talalom=Rátesi M.
Felelős azért, mert nem kiabált elég hangosan 1990-ben, hogy: Ne hagyd magad átverni! Ne öntsd ki a gyereket a fürcövízzel együtt! Talpaltál, írtál, gyűjtöttél aláírást, számoltál szavazatot -természesen munka után, nem pénzért. De nem voltál elég kitartó, amikor nem bírtad megmagyarázni, hogy a kormányoktól ne "pénzet,pénzet!" várj, hanem közös életünk szervezését, lehetégeket.Hülye panellakó voltál, F-néknek megvetendőő barom. Mi a jóistennek ugrálsz? Hisz' itt mindenki egyként hülye - komány-ellenzék, csak Ti vagytok a helikopter!
A többi felelősnek is elég lesz a neve, vagy lakcímet is kértek?!

1970 írta...

Kedves talalom!

Kérlek, ne dühödten vagdalkozz, hanem próbáld meg újra elolvasni, amit írtam, értelmezni, és - ennek fényében - értelmes válaszokat adni. Így - már ne haragudj -, ugyanazt a színvonalat hozod, mint szegény Erzsébet.

talalom írta...

Kicsit kiakasztott, hogy mindenki - de szó szerint mindenki, és nemcsak itt, másutt is netszerte csak fumigál, fanyalog. Talán érdemes lenne törni a fejünket valami, általunk jónak vélt megoldáson, aztán kiviatatni, mi az előnye, hátránya az ötletünknek. Te pl.szinén csak azt hajtogatod, hogy "ők juttatták ide ezt az országot". Dehát Te is választottad "őket"!Kik azok az "ŐK"? Talán valami ufók, akik direkt Magyarország tönkretételéért szálltak ide? Nem személyeskedtem (nem azt mondtam, hogy csúnya, uta), csak kicsit helyretettm a naccasasszonyt. Vagy Te is személyeskedsz, amikor a mondamdómba belekötsz? Hiszen Te se írtál semmit: csak valami "őket" kárhoztattál....!
Amúgy: nem kötelező elolvasni a hsz-eket: ugord át, ha valaki nem azt írja, amit Te. A blog gazdája meg eldönti, mit enged nyilvánosságra - az az ő joga.

1970 írta...

Kedves talalom!

Amennyiben elfogadsz tőlem egy tanácsot, akkor azt javaslom Neked, hogy ne reagálj érzelmi alapon (pláne dühből). Különösen ne politikai vitákban, politikai kérdésekről. Azt gondolom, hogy ezzel ugyanarra a platformra kerülsz, mint az Általad "naccsasszonynak" nevezett Erzsébet. Egyszerűen ugyanolyan leszel. A vicc az egészben, hogy tulajdonképpen ugyanazt a neolib politikát véditek - más-más oldalról -, ami 30 év alatt ide juttatta az országot, ahol most tart. Közben pedig "eminens tanulóként" mondod fel a mantrát arról, hogy a Kádár-kor így, meg úgy. (Sőt, ebben Erzsébet Nálad bölcsebb, mert a saját tapasztalatainak hisz legalább, a mantra helyett.)
Azt javaslom Neked, hogy gondolkodj, és ne a mantrád ismételgesd! Nézd meg az alapvető társadalmi alrendszerek helyzetét, és gondolkodj el azon, honnan indult ez az ország 3 évtizede, és hol tart jelenleg. Talán ez végre felnyitja a szemed!
Azzal tökéletesen egyetértek, hogy azon lenne érdemes gondolkodni, hogy mi lehetne a kiút ebből a tökéletes zsákutcából. De amíg csak a neolib politika keretei között mozgunk, addig tovább fogunk a mocsárba süllyedni.
Végül még egy dolog:
Nem tudod, mikor, kire szavaztam, így nem vádolhatsz azzal, hogy "te választottad őket"! Legalább e téren ne írogass butaságokat! Két alkalommal szavaztam olyan politikusokra, akik hatalmi pozícióba kerültek (1994 és 2002). Más alkalommal nem. És kiket értek "ők" alatt? Azt a hatalmi (politikai, gazdasági, tudományos, művészeti, celeb, etc.) elitet, amelyik itt ül a nyakunkban, és lehetetlenné teszi azt, hogy ez az ország érdemben előre léphessen. Nézd meg, mi a helyzet járvány ügyben! Elméletileg hozzáértő "szakemberek" nyilatkoznak összevissza, majd csodálkoznak, hogy az emberek fenntartásokkal kezelnek mindent és félnek az oltásoktól. Mondhatnám az oktatásügyet is. Nézd meg pl. mit művel Csányi S. (a gazdasági elit "jeles" képviselője) Gödöllőn! Ezekről beszélek, amikor azt mondom, itt alapvető rendszerszintű gondok vannak.