2021. október 13., szerda

EGY VITA MARGÓJÁRA


 

Véget ért a miniszterelnök-jelölti vita az előválasztás 2. fordulójában, nekem tetszett, jóllehet nem egészen azt adta, amit vártam tőle.
Néhány benyomás, így melegében:
Tetszett, hogy bár azonnal láthatóvá vált, hogy Márki-Zay nem vitázni, hanem veszekedni érkezett, Dobrev Klára kitűnően kezelte a helyzetet, rákényszerítette ellenfelét egy visszafogottabb hangnemre és arra, hogy ígéretet tegyen, hogy a hátralevő napokban tartózkodni fog a bizonyítékok nélküli vádaskodástól.
Nem tetszett, hogy bár udvariasságnak álcázta, de Márki-Zay a kérdésekre adott válaszait ellenfele válaszának ismeretében tehette meg, ezzel szerintem előnyhöz jutott, mert csak bele kellett illesztenie az általa a Fidesz kommunikációs stratégiájaként megismert, unásig ismételgetett két-három panelt.
Hogy azt ne mondjam, Dobrev Klára farvízén utazott.



Tetszett, hogy a jelöltek  - ki meggyőződésből, ki a körülmények kényszerítő hatására az összefogás kikerülhetetlensége mellett tették le a garast.
Nem tetszett, hogy Márki-Zay nagyképűen a DK-nak az általa vezetett koalícióba való belesimításáról beszélt, nevetséges volt, mikor felsorolta a támogatóit, és láthatóan nem érzi, hogy mi a feladata egy koalíciókényszeres helyzetben egy miniszterelnöknek.
Ő a miniszterelnök erős közjogi helyzetről beszélt úgy, hogy egy minimálisan is hatpárti koalíciót kellene vezetnie, melyben a folyamatos egyeztetéseket, kompromisszumokat nem lehet megkerülni, nem lehet diktálni, mert bármely diktátum igen hamar visszaüthet.
Ezért kellene egy egészen pontos és precíz koalíciós szerződést kidolgozni, még mielőtt valamelyik versenyző megtáltosodna...
Tetszett, hogy ezt Dobrev Klára pontosan érti, tetszett, hogy meg tudja mondani, hogy miből kívánja megvalósítani az ígéreteit, tetszett az egész habitusa, a kompromisszumkészsége, a belőle sugárzó nyugalom és eltökéltség, a szakértelem.


Nem tetszett a vita lezárása, melyben Márki-Zay ismét megosztotta az ellenzéket, tisztákat emlegetett, miközben önmagára mutogatott, jóllehet a támogatói - még a háttérben, fedésben dolgozók is - valamennyien részesei és ilyen-olyan mértékben haszonélvezői voltak és ma is haszonélvezői a politikának.
És hát volt már nekünk szerencsénk tisztákhoz, mindkét oldalon, az egyik oldalról kiderült, hogy a szarka náluk iparitanuló, a másik fele meg mesekönyvekből tanulta a politikát.
A tiszta politikus olyan, mint a szűz rosszlány, gyakorlatilag nem létezik, ugyanis a politika maga az állandó kompromisszumkötés, ha úgy tetszik piaci alkudozás - valamit-valamiért.
Hogy aztán ennek a vitának itt nincs vége, az biztos, mindenesetre megnyugtató, hogy Márki-Zay nagy keservesen vissza tudott venni valamennyit pocsék természetéből - nem fog ez holnap reggelnél tovább tartani, de bízzunk Dobrev Klára gyógypedagógusi rátermettségében...


Harc lesz ez a javából, ügyesek a fideszes hatalomtechnikusok, lesz itt még csetepaté bőven.
Hogy aztán mi lesz a vége?
Ki tudja.
Azt tudjuk, hogy a jegenyefák nem nőnek az égig, a törpefenyők (pinus mugo 'gnom') meg aztán semmiképpen sem, csak azt nem tudjuk, mikor lesznek vágásra érettek.

Reméljük, jövő tavaszra....

:O)))

13 megjegyzés:

Valaki írta...

Megnéztem a hozzászólásokat a vitáról, a vágott, telexes videó alatt.
Persze, nem kellett volna, de döbbenet.

Amikor az elfogultság gátlástalanná és vakká teszi az embereket ...
Ha nem Márki-Zay, akkor a "kutyákra" szavaznak tavasszal ...
Csak bizonyos korosztály szavaz a Dk-ra és Dobrevre ...
Félelmetes!

A csúcs az volt, amikor Márki-Zay "tisztáknak" nevezte magukat, Dobrevékkel szemben.
Azok a tiszták, akik egyetlen bizonyítékot sem tudnak felmutatni semmilyen állításukra?
Hadházy is rágalmaz, de sehol egy elindított eljárás?
Még etikai sem, nemhogy egyéb, fajsúlyosabb.

Már tudom, hogy akármi is lesz, Dobrev Klárára szavazok, ha ötször elátkoznak a Márki-hívő családtagjaim, akkor is.
Az intelligencia állt szemben a törtetéssel - nekem ez jött le.

Most lehet azt mondani, hogy szemét nagyképű vagyok, de azt látom, hogy nincs túl magasan a léc azoknál, akik nem látják, hogy ez a Márki-Zayjal fémjelzett kampány hogyan úszítja egymásra az ellenzéki választókat.

Remélem, kiheveri az ellenzéki oldal, mert Orbán egy métely, egy ketyegő bomba.

Attila írta...

Üdv!
Sokáig hezitáltam kire szavazzak, ma Dobrevre tettem a voksomat. Miért? Mert MZP mást sem csinál, mint Gyurcsányt támadja. Nem Orbán, hanem GY. F. ellehetetlenítésén ügyködik. Gondosan vigyáz, hogy konkrétumot ne mondjon, mert akkor bukik. Bizonyíték nélküli vádak ellen nehéz védekezni. Karácsony miért nem hozza nyilvánosságra azokat a zsaroló SMS-eket? Megkapta rá az engedélyt! Mire vár? Popovics Juditnak mi bizonyítéka van? Saját bevallása szerint semmi. Csak néhány példa, MZP hogyan teszi:
https://444.hu/2021/10/13/marki-zay-gyurcsany-ferenc-vetozta-meg-hogy-ott-legyek-a-hatparti-egyezteteseken

https://444.hu/2021/10/13/gyurcsany-peter-ne-hazudj-koran-reggel

http://www.atv.hu/belfold/20211014-marki-zay-azt-allitja-hallott-egy-hangfelvetelt-ami-bizonyitja-hogy-gyurcsany-embereket-fenyeget/hirkereso

Ezek nagyon fideszes módszerek. Hát ezért vagyok MZP ellen. Méghogy a vallása tiltja a hazudozást! Valóban! De attól még megteszi. Nekem ez a véleményem.
Nem szeretem az önjelölt megváltót, aki szerint csak ő tudja leváltani Orbánt. Ez komoly? Párt háttér nélkül? Szervezők, jelentős önkéntesek nélkül? Ugyan már!
Már az is abszurd, hogy a nagypolitikában jelentéktelen személynek államtitkári beosztást adnának. Ez vicc a javából!

Attila

kekec írta...

Dobrevre szavaztam - tisztán praktikus okból. Nem a középen levő "bizonytalankákra" van szükség a győzelemhez, hanem a kb 3 millió stabilan nem választó nagy részének mozgósítására. ami az egészségügyi reform elleni népszavazásnál már elég nagy arányban sikerült. Erre pedig Dobrev képes.
Nem lesz nemzeti tragédia MZ sem. Sok lúd disznót győz - a 6 párt majd irányban tartja.

magyarmagyar írta...

kekec:

"Nem lesz nemzeti tragédia MZ sem. Sok lúd disznót győz - a 6 párt majd irányban tartja."

Úgy imádom az ilyen felhőtlen optimizmust! Bár lenne igazad, de attól tartok ez nem ilyen egyszerű.

Névtelen írta...

Muter vacillalt hogy ne szavazzon-e mégiscsak MZP - re, mikor reggel a rádióban meghalotta vmelyik kierdemesult ex SZDSZ-es csokat, amint épp osztja az észt, hogy miért nem szabad Dobrev re szavazni. Ettől úgy bepipult, hogy reggel rögtön leszavazott Dobrevre :)

kekec írta...

Kedves magyarmagyar!
Ne dőlj már be MZ-nek, hogy majd ő pottyantja a mount Everest. Annyira nem jó politikus. Erőszakos és manipulativ: na de a többiek sem kutyuli-mutyulik. Viszont ha tovább nyomul a Gyurcsány ellenességgel, és összefog belül az erre hajlamosakkal: akkor ketté tudja szakítani az összefogást. Tehát remélem, hogy Dobrev győz.
Sajnos a fiatalság még nem látott karón varjút, pl a kezdő Orbánt, és könnyen bedől a bül-bül szavúaknak. Ezért kételyeim vannak.

Attila írta...

Kedves Névtelen!
Ez jó volt! Gratulálok Anyukádnak!

Attila

magyarmagyar írta...

kekec

"Kedves magyarmagyar!
Ne dőlj már be MZ-nek, hogy majd ő pottyantja a mount Everest. Annyira nem jó politikus. Erőszakos és manipulativ: na de a többiek sem kutyuli-mutyulik."

Bárcsak igazad lenne, de tartok tőle hogy egy másik orbánc van születőben. Én még emlékszem anno egy hasonló figurára, aki habzó szájjal ugatta az előző rendszert és a csapata valamelyik tagjától hangzott el a mondás: Csuhások! Imára! aztán lám lám mi lett belőlük...

"Viszont ha tovább nyomul a Gyurcsány ellenességgel, és összefog belül az erre hajlamosakkal: akkor ketté tudja szakítani az összefogást."

Pontosan erre tartanak a dolgok. Lásd MSZP. Még mindig nem tudták lenyelni hogy a Feri Őszödön az arcukba tolta a saját hitványságukat.

"Sajnos a fiatalság még nem látott karón varjút, pl a kezdő Orbánt, és könnyen bedől a bül-bül szavúaknak. Ezért kételyeim vannak."

Nekem is, de remélem a politika iránt érdeklődő fiatalok okosabbak mint mi annak idején.

Néztem a vitát és lehet hogy hülye vagyok, de nekem MZP arckifejezéséről, gesztusairól valahogy az egykori Duce jutott eszembe. Ha erősnek találod, ezt a mondatot hagyd ki kedves Pupu.

1970 írta...

Kedves Névtelen!

Az a legnagyobb baj, hogy "ex SzDSz-es csókák" a DK-ban is bőven ott vannak.

1970 írta...

"Sajnos a fiatalság még nem látott karón varjút, pl a kezdő Orbánt, és könnyen bedől a bül-bül szavúaknak. Ezért kételyeim vannak."

Kedves kekec!

De látott, ott van kisgömböc 2.0 kiadásában Fegyőr. Talán az ő bukása az egyik legfőbb reménykeltő "momentuma":) a mostani előválasztásnak.

anteus írta...

Régen volt egy intő mondat:
"Rákot nem lehet pestissel gyógyítani."

Tényleg nem.

Attila írta...

Üdv!

Csak meditáltam egy kicsit. Közkinccsé teszem!

dr. Popovics Judit jogász-közgazdász végzettsége ellenére nem tudja, hogy egy rágalmazásnak tűnő kijelentése miatt perelhető.? Ha bukja a pert, márpedig bukni fogja, hiszen Ő maga mondta, hogy nincs bizonyítéka. 
Karácsonynál most esett le a tantusz?"
Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Karácsony Gergely elismerte, hogy nem lehet zsarolásként értelmezni közjogi értelemben Gyurcsány Ferenc sms-eit, amiket változatlanul nem óhajt megmutatni az előválasztási kampány után. Az elhangzottak kapcsán a DK miniszterelnök jelöltje elmondta: „nagyon meg vagyok ütve azért, mert számítottam arra, hogy ilyen típusú kampányban lesz részem, amikor hazug vádakkal illetnek engem, vagy minket a Demokratikus Koalíció közösségét, hiszen van is ebben tapasztalatom, már 20 éve küzdünk a Fidesszel, de tényleg meg vagyok ütve, hogy ez a saját szövetségeseinktől jön, és az első fordulónak az egyébként kifejezetten emelkedett és jó hangulatú, nagyon szakmai vitáját itt egy pánikreakció és versengés váltotta fel.” 
És miért nem lehet nyilvánosságra hozni az SMS-eket? Megkapta GYF-től az engedélyt!
Valami hangfelvételt is kapott MZP, amin a DK zsarol vagy mit csinál. Reméli, hogy az akitől kapta, nyilvánosságra fogja hozni. Kedves MZP! A remény hal meg utoljára! Nem fogja! Kincs ami nincs!

Attila

talalom írta...

Magyarmagyar! "... a 6 párt majd irányban tartja" Egy frászt! Éppenhogy ki tudja játszani az egyiket a másik ellen!!! Amíg szét nem esik a koalíció, és jöhet vissza vigyorogva, fehér lovon a Főkolompos.