2022. december 7., szerda

OLAJRA KELLENE LÉPJÜNK



Ez a rohadt olaj, midig csak a bajt csinálja.
Rendszerfüggetlenül.
Már a létező szocializmus vériszamos évei alatt is megszívtuk, mikor azt gondoltuk, hogy a világpiaci olajár-robbanást megúszhatjuk, de nem.
Begyűrűzött.
Most nem gyűrűzött, egyszerűen levették az olajár sapkáját, vagy csak kevésnek tartották a MOL nyereségét, ami igazán érthető, hiszen a részvényesek mi vagyunk - vagy kisnyúl.
Hajdan felépítettük Százhalombattát meg a Barátság kőolajvezetéket, így aztán igazán méltányos, hogy az olcsó orosz olaj feldolgozásából származó rekord-profitból részesüljünk, de nem - valamilyen rejtélyes oknál fogva hozzánk már világpiaci áron jut el a csúszós nedű.
A világpiaci ár egyébként nem az orosz olajra vonatkozik, és állítólag a vezetéken szállított olajra nem vonatkozik a szankciós politika sem egyelőre, de sebaj, ebben az országban semmi semmivel nem függ össze. Illetve minden a felcsúti Kancsó Aréna VIP-páholya bélésének érdekeivel van összefüggésben.
Elgondolkodik ilyenkor az ember, hogy milyen remek időpontban hibásodott meg a battai kőolajfinomító, úgy ötvenhét év zavartalan működése után, és milyen pánikszerű gyorsasággal sikerült a kutak kiürítésével azonnali keresletet generálni a kedvezőbb új árakon.
Persze szállított ide a schwechati finomító is, de a hatósági ár ezt a folyamatot kissé lefékezte, hiszen senki sem szeret ingyen dolgozni, így aztán itt-ott már hiány is jelentkezett a kutakon.
Ezt várni lehetett, hiszen, ha a piac helyett Pocak szabályozza az árakat, annak jó vége nem szokott lenni.


A probléma pedig mégcsak nem is az, hogy mától a kutakon drágábban tankolunk, ha elmegyünk meglátogatni a nagymamát falun, a gond az, hogy az üzemanyag árváltozása húzza magával az összes termék és alapanyag árát is, hiszen mindent szállítani kell, és ma már a vonatot se 424-es húzza, drágul minden kőolajszárnazék, kenőanyag  - még szerencse, hogy a Bambit kiszorította a cola.
Az infláció már így is elképesztő, a boltok bejárata mellé indokolt lenne defibrillátorokat telepíteni és belépéskor ingyen osztani az Eleniumot.
Szeretett kormányunk meg még mindig az egyébként is hazug rezsicsökkentésről hadovál, és sportberuházásokra szórja a nem létező pénzeket.
Közben kiderül, hogy a jegybank elnöke megbokrosodott és tudatmódosult állapotában elkezdett igazat mondani, amit csak részben magyaráz sértett állapota, merthogy nem lehet az idők végezetéig jegybankelnök, pedig soha nem volt rá panasz.
Így aztán kiderült, hogy kétezertíz után elkúrtuk, nem kicsit, nagyon.
És hazudtunk éjjel, nappal, minden kilométerkőnél meg a kettő között is.
Mondjuk ez az ország lakosságának fele tudta, hiszen minden lerohadt körülötte, de becsukta a szemét és reménykedett valamiféle csodában.
Pedig aki kivonta a magyar gazdaság teljesítményéből az uniós támogatásokat, a német összeszerelő-üzemek teljesítményét az azonnal láthatta, hogy itt a teljesítményt az jelenti, hogy a kormány el tudja szórni a támogatásokat a hobbijaira, viacolorra, lóistállókra meg a büdöslábú gyerekekre.

Ilyem gondterhes időkben mindig kiderül, hogy Magyarország egy gáz és olajtenger felett él gyanútlanul, - erre beteg megnyugszik, előttünk a szebb jövő, nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbhaladni.
Novák Katalin felszólította a magyarokat, hogy díszítsék fel a Sándor-palota előtt felállításra kerülő karácsonyfát.
Hát, lehet, még sor kerül rá.
Van is tippem a csúcsdíszre, csak ki kellene hozzá hegyezni a fenyőfa csúcsát.


:O)))




7 megjegyzés:

1970 írta...

"Novák Katalin felszólította a magyarokat, hogy díszítsék fel a Sándor-palota előtt felállításra kerülő karácsonyfát"

Kedves PuPu!

Kotkoda asszonyság új rezidenciáját is elég súlyos milliókból teszik még "lakályosabbá". Esetleg erre is lehetne gyűjtést indítani, nehogy a "Kotkoda család" valamiben is hiányt szenvedjen. (Miközben Borsodban fuldoklanak az emberek, akik - a mélyszegénység miatt - kénytelenek mindennel fűteni, amivel csak tudnak. Kotkoda pedig - igazi demagóghoz méltóan - pufogtatja, hogy ő a szegények érdekeit védi. Hát, persze...)

magyarmagyar írta...

"Van is tippem a csúcsdíszre, csak ki kellene hozzá hegyezni a fenyőfa csúcsát."

Én szívesen csomóznám a kötelet és gond nélkül rúgnám ki a sámlit, de ez még vele szemben is barbárság lenne. Már nem a középkorban élünk, legalább is remélem. A helyedben én kivenném ezt az utolsó sort.

PuPu írta...

Ejnye, te még soha nem díszítettél karácsonyfát?
Csúcsdísz elengedhetetlen, a felhelyezéséhez pedig ki kell hegyezni a vezérágat, különben nem fog sikerülni!
Méghogy sámli...
:O)))

kekec írta...

Addig még hagyján, hogy az extraprofit egy része a "rezsivédelmi alapba" kerül. De onnan aztán vészhelyzeti rendeletekkel oda költhetik, amire nem szégyellik (és nem szégyenlősök!)

KZs írta...

Az “ársapka” levétele literenként közelítőleg és átlagosan +40 ft-t jelent az államháztartásnak. + még egy kis részesedés az árrésből. Mondjuk legyen összesen csak 80 ft/l A cégek eddig is “piaci” áron tankoltak, tekintsük durva közelítéssel minimum 60 Ft/l-nek a pluszt. Közben persze a kis kutakat tönkre tették, a nagyok piaca ezzel nőtt. Nagyjából 2 milliárd litert használunk el egy évben,azaz ez évi minimum 120+ milliárd a költségvetésnek. Kleine fische gute ló :)

Czékus Lajos írta...

Ha csak arra gondolok, hogy az egészségügy lerohasztása következtében elhúnyt 50 ezer magyar, s ebből 25 ezer talán még ma is élhetne, s van még sok más is, amit felsorolhatnék; én bizony segédkeznék a karácsonyfa kihegyezésében, s a gyerekkoromban megcsodált kácsonyfát díszítő könyöklő kis angyalt készséggel helyettesíteném azzal a bizonyos rondító csúcsfigurával. Nem is kellene ajándék a fa alá......
Vessenek a vérszomjas mókusok elé, de én akkor is így érzek, mikor karácsony, a szeretet ünnepe közeledik.

Névtelen írta...


"Van is tippem a csúcsdíszre, csak ki kellene hozzá hegyezni a fenyőfa csúcsát."

Csúcs ez a mondat.

/Amadeus/