2024. március 14., csütörtök

A MEGTÉRT BÁRÁNY



A megtért bárányról egy bibliai példabeszéd szól, melyet Jézus mesélt a farizeusoknak.
A történet arról a pásztorról szól, akinek száz birkájából egy elkóborol, de aztán rátalál, hazaviszi és olyan boldog, mint az öregember aki azt álmodja, hogy akkora a csúnyája, mint a telefonpózna.
Meg is hívja a szomszédait, elmesélni nekik a történetet, kérve, hogy osztozzanak örömében.
És így is történt, és azóta is kedvesebb a megtért bárány a kilencvenkilenc rendesnél, akikben nem élt az életösztön, és békésen legelészve várták a percet, hogy pörköltté lényegüljenek.
Közben konferenciákat tartottak arról, hogy igazából nokedlivel vagy sós burgonyával lesznek finomabbak, de erről már nem szólt a példabeszéd.
Mint ahogy arról sem, hogy a szomszédoknak hogy izlett a birkapörkölt, mely az elkóborolt jószágból készült, melynek romlott génjeit ki kellett vonni a tenyésztésből, de a gének állapota a kifogástalan ízhatást - hála a példabeszéd szerzőjének - egy fikarcnyit sem befolyásolta.
A köret krumpli volt, és Mária kóser kovászos uborkájának nem volt párja.
Brit tudósok kimutatták, hogy az azonnali határozott intézkedésnek meghatározó szerepe volt abban, hogy a nyáj ma is együtt marad, nem szalad szerteszét, mint nyugger csigagyüjtő feldőlt kosarából kiszabadult csigabigák.


Ez jutott eszembe arról, hogy már megint megtért valaki, akinek a segge alól kihúzták a pihepuha párnácskát, melyen a tragikus esemény bekövetkeztéig oly békésen üldögélt, mint Buddha a Nirvánában.
Igaz, ami igaz, akkor hirtelen megvilágosodott, és még mielőtt az óvóbácsi ki tudta volna mondani az "azonnal add vissza a pár..."  mondat utolsó szótagjait, fogta és az óvóbácsi felé dobta, de azt legalább három szigetelőréteg választotta el tőle, így aztán az őszinte tekintetű Rogánt találta el, gyógyíthatatlan mentális sérüléseket okozva neki.
Voltak már ilyen megvilágosodások a múltban is, gondoljunk - hogy messzebb ne menjek példázatért - az O1G alapmű halhatalan szerzőjének, Simicskának megvilágosodására.
Ő alapvetően két dologért halhatatlan, az egyik, hogy még a pizsamanadrágja zsebében is Geiger-Müller számlálóval közlekedik, a másik pedig, hogy az ő páncélszekrénye a Pilisben ugyanazon a tisztáson van elásva, mint Pintéré a sokat tudó kockásfüzetekkel.
A tanulság ebből az, hogy a példabeszéd birkái ma azok a választók, akik hisznek az efféle megvilágosodásokban.
Voltunk páran, akik már a hetvenes évek vége felé is ki akartuk írni a transzparensre, mikor az elöljáróink az NDK katonai attaséjának látogatása alkalmából megfelelő üdvözlő jelszót kerestek, hogy "Kutyából nem lesz szalonna!"...
Kicsit soká tartott a jelszó verifikálása, de mára minden rendben.


Nem merném azt állítani, hogy az ember a kényszerítő körülmények hatására nem változhat, nem lehet a rablóból kiváló rendőr, a maffiózóból egészségünk és közoktatásunk kiváló őre, az adócsaló vállalkozóból a kötelező tagdíjakból fenntartott önkéntesen kötelező kamara elnöke, de azért időt adnék ezeknek a változásoknak.
Pártot is ismerek, melyben a karrier szinte meghatározó előfeltétele, hogy a majdani korifeus a tulsó partról ússzon át, ez a negatív maffia-módszer.
A maffiában, ahhoz hogy tag legyél, legalább egy gyilkosságot el kell követned, hogy az iletékesek biztosak legyenek abban, hogy nem fogod elárulni a Keresztapát, míg errefelé legalább egyet el kell árulni hajdaani eszméinkből és társainkból ahhoz, hogy a megtértet a keblünkre öleljük és vezető politikust gründoljunk belőle.
Van akinek szektától szektáig vezet az útja, mígnem egy szemüveg segítségével politikussá nem változik.


Hej, Jézusnak könnyű volt!
Akkor a törzsi viszonyok egyszerűek voltak, a megkövezés intézménye a szélsőségeket lefaragta, ma meg itt bolyongunk reménytelenül a sivatagban, várjuk, hogy megmentsenek, de hiába.
Vajon nokedlival, vagy sóskrumplival leszünk felszolgálva?
Össze kellene már hívni egy megbeszélést, hogy eldönthessük!

:O)))

33 megjegyzés:

Kapat írta...

PuPukám, általánosságban igazad is lehet, de nem mennék azért biztosra. Akik szívesen hisznek az esetleges "messiásban", azok a leginkább kétségbeesett emberek. A reménytelen szabadulni vágyás ebből az elnyomó rendszerből minden apró változást érthető reménykedéssel fogad.
Amikor egy kis lehetőség is megcsillan, minden elképzelhető. Gyakran emlegetjük az "utolsó cseppet a pohárban" és azt az apró szikrát, mely lángra lobbantja az összegyűlt indulatokat.
A jelenség kezelése az, mely döntő fordulatot eredményezhetne. A kialakult helyzet most kedvezőnek látszik a jól ismert események miatt.
Szerintem tudni kellene, mi a legfontosabb cél, melynek érdekében lépnie kellene mindazoknak, akik változást akarnak. Azután lehetne a pártérdekeket összefésülni, közösen érvényesíteni. Persze ehhez az egyéni érdekek háttérbe szorítására lenne szükség, legalább időlegesen. Reménykedjünk!

Bubu64 írta...

Nagyon tetszett ez az írásod kedves Pupu. Jót mosolyogtam rajta és ha jól értelmezem Te sem hiszel az ilyen típusú emberek megtérésében. Mióta megnéztem a Partizánban biztos lett számomra, hogy kamu az egész.

góbé írta...


Üdv PuPu !

Te is ismered: "szegény ember vizzel főz..." Másfél éve mily nagy reményeket tápláltunk, Dobrev Klára megjelenésekor...De hova lett Dobrev Klára ?!?
Miért hagyta hogy a kiskarácsony-zajosmárki duó taccsra tegye??? Lett volna mit szóvá tennie !!!
Nemzethünk kotonszökevénye o1G 14 év óta egyeduralkodó, az utolsó négyben már klasszikus despota módjára tevékenykedik, a saját, nemegyszer eszement, de mindig egy határozott cél felé mutató rendeleteivel igazgatja hazánkat. ( a hatalom + vagyon mindenáron való megtartása)

Eltelt úgy 14 év, hogy a mi "pártjaink" elvannak mint a vaddisznó az útszéli dagonyában...
Pár éve közszájon forog, a fidesz belülről fog szétrohadni...
"...a forradalom felfalja saját...itd..." Lehet talán mégis elkezdődik ???
Mondj jobbat, mást, melyben talán még bizhatunk ! Mert a vármegye, meg a főispán után a jobbágy fog következni, de lehet hogy már itt is van, csak talán eddig nem vettük észre !

Ma viszont ünnep van ! Az utolsó, általunk nemes célokért vivott háborúnk kezdete...
Egy méltatlanul elfeledett feldolgozása Petőfi himnuszának, valamikor '80 környékéről:

https://m.youtube.com/watch?v=xwv32MDA6p4

A Kádárkor után talán az a másfél évünk volt melyre büszkék lehetünk...


Nyista írta...

Érdekes rögeszme, hogy a magyarok a zsarnok bűntársaitól várják, hogy megmentse őket a zsarnoktól. aztán roppantul csodálkoznak, amikor nem így történik. Az "ellenzék" is bevetette a választáson a titkos fegyvert. A háromnevű, hétgyermekes, ultrakonzevatívot, hogy győzelemre vigye őket az ötgyermekes, háromnevű ultrakonzervatívval szemben. "Mert majd a kiábrándult fideszesek jól átszavaznak!" Az eszébe jutott már valakinek, hogy a nem fideszesek pont azért nem fideszsesek, mert nem a jelenlegi kormáynpárti csőcselékkel akarnak rendszert váltani, hanem annak ellenében?
Ez a Magyar Péter nevű senki is olyan, hogy akkor sem hiszem el egy szavát sem ha ott döglik meg nekem helyben! Ha évtizedekig nem zavarta a fideszt belengő bűz, akkor ez egy olyan ember aki nem tud megjavulni, mert egy rohadt alak. Aki fideszes mind az!

Czékus Lajos írta...

Nem bánnám, ha ez a megtért bárány felvállalná Brutus szerepét..... Akár képletesen is.

1970 írta...

Kedves Nyista!

Most nagyon egyetértek Veled, azzal a kitétellel, hogy az "ötgyermekes, háromnevűt" nem nevezném "ultrakonzervatívnak". Dehogy az, ennek az alaknak nincsenek eszméi, értékei, nincs stabil világnézete, semmije sincs. Csak a pénz...
Ezt írod:
"Aki fideszes mind az!"
Hozzátenném, az is, aki valaha egy percig is az volt, és hitt ennek az alaknak. Ha valami van Soroson, amit számon lehetne kérni, na pont ez az.

KZs írta...

Kicsit sem Orbán védelmében, csak beleképzeltem magam egy francia – úgy is mint a szabadság-egyenlőség-testvériség forradalmárainak nemzete- anya helyébe, aki megszülte-dajkálta-dédelgette, tanította-taníttatta imádott gyermekét, tudást adott a kezébe, szeretetet, boldogságot álmodott neki, és most egy vadbarom az Élysée-palotában azt gondolja, hogy mindent elvehet tőle, hogy a földi pokolba küldje céltáblának. Arról nem is beszélve, hogy hányan gondolják még más európai palotákban magukról, hogy élet-halál urai.. Természetesen demokratikusan :)
Mindezt persze, azok után, hogy ugyanezekben a palotákban 80éve meg azért fohászkodtak, hogy adja isten, hogy jöjjenek már, nyerjenek az oroszok.. A második világháborúban a németek 4+ millió katonát áldoztak fel, Európa ~10+ milliót. Ebből 8+ millió volt orosz..
Nem hinném, hogy le lehet addig váltani Orbánt, amíg ő az egyetlen vezető tisztségviselő ezen a kontinensen a pápán kívül, aki nem russzófóbiás és aki békét követel...
A többi ha nem is mindegy, de javítható vagy pótolható. Ha élünk.
Noch da zu, az álmoskönyv szerint, ha ég a ház, nem nyerő stratégia azon gondolkodni, hogy ki fogja megjavítani a régóta csöpögő csapot :)
Arról az alapszabályról nem is beszélve, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít a törvény hatálya alól: Demokráciát akartatotok? Itt van, Orbán demokrata, ő érti a demokráciát és gyakorolja is.
Hisz több mint 2000 éves írott emlekézetünk van a témában: A demokrácia az a hatalommegosztási forma, ahol mindenki gyakorolja a legfőbb hatalmat, de mindenki a saját érdekében.
Hát ki tehet arról, hogy valakiknek jobb az érdekérvényesító képességük mint másoknak?
Jelezném, hogy a parlamentáris demokráciáról is tudjuk több mint 300 éve, hogy az nem a jog forrása, hanem csak ügyes trükk az önkény eltakarására...
Tudom én vagyok az őrült, de Dürrenmattal szólva:” Inkább vagyok őrült a bolondok házában, mint normális ebben a világban”...

1970 írta...

második világháborúban a németek 4+ millió katonát áldoztak fel, Európa ~10+ milliót. Ebből 8+ millió volt orosz..

Kedves KZs!

Emlékeim szerint a SZU második világháborús embervesztesége 20 millió fő. Persze lehet, hogy ebből 8+ volt orosz nemzetiségű, de szerintem nem ez a lényeges.

stirlitz írta...

"i, és most egy vadbarom az Élysée-palotában azt gondolja, hogy mindent elvehet tőle, hogy a földi pokolba küldje céltáblának" macron nem nagy haverja a csutinak? 8millió katona + 20 millió civil orosz "Nem hinném, hogy le lehet addig váltani Orbánt, amíg ő az egyetlen vezető tisztségviselő ezen a kontinensen a pápán kívül, aki nem russzófóbiás és aki békét követel..." értjük aki puskaport orrantott és nyiltan gyulölte az oroszkat 2010 elött :) kis hazug disznó "régóta csöpögő csapot :)" nálunk 2010 óta csöpög malacka "Itt van, Orbán demokrata, ő érti a demokráciát és gyakorolja is" ennke hivatalos elnevezése spin diktator anyád "Hisz több mint 2000 éves írott emlekézetünk van a témába" kinnek? magyaroknak ? akik 950 értek ide? "demokráciáról is tudjuk több mint 300 éve" ezt kimondta? "Tudom én vagyok az őrült," te egy takony vagy gátlástlan senkiházi

góbé írta...


Olvtársak! Figyeljünk - velem együtt - a stilusra, a szórendre, még a helyesen alkalmazandó irásjelekre is!
Kevesebb indulat, sokkal több racionalitás, érvelés...Nem vagyunk egyformák, de talán formálni tudjuk egymást...

anteus írta...

Meg Aczél Györgyön, aki kiajánlotta Soros-kurzusra...

1970 írta...

Kedves anteus!

Ez a megjegyzésed számomra visszaidézi néhai Csurka I. rothadt, fekáliás nettó náci szellemét. Szánalmas...

anteus írta...

Sajnálatos.
De ettől meg tény, legfeljebb te nem tudsz róla .
Évekig fenn volt az interneten a lista...
Több dolgok vannak Földön s égen, Horatio mintsem bölcselmetek álmodni képes.
Mostmár mindketten szánjuk a másikat.
Ez is valami....

1970 írta...

Kedves anteus!

"Évekig fenn volt az interneten a lista..."
Igen, éppen úgy, mint amikor a nagynéném unokatestvére második férjének unokája mondta valamikor. Nem véletlen mondom mindig a szakdolgozatot íróknak, hogy nagyon alaposan válogassák meg a forrásukat, mert így indulnak el a hazug legendák...
Egyébként pedig az eredeti bejegyzésedre írtam, hogy "szánalmas", nem arra, hogy szánnálak. A kettő nem ugyanaz.
(Azt viszont nagyon sajnálom, hogy nem érted még most sem, mi a gond az eredeti bejegyzéseddel.)

anteus írta...

Kedves 1970!

Nem árt, ha az ember tájékozódik mielött minősit.

Nézd és ámulj:
https://www.youtube.com/watch?v=WV9mEdroArQ

Valójában az a szánalmas, ha valaki öt számmal nagyobb mellényt visel az akadémiai székfoglalóján.

Miért gond az, hogy a 80-as évek végén általanos MSZMP-hazaárulás folyamatában aktív szerepet játszókat nevükön nevezzük?



1970 írta...

Kedves anteus!

Átküldtél egy linket, amelyen egy youtube videó szerepel, amelyből megtudhatjuk, hogy kisgömböc egykor Soros ösztöndíjas volt. Ennyi...
Miért kellene ettől elámulnom? Valami újat mond ez nekünk kisgömböc korai éveiről?
És hogy jön ide Aczél György? Ja, tudjuk valahol valaki egy listán leírta, hogy ő volt az, aki...

Ez tényleg szánalmas már...

Egyébként pedig semmi baj azzal, hogy nevén nevezzük ezeket az embereket: Pozsgay, Németh és társai. Ezzel teljesen egyetértek. De Aczélt nem kapcsolnám ide, pláne nem ilyen förtelmesen gusztustalan csurkista felhanggal. (Legfeljebb azt rónám Aczél terhére, hogy nagyon nyomta Pozsgayt, de voltak neki más tévedései is. Ettől függetlenül komoly dolgot tett le a hazai kultúra és művelődés asztalára, amit mára gyakorlatilag taccsra vágtak.)

anteus írta...

Kedves 1970!
Legutóbb formailag elkapott a hév, sajnálom, kérlek nézd el.

Te tényleg úgy gondold, hogy 1987/88-ban valak csak úgy felhívhatta Sorost, azzal, hogy "My dear Georgie, adj már pár milkót, hogy Oxfordban csiszolhassam szocialista elkötelezettségemet"? "Ja, és repülőjegyre is kűggyé' már valamicskét...!"
Te miért nem jelentkeztél?

Nem kellett ehhez a vezető kultúrpolitikus egyetértése? Nem darabra, de egyeztett lista alapján? Gondolom, nem a KB Kulturális Osztályán töltötted az utolsó éveket...

Én nagyon várom, mikor fogja már az Aczél-család kiadni az Aczélhoz küldött irodalmári hálálkodások anyagát. Benne pl. Csurkáét is... De még csak "tervezik". Ha nem teszik meg, az magyar irodalom elleni főbenjáró vétség lenne.

De ezzel visszakanyarodok Hamlethez.

1970 írta...

Kedves anteus!

Az az igazság, hogy nem tudom, hogy zajlott ez, de tulajdonképpen nem is igazán érdekel. Sem Soros, pláne nem kisgömböc korai kapcsolata vele. Azt gondolom, hogy Sorosnak ez az igazi bűne (nem a néhány éve felböfögött csurkista gusztustalanságok), hogy ilyen alakokat karolt fel és - ha áttételesen is - de ültetett a nyakunkba. És azt senki ne mondja nekem, hogy nem látta, milyen ember, mert ez ordas hazugság. Emiatt nem hiszek senkinek, aki egyetlen percre is odaállt e mellé a maffiafőnök mellé. Kezdve Ungár Klárától, eljutva egészen hadházykig, meg magyarokig.

Az Aczél családdal kapcsolatos megjegyzésed tökéletesen rámutat egy fontos igazságra: ha nem teszik meg, akkor az valóban egy főbenjáró vétség lesz a magyar kultúra ellen. Annak érdekében is, hogy az ilyen csurkaféle alakokat végre el lehessen felejteni. Mert legyen bármilyen színvonalú író, de azt amit tett ez ellen az ország és nemzet ellen, soha nem lehet megbocsátani.

Egyébként pedig azt gondolom, nem áll messze egymástól a gondolkodásunk. Sőt...

anteus írta...

Kedves 1970!
Szedd össze bátorságodat, és ismerd el:

Egypartrendszerben a hatalomba tett és abba az évtizedek alatt belerothadt párt - a magyar kommunisták pártja - nem állt ott, ahol állnia kellett, és nem tette, amit tennie kellett.
Volna.

Évszázadnyi becsületet, önfeláldozást, sokezernyi élőáldozatot, milliónyi sorsot és reményt árultak ki - saját zsebre.

Az ellenség a kesztyűnkbe bújt.
És még csak nem is undorodnak maguktól - miként a bélférgek se az ürülékben.

Az útszeli rablóbandát a rablógyilkosok leelőzték.

Minket meg betonba öntöttek.

PuPu írta...

Kedves anteus, ilyen rosszindulatú, hazug ostobaság még a kommentek között is ritka.
Te ebben az országban éltél?
:O)))

1970 írta...

Kedves anteus!

Két különböző anteus létezik? Vagy ketten használják ugyanazt a nicknevet?
Esetleg egy testben lakozik két lélek?
Mindenesetre a 2024. március 22. 17:57 bejegyzést író anteussal viszont nagyon távol áll egymástól a gondolkodásunk. Sőt...

anteus írta...


Szia Pupu!
Sajnálom, hogy így látod.

Kiket védsz te?

Én nem a kb. 860 ezer párttagról beszélek. Őközöttük sok kommunista volt - a marxi definíció szerint. ("Kommunista: a közösségért tevő ember"), én aközött a néhány ezer ilyen-olyan szintű pártalkalmazott között, akik belülről látték mi folyik. Ám akik ismerhették Gorbacsov Prágában 1986-ban, CSKP kongresszusán, a legfelsőbb pártvezetők előtt tett kijelentését: "minden ország éljen meg, ahogy tud", azoknak nem kellett sok ész megérteni, mit jelent ez a szocializmus jövőjére nézve.

Ekkor kapott nagy lendületet a rendszer lebontása (gondolom elsőként a KB Külügyi Osztályán – ha érted). Nem az ellenzék tette: az elvtársaim. (Ha mást nem is, de Pozsgai "Koronatanú ás tettestárs" című könyvét, vagy Rozsnyai Ervin: „Forradalmi és ellenforradalmi Szovjetunió” című könyvét érdemes átfutni.)
Láttam, hogy lesznek a pertu kamerádok százmilliós vállalatok tulajdonosai. Néhányuk ma már milliárdos.
Én átéltem BELÜLRŐL. Tudom, miről beszélek. Én undorodhatok.Te hol dolgoztál ezidőtájt?

Kiket védsz?
****

Sokan hittünk a rendszerünkben. Dolgoztunk is évtizedekig érte. A szüleim hosszú idei alig parszáz forintos fizetségért. A heti egyszeri húsért, a heti egyszeri melegvizes családi fürdésért.
Néhányszáz pártsöpredék elérte, hogy bekövetkezzen az, ami ellen egyébként az egyik legélesebb tiltakozó te vagy... egy aljas puccs védnökeként?
Biztos, hogy olyan tisztán látsz, amit érzel?

Úgy gondolom nem én vagyok hazug, ostoba. Én, és még sokan mások pontosan tudtuk mi fog következni. Te is láttad?
Mise után már könnyű... akkor már okos a gyülekezet.
************

Befejezésül: van egy könyvem – mindössze párszázezer példányban adták ki - amelyben a belég első mondata így kezdődik: " A Magyar Szocialista Munkáspárt KOMMUNISTA párt ... tevékenységében ... a nép szolgálata vezérli."

Tényleg én lennék az aljas, az ostoba és hazug? Nem kellett árbóchoz kötöznöm magam, és petrezselyem csokrokat gyűrni a füleimbe - tudtam, hogy a szirének énekelnek. Nem kellett kötelekkel visszatartani...

Haragudni, gyűlölködni, szarrá minősíteni könnyű. Még embernek sem kell lenni hozzá.
Egy ismert jogász mondta a múlt század elején: szar a harag erő nélkül. Én csak apró kiegészítést tennék hozzá: szellemi erő nélkül különösen.

Sapienti sat.

1970 írta...

Kedves anteus!

Nem lehet, hogy a benned lévő düh és harag miatt időnként átgondolatlan módon fogalmazol?!

anteus írta...

Elvileg miért ne?
De nem düh, vagy harag: megvetés.

De a rendszerfeladással évtizedek óta foglalkozom.
Mikor kezdődött? 1917-ben? Ez a döntő kérdés.

De ez már itt, a blogon is érdektelenné vált.

anteus írta...

Kedves 1970!
azért segíthetnél: melyik kijelentésem volt feltűnően átgondolatalan? Az önkritikának magunkban egyedül esélye sincs a helyes megítélésre.
Már, ha ismerjük, elismerjük és elfogadjuk pl. Ancsel Éva tudományát.

PuPu írta...

Kedves anteus, elnézést, hogy kissé megkésve...
Nem védek senkit, nem is szorul erre rá senki, még a "fizetett forradalmárok" sem, akik között ternészetesen találhatsz karrieristákat, már akkor is szociáldemokratákat, köpönyegforgatókat, elveiket célszerű időpontban eldobókat, megváltoztatókat, mint minden hatalom közelében, de azért nagy részük a rendszerváltozást komoly traumaként élte meg, különösen az 1956-os események tükrében.
És hát bizony ez az esemény is felszínre dobta a társadalom alját, meg hát a kapzsiság és a harácsolási vágy is elkaphatott néhány embert, de ezek között a rendszer vezetőit nem találhattad akkor sem és ma sem.
Nem véletlen, hogy még Czinege Lajos nevén sem találtak semmit, és bizony semmiféle kamerádok nincsenek a mai rendszer kedvezményezettjei között, a mai milliárdosok sem az apparátusból kerültek ki.
Az utolsó helyi pártértekezleten elmondtam, mi fog bekövetkezni, ha nem tanúsítunk semmiféle ellenállást, de akkorra már - sajnos - a "reformkommunistáké" volt a pálya, - ma már senki nem emlékszik rájuk.
A rendszerváltást joggal hívtuk az osztályvezető-helyettesek forradalmának, aztán a sok tehetségtelen megmutatta, hogy ennyire volt képes.
Mindenesetre nálunk (Bp. agglomeráció) a városi pártbizottság titkárainak több diplomája volt - és egyik sem foxi-maxi - mint némelyeknek általános iskolai osztálya, és rendes emberek voltak, nem egyikükből több ciklust kiszolgáló polgármester lett, és egyikük sem halt éhen. Kellett volna?
A párt kommunista jellege meg soha nem volt vita tárgya, mindenki tudhatta, hogy a nagyon távlati cél az osztálytársadalom lebontása, a kommunista társadalom megteremtése, - tudod, ahol mindenki munkája szerint és képességei szerint... - de az aktuális cél a szocialista társadalom alapjainak lerakása és a fejlett szocialista társadalom felépítése lett volna.
Csak hát a klasszikusik is tudták, hogy az emberi tudat sokkal lassabban változik, mint a gazdasági alap - már az idealisták kivételével, akik ma , öregkorukra is visszafelé mutogatnak, és a hibákat ma sem saját magukban keresik, pedig talán ott is találnának bőven.
És dolgozhat bennük az SI faktor, hogy miért más lett milliárdos, miért nem ők, de nem tiltotta meg senki sem nekik, hogy ha az elvekkel ellentétes dolgokat tapasztalnak szót emeljenek ellene, persze hát, ugye, ne szólj szám - ma meg hatalomba belerohadt pártról meg útszéli rablóbandáról beszélsz, sértegetsz a közösségért dolgozó embereket, mert volt egyszer egy Pozsgay meg egy Németh Miklós, meg a végeken a kőbánya párttitkárának kőbölcsőban ringatott fia azt tette, amit a kor erkölcsi szabályai sem engedtek volna, de hát új idők, és új emberek mindig éhesek...
Nem szeretem a csapkodást, a hőbörgést, nem szeretem a tisztánlátás hiányát, és hálát adok az égnek, hogy a rendszerváltás viszonylag békésen, fizikai erőszak nélkül - bár eszetlenül ment végbe.
Abban az időben én voltam a helyiérdekű Vörös Segély, átmenetileg helyet kaptak annál a gazdasági egységnél, melyet én vezettem néhányan azok közül, akik megélhetés nélkül maradtak, és hidd el próbáltak rajtam fogást találni az új hősök, de nem tudtak.
Szóval gondold át a dolgot és törödj bele, hogy az ember már csak ilyen, ezért vész a kommunizmus megvalósítása az igen távoli jövőbe, majd talán a patkány a lisztkukac meg a tobzoska társadalma elhozza azt a hatfejű embernek...
:O)))


1970 írta...

Kedves anteus!

PuPu megelőzött, így csak a közvetlen hozzám címzett kérdésedre reagálok.

A stílusodat neveztem átgondolatlannak, elsősorban a 2024. március 22. 17:57 bejegyzésed alapján. A korábbi bejegyzéseid és e között hatalmas szakadék van, emiatt írtam, hogy tán két anteus létezik.
Nem ismerlek ugyan személyesen, így csak megérzés, hogy meglehetősen impulzív ember lehetsz. Amikor dühös leszel, akkor jönnek ezek a nem kellően átgondolt sorok ki Belőled. Az impulzivitás önmagában nem baj szerintem, hiszen mindenki más személyiség. Én nagyon reflektív vagyok, és nekem nem ártana egy kicsi impulzivitás. Neked pedig talán egy kis reflektív odafordulás a világ felé tenne jót. (Ha valóban jók a megérzéseim, de lehet, tévedek...)

anteus írta...

Kedves 1970 és PuPu!

A blogolás sok mindenre jó, de alapproblémák feloldására nem. Szűk, és ne is ez a funkciója.
Én néhány tucat vezető kommunistával dolgoztam együtt, éveken át. És főleg a belső „fordulat” éveiben. Diplomáim adták alehetőséget erre. Különösen a közgazdaságiak. s évtizedes tapasztalataim mind a mikró-, mind a makroszférában.
Munkámnál fogva talán jobban ismertem a „nagy részét” a párttagságnak. Mint írtam, nem róluk beszélek. Nem helyeslem, hogy erre vonatkozó kijelentéseimet szanzsén figyelmen kívül hagytátok. De pont az a lényeg, hogy nem a társadalom „alját” kavarta fel a dolog. Nem. A párt „felsejének” egy részét kavarta fel. Ezt honnan veszed: „semmiféle kamerádok nincsek e a mai rendszer kedvezményezettjei között…” a vagyonuk azonban megvan. Vegyük például a Gyurcsány-vagyon sorsát… sok hasonló van. A dossziék jó helyen pihenve várják, hogy felhúzott puskaként védjék őket.
A „mai” alatt a 2024-et érted? A rendszerváltás éveiben épp, hogy rászoktak a bilire. A „spontán privatizáció” kora a baksis kiosztásának évei voltak. Az új országgyűlés még össze sem ült, a renegátok már biztos tulajdonban élhették éveiket.

De nem ez a komoly probléma, hanem a kommunista társadalom felfogásotok.
Ezért kérdeztem rá a probléma egyik lehetséges kiindulóproblémájára, 1917-re. Idézek:
„„A kommunizmus a szemünkben nem állapot, amelyet létre kell hozni, nem eszmény, amelynek a valóságnak hozzá kell igazodnia. Mi kommunizmusnak a valóságos mozgalmat nevezzük, amely a mai állapotot megszünteti.” /Marx-Engels : A német ideológia. Hellikon, Bp., 1974. p. 45/
Tapasztalataim szerint nagyon kevesen értik, főleg a következményeit. Kiindulópontul javaslom annak megértését, hogy a KOMMUNIZMUS NEM GAZDASÁGI RENDSZER.

****************

Befejezve: nem a gyárakat stb. fájlalom. A rendszer adták el. Nem harminc, de 3 ezüstért, amelyhez soha nem volt joguk.

Ennél többet itt nem tudok mondani. De azért köszi.

anteus írta...

A Helikon természetesen szimpla l-betú
Szorri

PuPu írta...

Kedves anteus, hogy anno kikkel dolgoztál együtt, az ugyan életed érdekes része lehet, de a tekintetben semmit se jelent, hogy mennyire ismerted a korabeli párttagságot.
Hiszen ha annyira ismerted, mint írod, akkor feltehetőleg olyan tanácsokat adsz, olyan döntéselőkészítő anyagok szerzője vagy, melyek bizonyára más eredményre vezetnek és ma is virágzik a szocializmus.
Sajnos - vagy hálistennek - abban is tévedsz, hogy a hatalomban levők a rendszerváltás kedvezményezettjeivé váltak volna, semmiképpen nem a pártapparátus tagjai lettek azok, inkább a gazdasági vezetők, akik döntési helyzetbe kerültek, míg a párt különböző szintű vezetőit mindenki árgus szemekkel figyelte. Egy termelőszövetkezet éber ágazatvezetője jobban meg tudta alapozni anyagilag a jövőjét, mit egy pártmunkás - és ezt közvetlen tapasztalatok birtokában állíthatom.
És ismertem a nagyközségi párttitkárt, aki szó szerint belehalt a változásokba, - utána se maradtak vagyonok...
Amit a Gyurcsány-vagyonról írsz, az sem állja meg a helyét, bár igen jól hangzik, de semmi köze sincs az MSZMP-hez, te is tudod.
Hogy annak idején a nyolcszázezer párttag és valamivel több KISZ-tag kapcsolati tőkéje megmaradt?
Természetes, hiszen az emberi kapcsolatok nem minden esetben szólnak színtiszta érdekekről.
Adott esetben persze felhasználja ezeket az ember, főként ha az egzisztenciája műlik az adott dologon.
Hogy néhány ember eladta három ezüstpénzen a szocializmust az persze nem igaz, a három emberen kívül kellett ehhez a nemzetközi helyzet, egy Gorbacsov nevű idealista fajankó, meg errefelé hétszázkilencvenkilencezer majom, akik kilencszázezernyi ifjúkommunista utódaikkal együtt azt hitték, hogy most, hogy a halott nagymama kocsiba ültetésével sikerült hazahozni a Gorenjét, már csak ki kell utazni Bécsbe és cukrászdát nyitni.
Meg a munkásőr-zászlóaljak személyi állománya, mely hál' istennek nem került bevetésre.
Az ember furcsa jószág, önmaga ellensége, és amikor nyakig ül a szarban, akkor sem revidiálja ostoba álláspontját, hanem elkezdi dicsérni az őt körüllengő illatot.
Kivéve téged, mert te meg - miközben vered a döglött lovat - felmented magad, hiszen te nem vitted haza a hónod alatt a John Deere bal első kerekét, a könyvtár meg, amit haza tudtál volna vinni, akkortájt kicsit elavultnak tünt.
Pedig ez a társadalom utólag még Rákosi Mátyás legízesebb beszédeit is visszaigazolta, és kiderült: a kapitalizmus lényege fikarcnyit se változott.
De hát ez egy blog, és valóban nem alkalmas ennek az elemzéséhez.
Olvassad el inkább a Földes György által készített anyagot és a kapcsolódó vitát, talán az közelebb visz a problémához, mint a mérgelődés...
:O)))

góbé írta...


Anteus / PuPu...

Ámulva iszom szavaitokat az előző rendszer kegyeltjei majd a változások haszonélvezői, kontra az elveikhez töretlenül ragaszkodó honfitársaink vonatkozásában. Én messziről, csupán benyomás-szinten tapasztaltam dolgokat.
Volt valamikor a '80.-as években egy film, mely igazolta akkori benyomásaimat:

"Gyertek el a névnapomra" : https://ok.ru/video/6810515212909

Mindenkinek ajánlom, mert általa mindenkinek lehetősége van igazolni a saját meggyőződését. Fura, érdekes, sokak számára tétova idők voltak. A film viszont nagyon kemény, nem megalkuvó, kérlelhetetlenü rendszerkritikus.


PuPu írta...

Köszönöm, remélem, sort tudok keríteni rá az ünnepek alatt...
Ami a kérdést illeti, azt a társadalmat is emberek csinálták, ilyen is, meg olyan is.
De bocsánatos bűn a lopás soha nem volt, - Pest megyében Cservenkáné le is harapta volna a fejét annak, aki ezt megkísérli.
Amikor nálunk a városban a PB első titkár gyerekei megnőttek és kinőtte a család a lakótelepi lakását, családi házat akart építeni. A megyénél meghatározták neki, hogy kivel - melyik céggel - építtetheti, ellenőrizték a költségvetést, azt, hogy mit építene, milyen forrásból és az építkezés során háromszor kellett elszámolnia a költségekkel a megyei pártbizottságon, - közben persze érdeklődő népünk figyelte, mint a sas, de nem is volt baja a rendszerváltáskor egy szál sem.
Gépészmérnök volt a végzettsége, egy nagyüzemből "emelték ki" anno, a férje nem viselt semmiféle párttisztséget, gazdasági igazgató volt egy cégnél, a házuk nem lóg ki a városképből sen felfelé, sem lefelé.
Nyaralójuk, nyaralótelkük nem volt, pedig itt felparcellázták a folyópartot, a bányatavak partjait, sokan megtollasodtak ezeken az akciókon, egy tanácselnököt le is ültettek korrupció miatt.
A városi titkárok sem engedtek meg maguknak semmiféle lazaságot, egyikükből aztán a lakóhelyének tanácselnöke, majd ezer cikluson át polgármestere lett, a másik - kiváló közgazdász és matematikus - saját vállalkozást indított pedagógus feleségével - gyermekek napközi foglakoztatását szervezték, a mai napig nem könnyű náluk helyet kapni a gyerekeknek.
Volt TSZ pártbizottság titkár barátom, aki szinte rögeszmésen ügyelt arra, hogy anyagi kérdésekben támadhatatlan legyen, szóval nem a levegőbe beszélek.
Nem szeretem a hőbrgést, emellett jogot végeztem és azt se szeretem, ha hallomások és feltételezések alapján vádolnak embereket, az általánosításokat pedig ilyen esetekben egyenesen gyűlölöm.
Ha valaki akkor látott helytelen dolgokat és befogta a száját, akkor most majdnem negyven évvel az után, hogy az érintetteknek lehetőségük lett volna renitenskedni, kissé vicces a dolog...
Rendszervcáltás után meg mindenki előtt szabad lett a pálya az akkori szabályok szerint, ls ha bebizonyosodott, hogy a kommunista nem egyenlő a hülyével, hát akkor aki akart, az szomorkodhatott.
Persze a szocializmus vérgőzös esztendei alatt is éltek "élelmes" emberek, de a harácsolás nem volt rendszerszintű, és végképp nem maffia-jellegű.
Tudnék mesélni én is arról, hogy rendszerváltáskor az "üldözöttek" kik voltak, és hol találták meg a helyüket...
Eljött hozzám akkortájt az egyik haver, - táncművész volt, anno államosították a vagyonukat, ezt fájlalta nagyon, - tele volt a zakója jelvényekkel tűzve (szabad madár volt...).
Mondom neki: Lajos, hát te hogy nézel ki, olyan vagy, mint egy hirdetőoszlop, - ha az oroszlán megenne, egy hétig jelvényt szarna utánad!
Sértetten mondta, hogy én is kitűzhetném az általam preferált párt jelvényeit!
Mondtam neki, Lajoskám, nekem nem kell ehhez jelvény, rólam tudják...
Kell néha egy kis elvhűség, az olyan jót tud tenni az ember önértékelésének...
:O)))

1970 írta...

Kedves PuPu!

Ehhez még hozzátenném az alábbi interjút:
https://24.hu/belfold/2024/03/25/csepeli-gyorgy-nagyinterju-az-elet-ertelme/
Az egykor jobb napokat (is) látott társadalomtudós-politikus, aki ugyanazokat az ostoba mantrákat szajkózza még most is, mint 35 éve, nem látva, értve(?) a körülötte zajló szörnyű folyamatokat.
A tegnapi történések - sok tekintetben - egy újabb mélypontot jelentettek abban a társadalmi szintű értékzuhanásban, ami 35 éve zajlik, és amiről fentebb olyan pontosan írtál.
(Váltig állítom, hogy a "fejtől bűzlik a hal", vagyis a csúcson ülő ember értékrendszere szivárog le lentebb, és határozza meg a társadalom érték- és normarendszerét. Talán ez a leglátványosabb különbség, ami a rendszerváltás előtti időszak és napjaink közti markáns különbséget mutatja. És amiről a fenti interjúban CsGy "persze" sunyin módon hallgat.)