2012. március 17., szombat

EMLÉKEZET NÉLKÜLI NEMZET

Ez egy amnéziás nemzet, de az is lehet, hogy Alzheimeres.
Akármennyit spekulálok is, mindig csak erre az eredményre jutok, oszt álmélkodhatok, a fejemet csóválva, mint a szovjet munkás a babakocsigyárból, mikor a lopott alkatrészeket otthon összerakva folyvást harckocsik kerülnek ki a keze alól.

Pihenés gyanánt olvasgattam a História című folyóirat utolsó számàt, mely Horthy szerepével is foglalkozik, meg az ÉS egyik írását a nyilasok utcaátnevezéseiről és sajnálattal kellett megállapítanom, hogy a világ Horthy hatalomrakerülése óta egy fikarcnyit sem változott.
Az ember azt gondolta volna, hogy egy vesztett világháború után, milliónyi magyar, zsidó és nem zsidó áldozat árán valamit tanultunk - de semmit.
Ugyanazok az ordas eszmék, ugyanazok az ócska sztereotípiák, mintha elakadt volna az időgép.
Még a kommunizmusnak nevezett negyven év sem hagyta ott a nyomát rajtunk, elfeledtünk mi mindent.
Horthyról az jut eszünkbe, hogy mennyire sajnálatos, hogy az orgoványi erdőben nem sikerült az összes komcsit nyakig a földbe ásni, a zsidóknak meg tréfás rigmusokat énekelgetünk az Auschwitzba induló vonatról.
Elfeledtük Rákosit, az ÁVO-t, a szegénységet, a nyomort, mi vagyunk az emlékezet nélküli nemzet.
A legszörnyűbb eben az, hogy megadatott egy soha nem ismétlődő történelmi lehetőség, olyan államot csinálhattunk volna magunknak, amilyen csak a mesében van:  a szabad élet biztonságos kereteit megteremtő, igazságos, emberséges, mindenki számára élhető országot, ahol az egyéni érdek a humanizmussal és a közérdekkel összehangoltan biztosíthatja a nemzet felemelkedését.

Nem így lett.
Mindjárt a kezdeteknél bátran belerúgtunk az oroszokba, mert olyan a magyarral nem eshet meg, hogy ne legyen ellensége, vagy valaki, akit gyűlölni lehet.

Ezzel elveszítettük egyik legnagyobb piacunkat, elkótyavetyéltük az orosz államadósságot, a károkat húsz év alatt sem lehetett kiheverni.
És még hátra van a feketeleves, a lejáró energia-szállítási szerződések 2014 - ben esedékesá megújítása.
Aztán ahelyett, hogy egy modern állam megteremtését tűztük volna célul, inkább a Horthy rendszer restaurációja felé vettük az irányt, molyrágta jelmezeket és ideológiákat kotortunk elő a történelmi lomtárból.
Ha csak ránéz az ember díszelgő katonáink egyenruhájára, vagy az Országházban szolgálatot teljesítő kupolacsőszök jelmezére, elfogja a röhögés, - nesze neked XXI. század.
Mikor viszont meghallgatja a magas pozícióba emelkedett falusi suttyót ősnemes főrendként megnyilvánulni, az azért néha kiveri a biztosítékot.
Nem a származása miatt, hanem azért, mert elfelejtette, hogy honnan jött és azért, mert vissza akarja lökni az országot egy olyan állapotba, ahol az olyanokat, mint ősei voltak, csendőrök zavarták el még a piacról is.
Persze nála a Horthy-jelmez csak külsőség, mert a tartalom sztálinista.
A módszerek is, csak még tart Európától.

Március 15. i beszédét a nyugati lapok EU ellenesnek minősítik, ezzel persze megint tettünk egy lépést kifelé az Unióból, amelyik mellesleg az egyetlen esélyünket adja a felzárkózásra.
Most úgy néz ki, hogy  ezt az esélyt is el akarjuk szalasztani, mint már annyit történelmünk folyamán.
Az igazán szomorú az egészben az, hogy olyanok vagyunk mi, baloldaliak az országban, mint libák a téli tarlón, - bóklászgatunk, próbálunk élelemhez jutni, de üres a mező.
A fiam ma azt kérdezte, hogy tudok e valamilyen komolynak mondható alternatívát felmutatni Orbán ellenében, merthogy ő ma nemigen lát semmi és senki ilyet, különféle okoknál fogva.
még az amúgy ígéretes kezdeményezések is elhalnak csendesen, a szolidaritás is, a Milla meg ezzel a Dopeman üggyel - szóval semmi baja a rapperrel, de ha a Millának ő az alternatíva Orbánnal szemben, akkor az nagyon sajnálatos.
Nem is lehet vele vitatkozni sem, mint ahogy arra sem nagyon tudtam mit felelni, hogy látok e akárcsak egyetlen esélyesnek tűnő versenyzőt is, mert akkor mondjam már meg neki, merthogy ez esetben lemond lepkegyűjtési vagy filatéliai terveiről, melyeket a politikával való foglalkozás helyett ütemezett be magának.
Mindenesetre a magyar jobboldal ma boldogan tapicskol a hatalomban - élni ugyan nem tud vele, de nagyon boldog attól a tudattól, hogy a nép - értsen ezen akármit is - őket támogatja. 
Aki meg nem őket támogatja, azokat úgyis támogatni kell, mert éppen kezdenek éhenhalni, de ezt ők diszkréten, csendben teszik, úgyhogy nem zavarják a jobboldal örömét.
Mindenesetre nem túl biztató a helyzet, de lehet, hogy csak fáradtabb vagyok a szokásosnál - holnapra majd megint optimista leszek...


:O)))



8 megjegyzés:

The Lonewolf írta...

Sajnos nagyon igazad van. Ahogy én látom a baloldali alternatívákat, én sem látok egyelőre olyan erőt, ami képes lenne leváltani a Fideszt. Az MSZP nem képes hiteles embereket felmutatni. A DK eddig még semmi olyat nem tett, ami más lenne, mint populizmus és demagógia. Az LMP genetikailag képtelen a kormányzásra, a néhány elszállt képviselőjével együtt.
Én egyedül abban bízom, hogy a Bajnai-Oszkó páros meggondolja magát, és felveszik a kesztyűt Orbánnal és a Fidesszel szemben 2014-ben. Ellenkező esetben úgy néz ki, hogy Magyarország, bármennyire kár is lenne érte, lehúzhatja a rolót.

vadvirág írta...

Szia PuPu!
Sajnos mindenben igazad van. Ne légy viszont pesszimista, mert azért olvaslak minden nap, hogy a humorodból erőt merítsek és elűzzem a saját pesszimizmusomat. Ha már te sem leszel, depressziós leszek. Nem szeretnék a fiad helyében lenni, ma nem jó fiatalnak lenni. De úgy gondolom, nekik kellene valamilyen jövőképet festeni. Ők is kedvetlenek. Ez látszik a felvonulásokon. Miért nincsenek ott a fiatalok?Ők nem akarnak családot? Azoknak jövőt? Lehetetlen, hogy csak az 50-en felüliek vannak a tüntetéseken!!

kovi írta...

Kedves PuPu,
számos jobbra szavazó nőtársam van. Tudják, hogy én hogy érzek/gondolkodom, de erre az a válasz, hogy a másik oldal sem különb és felmondják a HírTV leckét.. most, hogy érezhetően szegényednek, azt mondják nem mennek többet szavazni..BRRRR
Egyikük a Jobbikkal szimpatizáől és mikor kérdem, hogy MIÉÉÉÉRT? a válasz annyi, hogy ők majd rendet tesznek...valahogy ki kéne fogni legalább a Jobbik vitorlájából a szelet azzal, hogy nem rendteremtés, ha magyar állampolgárokat ellenségnek tartanak. Van-e bárkinek használható felzárkóztatási terve, gazdasági elképzelése, hogy legyen olyan cél, amiért a buták is hajlandóak tenni, hisz ők is rosszabbul élnek anyagi és mentális értelemben is, csak a vakhit és butaság a kohéziós erejük...
Kedves vadvirág, szerintem a fiatalok félnek: ha tanulnak azért, ha dolgoznak azért...

Csősz József írta...

Kertész Ákosnak lenne igaza? Ő már ement, külföldön kért menedéket.Nekünk nem elmennünk kell, hanem összefogni. Nem orbáni módszerekkel, de lehet benne mégis hasonló mag, nem orbáni tartalommal, de új, karakteres programot kialakítva,nem csak a jelenlegit bírálgatva (azzal sokra nem megyünk) s ehhez határozott vezetőt, vezérkart "megcsinálni" - minél előbb! Kommunikáció, kommunikáció, mégpedig kiegyensúlyozott és mindenütt egy alapállást kifejező kommunikáció!!! - Cs.J.

irkomirko írta...

Kedves Pupu!
Az emlékezet nélküli nemzet felébresztése a Csipkerózsika- álomból hamarosan bekövetkezik. Gyűlnek a baljós előjelek a hiszékeny nyugdíjas szavazóbázis újabb arculcsapásáról: utazási kedvezmények megszüntetése, gyógyszerkassza további kurtítása, a nyugdíjak 2013-tól bevetetendő megadóztatásának felvetése stb... A 300 Ft-os vizitdíj elutálása fejében kemény tanulópénzt fogunk fizetni mindannyian.
The Lonewolf megjegyzésére, miszerint a "DK eddig még semmi olyat nem tett, ami más lenne, mint populizmus és demagógia" azt mondom, hogy érdemes odafigyelni a március 15-i Orbán-beszéd kapcsán a Demokratikus Koalíció Molnár Csaba ügyvezető alelnök által jegyzett közleményében foglaltakra:
" Ha egy miniszterelnök viselkedése mutatja ennyire a skizofrénia jeleit, az nem csupán az ő magánügye. Arra kérjük a miniszterelnököt-ha másképpen nem megy, akkor orvosi, szakértői segítséggel-oldja meg mentális problémáját, mert zavart, beteges viselkedése visszafordíthatatlan károkat fog okozni Magyarországnak."
Az általam már nem tisztelt Kéri László politológus szinte ugyanezt mondta: "Tragikus állapotban van Orbán, beszéde elérte a csurkai mélységeket."
Véleményem szerint a DK közlemény igazi 22-es csapdája a Fidesz számára ( Molnár Csaba megfontolt, komoly ember, nem közölne hebehurgyán, a legcsekélyebb bizonyíték ismerete nélkül, ilyen nagyhorderejű véleményt.):

-ha a DK-t beperelik, akkor bizonyítani kell az állítás valótlanságát: orvosi papír arról, hogy beszámítható, de ez persze majd jó lesz a felelősségre vonáshoz és büntethetőséghez, eljárva természetesen a szuper Fidesz törvények alapján....

-ha az orvosi papír mégis előkerül a skizofrénia bizonyítékaként (mert kezd nagyon kényelmetlenné válni a saját csapat számára is az elszabadult ágyúgolyó), akkor "a mindenért én vagyok a felelős" személy sajnos nem lesz büntethető az államcsőd miatt és az ország nyomorba döntéséért.
Ám sürgősen gondolkodhat a tisztelt 2/3-os maffia, ki fogja megmenteni őket a büntetőjogi számonkérésektől, rabszíjon vezetéstől, börtöntől, vagyonelkobzásoktól?
Szóval a végjáték elkezdődött, mint a sakkban. Az országnak nem lenne jó 2014-ig elhúzni e partit.

kogito írta...

Irkomirko!
Plágiumért beperellek! Elloptad a gondolataimat!
PuPu! Te meg jobban elemzel mint a Kovács Árpád!
Csősz Józsefhez csak annyit: a baloldalon nincs egy olyan milliárdos, aki legalább egy médiát gründolna. Így nehéz lesz a kommunikáció a széles tömegekkel. Sok milliárdot össze tudnának dobni a "mieink" (by Morvay nagysasszony), de a határtalan pénzéhségük felülírja ezt.
A tüntetésekről meg az a véleményem, hogy nagyon sokan nem mernek kimenni, mert bizony készülnek a képek rendületlenül és azonosítják a résztvevőket. És nem csak itt, hanem a neten is figyelik ezek a férgek a blogokat, a hozzászólásokat, gyűjtik a nickeket, ezen keresztül az IP címeket. Innentől egyszerű a név és lakcím.
Abban reménykedem, hogy ez a latenciában maradó elégedetlen tömeg majd a választásokon mutatja meg az erejét. Viszont mindenhol ezek a bűnözők ülnek és a választási eredményeket úgy állítják be, ahogy nekik tetszik, ellenőrizni senki nem tudja.
Tehát marad az erőszakos eltávolítása ennek a maffia-hadnak. Egy idióta, skizofrén elmebeteget csak így lehet a hatalomból kisöpörni.
(Fidesz-tolvajok! Gyűjtsétek be az én nickemet is! Ocsmány banda!)

irkomirko írta...

Kedves Kogitó!
Nem állt szándékomban sem Téged, sem mást plagizálni, az idézőjeleket szorgalmasan alkalmazom hozzászólásaimban. Megijesztettél a per felemlítésével. Csak a férjem a tanúm, hogy ebédfőzés közben saját magam jutottam a leírt következtetésekre. Az is megrémiszt, amit a jelszavas bejegyzések lenyomozhatóságáról és megfigyeléséről írtál. A választási csalásokról mondott véleményeddel maximálisan egyetértek.

Kedves Pupu!
Tartsd tovább bennünk az optimizmust, mert csak a remény segíthet a mai helyzetben!
Maradok hűséges olvasód: irkomirko

kogito írta...

Kedves irkomirko!
Te komolyan vetted a hülyeségemet?
Csupán azt akartam érzékeltetni, hogy megelőztél, mert hasonló dolgokat akartam leírni én is.
Szó nincs beperlésről, felejtsd el!
Üdvözöllek ismeretlenül is! Az meg bizonyos, hogy felállt a "lehallgató-figyelő" kommandó. Erről most nem írnék többet.
Ez a fasiszta-horthysta alakulat, beleértve a vatikáni hírszerzést és nyomulást, nem ismer sem embert sem "istent"!