2012. március 27., kedd

PALIRA VETT ORSZÁG

Azon törtem a fejem, hogy tulajdonképpen miért is van szüksége Orbánnak erre a mi Palkónkra?
Mert azt azért nem hiszem, hogy gyengéd szálak fűznék hozzá, vagy, hogy annyira felnézne a néhai olimpikonra, hogy fájlalná elvesztését – ugyan.
Nem olyan családból való ő, ahol az életet az érzelmek irányítják, hosszú baráti kapcsolatokon gázolt keresztül és jóbarátokat nullázott le, elküldve őket a brüsszeli lágerbe, ott eszegetik ma is a kegyvesztettek keserű kenyerét.
Akkor hát miért tartja még most is ezt a szerencsétlen flótást, aki soha nem gondolta volna, hogy a cafrang, melyet oly fáradságos munka eredményeképpen neve elé biggyeszthetett így pofán fogja rúgni egyszer.
Valószínűleg arra számított, hogy majd jól jön ez, ha valamiféle állami tisztség betöltésére dekoratív és jó svádájú jelöltet keresnek, mert az szerintem fel sem merül még rémálmaiban sem, hogy neki itt valaha még tudományos munkát – egyáltalán munkát kelljen végezni.
Majdnem be is jött neki, hiszen a jó sváda gyárilag adott volt, dumálni úgy tudott, mint kevesen, emellett zeneművészeti tevékenysége is elismerésre méltó volt - jól zongorázott, és ahogy Orbánnak oboázni tudott, annak nem volt párja.
Mikor majd a karrierista szobrát megalkotják, ő lesz a modell, pedighát a karrieríve most úgy lekonyult, mint Jancsi buzgalma, mikor a vasorrú bába felkínálta neki magát egy szerelmi légyottra.
Viszont sportember, kitart a végsőkig, pedig ha ép erkölcsi érzékű ember lenne, már régen megszaggatná a gönceit, hamut hintene a fejére és elbujdokolna, mint róka a nádasban.
Viszont szerencséje van, mert Magyarországon sértette meg a jó erkölcsöket, és itt ez azért nem olyan nagyon súlyosan esik latba, mint tőlünk nyugatabbra, ahol úgy hullanak ilyen esetben a fejek, mint érett dió a fáról, még csak verni se kell, elég megpöccinteni és már földön is van.
Abban is szerencséje van, hogy ez az ország a szervilizmus hona, ilyen még egy nem valószínű, hogy lenne Európában.
Az még külön elkeserítő, hogy az ország egyik legnevesebb egyeteme egyszerre két bizonyítványt állított ki, egyet az Elnök Úrról, egyet meg saját magáról, pedig az ember előzetesen azt vélelmezte volna, hogy nagytekintélyű professzorok nem fogják hanyattvágni magukat a hatalomnak, mint egy útszéli ribanc a török kamionosnak.
Azt képzelte volna az ember, hogy egyértelműen és tisztán kimondják a verdiktet, mely szerint ez a doktor nem doktor, oszt jónapot.
Mégcsak taglalni sem kellett volna az esetet, elég lett volna azt írni, hogy a dolgozat szerzője nem tartotta be az ilyen munkák elkészítésére vonatkozó szabályokat, ezért hát végtelen sajnálatukra, de meg kell fosztani őt a címtől, kívánva neki felelősségteljes munkájához sok sikert.
Ehelyett jó magasra felköptek az ég felé – gondosan vigyázva, hogy a Jézussal a jobbján ott tartózkodó Viktort el ne találják - majd sebesen szaladtak és aláálltak, szemüket az ég felé fordítva.
Szörnyű ez a blamázs, ég az ország, mint a rongy, mert ez az ember nem képes levonni a szükséges következtetéseket a nyilvánosságra került botrányból, aki pedig meg tudná oldani a nemzetközi életben is mosolyt kiváltó botrányt, az nem akarja megoldani a helyzetet.
Mondjuk, ha Fideszes képviselő lennék, amitől engem mentsen meg egyébként az Úr, csak elgondolkodnék ezen: hát ennyire szaremberek vagyunk itt párszázan, hogy emberfia nincs, aki felállna a Parlamentben és megkérdezné: kell nekünk ez a botrány?
Kell nekünk, hogy még nyilvánvalóbb legyen, hogy rajtunk, a hit és erkölcs magyar bajnokain röhögjön a világ?
Nem elég nekünk a földbotrány, az ország várható ismételt leminősítése, nem elég, hogy miniszterelnökünk – és sajnos, vele együtt országunk is - Európában lassan már a pestisessel esik egy kategóriába?
De nincs ilyen bátor ember, mert a pénz elveszítésének réme mindenkit elbátortalanít, kivéve tán Ángyán professzort, akinek nem biztos, hogy igaza, de az biztos, hogy gerince van – ellentétben a plágiumügyben érintett professzorokkal és a Fideszes képviselőkkel.
De írtam itt feljebb, nincs semmi ok nélkül, ez nem egy érzelmi ügy, hanem dolomitkemény racionalitás.
A Mi Boldogságunknak, a Harmadik Honalapítónak komoly gondjai vannak, mivel ez a fránya Unió kiismerte, és igencsak úgy néz ki, hogy nem kajálja az elé tálalt baromsághegyeket, ígérethalmokat, hanem egyre jobban szorítja be őt a sarokba.
És számára nincs más kivezető út, hiszen egy kormányon levő Fidesz vezérének lenni nem egy nagy üzlet, mikor végre elérte, hogy minden madzag az ő kérges kezében fusson össze, akkor adja át a hatalmat másnak, ha a szükség úgy hozza?
Na, nem, - még ötletei támadnának, oszt csak a baj lenne vele.
Egyetlen pozíció van, ami a hatalom megtartását és személye megkerülhetetlenségét biztosítaná: a Köztársasági Elnöki poszt, természetesen a mainál sokkal, de sokkal erősebb jogosítványokkal – ez viszont bármikor megszervezhető.
Úgyis olyan szépen elképzelte, hogy a Sándor-palotában eszi majd a libacombot a családdal, a csontokat az asztal alá hajigálja, vagy kidobálja az ablakon érte tüntető híveinek - azok úgyis mindent bezabálnak…
De ezt nem lehet elkapkodni, hiszen ha mégis úgy dönt, hogy bedönt, akkor ahhoz a mai mozgástér kell, még átmenetileg sem lehet avatatlan kezekre bízni a menedzselését, egyáltalán, nem lehet senkiben bízni ezekben a vérzivataros forradalmi időkben.
Ehhez pedig az kell, hogy – bár egy krumpliszsák és egy gumibélyegző értelmesebb és célszerűbb lenne – mégis az kell, hogy valaki, aki csettintésre visszahozza a labdát, melegen tartsa a széket.
Ezért aztán a levitézlett olimpikon még egy darabig folytathatja dicstelen pályafutását, epedve várva a percet, mikor elküldik végre a francba, rengeteg pénzzel, villával, autóval.
Utána már sínen van, legfeljebb – ha hiányzik neki a cafrang – felveteti magát vitéznek, az is van olyan szép cím, mint a doktori.
Vitéz plagivári Schmitt Pál, - olyan szép, a szívnek meg kell szakadni…

:O)))

13 megjegyzés:

Neked5gigabájt írta...

A legtöbb országban Schmitt Pál már a lemondó levelét írná, vagy legalább találna egyet, amit lemásolhat - írja az Economist című brit gazdasági lap Eastern Approaches című, Kelet-Európával foglalkozó blogja abban a keddi bejegyzésében, amelyben a magyar államfő plágiumbotrányának legfrissebb fejleményeit osztja meg olvasóival.

Egy évvel ezelőtt - idézi fel a szerző - a nagy tekintélynek örvendő német védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg lemondott, miután plágium miatt megfosztották PhD fokozatától. Ez azonban Magyarországon másképp működik, írja, felidézve, hogy a SOTE által a doktori disszertáció születésének körülményeinek vizsgálatára felkért bizottság keddi jelentésében azt a megállapítást tette, hogy bár Schmitt Pál nagy részben mások munkáját másolta le és szerepeltette sajátjaként, nem őt kell hibáztatni. Inkább az őt ellenőrzőket, akik nem végezték megfelelően a munkájukat. Az elnök dolgozata megfelelelt a kor követelményeinek, így megtarthatja diplomáját - írja a gazdasági hetilap blogja.

Magyarországon gúnyosan fogadták a bizottság döntését, a bírálók szerint a SOTE nyusziként viselkedett, és saját hírnevét tette kockára azzal, hogy Schmitt Pál imázsát megkímélte - áll a cikkben. A négy ellenzéki párt Schmitt lemondására szolított fel, emlékeztet a lap, de a köztársasági elnök fideszes elvtársai kiállnak mellette, mondván: az ügy lezárult.
(hvg.hu)

Névtelen írta...

Demoralizáló!
Még szerencse, hogy nem vagyunk következmények nélküli ország, mint a zelmútnyócévben!

anya írta...

Tudod Pupu én nem lepődtem meg. Szomorú vagyok, mert ez a határozat? jelentés? döntés? született, de nem igazán számítottam másra. Már régen megmondták a nagyok, a lét határozza meg a tudatot. Ha a felsőoktatásban tandíj lenne, és nem kizárólag az állami forrásoktól függne, akkor talán születhetett volna más eredmény. Így nem. Komoly jelzés ez az országunk valós erkölcsi állapotáról, és bizonyíték arra a tételre, hogy mindig van az a pénz ... Anyukám szerint "míg sz@r van, veréb is van". Ez az eset ékes bizonyítéka annak, hogy miért van szükség az intézmények függetlenségére. És annak is, hogy miért törekszenek minden területen az állami befolyás megszerzésére vagy növelésére. Aki fél, az könnyen manipulálható. A kiszolgáltatottság a legerősebb fegyver. Mindenfajta ideológiánál, hitnél erősebb. Nincs semmi, ami nagyobb pusztítást tudna végezni az emberi lélekben, mint a félelem. És éppen ezért ilyen végtelenül aljas ez a rendszer, mert intézményes formában szétteríti a félelmet.

Hidas írta...

Örülök, hogy nem a SOTE-n szereztem a doktori címemet, mert a példa szerint ott minden megengedett, hanem a KLTE-n, ahol hasonló esetben volt mersze az egyetemnek megtenni az egyetlen elfogadható, etikus lépést (Igaz, hogy nem államelnök volt a szenvedő fél.)
Ezek után felvetődik bennem a kétség, hogy érdemes e a címet használni, érdemes e közösséget vállalni egy csalóval.

Hidas írta...

Miért vállalták a bizottság tagjai a munkát?
1. Van annyi pénz, amennyiért érdemes.
2. Van olyan pozíció, amiért érdemes.
3. Van olyan hely a Kubatov listán, amiért el kell vállalni.
4. Van annyira vak, hogy nem lát.
5. Van annyira hitű, hogy semmi sem érdekli -- még a szakmai, tudományos tisztesség sem.
Mert egyébként tisztességes ember erre nem kapható.

Varga Éva írta...

PuPu, nem hiszem, hogy pont ezt ne tudnád, de azért ideírom, hátha lesz róla véleménye másnak is:
ezek nem feltétlenül és kizárólag a pénz elvesztése miatt nem tesznek semmit, ami arra vallana, hogy maradt bennük még valami abból, amit jóerkölcsnek hívnak.
Hanem azért, mert a felcsúti vályogvityillóban, mikor tesztelésre jelentkeztek, a capo da tutti minimum két tulajdonságra szűrte őket: egyik a feltétlen "lojalitás"(=szervilizmus), a másik pedig a sunyiság. Aki a kritériumoknak megfelelt, az maradhatott csak.
Vajon ki merne magának ebben a közegben társat keresni ahhoz, hogy előre eltervezzék és megbeszéljék, valamire nemet mondanak?
Senki, mert a rendszer úgy van kitalálva és megalkotva, hogy nem tudja a másikról, tán még a mellette évek óta ülőről sem senki, hogy amit bizalmasan mond, vagy mondana neki, nem jut-e el azonnal valamelyik, erre rendszeresített, magasabb rangú spiclihez. Aki aztán beindítja a zsarológépezetet.
Nem a pénz elvesztése a legnagyobb fájdalom - bár kétségtelen, hogy sokat nyom a latban az is -, hanem az, amit vele és a családjával művelnének, ha kiderülne, hogy egy kósza gondolat erejéig önálló(gerinces?) akart lenni ....
Így kell nézni őket.
Azt nem mondom, hogy sajnálni valók, sőt, remélem, mind felelősségre lesz vonva egyszer, de lássunk tisztán!
Ma, öngyilkos hajlam nélkül, a miniszterelnök rabszolgái nem kelhetnek fel rabszolgatartójuk ellen.
Lehet, hogy eljön az az idő is, mikor igen - én egyébként kétlem, ez a nép, ország nem ilyen típusú -, de most biztosan nem történik meg.
Ha valaki mégis megteszi valamikor, az nagyobb tett lesz majd, mint az ellenzék összes eddigi megmozdulása, mert az fogja jelezni, hogy a Rubiconhoz értünk.
De ez még messze van, még akkor is, ha Ángyán József - aki vagy lovon ügetett eddig a gyalogló rabszolgák mellett, vagy igen jó a szeme -, már meglátta a folyót ....
Vica

Rebeka írta...

Az az érzésem, hogy SP azt sem tudja (vagy tudta) mi van a doktori disszertációjában, mert egy mondatot sem írt abba. Mások írták, talán azok akik azt elbírálták? Van egy betegsége, ami alkalmatlanná teszi bármilyen írásmű elkészítésére. (Ezt nem én találtam ki!) Szégyellem, hogy beigazolódik ez itt a gerinctelenek, meghunyászkodók, talpnyalók országa! Kíváncsi lennék, mi a fenét taglalt a bizottság több mint 1000 oldalon keresztül, ha nem merte leírni a megállapított plágium mellett, hogy az államelnök fosztassék meg a doktori címétől. Elszomorító és hányingerkeltő ez az egész!

Névtelen írta...

SP azért nem mond le, mert nem mondhat le. Neki kell előmelegíteni a bársonyszéket, míg megérik a helyzet arra, hogy az utódja elfoglalja, aztán csak az kell, hogy elég vastag legyen a Duna jege, hogy ne szakadjon be egy békemenet alatt. Megalapítják az Orbán dinasztriát.

MoonRiver írta...

A SOTE valóban kiállította magáról a bizonyítványt. Ne legyenek illúzióink, a MOSTANI rektor is, hiszen a jelenlegi bírálók a jelen korban élnek. Azaz, nem Schmitt idejében volt az egyetem (vagy TF) egy nulla erkölcsileg, hanem ma is.
Azt mondanám a gyerekemnek, erre az egyetemre neked nem kell jelentkezned.

Hidas írta...

Érdekes, hogy a bizottság annak a Dr Réthelyi Miklós NEM miniszterének küldte meg a jelentését, aki korábban a SOTE egyik Tudományos Doktori Iskolájának volt a vezetője. Ami összetartozik, az össze is nő.

Éva Benay írta...

Guttenberg akkor mondott le, amikor a botrány kipattant, és nem akkor, amikor már hónapok óta gyűrűződtek körülötte a hullámai a botránynak. Demokráciában ugyan is így szokás! Ha akkor a vizsgálat kiderítette volna, hogy még sem igaz a plágium Guttenberg esetében, akkor biztos, hogy nagy nyilvánosság előtt kérnek tőle bocsánatot, de a miniszteri széket, akkor sem kaphatta volna vissza, mert valamilyen formában besározódott. Demokráciában, ez is szokás!
Orbánisztánban, viszont van Josip Tot, Kaya Ibrahim, és ha más nem, akkor egy egyetemre is rá lehet verni a balhét. Van kifli lopó szóvivő, és egyéb nyalánkságok.
Persze figyelmeztetni kell azembereket, hogy ezek a dolgok, csak egy bizonyos szint felett megengedettek. A hajléktalan, akinek már a lakását is sikerült elvenni, az az utcán élésért is börtönbe kerülhet, ahogy a 15 éves gyerek is, ha egy csokit csen el a közértből. Tehát, azért még vannak törvények, meg van erkölcs is, csak nem mindenkire vonatkoztatva. Persze vessen magára, aki ebben a kormányban az erkölcsöt keresi!

kogito írta...

Nekünk nem csak Suttyó Plagink van, hanem egy Münchausen-tankönyvünk is íródott, íme:
http://www.kormany.hu/download/0/60/80000/NagyReformkonyv-teljes_HU.pdf#

Amikor elkezdtem olvasni, annyira elfogott az undor, hogy pár oldal után abbahagytam.
Ez a fideszes maffiacsalád leválthatatlan lesz. Akármennyire is győz az ellenzék (ha győz egyáltalán), ők kinyilatkoztatják majd anno, hogy nyertek és ezzel lezártnak fogják tekinteni az ügyet., mint Sitt Pityi Palkónál. Még az "égi" hatalom földi haszonleső csuhásai is hathatós segítséget fognak nyújtani ennek a söpredéknek. A sok birkának majd teleprédikálják a buta fejét és ők boldogan ikszelnek az elmeháborodottra és díszes bandájára.
A magyarok nagy része tényleg genetikailag alattvaló, by Kertész.

Babi néni írta...

Szeretném pontosítani: ez nem a SOTE, nem is a szintén beolvadt HIETE (egészségügyi főiskola) bevett gyakorlata. Utóbbin még egy szakdolgozatnál is követelmény volt mindaz, ami hiányzik a TF-s kisdoktoriból.

Ezzel szemben a volt főnököm lányának a tf-s diplomáját négyen írtuk: egy szlovák lány írta, az országos fordítóiroda munkatársa fordította, a főnököm cizellált rajta egy kicsit, és én legépeltem...