2014. február 2., vasárnap

A JÉGMEZŐK LOVAGJA

Hajdan a német lovagrend elleni harcban, a Csud tó jegén 1242-ben, mikor minket aktuálisan éppen a tatárok püföltek, hatalmas győzelmet aratott Alexandr Nyevszkíj herceg.
Film is készült az eseményről, Eisenstein forgatta, és bár a filmet a Molotov-Ribbentrop paktum után levették a szovjet mozik műsoráról, a második világháború kitörése után ismét játszották, hogy lelkesítsék a háborúban álló országot.

Sajnos a honi lehetőségek korlátozottabbak, mint Eisenstein lehetőségei voltak, így csak a youtube-on találhatunk művészi alkotást a Mi Hercigünk, I. (Enyveskezű) Viktor csatájáról a nagy magyar jégmezőn, az utókor zokogva sirathatja majd a kihagyott nagy lehetőséget.
El kellene gondolkodni azért, azon is, hogy Andy Vajna miként is képzeli helyét és szerepét a magyar filmművészetben, hiszen már este van és még mindig nincs nagyjátékfilm a magyar történelem e hősi fejezetéről.
Így aztán a mi filmünk arról szól, hogy Történelmi Személyiségünk megérkezik a Belügyminisztérium elé, kiszáll a Lemezárugyár által készített mikrobuszából, majd eligazítást tart a válságstábnak, azzal a tollal jegyzetelve, melyet az árvíz során is használt.

Olyan toll lehet ez is, mint a NASA által az űrhajósok részére milliárdos költséggel kifejlesztett golyóstoll, mellyel lehetett írni fejjel felfelé és lefelé, vákuumban és túlnyomáson, ami helyett az elmaradott oroszok ceruzát használtak.
Ez a toll a víz minden halmazállapotával megbirkózik, tengerben, folyóban, jégen, gőzben lehet vele írni, habár azon erősen elgondolkodtam, hogy mi a francot is kell azon jegyzetelni egy miniszterelnöknek, hogy ónos eső esett az ország egyes részein, de hát vagyok én egy olyen poliészter, vagy mi is, mint a Mi Fényességünk?


Ami igazán érdekes volt, az két dolog: az egyik, hogy Pintér az uralkodót „Elnök úr” megszólítással tisztelte meg – Áder helyében elkezdeném csomagolni a cuccaimat.
Másik pedig az, hogy a tájékozott miniszterelnök érdeklődött: Na, hogy állunk a viharral?
Namármost viharról szó sem volt, ellenben az egész ország az ónos esőtől tartott, merthogy ez egy roppant kellemetlen természeti jelenség, a lehulló eső azonnal megfagy a földön, az utakon, a fákon, így aztán közlekedni nehézkes és előfordulhat, hogy a fák nem bírják a rájuk fagyott jég súlyát, és a faágak letörnek.
Mindenesetre, aki nem tudja megkülönböztetni az ónos esőt a vihartól, attól sok minden kitelik és kétséges, hogy meg tudja-e különböztetni az atomreaktort a kerékpárja dinamójától.


Ami azt illeti, sokat változott a világ, mióta felcseperedtem.
Annak idején az ónos eső nálunk, a Nyolcházban, házmesteri szintű probléma volt, a kollektív védekezést Veres bácsi, a házmester irányította, aki összehívta a válságstábot (Veres néni meg a Szászik Évi) és elrendelték a közlekedési útvonalak szórását.
Az összes járdát vödörből felszórták hamuval, később homokkal, nem is esett seggre senki, hiszen az okosabbja még egyéni védőeszközöket is alkalmazott: a cipőjére kívülről is zoknit húzott, úgy adta elő a kűrjét, és két beugrós libellével be is ért a munkahelyére.


Ma más a világ, leesik tíz ceti hó, akkor megáll az élet, jön egy ónos eső, akkor a Videoton-eleganciával öltözött miniszterelnök hajnalban összehívja a bölcsek tanácsát és intézkedik, felveszi a harcot a természettel, legyőzi az ónos esőt, megelőző intézkedéseket rendel el az esetlegesen támadó mamutok és jegesmedvék ellen, sőt – biztos, ami biztos – a pingvineknek is elküldi a hadüzenetet.
Kampány van, felfújja hát a problémát, mint őseinek lókupec ága a lovat, egy kifúrt nádszálat a seggébe dugva - majd eladja neked, mint táltost.
És még ez az ember képes politikai ellenfelei ellen bohócplakátokkal kampányolni – tényleg tükörbe kellett néznie éppen, mikor ezt kitalálta.


Az ország tele van problémákkal, ezen a télen már kilencven körül van a kihűlés miatt bekövetkezett halálesetek száma, de miattuk, még egyszer sem ébredt korán a miniszterelnök.
Viki bohóc előadása valószínűleg jó visszhangot kap a kormányzati munkát elemzők jelentéseiben, és bizonyára van egy-két unatkozó budai úriasszony, aki el van ájulva ettől a hihetetlen felelősségtudattól, de Mari néni a faluszéli házacskájában csak legyint: cirkusz ez már megint, én meg cipelhetem a hamusvödröt!


Orbán meg a vékony jégen tovább járja szépen koreografált táncát, topog ide-oda, mint liba a jégen, míg csak be nem szakad alatta a jég.
Addig azért elszórakoztat még bennünket egy-két mutatvánnyal, de túléljük.
Ő – politikai értelemben - nem biztos…
Néha eszembe jut Bős-Nagymaros ügye is, amikor egy tudományos-gazdasági kérdésből hirtelen politikai kérdés lett.
Ezzel párhuzamosan szokott eszembe jutni a népi bölcsesség: ki miben vétkezik, abban bűnhődik.
Meglátjuk…

:O)))

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ma délelőtt olvastam a net-et, hogy egy férfi Mezőkövesden ráment egy befagyott tó vékony jegére és az beszakadt alatta. A férfi a vízbe fulladt. Férfi, Mezőkövesd stimmel. Aztán tovább olvastam de nem ő volt az.
El volt rontva az egész napom.

stefán írta...

Nekem az tünt fel hogy nézem a tévét és szokatlan sárga csikban jön a szöveg hogy országos piros riasztás meg ilyenek,hogy senki ne mozogjon! Nem azt mondták,hogy lehetőleg mindenki szorjon amit csak tud,homokot sót vagy hamut,már ha van neki!De erre kellett volna biztatni a gépesitett ármádiát hogy most mutssák meg azt a nagy téli felkészültséget ,amit annyira hirdettek és essenek neki az utaknak!Ami a blogodat illeti fenomenális!Azt érzem hogy többet használnak az irásaid a baloldalnak mint egy nagygyülés! Szivből üdvözöl:Stefanides.

Zsuzsanna írta...

Pupu Kedves, kiröhögtem magam, most kell mennem aludni és nem olvasni tovább az „eseményeket”.

útkaparó írta...

A Nagy Balf@sz mindenhez való hozzáértése lenyűgöző. Hogy miket tud kérdezni, abból ez világosan látszik. Legyen az árvíz, vagy hóvihar, netán ónos eső, neki ott kell lennie a dolgok megoldásánál.
Persze, nagyjaink mindíg a katasztrófák aranyerén szokták tartani a kezüket, emlékszem, a Nagy Tiszai Árvíz (1971)idején Kádár Elvtárs meglátogatta a védelmi törzset az OVH (Országos Vízügyi Hivatal) központjában, csendben végighallgatta a rangidős mérnök jelentését a helyzetről, amit a falméretű, a teljes Kárpát-medence vízgyűjtő területét ábrázoló domborzati térkép előtt adott elő. Ezután azt a kérdést tette fel, hogy eeetársak, mi dolog az, hogy a térképen nincsenek feltüntetve az országhatárok?! Megfagyott a levegő egy pillanatra, de a válasz nem késett: azért Kádár elvtárs, mert a folyók nem ismerik az országhatárokat. Ezzel a dolog be is fejeződött.

útkaparó írta...

Bocs, az évszámot elírtam, 1970 volt, (hú de régen...)

dmolnar írta...

:0)

Névtelen írta...

Kedves Pupu!

Egyetlen dologban nem értek egyet Veled: valahol a vége felé azt írod:
"Orbán meg a vékony jégen tovább járja szépen koreografált táncát, topog ide-oda, mint liba a jégen, míg csak be nem szakad alatta a jég" - szerintem itt nem libára, hanem pávára gondolhattál.
Egyébként ma (is)hoztad a "formádat", még jól szórakoznék is rajta, ha nem lenne a helyzet olyan elkeserítő, (elég reménytelennek látom a "korszakváltók" bénázása miatt).

Szép napot kívánok Neked és az erre járóknak:

Vöröskarom

Civil48 írta...

Mit lehet ezen nem érteni? Megint győztünk!
Én, azt nem értem hogy miért beszél valaki viharról, ha ónoseső esik, miért olvassa azt papirról, és azt is akadozva? Hiába no,ezek az elemek, - mármint a légköri elemek.

Volt olyan kisváros, ahol nem engedték ki a környékbeli buszokat a "vészjelzés" miatt. A beérkező távolsági busz vezetője(kisvállalkozó a volánnál) viszont mondta a forgalmistának,hogy menjen be nézze meg a "viharjelentést", aztán "megszökve" levezetett kétszáz kilométert minden csuszka nélkül! Az autópályán egyetlen sószórót sem látunk! Igaz,jeget sem!
Jó érzés volt, legyőztük az "elemeket"!

emberi méltóság írta...

Vöröskarom 8:48
Neked is szép napot és a közelgő Valentin ünnepre egy szakajtó veres rózsát, tulipánt, gerberát és liliomot :-)

Cereus írta...

Azt azért már látni kell, hogy Orbán Viktor "útmutatása" nélkül semmiben nincs megoldás, sőt ónos eső sincs.

Névtelen írta...

Drága Pupu! Imádom a szövegeidet, már esténként nekiesek, aztán reggel a kávé mellett csalódottan nézgélek, hogy nincs új...
De most ebben a jégmezők-ben "kifúrt nádszálakról" írsz, holott én úgy tudom, hogy a nádszál eleve lyukas. Vajon?

hello írta...

Drága PuPu, mi nagyon díjazzuk, mert pontosan értjük, amiket és ahogyan írsz, csak 1 baj van.
A mi közös kedvencünk, no meg a propagandastábja sajnos nagyon is pontosan belőtte, hogy édes honfitársaink nem jelentéktelen hányadának az agyi befogadó és értékelő képessége hányadán is leledzik. És AHHOZ igazítják, mérik O.V. szerepléseit, megszólalásait stb. Ettől aztán nem csak egynémely budai úriasszony kap lelkendező szívdobogást az ilyen magánszámaitól, hanem mások is, akik szerényen háttérbe húzódtak ott, ahol a gógyit osztogatták. Így nincs mivel felismerniük mindazt, ami nekünk itt a Napnál világosabb.

PuPu írta...

Nádszálszakértés:

http://www.mozaweb.hu/course/termeszet_6_2/jpg_big/t6_132-3.jpg

:O)))

Névtelen írta...

Kedves Pupu!

Bocs, hogy ide írom, de a szavazással kapcsolatban lemaradt egy energia termelő lehetőség.
Az energia hatékonyság fejlesztése, ami még sok munkahelyet is csinál.
Mert hát az is energia ami nem megy ki az ablakon. És még ha nem villamos energiát takarítok meg hanem mást, akkor is pénz marad a zsebben amiből ki tudom fizetni a piacról vett villamos energiát.
üdv.
Miklós

nádtippan írta...

Itt is érdemes tájékozódni!
http://www.mentűszikárabbannágyakárabb.hu

etele1 írta...

szóval orbán alatt beszakad a jég...

de tudod mi kell ahhoz pupu, hogy a jég beszakadjon? meleg...

márpedig kedves pupu, idehaza a liberális hozzáállás jeges fuvalata szilárditja orbán talpa alatt a jeget, már pedig ha elég vastag a jég, egész nukleáris üzemanyag szállitó szerelvények rámehetnek, trafik hegyeket lehet erre a biztos talpazatra épiteni.

ma kuncze gábor ki is tért erre az egyenes besédben: "bele kell táplálni az emeberekbe a hitet"

szegény nem látj, hogy a lberálisokranem azért nem szavaztak, mert rossz a brand-jük. attl hogy a liberális pártot ánevezték MSZP-re, ugyanazzal a hozáállással ugyanoda fognak eljutni ahova egyszer már sikerült.

útkaparó írta...

Tudom, hogy más, ha az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik, de mintha a lyukas nádszál kérdése még nyitva lenne.
A nádszál tényleg lyukas, de bizonyos távolságokra "csomók" vannak rajta-fajtától függ a távolság-és ezt a csomót át kell fúrni ahhoz, hogy elég hosszú fúvócsövet kapjunk egy kehes gebe felpumpálása céljából.
http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Riet_ligula_Phragmites_australis.jpg
Jut eszembe Debreczeni József, aki már sok évvel ezelőtt balkáni lócsiszárnak nevezte a patát (nem ló-, hanem szocio-) abban a foglalkozásban napi rutin a kólikás-kehes-vak-lovak tuningolása.