2014. február 3., hétfő

ÁRFOLYAM

Háromszáztizenötért adott ma egy €urót fatornyos kis falunk pénzváltója.
Ránéztem a táblájára, elszörnyedtem.


Persze nem mindenki ilyen ijedős, mint én, mert például a szabolcsi faluszélen a düledező kunyhóban, abban az egy szobában, a tizenkét emberből, akik ott álmodnak maguknak egy boldogabb jövőt libasülttel és vöröskáposztával - nopláne, két rántotthús között egy harmadikkal - azokat az árfolyammozgás problematikája hidegen hagyja, túlnyomó többségük azt sem tudja, hogy az árfolyamot eszik, avagy isszák.

Igazság szerint magas ez nekik, mint álmaik libájának a farzseb, de ez nem is csoda.
Csoda az, hogy még nem estek el a nagy rezsiharc mezején, merthogy a rendőr nem adja vissza nekik a kerékpárjukra kötözött fa miatt kiszabott bírság tíz százalékát és a bíró sem enged el tíz százalékot a büntetésükből, melyet a falopásért kaptak, mikor be akartak fűteni a kispurdéknak.

Ha beljebb megyünk a faluba, akkor ott áll Mariska néni a kiskapuban, és ha rákérdezel erre az árfolyam-problémára, akkor – hangulatától függően persze – vagy legyint egyet, vagy felemeli kicsit a hangját – talán, hogy még Orbán Viktor is értse – és kifejti, hogy neki a nyugdíját emeljék, ne az árfolyamokkal meg a részvény-hozamokkal idegesítsék, őt az nem érdekli.
A városban Olgica a könyvelésből sem megy a falnak a hír hallatán, hiszen nincs neki idén pénze arra, hogy külföldön nyaraljon, még az is kérdés, hogy egy hetet ki tud-e majd szorítani a költségvetésből a Tisza-tó valamelyik alacsonybérű nyaralócskájában a két gyerekkel, oda meg jó a forint is, feltéve, ha van.

Akinek jobban megy és a pénzét nem tartja elővigyázatlanul bankban, vagy – uramatyám, mecsoda felelőtlenség – takarékszövetkezetben, hanem biztonságosan, otthon a párnacihában, valamilyen nyugati valutában, az viszont boldogan végzi a fejszámolási műveleteket:
Aszongyahogy, hogyaszongya, vettem az eurót kétszázhetvenötért, most háromszáztizenöt, a különbség negyven forint aranytalléronként, tízezer euróval számolva nyertem idáig négyszázezret, de még nem realizálom a hasznot, lesz ez még jobb is.
És elspekulál: ez a bekattant enyveskezű maffiózó azt jövendölte, hogy az eurónak annyi, még szerencse, hogy már akkor sem nézett ki túl egészségesnek, jóllehet, akkor még nem is lengette a nyelvét, mint mostanában.

Sanyi, aki a műanyag vállfák helyiérdekű császára, melyeket Angela népe számára szállít, minden nap kétszer körbemegy kocsijával a pénzváltó előtt a körforgalomban, mert jót tesz a lelkiállapotának, ha azt látja a táblán, hogy a műanyag vállfáin (fából vaskarika, ugye…) lesz egy kis extraprofit és ehhez mégcsak offshore céget sem kellett gründolnia.
Isten tartsa meg Viktort, gondolhatja, mert nem tudja, hogy sem Néró, sem Caligula barátjának lenni nem jelentett életbiztosítást.


Viszont azért akad ezzel az árfolyammal egy kis baj - nevezetesen az, hogy mindenért, amit külföldről szerzünk be, ezentúl jóval több jó rénusi magyar forintot kell fizetnünk, mint eddig fizettünk.
Aki kitalálja, hogy ezt a differenciát ki fogja megfizetni, az nyerhet itt egy kötelet, melynek egyik végén Kövér házelnök, másik végén meg Mesterházi pártelnök képe lóg, meg kap hozzá egy ollót is, hogy ne essen csorba a pártsemlegességen. 


Hogy Mesterházy hogyan tudta magára húzni ezt a Rétváry nevű cerkófmajmot, az maga a rejtély, ennek az első mondata után kellett volna javaslatot tenni, hogy milyen szívességet tehet elnökén keresztül a Szocialista Pártnak, majd utána hagyni, hadd pattogjon - majdmegunja.


Hogy honnan szedi Orbán ezt a sok gusztustalan csicskást, a fene se tudja.
Lehet, komplett fejvadász-cégek válogatják neki a sűrűbeszédű idiótákat, de ezekkel vitatkozni hiba.
Amikor mondanak valamit, akkor legyinteni kellene és mosolyogni: Hát mit mondjon szegény? Azért a sok pénzért dicsérni már csak nem dicsérhet, nem igaz?
De érdemben leállni velük vitatkozni, az hiba, az Összefogás versenyzőinek nem arról kell beszélni, amiről a Fidesz beszélni akar, hanem a saját mondandójukat kell eljuttatni Battonyától-Nemesmedvesig, mindenkihez, mindenhová.


Például azt, hogy minden energiahordozó drágább lesz, merthogy te, kedves választópolgár a fizetésed forintban kapod, és minden, ami forog, pörög, brummog és mozog, az drágábban fogja ezt tenni.
És ezen az se változtat, hogy a gázszámládon sárga mezőben egy szívecske lesz, „Viktor szeret téged!” felirattal, alatta pedig az, hogy mennyivel verték át azt a bánatos fejed január óta, merthogy azt az árdifferenciát meg fogod te fizetni, ha nem is mindenképpen a gázszámla rendezésekor.
Majd fizetsz, ha a pék emeli a kenyér árát, a sofőr a szállításét, a kereskedő az import-áruét, a bank a számlavezetési díjat – vagy kitalál valami új fizetnivalót.
És fizetsz majd azzal, hogy a várólisták hosszabbak lesznek, hogy a boltok árukészlete csökken, fizetsz, ha el akarsz utazni az Adriához, vagy sízni Ausztriába, vagy bárhová.


Száz szónak is egy a vége, mondjon bármit is a feltörekvő piacokról, meg a szegény, korlátozott hatáskörrel rendelkező miniszterelnökről Vikkancs, a lényeg mégiscsak az, hogy a nemzetközi piac beáraz minket, és a megítélésünk talán leggyorsabban nemzeti valutánk árfolyamából következtethető vissza.
Arra pedig a kormánynak igencsak nagy hatása van, emlékezzünk csak vissza, mikor Szijjártó és Kósa kis bennfentes spekuláció ügyében bedöntötte a forintot.


Nem lesz elég a farkasok elől menekülő szánból kihajítani Matolcsyt, különösen így, hogy a magyar gazdaság gebéje vágtára már nemigen képes, éppenhogy csak poroszkál.
Most még mindenki várakozó állásponton van, hátha a választás megváltás is lesz egyúttal, de ha nem, az Úr legyen nekünk irgalmas, mert a pénzvilág ezt a tudatállapotot nem ismeri, mehet az ország békemenetben, diadalmas léptekkel a pusztulatba.


Addig is reménykedjünk, hogy a forint árfolyama nem emelkedik tovább – egyelőre.
Aztán majd meglátjuk.
Államcsődöt még úgyse láttunk – hátha dús haja, karcsú dereka és nagy mellei vannak…

:O)))

18 megjegyzés:

talalom írta...

Pupu! Nekem az államcsőd legyen olyan tenyérbe illően kisseggű, kék - legfeljebb zöld - szemű, mosolygós tünemény.

hefter írta...

Na, megint magamra öntöttem a kv-t! Pedig hányszor megfogadtam, hogy pupu-ságokat nem olvasok reggeli közben.

Unknown írta...

Pedig érdemes! Nert ha mindenki ezt olvasná Vityánk hangzatos hazugságai helyett, már rég kiborítottuk volna a bilit. Egyenesen Nemzeti büszkeségünk fejére. Akkor talán a HÍVŐK is megértenék: milyen naagy sz@rban vagyunk. A "farkasfalka" nem fog megelégedni egy Matolcsival...

hefter írta...

Érdemes, csak nem a kávézás alatt, mert megfulladsz a röhögéstől, plusz takaríthatsz is!
Aztán jöhet az "Örölünk, Vincent" is.

útkaparó írta...

Ne álmodozzatok bakker, az államcsőd az a dúsmellű stb, akinek csak éppen lukja nincsen! Aztán mélyhangú vízimadarak!
Komolyra fordítva a szót, állandóan az forog a fejemben, hogy miféle banda vagyunk mi, az a sok aljasság, amit tesznek velünk nem elég arra, hogy emberek módján az utcán ordítsunk, hogy elég. A lenézett törökök (mert ugye mi turulbanszületettek mindenkinél különbek vagyunk) néhány kivágni akart fa, meg újjáépíteni akart régi épület miatt utcai harcba mentek a hatalommal, mi meg itt birka módján kussolunk, sőt, de pláne, békamenetbe tömörülünk, hogy kiálljunk a rajtunk erőszakot tevő patán (copyright by Váncsa István). Érti ezt valaki? Lesz ebből gengszterváltás?

morzsi írta...

Baloldaliként nem hiszek a bal oldal erejében. Annál inkább bízom Egyeske féktelen buta fantáziájában, mert ahogy Chandler írta: nincsen annál halálosabb csapda, mint amit az ember saját magának állít!...
Ez addig nem nyugszik, amíg ki nem csinálja magát.
PuPu írod, hogy van egy fejvadász cég amelyik szállítja a szolgalelkű, és legfőképpen tanulatlan "kádereket" akik aztán szépen illeszkednek a többi fogaskerék közé. - Mi lehet a kulcskérdés a vizsgán? Hogy ki tudja megmondani mi a különbség a törvényszék meg az árnyékszék között? meg ilyesmi?

öreg néne őzikéje írta...

Varszegi Szilard 7:18
Tudod a vallásos emberek, - azaz a HÍVŐK - már régóta nagy csendben azon is elmélkednek, miképpen nem terhelnék túlzottan a hitből fakadó lelkiismeret fundamentumaival - a NEM HÍVŐKET.
Majtányi László:
"...mert huszonöt éve, hiába is beszélünk, hiányoznak a politika morális alapjai."

aratómunkások előnyben írta...

Bloggazda!
Akinek sikerül felhízlalnia az államháztartás gebéjét, az elnyerheti álmai Dulcineajának kezét :-)
Csak tudjon vele mit kezdeni...

Névtelen írta...

Kedves Pupu!

Naponta olvasom blogodat és sírva nevetek vagy fordítva. Mindegy! Nem akarok ezerszer ismételt dolgokat írni a vezírről és nyájáról, azt Te már sokszor megtetted. Most egy nagyon lényeges dologra hívnám fel a figyelmet! Államadósságunk kb. 40%-a devizában van, ergo a forint romlásával a tőke és kamat terhek is nőnek. Utóbbi akár évi 10-40 milliárd forinttal is, árfolyamtól függően. Ezt valahonnan be kell szedni. Majd fizet a nép mint a katonatiszt.

Üdvözlettel: Attila

Névtelen írta...

Pupu blogja most is fenomenális, mint általában, illetve mindig.:-)

Útkaparó kommentelőnek: én is állandóan ezen rugózom, ezt forszírozom, hogy meddig még,meddig bírják az emberek?!

helena

promenad írta...

A magyar különleges állatfajta : birkább a birkánál..
Adynak volt igaza,amikor azt írta,hogy : " Verjed Isten,verjed !"

MoonRiver írta...

Itt csapkodok éppen bő egy hete, hogyan lehetnek ezek az "Összefogásék" ennyire balfácánok, ezzel az idétlen kötelezéssel, meg a félrehallottam szöveggel. Azon minutumban postázni kellett volna visszakézből Orbán összes csicskásának, hogy előbb Kövér urat kérdezzék, ő hintette szét azt a magot, ami úgy tűnik, már mindenféle oldalon termékeny talajra hullott. És most erről bőven szóltam, erről sokkal rövidebben kellett volna és kész. Most ezt elszúrván lehet magyarázkodni napestig április 6-ig. Tisztára pancserek!

hello írta...

PuPu, kérlek, államcsőd-ügyben ne fesd az ördögöt a falra, mert ezek a qrva nagy szakértelmükkel + a kuszaszemű aranykáderükkel még képesek azt is előidézni!
Akkor pedig babazsúr volt mindaz, amit eddig átéltünk ahhoz képest, ami abból következne!


Névtelen írta...

Kedves Útkaparó!

Szerintem egyszerű magyarázata van annak miért lapul a nép.
Az állatvilágban is van olyan, hogy a préda menekül és csak akkor támad ha sarokba szorul és nincs más választása. Magyarország az unió olyan tagállama, ahonnan egy kövér gázzal egy lendületből mehetsz Londonig. Ez a szerencséje ennek a kormánynak, hogy akinek nem tetszik ami történik az a könnyebb utat választja. Nem lőnek senkire a határon. És ez a tragédiája is ennek az országnak mert a gazdasági potenciáját veszíti el ha a szakembereink zöme számára élhetetlen az ország. Törökországból gyanítom nehezebb eljutni iratok nélkül még Magyarországra is.
Én 55 éves leszek az idén és brutális 4 évet éltünk át. Magam is úgy gondolom, hogy Magyarország érettségi vizsgája lesz a 2014-es választás. Megmutatja majd, hogy ez az ország érett-e az unió értékrendjére. Ha az ország ezen a vizsgán megbukik, akkor magam is a korom ellenére azt kell gondoljam, hogy rossz helyre születtem. Akkor nincs tovább időm kísérleti egérnek lenni ebben a "kísérleti laboratóriumban"
Üdv.
Miklós

Névtelen írta...

Orbán 2014-et a rezsiharc évének tüntette fel. Ha ez normális, akármi legyek. Ha ez mindennel harcolni akar, harcoljon a Bem apóval. Üdv: Gergely

pleinair írta...

Ez a minden hájjal megkent Vikkancs újabb módját eszelte ki az érzelmi húrok pengetésének. Repertoárját a személye iránti sajnálatra, együttérzésre ható, szívszaggató dumákkal bővítette.
Ő "csak egy szegény, korlátozott hatáskörrel rendelkező miniszterelnök", akit vállán az ország gondjával, gyötör a magány. Mostanában mesélte, milyen kegyetlenül verte az apja ártatlan gyermekkorában.
Kitárulkozik, hadd lássuk, hogy ő is csak egy szegény, sokat szenvedett, gondterhelt ember.
Nem lehet az ő népe olyan kicsinyes, hogy ezeket hallva sajnálja tőle összelopkodott vagyonát, meg azt a kis örömöt, hogy gyerekkori álmát, hobbiját megvalósítsa. Ennyi már csak jár egy szegény, boldogtalan miniszterelnöknek.

útkaparó írta...

Kedves Miklós, /febr.4. 22:51/
Igazad van, amit írsz, egy ok a sok közül, amiért itt birkamód viselkedik a nép.
A mai (febr.5-i) PuPu bejegyzéshez írtam, de ide is befér, hogy valami igaza volt a Friderikusz-Magyar-Bruck beszélgetésnek is tegnap este az ATV-n, minek során arról volt szó, meddig, miért viselkedik így, ahogy a magyar választópolgár.
Nem volt valami lelkesítő, amit mondtak.

Névtelen írta...

FORINTOS JANCSI MEGSZÓLALT.