2014. szeptember 17., szerda

MELYIK OLDALON ÁLLSZ?

Mert ha úgy gondolod, hogy a baloldalon, akkor igen nagy bajban vagy egykomám, rengeteg oknál fogva.
Valahogy úgy áll a helyzet, mint az egyszeri faluban, délben, mikor az átutazó megkérdezte: hát ebben a faluban miért nem harangoznak?
Ezer oka van annak, mondta Józsi bácsi.
Hát mondjon egyet! - így a bánatos utazó.
Hát például nincs harang, mondta a helyi viszonyok ismerője, és szomorúan mosolygott.

Valahogy így vagyunk ezzel mi is, akik a politikát hobbiból vagy hivatásból adódóan figyeljük, lassan már nagyítóval keresgéljük egy vállalható, vállaltan baloldali párt nyomát, de nemigen találjuk.

Hosszú út vezetett idáig, huszonöt évig botorkáltunk rajta, néha-néha felcsillant valami kis remény, aztán valamelyik magát baloldalinak hirdető politikus boldogan lepisilte a fellobbanó lángot, majd némi sistergés után várakozhattunk ismét, új reményre, bánatosan.
Orbán elérte a célját, a baloldal politikai szervezetei gyakorlatilag megsemmisültek.
Merem remélni, csak átmenetileg, mert a szervezeteket ugyan meg tudta bénítani, de a társadalmi körülményeket, melyek szükségszerűvé teszik a baloldali politizálás létét, nem tudta felszámolni, sőt, inkább még rájuk is erősített.
A mai pártpalettán valódi baloldali párt nincs, habár a választó azt hiszi, hogy van ilyen, és a saját szektáját ruházza fel az igazi baloldaliság illúziójával.
Egyáltalán ki a baloldali?
Mit jelent ma a baloldaliság?
Baloldali egy párt csak attól, hogy baloldalinak deklarálja magát?


Itt is dúlnak a fogalmi zavarok, a választó meg egyébként sem túl képzett ideológiailag, ellenben ha nem akar a jobboldalra vagy a szélsőjobbra szavazni, akkor azt, aki nem azon a térfélen ugrabugrál, automatikusan baloldalinak véli.
Így aztán baloldalinak nevezi az MSZP-t, amelyik mára már pártnak is alig nevezhető, és ami eredményt mégis elér talán, az leginkább hűséges tagjai nosztalgiájának köszönhető, akiket idáig elhozott még a lendület, de a mai állapotok között számukra sincs tovább.
Az, hogy Szanyi kapitány időnként hőbörög kicsit, meg kiadja a jelszót, hogy balra át, olyan kevés a baloldalisághoz, mint vöröshagymában az osztályöntudat.


Szokták még baloldalinak nevezni a Demokratikus Koalíciót is, pedighát nem az, pontosabban senki sem tudja, hogy milyen pártról is van szó, már ha a pártot társadalmi csoportok érdekérvényesítő gépezeteként szemléljük.
Gyurcsány azt mondja, miután Kádárt populista politikusnak nevezte: „ A baloldal gondja, hogy a saját választói szociális kiegyenlítődést és állami gondoskodást várnak, de ez a tömegigény a globális piacgazdaság keretei között nem szolgálható ki.
A baloldal ezért rendszeresen csalódásba hajszolja a híveit.”
Én meg közben arra gondolok, hogy a legfrissebb felmérések szerint már megint nyílt a szociális olló, már megint gazdagabbak lettek a gazdagok és szegényebbek a szegények, eközben a magyar demokraták egyik legértelmesebb figurája képes ilyet mondani: „Az a fajta kádári populizmus, amit Orbán Viktor nyom, rövid távon sikeres.”
Nem mennék bele abba, hogy ez a populizmus miért nem kádári, meg, hogy Kádár és a populisták miben különböznek egymástól, csak megemlíteném, hogy Kádár nem csak ígérgetett a kétkezi dolgozóknak és a falu nincstelenjeinek, mint utódai aztán, mindahányan.


Nem hiszek abban, hogy létezik egy olyan keskeny mezsgye, melyen el lehet botorkálni a jövőbe anélkül, hogy pofára ne essen az, aki úgy akar baloldali lenni, hogy a kádári kisember létbiztonság iránt támasztott teljesen jogos, és a fejlett nyugati demokráciákban sem tagadott igényeit ki ne próbálná elégíteni.
Nehéz egy lyukból egyszerre hideget és meleget is fújni, és nem lehet mindenki érdekeit egyszerre képviselni, ez illúzió, mi több, ez maga a populizmus.
A baloldal – tetszik-nem tetszik – maga a kádári kisember, a munkás, a paraszt, a kisértelmiségi, az alkalmazott, a munkanélküli meg a zsellér és napszámos.
Vagy értük dolgozik valaki, vagy nem baloldali, hanem valaki vagy valami más, ami lehet ugyan értékes, de úgy viszonyul a baloldalisághoz, mint a meleg Vichyssoice szarvasgomba carpaccio-val a krumplileveshez.
A kromplileves legyen kromplileves, ugyebár.


Természetesen elegánsabb dolog a kisujjunkat elegánsan eltartva az eszmétől különféle liberális és konzervatív irányzatokkal kokettálni, csak azt nem szabad elfelejteni, hogy a liberalizmus és a konzervativizmus is a polgári középosztály luxus-világnézete.
Könnyen liberális valaki, ha annak anyagi feltételei biztosítottak, könnyen konzervatív, ha minden nap reggelizik, ebédel, uzsonnázik, este meg vacsorázik a Costesben vagy az Onyxban.
Nem populizmus az, ha a kisembernek élhető életet kínálunk, hanem a társadalmi béke záloga.


És még így is a DK lenne a baloldal reménysége, ha a pártelnök képes lenne feladni művileg előállított álmait, és a társadalmi folyamatokat figyelembevéve tisztázná viszonyát a társadalmi osztályokhoz, rétegekhez, no meg saját magához.
De, ha az osztályharctól sikítófrászt kap az elsőgenerációs értelmiségi nagy megfelelési kényszerétől indíttatva, hát tőlem hívhatja őket bárminek - a libacsapatnak is mindegy, hogy tagjait libuskáimnak vagy ludaimnak hívod, ha a végén libasült vagy ludaskása lesz sorsuk beteljesülése.


A többi párt meg nem is párt, baloldali pártnak meg végképp nem baloldali, hiszen nem embereket képviselnek, hanem illúziókat.
Még a Kétfarkú Kutya Párt is különb mindegyiknél, az legalább jogos emberi igények (ingyensör, örök élet) kielégítését tűzi célul.
Viccpártok, de úgy kommunikálnak, mintha százezrek, milliók állnának mögöttük, holott, ha például Fodor Gábor legyűrné nyaki gerinc-csigolya meszesedését és hátrafordítaná a fejét, hat embert. ha találna maga mögött.
Viszont lehet, nem húzódna még jobban agyi ereire a meszesedés szomorú folyamata.
Az Együtt-PM javára írható, hogy meg sem próbál baloldalinak látszani, ők jól elvannak együtt, leginkább a Jávor–Karácsony duó meg a két gidájuk, Juhász és Szigetvári.
Ők Bernstein ideológiai alapjain állnak: a mozgalom minden, a végcél semmi…


Ha én azt hinném magamról, hogy szociáldemokrata vagyok, akkor azért csak megszúrnám legkényesebb testrészem, mely pedig a teveitatás optimalizálásához – az úgynevezett „two brick method” - alkalmazásához nélkülözhetetlen, a konyhában található leghegyesebb késsel.
Az esztétikailag legfeljebb a „tűrt” kategóriába besorolható buffó szégyen a magyar baloldalra nézve, és nem a testalkata, hanem emberi minősége miatt, egy ilyen ember csak arra jó, hogy egy történelmi párt utolsó maradványait a sírba lökje.
Lennének még a hajdani Munkáspárt maradványai, Thürmerrel az élen, akinek már régen éhen kellett volna vesznie egész Központi Bizottságával együtt, de ez a családirtással esne egy kategóriába, én meg humánus vagyok a végtelenségig.
Hogy ki finanszírozza a mai napig a kártékonyságát, az rejtély, mindenesetre ingyen senki nem lehet ennyire Thürmer, ugye.


Vajnai Attila pártjában lennének ideológiai tartalékok, de pénz híján állandóan akciózniuk kellene, ez meg a rendelkezésre álló káderállománnyal nehézkes, mire a tagság odarohan valahova a mankókkal és a vörösre festett járókeretekkel, addigra talán még a kommunista eszme is kivívja világméretű győzelmét.
A fiatalok között nem sikk a baloldaliság, ebben az országban egyetlen ember sincs, akinek az őse kétkezi munkás, neadjisten proli lett volna, a sok elsődiplomás grófi és bárói csemete úgy fintorog a proliszagtól, a kispolgári lét enyhe kelkáposztaszagától, mintha szarba verték volna az orrát, jóllehet, csak felmenői illatát érzi…


Természetesen eljön majd valaki, aki felvállalja a baloldaliságot, mikor annak eljön az ideje.
A jugoszláv partizánok dala fejezi ki a folyamat lényegét:  „To je nama naša borba dala, da imamo Tita za maršala.”
A mi harcunk adta nekünk Titot marsallnak, - nem Tito adta a harcot, hanem a harc adta Titot, ha érzed a differenciát, - azaz a történelem kitermeli azokat a személyiségeket, akikre az adott feladatokhoz szükség van.
Nem biztos, hogy ismerjük, lehet, hogy ma még kisiskolás, de el fog jönni, ez kétségtelen.
Nem Messiásként, hanem elkötelezett harcosként, akire majd szeretettel és tisztelettel tud nézni a kisember, akit megért, akit követni tud.


Türelem.

:O)))


35 megjegyzés:

Zsófi írta...

" a történelem kitermeli azokat a személyiségeket, akikre az adott feladatokhoz szükség van.
Nem biztos, hogy ismerjük, lehet, hogy ma még kisiskolás, de el fog jönni, ez kétségtelen."

PuPUkám, azt mi már nem fogjuk megérni!

Sajnos, amúgy teljesen igazad van!

hello írta...

PuPukám, hallottál valamit róla, várhatóan mennyire tolódik ki az általános emberi életkor kis hazánkban, hogy türelemre intesz minket?

PuPu írta...

Bis hundert und zwanzig...

https://www.youtube.com/watch?v=KgdcNaxi7RU

.O)))

Brandtné Szalai Veronika írta...

Régen "beszélgettünk". Most azonban hozzá kell, hogy szóljak a cikkedhez. Egyszerűen azért, mert minden sorával egyetértek.
Történt, -még a Horn-érában-hogy az egyik MSZP-s országgyűlési képviselő ismerősömnek (volt munkatárs) azt mondtam, hogy hagyják ki a nevükből a szocialista jelzőt. Nos, azóta csak romlott a helyzet. Gyurcsány megjelenése a politikai porondon felcsillantotta annak reményét, hogy valaki végre képviselni fogja azt az embertömeget, akik a vállukon tartják az országot. Nos, nem így történt. Te pontosan leírtad amit én úgy jellemeztem, hogy Gyurcsány elfelejtette honnan jött, és fogalma sincs merre kellene mennie, hogy a helyes úton járjon. így aztán sikerült is maga alatt vágnia a fát a bősz Kádár-ellenes megnyilvánulásaival. Ez pedig, azon túlmenően, hogy sokunkat (mint első generációs értelmiséget) egyáltalán nem sért (már mint, hogy Kádár-népének neveznek), a DK-nak okozott szavazatkiesést. V. Á-t megkérdeztem, hogy miért nem fordulnak a kistelepülések magára-hagyott népe felé. A választ le sem írom, annyira méltatlan egy önmagát valamennyire is baloldalinak valló embertől. Szóval itt tartunk. A rendszerváltók elérték a céljukat: néhány tízezer multimilliárdosért cserében lassan az ország fele létminimum alatt élhet, közülük sok százezer mély-szegénységben. És kivándorol a népből a nép fia. Az ellenzék meg a saját hasfájásával van elfoglalva. Mi meg várunk a "messiásra"?

PuPu írta...

Veronika, még néhány tízezer milliárdos sincs, talán még ezren sem lehetnek, beleszámítva a maffiózókat is - velük egyébként is nagy átfedésben vannak...
:)

Unknown írta...

Én ma azt gondolom, hiába jön el a Vezető, aki a kisemberek gondját baját akarja orvosolni. Nem fognak rá figyelni a kisemberek, mert ők a nagy emberek vezetőjét akarják követni, mert ezzel a nagy emberekhez tartozónak vélik magukat. Kár, hogy tévesen vélik mindezt.

talalom írta...

Pupukám!Borzasztó egy dilemma ez. Aki a "népből" jött, az illuziók nélkül azt is látja, hogy mennyi a szegénységben az önfeladás, a butaság - hogy egyéb, csúnya egyéni tényezőkről ne is beszéljek. Tehát aki azt mondja, hogy maradhatsz ugyanolyan buta, lusta, irigy, elég ha rám szavazol, jó életed lesz, az egyéb aljasságokra is képes. Majd én elveszem a gazdagabbtól, neked akkor jut, ha osztok, és akkor állhatsz a sorba, ha én engedem. Kijelölöm azt is, melyik sorba állhatsz: ahol a liba combját, mellét osztják, vagy ahol a lúdtalpakért, szíjas nyakbőrért folyik a harc. Ahhoz már belevaló lehetőség is kell az "okosságon" kívül, hogy a nyakabőrét ropogós csemegévé varázsold.
Kádár Jánost én az egyik legnagyobb államférfinak tartom. És nem azért, mert ne tudnám, hogy diktatúrában működött - meg is nevezték: proletár-diktatúrának, bár ezt később nem erőltették. Még csak azért sem, mert "osztott" az ő népének. Hanem azért, mert lehetőségeket adott - a tanulás, a munka lehetőségét.
Azért ehhez hozzá kell tennünk, e lehetőségek nem tőle függtek: kedvező volt a "nemzetközi konstelláció". Ami mégis örök érdeme marad, hogy a sokaság számára tette elérhetővé a polgári életet. Furcsa módon éppen a "proletárdiktatúra" tette lehetővé a magyar társadalom széles tömegei számára a polgári létet. Pedig tehette volna ő is, hogy állandóan harcol az "imprialistákkal" - meg a józan ésszel, ahogyan délkeleti szomszédunk, Csau et. tette, aki a népét sikeresen megszabadította az "adósrabszolgaságból".
Hogy mégis diktatúráról beszélek Kádár kapcsán, az nekem úgy a '70-es években ütött szöget a fejemben: miféle rendszer az, amelyikben a szerencsén múlik, hogy a hazámat egy Kádár János kormányozza, és nem egy szélhűdött Honecker. Azóta persze rá kellett jönnöm, hogy a választás sem sokkal jobb, mert a manipulációt jobban forgató Hűdötteknek még jobban ki vagyunk téve.
A baloldaliság meg külön elmélkedést igénylő téma lenne - ha éppen nem azon folyna a közbeszéd, hogy ki mennyire hülye. Szanyit bírom a vagány odamondogatásáért, de nem tudok eltekinteni attól, hogy nincs igaza. Aki Bolseviktornál "balrább" akar fordulni, az leesik a térképről.
Nekem a baloldaliság a szabad és szolidáris társadalmat jelenti, és a két fogalom egyenlő fontosságú. Csakhogy a szolidaritás nem nyálas jótékonyság, hanem a társadalom egészséges önvédelmi eszköze. Szerintem a "népet" ennek az eszköznek a használatára kell ösztönözni, amelynek a leghatékonyabb fegyvere az állampolgári, (munkás és értelmiségi, hívő és vallástalan stb.) öntudat. Aki tudatlan, az kiszolgáltatott (sokszor az is, aki magát "tudósnak" véli). És egyénileg nem megy. Hiába várunk bármilyen "baloldali" messiásra, nekünk magunknak kell/ene kiküzdenünk, hogy a mai feltételek között mégis, mi az az aránya a szolidaritásnak és a szabadságnak, ami egyrészt még ösztönzi a társadalmi teljesítményt, másrészt viszont nem "dobja a gyeplőt a lovak közé". Bolseviktor legnagyobb bűne az, hogy évtizedekre lehetetlenné tette a magyar konzervatív, jobboldali ideák kiszabadulását abból a karanténból, amibe a "keresztény nemzeti középosztály" zavarta bele úgy 100 évvel ezelőtt.

asta írta...

Ami az ideológiákat illeti óriási zavar van a fejekben.
Csak akkor lehet rendet tenni, ha kicsit egyszerűsítünk.
Van tekintély elvű ( a szélén a kül. színű diktatúrákkal) és van a liberális kormányzási mód.

Attól, hogy Kádár rendszerének voltak pozitívumai, nem lehet eltekinteni diktatúra mivoltától, amely sokkal károsabb volt hosszú távon, mint ami hasznot hozott rövid távon a tömegeknek. A hamis tudatállapot előidézésével tömegeket fosztott meg hosszú évtizedekre a reális önképüktől és ezzel az önálló létezés-önfenntartás képességétől.


A hamis tudat az egyenlőség utopisztikus értelmezéséből ered. Egyszerű ezt megérteni, ha arra gondolunk: nem születünk egyenlőnek. Ha ezt nem vesszük figyelembe, azonnal eltévedünk.

Szerintem az egyetlen valód "baloldali" gondolat a krisztusi. Most persze már látom a felhördülést:) Pedig igaz. Ha a baloldalnak azt nevezzük, amely a tömegek, a leszakadottak, elesettek, szegények stbstb. érdekeit képviseli, akkor ez az.
Modern értelemben ehhez talán a szoc. demokrácia áll legközelebb, amennyiben nem utasítja el a tőke létét = az erősebb létének lehetőségét, de az elosztásban ügyel a kevésbé erősek segítésére.
Ilyen értelemben Gyurcsány igenis baloldali. Legalábbis ő fogalmazta meg legvilágosabban a lényegét.

Diktatúrákban a manipulált tömegek csak veszíthetnek.

OBSITOS írta...

Nagyon jó az írás. Sajnos tökéletesen igaza van Pu-Pu-nak. Gratula! A hozzászólások is ülnek ,talán csak asta-val lenne némi vitám.

asta írta...

Obsitos - akkor vitatkozz:) Érdekel mivel nem értesz egyte!:)

csakafidesz? írta...

T.PuPu!
Gratulálok az íráshoz.
Summázatául csupán annyit szeretnék elmondani, hogy mivel a helyzet a korábbiakhoz képest is tovább romlott, a baloldal a maga valóságában megszünt létezni. Emiatt az egészre úgy ahogy van, kár ezentúl egyetlen szót is vesztegetni.
Kárbaveszett idő, mondhatnám!
Ezt a társaságot már csak az "ágyúdörgés" lesz képes felébreszteni. Ha ez bekövetkezne az ébredés már mindenképpen megkésett lesz.

Annak viszont őszintén örülök, hogy Gyurcsány általános megitélésében egyre közelednek az álláspontok és sokkal kevesebben remélik, hogy ő lesz majd, aki úgy 20-25 év múlva megdönti az Orbán dinasztia végtelenre tervezett hatalmát.
Ennek a tökéletes alkatmatlansága mellett idős kora is gátat szab majd.

promenad írta...

Régi vesszőparipám,hogy az ország csupán egy tucatnyi ember kezében van. Soroljam a neveket ?

dmolnar írta...

Hej, amíg azt kivárjuk....:0(

asta írta...

Cskafidesz

Mindenkinek ajánlom, elolvasni TGM cikkét... eső után köpönyeg és feltalálta a spanyol viaszt:) De azért vannak érdekes gondolatai. Pl. az, hogy a leendő "vezér" valszeg még gimnazista, vagy az sem... csak egy pajzán gondolat:)

A keserű poharat fenékig fogjuk kiüríteni, mert ezek, akiket most ismerünk, és aszerint amit bemutattak totálisan alkalmatlanok arra, hogy a feladatukat teljesítsék. Csak a már felépített rendszer legitimálására vannak.

Korábban csak két esetben történhetne fordulat: 1. egy általános gazdasági válság vagy unis összeomlás 2. Ha a jobboldal prominensei ébrednek föl és belülről konszolidálják a diktatúrába fordult rendszert ( erre nagyon kicsi az esély)

Máskülönben pedig az utódaink várhatják majd a Messiást:O)

civilhuszár írta...

Bíznunk kell abban, hogy a választók szavazataikkal meggyengítik a Fidesz maffia hatalmát. Még ha úgy döntenek hogy bárkire adják voksukat, csak a gengszterekre nem.
Az ellenzéknek meg csak az Orbán hazug ígéreteit kell szajkózni, és
emlékeztetni, hogy mi tett, tesz a civil szervezetekkel és aki a gazemberségeik miatt feljelentést tesz. Persze nem ártana egy pár fickó megleckéztetése. Mint pl. Welsz Tamás láb alól eltevőit, és akár Horváth András vegzálóit:
" Gyakran történt vele olyan, hogy amikor észlelt valami visszaélést az ügyeknél, azonnal lekapcsolták, mint egy igazi forrófejű, mindenlébenkanál nyomozót szokás a korrupt rendőrkapitányságokon. "
http://cink.hu/1000-milliardot-enged-el-a-nav-a-nagyoknak-egy-kiugrott-1460760582
A karaktergyilkosokat saját módszerükkel lehet taccsra vágni.
Orbán ellenzékében is kell hogy legyen olyan képességű duó mint Navracsicska és a Semijen.

Varjú néne írta...

Hát, édes 'asta"-m, te aztán most jól megmondtad!
A mai kormányzó jobb oldalhoz hasonlóan te is a Kádár kor diktatúráját hozod fel, ami már elmúlt 25 éve, soha nem tagadta, hogy diktatúra, ellentétben a maiakkal, akik demokráciát ordítanak, megújulást, na és ami sosem volt a sajátunk, - az összefogást.
De csak egy dolgot emelek ki mostani dolgozatodból, hogy (Kádárék) "a hamis tudatállapot előidézésével tömegeket fosztott meg hosszú évtizedekre önképüktől...stb"

Ezt olvasva, olyan boldogság öntött el, hogy majd össze pi...tem magam.
Tényleg, egy rohadt "önképe" sem volt Jani bácsinak, - de volt öt hold földje, amit senki nem akart elvenni tőle és azt az érzetet adta, hogy ő valaki. Mára semmilye sem maradt, csak az emlékei. Ma se földje, se munkája, se létbiztonsága nincs. De biztosan nézhet a jövőbe, mert ugyan a falusi körzeti orvos már évekkel elment külföldre dolgozni és senki nincs aki vállalná a körzetét, de MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT!
Ezért ugyan nem adnak tíz deka lisztet sem a boltban, de irtó jól hangzik.
Adjanak hálát a mai politikusok, hogy volt egy Kádár János, mert ma minden baklövésüket, embertelen döntésüket azzal próbálják menteni, hogy bezzeg akkor...
Igen akkor, ki mertem este menni az utcára, nem kellett félnem attól, hogy közmunkás, hajléktalan, vagy csak egy éhező család feje leüt és kirabol. Tessék kedves "asta"! kellett Neked demokrácia, a proletár diktatúra "szagos" volt, hát most lehet ennek az "illatát" szagolni...
Baráti üdvözlettel: Varjú néne

Névtelen írta...

Kedves PuPu, nekem már elment a kedvem az összes politikustól, az izmusok pedig sehol nem ugyanazt jelentik.
Az egyetlen, számomra elfogadható programja tavasszal Gyurcsányéknak volt. Azóta leírták magukat ők is.
Most egy ember van, akinek a tervei szimpatikusak, Tuareg. Kezdetnek nem rossz, és ha meglenne a tömeg hozzá, el lehetne kezdeni valamit, amiben már sokan nem bíznak.

Varjú néne gondolataival is egyetértek.

Joszi írta...

Nincs is fontosabb ma, mint keresni, ki az. Igazi Trebits.45-ben is ez volt az elso kerdesem a felszabadito szovjet katonahoz, igazi baloldali e, mert, ha nem, vissza az egesz felszabaditas.

asta írta...

Hát kedves Varju néne azt hisze rendesen félreértettél:)

Az önkép arról szólna, hogy valaki képes tisztán látni a saját képességeit.
Megengedték neki, hogy legyen 5 holdja, amin elkapirgál, pedig lehet, hogy sokkal többre lett volna képes. Ezzel korlátozták a képességei kibontakoztatásában.El is lustult. Mikor aztán hirtelen a kapitalizmus szakadt a fejére, nem voltak túlélési technikái. Még ma is visszasírja a régi langyvizes tapicskolást. Ezt teszed te is. És haragszol rám:) És ez még a jobbik eset, mert az ellenkezője még rosszabb. Amikor az eredendően gyengébb képességű, lusta stb. ember úgy érzi, hogy neki jár az eltartás. Ettől aztán úgy képzeli, hogy kemény munka nélkül is lehet élni és ezt várná el az államtól.
A mai rendszer pont olyan diktatórikus mint a Kádár rendszer volt, annak minden pozitív hozadéka nélkül. A totális szociális érzéketlenség ennek a kormányzási módnak a másik széle. Soha nem hittem volna, hogy egyszer azt fogom mondani, hogy ennél még a Kádár rendszer is jobb volt. Legalább is a késői, puhább formája.
Pedig ha rendesen belegondolnál, ezt a mostani helyzetet Kádár népe állította elő és tartja fenn. Pont ez a mentalitás.

asta írta...

Kedves Névtelen! Kb. én is, sok társammal együtt eljutottunk ide. Tuareg kezdeményezése az egyetlen közel s távol, amiből lehetne valami.
Na persze ami elromolhat, el is romlik... ha egy mozgalom eleve kizárja a szimpatizánsait és csak az aktivistákat akarja megtartani, az halálra van ítélve, mert szimpatizánsból lesz idővel az aktívista. Egy mozgalmat csak körkörösen lehet kiépíteni...
Így aztán a legtöbben csak szimpátiával figyelnek, a többiek meg becsukják a szemüket, hogy ne is lássák. Itt sem volt még egyetlen reakció, vagy vélemény sem erről... ami nagy kár. Annál is inkább, mert harmadik pontba ( a korábbi írásomban) hozzá tehettem volna az alulról való újra építkezést, mint új útját az ellenzéki létnek.

Varjú néne. írta...

T. "asta"!
Először is ne "Kádározzál", inkább "orbánozzál" a ,kettőt egy napon nem lehet említeni.
Kádár megadta a lehetőséget, hogy a szegény ember gyereke tanulhasson, egyetemet végezzen. "ez" meg elveszi ezt a jogot/lehetőséget, csak a gazdag ember gyereke lehet orvos, tanult ember.
Kádár végrendelete szerint minden vagyonát nyilvános! árverésen értékesítették. (Na most pár évtizedig ezt "demokratikus" politikus nem fogja vállalni.
Orbán Viktor kimondta azt. amit most Te nem, hogy "nem volt semmi bajunk a Kádár rendszerrel, csak az, hogy nem mi ültünk a miniszteri bársonyszékben."
Márpedig ő nem szokott hazudni!

kekec írta...

Hát igen, nincs igazán választék a baloldalon. A DK-nak lassan el kell döntenie, hogy elindul a baloldali néppártiság felé, vagy marad egy értelmiségi rétegpárt, egy szdsz-pótlék. Csak ahhoz Gyurcsánynak illene egy "Merjünk jobboldalinak lenni" szöveget is írnia, hogy a sok baloldali nosztalgiázó kissé felriadjon.
És kevesebbért, mint Kádár nem érdemes politizálni: a NÉP valódi többségének az emberhez méltó élet biztosítása a baloldal valódi célja.
Amíg nem lesz erre irányuló párt -
nem lesz tömegtámogatás sem.
Ezzel együtt most nem a bal-jobb, hanem a demokrácia-ildemokrácia küzdelme zajlik.
Már mondtam: ha ló nincs, a szamár is jó, sőt jobb - mert csak azt lehet használni meredek terepen. Szóval a szűkös választékból mégiscsak leginkább a DK és Gyurcsány. Most még.

MoonRiver írta...

Tudja valaki, hogy az olasz, amerikai, vagy orosz (esetleg nemzetközi) maffiát kinek sikerül (t) felszámolnia? Ha igen, ide kell hívni, de azonnal. (Kár, hogy csak ez jutott az eszembe!!)

talalom írta...

Hááát. Minden hsz-ben van, amivel egyetértek, és van, amivel nem. Miközben a szívem Varjú nénivel ért egyet, és hálás vagyok a sorsnak, hogy az életem javát abban a rendszerben élhettem le, aközben az eszemmel tudom, hogy ennek vége. Nemcsak nálunk, tőlünk nyugatabbra is. Nyilván nem mindegy, hogy egy nyugdíjasnak pl. a spanyolországi téli otthonáról kell lemondania, mert a munkanélküli gyerekeit kell támogatnia, vagy a gyógyszereiről, hogy az unokáinak jusson ebéd.
A mai ún. "baloldaliak" egyik legnagyobb tévedése, hogy a kormány (bármelyik) tud munkahelyet adni, meg megélhetést. Egyik kormánynak sincs pénze, egyetlen fillérje sem (by Gyurcsány), csak arra van lehetősége, hogy közös javainkat szétossza, a maga preferenciái szerint.Az egyik templomokat, meg stadionokat épít, a másik utakat, hidakat,iskolákat,kollégiumokat. Nekem azokkal van bajom, akik túlságosan könnyen bánnak a "többség", meg a "népakarat" hivatkozásával, és ebből a szempontból Tuareg is gyanús a szememben. Készséggel elhiszem, hogy a legtöbb politikus "jót akar" mindkét oldalon (kivéve Bolseviktort, mert ő vagy nagyon buta, vagy nagyon aljas, vagy mind a kettő). Csakhogy az én kedvenc közmondásom szerint "a pokolhoz vezető út jószándékkal van kikövezve". Úgy látom, nekünk az a legfőbb bajunk, hogy nem vesszük figyelembe a realitásokat (itt asta-val vitatkoznék önértékelés dolgában). Mondok példát: a magyar híradásipar csaknem 100 évig őrizte viszonylag jó pozícióját a világban. Aztán a Varsói szerződés államainak munkamegosztásában rá osztották a híradástechnika szállítását, fejlesztését, a szórakoztató elektronikát meg Bulgáriára. Mi történt? Az évtizedekig kiváló Pacsirta rádió maradt olyan, mint 30 évvel azelőtt. A Varsó szerződés felbomlásával meg gyakorlatilag eltűnt a magyar híradástechnika. Ez az az iparág, ahol a legszembetűnőbb a fejlesztések hiánya, mert az összes többi sikeres magyar termék eltűnésében (Ikarus, Rába, Ganz daru és motorvonat, Láng turbina stb.) kimutatható ok a fejlesztések elmaradása, vagyis a verseny hiánya. Most éppen a mezőgazdaságunk kerül végképp a padlóra a korlátoltság, egy társadalom működési törvényeinek megerőszakolása miatt. Ez okozza a munkanélküliséget, nem a "multik" gonoszsága. Hogy a politikai vezetés nemcsak a jogkörébe utalt újraelosztás felett akar diszponálni, hanem azt is kijelöli, hogy ki, mit termelhet, adhat el és kinek. Ez a módszer évtizedekig működött: de ehhez kellett egy Szovjetunió a maga rettentő gazdasági erejével. Ami végül mégsem volt elég ahhoz, hogy ebben a versenyben talpon maradjon. Tehát Magyarországnak is meg kell találnia azt az utat, amelyen bennmaradhat a fejlett, gazdag országok (mert ott vagyunk) csapatában. E pozíció elvesztésének a legbiztosabb módja, amit a Párt és kormánya művel. Pedig megtanulhattuk volna: mindennek ára van, és ha nem fizeted meg azonnal, közvetlenül, akkor többszörösen megfizeted az életed minőségének romlásában, a kényszerek növekedésében. Ami egy baloldali út legfontosabb iránytűje lehetne, az az, hogy mindennek meg kell fizetni az árát - a munkaerőnek is! Egyre gyakrabban jut eszembe nagyapám. Amikor cipőt vett nekem a falusi boltban és én a legolcsóbbat kerestem, mert tudtam, hogy szegények vagyunk, ő rám szólt: Kislányom, nem vagyunk mi olyan gazdagok, hogy a legolcsóbbat vegyük!

Kibic37 írta...

talalom-nak

Kicsit pontosítanálak. Nem a híradástechnika szállítását, hanem az átviteltechnikai fejlesztéseket és gyártását profilozta ránk a KGST. Ez abban az időben szinte kizárólag a távolsági vezetékes hírközlést foglalta magában. De nem tudok róla, hogy a KGST-n kívül sikerült-e bármit is eladnunk, noha üzletkötőink igencsak buzgón nyüzsögtek a harmadik világ piacain. (Nyugati piacról nem is álmodtunk).

Kibic37 írta...

Pontosítom magamat ...
... vezetékes és mikrohullámú hírközlést foglalta magában.

asta írta...

Kedves talalom!

Én meg nagyon nem örülök, hogy az életem nagy részét a Kádár rendszerben kellett leélnem. Csak a lehetőségektől való megfosztást éreztem belőle. Ez egy másik szemszög... nekem semmi jót nem adott, ezért magamnak kellett boldogulnom... szerencsére sikerült belső emigrációban átvészelni. Egy diktatúra mindig megfoszt a szabad akarattól... nincs olyan diktatúra, amely ne erőszakolná meg az emberi természetet, mert egyirányúvá akar tenni mindent és mindenkit. Márpedig az emberek nem egyformák. Ez a realitás.
Ezért mondom, hogy ez a mentalitás tartja fenn Orbán rendszerét. Ezekből a hsz.-okból is az derül ki, hogy a szabadságot, mint az igazi és értelmes emberi lét alapját nem tudod értékén megbecsülni.

Ez az egész kádározás egyfajta nosztalgia az után, amikor nem kellett gondolkodni, hanem megkaptad, amit adtak. Nem tanultál meg küzdeni.
Mindegy.... azt hiszem, hiába is próbálom magyarázni... Ahhoz, hogy hasonló biztonságban, de ne kényszer pályákon tudj mozogni, elsősorban szabadságra van szükség. Nem vezérre, hanem vezetőre. Nem kell levágni a szárnyakat, hagyni kell érvényesülni a tehetséget, miközben a gyengébbeknek segítséget kell nyújtani. A lényeg, az egyenlőséget úgy kell értelmezni, hogy mindenkinek meglegyen a joga és lehetősége arra, hogy a maga szintjén a legmagasabbat tudja elérni. Mindenkinek biztosítani kellene a tanulás jogát és lehetőségét és hasonlók... erről köteteket lehetne írni.
Ma már nem lehet a régi sémákhoz visszanyúlni, mert a világ nagyot változott. Nincs már a régi értelemben vett munkás osztály sem. Ezért a baloldalnak is új formákat kell keresnie. Ha osztály harcról beszélsz, még akkor sem lehet arról hagyományos értelemben beszélni... stbstb.
A baloldal feladata szerintem ma az lenne, hogy a szociális háló új formáin gondolkodjon, miközben segítse a tanulni akarókat, hogy a tehetségek ne vesszenek el egy diktatúra kontraszelekciójában. A legnagyobb bűn, amit egy kormány tehet, a meglevő emberi értékek elpazarlása.

talalom írta...

Tévedsz,kedves astra! Személyes, családi életemből évtizedeket elvett pl. az államosítás,ami meghatározta azt is, hogy tanulhatok-e tovább? (Nem tehettem, csak a magam erejéből, munka után. De úgy tehettem!) Az ember persze kevéssé képes a személyes sorsától elvonatkoztatva megítélni a társadalmat, amelyben él, talán ezért is vagyok érzékenyebb a mai államosítási törekvésekkel szemben, mint az átlag. Éppen azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a Kádár-rendszer nem önmagában vált fenntarthatatlanná, hanem változóban a világ. Ezért hiába várunk egy új Kádárra (Horthyra, bórembrukkra, mindegy), nem tudja megoldani a problémáinkat. Orbán sem, sőt szerintem ő szaporítja bajainkat. Nem nézheted a közösség ügyeit a személyes sértettségedből,mert akkor ugyanúgy hamis utakra tévedhetsz, mintha kizárólag a személyes előnyeidet tartanád szem előtt. Márpedig a kádári diktatúrában emberek százezreinek - főként falun élőknek - lett emberhez méltó életük, munkaviszonyuk, szabadságuk, biztosításuk, nyugdíjuk stb. Hidd el, tisztában vagyok a hátrányokkal, bár az, hogy nem utazhattam , amikor akartam, engem nem nagyon érdekelt, akkor sem volt pénzem erre, de most már reményem sincs. Mégis örülök, hogy pl. a fiam nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkezik, magától értetődően. Engem nem az zavar, hogy bárki szabadon kizsákmányolhat - a kádári rendszerben is így volt, - hanem az, hogy elveszett az ellenállás reménye.
Kibic 37! Nem véletlenül írtam Varsó Szerződést és nem KGST-t. A KGST-ben még volt valamiféle versenyimitálás. Pl. Moszkvában sokkal jobban fogytak a magyar VOR öltönyök, mint a bolgár cikkek. A Varsói Szerződés viszont hadi termelést adott: a hadiiparban pedig sokkal puhábbak a nyereségességi elvárások, és a híradásipar szinte egésze erre épült. Igen, átviteltechnikai ügyekben is. De kérdem én, hogy amikor én 1967-ben(!) olyan telefonközpontokat szereltem, amelyek kilométerekre voltak képesek vezeték nélküli információ-adásra, akkor miért nem mi "találtuk föl" a mobiltelefont? Sőt, évtizedeket kellett várni a madzagos változatra is. Ez volt a rendszerhiba (nem az átviteltechnikai rendszeré). és most azt látom, hogy ezeket a hibákat ismételjük sorra, csak a körülmények is rosszabbak.

Kibic37 írta...


Kedves talalom!
Ne bocsátkozzunk technikai részletekbe. (Ez mindkettőnknek előnyére fog szolgálni :-)). A dolog szempontjából itt most érdektelen.
A végkövetkeztetéseddel viszon egyet tudok érteni.

PuPu írta...

Végtelenül sajnálom, kedves asta, hogy a Kádár-rendszerben nem lehettél párttitkár.
Vagy másban is megakadályozott az a galád kurzus?

:O)))

asta írta...

Talalomnak

Nem, nem a sértettség beszél belőlem... azon rég túl vagyok. És megbocsátani is tudok. Nem volt rossz életem a körülményekhez képest. Engem soha nem érdekelt, hogy mit vettek el a családunktól, kárpótlásért sem álltam sorban, az ember csak arra lehet büszke, amit a saját erejéből teremtett.
Az a viszonylagos jólét, amiről írsz, nagyon megbosszulta magát az elmúlt 25 évben.

Azt kellene megérteni, hogy egy diktatúrában mindig kontraszelekció alakul ki. Nem a tehetséget, szakértelmet nézik, hanem az igazodási képességet. Ez pedig mindig fordított arányban van az emberi minőséggel és legtöbbször a tehetséggel és szakértelemmel is. Ezáltal egy társadalom a középszerek szürkeségét produkálja... és ez végtelenül káros. Azoknak is, akik a létra alsóbb fokain állnak, mert nincsen húzó erő.
Ez történik most is.

asta írta...

Arany PuPukám! Imádlak!:)))

Az a baj, hogy soha nem akartam párttitkár lenni, sem akkor, sem most.

Amit elvettek tőlem, azt tőled is elvették. A vállalkozás szabadságát, a szólás szabadságát, a versengés szabadságát, a világ megismerésének szabadságát stb..... lehet, hogy ezt te nem érezted, mert hittél az eszmében. Én viszont mindig utópiának tartottam.

És lám, eljött az idő, hogy a jelent illetően gyakorlatilag mindenben egyetértünk. Én csak azt nem értem, hogy ugyanazok a jelenségek most zavarnak, a korábbiak pedig még utólag sem. Pedig ugyanazok a tünetek. A különbség az, hogy ez a fajta szélsőség rendszerint, szinte törvényszerűen vezet véres és tömeges tragédiákhoz- Ettől még ijesztőbb. Rettenetes nézni ahogy izmosodik ... és nincs, aki megálljt tudna parancsolni.

talalom írta...

Kedves Asta! Nem jólét bosszúlta meg magát, éppen az tette lehetővé, hogy viszonylag normálisan folyjék le a rendszerváltás. Az éhséglázadás kikényszerítette váltás mindig több veszteséggel jár, mint egy békés. Az a nagy baj - ez nemcsak Magyarországra érvényes - hogy a médiapolitizálás szinte kizárólag annak kedvez, aki gátlástalanul hízeleg a "népnek". Lásd Gy. F. példáját, aki azt mondta: abba kell hagyni a hazudozást. Erre a többség mit értett ebből? Hogy hazudott. Kovács sem "23 millió románnal riogatott", hanem azt mondta, hogy az EU-ban nem lehet kétféle állampolgárság. És vigyázni kell a visszaélőkkel. Elmondtak minket mindenféle hazaárulónak, aztán most láthatod, mi lett ebből. De ellenpéldát is hozhatok: szegény Dávid Ibolya nem tudta, mi történt azon a meccsen, ezért mondta, hogy "nem ért a focihoz". Hülye volt, meg kellett volna kérdeznie, hogy miért, mi történt a meccsen? De Szakályból sem okulunk. Pedig valóban, a felvidékieket idegenrendészeti eljárás keretében toloncolták a biztos halálba. Ennek arra kellene figyelmeztetnie bennünket, hogy az aljasság látszólag ártatlan szabályok képében támad. De nem, mi beszopunk hülye közhelyeket az egységtől a nemzet nagyságáig minden mennyiségben. Anyukámtól egyszer megkérdeztem: mi lett a falujában élt zsidókkal? Nem is gondoltam, hogy lettek volna a zalai, tiszta katolikus faluban valaha is zsidók. Kiderült, hogy voltak, elvitték őket. Megkérdeztem: és Ti nem szóltatok, hogy miért, meg hová? Anyu azt mondta: hogy szólhattunk volna, az volt a törvény! Pedig sose volt antiszemita, csak éppen sose foglalkozott "politikával". Nem könnyű a hamis közhelyekkel szembemenni, de én más utat nem látok.

PuPu írta...

Kedves astám, nekem 1985-ben társas vállalkozásom volt, háromszor is körbeutaztam Nyugat-Európát, állandóan pofáztam, legfeljebb nem kaptam jutalmat vagy kitüntetést, de mindig azt mondhattam, amit gondoltam.
Amúgy pedig ezek a jelenségek nem ugyanazok a jelenségek, még a diktatúra sem ugyanaz, hiszen az a többség diktatúrája volt egy törpe kisebbség felett, mely a mai napon éppen a nyakadban ülve az oldaladat rugdalva terel arra, amerre neki kedvező.
Abban a rendszerben a "diktátor" a gyalogosok pártján állt, mai diktátorod meg a mai milliárdosok szekerét tolja ötmillió nyomorgó rovására.
Tudod, kedves astám, az a legnagyobb baj, hogy te a családodat ért történelmi sérelemért akarsz elégtételt venni egy olyan koron, mely rengeteg embernek adott és adta vissza a lehetőségeket, az emberi tartását meg mindenki maga őrzi.
:)

Névtelen írta...

NINCS JOBBOLDAL ÉS BALOLDAL,CSAK PÉNZOLDAL,ÉS NÉPOLDAL!
A törésvonal itt van,és nem másutt.Apénzoldalon állnak "ők": a fejesek a gzdasági és média veztök,a minden oldali pártok.ÖK.
A népoldalon mindenki más akim MUNKÁS: azaz fizikai vagy szellemi javat hoz létre és nem akar"közéletet élni" csak biztonságban élni szertteivel ITT ÉS MOST nem pedig valami boldog jövöben,zavaros "európai értékek "sztanioljába tekerve...
A jobb és baloldal felosztás a 20.század kolonca,hiogy szembeforditsáka nemzetbtagjait,eddig sikeresen.Pedig egyszerü:ŐK OTT FENT,/pénzoldal/ MI ITT LENT/népoldal/.
Hogy a cikk kérdésére válaszoljak: A NÉPOLDALON ÁLLOK!!
üdv András nepoldali@hotmail.hu
üDV