2018. június 7., csütörtök

PÁRHUZAMOS UNIVERZUMOK

Egymás mellett él itt két népesség, melyeknek semmi közük sincs egymáshoz.
Az egyik halmaz a hatalom imádóit és seggnyalóikat tartalmazza, míg a másik - és vélhetőleg nagyobb - közösség a többieket, akik elszenvedői csak a történéseknek, mert a társadalom alakításában csak annyira vesznek részt, mint a párna formázásában a libapehely - töltőanyagok.

Igaz, nélkülük kényelmetlen fekvés esne, de ez bennük nem tudatosult, azt hiszik, hogy ez a helyzet eleve elrendeltetett, melyen változtatni nem lehet, mert a természet örök rendjével száll szembe, aki ellene tesz.
Meg egyébként is - ki védené meg őket a migráncsok szűnni nem akaró áradatától, a magyarság belehajigálásától az Európai Egybesült Államok fertelmes olvasztótégelyébe, melyből egy-egy Sorosként kerülnének ki, és ki védené meg őket az önálló gondolkodás fárasztó feladatától?
Naugye!


Így aztán a két univerzum békésen eléldegél egymás mellett, szinte nem is tudva helyzetükről, hiszen a töltőanyag-jellegű társadalmi csoport politikai vezetői inkább tartoznak a hatalomhoz, mint azokhoz, akiket hangzatos jelszavaik tanúsága szerint képviselni szándékoznak.
Emellett a hatalom se rest felhasználni az ellenoldal pozitívumait, például a Bölcs Vezért előszeretettel, és az ostoba értelmiség zajos helyeslése mellett hasonlítgatja Kádárhoz, ahelyett, hogy Rákosihoz hasonlítgatná, ez legalább valósághűbb lenne - de kit is érdekel itt már a valóság?

Pedig nagy baj lesz még ebből, hiszen a társadalom bonyolult szövete károsodik, ugyanis a kialakult helyzetben megszűnik - talán már meg is szűnt a társadalmi mobilitás, és helyreállt az alaphelyzet: a szolga gyermeke is szolgaságra ítéltetett, hetedíziglen.
A halmozottan hátrányos helyzetű népességről most ne is essék szó, hiszen ma arra hivatkoznak látszatra értelmes emberek, hogy a cigányokat eddig még egyetlen társadalomnak sem lehetett integrálni - és mondják ezt a szocializmus negyven éve után, amikor a cigány sem volt örök nyomorúságra ítélve, még ha nem is történt a társadalmi integráció máról-holnapra.


"Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény."
Írhatta volna ezt ma is József Attila, de nyolcvanegy esztendeje írta, azóta tettünk ugyan egy érdekes kanyart, melyben az ember emberhez méltó életet élhetett, gyermeke kiemelkedhetett, ha volt szorgalma és ambíciója, nem volt koldus, nem volt hajléktalan, viszont voltak munkahelyek és volt közveszélyes munkakerülés, fürdőszoba és nyugdíj a parasztnak, állampolgári jogon járó egészségügyi ellátás mindenkinek - ma meg állampolgári jogon az jár, ami a hetedik gyereknek.
Már a szája sem járhat, mert veszélybe kerül a munkahely, az egzisztencia, a gyerek továbbtanulása, a megélhetés.
Meglehetősen sötét a kép, és még sötétebb, ha a társadalom egyéb bajait - a közbiztonság és a létbiztonság helyzetét is hozzávesszük, meg azt, hogy a világ összes országa közül a negyedik helyen állunk a daganatos megbetegedések gyakoriságát tekintve, nálunk már csak Zimbabwében és a Dominikai Köztársaságban rosszabb a helyzet.
Hogy a rákra hajlamosító tényezők között hányadik helyen áll a megélhetési stressz, azt nem tudom, de azt igen, hogy aki állandóan a holnapért aggódik, az hamar beteg lesz, márpedig  itt a beteg maga Magyarország.



Ennek a betegségnek egy csúnya kiütése a nacionalizmus, a sovinizmus meg az idegengyűlölet.
Ha nem lenne olyan rettenetes, még lehetne is röhögni jókat, csak meg kellene kérni a gyűlöletet szítókat, hogy nagyszüleik születési nevét tegyék a saját nevük mellé - persze a forinton vett neveket eredeti formájukban.

De persze ez az egész nem nevetséges, inkább szomorú.
Mint ahogy az ellenzék állapota is.
Utolsó esély a helyhatósági választások előtt az MSZP elnökválasztó kongresszusa, ha ott egy markánsan baloldali, értelmes és tehetséges jelöltet sikerülne befuttatni, talán még le lehetne fékezni a magyar baloldal zuhanó liftjét.
Nem kedves kislány, nem simulékony úrifiú kellene, hanem egy robusztus személyiség, akit nem lehet félkézzel félretolni.
Botka jó lett volna, de ő elkúrta.
Nem kicsit, nagyon - rámehet a polgármestersége is...
Jó lenne egy Egységes Baloldali Demokrata Párt is - tökös férfi híján lehetne az elnöke akár Dobrev Klára is, ha a hatalom képviselői halálhörögnének, annál jobb lenne.



Ami ma van, a csendes közöny és a győztesekhez igazodás, a lehető legrosszabb, ami ma a magyar demokratákkal történhet.
Talán alternatívát kellene mutatni, kedves ellenzék, mert a semmittevésből csak a semmi szökkenhet szárba...


:O)))

21 megjegyzés:

góbé írta...


Jó neked PuPu hogy tudsz még bizni. Nade pont a zemeszpében??? Két elnöküket - MINISZTER!! -elnöküket, a hatalomban !!! - megpuccsolták anno.
2012-14.-ben Bajnait puccsolták meg !
A Bottka nevü "reménység" meg úgy adta elő a frankót, hogy azt teljesiteni, annak megfelelni lehetetlen volt, ennek megfelelően fennsőbbséges sértettséggel odébbállt, merthogy - szerintem - böcsülettel elvégezte a rárótt feladatot: megpuccsolta a közös listán ügyködő emeszpé-déká-pm-együtt formációt.
Kilenc (9) hónapig lebegtetette a "majdén megmutatom" szinmüvet, majd amikor Gyurcsány bedurrant és kiszállt, akkor meg a saját maga megpuccsolását lebegtette meg !

Puncs-puncs hátán, sehol egy vanilia vagy egy csokoládé, hogy az erdei gyümölcsről, főleg a sztracsatelláról már ne is beszéljünk.
Bizol, reménykedsz a tökös Szanyiban, de ő is csupán egy leendő megpuncsolás alanya, semmi más. Megeszik reggelire, még akkora gombócot sem fog okozni a torkokon, mint anno Gyurcsány...

Április 08. után, mivel orditott hogy csalt a fidesz, tizezrek volt az utcán.
Emeszpéék meg a többi nivótlan senkiházi pártnak nevezett formációval együtt, feltétel nélkül beosontak a tutiba, eljáccani G.orbán "ellenzékét", nem kis, de nem is nagy pénzért.
Annyit mindenesetre megért a lóvé, hogy szutyokabbul estek egymásnak, mint azt a választások előtt tették.

AKIK MEG RÁJUK SZAVAZTAK, KINN VOLTAK AZ UTCÁKON TEREKEN !!! Követeltek, akartak valamit...

Nemhogy nem álltak az élükre -"pártjaink", de együttérzést, lojalitást sem mutattak irányukban. Otthagyták, lexarták a NÉPET !!! Bennünket...

Más:

Daganat-ügyben némi pontositás: úgy 4-6 hónapja kimutatták, az EU tagországokkal azonos nálunk a megbetegedések aránya a lakosság lélekszámára vetitve, viszont kishazánkban feleannyi a felgyógyultak aránya az EU-hoz képest.
Ez mondjuk teljesen nerr-kompatibilis: pusztuljon a férgese...ez is egyfajta megtakaritás...

neveletlen írta...

'Jó lenne egy Egységes Baloldali Demokrata Párt is - tökös férfi híján lehetne az elnöke akár Dobrev Klára is...'

Ez jó, a férj szétszakítja, a feleség meg majd összevarrja a szaros gatyát.

Persze, lehet ötletelni, csak az ilyen és hasonló kísérletekhez már nincs elég liba.

PuPu írta...

Kedves neveletlen, ez nem egy életidegen megközelítés, a hétköznapokban is gyakran megesik az ilyen, már régen meg kellett volna lépni.
Kedves góbé, ma az MSZP az egyetlen olyan párt, mely klasszikus baloldalhoz sorolja magát, namármost az a párt, amelyik még önmeghatározásában sem vállalja fel a baloldaliságot, hanem mindenféle jelzőkkel és ideológiai furfangokkal akarja magát elhatárolni a magyar baloldal múltjától, azzal nemigen tudunk mit kezdeni, abból soha nem lesz a baloldal kovásza, legfeljebb egy újabb pártocska a sok közül.

PuPu írta...

Nincs mese, mint a pöcegödörbe esett purdét ezt kell megfürdetnünk, vagy újat csinálnunk, de bármi is a megoldás, vállalni kell a munkásmozgalom múltját, a szociáldemokrata-szocialista értékeket, Marx kommunizmus-értelmezését, és el kell kezdeni az elméleti munkát annak érdekében, hogy a választó lássa, hogy a jelenlegi helyzetben mi tudunk megoldást kínálni a társadalom ezer bajára, szembefordulva a nagytőke és a maffia kormányával, a mai munkásság érdekében.
Sokan állítják, hogy a munkásosztály megszűnt, de ez nem igaz, legfeljebb az emberi ostobaságot használják fel arra, hogy a kisemberrel elhitessék, a kommunisták(?) távozásával a hatalomból mindegyikükből minimálisan is gróf lett, a hozzátartozó osztályöntudattal, jóllehet ma is milliószámra élnek emberek, akik csak munkaerejüket tudják árúba bocsájtani.
Hogy is hívta ezeket az embereket Marx?
:)

neveletlen írta...

kedves Pupu, mint házigazda, töltsél mán nekem is! :)

mavtelep írta...

Kedves PuPu!
Én szoktam mondogatni, hogy nincs munkásosztály , de erre alapos okaim vannak.
Munkások dolgoznak ugyan szerte Mo-n, de nem szervezettek, nem ismerik a szolidarítás fogalmát és nemigen látom, hogy öntudatosan kiépítenék az érdekeiket képviselő szervezeteket.
Már pedig ha nem teszik, akkor csak az a lehetőségük marad, hogy beálljanak valakik mögé.
De kik mögé ??? Milyen esélyük van a túlélésre abban az esetben, ha a dem. baloldal mögé állnak ?
Nem véletlenül kérdezem és nem véletlenül mondom, hogy dem. baloldal mert
- ugyan mindenki veszi a bátorságot, hogy "jogos kritikával" illesse őket,
- mindenki az eszme és a filozófia dorongjával üti őket
- de még a kevés, megmaradt támogatót is földbe döngöli a közbeszéd és a média.
Persze, ha tárgyilagosak tudnánk lenni, akkor be kéne látni, hogy "ezeknél" jobbat nemigen lehet találni, már csak azért sem, mert a tökéletes, ütőképes, "új" baloldal ugyan honnan jönne és kitől tanulná meg a politizálást ?
De, ha valaki olyan nagyon jól tudja a tennivalókat, ugyan szervezzen már egy pártot és valóban kiváló csapatot hoz össze, akkor özönleni fognak a támogatók...)))
Szervusztok, jó napot !


neveletlen írta...

https://www.facebook.com/gyurcsanyf/photos/a.629536757078790.1073741826.187301974635606/2009156182450167/?type=3&theater

Feri és köztetek is van 'párhuzamos universrum' de a végtelenben majd jól találkoztok.

1970 írta...

Kedves Pupu!

A 2018. június 8. 10:04 bejegyzésed igazságához még annyit tennék hozzá: ebben az országban a "vállalni valók" sorába nagy nyomatékkal Kádár nevét és korát is beírnám.

Kedves mavtelep!

Persze, hogy "nem szervezettek", meg "nem szolidárisak", mert a szervezeteiket tudatosan szétverték, a társadalmi szintű szolidaritást meg beszántották (szintén nagyon tudatosan).

Kibic37 írta...

@neveletlen (06.08 16:17)
És szerinted nincs igaza? Elég szomorú, hogy már az is kuriózumszámba megy, hogy egyáltalán akad ember, aki ezt kimondja...

neveletlen írta...

kedves Kibic37, én arra a párhuzamos valóságra céloztam, hogy itt sokan Kádárról meg a létezőről nosztalgiáznak, közben olyantól várják a megváltást aki úton-útfélen elhatárolódik attól, aminek a vagyonát és karrierjét köszönheti.

Kibic37 írta...

Kedves neveletlen!
Azt hiszem pontosan értettem mire céloztál. És érteni vélem, hogy az illető nálad valahol nagyon becsípődött. Nálam viszont jókor jó helyen mondott jó dolgokat, ami nálam bejött. Lehet, hogy érdemtelenül...
Minden esetre mindketten érzelmi alapon közelítjük a kérdést - többnyire ellenkező oldalról. Amit igazán sajnálok, mert valahol csípem a stílusodban az eredendő pimaszság, a kesernyés szarkazmus és a vidám humor valami egészen sajátos ötvözetét. :)
Kérdésem nem is ennek szólt...

1970 írta...

Kedves neveletlen!

Egy kicsit félrecsúsztál. GyF nem a vagyonát és a karrierjét köszönheti a Kádár korszaknak, hanem azt, hogy - mint sok első generációs értelmiségi, így jómagam is - tanulhatott, kiemelkedhetett abból a társadalmi közegből, amibe beleszületett. Ezt hívják társadalmi mobilitásnak, és egyébként - ebben legalábbis - ugyanígy sokat köszönhet annak a kornak a kisgömböc is.
Mi pedig főleg az utóbbinak lehetünk "hálásak", hogy gyermekeink, unokáink ebből már semmiben sem részesülhetnek, mert az iskoláztatás lehetőségének utolsó morzsáit éppen most teszik taccsra.
(Ami pedig azt a szobrot illeti, teljesen lényegtelen, hogy ott van-e, vagy nem, szerintem észre sem venné a kutya sem. Ahogy azt az alakot sem, akit ábrázol:().

neveletlen írta...

K37, engem még nem szerettek így ezen a blogon, hüp, hüp :)

Valaki, aki írta...

Én mindenkit "csípek", aki Orbán ellen indul. Na, jó, aki tényleg, csak azt.

Tehát, tőlem Szanyi, aki nem a szívem közepe, szerintem kipróbáltathatik, mint az MSZP vezetője. Annál is inkább, mert (legalábbis az én erősen leszűkített hírforrásaim szerint) az egyetlen volt, aki szóét, hogy Botka nem jelölje magát, mert azért, kellene ehhez egy párt is. El is zavarták gyorsan, holott igaza volt.
S hogy Molnár Gyula is ágállt, azt csak itt, most olvastam először, és örömmel nyugtáztam, mert bírtam Molnár Gyulát, de tökéletes tesze-toszának állították be az utóbbi időben.

Dobrev Klára - jöhet!
Nekem Ő is elfogadható, sőt, kifejezetten átjön minden megszólalásán, hogy értelmes, viselkedni tudó (nem suttyó paraszt, mint a jelenlegi kormányfő), s megjelenésében, humorában is az a típusú ember, akinek elhiszem, amit mond.

Abban viszont nagy igazság van, hogy ha Ő is elkezd fúj Kádározni, nálam is esik az ázsiója. Gyurcsány Ferencnél is komoly hibának tartottam.

Tudomásul veszem, hogy látva a rendszer hibáit, mert az is volt neki szép számmal (mint minden emberi társadalmi berendezkedésnek), s egészen fiatal korától kritizálva azt élt, mégis, ott fent a színpadon, neki nem a saját véleményét kell mondani, hanem ha erre vállalkozott, akkor az emberek képviseletét kell előbbre sorolnia.

Ha Kádárt szidja, azok, akik látták a rossz oldalát, vagy csak azt látták sem lesznek ettől DK-pártiak, mert ilyen párt van annyi, mint Dunában a víz. Azonban elveszíti ezokat, akik nem csak a rossz oldalát látták, látták a jót is, és hajlandóan széllele szemben is elismerni és képviselni ezt.

Pontosan a jelen pillanatban bátrabbakat, korrektebbeket veszíti el. Azokat, akik hajlandóak Őt is, a kormányzását is mérlegre tenni (akár a szocializmust), hajlandóak értékelni azt, ami jó volt. Azokat, akik nem megetethetők, akik nem fogják ész nélkül ismételni az ügyeletes mantrát.

S miután többször is kirohant a szocializmussal szemben, benne Kádár vezetését kritizálva, bár éppen Kádár volt az, aki miatt nem vált a rendszer a jelenlegihez hasonlóvá, keresni kellene egy gyors kiutat, némi átgondolását a véleményének. Erre azonban ma már senki nem ad neki lehetőséget.

Én Gyurcsány Ferencet kiküldeném Brüsszelbe, kinti képviselőnek. Mindenkinek jót tenne. Szükség van rá, kell a személyisége, mégis kikerülne a napi támadások kereszttüzéből, talán az Orbán-érának is többet tudna ártani ott, mint idehaza.

Itthon pedig be kellene vetni az asszonyt. S ott van Márki-Zay, aki mögé oda kell állni, mert Lázár minden frontos támadást indított a kopóival egyetemben ellene ( le ne essen a létra az MZay kocsijáról is).
Ott van Hadházy, el kellene csábítani az LMP-től, ott van Oszkó, Bajnai, Gy.Németh, Szabó Rebeka, Karácsony, Jávor Benedek - vannak jópáran.

El kellene hagyni a civilek a mi megváltóink szöveget, és hagyni, hogy végre dolgozzanak a pártok. S ha összeröffentenek mindket, mert ... akkor menjünk. Vissza kell adni a pártjaink rangját, súlyát. Ez is fontos feladat.

Szóval lényeg - csináljunk valamit, mert Orbánék még a végén azt hiszik, hogy tényleg győztek.

Már így is túl nagy az arcuk ...

neveletlen írta...

kedves 1970, nehéz elhinni, hogy Fletó gazdagodásához és politikai karrierjéhez nem járult hozzá a Kádár korszakban felhalmozott kapcsolati tőkéje, azaz hogy a pártállami elit tagja volt (jól fizetett kommunista ifjúsági titkár).
Mivel K37 'levett a lábamról' leszállok erről a bicajról.:)

Amiben viszont egyetértünk, manapság a társadalmi mobilitás fasorban sincs a szoci érához képest, ha van is valami pozitívum, az jórészt az EU tagságnak köszönhető. Persze, ennek is vannak negatív mellékhatásai, lásd 'brain drain.'

Na, csak rúgok még egyet az idolotokba: azért haragszom rá, mert a baloldal megújítását(?) tűzte ki célul, közben semmi ideológiai innovációt nem tud felmutatni, félig kiaszott jó könyveket sem, egy politikai ragadozó, aki csakis a napi érdekei szerint cselekszik. 2022-re a parasztvakítás kevés lesz, most is csak hajszállal jutottak be a Parlamentbe, 'tudom', elcsalták a választásokat.

Oszt jónapt


mavtelep írta...

neveletlen
Viccelsz...Hol van Gy. gazdagodása Mészáros Lönciehez képest, arról az apróságról nem is beszélve, hogy Gy. életben tart egy üzemet, viszont (leköteleznél ha cáfolnál), M. egy petákot nem áldozott fejlesztésre, termelés bővítésre semmilyen területen, holott naponta keres százegynéhány milliót.
Valamint, Gy. már 9 éve lemondott. Lapozzál és ne nevezd politikai ragadozóak....)))
Szervusztok, jó estét !

1970 írta...

Kedves neveletlen!

Néhány dologgal nem vagy tisztában a Kádár korszakkal kapcsolatban, és/vagy betanultál egy mantrát, amit ismételgetsz. Ilyen ez a süket szövegelés a "kapcsolati tőkéről", meg "annak hatásairól", ami a jobboldal egy részének (amelyik valamiért imádja az összeesküvés elméletek paneljeiben való gondolkodást) igen csak népszerű. Sajnálom, hogy ezt a szöveget ismételgeted.

"Na, csak rúgok még egyet az idolotokba"

Tőlem, abba rugdosol, akibe akarsz, mert nekem nem idolom, sőt. Több helyütt kifejtettem itt, milyen súlyos felelőssége van a baloldal partvonalra szorításában. Én magam egy másodperc töredékéig sem tartottam baloldalinak, úgy gondolom, ő egy liberális politikus, és egy ilyen pártot hozott létre (megspékelve néhány korábbi konzervatívval).
DE! Az már azért nekem is szemet szúr, mennyire "becsípődött" nálad az ő személye: minden hozzászólásodban nála kötsz ki. Ezek komoly érzelmekre vallanak vele kapcsolatban: utálat vagy imádat(szerelem?!), és - amint tudjuk - e kettőt csak egy vékony jég választja el egymástól. Könnyen átcsap egyik a másikba:)

neveletlen írta...

kedves mavtelep, arról az Apróságról, hogyan jutott a Motim-hoz most nem is szólnék, de az beszédes, hogy Lőrinc baráttal hozod párhuzamba. :)

A politikai ragadozó pedig a 'political animal' magyar megfelelője, nem én használtam először ezt a kifejezést reá ill. a pártjára.

'A DK valóban egy „political animal” szervezet, az MSZP pedig csak saját magának köszönheti, hogy a DK ezt a jellemzőjét ki tudja teljesíteni.'
http://nepszava.hu/cikk/1146919-az-mszp-lehetosegei

Ennek pedig biztos fogsz örülni, olyan emberi:

'Egy kollégája mesélte, hogy együtt álltak a vizeldében, és egyszer csak Gyurcsány nagy sóhaj közepette megszólalt: de szeretek kormányozni, mondta.

Mások meg azt mesélték, hogy hiába állapodtak meg abban, hogy egy bizonyos ügyben nem nyilatkoznak másnap délig, de Gyurcsány már délután kettőkor beszélt róla a rádióban… Úgyhogy tud bűvölni, tud donjuankodni a politikában. De egy ilyen lassúvérű országban előbb-utóbb rájönnek, hogy ebben van kóklerség. Ahogy ő is nagyon pontosan ismerte fel a kóklert az Orbánban. Egy politikai szélhámos, mondta róla. Lehet, hogy rokonlelkek.'
http://fuhu.hu/konrad-gyorgy-en-meg-nem-eltem-demokraciaban/

Oszt jónapot.





Névtelen írta...

Kedves 1970, sajnos igazad lehet, becsípődött nekem a Fletó.
Egy korosztály vagyunk, a végzettségünk is hasonló (jó, én csak ollóztam a diploma munkámat és nem loptam) de ő sokkal jobban teljesít.
Néha belegondolok, hogy milyen érzés lehet a magyar politikum gáborzsazsája lenni, egy borderlájnos macskajános, aki a vizeldében egy kezében tartja a brét és az ország sorsát.
És néha matematikusra, vagy mint legutóbb, jövőkutatóra inni magam.
Én ezt már elqrtam, nem kicsit. :(

1970 írta...

Kedves neveletlen!

Mi a bajod alapvetően? Miből táplálkozik ez a dühöd? Abból, hogy te nem lettél miniszterelnök? Ugyan már, nézd meg a rendszerváltás utáni kormányfőket (Horn Gyulát vedd ki a sorból, mert ő az egyetlen említésre és emlékezetre méltó ember ezek közül), valóban van értelme ennek a haragos kirohanásnak?
Ráadásul ennyi évvel a történtek után, amikor egy valóban pszichopata tolvaj pusztít itt mindent. Valóban ez most a lényeg?
("gáborzsazsája" - Anno Csurka tudod kit nevezett primadonnának a mai politikai garnitúrából? Kisgömböcöt. Na, ebben az egyben a néhai vén nácinak nagyon igaza volt!)

mavtelep írta...

neveletlen
Valahogy nem hitelesek ezek az alpári történetek...)))
Mellesleg: 1-2 ember meséje amúgy sem hivatkozási alap, de legalább valami életszerűbb történet jutott volna tudomásodra amiről beszélni lehetne, mert az említettekről nem lehet.
Szervusztok, jó napot !