2020. szeptember 12., szombat

ELFELEJTETT TÁRSADALMI CÉLOK


"Engem nem érdekel a politika!", mondja önelégült ábrázattal Bunkó Béla, de ugyanezt mondja az egyetemet végzett, magát értelmiséginek tartó nembéla is, aki meg van győződve arról, hogy ezzel az emberi lét egy magasabb szintjére emelkedett, ő a jövő hőse, az új kor embere, a korszerűség két lábon járó idolja - holott csak egy bánatos marha.
Azt mondja a szerencsétlen - és talán hiszi is -, hogy a politikának az ő életére nincs hatása, mert ő erős és független, aki majd megteremti magának és családjának a napi kenyérrevalót, merthogy ő szorgalmas és találékony, továbbá élelmes is, ahogy felénk a tolvajlást nevezni szoktuk.
Van egy rossz hírem számára: minden politika.
Amikor a hülyeségének - miszerint nem politizál -  csinál hírverést, az is politika, és ha nem hisz nekem, kérdezze meg az utolsó bánatos politikust, az - miután ad neki egy szaftos nyelvespuszit - majd elmondja, hogy dehogynem politizálsz drága magyar testvérem, te adod nekem a vajaskenyérre a lekvárt, te vagy az, akire bizton lehet számítani, akit nem kell meggyőzni, akinek az orra elől nyugodtan el lehet lopni a Bazilikát a Szent Jobbal együtt, te vagy az én álmom és boldogságom!
A politika ugyanis tokkal-vonóval maga a közélet, ahol arról folyik a beszélgetés - már, ha folyik ilyesmi egyáltalán - , hogy hősünk milyen országban szeretne élni, az az ország, melyben az adott időszakban él, mennyire felel meg elképzeléseinek, vagy mit kellene változtatni rajta hogy úgy érezze magát benne, mint paraszt önérzete Vajna Timi illatos kis hálószobájában...


Fontos dolog ez, hiszen a társadalom akkor működhet csak az emberiség érdekeinek megfelelően, ha tagjai többé-kevésbé boldogok, ami persze felveti a boldogság fogalma precíz meghatározásának igényét, de ebbe most ne menjünk bele, használjuk inkább az elégedettség fogalmát, melyet a nokedlis csirkepörkölt elfogyasztását követően utánaküldött, párás pohárban szervírozott pilseni utáni elégedett böffentéssel tudnánk tudományosan körülírni.
A normális ember és a sárbuta közötti differencia remekül tanulmányozható azon polgártársaikon, akik sehogy nem képesek összefüggést találni saját életük és a társadalom állapota között.
Ez ugyan az egyén egojára jó hatással van, hiszen hozzávetőleg az Atyaúristennel kerül egyazon szintre, csak az a baj, hogy nem igaz, hiszen egy olyan elmeroggyant, mint jelenlegi társadalmi vezérkarunk véletlenszerűen kiválasztott bármelyik tagja egyetlen döntésével el tudja venni áldozata fizetésnének, nyugdíjának akár negyedét is, anélkül, hogy az áldozat azonnal észrevenné.
A politikust egyébként egy normális társadalom arra a célra tartja, hogy ezeket a piszkos trükköket felismerje, és megpróbálja felvilágosítani a társadalom figyelmetlenebb tagjait a nyakukba szakadó idiótaságokról.
Depersze nálunk a politikus fogalma mást jelent.

Nálunk kétféle politikus van.
Az egyik típus elakadt a középkorban, ma is hűbéri társadalomban él, vazallusa  a Vezérnek, aki nem tud akkora hülyeséget mondani, melyre vakbuzgó híve ne bólogatna szorgalmasabban, mint hajdan a Wartburg kalaptartóját díszítő plüsskutya.
Demokrata oldalon az ilyenekről általában azt hiszik, hogy csak a rablólovagok térfelén fordulnak elő ilyenek, de - legnagyobb sajnálatomra - a demokraták oldalán is előfordulnak, meglepően nagy számban. 
Ez független attól, hogy a lelkesen nyaldosott alfél gazdája örül ennek, vagy nem, vagy úgy csinál, mintha nem örülne - az emberek egy része ilyen genetikai torzulással született, számukra az ellenvélemény bármely kérdésben az árulás szinonimája.
Ily módon mi vagyunk a legnagyobb európai polihisztorképző, ahol az általunk kiképzett vezérek egyaránt értenek a tarhonya négyzetes vetéséhez és az Öveges professzor által feltett kérdéshez: Hogyan csináljunk a barackmagból atommagot?
A mi kis társadalmunk torzszülött, és nemhogy javulna az állapota, inkább egyre szomorúbb.
A politikus másik típusa a küldetéstudatos doktriner, aki egyszer olvasott valamit, és ahhoz próbálja igazítani azt a képet, melyet maga körül lát - nemigazán sikerül neki...

A legnagyobb gond mégis az, hogy a politikusok menet közben elfelejtették, hogy mi is lenne az állam feladata a modern világban.
Nevezetesen, hogy azon kellene munkálkodnia, hogy polgárai minél magasabb életszínvonalon, minél értelmesebben élhessék életüket, de ki törődik ma ezzel?
Ezelőtt harminc-negyven évvel azzal ijesztgettük a kapitalizmus szerelmeseit, hogy ha megbetegszel - tönkremész, a kórház kapujában pedig nem azt kérdezik, hogy mi a bajod, hanem azt, hogy van-e biztosításod.
Társadalmunk megállíthatatlan fejlődése során büszkén jelenthetjük, hogy ma már nálunk is ezt kérdezik, a fejlődés során végre eljutottunk az állampolgári jogon járó ellátástól a társadalmilag szükségszerű szelekcióig, az életképtelenek kiiktatásáig - végső megoldásképpen.
Hogy nem sül le a pofájukról a bőr...
Az utolsó politikust errefelé,. akit még érdekeltek az átlagember életkörülményei Jánosnak hívták.
A vezetékneve nem Lázár volt...
Legszomorúbb, hogy a nép eltűri, hogy káposztás cvekedli helyett olyan ülőhelyekkel etessék különféle stadionokban és mindenféle rongyrázó rendezvényeken, melyekre a belépőjegyet soha nem lesz képes megváltani, de büszke lehet, mert a díszpáholyban ott ül a maffia, a csalhatatlan Vezér, a Szent Segg, lehet nyalni, persze csak vazallusai seggén keresztül.

Jó lenne optimistának lenni, de egyre nehezebb.
A szomorú pedig az, hogy nemigen látni olyan embert, aki képes lenne Augiász helyi istállójának kitakarítására.
De azért reménykedjünk, végtére is előbb-utóbb minden trágyadomb eltakarításra kerül, mégha azonnal le is rakják a következő alapjait...

:O)))

32 megjegyzés:

Promenad írta...

"Nemigen látni olyan embert " ?
Hát Tóth Bertalanról megfeledkeztél ?

sphagin írta...

Kedves PuPu

Még emlékszem a rendszerváltáskori jelszóra !
EURÓPÁBA DE MINDAHÁNYAN !
Hát ebből nem valósult meg jóformán semmi, mert eltévedtünk a KELETI nyitással !
Maholnap OROSZORSZÁGBA találjuk magunkat !

Üdv sphagin.

Kovács Erzsébet írta...

Öreg Hamupipőke írta:

Kedves Pupu!

Ha erkölcsi tőkéddel és az igaz szó erejével meg lehetne váltani a világot,akkor már fújhatnák is a fanfárokat az égi angyalok, mert akkor
kitörne az egyetemes Világbéke.

De el kell hogy szomorítsalak,mert a mai magyar értelmiségiek sem tudják felfogni az írásaidban azt a gyönyörű szép lelked igazgyöngyeként filcsillanó igazságot, hogy itt a szegény nép a legszegényebb.

Sajnos az oktatáspolitika legsötétebb bűne volt a gyermekek oktatásában a tesztek kitöltésére korlátozni a szellemi színvonal emelését.Az egyének szellemi igénye csak a keresztrejtvények szintjéig fejlődik, a gondolkodás színvonalának sokkal többnek kellene lennie,ami egy hatalmas ismeretbázis mátrixaként aktív gondolkodó emberként bocsátja ki az érettségizőket.

Most a színinövendékek adják ki az iskolák eredményességi bizonyítványát.Ezek a diákok elég nagy hátránnyal indulnak az életnek,és ezek voltak a korcsoportjukban a legjobbak.Azért elég félelemkeltő,hogy hogyan fogják ezek a világ kultúrális örökségét megőrizve tolmácsolni a ma és a holnap nézőinek, hiszen állandó súgók állnak a hátuk mögött,a semmittudás, a lakájlélek van a szalagkordonok patyomkinfala mőgőtt, az akarnokok gondolatait próbálják továbbítani olykor még a felolvasásuk is nagy gondot jelent a flaszteren állva....Hát igen...a világot jelentő deszkákhoz még egykét olvasópróba kevés lesz,az öntudatot nem tudja senki megsúgni az árokból..főképp,ha a Mammon az istenük..

Megemlítetted a Lázár nevet, nevetni fogsz,én még látok rá esélyt,mert esze,mint a lézer,ennek a Lázárnak, akire én gondolok,a leg élesebb kés a mai parlament késesfiókjában.Nem esett messze az alma a fájától..Dehát kell tartalék is....

És a János név említése is nagyon azt mutatja,azonos dolgokat látunk a múltban,ami jó érzést váltott ki belőlünk akkor is,és most is.
A Nép Demokráciájára gondolok.

Igen, a normális ész tiszteletét,a normális vágyak normális módon való megközelítését.És ehhez nem kell sok,tiszta szív, tiszta lélek.

Most krumpli levest fogok enni,finomat tudok főzni.
És amíg fújok rajta egy kicsit,mert forró,és a finom pici ecet illatát élvezem,Rád gondolok, és köszönöm Neked, hogy ilyen jó lélek vagy.

Hogy nem felejtetted el, hogy honnan jöttél, és hová tartozol.
Mert minden sorod erről szól,minden betűd egy igaz gyöngy.
Igazi EMBER vagy.

Bubu64 írta...

Jaj Pupu!
Neked semmi nem jó? Dejszen itten ván Ámerika, nem erre vágytunk mindég az úgynevezett átkosban( bár nekem sosem volt az). Egy szuper államférfi, mint Ámerikában, szuper egészségbiztosítási rendszer, mi kell még? Ja a kolbász hiányzik a kerítéshez, ez igaz, de száz év múlva az is meglészen.

1970 írta...

"Azért elég félelemkeltő,hogy hogyan fogják ezek a világ kultúrális örökségét megőrizve tolmácsolni a ma és a holnap nézőinek, hiszen állandó súgók állnak a hátuk mögött,a semmittudás, a lakájlélek van a szalagkordonok patyomkinfala mőgőtt, az akarnokok gondolatait próbálják továbbítani olykor még a felolvasásuk is nagy gondot jelent a flaszteren állva....Hát igen...a világot jelentő deszkákhoz még egykét olvasópróba kevés lesz,az öntudatot nem tudja senki megsúgni az árokból..főképp,ha a Mammon az istenük."

Kedves Erzsébet!

Tisztelettel kérdezem a következőket:

1. Hogyan és miként lehet kinevezni egyetemi tanárnak valakit, akinek nincs tudományos fokozata? (Vidnyánszky, Eperjes, Mocsai)
2. Miért akar egyetemet vezetni ilyen ember?
3. Miért gondolja, hogy rosszabb, ha mondjuk egy Máté Gábor (szintén Kossuth-díjas, csak "még" PhD-val és habilitációval is rendelkezik, ellentétben a fent megnevezett urakkal) "súg a hátuk mögött", mintha egy Vidnyánszky súgna? (Mellesleg szerintem ezeknek a fiataloknak nem kell súgni, mert maguktól is pontosan tudják, mit kell tenniük. És piszok jól csinálják!)
4. Miért nem volt képes tudományos fokozatot szerezni, aki egyetemet kíván vezetni? Tudja, tudományos fokozat hiányában embereket - előbb-utóbb - kirúgnak a felsőoktatási intézményekből, mert a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és/vagy külföldi akkreditációs testületek rálépnek az intézmények "t.keire", ha túl kevés a fokozattal rendelkező oktató.
5. Miért gondolja valaki (Vidnyánszky), hogy neki nem kell teljesíteni a tudományos elvárásokat? Ez egy felsőoktatási intézmény, a Kossuth-díj pedig nem tudományos fokozat.

A "Nép Demokráciája" sajnos régen volt, és - bár belőlem is nagyon jó érzéseket vált ki az a "bizonyos" János - az elmúlt 30 évben "tökéletesen" sikerült elkótyavetyélni, megsemmisíteni szinte mindent, ami a hagyatéka volt. Meg is látszik országunkon, amely - utalva sphagin okfejtésére is - 35-40 éve sokkal inkább volt Európa része, mint jelenleg. Szomorú, egyben gyalázatos is, ami velünk történt/történik...

Joszi írta...

Ez a valamikor kitűnő , olvasható oldal, mióta a KE fedőnéven futó Fidesz troll írásai rontják a levegőt olvashatatlanná vált, sajnálom.Nincs értelme a lemezzel vitázni, mert gépekkel felesleges.Mindig az aktuális cél szöveget mantrázta programja szerint, most épp a szinesznovendekek vannak véletlenül célkeresztjében..Röhejes lenne, ha nem lenne szomorú.Igy veszik el minden eszközt tőlünk , index, Népszabadság, most Klubrádió, s közben pupu is.

stirlitz írta...

horn gyulat érdekelte a nép
UI Böbe csokold meg vityad seggét

magyarmagyar írta...

Már megint etetitek! Miért, könyörgöm, miért ?????

Attila írta...

Üdv!

Ez a Böske néne nagyon gusztustalan talpnyaló.
(Írhattam volna sheggnyalót is.)

Attila

Kovács Erzsébet írta...

1970írta...-nak:
Kedves...nem tudom a neved, nem lényeges...
De nagyon tisztességesen kérdeztél,ezért válaszolok.

Amiket pontokbsa szedve kérdezel, az tulajdonképpen a személyzeti politikának a rákfenéje.A papírforma szerinti megfeleltetés, ez szörnyűséges hibákat eredményez.A L.Ildikó,amikor még az MSZP élén állt,Ő ragaszkodott mindig a hibák felvetésekor a SZMSZ-re, a Szervezeti Működési Szabályzat egyes pontjainak jól megfelelt szerinte akkor,az akkori MSZP,úgy ragaszkodott az SZMSZ-be,mintha egy bűvös királyi palást lett volna, pedig csak egy lukas lópokróc volt, és nem is mentette meg a bukástól.Én 45 éve voltam HR-es,akkor káderesnek hívták.Akkor is voltak olyan tisztafejű tevékeny emberek,akik az üzemekben művezetők lehettek,pedig nem volt csak síma szakmunkás oklevelük, de mégis kinevezést nyertek,mert a tudásuk szükséges volt a gyár feladatainak megoldásában.Avitt dolog,több éves akadémiai előírásokhoz való jelen ragaszkodás, az élet mint a gyorsvonat a gyalogbéka fölött elrohan.Revizió alá kell vonni a régi működési szabélyzatokat,és az élet napi elvárásaihoz kell a kritériumokat igazítani.És saját magad bevallod, hpgy el lett kótyavetyélve sok vívmány...naugye,te magad is beimered, hogy ezek a bakafántos megfeleltetés kényszerek tulajdonképpen a fejlődés gátjaivá váltak,mert a fejlődés rapid üteme szétfeszíti a régi előírások kereteit,egyszerűen kinőttük,Disszonancia,hogy felveted,ha valakinek nincs me a végzettsége, de a lelassúlt,nem megfeleló működést meg gyalázatosnak találod, ami velünk történik.A ma legnagyobb feladata, hogy nehogy már lemaradjunk a saját életünk vonatáról,hogy mindeki legyen képes a történésekből olyan köetkeztetéseket levonni és úgy cselekedni, ahogy az országunk egyre élhetőbb,és minden társadalmi csoport aktívan vesz részt a megvalósításban.

Kovács Erzsébet írta...

Joszi írta:
Én a Pupu írásához szóltam hozzá,de neked nagyon beszorult valamid valahová....milyen eszközt is vettek el tőled?....nemértem, nemértem..én nem vettem el a Puput senkitől, csak a politikai irodalom témájú blogjában válaszoltam,mert ez egy ilyen műfaj.Elég öreg vagy már ahhoz, hogy megértsed,amit olvasol,és ne költsél hozzá semmit.Mert az már mese.

Kovács Erzsébet írta...

Stirlitz írta...-nak.

Egyet értek Veled abban, hogy Horn Gyula olyan különlegesen tökéletesen látta az MSZMP helyzetét,ami a jelen pártoknal is alapállásból szükséges lenne a normális működéshez.
A másik témád egy ökörség,életemben nem találkoztam egyik úriemberrel sem,a seggre puszi nem tudom hogy jön ide.
Én csodálom Orbán Viktor miniszterelnök úr munkaintenzitását, a teherbírását,és a sok vihar közepette is tartja az irányt a bel és külpolitikai fronton.
És a Pupuval sem találkoztam még soha életemben.
És most fogsz megútálni,a Pupu egy olyan tisztalelkű,tökéletes férfiember, akinek van önértékelése, és soha nem várná el hogy illetlen dolgot cselekedjek Vele, bármennyire imádom is a gondolkodásmódját,a stílusát, hogy ebben a nappali sötétségben is
világít, mint a tanító Gárdonyi Géza :A lámpás című művében,ahol a néptanító szeretné,hogy az emberek okosabbak legyenek.Köszönjétek meg Neki a türelmét,és hogy foglalkozik Veletek.Én személyszerint is köszönöm.

KZs írta...

Pupu, épp a minap hivatkoztál arra a tanításra, mely szerint az őrület biztos jele, ha az ember bár mindig ugyanazt teszi, de mindig más eredményt vár.. Historia est magistra vitae.. Vagy mégsem :)
Azért volt valaki, akinek volt képessége és ideje is végiggondolni, és figyelmeztetett is:
“Az első ember, aki bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki, ez az ember teremtette meg a polgári társadalmat. Mennyi bűntől, háborútól, gyilkosságtól, nyomorúságtól és szörnyűségtől menekült volna meg az emberi nem, ha valaki kiszakítja a jelzőkarókat vagy betemeti az árkot, és így kiált társaihoz: Ne hallgassatok erre a csalóra! Elvesztetek, ha megfeledkeztek róla, hogy a termés mindenkié, a föld pedig senkié!”
Az állam meg nem azért van, hogy a jólétünket biztosítsa, az állam egy erőszakszervezet, a külső hatalom, melynek feladata a törvényhozó hatalom által hozott szabályok betartatása, akár erőszak útján is..
A modern állam, alias a jogállam létének szükséges és nélkülözhetetlen feltétele az alkotmány, valamint a hatalmi ágak szétválasztása
XVI. Az olyan társadalomnak, amelyből e jogok biztosítékai hiányoznak, s ahol
a törvényhozó és a végrehajtó hatalom szétválasztását nem hajtották végre,
semmiféle alkotmánya nincs.
Az USA “rendszerváltói” bár 250 évvel korábban éltek, kicsit felkészültebbek voltak jogelméletből mint a mieink, ezért ott egész jól megvalósult ez az elv, kishibája, hogy az államalapítást követően egy jó évtizeddel később született meg A gyakorlati ész kritikája, ki tudja mikor jutott el a tengeren túlra, így azt a tudást már nem sikerült beépíteni, mely szerint a képviseleti demokrácia nem a jog forrása, hanem csak ügyes trükk az önkény eltakarására.. Hogy ezen túl is vannak arrafelé is hibák, azt szépen mutatja pl a nem fehér bőrűek helyzete..
Jobb lett volna talán a svájci modell honosításán elgondolkodni a mieinknek, ha már tőkés állam :)
A mi rendszerváltóink nem a mi javunkat akarták, hanem a magukét, az egy más kérdés, hogy még a saját érdekeik felismerésére is alkalmatlanok voltak, kivéve talán azt a csapatot, mely anno meglátta, és úgy 10 éve meg is ragadta a 30 éve megnyílt lehetőséget :)
Ne felejtsd el Pupu, soha nem a zsarnok teremti a kort, mindig a kor teremti a zsarnokot!
Önök kérték, maguk akarták című műsorunkat látják!
Persze időnként jönnek emberek, akik figyelmeztetnek, hogy máshogy kicsit célszerűbb lenne, -persze amennyiben a közjó a cél -próbálták is magyarázni, hogy miért és hogyan, hogy csak a legismertebbek közül említsek néhányat: Szókratész, Buddha, Jézus, Kant, Marx, Gandhi, nem ritkán ezek csúnya véget is értek, és úgy tűnik, a mai napig nem nagyon hallgatjuk meg a tanácsaikat :)
Szóval Augiász istálója szép tágas, mi csak egy különösen mocskos sarkában fuldoklunk :(
Mindenkire igaz, mely szerint, ha meg akarod változtatni a világot, először a saját gondolkodásodat kell megváltoztatnod...

PuPu írta...

Tudod, kedves KZs, én csak egy földhözragadt, egérszürke blogger vagyok, aki - bár hisz abban, hogy az emberiség egyszer megokosodik, de ennek időpontját valahol a végtelen messzeségben vélelmezi, vagy egy nagy katasztrófa után, mikor összesen száz ember maradt életben a Földön, és abból is kilencven gyerek...
A zsarnokot a kor teremti, de a kor egy csalfa nőszemély, időnként jó nagyot csap teremtménye fejére, tulajdonképpen ebben lehet egyetlen reményünk, merethogy úgy tünik, mi már egy igazságos és értelmes társadalmat nemigen fogunk megismerni.
A távlatos gondolkodás is szép dolog, de a remélt eredményhez számtalan "itt és most" meghozott döntésen keresztül vezet az út, én pedig ezeknek a döntéseknek a meghozatalát szorgalmazom a magam felettébb szerény eszközeivel.
Erre talán vevő lesz a társadalom, mert távoli célok befogadására alkalmatlan, bukott Jézus, de bukott Marx is.
Az ember ostoba állatfaj, szereti, ha idomítják...
Viszont a "B@sszunk egy marhanagyot járókereteinkkel Viktor fejére!" - nos, ez akár egy vonzó program is lehet...

:O)))

neveletlen írta...

sphaginnak

'Egyszerűen emlékeztetni szeretnék, hogy a keleti nyitás politikájának fő érdeme Medgyessy Pétert illeti. Ő nyitott Moszkva és Peking irányába, és hosszú idő után először látogatott el Delhibe. Medgyessy helyesen ismerte fel, hogy az EU tagságra készülő Magyarországnak nem szabad bezáródnia Európába, és meg kell erősítenie a külső szövetségesi, baráti kapcsolatokat. Medgyessy normalizálta viszonyunkat Washingtonnal és elkezdte újraépíteni az együttműködést Moszkvával. Én csak folytattam, amit elődöm elkezdett.'

Ezt meg akkor így hogy? Hát persze, megvan!
https://index.hu/mindekozben/poszt/2015/02/13/kepre_var_gyurcsany_szerint_kudarc_putyin_vizitje/
AZ A PUTYIN EGY MÁSIK PUTYIN VOLT AKKORIBAN!

1970 írta...

"Amiket pontokbsa szedve kérdezel, az tulajdonképpen a személyzeti politikának a rákfenéje.A papírforma szerinti megfeleltetés, ez szörnyűséges hibákat eredményez."
"Avitt dolog,több éves akadémiai előírásokhoz való jelen ragaszkodás, az élet mint a gyorsvonat a gyalogbéka fölött elrohan.Revizió alá kell vonni a régi működési szabélyzatokat,és az élet napi elvárásaihoz kell a kritériumokat igazítani."
"Disszonancia,hogy felveted,ha valakinek nincs me a végzettsége, de a lelassúlt,nem megfeleló működést meg gyalázatosnak találod, ami velünk történik."

Kedves Erzsébet!

Tisztelettel jelzem, hogy nagyon félreértette/nem értette, amiről írtam. Arra kívántam utalni, hogy a Kossuth-díj senkit sem jogosít fel a tudományos tevékenység művelésére, így a felsőoktatási tevékenységre sem. A felsőoktatásban - előbb-utóbb - elvárás a tudományos teljesítmény, a tudományos fokozat. Én meglehetősen disszonánsnak tartom (hogy az Ön szavaival éljek) azt a gyakorlatot, hogy egyes felsőoktatási dolgozók PhD-val adjunktusi, habilitációval docensi státuszban vannak, amíg egy Vidnyánszky, egy Eperjes, vagy egy Mocsai tudományos fokozat nélkül, nulla tudományos teljesítménnyel egyetemi tanári pozícióba kerülnek (vagyis professzori címet kapnak), mert a közt. elnök (Ki is ő, elfelejtettem a nevét:)) kinevezi őket (nagy valószínűséggel a MAB "nem támogató" javaslata ellenére). Attól mert valaki jó színész, esetleg jó rendező (netalán Kossuth-díjas) nem lesz jó pedagógus, nem lesz tudományos teljesítménye, ami feljogosítaná arra, hogy a felsőoktatásban tevékenykedjen.
Ez a "jóember" már tönkretette a kaposvári színészképzést (amit Dr. Babarczy László felépített). A Kaposvári Egyetem vezetése - ostoba és rövidlátó módon - azt gondolta, hogy megmenti őket, ha Vidnyánszky és Eperjes egyetemi tanárként odakerül. Nem így lett, ma már nincs Kaposvári Egyetem sem.
Tudja, ha valamiért joggal lehetne bírálni a színészképzést, az az, hogy az utóbbi 20-30 évben kevés energiát fektettek abba, hogy fiatal, tehetséges (akár első generációs) embereket kutassanak fel, és ne befutott színészek csemetéit nyomják be a képzésbe. Vidnyánszky azonban nem ezt bírálja, hanem otromba módon odasz.rik egy autonóm felsőoktatási intézmény küszöbére, majd közli, hogy "párbeszédre van szükség". Mindemellett még jön a süket, üres ideológiai blablájával (pl.: Miért nem vizsgáztatnak Trianonból a SZFE-n???? És senki nem szól neki, hogy ez nem a bölcsészkar történelem szakja.)
Sokan még ma sem értik az egyetemi autonómia fogalmát, annak több száz éves hagyományát. Érdemes lenne egy kis neveléstörténeti olvasgatás:
https://mek.oszk.hu/01800/01893/html/03.htm#Heading6

sphagin írta...

Kedves neveletlen !

Az a keleti nyitás és amit Orbánék csinálnak nem ugyan az.
Sajnos a hatalmi allűröket is átvette tőlük, a baksissal együtt, amit ugye a törököktől örököltük ! Pontosan erre írtam, hogy a korábbi jelszót már elfeledték és csak egy kis hatalmi réteg akar az EU szintjére emelkedni !

Kovács Erzsébet írta...

1970 irta-nak:

köszönöm a figyelmeztetést,érdekel a neveléstörténet,különösen a manapság megtekinthető mélyrepülés,már padlót fogtak,most raktam fel egy képet egy előadásról,igazán nem hétköznapi a színvonal,itt tekintheted meg:"Emami Bácskai Béláné facebook.com".Az ifjú színészpalánták szülei is megtekintehetik mekkora tehetség az oktatói kar,és tényleg az Államnak kéne jobban öltöztetni őket...Én fehér köppenyt ajánlanék,aminek hátul van a gomboláspántja.
Jászai Mari fehér nyakig begombolt blúzokban lépett fel,talán nem csak a ruhán múlott.....esetleg tehetséges volt, ha tudod, mi az....
Több,mint a tudományos fokozat....

Villon írta...

Nem akarok értelmetlen akadémiai vitakba föloslegesen belemenni, de itt fentebb van egy kis csúsztatás... "Ne felejtsd el Pupu, soha nem a zsarnok teremti a kort, mindig a kor teremti a zsarnokot!"Ez ugyanaz a filozófiai "propaganda" hogy a történelmet nem az egyének, hanem a tarsadalmi/tudomanyos fejlettségi szint alakitja. Nos, ez csak annyiban igaz, hogy ha lehetőseg van rá valoban kiugro "teljesitmanyek" születhetnek, de csak akkor, ha a megfelelő ember a megfelelő helyen van. Mert ugye Napoleon, Einstein kvalitasu ember nem szuletik, vagy nem kerul "pozicioba" minden évben. Továbbmegyek a KOR már régen itt dübörög körülöttünk, de pl a RÁK ellenszerét még mindig nem találtak fel...Sőt egyenlőre még azt sem, hogy egy hőborgő elmebajost a közjó érdekeben, hogyan lehetne jól kupánvagni...

Dr. Szász Gábor írta...

Platón szerint azok az erényes (areté) emberek, akik távol tartják magukat a politikai posztoktól, arra ítéltetnek, hogy náluk ostobább és tisztességtelenebb emberek uralma alatt éljenek. Megjegyzem, hogy nem Öveges József, hanem az őt parodizáló mondta a szövegben szereplő "vicces" ostobaságot.

1970 írta...

Kedves Erzsébet!

Tisztelettel jelzem, még mindig nem érti a probléma lényegét. A tehetség kérdése viszonylag relatív, és mi magunk (sem Ön, sem én) nem vagyunk arra hivatottak, hogy színészjelöltek tehetségét/tehetségük hiányát megítéljük.
Ettől független kérdés viszont az egyetemi autonómia témaköre, és itt bizony keményen egy felsőoktatási intézményről van szó. Az több száz év óta létező objektív tényező, ami nem választható el a középkori egyetemek létrejöttének módjától (ezért is ajánlottam a figyelmébe a neveléstörténeti olvasnivalót).
Ajánlok még egyet:
“Az egyetem autonóm intézmény, amely a tudományos kutatásban és az oktatásban hozza létre, értékeli és adja át a kultúra értékeit. Hogy kielégíthesse a kor szükségleteit, kutatási és oktatási tevékenységének minden politikai, gazdasági és ideológiai hatalommal szemben függetlennek kell lennie” (Magna Charta Universitatum, Alapelvek 1.).
Tudja, ez teljesen független attól, hogy Ön, én, PuPu vagy más kit tart tehetségesnek és kit nem. Ez arról szól, hogy nem sz.runk oda egy felsőoktatási intézmény lépcsőjére, majd utána nem játsszuk a sértett szűzlánykát. És legfőképpen nem tartjuk sakkban az autonóm intézményeket azzal, hogy "én adom a pénzt, én diktálok".
(Tudja, a tudományos fokozat - többé-kevésbé - még mindig a legobjektívebb mércéje annak, hogy valaki letett valamit az asztalra, valamilyen tudományterületen. Sajnos a PhD sem a régi már, de biztosan objektívebb és tudományosabb mérce, mint ezer Kossuth-díj. A tudományt pedig tudományos mércével mérik, ha tetszik, ha nem!)

Kovács Erzsébet írta...

Dr .Szász Gábor írta-nak:
Örülök az írásának.
Hogy magázom, nem véletlen.
Amikor a filozófia esztétika szakosítóra jártam,az összes osztálytársam neve Dr.-vel kezdődött.Ma több van közülüka legfelsőbb vezetésben.Igazán befogadtak együtt jártunk kirándulni,az órákat több kihelyezett "reprezentazív" helyen,mint pl Tihany Limnológiai Intézet,a többit nem sorolom.Jó régen volt.Keves osztályfőnőkünk, Barát József volt a Filozófia Tanszék vezető professzora,sajnos elhúnyt, a múlt héten volt a temetése, zárt családi körben,Isten nyugosztalja, kiváló személyiség volt.Szerény, de kemény,mint a gyémánt.Maga megjelenésre is a makulátlan tökéletesség,amelyet csak a szelleme ragyogása írt felül,minden perc, amit az osztályunkban töltött egy igazi ajándék volt.Az esztétika professzorunk Széky Patka László tanár úr volt,a nagy szinházi rendező,ha a szerényság szobrát akarná valaki megformázni,annak hófehér márványt kellene alapanyagnak választani,hogy a tartalom és forma szinkronban legyen.Mindegyik tanárom nagyszerű egyéniség volt.És csodáltam is, egyik sem volt doktor...Béke poraikra,igazi nagy koponyák voltak,és a szívjóság etalonjai.
De az alatt a 4 év alatt megértettem,hogy én voltam a 20 főból egyedül,aki nem volt a felsőbb kaszt tagja,én voltam ,aki a munkás származást képviseltem.Még a farkasgyepüi óriás fák rengetegében is együtt sétáltunk,rengeteget nevetgéltünk,akkor még megvolt a piros skodám,én voltam az egyik,aki autóval fuvaroztam a csoportom tagjait hazafelé Veszprémbe.
Én mégis,egy ma is hasító fájdalom van a szívemben,ha visszagondolok.Akik neve előtt Dr.áll, soha nem fogadják el igazán azokat,akin nem doktoráltak.Ez van.
Itt fenntebb Villon villogott, akkor szokott megjelenni, ha az egyetemi szintű káderek esetleges megkérdőjelezhető minőségi szintugrása kerül szóba,és eléggé disszonáns módon a kupánvágás az ő módszere, a többismeretlenes szellemi matek kérdéseinek megoldására.Az se rossz,főleg, ha már sakk-matt a mérközés állása,és a a sakktábla lesöprésével zárulna a meccs.
Ez jó hosszú felvezetés volt.
Ez a színházi komédia is az avitt nagyságok régi idolok harca, a nagy Dr.-ok személyi kultusza,a soros euromilliók támogatása talaján,mint komposztálóból kinövő parlagfű gyötri csípi a szemünket.

A paradigmaváltás szükségszerűsége indokolttá vált már,de talán ne a régi felé haladjunk,mert padlót fogunk mint Lillácska,és lila foltokat őrizgethetünk.
Vidnyánszki Attila személye egy nagyon jó választás volt a váltásra.
Mert az érték a mérték.
Még a Színművészeti Akadémián is.

Ami karcol,mint a gyémánt.És ezt Vidnyánszky Attila is tudja.
Érti és alkalmazza.
Isten éltesse,és adjon neki erőt és türelmet hozzá.

DarthVader írta...

"Segg, lehet nyalni, persze csak vazallusai seggén keresztül."

Akkor te is ismered a régi mondást:

"A proletariátus itala a francia konyak, amelyet képviselői útján fogyaszt."

Névtelen írta...

Phd, tehetség, egyebek...

Kedves 1970!

Máté Gábor úr nevéhez, aki ugyan habilitált doktor, a nőügyein és alkoholizmusán kívül nem sok emlékezetes alakítást tudok kötni... Talán Szabó Lőrinc Semmiért egésten című versének előadása, ami megmaradt bennem...Egyébként biztos tehetséges...

Miért kötsz szinte mindent pozíciókhoz, titulusokhoz, címekhez?! Ezek szerint, aki nem ért el ilyesmit nem tehetséges?! Végülis igazad lehet, mert Zimány Linda úrhölgynek is van doktori címe... Valamiben ezen hölgy is biztos igencsak tehetséges...
Pataki Zita úrhökgyről folyamatosan cikkeznek a több diplomája miatt... Időjósnak tuti, hogy nem való... Borzalmas a megjelenése és ahogy beszél (szabályosan makog)...
Egyébként a "sima" diplomások köre is erősen felhígult.. Siralmas, hogy milyen tudású emberek kapnak...
Tudnék példát mondani egyetemen oktató illetőről... Azt is tudom, hogy milyen jól használja ki az embereket és a kapcsolatait... Valójában annyira buta, hogy világít a negró a szájában... :-((

Te behódolsz az Általad piedesztára emelt embereknek, minden zokszó nélkül...

Egyszer magam hallottam, hogy mennyire el vagy ragadtatva a fővárosi emberektől, pedig Te is Pécsett születtél...

Nos, az én Szüleim vidékről származtak, rendkívül tehetséges, okos, rátermett emberek voltak... A világ összes történéséhez hozzá tudtak szólni... Legyen az bármi... Az Édesanyám pl. utálja a málnát, mert gyermekkorában 30-35 fokban beöltözve szedni kellett... Nos, ez a tisztességes vidéki nő magasan kvalifikált munkaügyi vezetőként ment nyugdíjba... Az összes jogszabállyal, kiskapukkal, nagykapukkal tisztában volt... Miközben festette otthon a plafont bediktált a telefonba egy telhes beadványt, ami a kollégái nem tudtak megcsinálni... Bizony ám! Neki katonás rend volt a szekrényében...
Amikor tanultam, azt hittem, hogy mindenki olyan lesz, mint Ő... Tévedtem... Nem találkoztam Hozzá hasonló vezetővel... Mindig Ő volt a munkahelyén a legelegánsabb... Sokat adott a megjelenésére is... Számomra erős példa volt... Szerették és tisztelték a beosztottjai... A szakmájában egyenesen verhetetlen volt...
Kincses Gyula úr neve mond Neked valamit? Nos, ifjabb koromban Ő volt a főigazgató, ahol az Anyukám dolgozott... Nem lehetett megszólítani, én lazán megtettem, amikor kerestem az Anyukámat... A seggnyaló kollégák csak hápogtak, hogy ki ez a merész lány... És nem a politika dominált...

Szóval, phd és egyebek... Na, persze... A Cégnél tuti, hogy a valódi tehetség, tudás dominál és nem a seggnyalás, a baráti és egyéb kapcsolatok megléte...

stirlitz írta...

itt vagy pl dr vitya akkora bunkó hogy gumicsizma gyakorlatilag széria tartozék nem phd hanem doktori

1970 írta...

Kedves stirlitz!

Kisgömböcnek nincs PhD-ja, egyébiránt igazad van.

KZs írta...

Pupu, teljesen egyetértek, itt és ma döntéseket kell meghoznunk, csak ha meg akarunk változtatni bármit, saját magunkon kell kezdenünk, úgy nem fog menni, hogy majd jön a messiás, suhint a botjával, oszt ott terem a kánaán..A kategorikus imperatívusz elvét kellene a gyereknevelés első pillanatától axiómának tekintenünk, és ezt a verseny dolgot meg nagyon elfelejtenünk.
Meg a munkaerőpiac kifejezést: az ember nem lehet eszköz ugyanis, csak cél. Nem elég mondani, hogy a legnagyobb érték az ember, úgy is kéne cselekedni :) És amit legeslegelőször kellene elfelejtenünk az a politikus..
Persze csak akkor, ha úgy gondoljuk, hogy minden ember szabadnak, és jogokban egyenlőnek születik :)

Attila írta...

Üdv!

Bejegyzés 09. 16. 9:26. Névtelen.

Az a K.E. aláírás a Vastagbőrűt takarja?

KZs írta...

Pupu, kérdeznék : olvastál valamit Richard Dawkinstól?
Ha nem, pótold, szeretni fogod :)
Nem csak szeretni, a fejedhez fogsz kapni: Értem! :)

KZs írta...

Bár a Vak órásmestert tartják a legnagyobb művének, nekem a nagy szerelem, az Isteni téveszmék..

1970 írta...

"Akik neve előtt Dr.áll, soha nem fogadják el igazán azokat,akin nem doktoráltak."

Kedves Erzsébet!

Ez a mondata tökéletes bizonyítéka annak, hogy leegyszerűsítő sablonokban, sztereotípiákban gondolkodik. A saját egyedi, egyszeri tapasztalatainak korlátai közül képtelen kilépni, így esélye sincs arra, hogy az Önt körülvevő világot a maga komplexitásában megtapasztalja, megismerje, és ennek alapján arról egy összetett, árnyalt képet alakítson ki magában. Sajnálom Önt, mert vannak értelmes és jó gondolatai, de a sztereotípiái börtönéből képtelen kilépni. Ezen a téren pont olyan, mint talalom.
(A Vidnyánszkyról írottak is ezt tükrözik.)

Kibic37 írta...

Kedves KZs!

Az önző gén-ről mi a véleményed? Nálam ő a befutó. :-)
(A Vak órásmestert nem ismerem, de sürgősen pótolni fogom!)