2024. január 13., szombat

GYURCSÁNY ALAPOT VETETT



Juliska néni, az önkormányzat senior cleaning managere elgondolkodva kicsvarta a felmosórongyot, és elhatározta, hogy hazatérve feltétlenül és haladéktalanul (ötre ér haza, hat órára Béla bácsi már módosult tudatállapotba kerül, és ilyenkor idegesíti az ideológia...) megosztja a frissen szerzett információt élete párjávall: már megint polgárok akarunk lenni!
Volt már ilyen törekvés, néhány ideológiával ezelőtt egy lógónyelvű kis köpcös hirdette meg, de akkor valahogy ők kimaradtak belőle.
De most aztán majd lehet pótolni, Magyarország nyugatos polgári ország lesz, ha beledöglik is.
Vagy kisnyúl.
No, erre bizony fel kell készülni, meg kell először is venni azt a fél kiló töpörtyűt, mely a polgári lét elengedhetetlen feltétele, továbbá meg kell nézni Győzikét, mert polgár nincs kultúra nélkül.
Még szerencse, hogy Sárika a postázóból sutyiban kinyomtatta az alapvetést, így - mint letünt korok tanúja, aki még tud olvasni - tudja  esténként olvasgatni, ízlelgetni, titokban lelkesedni - végre valaki célt mutatott a polgárjelölteknek...


Nagy dolog ez, így fél évvel az önkormányzati és Európai Parlamenti választások előtt, hiánypótló és időszerű.
Lehet elspekulálni, hogy a szerző ezt a polgárit citoyen vagy burzsoá értelemben vágyja, hogy a valaha létezett keresztény Magyarországot milyen lazán mossa össze a sosemvolt kommunista Magyarországgal.
Hogy az esélyt is el akarja veni a néptől (fuj, mecsoda közönséges szó...), hogy reménykedjen abban,- majdan egyszer, a beláthatatlanul távoli jövőben ha mi nem is, de ki tujda hányadik leszármazóink egy mainál jobb, igazságosabb világban éljenek.
E lehet gondolkodni azon, hogy jó-e az nekünk, ha a szociáldemokrácia Bad Godesbergi célkitűzését meghaladhatatlannak véljük, a kapitalizmust öröknek és végül le lehet szűrni a következtetést: nagy igazság van abban, hogy az ülésrend meghatározza az álláspontot.
Aki kapitalista, az soha nem fog a kapitalista rend ellen lázítani, hiszen a történelmünk megmutatta, hogy aki így tett, annak az utcanévtábláját hamar leszerelik, és nem csak égő szemű, túlmozgásos alkoholisták hanem az az állam, amelyik időnként ultranacionalista hangokat pengetve egy román származású királyáról nevezi el az addig Marx nevét viselő közgadasági egyetemét.
Persze indokoltan, hiszen az is dögre adóztatta magyarembert, így bátran tekinthetjük elődnek, - a mai uralkodó oláh származású elődjének.


Gyurcsány nevezetes arról, hogy kiváló ütemérzékkel ismeri fel, mikor kell tejességgel felesleges dolgokkal foglalkoznia, jóllehet foglalkozhatna éppen azzal is, hogy a választásokba ne renegátokban és kannibálokban bízva menjünk bele, hogy a választói tábor ne öltse egy szekta sajátosságait, hogy végiggondolja, hogy hova vezethet az az újkeletű atlantista lelkesedés, mely az utóbbi időben erőt vett rajta - ehhez ajánlanám a térkép erős tanulmányozását.


Gyurcsány okos ember, de az okos emberek is tévedhetnek.
Ezzel a lehetőséggel - úgy tűnik - többször élt már vissza, mint kívánatos lenne,
Kár, hiszen lehetséges utódja a feleségén kívül sincs, habár ezért is neki kell viselni a felelősséget, mint annyi másért.
Többek között munkatársaiért is, akik láthatólag egyre elégedettebbek a fennálló állapotokkal.
Végtére is a legnagyobb ellenzéki párt politikusának lenni se semmi...


És hát, hiába no, a jó politikus tudja lelkesíteni választóit a nagy feladatok előtt...


:O)))

15 megjegyzés:

Belák Andrea írta...

Kedves Pupu!
Gyurcsány nem változott. Amikor megalapította a Demokratikus Koalíció nevű pártot, már akkor is tisztában volt azzal, hogy Magyarországon magyar polgárok élnek. És ezek apolgárok demokratikusan gondolkodnak, azaz nem önzően, hanem úgy, hogy az országban élő minden magyar polgárnak egyenlő jogai legyenek. Vagyis mindenki egyenlő esélyekkel elérhesse azt, amit a képességei és a szorgalma lehetővé tesz a számára.
És, minthogy nem egyforma helyzetben élünk, ezért nem lesz minden polgár több dologban egyenlő (gondolok itt az elért anyagi és kultúrális helyzetre), ezért azon polgároknak, akiknek az Úristen több tehetséget, a szülei több vagyont hagytak, azoknak kutya kötelességük, hogy segítsék a nehezebb sorsút.(persze, nem a lustát) Ez jelenti azt, hogy nemcsak demokrata, hanem szociáldemokrata. És POLGÁR!!!

Nem örültem, hogy Gyurcsánynak ellene fordultál, kedves Pupu. Gyurcsány mindig ezt mondta, csak a hangsúlyok néha eltolódnak.

Az pedig, hogy Orbán önmagát polgárinak mondja, arra legyen megfelelő válasz, hogy az Európai Unió Orbánt kizárta a polgári frakcióból. ( Ja, nem zárta ki. Ő lépett ki magától.
Miután lehetetlenné tette a helyét)

Körülbelül ennyire kell komolyan venni Orbán kereszténységét.
Tudod, Pupu, én valóban hívő keresztény ember vagyok, és a vallásom legfontosabb parancsa a szeretet.
Nos, Orbánnál ezt nem tapasztaltam.
Mellékesen Gyurcsánynál jóval inkább, pedig ő nem állítja Önmagáról, hogy keresztény ember lenne.
Szóval összegezve:
Sajnálom, hogy nem ismered kellőképpen Gyurcsányt. De ő most sem, mint eddig sosem mondott ellent önmagának. Az nem az ő profilja.

PuPu írta...

Kedves Andrea!
A hit nagy dolog, s bár nem vagyok hívő, sokszor irigylem azokat, akik ha valamit nem értenek, akkor azt hittel pótolják.Tobb dolgban is tévedsz, de ezt most nem boncolgatnám, hiszen nyilvánvalóan nem a poszt témájáról mondod el a véleményed, hanem az erre egyébként rá nem szoruló Gyurcsányt véded attól, amit te a posztból kiolvasni vélsz.
Abban is tévedsz, hogy szembefordultam volna Gyurcsánnyal.
Habár van néhányszáz dolog, ami nem tetsik a DK politikájában, és miután annak irányvonalát ő határozza meg (éppen olyan demokratikusan, mint ellenfele), ezérthát a kritika őt illeti.
De persze lehet, hogy én tévedek, ami jogomban áll, hiszen a DK-nak nem vagyok tagja, akik meg tagok, azok leginkább Rád hajaznak, és a guru minden bölcsességére bólogatnak.
Hogy ki milyen indíttatásból, azt most ne részletezzük, és le kívánom szögezni, hogy minden tiszteletem azoké a talpasoké, akik nyakszakadásig dolgoznak a DK-ban egy demokratikus Magyarországért, ha szükség van rá.
Gyurcsány egyébként ezerszer mondott ellen önmagának, a probléma ( csak az ökör következetes, ugye...) nem ez vele, hanem a rossz politikai ütemérzék és a túlspilázott, túlgondolt és bonyolított helyzetértékelések. Időnként eszébe juthatna a gordiuszi csomó...
Köszönöm egyébként kedves hozzászólásodat, úgy vagy ezzel valószínűleg, mint én Gyurcsánnyal - lassan semmiben nem értek vele egyet, de azért vannak jótulajdonságai, melyeket nem felejtek.
Némi csalódás okoz az, hogy a csoporetban nem esik szó ezekről a dolgokról, lassan ez a csoport csak a szavlejárt kakukk fóruma lesz, aki kizárólag a csport jól csengő nevéért jár ide, mintha ez pótolná a DK kommunikációs hiányait, melyért a felelősségből a maga részét bátran kivehetné, ha ezért már Feri a maga parttalan humanizmusával nem rúgta ki akkor, amikor - egyéb okokból is - ki kellett volna...
De azért téged kedvellek Andikám, remélem te sem haragszol rám...
:O)))

Bubu64 írta...

Kedves Pupu!
Én is úgy vagyok, mint Te Gyurcsánnyal, lassan semmiben nem értek egyet Veled, ami nem baj változik az ember véleménye, vagy eleve más volt a véleményünk, csak nem kerültek szóba olyan témák, de ebben határozottan úgy gondolkozom, mint Te. Minden tiszteletem Gyurcsányé, nagy reményeket fűztem hozzá, amikor megalakult a DK, de sajnos sorozatosan mellé lő. Nem tudom mi az oka, nagyon sajnálom.

Bubu64 írta...

Tényleg nem fordultál szembe, csak megfogalmaztál egy markáns kritikát, amit a vele egy pártban lévők, vagy a felesége is megtehetne. Nem tudom, hogy ez megtörténik- e? Ha igen akkor szomorú, hogy nem hallgat rájuk. Sokszor megfordul a fejemben, hogy jogos volt-e a róla elterjedt pletyka annak idején, hogy megpuccsolta Medgyessy Péter?

anteus írta...

Bubu!
A puccsról kérdezd meg a győri MSZP-t a megyei elnökválasztáshoz megvásárolt többszáz új belépő tagról, akik pár nap múlva teljes jogú párttagként szavazhattak - az oda átigazolt Fletóra.

1970 írta...

Kedves anteus!

A "puccsnál" sokkal nagyobb probléma, hogy nem hallgatott Hornra, amikor józan észre intette annak érdekében, hogy ne beszéljen bődületes marhaságokat.

Belák Andrea írta...

Két különböző ember több dologban gondolkodik másképp. Azért hidd el, Pupu, hogy azok az emberek, akik anno 2011-től csatlakoztak a pártjához, azok is gondolkodnak. De nagyon ritkán fordul elő, hogy homlokegyenest mást gondolnánk. Az esetben ezt megvitatjuk. (Hidd el, megvitatjuk. Gyurcsányt nem tartjuk istennek)
És persze, hogy nem haragszom Rád. Olvaslak rendszeresen. És GONDOLKODOM!!! Hidd el!

Belák Andrea írta...

Nem tudom, hogy volt-e puccs, és milyen nagyságrendű. Ha volt, csúnya dolog volt. Viszont az ország nem járt rosszul Gyurcsánnyal. és Meggyesinek a III/III-as ügyi miatt jobb volt mennie,

relatív írta...

Érdekes jelenség a volt miniszterelnök személye. Mert mindenkinek (!!!) van Róla véleménye- ha van ismerete, ha nincs Róla, ez már sokat jelent, mert nem mindenki mondhatja el ezt magáról -, ami ( magyarok vagyunk ) ilyen IS, meg olyan IS !

Van Róla számtalan szálló történet - aminek többnyire semmi igaz-alapja nincs, így bizonyíthatóan soha nem jelennek meg rákérdezéskor ! -, mert a nykába kapta a másik vidéki pótentát, akinek egyetlen célja a nevezett ellehetetlenítése, ebből áll NER !

Ami a hiteltelen puccsnak nevezett esetet illeti, pedig szintén egy sértett egyén véleményén alapul, hiszen akkor őt a másik párt nagyhangú egyénei állították félre - nagy nehezen, több próbálkozás után - és akkor a már kimagasló kvalitással rendelkező személy cseréjére került sor egy pártközi dntés alapján, a nevezett személyes közreműködése így vétlen, kár ezzel IS támadni.

Manapság a jelen politikai vezetéssel nem szimpatizálóknak pedig valamiféle közös erő kialakítása lenne az érdeke, nem pedig a - meglévő - kicsinyes rivalizálás, ha egyáltalán a ' nép ' érdekében bármit IS szándékoznak tenni. Mind amelett, hogy világmegváltó személyiség nyilván nem a magyar politikában él. és mozog, hibái nyilván mindegyikünknek van !

relatív írta...

Ps: Majd elfelejtettem, Medgyessy Péter volt miniszterelnök pedig a III/I tisztje volt korábban.

PuPu írta...

Az elhárításnál dolgozni nem volt szégyen, csaxólok.
Általában a titkosszolgálati munka sem, a III/2 a végén oda lett dobva koncnak, - rosszkor voltak rossz helyen.
Persze a dolgok nem azok szintjén dőltek el, akik pl. a szamizdatosok után szaladtak az utcán "titkosan", ésm a különböző csoportfőnőkségek kozott együttmúködési kötelezettség volt, tehát ha mondjuk az Orsós fedőnevű ügynök jelentett a katonai elhárításnak akkor arról tudott a belső elhárítás is, ha a szakterületét érintette.
De a poszt nem erről szól, éls nem lenne baj, ha a hozzászólások a szociáldemokrácia és a párt atlantista elkötelezettségéről szólna...
:O)))



PuPu írta...

...szólnának.
Azv egyeztetés nem csak a politikában fontos, a nyelvtanban is...
:O)))

1970 írta...

"Ami a hiteltelen puccsnak nevezett esetet illeti, pedig szintén egy sértett egyén véleményén alapul, hiszen akkor őt a másik párt nagyhangú egyénei állították félre - nagy nehezen, több próbálkozás után - és akkor a már kimagasló kvalitással rendelkező személy cseréjére került sor egy pártközi dntés alapján, a nevezett személyes közreműködése így vétlen, kár ezzel IS támadni."

Kedves relatív!

A "másik párt nagyhatalmú egyénei" (nevezzük nevén: az SzDSz-ről van szó) most ott nyüzsögnek a DK körül. Tele van velük a DK.

Bubu64 írta...

Szia Anteus!
Köszönöm a választ, erről még nem hallottam.

Nyista írta...

Nekem a "polgár" szó sűrű használata tűnt fel az írásmű olvasása során. Ismereteim a magyar néplélekről hiányosak és érzelmeim által torzítottak. De megkockáztatom, hogy a mai magyar köznyelvben a polgár nem pozítív tartalmú szó. Szerepel még a "nyugatos" kifejezés is a szösszenetben. Amelyről szintén nehezen tudom eldönteni, hogy pejoratív jelző vagy valamiféle kesernyés humor. Érdekes, hogy én még a "nyugatos" kifejezés pozitív konnotációját tanultam középiskolában. Olyan nevek tartoztak ide mint Ady Endre, Babits Mihály, Ignotus, Illyé Gyula, Karinthy Frigyes...
Érdekes, hogy évtizedekig előremutató volt nyugatosnak lenni. Mostanában mintha nem lenne az. Győztek volna a "... piszkos, gatyás, bamba Társak..."? Akkor én most káromkodjak vagy fütyörésszek?