2024. július 8., hétfő

VÁLASZ EGY LEVÉLRE

 

Kedves klubtársam küldött egy levelet - gondolom, okulás céljából -, melyben megosztotta velem Szent-Iványi István írását Orbán moszkvai látogatása után, pekingi útja előtt.
A téma érdekes, ezért az írást és klubtársamnak küldött válaszomat is megosztom veletek  kedves olvasóim, hogy legyen min gondolodnotok, ha kitör a kánikula és bekényszerít mindenkit a hűvös szobába.
Fontos kérdések ezek, különösen, ha bekalkuláljátok, hogy párszáz kilométerre innen már nincs nem hogy hűvös, de szoba se, és jó lenne, ha a mi fejünk felett megmaradna a tető.
Tehát:

István Szent-Iványi
2024. július 5. 15:56

Keresem az okot
Nem találok az ismert körülmények között racionális, méltányolható magyarázatot Orbán Viktor moszkvai útjára. Pontosan tudta ő is, a környezete is, hogy ez a provokatív látogatás milyen következményekkel jár. Már a látogatás puszta hírére is élesen reagáltak az európai vezetők tegnap, mi is láttuk és emlegettük a súlyos kockázatokat, és ő mégis elment.
Ez nem csak az egész elnökséget borítja árnyékba és hitelteleníti el a sokszor hangoztatott lojális, együttműködő, konstruktív elnökségi magatartást, de negatívan hat általában is a magyar érdekérvényesítésre az EU-n belül, a felfüggesztett támogatások felszabadítására, partnerek megtalálására.
Szerintem a tervezett Patrióták frakció megalakítására is negatív hatással lesz. Alig tudom elképzelni, hogy Marine Le Pen ezek után arra vágyna, hogy a magyar kormánypárttal lépjen szövetségre, az ECR tagpártjairól nem is beszélve. Nagyon súlyos gyanú terhét vállalja az, aki mostantól a magyar kormány szövetségét keresi. Kiváncsi vagyok, hogy hányan lesznek, akik feliratkoznak az orosz elnök bérlistájára.
Ha igazam van abban, hogy Orbán tudatában volt a következményeknek és mégis elment Putyinnal parolázni, akkor arra csak egy kézenfekvő magyarázat kínálkozik: már nem ura önmagának, kiszolgáltatott helyzetben van, nem teheti meg, hogy ellentmondjon a Kreml urának. Most már mindegy, hogy önként vállalta ezt vagy belezsarolták ebbe a helyzetbe, ő már Putyin patriótája, alárendelt szövetségese, durva kifejezéssel: csatlósa. Már azt sem engedik meg neki, hogy eljátssza a függetlenség látszatát.

És itta válasz - klubtársamnak:

14 megjegyzés:

anteus írta...

Jóóó

talalom írta...

Hmmm. A klubtárs válaszában két dologgal értek egyet: a jelenlegi magyar miniszterelnök kártékony. 2. Miután okos is, baromi nagy kárt tud tenni a világban is-, elsősorban a hazámban, nemzetemben. De nagyon nem ...szimpatikus (hogy erősebb kifejezést ne használjak), ha emiatt a "népet" kárhoztatjuk.Tessék csak végiggondolni: hányszor kapja meg az érdeklődő a sajtóból,face-ről, stb.: Fúj, politika! Aztán csodálkoznak... Nem vagyok vátesz -, de a Nagy Imréék temetésén elmondott Ovi beszédet meghallva azt mondtam: Jesszus, ki ez az erőszakos bugris
És most hasonló érzés: Jesszus, ki ez a slim fitt zsúrpubi? Igen Magyar P-ről van szó.Jó a dumája -, DE. Semmi újat nem mondott (sehol az "atombomba), amit az ellenzék - élen Hadházy Ákosssal évek óta nem kifogásolna. Színre lépésekor elsőként az ellenzéket gyaszálta, meg is lett az eredmény. Az ellenzék vesztett kb. 20 százalékot, miközben a Fideszről lepörgött max. 8%. (Majd visszaszerzik a legközelebbi szavazáson.) Föl is merült bennem: ez a pali nem jött, hanem küldték. ".

Nyista írta...

Kedves Pupu! Igen frappánsan megfogalmaztad. A lényeg, hogy nyugaton elvágta magát tehát keletre megy. Tiszta sor! Logikus. Arról, mi a véleményed, hogy nem is a saját akaratából ment pont Moszkvába? Mehetne Pekingbe is talán kisebb lenne a balhé! Putyin most az első számú "rosszfiú" a világon! Ez túl sokba kerül, ahhoz képest amennyi zűrt okoz. Az emberünk egyébként olyan gyáva, hogy a függöny mögé bújik, meg kimegy kávézni! Magától soha nem volt ilyen "tökös"! Szerintem valamivel zsarolják őt. Az elmúlt hónapok pedofíliától ragadós botrányai felvetik bennem a kérdést, hogy vajon miért van ennyi pedofíliáva kapcsolatos botrány és pletyka a magyar politikai elittel kapcsolatban? A Direkt36 egyik régebbi podcast adásában egy volt magyar elhárítót kérdeztek az orosz titkosszolgálatok működéséről. Az ő véleménye szerint az orosz titkosszolgálat nagy erőssége, hogy előre beszervez egy csomó embert akikről feltételezhető, hogy sokra viszik... Általában zsarolással tartják kézben az illetőket. Lehet, hogy a csüngőhasút már réges régen elkapták a vérprofi oroszok és most nem eresztik? Ti. az ő... khm... "különleges ízléséről" is regélnek ezt-azt! És ha van valami nagyon durva anyaguk az FSZB-s "szakembereknek", ami már teljesen védhetetlen? Valami olyan ami nemcsak politikailag, de büntetőjogilag is megúszhatatlan?
Ezért aztán amikor Putyin megrázza a kis ezüst csengettyűjét akkor a kan disznó engedelmesen odakocog a gazdához...
És ez azt is megmamgyrázná, hogy miért van annyi gusztustalan, perverz, beteg állat a magyar politikusok között.

1970 írta...

"Miután okos is, baromi nagy kárt tud tenni a világban is-, elsősorban a hazámban, nemzetemben.i"

Kedves talalom!

Komolyan érdekelne, milyen kritériumok mentén jelenthető ki, hogy kisgömböc "okos" volna. Véleményem szerint az a politikus, államférfi nevezhető okosnak, aki az adott keretek között kihasznál minden lehetőséget, erőforrást, és azokat a saját nemzete, hazája érdekében, annak felvirágoztatására használja. Ezek közül egyik sem igaz kisgömböcre...
(Jó, tudom, a neolib ideológia jelenkori "apostola", Fodor Gábor előszeretettel emlegeti, hogy jelenkori Dögrögink okos, csak rossz célokra használja a képességeit. Ez egy kapitális ökörség, amivel a fodorgáborok saját lelkiismeretüket nyugtatják, hiszen nem kevés szerepük volt abban, hogy ez az őrült itt élősködik a nyakunkon. Nyilván kényelmesebb ebben a hazugságban létezni, mint szembenézni saját felelősségükkel.)

góbé írta...


Tudod 1970., aki a ráruházott,(csalás-sorozattal) megszerzett hatalmat nem... "...a saját nemzete, hazája érdekében, annak felvirágoztatására használja..." /forrás: 1970/. Az valóban nem okos, de nem is hülye, hanem g@eci. Mert tudván tudja hogy a nép/nemzet az általad jelölteket várja el tőle, arra hatalmazta fel, de őg@cisége ezt 14+4 éve lexarja.
Fogcsikorgatva, de el kell ismernem - és neked is -, hogy az ország lerablásában kivételesen jó, már-már hihetetlen képességekről tesz tanubizonyságot. A bizonyitékokat nem sorolom, Te ugyanúgy tudod mint én!
Ez a Magyar Péter számomra még talányos, de ha esélyes hogy ő pakolja ki a kotonszökevényt a rendszerből, a politikából, meg fogom neki köszönni.

PuPunak köszönet, teccett, fontos és időszerű is volt ez a válasz-reakció.

1970 írta...

Kedves góbé!

Mindig rendkívül "kedvelem" azt az érvelési "technikát", amely felszólít ara, hogy mit kell elismernem. Na, nem bánom, ha fegyvert tartasz a hátamhoz, de akkor is csak azért, mert kiskorú gyermekem van:) Ám azért még jobban szeretem én eldönteni, mit is gondolok a világról.
DE! Talalom jellemzésében az "okos" szó szerepelt és én erre reagáltam. Az, hogy valaki "az ország lerablásában kivételesen jó" számomra nem minősítési kategória, pláne nem azonosítanám az "okos" jelzővel. Ez egy politikus esetében semmi, nulla, nem "képesség", nem teljesítmény.
(M. Péterről már leírtam sokszor, mit gondolok. Azzal ez az ország semmivel sem lesz előrébb, ha ez a pszichésen beteg ember "pakolja ki a kotonszökevényt a rendszerből". Főleg, ha marad ez a posvány mocsár rendszer, M. Péterrel...)

góbé írta...


Üdv 1970 !

Csupán annyit kivántam jelezni feléd, hogy a kasszafúró, a zártörő, zárfésülő betörő, a zsebtolvaj, a költségvetési csaló is lehet profi, tehetséges a saját szakmájában.
E szempont szerint akár "okos"-nak is definiálhatjuk...
Legközelebb majd igyekszem cizelláltabban fogalmazni. Bocs, ugyanakkor nem kivánom hogy ezt elismerd...
Ez a fegyver a háthoz...??? Hát..., most meglóditottad a fantáziám, de effélére nálam Te esélytelen vagy ! (és nem kérem hogy igyekezz, úgysem tudsz...!)

KZs írta...

A Szent-Iványi levél első mondata pontosan mutatja az író szellemi állapotát, mert aki arra a kérdésre keres választ, hogy milyen racionális és méltányolható ok van a béketeremtésre, annál nagyon messzire gurulhatott a gyógyszer :) Mindezeken túl megcáfolhatatlan ténynek tartom, hogy jobb megoldás a béke érdekében az emberiség élete szempontjából -és minden egyes ember élete szempontjából is -kompromisszumokat kötni, akár az ördöggel is szövetségre lépve, mint ledobni két atombombát..Aztán ha elhallgattak a fegyverek, lesz idő átgondolni, átbeszélni, hogy mit és hol és hogy rontottunk el, mit kell eztán másként tennünk, hogy egyetlen vita se fajuljon el az öldöklésig, a háborúig..
Az emberélet gyönge dráma.
Csak egyszer adják,
Nincs több előadása….

1970 írta...

Kedves góbé!

Nem, éppen ez a lényege a dolgoknak: az "okos" ember véleményem szerint nem lehet amorális. Kisgömböc tevékenysége szerintem semmiféle ilyen jelzővel ("képesség", "teljesítmény", "okos", stb.) nem illethető. Azt gondolom, az ő tevékenysége politikai értelemben nulla, értelmezhetetlen. Az, hogy a társadalmi erőforrásokat ellopom saját nemzetemtől, és ezt a klánom zsebeimbe vándoroltatom, nem politikusi kategória. Ezen kívül milyen "érdemi" tevékenysége volt ennek a modern dögröginek? Az összevissza hazudozás? (Persze, lehet ezt "politikai tevékenységként" is értékelni, de ez esetben lezuhanunk a "törökgáborelemez" szintjére.)
(A "fegyver a háthoz" dolgot viccnek szántam természetesen!)

góbé írta...


1970 ! Egymás nyitott kapuit döngetjük !

Kapat írta...


KZs figyelmébe!

Szent-Iványi első mondatában nyoma sincs annak a szónak, hogy "béketeremtés".
Nem az Ő szellemi állapotát kell tehát megkérdőjelezni.
Ahhoz azonban valóban kell képzelőerő, hogy Orbán egy pillanatig is gondolt a "világbékére" önfényezése alkalmából. Azt már könnyebb elképzelni róla, hogy (helyt adva 1970 összes negatív jelzőjének is), aljas, öncélú, tolvaj természetével csak saját hatalmi érdekeinek megfelelően áhítozik elismerésre. Ezt már alaposan eljátszotta úgy az EU-ban, mint Putyinnál is.
Putyin arca a róluk készült riportban híven tükrözi, hogy mit is gondol tolakodó partneréről.
Sajnos ez ránk nézve is szégyen, mert minden megnyilvánulását azzal kezdi, hogy "mi magyarok".
Azt hiszem, az "elgurult gyógyszert" inkább Orbán környékén kereshetnénk.

kekec írta...

Kedves Pupu!
Egyébként van racionális oldala a "békemissziónak" Ha feltételezzük, hogy Orbán Putyin magyar hangja (mi az hogy? naná!) akkor Putyin túlzó követeléséből (vonuljanak ki az ukránok még el nem foglalt területekről is) némi visszalépést jelezne, ha az eddigi frontvonalon állnának meg egy tűzszünetnél és ez lenne egy É-D korea szerinti "ideiglenes" határ. És ez akár elfogadható is lenne az amerikaiaknak, főleg, ha Trump kerül hatalomra. Aztán a Miboldogságunk csattogva
verhetné a mellét. Már az a tény, hogy világhatalmi tényezőkkel szelfizhetett megérte az utazással járó kényelmetlenségeket.
Szegény amerikaiakat még az ág is húzza: választhatnak egy demens vénember és egy életveszélyes bohóc között. Ami akár bohózat is lehetne, ha nem nagyhatalomról lenne szó.

1970 írta...

Kedves góbé!

Szerintem nem, de mindegy...

Névtelen írta...

Kedves kekec!
Te tényleg azt hiszed, hogy ebben az "amerikaiak" választanak?