2014. szeptember 6., szombat

KIHALÓFÉLBEN ÉPPEN...

Ma lesz az ellenállás napja, délután négykor lesz a tüntetés az Egyetem téren – ha tudtok, menjetek ki.
Jómagam sajnos vidéken leszek, nem tudok részt venni rajta, de nem lenne baj, ha szép nagy tüntetés lenne, erőt sugárzó és kemény.
Nem vagyok híve a lagymatag tüntetéseknek, anno a Milla tüntetéseivel is az volt a bajom, hogy bár ott mindig sokan voltunk, de az ember megnézte az esztrádműsort, kicsit óbégatott, aztán hazament békésen, ami egyébként nem baj, csak nem keltett egy csepp aggodalmat sem Orbánban.

Pedig volt olyan szituáció, amikor a tüntetés vezetői minden erőlködés nélkül oda tudták volna vezetni a résztvevőket akár az Országházhoz, akár a Cinege utcai putrihoz, hogy megérdeklődjék a miniszterelnöktől személyesen is: mi az álláspontja a demokrácia formai és tartalmi elemeinek ellentmondásairól a mai Magyarországon.
Nem volt meg hozzá a bátorság, nem véletlen, hogy egy idő után többekben felmerült, hogy a Milla olyan Orbán Magyarországán, mint a Rádiókabaré volt a Kádárt-érában, a gőz leeresztésére szolgáló, jól működő szelep.
El is kopott szépen, ma már csak a szép emléke él, utód pedig nincs a láthatáron.
Vannak próbálkozások, meg is mozgatnak talán – jóindulattal - párszáz embert, de ez azért nem az az elemi felháborodás, melyre szükség lenne a nálunk fennforgó diktatúró felszámolásához.

A mai állapotok fertelmesek, ha az ember elolvassa a politikai cikkeket, mást sem hall, csak azt, hogy melyik párt éppen kivel nem akar összefogni, kivel nem hajlandó együtt tüntetni, kit akar kiseprűzni a magyar politikai életből.
Mintha megbolondult volna a magyar baloldal, merthogy ennyi idiótát normális emberi közösség nem ültet a saját nyakába.
Mintha nem tudnának a kezeik és lábujjaik segítségével húszig számolni, mintha képzett emberek képtelenek lennének átlátni a választási törvényt, az abból fakadó szükségszerűségeket, ők nem ismerik azt a Hegeli – Engelsi igazságot, hogy a szabadság a felismert szükségszerűség.
Ha a második világháborúban nem teszik magukévá ezt az elvet a Szövetségesek, akkor ma lehetséges, hogy krumplit termelünk a Birodalom számára az Uralnál, de a mai okosok közül talán sokan meg sem születhettek volna.

Azt mondják sokan, hogy nem baj, ha most kevesen vannak, majd ők lesznek a szikra, mely lángra lobbantja a demokratikus ellenállást.
Nagyon sajnálatos, de ez nem így van.
Az emberek nem szeretnek gyenge szervezetekhez csatlakozni, tudat alatt az erőt szeretik, a győzelem esélyét, mert a vesztes oldalon élni ugyan lehet esetleg, de elégedettnek lenni semmiképpen sem. Márpedig az ember elemi igénye az elégedettség valamilyen értékelhető szintje.
Annak volt köszönhető a Milla átmeneti sikere is, hogy erőt tudott felmutatni, ami azt az illúziót keltette, hogy ez az a szervezet, mely képes lesz érdemben változtatni a haza sorsán.
Sajnos, a Milla nem volt szervezet, mint ahogy a mai pártok jelentős része sem az, ők is csak illúziót tudnak kelteni, de ennek hamar vége szokott lenni – az emberek nem kedvelik a reménytelen vállalkozásokat.

Amire ma leginkább kíváncsi vagyok, az a tüntetők korösszetétele.
Nem azért, mintha egy öreget vagy fiatalt többre értékelnék pusztán a kora miatt, azokkal értek egyet, akik egy zenekart nem öreg lés fiatal zenészekre osztanak, hanem jó és kevésbé jó zenészekre, mert aki a zenét hallgatja, nem a zenészek korára, hanem a mű tolmácsolásának színvonalára kíváncsi.
Mégis, a megfelelő korösszetétel fontos, mert a fiatalabb ember általában dinamikusabb, több dolgot fel mer vállalni, mint apái, nagyapái, ha élnek még egyáltalán.
Az idősebb ember – talán éppen a tapasztalatai miatt - óvatosabb, sokszor éppen a végeérhetetlen óvatoskodása miatt elszalaszt lehetőségeket, nem használ ki helyzeteket.

Elnézegetem a blogom hozzászólóinak korösszetételét és eléggé lehangol a látvány – a többség hatvanon felüli, kevés a fiatal – vénül a csapat.
Mi lesz a bennünket követő generációkkal, ha mindent a saját kárukon akarnak megtanulni?
Beszélgetek a gyerekeimmel, unokáimmal, a barátaikkal – az ő viszonyuk egészen más a politikához, mint az idősebbeké - egyszerűen nem foglalkoznak vele, alkalmazkodnak.
Ha valami tetszik nekik, azt tudomásul veszik, ha nem, szedik a sátorfájukat és odébbállnak, legyen szó családról, munkahelyről, országról.
Mélységesen lenézik a pártokat, a politikusokat, elképesztően rossz véleményük van róluk, és abban hisznek, hogy meg tudják oldani az életüket a politikusok nélkül is, ami persze nem igaz, mert Viktor egy álmatlan éjszakája drámai változásokat hozhat az életükben, még ha ennek ők nincsenek is tudatában.
Bezárkóznak a maguk szűkebb világába, a sok pici világ között kevés az átjárás, de ez persze nem csak a fiatalok gondja.
Lassan olyan a társadalom, mintha tízmillió lakatlan szigeten tízmillió Robinson Crusoe.fejné a kecskét, ülne a liba tojásain, várva, hogy kikeljenek a kislibák.
Ha Muki ad tejet, akkor jó, ha nem, akkor éhenveszik a magányos hajótörött.

Szóval, kellenének nagyon a fiatalok, kellenének az ifjúsági szervezetek, ahol felnevelkedhetne egy új politikusi nemzedék, ahol tesztelnék a képességeit és a felkészültségét, jellemét.
Bizonyára fogja mutatni legalább egy-két híradó a résztvevőket, remélem, nem csak ősz hajakat lehet majd látni.
Estére kiderül…

:O)))


22 megjegyzés:

hello írta...

Az ország történelmének alakulása azt bizonyítja, hogy itt nem divat más kárán tanulni.
Különben nem lenne fogadókészség XX. századi ordas eszmék újjáélesztésére, nem lehetne ilyen simán Horthy-restaurációt produkálni sem.

Névtelen írta...

Sajnos itt a okos a más kárán tanul, a hülye meg a sajátján sem.

Ez a társadalom, képes ugyanabba a szarkupacba akár tízszer egymás után is bele lépni, csak nem kelljen kikerülni...

Fery

Unknown írta...

А. И. Одоевский:

Наш скорбный труд не пропадет:
Из искры возгорится пламя,
И просвещенный наш народ
Сберется под святое знамя!

Эта строка стала известной в качестве эпиграфа к заголовку ленинской подпольной газеты «Искра» (печаталась за границей в 1900—1903 гг.).

hello írta...

Kálmán, már gyúrsz egy Putyin-érára?

Van már generáció, aki nem tanult oroszul, akik meg igen, már gyakorlás híján jószerivel el is felejtették.

asta írta...

Pedig, PuPu főleg ősz hajakat fogsz látni... Ennek több oka is van: a mai közhangulatban sokaknak van sok veszteni valója. Az idősebbek mennek a gyerekek és unokák helyett.

Másrészt az idősebbek azok, akik megtapasztalták a vészkorszakot, az idegen elnyomást és diktatúrát. Ők tudják miből mi következik.

Szemlélődőként én is voltam tüntetésen és pontosan azt éreztem, amit leírtál. Csalódottságot.
Ma van/indult már egy másik lehetőség is: a békés és állandó demonstráció a Kossuth téren. Csak döntés kérdése oda állsz-e. Csak döntés kérdése, be tudják-e vonzani a fiatalokat is. Ez csak módszertan. Mindent el kell kezdeni valahol. Egy mozgalom soha nem tömegekkel indul, soha nem tökéletes.. néhány bátor ember erős hitéből táplálkozik. Csak rajtunk áll, mivé fejlődik.
Ha semmit nem próbáltunk, nincs jogunk siránkozni. Részemről elég volt a depresszióból.
Azt reméltem, ma találkozunk végre ennyi sok év után személyesen is. Talán legközelebb...???
:O)

hello írta...

Az RTL-nél már minden nap az ellenállás napja:

A Handelsblatt Bertelsmann Magyarország ellen címmel közölte Hans-Peter Siebenhaar cikkét. "Az RTL Magyarországon az utolsó tévéadó, amely nem hagyja, hogy a nacionalista kormány beleszóljon a műsorba. A kormány büntetőadóval áll bosszút. Ám a médiakonszern védekezik – és segíti a sajtószabadságot" – vezeti be cikkét a tudósító és könyvszerzőm aki miden hétfőn megírja, hogyan látja a kommunikáció világát.

Álláspontja szerint Európa legnagyobb médiakonszernje védekezni akar a diszkriminatív reklámadó ellen, amelyet Orbán Viktor jobboldali populista kormánya rendelt el az RTL ellen. Rabe szerint ez "egy szabadelvű Európa alapvető értékeivel nem egyeztethető össze", és vállalat minden erejével – az Európai Bíróság segítségét is beleértve – védekezni akar a Lex RTL ellen.

"A reklámadóval Orbán megpróbál gazdasági sebet ejteni a kormánytól független szórakoztató adón. A kelet-európai uniós tagállamban az RTL az egyetlen magán televízió, amely nem hagyja, hogy a kormány beleszóljon a műsorába. Ezért a magatartásért kapta most meg a nyugtát a Bertelsmann-leányvállalat. Magyarországon napirenden vannak a külföldi cégek és ágazatok elleni rendkívüli törvények. Az energiaszolgáltatóknak, a kereskedelmi láncoknak vagy a bankoknak is érezniük kellett már Orbán kemény kezét. Miközben az olyan konszernek, mint a Deutsche Telekom, az RWE vagy az E.On inkább megadják magukat vagy a nyilvánosság előtt hallgatnak, a Bertelsmann első nehézsúlyú német szereplőként védekezik a budapesti törvényhozási önkény ellen" – írja a kommunikációs elemző a német gazdasági lapban.
>>>

Remélem, hogy sokan nézik, mert ez az adó minden szolgáltatónál az alapcsomag része.

D. Elemér írta...

Pu pu kám
mennék én is de németországban dolgozom nagyon sok vidéki menne hidd el én is dk vok a fiam is a lányom is a nejem is nem vagyunk öregek sok fiatal dk szimpatizáns van hidd el
szép napot neked

pleinair írta...

Elkeserítő a közöny ebben a megalázottságot bambán tűrő, "rossz minőségű" társadalomban. Mint "hülyék orcáján a nyál", úgy folyik le rólunk Orbán hatalmának minden szennye.
Gerinctelen nép korlátolt, gerinctelen fiatalokat nevel. Ennek eredményét látjuk egyetemistáink viselkedésében is. Nem menthető itt fel a felelősség alól egyetlen generáció sem.

Névtelen írta...

"Szóval, kellenének nagyon a fiatalok, kellenének az ifjúsági szervezetek, ahol felnevelkedhetne egy új politikusi nemzedék, ahol tesztelnék a képességeit és a felkészültségét, jellemét." - Így (kellene lennie, de nem lesz.)

csakafidesz? írta...

PuPu írja:
"Az emberek nem szeretnek gyenge szervezetekhez csatlakozni, tudat alatt az erőt szeretik, a győzelem esélyét, mert a vesztes oldalon élni ugyan lehet esetleg, de elégedettnek lenni semmiképpen sem. Márpedig az ember elemi igénye az elégedettség valamilyen értékelhető szintje."

Ebben tökéletesen igazad van.1992-től MSZP tagként azért téptem a számat, hogy erőnek erejével lépjünk fel minden antidemokratikus megnyilvánulás ellen és eltökéltségünk tekintetében nem lankadni, mert azzal teret engedünk a Fidesznek és a MIÉP-nek. Akkor még a támogatottság is megvolt hozzá.
Vezetőink álszemérmes, tartózkodó hozzáállása ennek megvalósulását nem tette lehetővé .
Ők valőszínüle úgy gondolták, hogy baxni úgy is lehet, hogy közben az ember szűz marad.
Hát ez is egyike volt a sok tévedésnek! Az eredménye kb. 2006 ősze óta látszik.

Manapság érdeklődéssel figyelem Tuareg Kossuth téri "építkezését". Látok benne fantáziát. Ha megvalósulnak az elképzelések kialakulhat egy olyan demokrata tömegmozgalom mint amilyent a Fidesz "Polgári Kör" néven összehozott.
Ha ezeket valamilyen ügyes módon mozgásba lehet hozni, ez hihetetlenül rövid idő alatt óriási méretűre duzzadhat. Elékszünk a Fidesz jelszóra: "Mindenki hozzon magával egy embert!" És ha ez hétről hétre megtörténik és belép mellé a tömegpszichózis-hatás lesz erő ezen az oldalon is.
Hajrá Köztársaság, hajrá magyarok!

Geza írta...

Hogy mi van a fiatalokkal? Meg hogy mi lesz azutan, ha a "mai harcos 60-asok" [i.e., az a parezer ember] mar nem lesz itt, hogy a demokraciat megprobalja helyreallitani? Mondjuk en mindketto kerdes komplexumot nagyivben leszrom (de teljesen). Tok nem erdekel, hogy az uresagyu fiatal mit gondol errol az egeszrol, majd vagy rafazik, vagy nem. En sohasem masokert (plane nem a "hazamert") mentem ki a tuntetesekre, hanem elsosorban magamert, es azok segiteseert, akik velem egyutt ott voltak. Ezekrol a tuntetesek mindig adtak valamit, ha mast nem, akkor azt a jo erzest, hogy meeg mindig van parezer ember, aki hasonloan gondolkodik mint en.

A mai tuntetes egyebkent jol sikerult, talan voltunk ezren, de lelkes, jo hangulatu volt. A Falus jol beszelt, nagyon jo benyomast tett ram. (Az persze mar mas kerdes, hogy a fidesz kisstilu bszogatasaira hogy fog valaszolni - a mostani beszede alapjan remelhetoleg jol.)

civilhuszár írta...

Én messze lakom, és sajnálom, hogy nem tudok csak úgy felszaladni egy tüntetésre. Viszont az ATV-n néztem Gyurcsány beszédét, mert későn olvastam PuPu írását, és az órás késleltetéssel őt tudtam meghallgatni. Profi volt az előadása. Nem hiába tart tőle kiszkora óta Viktor.

visszanéző írta...

Csak nyugodtan álmodozni.Megbeszélni a problémákat.-De nehogy mozduljatok. Csak duma duma.
Igy legalább a Fidesz 20-25 évre
a nyeregbe marad!!!!! pupákok
Nem elfelejteni csak DUMA DUMA .....

csakafidesz? írta...

T. visszanéző!
És Te személy szerint mit teszel azért, hogy ne a Fidesz maradjon a topon 20-25 éven keresztül?
Gondolod azzal segítesz, ha csak arról dumálsz, hogy mi csak dumálunk!

Ha ezt elmondtad akkor azt is feltétlenül fogalmazd meg, hogy mit vársz el tőlünk, mezitlábas amatőr politikusoktól és elemzőktől. Mi tulajdonképpen teljesen eszköztelenek vagyunk. Nekük csak az a kicsiny tudásunk, íráskészségünk és lankadatlan lelkesedésünk - és néhány blog még, ahol szívesen látnak bennünket - van a Fidesz médiabirodalmával szemben.

Mi csak annyit tehetünk, hogy bizonyos problémákról elmondjuk a véleményünket, hátha ezzel segíthetünk azoknak, akik a maguk módján, a maguk eszköztárával talán tehetnének valamit - mondjuk a demokratikus pártoknak.

Az, hogy ők nem figyelnek eléggé ránk, arról mi nem tehetünk.

vissanéző írta...

cakafidesz
Nem kérdezni kell cselkedni.Sok sok emberrel beszélni nem írgatni.Ezt a blogot kb ötvenen ha olvassák.De ha a FIDESZ mozdul min 5 nullás a tömeg.Jó siránkozást
visszanéző







DarthVader írta...

A németeknek egy szarrá vert ország kellett ahhoz, hogy rájöjjenek, milyen kár volt együtt mozdulni olyan sokaknak egy ember szavára.
Nekünk is.

csakafidesz? írta...

viszanézőnek
Úgy vélem, hogy abból amit leírtam semmit sem értettél meg.

Ez persze nem baj, te erre vagy
képes.

Javasolnám, hogy keress magadnak egy NPB (Nemzeti Porceán Bolt)-ot és elefántként ott forgolódj.

Itt felesleges még azt a keveset is összetörni, amit az általad példaként felhozott és láthatóan sokratartott FIDESZ még meghagyott.

civilhuszár írta...

Kedves visszanéző !

Előre kell tekinteni !

Biztos vagyok benne, hogy az ide látogatók ugyanúgy megbeszélik a jelenlegi politikai helyzetet környezetükkel, és más adott helyen, mint és akár a buszon, ahol rendesen kussolnak a narancsosok, amikor a dohány, föld, támogatás mutyis, és megfélemlítő dolgokról beszél az ember. Ezek nem mernek egy szót sem kiejteni a valós problémáról közterületen, mert fosnak, hogy a másik beárulja őket.
Mindig az un. balosok mernek beszélgetni. Na kérem szépen erre tekintettel én bízom abban, hogy egyszer megindul a szavazást hanyagoló emberek többsége ősszel is és a következő parlamenti választásoknál is. Viktor kétszer bukott már választást. de a harmadik az nagykabát lesz neki.

civilhuszár írta...

Lemaradt:

Már a Fidesznek is van emúttnyócéve kormányzásból, és ezek valóban tönkretették az országot a meglévő vagyonok elrablásával és még növelték is az államadósságot amiért a szocik ellen mit össze nem tépték a szájukat. A külföldre menekülők miatt jelentősen gyengülnek a hazai adóbevételek, ki fogják kezdeni a nyugdíjakat, oszt leshet a sok jobbos nyugdíjas birka is, hogy milyen aljas lett az idol.

Móricka írta...

Kedves Pupu!
Tudod mikor ránéztem aktuális írásodra, "Kihalófélben, éppen" akkor elég vegyes érzéseim lettek, mert, hogy nekem "mindenről AZ jut az eszembe..."

Az elmúlt hetekben a jobboldali sajtó állandóan azt sulykolta, hogy akár ebben az évszázadban "kihalhat a magyar nemzet" meg ilyenek.
Mér? Mert már ahhoz is lusták vagyunk? Vagy mert jobb ma egy óvszer, mint 9 hónap múlva egy gyerek?
Aztán meg álmodozni kezdtem, hogyha én még egyszer születnék és én lennék a Népesedés-tudományi Kutató Intézet igazgatója(igen, van ilyen!) micsoda életem lenne!
Minden évben tudományos könyveket írhatnék - előre garantált szerzői jogdíjjal, - hogy aszonygya, hogy "A libidó szerepe az osztályharcban" meg, hogy"magyar-magyar szexuális összefogás és forradalom egyes problémái".
Nem lenne rossz mi? És munkám eredményeként szép lassan beindulna a népesedés növekedés, sorjában születnének a kis Semjén Zsoltikák, Mesterházy Attilák, Vona Gabikák és Kunhalmi Ágikák. Vagy ez már működik?...

civilhuszár írta...

Móricka! Szaporodik a magyar, csak nem itthon, mert a rezsi költségű 47.000 Forint jövedelemre nem lehet családot alapítani. Külföldön a nettó 470.000 Forint keresetre már igen. A Fidesz-KDNP meg kapja be a túrúsrudit a lepcses hazudozó pofájával és csináljanak egymással csoportos üzekedést a Pancho arénában. Oszt jó napot !

Névtelen írta...

off

Orbán galambokról, sasokról, RTL-ről, Simicskáról
Elkezdődött..vajon ki lesz a FIDESZ Buharinja..( Lenin elvtárs szerint a PÁRT kedvence..)és lám hogy végezt..ék ki?
http://www.hir24.hu/belfold/2014/09/06/orban-galambokrol-sasokrol-rtl-rol-simicskarol/
http://444.hu/2014/09/01/uj-klan-lep-simicska-lajos-helyebe-mikor-veget-er-a-csatajuk-orbannal/