2014. december 2., kedd

ELLENÁRAMLAT

Tegnap estefelé megjelent a hír, mely szerint Putyin bejelentette: Oroszország a jelenlegi körülmények között nem tudja felépíteni a Déli Áramlat névre hallgató gázvezetéket.
A jelenlegi körülmények azt jelentik, hogy az Unio megtiltotta Bulgáriának a vezeték építését, melynek célja Európa biztonságos gázellátásának megteremtése lett volna, tekintettel az állandó ukrán-orosz cirkuszra, melyet elsősorban az idéz elő, hogy Ukrajna a gázt szereti, de fizetni nem szeret érte.

Ebből aztán rengeteg probléma fakadt a két ország között, az oroszok leállították a gázszállítást, az ukránok lopták a tranzitgázt, az árakon is veszekedtek.
Ukrajnában a lakosság nyomorult körülmények között él, és azt ssugalmazták neki, hogy ennek az oroszbarát politikai vezetés az oka.
De ha csinálnak egy jó kis forradalmat és elzavarják a moszkvabarát vezetést, akkor mindjárt bekerülhetnek az Unióba, (ennek folyományaként a NATO-ba…) dől a lé és kitör az aranykor - minden probléma megoldódik.

A jó kis forradalom objektív feltételei adottak voltak, léteztek az elégedetlen néptömegek, a gazdaság romokban hevert, az oligarchák egymással marakodtak, a demokrácia gyermekcipőben botorkált.
Ezt a forradalmat mégsem a társadalmi viszonyok megváltoztatásának szándéka ihlette, hanem az a nyugati álom, hogy elérkezett a lehetőség Ukrajna kiszakítására az orosz hatalmi szférából, szorosabbra lehet ezáltal húzni a gyűrűt Oroszország körül.
A törekvés szép, csak éppen értelmetlen volt, hiszen az orosz vezetés nem egyszer nyilatkozott, hogy Ukrajnát nem engedi ki a sajátbefolyási övezetéből, és a legvégsőkig – szó szerint a legvégsőkig el fog menni ennek érdekében, és ez a legvégső pont ebben a relációban a III. Világháborút jelenti, csak, hogy pontosan értsük, miről is beszélünk.
A Nyugat eltaktikázta magát, mert azt gondolta, Putyin csak blöfföl, hiszen az oroszok eltűrték a Baltikum csatlakozását a NATO-hoz, eltűrték Koszovó elcsatolását Szerbiától, eltűrték Jugoszlávia darabokra szaggatását, az amerikai támaszpontok megjelenését a volt szovjet utódállamokban.
Igaz, Grúzia azért intő jel lehetett volna, figyelmeztethetett volna arra, hogy változott a világ, Oroszország – köszönhetően a gáz és olajbevételeknek is – visszanyerte katonai képességei nagyrészét és Putyin személyében egy koncepciózus, tehetséges vezetőre tett szert, aki hazájában kétségbevonhatatlanul népszerű és tekintélyes politikus, aki tisztában van saját felelősségével Oroszország iránt.

Oroszország egyszerre dúsgazdag és koldusszegény ország, melynek rengeteget kell még dolgoznia ahhoz, hogy gazdaságát több lábra állítsa, ne csak az energiahordozók exportjából éljen.
A Nyugat gazdag, de ennek ellenére is ezer bajjal küzd.
Legnagyobb baja az elvei és az általa folytatott gyakorlat közötti szakadék léte, de a II. Világháború óta katonai téren sem mondható fergetegesen sikeresnek.
Persze gyengének sem, de azért Irak, Afganisztán megmutatta, hogy van mire szerénynek lenniük.
És akkor még arról nem is ejtettünk szót, hogy Amerika el van adósodva Kínánál, mely katonailag egyre erősebb, gazdaságilag egyre sikeresebb, szóval a világ egyre bonyolultabb és veszélyesebb, nem érdemes a tűzzel játszani.

Európa és az oroszok viszonya speciális.
Az oroszok időről-időre szeretnének integrálódni Európa gazdasági-politikai rendszerébe, a nyugatiak hosszan hitegetik is, majd hirtelen kiderül, hogy olybá tekintik őket, mint amilyenek az ötvenes évek feketéi voltak Amerikának.
Viszont energiahordozók tekintetében igencsak rá vannak szorulva az orosz készletekre, ezért aztán az izmozásnak mindig határt szabnak, mellesleg katonailag Európa nem is ellenfél Oroszországnak, mely tényt Putyin nem hajlandó selyempapírba csomagolni, hanem – ha szükségesnek látja – bátran belevágja a Nyugati társadalmak képébe.
Aki azt képzelte, hogy az oroszokkal el lehet játszadozni az energiahordozók tekintetében, az tévedett.
Az európai nagyfiúk - miközben hangzatos szólamokat énekelnek az energiafüggetlenségről – pontosan tudják, mi az érdekük, és miután megépítették az Északi Áramlatot, hogy elkerüljék a teljességgel kiszámíthatatlan Ukrajnát, most megfeszítették bicepszüket és megtiltották Bulgáriának a Déli Áramlat építését, miközben alternatívát nem kínáltak sem nekik, sem a Déli Áramlattal érintett többi országnak sem.

Putyin megvonta a vállát, de aki csak kicsit is foglalkozik politikával az tudja, hogy ilyet egy politikus - Orbán kivételével - csak akkor tesz, ha már kész megoldással rendelkezik a helyzetre.
A kész megoldás neve itt Kína és India, arrafelé is lehet vezetéket építeni, a piac sokkal nagyobb és perspektivikusabb, mint a torzsalkodó Európa piaca, melyen egy rakás kis ország még mindig abban érzi magát érdekeltnek, hogy a kolostorokban gyógyfüvet termesszenek hitbuzgó szerzetesei.
Ha azt gondolja Amerika, hogy Putyint megrázta ez a döntés, hát téved, ha azt gondolja, hogy Amerika megússza retorzió nélkül, ismét csak téved, de legnagyobbat akkor tévedi, ha azt képzeli, hogy az oroszokkal való szembenállás élezése a saját érdekeit szolgálja.
Ha Putyint Kína és India felé hajtja, akkor az törvényszerűen együtt fog járni a kapcsolatok szorosabbra fűzésével, ami nem biztos, hogy Amerika számára kedvező fejlemény lesz.
Európa számára meg kifejezetten rossz lesz, ha elveszti a legnagyobb orosz exportpiac pozícióját.
A béke záloga ma nem csak az atomrakéták száma, hanem a kölcsönös gazdasági érdekek és függés is.

Orbán – hogy a bolháról is szó essen a kutyán – megszívta – és vele mi is.
Igaz, Putyin nem haragszik rá, de ugyanezt nem mondhatjuk el Amerikáról, de még Németországról sem.
Várható, hogy következő lépésként az amerikaiak keresztbetesznek majd minden kezük ügyében található holmit Paksnak, mígcsak fel nem adjuk a tervet.
Esetleg a helikopter-beszerzés során tanúsíthatunk olyan magatartást, mely enyhít a helyzeten, de persze azt is nekünk kell fizetni, akárcsak Paks II. árát – ha felépül, ha nem, ha termel nekünk, ha nem.
Nincs ingyenleves, a nagypofájúskodásnak is meg kell fizetni az árát, néha kétfelé is, egyszerre.
És ezen a pályán nincs tingli-tangli, pávatánc, az elkötelezettségnek itt egyértelműnek kell lenni.
Kádár mindig azt mondta, hogy mi hol állunk, azt tudják ellenségeink és barátaink is, és ez így is volt, de ettől őt még becsülték és nagyra értékelték akkori barátaink és akkori ellenségeink is.

Hiába rázza a politikai elemzők zöme a kardot, csak markolata van, pengéje nincs, hiába jósolják, hogy az orosz gazdaság belerokkan ebbe a helyzetbe, nevetséges.
Elemzők szerint Oroszország jópár évig bírja a magas gázárak nélkül is, kérdés, hogy Nyugat-Európa lakosságának hány foknál kezd el porladni a füle.
A gázellátásunk pedig mostantól bizonytalanabb, mint valaha volt, hiszen Ukrajna tekintetében ma már nincs miért engedékenynek lennie Putyinnak.
Ha elzárja a csapot, Merkel az Északi Áramlaton keresztül hozzájut a szerződéses mennyiséghez, az ukránok – és adott esetben akár mi is – nem.
És akkor gebaß esete forog fenn, mert akkor nem lesz annyi gáz a rendszerben, hogy nyugat felől lássák el Ukrajnát is és több más országgal együtt minket is.

Látom lelki szemeimmel, ahogy Orbán ül a cső egy számára speciálisan, porcelánból kialakított leágazásán, és kidülledt szemekkel erőlködik.
Ha szerencsénk van, nem csinál be.
Persze Csányi tehenei is szóbakerülhetnek, azok legalább nem beszélnek termelés közben marhaságokat...

:O)))

36 megjegyzés:

Geza írta...

Nyilvan a vezetek epitesenek elmaradasa szivas a mi szempontukbol is, hiszen maar volt neemi tapasztalatunk arra nezve, hogy mit jelent, ha egy ukran el kezd babralni a gazcsapokkal. Azonfelul barmennyire is orulok Nemetorszag szerepenek amelyet az europai kozgondolkodasban tolt be, mind az Eszaki Aramlat mind pedig (es kulonosen) az atomerumuvekkel kapcsolatos "outsourcing" nagyon nem nyerte el a tetszesemet. Ugyanakkor barhogyan is tekintunk az ugyre, az vilagos, hogy a tokfej bunko, a magyarok tobbsege altal meg mindig tamogatott rendszere sokat ront a helyzetunkon a demokratikus vilag gazdasagi erdekeinket is erinto megitelese szempontjabol.

Kibic37 írta...


Elnézést kérek mindenkitől, ez az Aki szegény, az a legszegényebb szombati poszthoz tartozna, de muszáj volt idehoznom, mert erre még nekem is kinyílt a bicska a zsebemben.
adorka bejegyzése (« Válasz #2676 Dátum: Ma - 11:12:52 »)

Hát tényleg a jó édes anyjukat!

talalom írta...

Hát én változatlanul bizonytalan vagyok, bár már kevésbé. Mindig is azt mondtam: nekem a russzofóbia gyenge érv az oroszellenességre. Mindenesetre mégsem megyek modern lakásba: a házon a gázkémény mellett van hagyományos füstelvezető is...

Kibic37 írta...


talalom-nak:

"a házon a gázkémény mellett van hagyományos füstelvezető is..."

Bölcs dolog. Már csak az istenbe vetett bizalom és a puskapor szárazon való tartása érdekében is. :-)

hello írta...

Ami azt illeti, vagy a gázzal való spórolás, vagy a rezsicsökkentés "áldásos" következménye, de nálam pl. már most sem jön minden nap a gázbojlerből melegvíz, hiába nyitom ki a vízcsapot maximumig.
Nem értek hozzá, hogy ez a gáznyomás vagy a fűtőérték időszakos romlásától függ-e, de nagyon dühítő állapot.

hello írta...

Bocs, Kibicnek "szolgálati közlemény":
Áruld el, lécci, hogy csinálod az itt megnyitható linket!

Kibic37 írta...

hello-nak:

Puskáztam. :)
Te is megtalálhatod itt

A HTML címkékből még a 'b' (Bold) a vastagbetűs, az 'i' (Italic) a dőltbetűs kiemelést eredményezi. Lényeges, hogy minden címkét az érvényességi tartományának a végén le kell zárni a '/' jellel. Az idézett cikkben az is látszik, hogy hogyan.

csakafidesz? írta...

Kibicz37 (13:00)

Elnézést kérek, de az általad ajánlott hsz. tejesen kiakasztott.
Nem tartozik a témához, de én, ha megbocsájtjátok, teljes terjedelmével idehozom, hogy mindenki számára - akit ez érdekel, és akiben a társadalmi szolidaritásnak a csírája is létezik - lehetővé tegyem a szinte hihetetlen tartalom megismerését.
Esetleg PuPu majd Off-olja.

Íme:
"NÉPSZABADSÁGONLINE
Andorka
2014.12.03. 11:52:32

Aliz Vaszlovik (a hölgynek péksége és étterme van!)
Letörölték a posztot a Facebook moderátorai. Én azért kirakom újra. Olvassátok!!!

Hát ez. HÁT EZ!!!!! Ilyen nincs a földön.
Idén karácsonykor valami igazán jót akartam csinálni. Segíteni több száz, vagy akár több ezer embernek, ha még csak egy kis ideig is, de legalább segíteni nekik, karácsony idején.
Mivel ételkiszállító cégem van és rendelkezésemre áll egy egész konyha, így adta magát, hogy idén karácsonykor bizony étel osztást fogok szervezni valamelyik nagyobb budapesti téren az arra rászorulóknak.
Megszületett a döntés és elkezdtük szervezni az ételosztást. Mindenki tette a dolgát, beszereztünk mindent ami szükséges, hogy ez megvalósulhasson. A konyhával lebeszéltük, hogy milyen levest fogunk adni milyen főétellel, már az alapanyagokat is megrendeltük, így hát nem maradt más hátra, mint területfoglalási engedélyt kérnünk.
Bemegyek az önkormányzathoz a szükséges papírokért és itt valami olyan történt, amit egészen egyszerűen még most sem vagyok képes feldolgozni.
Kitöltöm a területfoglalási engedélyhez szükséges igénylőlapot, befizetem hozzá az illetéket is és beadom a papírokat az ablakon, mire a nő megkérdezi, mihez szeretnék engedélyt kérni? Mondom ételt szeretnénk osztani, erre a nő a következőket mondja.
„FIATALEMBER. NEM FOG ÉTELOSZTÁSHOZ ENGEDÉLYT KAPNI JOBB HA ELŐRE SZÓLOK, MERT A KORMÁNY NEM AKARJA, HOGY AZ EMBEREK ANNYI SZEGÉNY EMBERT LÁSSANAK AZ UTCÁN EGY HELYEN”
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Azt a BDSKRVSTNT.
- Ez most valami vicc vagy teljesen komoly? Kérdezem a nőt.
- Ezt kaptuk utasításba. Nem adhatunk ki engedélyt ételosztáshoz köztereken.
Itt azért kellett pár perc amíg magamhoz térek, de tovább kérdezek.
- Minden feltételnek és előírásnak megfelelünk. Mi alapján fogják elutasítani a kérelmünket?
- Nem utasítják el fiatalember, hanem elnapolják a döntést határozatlan ideig.
Tehát hadd összegezzem. Az önkormányzat nem ad területfoglalási engedélyt karitatív ételosztáshoz még akkor sem, ha minden feltételnek, szabályozásnak, és előírásnak megfelelünk, mert a kormány nem akarja, hogy az emberek annyi szegény embert lássanak az utcákon.
És itt padló és azt mondom, ilyen ország pedig nincs.
Magyarországon az egészséges demokrácia több sebből vérzik és a döntések, amik az elmúlt években születtek erősen megkérdőjelezhetőek, ezzel mindenki tisztába lehet, akik csak minimálisan követik a híreket, BBC normatívákat a közmédiában már meg sem említem.
Na de hogy intézményes keretek között akadályozzák meg az elesettek és a rászorultak megsegítését azok számára, akik ha csak egy kicsit is, akár csak egy tál meleg étellel is, de segíteni szeretnének azokon akinek ez igen is sokat jelentene, na az már tényleg kurvára túl megy minden határon.
Én ezt egyszerűen még most sem hiszem el, hogy ez megtörténhet. Nem csak Európa közepén, hanem bárhol máshol a világon."
Ez a történet.

csakafidesz? írta...

folytatás:
Szerintem pedig ez a rejtőzködö diktatúra kristálytiszta magnyílvánulása, a kézi vezérlés eklatáns példája.
Jó lenne tudni, hogy ez hol történt, ott ki a polgármester, ki a jegyző, milyen összetételű a képviselőtestület. Ezek ismeretének hiány megakadályoz egy határozott vélemény kialakításában.
Magam is önkormányzati tisztségviselőként mentem nyugdíjba és tudom, hogy ez a dolog demokráciában hogyan működik.
Elképzelhetetlennek tartom, hogy ez a jegyző vagy egy ügyintéző túlkapása csupán. Ha ilyen utasítás a szociálisan egyébként nagyon érzékeny kormányhivatalok valamelyikétől érkezett, az biztosan nem a polgármester megkerülésével történt ergo az intézkedés a polgármester tudtával és beleegyezésével történt.
Jó lenne, ha jelentkeznének azok, akik ilyen vagy hasonló utasítást kaptak!
Ami történt az minden jóérzésű embert felháborít!

Kibic37 írta...


hello-nak:

Bocs, hogy kicsit nagyképűre sikeredett az előző bejegyzésem, de a képletet sajnos nem lehet pontosan beidézni. Egyszer már próbálkoztam vele, de csúfos kudarc lett a vége.

De megpróbálnám még egyszer, ha esetleg a HTML-es cikk nem túl érthető.
Az aposztrófok (') elhagyásával próbáld beírni a következőt:

'<'a href =link'>'saját szöveg'<'/a'>'

A link és a saját szöveg az, ami esetről esetre változik. A linket idézőjelek (") közé kell tenni, bár lehet ez utóbbi szabály el is hagyható. Én még minden esetben használtam.

hello írta...

Kedves Kibic, nagyon köszönöm - dehogy tűnt nagyképűnek, tökéletesen leírtad, de hogy praktikusan mit sajátítottam el belőle, az most fog kiderülni!

Ha véletlenül mégse úgy jelenik meg, ahogy szeretném, akkor előre is bocs mindenkitől, miután ez csak a beküldés után derül ki, és kitörölni akkor már nem tudom!


Kibic37 írta...


Úgy tűnik kedves hello, valami még nem gömbölyű, mert nem látszik link. Ha leírnád "prózában" mit csináltál, talán tudnék segíteni.

Egyébként, hogy a mai témánál (is) maradjunk, ajánlanék valamit a Galamusról. A szerkesztő megjegyzését is ...:)))

hello írta...

Hát, ilyen nincs!
Először kiírta, hogy
HTML-kódja hibás: A záró címkéhez nem tartozik nyitó címke: A

Nem volt világos, ez mit jelent, de betettem próbaként egy > -t neki a ” után.,
Ezt elfogadta, de mégsem tette be!

Szóval, valamit elszúrtam, csak gőzöm sincs, mit.

hello írta...

Akkor hozom a hagyományos módon:

http://444.hu/2014/12/02/negy-fontos-kerdes-most-hogy-putyin-lefujta-a-nagy-vezeteket/
„Négy fontos kérdés, most hogy Putyin lefújta a nagy vezetékét”

csakafidesz? írta...

Az energiaügyhöz pár gondolat:
A probléma Gorbacsovval kezdődött. Az akkori Szovjetunió a mai Oroszországban tapasztalható nehézségekkel küszködve elengedte a kezünket és mi - az akorra már eléggé megroggyant kormányunk közreműködésével és támogatásával ezt elfogadtuk.
Szabadok lettünk!
Pedig szemünk előtt lebegett elődeink bölcs intelme, hogy "a járt utat a járatlanért soha el ne hagyd!" Belefoghattunk volna egy mindent átalakító reformba és lehettünk volna egy a kínai, tajvani, Hong-Kong-i típusú köztársasághoz hasonló önálló állam. A lehetőség ott volt előttünk, de mi a "szirénhangoknak" hittünk.
A megreformált "szocializmus" megtartotta volna a már kialakult struktúrákat és nem rombolta volna porig mindazt, amit nagy nehézségek árán eleink romjaiból felépítettek.
Ezzel a billaterális kapcsolatteremtés kiépítése parányit sem sérült volna, egyedül a SZU-tól való függőségünk szűnt volna meg.
No, de nem is magyarok lennénk, ha azool nem a rosszabbik rosszba tenyerelünk bele. Lelkesen helyeseltünk a mindent szétszedni akaró „ellenzéki hangoknak” és mindent szétszedtünk, amit csak lehetett. Ehhez sokan ideologikus magyarázatként elkezdték az „elmúlt 40 évezést” és ezzel ki is húzták az ellenkező véleményen levők méregfogát.

Mire mentünk vele? Elhalászták előlünk a dunai Vizi erőművet, eladták a szinte teljes könnyűipart, megszűnt a bányászat, a vaskohászat, a járműgyártás. Megszűnt szinte minden, ami az oroszokhoz - mint legfontosabb kereskedőpartnerhez - kötött bennünket.
Ne felejtsük, hogy országaink között jórészt barter-kereskedelem folyt, ami annyit jelent, hogy az ipari alapanyagokért árut -nagy részben élelmiszert - adtunk cserébe.
A különféle iparágak megszűnése azt is jelentette, hogy az oroszok számára megszűntünk számottevő tényező lenni.
A dollár-kereskedelemben labdába sem rúghattunk, mert a nálunk fejlettebbek ugyanazt a terméket olcsóbban és jobb minőségben állították elő és ki az, aki a pénzéért nem a legjobbat akarja.
Megkezdődött a gazdaság elsorvadása, az emberek elszegényedése és a társadalom végzetes szétszakadása.
Európa segédkezet nyújtott, de ez a keletkezett sebeket már nem volt képes begyógyítani.
Azóta már abba is többször belemartunk. Az a csoda, hogy még van türelme hozzánk.
Az oroszoktól való energiafüggőségünk részben még ma is fennáll, csak az a kérdés, hogy ez az ellátási biztonság a jelenleg még érvényes szerződés lejárta után mennyi ideig lesz tartható.
A csapokat számunkra biztosan nem zárják el, de a mennyiségi paramétereket bármikor korlátozhatják. Az országnak egyre inkább fontossá válik más források felkutatása és bevonása.
Az viszont nem mindegy, hogy a későbbiekben majd milyen áron szerezhető be az üzemanyag, tekintettel arra, hogy a magyar háztartások jelentős hányada ma már "gázfüggő" és sok helyen még alternatív megoldás kiépítésére sincs lehetőség - pl.nincs megfelelő keresztmetszetű kémény,
vagy az áttérés aránytalanul sokba kerül.
Ezek bizony a nagy feladványok. Erről kellene az unióval tárgyalásokat folytatni és nem önkényesen kreált ügyek érdekében szabadságharcolni.

Előtte azonban bizalomerősítő ujjgyakorlatokat kellene végezni, mert bizalom nélkül érdemi tárgyalásokba még belekezdeni sem érdemes.

Kibic37 írta...


hello-nak:

A nyitó címke így nézne ki:
'<'a href=http://444.hu/2014/12/02/negy-fontos-kerdes-most-hogy-putyin-lefujta-a-nagy-vezeteket/'>'
Ezután jön az a szöveg, amit megjeleníteni akarsz (kékkel fog megjelenni, s ha fölé mész az egérrel, aláhúzást kap)
Ezt követi a záró címke, amely mindössze ennyi: '<'/a'>'
Az aposztrófokat nem szabad beletenni, ezeket én raktam bele, hogy ne HTML utasításnak nézze a blogmotor. És arra is vigyázni kell, hogy szóköz egyedül az a és a href között maradhat. Ott viszont kötelező!
Gondolom valami ilyesminek kellett volna megjelenni:

Négy fontos kérdés, most hogy Putyin lefújta a nagy vezetékét

Anikó írta...

Tökéletes az összefoglalásod, ezért most kivételesen nem is örülök annyira Orbán pofárazuhanásának, mert mi fogjuk meginni a levét és drágán megfizetni a baromságait. Sajnos.

grund írta...

Végre egy realista megközelítésű összefoglaló energiafüggőségünk kérdéséről. Köszi, PuPu!

Az ételosztásos engedély megtagadásának ügye, amit Kibic37 tárt itt elénk, qrvára kiakasztott. Azóta is azon háborgunk párommal együtt...

Névtelen írta...

csakafidesznek
1968-ban indult volna egy Új gazdasági mechanizmus,dea Szu.miatt nem valósulhatott meg pedig hosszúelő készítése volt és valamiféle szociális Piacgazdaságot kívánt megvalósítani. Minden fronton ment az előkészítése,így például egy rajzfilmsorozat:Magyarázom a mechanizmust címmel,amely kifejezetten az"embereknek" szólt,hogy ne érje őket váratlanul a piacosított gazdaság. Ami még érdekesebb ,hogy Teng Hsziao Ping sok szakembert küldött, akik hosszan tanulmányozták a mechanizmus jellegét.A maiKína ennek a tanulmányozásnak (is) az eredménye.

kekec írta...

Nem ételosztáshoz kell akkor engedélyt kérni az Önkormányzattól - hanem tüntetést bejelenteni a Rendőrségen!

Kibic37 írta...

Kedves hello, ne add fel!

Próbálkozz még, és meglátod sikerülni fog. Javasolnám, hogy először próbáld ki a 'b' és 'i' címkék használatát, az jóval egyszerűbb. Bárhova beszúrhatod őket a szövegedbe ugyanúgy kacsacsőr karakterek (<>) közé zárva, (ahogy a megjegyzéshez használt szövegablak alatt is szerepel: "Használhatsz néhány HTML-címkét is..." stb) és onnantól kezdve a szöveg vastagbetűs vagy dőltbetűs lesz mindaddig, amíg záró címkét nem adsz rá. A záró címke ugyanaz, mint a nyitó címke, csak az illető betűt megelőzi egy per jel (/).

Az 'a' cimkével más a helyzet, mert annak a nyitó címkéje összetett (a szövegablak alatti formátum hibás!). Kell bele még a href nevű attributum, amit egyenlővé kell tenni a hivatkozott web oldal URL-jével (lásd fentebb). Ezt a címkét is a két kacsacsőr karakter fogja közre, és szintén tetszőleges helyre rakhatod a szövegben a záró címkéjével párban. A címkepárok közötti szöveg kötetlen, de szóköz a cimkén belül (a kacsacsőr karakterek között) csak ennél szerepelhet.

Próbálkozz! Menni fog! :)))

hello írta...

Napsütéses jó reggelt mindnyájatoknak!

Kedves Kibic, nagyon köszönöm, + a bíztatást is! Tegnap már nem volt időm visszajönni, most is előbb több más teendőm van, de ígérem, teszek egy újabb bátortalan kisérletet! :-))

csakafidesz? írta...

Érdekesek a tegnapi témához kapcsolódó kommentek.
Szinte mindenki mással van elfoglalva, mintha a feldobott téma senkinek sem lenne fontos.

Góbé írta...

Csakafidesz?, jogos a felvetésed, de amit bemásoltál az ételosztás központi ellehetetlenitéséről az mindent felülmúl...De ha már felvetetted, reagálok:

Tényleg az a fontos nekünk, hogy az oroszok…? vagy az amik...?
Mindkettő "imprlista" nagyhatalom. Mindkettő büszke a múltjára, erejére, saját magára. Mindkettő le akarja győzni a másikat, első akar lenni, hegemóniára törekszik. Gagarin első volt. Amsztrongék is elsők voltak. Azt mondják hogy amerikát a háttérből zsidó pénzemberek irányitják. Azt is mondják Oroszországot a háttérből az oligarchák irányitják.
Nálunk az orosz-barát levilágcsendőrözi amerikát kijelenti hogy a III. világháborút akarja kirobbantani… Nálunk az amerika-barát meg azt mondja hogy az oroszok is voltak Afganisztánban sőt Grúziában is, most meg Ukrajnában keverik a szalámit, hogy kiprovokálják a III. világháborút…
Közünk ehhez? Két szarvasbika közdelmében a katicabogár ne akarjon okoskodni.

Nekünk viszont van egy fasza diktátorocskánk, aki, ha nem ő köt üzletet az oroszokkal, akkor az pincsi és hazaáruló. Amikor viszont ő akar valamit tőlük, akkor előveszi Rákosi szövegét a hanyatló nyugatról, meg hogy a béke, a fejlődés letéteményese, a követendő, példa Oroszország.
Miért nem jó nekünk két nagyhatalom között, tartással, egyensúlyt teremtve, most tényleg a nemzet érdekét figyelve, kölcsönösen korrekt, jó viszonyt fenntartani. Nem úgy hogy az egyik oldalra csak nyalni tudunk, a másik felé meg seggel fordulunk, majd ha úgy fordul a széljárás, a korábbi ellenséget elégitjük ki végileg, s a régi barátot xarjuk le.

Pedig volt már rá példa, hogy magyar miniszterelnök, az élete párjával kvaterkázott az USA elnökével meg annak feleségével Washingtonban, máskor meg Moszkvában ebédeltek a Putyin házaspárral. Érdekes módon sem Amerika sem Oroszország nem sértődött meg emiatt. Régen volt, de igaz volt. / megf.: Gy.Fletó/

Kibic37 írta...


Góbé-nak:

Én is éppen azon meditáltam, reagáljak-e, érdemes-e reagálni csakafidesz? felvetésére, és szégyenszemre azon kaptam magam, hogy nem tudok. Nem azért, mert még nem kaptam meg a Pártközpontból a direktívákat ( :-)), hanem mert annyira cseppfolyós a helyzet, hogy ami ma igaz, nem biztos, hogy holnap is az lesz. Ami látszik - ahogy talalomnak is tanácsoltam, jó az, ha az ember bízik istenben, de közben azért szárazon tartja a puskaport. Egyszerűen megjósolhatatlan mi lesz.

Pár hete/hónapja tele volt a média az ütközőzóna mantrájával. Tényleg abban vagyunk. És ebből az állapotból kétféle tanulság is leszűrhető (bár lehet, a végső konklúzió mindkettőnél ugyanaz lesz).
Az egyik úgy szól, nem jó ott fűszálnak lenni, ahol az elefántok házas életet élnek.
A másik, amivel pocakos zsebdiktátorunk próbálkozik, hogy Arany János A fülemüle c. versének bírója nyomdokaiba lépve (Jobb felől üt: nekem fütyül, balfelől üt: nekem fütyül) hasznot hűzzon mindkét oldaltól.
Ez utóbbi változat kivitelezhetőségére most mintha borulni látszana némi árnyék ...

hello írta...

hello írta...

Ez sajnos továbbra se megy nekem, pedig azt és úgy csináltam, ahogy Kibic mutatta.

Mindegy, itt van hagyományosan:

http://www.hir24.hu/belfold/2014/12/02/orbanra-forro-szerda-var/

hello írta...

Még 1 próbálkozás:

Orbánra forró szerda vár

hello írta...

Hurrá, happyend VAN!!!

Rájöttem: 1 szóköz az elején a kacsacsőr és az a között nyilván benn maradt, azért nem jelent meg.

Góbé írta...


T. Kibic!

Lehet nem fogalmaztam eléggé világosan. Nézetem szerint az egyetlen narrativa számunkra, amit 30-35 évvel ezelőtt már egy komoly ember sikeresen megvalósitott Európában! Theacher és Brezsnyev is kénytelen volt számolni vele, mert olyat tudott felmutatni, ami gondolkodásra késztette, sőt aggályokat is felvetett keleten és nyugaton is úgy, hogy belekötni egyik oldal sem tudott!
No ez volt a teljesitmény!
Két utat vázoltál, de én egy harmadikra hivatkozom, amit Kádár már sikeresen megvalósitott, és Fletó sem vallott szégyent.
Elfogadni, tudomásul venni a nagyfiúk egymással szembeni hegemóniára való törekvését, tudomásul venni de nem meghunyászkodva, a történelem által ránk rótt status-quot, és tényleg a NEMZET érdekében, a nagyhatalmak között egyensúlyozva kihasználni a legapróbb lehetőséget anélkül hogy bármelyik domináns him haragját magunkra vonnánk. Tényleg kell még újabb 25-30 év, hogy a nemzet ráébredjen, Rákosi-Horthy ide, rendszerváltás-orbán oda, az utóbbi 60-80 évben egyetlen igazi államférfi volt országunkban, Kádár János...

Kibic37 írta...


hello!

GRATULÁLOK!!!!!
El sem hiszed mennyire örülök, hogy sikerült! :)))

Kibic37 írta...


Kedves Góbé!

Érdekes, és számomra kissé bizarr a párhuzam Kádár és Fletó között, de kétségtelen vannak közös vonásaik. Mindkettő kora legtehetségesebb magyar politikusának számít az én szememben is a szó pozitív értelmében. Mindkettő a nemzet érdekeit tartotta elsődlegesen szem előtt és - ez is kétségtelen - külpolitikájukon is ez tükröződött. A részletekbe azért már nem mennék túl mélyen bele, ott lehetnek ellentmondások...

Jelenkorunk problémája az, hogy aki ma ül a miniszterelnöki bársonyszékben, az sem egy tehetségtelen balfácán, aminek sokan szeretnék beállítani. Most nem is a sokak - többek közt a Professzorok Batthyány Köre - által aláírt dekrétumra gondolok, amely szerint ő lenne a XX.-XXI. század kimagaslóan legnagyobb politikusa (atyavilág!!!), hanem csupán arra a machiavellista zsenialitásra, amivel immáron harmadik évtizede tudja kábítani híveit. Az ő esetére igaz az, hogy amikor a tehetség a gonoszsággal és gazemberséggel párosul, az igen kártékony tud lenni.

Góbé írta...


Jogos! De ha megfigyeled a cél,-eszköz,- eredmény hármasát, Kádár több lóhosszal vezet minden tekintetben.
Orbán valóban nem tehetségtelen, de -hitler sem volt az...Sőt Sztálin, de még Frankó sem.
A kis xarházi, a 2/3 birtokában tehetségét, ahogy mondani szokás, " jobb ügyhöz méltó buzgalommal" is kamatoztathatta volna.
Mentálisan volt ehhez kevés. Mifelénk az ilyentet "gyökér"-nek titulálják.

hello írta...

Kedves Kibic, még 1x köszönöm a segítségedet, a türelmedet, a kedvességedet.
Fogalmad sincs, mennyire jólesett!

Kibic37 írta...


Góbé-nak:
Ha már párhuzam, akkor ne feledd: Kádárnak nem kellett megküzdenie a magyar történelem legaljasabb ellenzékével. :(

hello-nak:
Ne nekem köszönd, hanem magadnak. A hibára Te magad jöttél rá, és erre igazán büszke lehetsz. Még egyszer gratulálok és szívből örülök hogy végül sikerült elsajátítani.

Góbé írta...


Kibic!

Ez igy igaz, más helyzetben, más rendszerben tették ami tőlük telt.
Az általad felvetett párhuzam annyiban valós, hogy mindkettőjük kiegyensúlyozott külpolitikát folytatott, az országnak az adottságainak megfelelő vagy talán nagyobb súlya volt keleten és nyugaton is. És persze egyik sem saját zsebre dolgozott.