2018. február 14., szerda

MEGRENDÜLT EGÉSZSÉG

„Váratlanul visszavonta a humán miniszter Tiba Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatójának megbízatását – tudta meg a Népszava. A fölmentését maga az érintett is egy tegnapi főorvosi értekezlet előtt tudta meg néhány perccel, amelyen Németh László, a kórházfenntartó hivatal főigazgatója bejelentette a döntést. Az indoklásTiba Sándor „megrendült egészsége” miatt nem tudja ellátni feladatát, ezért a kórházvezetést átmenetileg helyettesére, Papp Tibor orvosigazgatóra bízzák.”


Hát bizony, ilyen ez az egészség, hol kivirágzik, hol meg megrendül, az érintett pedig ez ellen nemigen tud mit tenni.
Tiba Sándor egyébként a térség fideszes országgyűlési képviselőjének testvére, amikor kinevezték az összevonásokkal létrehozott térségi gigamega-kórház élére, akkor éppen kivirágzott, hiszen nyugdíjas létére kapta meg a megbízást, akkor éppen Csiba Gábornak romlott meg az egészségügyi állapota.
Csiba Gábor nagyobb tapasztalattal rendelkezett, Tiba Sándor viszont megbízható rokonnal, és ez olyan volt, mint ultiban a piros ász.
Csakhát, szegény Tiba Sándor menet közben megbetegedett, elvesztette a józan eszét és olyan dolgokat kezdett csinálni, melyek Orbanisztánban a tiltott kategóriába esnek.
Azt hitte, rendet kell tennie, ahelyett, hogy bólogatott volna, mint műanyag kutya a Wartburg kalaptartóján hajdan…
Nekiállt a szerencsétlen felülvizsgálni az élő szerződéseket, a legkirívóbb disznóságokat megszüntette, míg – maga is érezve a büdösséget – a többi kétes hasznú, vagy gazdaságtalan szerződéssel kapcsolatban vad konzultációba kezdett, hiszen azért egyszemélyi felelős vezető egy kórházi főigazgató, hogy dönthessen, ha arra szükség van.


Persze, de ez nem azt jelenti, hogy dönteni-borítani kell, és itt ez történt.
Ahogy azt a népszavazás is megerősítette, ebben az országban az egészségügy nem lesz soha magánkézben, ezt maga Orbán Viktor ígérte meg, márpedig amit ő megígér, az úgy lesz!
Vagy nem.
Ma már a kórház olyan, mint az a konyha, ahol a gáztűzhely a szomszédasszonyé, a speiz a fűszeresé, a mosogató a tántié, a gazdasszonyé a gázszámla
 meg a gond, hogy mit adjon enni a családnak, de hát panaszra semmi ok, a lényeg – a felelősség – az övé.
A modern orvostudomány szeret belekukucskálni a betegbe, erre mindenféle modern eszközök és eljárások állnak rendelkezésére, CT, PET-CT, MRI, röntgen, ultrahang – ezek többsége magánkézben van a kórházon belül, államocskák az államban.
Ha szükség van egy vizsgálatra, akkor azt elvégzi a magáncég, a társadalombiztosítás pedig finanszírozza, elvégre ki várhatja el, hogy más ingyen dolgozzon?
Hogy maradjunk a konyhai hasonlatnál, a lábost bérbe vesszük, alkalmanként egy fél lábos áráért, aki eszik a főztünkből, úgysem tudja, hogy azért kap hétfőtől-vasárnapig paprikáskrumplit, mert a húsra szánt összeget elköltöttük lábosbérletre.
Ő csak szidja az egészségügyet, és elképzeli, ahogy a gaz kórházi dolgozó ül az íróasztala mögött és várólistákat gyárt, merthogy fogalma sincs arról, hogy a várólista azt jelenti, hogy nincs elegendő pénz a gyógyítására.


Lehet, hogy lenne, de az egészségügy nevű koldus zsebén ezer a lyuk, amit beletesznek, az kipotyog, - még szerencse, hogy vannak szorgalmas népek, akik felkapkodják…
Szeretett Vezérünk már évtizedek óta érdeklődéssel fordul az egészségügy felé, ami állapotát tekintve nem is csoda.
Már működése hajnalán Anikó asszony és Kékessy jóbarát ott kolbászoltak a szegedi egészségügy körül, de akkor még voltak gátlások, voltak ellenfelek – mára már csak az egészségügy roncsai meg a piac maradt.
Kórházak most is épülnek, csak éppen nincs bennük orvos és hónap felére elfogy az időarányos pénz, az egészségügyi rendszer is az Orbán-elvre épül: Kicsi vagyok, székre állok, onnan egy nagyot kiáltok…
Zöldmezős gigamegakórház kell, a fizetőképes keresletet meg át kell csatornázni a magánellátásba, mely itt - Orbán szerint és népszavazással megerősítve – soha nem lesz, csak van.
A beteg érdeke az, hogy meggyógyuljon.
Azok közül, akik a gyógyítással foglalkoznak nem mindenkinél ez az elsődleges szempont, az anyagi érdekek sokszor felülírják a betegek érdekeit.


Valahol itt kapcsolódik a dologhoz Geréb Ágnes ügye, akit évek óta próbálnak kiirtani még a szülészet környékéről is – rontja a boltot.
Ha egyszer itt még valaha normális ország lesz, az első feladatok egyike lesz ennek a területnek a rendbetétele, de ahogy elnézegetem, ennek még a környékéről is el kell hajtani az orvosokat, mint libát a vetésből, ugyancsak a különféle lobbykat, és tiszta helyzeteket kell teremteni.
Ehhez nagy elszántság és koncepció kell, ilyenje utoljára szegény Molnár Lajosnak volt, ki is nyírták sebesen…
Hogy mikor lesz változás ezen a területen?
Nehéz megjósolni, de az biztos: sokan halnak meg addig olyanok, a
kik akár még élhettek is volna. 
Gyilkosaik ennek a rendszernek a képviselői – talán mégsem kellene rájuk szavazni…

Tiba Sándor egyébként jól érzi magát és értetlenkedik, ebből is látszik, hogy nincs magánál.
Kellene beszélgetnie kicsit a testvérével, hátha gyógyulni kezdene utána?

:O)))

22 megjegyzés:

katsa írta...

Hm.
Megrendült?
Inkább ellopott.
Méghozzá nagyon.
Hogy miért?
Mert ezt az országot egy olyan nép lakja, aki vagy igen hülye, vagy nagyon szereti ha ŐT eltapossák, belerugdalják az árokba és még tapsol is hozzá.
Olyan mint az egyszeri paraszt mikor kezdi a jég elverni a szőlőjét.
Berohan a pincébe kiveszi a kapát majd felnéz az égre és ájtatos képpel szól URÁHOZ:
na URAM, lássuk mire megyünk együtt.
HÁT ERRE!.

Kovács Erzsébet írta...

Ez már nem is tragédia, inkább kabaré, amikor az ápolt dönt az Őt kezelő professzor elmeállapotáról.

manyupos írta...

Tisztelt Pupu úr!
Épp itt volt az őőőőőőő-aaaaaaaa ideje, hogy meggyógyuljon, mert kezdtek a dolgok rossz irányba menni.
Személy szerint én autóimmun betegségben szenvedek és éjszaka azt álmodtam, hogy orvoshoz kell mennem. Kaptam egy sorszámot aaaaaa-őőőőőő szakorvosi rendelőben, emlékszem 09:15-re szólt. Aztán a következő képem az volt, hogy eltelt 24 óra, de még mindig csak várnom kellett, mert nem hívtak. Akkor ébredtem fel, hogy ez nem álom, hanem valóság.
Bekapcsolom most a rádiót és valami Rétvári nevű államtitkár beszél. Azt mondja, hogy őőőő-aaa
az orvosok tavaly 15%-ot, idén meg 5% fizetés emelést kaptak, vagyis átlagosan 27%-ot (!)
Jelentem, itt valaki nagyon hülyének néz minket!
Üdvözlettel.......:O)

Névtelen írta...

Kedves manyupos!

Remélem, most jól szolgál az egészséged!

Az egészségügyben (is) sajnos elég katasztrofális a helyzet.


"Egy kis faluban polgármester-választás lesz. Gondolja a falu orvosa, hogy jelölteti magát ő is. Ki is plakátolja a fotóit mindenhol, hirdeti magát a rádióban, tévében, nagy felhajtást csinál. Egyszer csörög a telefon, egy férfi hívja, hogy aranyere van és meg kellene nézni. Jó, hát ő is egy szavazópolgár, természetesen az orvos fogadja. Eljön a férfi, letolja a gatyáját, az orvos megvizsgálja, majd mondja neki:
- De hát uram, nincs is aranyere.
- Tudom!
- Akkor meg miért jött?
- Csak megmutattam, hol lesz maga polgármester."

Üdvözlettel: "Ketteske"

Attila írta...

Üdv!

Csak egy kis adalék a NER működéséhez. Rétvéri nertárstól megtudhattuk a várólisták rohamos csökkenését, ami matematikai csoda a Matolcsy módszerrel. Nálunk a szakrendelőben tavaly 1 hónap volt a várakozás egy egyszerű hasi ultrahangra, ami úgy kb. 15 perc. az idén sikerült nagy eredményt produkálni. 3 hónap lett. Hiába no! A NER nem ismer lehetetlent, a három hónap valami csoda folytán kevesebb mint egy.

Attila

góbé írta...


Várólista.... nem igazán a kapacitással van probléma, legfeljebb a fokozódó orvoshiány miatt. A TB, ill. már a fene tudja mi, mert a tb. járulékot adósitották, igy arra használják amire kedvük szottyan, szóval a TB-utód kassza, csak bizonyos számú vizsgálatot finansziroz egységnyi időre vetitve.
Aki ebbe nem fér bele, az várólistára kerül, ami dupla haszon az orvos-arisztokráciának.

Egyrészt a fölösen fennmaradó kapacitást igénybe veheti bárki, aki FIZET (!!!) másrészt az állami eszközön folytatnak magándendelést.
Csoda-e hogy Sándor Máriát nem csak lexarták, de minden eszközt bevetve ellehetlenitették??

A nemzetthyszinü féltégla meg közben döngeti a nemmzetthy mellet, hogy megakadályozták a fizetős egészségügyet, a vizit-, meg a kórházi napidijat, a fél ország meg hozsannázva bekajálja...

Ugyanezt eljátszották az oktatásban is...


góbé írta...


jav.: Sándor Máriát ... ellehetetlenitették... kösz...

NewTiborc írta...

T. góbé!
Mivel tavaly márciustól konkrét tapasztalatom van a magyar egészségüggyel,javítom a véleményed. Nem a pénz hiánya, nem az orvosok hiánya a fő gond, hanem az orvosok lelkiismerete (ami nincs), az orvosok pénzéhsége és szakmai képzetlensége együttesen okozza a kritikán aluli ellátást. E véleményen légy szíves ne vitatkozz,a kezelő orvos zokszó nélkül elfogadta a ruppo feletti pénzt és a mai napig nem volt ideje arra, hogy tájékoztasson bennünk a beteg állapotáról. A kezelés minőségéről jobb ha nem beszélünk.
Mellesleg úgy beszélnek a betegekkel és a hozzátartozókkal, mint a kanász a kondával.
Sót már azt sem titkolják, hogy hetven év felett mit keresnek a kórházban a betegek, nekik már a temetőben a helyük. Ez nem pénz kérdése, ez emberség és kultúra kérdése.
nem kívánok nekik mást, csak azt, hogy egy balkáni kórházban legyen részük ellátásban.

góbé írta...


Kedves New Tiborc!

Szavaidból azt vélem, nézeted szerint minden rendben van csak az orvosok gecik. (?!?)
Tudod, nekem nem tavaly március óta, hanem sajnos 1990.-től kezdődően permanens kapcsolatom van ezzel a szférával, állandó belépőm van a Kékgolyó utcába.

E közel 30 év kőkemény tapasztalata szerintem kellő alappal feljogosit annak elutasitására, mint megfogalmaztad:

"...az orvosok pénzéhsége és szakmai képzetlensége együttesen okozza a kritikán aluli ellátást. E véleményen légy szíves ne vitatkozz..."

Márpedig muszály...mármint vitatkoznom.

Kis odafigyeléssel értelmezhetted volna akár, amit az un. orvos-arisztokráciáról elmarasztalólag jegyeztem, ugyanakkor súlyos hibát vétesz, ha az efféle mentalitást, hozzáállást mindenkire, mármint minden orvosra kiterjeszted.

Az efféle megyilvánulásokat pedig, mint:

"...Nem a pénz hiánya, nem az orvosok hiánya a fő gond, hanem az orvosok lelkiismerete (ami nincs), az orvosok pénzéhsége és szakmai képzetlensége együttesen okozza a kritikán aluli ellátást..."
E sorok közzétéle után még a Rétvári is megveregetné saját vállát...

Szóval, praktikusabb lenne ha e szösszenetet a nemmzetthünk kotonszökevénye sajtójában közzétenned, talán még egy disznóhizlaldát is kiérdemelnél, amit kósalali majd felavat !

Mindezek ellenére, korábbi megszólalásaid alapján feltételezve jószándékodat, felhivnám a figyelmed a némileg összetettebb, átgondoltabb, cizelláltabb vélemény-alkotásra, és főleg kinyilvánitásra.

Amúgy én is kedvellek!

NewTiborc írta...

T. Góbé!
Megértelek, de nem tudom mi lenne a véleményed, amikor egy rehab osztály vezetője behív és közli, vigyük haza a beteget, mert neki rossz pont lesz ha ott hal meg. Különben egy hete van hátra, meg fog halni. Szerencsére tévedni méltóztatott, jelenleg is itthon ápoljuk, fizetett ápoló segítségével. A műtét során megsértették a nyelőcsövet, ezért nem tudott nyelni szilárd ételt. Természetesen zsemlét meg hasonlókat adtak neki enni, amit nem tudott megenni. Ha nem járunk be reggel, délben és este megetetni, akkor egy hét után kb. éhen halt volna. Nem nyújtom a rétestésztát mert túl hosszú lenne, eddig ez a gondok kb.10%-a. Még annyit, a zárójelentés pedig fele sem igaz előadás, a háziorvos majd hanyatt vágta magát mikor olvasta. Látod előtte le a kalappal.
Mellesleg a mentőszolgálatot is és a helyi kórház alapítványt is nem kevés összeggel támogatom minden évben. No félre ne értsd, nem kivételezést vártam, csak normális emberi hozzáállást.
Véleményem átgondolt amit nem tudok cizellálni mert szomorú tapasztalatok alapján alakult ilyenné. A leterheltségről meg ne beszéljünk, azt hiszem egy 20 ágyas osztályon 14 doki nem kevés. Ja, csak ott kellene lenni, nem maszekolni.
Ezek nem a pénzügyi keretektől függenek.
Kívánok Neked jó egészséget és sok szerencsét a kórházi ellátáshoz.

góbé írta...


Üdv Tiborc!
Úgy vélem értelek, és elnézésed kérem... Ez igy már más, bár az általánositás - most is tartom - nem biztos hogy helyes irnyba vezet. Mindenkinek, -másoknak is lehettek, voltak - tapasztalatai, melyek sokfelé mutathatnak.
Te, sajnos, éppen most szembesültél azzal amit e "nerrend" reánkruházott, és csekély az esély hogy ebből bárki, aki nem nerr-kompatibilis, jól jöhet ki...
Ezzel együtt tiszta szivemből jobbulást kivánok a hozzátartozódnak.



Villon írta...

Gobe es Tiborc...
Egyesek.. tanulhatnanak toletek kulturalt velemenycseret!!!

Névtelen írta...

Kedves Mindenki!

Csatlakozom villon meglátásához.

Az egészségügyről alkotott, főként lesújtó véleményem néhány év leforgása alatt különösen felerősödött, és az ellenérzéseim azóta sem szűntek meg teljesen.
Sajnos nekem is van némi tapasztalatom a(z otthoni) betegápolásról. Óhatatlanul betekintést nyertem az egészségügy jó néhány szegletébe.
Véleményem szerint lehet bármilyen az egészségügy állapota, nagyon sok múlik a szakdolgozók, illetve az orvosok hozzáállásán, a szemléletmódján.
Évekig jártam a háziorvoshoz, szakrendelésbe, kórházi vizsgálatba egy számomra nagyon fontos ember miatt. Úgy érzem, hogy mindent elkövettem annak érdekében, hogy az illető életben maradjon... Együttműködtem az illetékesekkel, akiket ráadásul rendszeresen anyagi támogatásba is részesítettem annak érdekében, hogy a hozzátartozóm meggyógyuljon, vagy legalábbis az állapotában rosszabbodás ne következzen be. A hozzátartozóm halálát követően eszméltem rá, hogy a pénzt mindig elfogadták, ám a betegség kimenetéről sohasem kaptam korrekt, megfelelő tájékoztatást. Számos vizsgálatra, illetve kezelésre elirányítottak bennünket, időközönként váltogatták a beszedendő gyógyszereket. Volt olyan időszak, amikor olyan gyógyszer került felírásra, amelyet napokig nem tudtam lemosni a kezemről, mert annyira erős színezőanyagot tartalmazott. Hiába igyekeztem és tettem meg bármit, a hozzátartozóm elhunyt, és a halálához a felírt gyógyszerek is hozzájárultak, mivel kimarták a gyomrát. Hittem az orvosoknak, és erőltettem a beszedést. Nem gondoltam arra, hogy a belső szervek ennyire tönkremennek. Utólag gondoltam vissza arra is, hogy sokszor embertelen volt a bánásmód is.

Érdekesképpen annyit még, hogy a munkahelyemen pl. semmit nem tudtak arról, hogy az otthonomban milyen feladatokat látok el. Igaz, hogy nap mint nap késtem, amit a munkatársaim annak tudtak be, hogy nem tudom megfelelően beosztani az időmet, rájuk hagytam ezen elgondolásukat. Holott hajnalban keltem és későn pihentem le, egész nap tettem-vettem, a kikapcsolódásra kevés időm jutott, de erről csak a legközelebbi barátaim tudtak. Igyekeztem senkivel sem éreztetni, hogy olykor nagyon fáradt vagyok.

A betegápolás ideje alatt nem figyeltem kellően magamra, melynek következtében a szememet operálni kellett, amelyről sokan azt gondolták, hogy szépészeti beavatkozáson vettem részt...

Egy másik esetben, 2 évvel ezelőtt egy rutinvizsgálaton vettem részt, ahol, mint később kiderült, tévesen állapították meg, hogy végstádiumú daganatos megbetegedésben szenvedek... Ráadásul nem engem értesítettek, hanem a (szívbeteg) édesanyámat, akit megkértek, hogy nekem ne szóljon.… Később elirányítottak mindenféle vizsgálatra, hosszú tortúrák következtek, majd kiderült, hogy elcserélték a dokumentumokat… De ez már egy másik történet…

Üdvözlettel: „Ketteske”

Névtelen írta...

Kedves Mindenki!

"100 éves bácsi a dokinál

A 100 éves bácsi ellenőrző vizsgálatra megy az orvosához.
A doki megvizsgálja és így szól:
- Józsi bácsi látom nagyszerű egészségnek örvend.Lelkileg is minden rendben?J ár-e még templomba? És milyen a viszonya istennel?
- Jól vagyok, köszönöm. Istennel pedig nagyszerű kapcsolatom van. Képzelje, doktor úr minden éjjel, amikor kimegyek a fürdőszobába, az Úr még fel is kapcsolja nekem a lámpát és amikor meg visszamegyek az ágyamba akkor meg leoltja.
Meghökken ezen az orvos és délután felkeresi a öreg feleségét:
- Azért jöttem, hogy elmondjam, Józsi bácsi fizikailag teljesen egészséges, de amikor beszélgettünk valami furcsát mondott istenről. Igaz az, hogy éjjel, amikor kimegy WC-re felgyullad a fény, aztán meg kialszik?
A néni felsóhajt:
- Jaj Istenem! Már megint a hűtőszekrénybe pisilt..."

(Előzőleg az Édesapámról írtam...)

Üdvözlettel: "Ketteske"

Kibic37 írta...

Ketteske!

Tetszenek a vicceid.:) És hogy a poszt témájánál maradjunk, az olvtársak talán megbocsátanak egy kissé vaskosabb, de kétségkívül idevágó viccet:

Anasztázia grófnő beállít az orvoshoz.
- Doktor úr, segítsen rajtam! Állandóan szellentenem kell, és nem bírom visszatartani. Szerencsére se hangja, se szaga, de mégis roppant kínos, mert gyakran van nálunk nagy társaság, csupa előkelő vendégek, és azért ez mégis csak zsenánt.
Az orvos felír valamit, Anasztázia el. Egy hét múlva feldúltan állít be újra az orvoshoz.
- Doktor úr, mit adott maga nekem? Most is ugyanúgy kell állandóan szellentenem, ráadásul ami eddig szagtalan volt, annak most már valami orrfacsaróan bűzös szaga is van.
Az orvos elnéző mosollyal tólja fel szemüvegét a homlokára.
- Drága grófnő! Ne veszítse el az orvostudományba vetett hitét! Amint azt tapasztalni kegyeskedett, a szaglását máris rendbehoztuk. Most majd a hallása következik.

Kovács Erzsébet írta...

Kibic37-nek

Hogy Te milyen jókat tudsz!
De a baloldal mai bajára nem tudnál e valami hatásos szert,
attól kell tartani, a sárga írígység egymás ellen fordítja
az elvtelen elvtársakat, és akkor a kormányváltásnak annyi-

Kibic37 írta...

Hülyeség ellen nincs orvosság - tartja egy régi magyar közmondás...:(

Névtelen írta...

Kedves Kibic37!


Nekem is nagyon tetszik a Te általad küldött vicc!! Jót szórakoztam rajta!! :-))


Szeretnék csatlakozni Hozzád...

"A páciens hálákodva rázza az orvos kezét:
- Doktor úr, köszönöm! Nem akarom pénzzel megsérteni, de megígérhetem, a végrendeletemben mindent Önre hagyok majd!
Erre az orvos:
- Ó, nagyon köszönöm! Viszont kérem vissza a receptet, amit adtam. Szeretnék egy kicsit módosítani rajta..."

Még egy...

"- Orbán, Áder, Kövér ladikozik a folyón, egyszer csak elsüllyednek. Ki menekül meg...?
- ???
- ...az ország..."


És szerintem frappáns választ adtál Erzsébet kérdésére.


Üdvözlettel: "Ketteske"

Kibic3 írta...

Kedves Ketteske!

Ha már napi aktualitás...(lehet, hogy volt, de ismétlés a tudás atyja :))
- Mondja Mészáros úr, ön tényleg mindenhez ért?
- Hát, mindenhez is.

Üdv,
Kibic

Névtelen írta...

Kedves Kibic37!

Nem hallottam, illetve olvastam még ezt a poént. Köszönöm!! Nagyon jó!! :-))

Remélem, nem lesz "morbid"...!

"Egy orvos kérdi kollégáját:
- Hogy van az, hogy olyan jó neved van az egész városban?
- Egyszerű, minden páciensemnek azt mondom, hogy halálosan beteg. Ha meghal, jó volt a diagnózisom, ha meggyógyítom, csodadoktorként tisztelnek."

Még egy...

"Elmegy egy 150 kg-os nő a nőgyógyászhoz. Felül a vizsgálószékbe. Az
orvos egy ideig csak néz előre, időnként pislog, majd megszólal:
- Hölgyem, legalább fingjon már egyet, hogy legyen kiindulási alapom!"

És még egy...

"Orvos kérdezi a beteget:
- Dohányzik?
- Inkább innék valamit, ha már ilyen figyelmes."

És még egy + egy...

"A gyermek lázasan fekszik, a vizsgálat végén megkérdi az orvost:
- Tessék hozzám őszintének lenni! Tessék megmondani a szomorú igazságot! Erős vagyok, el tudom viselni! Mikor kell iskolába mennem?"

Üdvözlettel: "Ketteske"

Kibic37 írta...

Az előző poén Rejtőtől származik...
(Piszkos Fred a kapitány 2. fejezet)

Névtelen írta...

Kedves Kibic37!

Igen. Köszönöm!

Üdvözlettel: "Ketteske"