2019. szeptember 21., szombat

SOKAT MEGÉLTEK DILEMMÁJA

A mi politikusunk
Elspekuláltam - időm éppen van - eltelt harminc év a rendszerváltás óta, mit hozott ez a nem kevés idő az országnak?
Rendben van, szabadok lettünk, habár elnézegetném (de azért inkább nem...), hogy mit jelentene ez a szabadság egy katonapolitikailag kiélezett helyzetben.
Demokratikus ország lettünk, ami szintúgy érdekes képet fest időnként.
Csatlósok voltunk, csatlósok lettünk, csak remélni lehet, hogy adott esetben a nyertes oldalon
Ha ma élne Petőfi, igencsak sokat kellene törnie a fejét, hogy melyik költeményét vonatkoztassa ránk, - a kutyák, vagy a farkasok dalát?



Merthogy bár a kutyák ezt éneklik:
"Az ostor, az igaz,

Hogy pattog némelykor,
És pattogása fáj,
No de: ebcsont beforr.

S harag multán urunk
Ismét magához int,
S mi nyaljuk boldogan
Kegyelmes lábait!"


No, de érvényes azért a farkasok dala is:


"Fázunk és éhezünk
S átlőve oldalunk,
Részünk minden nyomor...
De szabadok vagyunk!


Hegel (?) tétele, - a szabadság a felismert szükségszerűség - társadalmi szinten ma igen érdekesen érvényesül, miután éppen szemben haladunk a világ fejlődésének autópályáján a forgalommal.
Avas, túlhaladott és a mai korral ellentétes társadalmi berendezkedést próbálunk megvalósítani szent buzgalommal: kormányzó urunk a királyi várban székel, miután megebédelt a Karmelita kolostornak elkeresztelt színházban, az állandónak szánt díszletek között.
Ez a mai keresztény nemzeti kurzus az a második megjelenése a tragédiának, mely ma már - ha szerencsénk van - komédia marad, habár a nemzetközi körülmények igencsak veszélyessé teszik a tűzzel való játszadozást.


Kiteljesedett a demokrácia, mondják, miközben a társadalom olyan képviselőket választ, milyenekre a kutyámat se bíznám.
Az Országgyűlés éppen olyanná silányodott, mint a Kádár korban volt, azzal a differenciával, hogy mostanában nem bíbelődnek a törvények előkészítésével, nincs társadalmi vita, ma már fórumok sincsenek, melyeken meg lehetne vitatni a törvényjavaslatokat, merthogy javaslatok sincsenek, csak egyéni képviselői indítványok, hatástanulmányok nélkül.
Az értelmiség krémje - Németh Szilárd, esetleg Kósa Lali - beterjeszt, a Parlament elfogad oszt kuss!


A rendszerváltás előtt - igaz, a pártállam keretei között - voltak mindenféle fórumok, a nyolcszázezer MSZMP tag véleményt formálhatott, horribile dictu a véleményét figyelembe is vették és beépítették a törvénykezésbe, a nagy társadalmi szervezetek véleményezték a javaslatokat, szakszervezetek, - a különféle szakmai szervezetek, Tudományos Akadémia kifejthették nézeteiket a tervezetekkel kapcsolatban - igaz léteztek nyilvános tervezetek.
Fejlődött a társadalom a rendszerváltás óta?
Javult az egyes társadalmi csoportok helyzete?
Egynek feltétlenül: a felső középosztálynak javult, merthogy a mai kurzus ezt a társadalmi réteget tekinti bázisának,  ők azok, akik az asztal lábánál boldogan zabálják az odavetett csontokat, merthogy nekik az is elég.
Nyertesnek tekintik magukat és nem érzik, hogy milyen veszélyes ez a játék.
A magyar falu gyakorlatilag halott, a nyugdíjas paraszt fogalmát bátran ki lehet vezetni az értelmező szótárból, a nagycsaládosok fogalmát is bátran behelyettesíthetjük a felső-középosztály nyúlanyóival, apu leírhatja az adójából szexuális tornamutatványainak hozadékát, a többi meg a cseléd dolga.


Hogy az emberek itt egyenlőek lennének? 
Ugyan már!
A társadalom mára visszafordíthatatlanul szétszakadt, a felső kasztba tartozók élik a maguk elkülönített és az átlagember számára elképzelhetetlen színvonalú életét, a középosztály meg abban a hitben ringatja magát, hogy attól, hogy ő megél, minden rendben van, és kézzel-lábbal iparkodik elhatárolni magát a nyomorultaktól, merthogy azok miért nem dolgoznak, ugye.
Pedig a szétszakadt, atomjaira hullott társadalom komoly veszélyeket rejt, a karib-tengeri modell, melyben négyméteres kerítések mögött őr ül a kert közepén, puskával a kezében nincs túl távol társadalmunktól.
És lehet ugyan a nincsteleneket egymás ellen fordítani, de ez csak ideig-óráig kivitelezhető.
Aztán az is kérdéses, mikor jön el az a pont, mikor saját őreik tesznek pontot vezetőik pályafutására, van erre elég példa a történelemben a pretoriánus gárdától kezdve a különféle forradalmakig.


Jobb ma gyereknek lenni?
Lebutított oktatással maximum a betanított munkás léte felé haladni nem valami túlzott élvezet, a szülő pedig bátran kalkulálhat azzal, hogy a gyermeke soha nem tud kilépni a csicska-létből.
A cseléd gyerekéből cseléd lesz.
Merthogy például a felsőoktatás felvételi követelményébe beépített nyelvvizsga kimondottan azt a célt szolgálja, hogy a pórnép pereputtyát távol tartsák a tudástól, hiszen a keresetek nem teszik lehetővé, hogy a drága nyelvoktatást az "alsóbb néprétegek" megfizessék.
És így tovább, lehetne a példákat még sorolni, miközben épülnek a stadionok, Orbán olimpiát akar rendezni, minden aggály nélkül lesöpörte Budapest térképéről a műemléki értéket képviselő  Népstadiont, mint a mesebeli Fanyüvő irtja a főváros fáit, és olyan helyre kis diktatúrát rittyentett, mely Kádár korában legfeljebb az utópiák birodalmában létezett.
Az is diktatúra volt persze, de tízmillió magyar diktatúrája, a mai meg tízezeré.,
1956 után kétszázezer ember ment világgá, zöme gazdasági okokból, mostanság meg hétszázezer, úgy, hogy a kutya se ugatott utána.

A rendszerváltás során mindenki jobbat várt, de a népi bölcsesség - jobb sose jön - már megint beigazolódott.
Igaz, ma utazhatsz - ha van rá pénzed.
Tanulhatsz - ha van rá pénzed.
Gyógyíttathatod magad - ha van rá pénzed.
Lakásod is lehet - ha van rá pénzed.
Pénz beszél - a kutya ugat.
Ennyit Petőfiről meg a magyar nép fékezett habzású farkasairól...


:O)))

8 megjegyzés:

figyelő írta...

"Ez a webhely a Google cookie-jaival kínál szolgáltatásokat és elemzi a forgalmat. Az IP-címed és a felhasználói ügynököd a teljesítmény- és biztonsági mérőszámokkal együtt megosztásra kerül a Google-lal a szolgáltatás minőségének biztosítása, a használati statisztikák elkészítése, valamint a visszaélések észlelése és megoldása érdekében."
Na, én többet ide nem jövök. Bővítse az a Kubatov listát, akinek két anyja volt Isten veled Pupu.

Attila írta...

Üdv!

Ehhez megint nincs mit hozzátennem. Tökéletes kórképe az társadalomnak, az országnak. Soha nem gondoltam volna, hogy ez az úgymond büszke, szabadságszerető, öntudatos nép ennyire le tud süllyedni a posványba.

Attila

PuPu írta...

talalom és 1970 kommentjeit megette a szoftver, lehetne esetleg ismét beírnotok?
Persze az is lehet, én csesztem el valamit, elnézést!
:O(((

talalom írta...

Megpróbálom. Tehát: 1970, köszi:))))
Tetszikeltem az írást, de van két megjegyzésem. A rövidebb: az MSZMP-tagokon kívül a többiek is kaptak tájékoztatást az ún. szabad pártnapokon, és elmondhatták a véleményüket.
A másik,mielőtt néhányan megennének, hogy a Kádár-rendszert diktatúrának nevezted. Könyörgöm tegyünk már különbséget a diktatúra, meg a terror között! 1963 után a Kádár rendszer már nem volt terror, de diktatúra maradt, ahol a törvényekben megmaradt a terror lehetősége. Ahogy a klasszikus vicc Sztálinról, aki visszadobja a szobájába repült labdát a gyerekeknek, holott közibük is lövethetett volna. A ner diktatúra ilyen: nyílt terror még nincs, de a lehetőségét beépítették a törvényeikbe. A végtelen ideig tartó, vád nélküli előzetes fogvatartások, a rendőri házkutatások még csak keveseket érintenek - de olvassátok el az SS-törvényt! Annak alapján bármikor, bárki megvádolható migráns segítéssel, illetve annak szándékával - és mehet máris börtönbe. Vagy az új gyülekezési törvényt, ami lehetőséget ad arra, hogy a rendőrség oszlasson - két (kettő!) ember engedély nélküli politizálása esetén is! Szóval, ez a jogállamiság nem pusztán a tojásfejűek okoskodása!

relatív írta...

Még vannak manapság IS országunkban tanult emberek - sajnos egy meghatározott része ezeknek IS igyekszik erről megfeledkezni -, akik józan eszükkel az elmúlt harminc év tapasztalataként meg tudják vonni az előtte lévő 40 évvel való összehasonlítás összegezése képpen a két rendszerben megélhető közélet közti különbséget.

Ki kell mondani - minden szégyenérzet nélkül, hogy a több jobb volt !

Lehet mindenféle agyalás mentén ezt a véleményt csűrni-csavarni, de az emberi közélet minden egyes szegmencsében ez a megállapítás ül !

Természetesen a társadalmi közélet világszerte másként alakult az eltelt években, így az összehasonlítás egy az egyben sántítana, de a lehetőségeket szintjén kell megtenni ezt az összevetést, így a például magasabb havi keresetek, vagy más adat csak a korokra jellemző összehasonlítása mellett lehet anyagi létet összevetni, hiszen korábban a társadalmi elosztás teljesen másként alakult, mint manapság ! ( ezt azért hangsúlyozom, mert a lelkes ellenzők nyilván ilyen össze nem hasonlítható értékek mentén szoktak összevissza hazudozni ). De például az emberi értékek szintjén az összehasonlítás egy az egyben IS megállja a helyét a korábbi kor előnyére. ( a szolidaritás, empátia...stb manapság hiányzik )

Aki mégis kételkedne az összehasonlítás kimenetelében, az szorgalmasan olvasgassa azokat az írásokat, és hallgassa azokat a megállapításokat melyet a nép nagy tömege jelnetet meg, hallható egyes ( bár nem országos ) médiában IS !

1970 írta...

"Az is diktatúra volt persze, de tízmillió magyar diktatúrája, a mai meg tízezeré."

Kedves PuPu!

Ez a lényeg, bárki, bármit hadovál össze.
Az elmúlt 30 év "eredményeinek és teljesítményének" fényében meglehetősen megmosolyogtató visszamutogatni a Kádár korra (én az ilyen írásokat átlapozom). Az összevetésből pedig elég rosszul jönne ki az elmúlt 30 év, így azt nem kellene erőltetni:
http://dialektika.hu/wp-content/uploads/2019/08/fekete_fuzet.pdf?fbclid=IwAR0xRGNkwErPU5wMXhHxpR1hX3W6yXz6F4ZfRYeM-_GbNCcUfdFS4xnWqBM

(Egyébként nem írtam ehhez a bejegyzésedhez korábban, így nem tudom, mi tűnt le.)

neveletlen írta...

Kedves Pupu,

kissé eltérek a témától, de mivel politikusokról van szó, szerintem belefér.
Talán emlékszel, amikor Rogánt lezsidóztad, én meg 'megvédtem', hogy egy vendvidéki csávóról van szó...

http://ciganymisszio.reformatus.hu/v/a-magyarorszagi-ciganysag-alcsoportjai/
b) A vend vagy vendcigány a cigány nyelv észak-nyugat balkáni szláv – azaz lényegileg szlovén – hatásnak erősen kitett változata, melynek pár száz fős magyarországi beszélőközössége főként Somogy és Zala megyében él. Az olykor szlovéncigányként – cigányul pedig vendetiko, vagy fenetiko alakokban – is emlegetett cigány nyelvváltozat jövevényszavai, jövevényelemei – a magyar mellett – elsősorban a szlovén, a horvát és – kisebb számban – a német nyelvből származnak.

Szóval, nem az általad említett népcsoport jellemző arra a vidékre és ha most esetleg cigányoznál, oszt hovatovább jól jövedelmező politikai összefüggéseket keresnél, akkor attól is elhatárolódok.
Uff.



KZs írta...

Kiveheted Pupu a kérdőjelet, ez Hegel szabadságfogalma.
Más szavakkal: a legtöbb amit elérhetsz, ha megérted a miértet..
Esetleg Kant gondolatát és belefűzjetnéd a képviseleti parlamentáris demokráciáról:
"Képtelenség tehát az úgynvezett mérsékelt államberendezkedés mint a belső államjog alkotmánya; nem a jog része, inkább okos elv, hogy minél kevésbé akadályozzák meg a népjogokat megsértőt abban, hogy önkényesen befolyásolhassa a kormányzatot, ezt a tevékenységét a nép által jóváhagyott ellenzékiség látszatába burkolva."
Mint tudjuk, nincsenek régi viccek, csak öreg emberek vannak, egy újszülöttnek minden vicc új :)