2020. február 9., vasárnap

CSAPAJEV NYOMÁBAN

Az orosz polgárháborúban a vörösök csatára készültek Kolcsak admirális csapatai ellen.
A főhadiszállásról a maga - lovassági parancsnokhoz illő - kissé kacsázó járásával - kijött a főparancsnok, a legendás Vaszilij Ivanovics Csapajev, mögötte szaporázta lépteit segédtisztje. aki egy irdatlan bőröndöt cipelt.
Mi van a bőröndben parancsnok elvtárs? -  kérdezte két lihegés között segédtisztje, a kozák felmenőkkel bíró Szergej Sztyepanovics Lovontosz.
Hát a stratégia Szergej Sztyepanovics, a stratégia - mondta a polgárháború legendás hőse.
Segédtisztje értetlenkedve nézett rá, mire is a nagy hadvezér megvillantotta a katonaember emberi oldalát.
Tedd le  a földre a bőröndöt és nyisd ki! - utasította a butapofájú muzsikot, aki farokfelcsapva rohant teljesíteni a parancsot. A kinyitott bőrönd tele volt krumplival.
A segédtiszt továbbra is értetlenül bámult, mire Vaszilíj Ivanovics, kinek emléke legyen áldott, kivett két krumplit a bőröndből, örökkön győztes kardja hüvelyével elsimította a terepet és letette egymással szembe a két krumplit.
Namármost ez - mutatott a nagyobbik krumplira - ez vagyunk mi, a másik meg Kolcsak - érted már te tucskó? 

Csak tudnám miért ez a veretes történet jutott eszembe, mikor olvastam, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter bejelentette: elkészült az új nemzeti biztonsági stratégia, ezzel párhuzamosan már készül az új katonai stratégia is.
Sietni is kell, hiszen ha a trend folytatódik, akkor a Honvédség költségvetése nem lesz elég az ehhez elengedhetetlenül szükséges krumpli megvásárlásához.


Készülődünk a háborúra.
Ellenségképünk ugyan hivatalosan nincs, és csak a nagyonhülyék hivatkoznak orosz fenyegetésre, amely olyan, mint amikor a rablók a lakásod  küszöbén várnak rád, hogy elszedjék tőled azt, ami a tied, és közben rád mutogatva rablót kiáltanak.
Ha erre te is kirakod a kredencre a baseballütőt, akkor szörnyülködnek, hogy mecsoda egy agresszív állat vagy.
Hivatalosan még délről érkezhet fenyegetés, gondolom Görögország feni ránk a fogát, na meg Soros migránsai, de mióta Benkő miniszter megkapta a Migrációs Válság Kezeléséért Szolgálati Jelet (pedál-medál...), azóta éberek vagyunk, és nem ismerünk félelmet.
Féleszűink lelkesen tapsolnak pénzük szélbe szórásán, fegyverkezésünk hallatán.
Vettünk már harckocsikat - hogy mit akarunk velük kezdeni, az egyelőre a korrupció ködébe vész, valószínűleg eleinte tyúkketrecek lesznek, később majd ezek is vékonyan leolajozva végzik valamelyik honvédségi szertár sarkában...
Vettünk tüzérségi eszközöket is, ezekkel nagyokat lehet majd durrantani, habár az oroszok vonatkozásában azért elgondolkodtató a népi bölcsesség: aki nagyobbat akar durrantani az apjánál, az többnyire becsinál.
Vettünk repülőgépeket is, ezek közül kettő urizálásra alkalmas, kettő meg bazi nagy, azok akkor kellenek, ha Büszkeségünk világpolitikai súlyt szeretne adni magának -  nagy ember - nagy repülőgép, ugye.
Legjobban azért az aknavető-gyár megvásárlása tetszik, a mi aknavetőink - valószínűleg - mezőgazdasági hagyományainkat követve négyzetesen vetik az aknát, mint hajdan a téesz a kukoricát.
Ez azért is jó buli, mert ehhez lőtér is kell, ha a vejkónak, vagy valamelyik havernak van száz hektár sívó homokja a Kiskunságban, vagy néhai orosz harckocsi-lőtere Várpalotán, akkor azt jó pénzért bérbe lehet adni lőtér céljára...


Teljesen logikus egyébként felkészülnünk a világ újdonat katonapolitikai kihívásaira, hiszen ezidáig minden háborúnkat elvesztettük, függetlenségünk is ezer évünk felében leginkább csak papíron létezett - mit mondjak, Viktor az első igazi király, aki a budai várban lakik, elődei inkább másfelé keresték a dicsőséget.
Emellett körbe vagyunk véve a néhai kisantant gyanakvó államaival, nem is lenne csoda, ha kardcsörtetésünk hallatán a román nacionalistáknak kedvük kerekedne harmadszor is felkeresni Budapestet, nem biztos, hogy azon Rasi keresne...
Szóval, ezt az országot az Úr is háborúra teremtette, olyan szépen senki sem tud veszíteni, mint mi, talán csak az amerikaiak jobbak ebben Vietnam kapcsán.
Míg Viktor a háborúban érdekelt, addig a DK vezetője maga a béke földre szállt angyala, ami nagyon rokonszenves, csak az a baj, hogy veszélyes is.
Azt prognosztizálta mai évértékelő beszédében, hogy rettenetes lesz, amit majd a jelenleg hatalmon levők esetleges ellenzéki pozícióban művelni fognak.
Nos, én meg azt gondolom, hogy arra kell törekedni és arra kell felkészülni minden területen, hogy a posztorbáni világban azok tartsanak - joggal - a következményektől, akik részt vettek az ország kifosztásában, a szellemi kútmérgezésben.
A minden terület alatt a fegyveres erőket is értem, mert a sarokbaszorított vad általában harapással próbálkozik.
Ma még senkinek se késő eldönteni, adott esetben melyik oldalra áll, hiszen ma még mindenki szabadon választhat.

De közben azért el lehet dúdolni: minden elmúlik egyszer.
Nem árt emlékezni a világháború tehetséges katonáira, akik rosszul választottak, mikor a történelem felkínálta nekik a döntés lehetőségét. 



Nehéz időket élünk egy morálisan padlóra tett országban.
Nemzeti egységet teremteni itt szinte lehetetlen, de talán nem is ezzel kellene kezdeni, hanem megkeresni a nemzet többségének közös érdekeit (létbiztonság, közbiztonság, jogbiztonság és társaik...) és azok érvényrejuttatásán kellene dolgozni, következetesen.
Nem lenne ez sem kevés...



:O)))                                                                 

15 megjegyzés:

neveletlen írta...

'Míg Viktor a háborúban érdekelt, addig a DK vezetője maga a béke földre szállt angyala...'

https://magyarhang.org/publicisztika/koffein/2020/02/10/ime-orban-es-gyurcsany-nagy-kozos-pimaszsaga/

'A nagyobb baj az, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke nem csak az évet értékelte, hanem eligazítást tartott a Nagy Népi Demokratikus Orbán-ellenes Dzsihád jövőbeni katonáinak. Eligazítást… lárifári! Beszéljünk egyenesen, a hétszázát neki: Gyurcsány a harci kürtöt fújta meg.'

Olyan bizonytalan vagyok. :(

talalom írta...

Nincs kétségem: a harci eszközöket elsősorban a "belső ellenség" miatt szerezték be, és ellenü/nk is fogják bevetni, ahogy ez történt 19-ben, 47-ben stb. Ovi és hívei nem nacionalisták, hanem soviniszta irredenták. Miután Mo-n még a foci sem működik, egy mentsvár maradt: megszerezni 1-2 kárpátaljai falut, ahol magyarok is laknak. (Pár kiglancolt tank jól jöhet a bevonuláshoz...) Emiatt kering a szerencsétlen a Putyin bokája körül - ha Oroszországhoz lehet csatolni 1-2 donyecki várost, miért ne lehetne pár falut lecsípni Ukrajna nyugati végeiről? Erdély és a Partium túl nagy falat: Románia meg a szövetségesünk, sőt uniós tagtársunk. A Felvidék nagyobbik, keleti részéről meg a magyarok a szlovákok mellé állva kergetnék ki Ovit és bandáját, mielőtt még az ő életüket is tönkreteszi kusza(szemű) gazdasági sikereivel.

góbé írta...


PuPuval egyetértvén, Gyurcsány már megint túltolta a jajjveszéket.
Ha valóban abban bizik, hogy - a talán végre megvalósuló, - az ellenzéki pártok + velük egyetértésben a civil szervezetek által gründolt un. szakértői kormány fogja vinni az ügyeket, az csak akképpen lehetséges, hogy az elmúlt 10 év, a hazát, a nemzetet eláruló prominensei, - orrbán, pollt, + végtelen a sor,...- a többszörösen összetett, állam-, vagyon-, az igazságszolgáltatás rendje elleni, stb... ..... büncselekmények elkövetésének megalapozott gyanuja okán tartósan előzetes letartóztatásban várják sorsuk beteljesedését.

A vezérét, + alvezéreit is vesztett csorda a történelmi tapasztalatok szerint óhatatlanul széthullik. Pontosan ez az nerrr-(brr.) gyengéje. A 'zorrbáni eligazitás nélkül, bármely helyzetben tétova, tanácstalan a nyáj, az eligazitást várja.

Talalom:!: most kiakadtam rajtad. 1-2 falut?!? Ukrajnától !?! Tankokkal ??? Agresszorkodtunk '14.-ben, '42.-ben. Miből gondolod hogy nem egy Trianon 2.0 lesz a vége...
Ukrajna 10-15 éve az USA befolyási övezete. Plusz ott van a kisantant...Szerintem fuss neki ennek mégegyszer !

talalom írta...

Góbé! Csak figyelj! Erre játszik minden porcikájával - mit érdekli őt a trianon 2.0? Ha romlanak a körülmények - csökken a lé -, márpedig romlani fog, nem marad más hátra neki, mint a "haza gyarapítója" cím. És sajnos nem fogja érdekelni a sok millió barmot sem, hogy a haza házai romokban, emberei megtizedelve. Vlagyivosztok mediterrán éghajlatán, az Amur partján jól el lesz. Tervezgetheti nyugodtan, miként fogják a marhák dicsőséges temetését megrendezni, a szobrait körülkenni nyálas könnyekkel. Jótéteményeit emlegetni - hászen a Bözsi néni disznajának is előre köszönt! 90 táján a tévében törölgette a könnyeit egy idős nő, hogy micsoda szíve volt a főméltóságú úrnak! Minden karácsonykor kapott ajándékot a cselédség - és volt, hogy cipő is volt a csomagban! Anyukám (akkor 80) azt mondta: Ez hülye? Arra nem gondol, hogy az elmúlt 30 évben meg megvehette magának a cipőt???
99-ben azt mondtam: ha ez még egyszer hatalomra kerül, kiviszi az országot az EU-ból, hogy kontroll nélkül kukorékolhasson a maga szemétdombjának tekintett hazámon. Még a "balosok" is majd megettek: dehát a Viktorka demokrata! Hiába mondtam: legalább a 89-es beszédét olvassátok el, ha már fogalmatok sincs, mire megy ki a játék.
Az EU-tól csodát várni nem lehet - márcsak azért sem,mert mi IS vagyunk az EU, ahol viszont az alapelv, hogy a nemzeti választások eredményét tiszteletben kell tartani. Ráadásul nincs zűr, a nép kussol - vagy éppen éljenez. Morgás van - és? 72-ben is volt morgás. De 10 éve őrzi a fél ország támogatását.
Gyurcsány nem tolta túl a vészbiciklit. Csak figyeljetek: a minapi "migránsbetörés" alkalmával a biztonságiak nem felejtik el hozzátenni: a betörőknek belföldről segítenek, "bizonyos" szervezetek szervezik őket. Mit gondoltok mennyi idő kell, hogy a hungaristák - meg a "Bözsinénik" - egyszercsak rámutassanak a "nemkívánatos elemekre"? A törvény megvan hozzá:az SS-törvény. Dehát ki olvasgat törvényeket?

Névtelen írta...

góbé

Rossz hírem van: talalom jól látja a dolgok menetét. Ha valaki kicsit jobban benéz a sorok mögé - a sajtóhírek olvaasásakor - egyre inkább megvilágosodik a suba alatti cél, amit talalom világosan kifejtett.

(Ukrán nyugdíjasok érdemtelenül magas száma és kiugróan magas magyar nyugdíja megvan? Putyin-szövetség minden érv ellenére és mindenek fölött megvan? A sor folytatható...)

Szia Pupu!
A www.blogaszat.hu ugye folytatódik? Nyugtass meg, mert fölöttébb aggasztó, hogy sokak kedvenc naponként frissülô tájékozódási portálja napok óta szünetel. Ugye lesz folytatása?
Kösz.
/Amadeus/

1970 írta...

"90 táján a tévében törölgette a könnyeit egy idős nő, hogy micsoda szíve volt a főméltóságú úrnak! Minden karácsonykor kapott ajándékot a cselédség - és volt, hogy cipő is volt a csomagban! Anyukám (akkor 80) azt mondta: Ez hülye? Arra nem gondol, hogy az elmúlt 30 évben meg megvehette magának a cipőt???"

Kedves talalom!

E tekintetben tökéletesen jól látod a dolgot. Eszembe jut néhai nagymamám, aki a cselédek sorsát élte '45 előtt, és bőségesen mesélt nekem a lovastengerész teremtette világ bődületes nyomoráról és hazugságáról. Ez utóbbiak egyike volt az "országgyarapító" szerep, aminek érdemi eredménye persze nem volt, "cserébe" viszont majdnem belepusztult hazánk, emberek százezreit hajtották vágóhídra, pusztították el, az ország nemzeti javainak jó része megsemmisült. Nagymamám pontosan látta, hogy az ő gyermekeinek és unokáinak már egészen más sorsa lesz/lett (hála az agyon szidalmazott "mocskosrohadtkomenistabolsevista" rendszernek, pontosabban annak Kádár-féle formájának).
(Kár, hogy a bejegyzésedben megint előbújt a mantrád, a "72-ben is volt morgás" megjegyzéssel. Nem győzöm hangsúlyozni: totális tévútra vezet, amikor ezt a mocsok és rohadt rendszert a Kádár korhoz hasonlítod. Ez egy ostoba liberális mantra, a hazugság csúcsa!)
A '89-es beszédre való utalás viszont tökéletes példa: aki nem látta belőle, milyen ember kisgömböc, az alaposan szálljon magába.

Attila írta...

Üdv!

Kedves Talalom!

Egyetértek a modernebb hadsereggel, mert ami most van az lassan már egy operettben sem tudna villogni. Hogy miért az egyetértés? Európában a hamu alatt izzik a parázs. Az ostoba nacionalizmus még nem veszett ki, csak még nincs nagy támogatottsága. Számtalan ismert példát mondhatnák. Nagy az Unió felelőssége, hogy ne is legyen. Sajnos a gazdasági érdekek felülírják a józan észt (németek-autóipar stb). Példa erre anno Hitlerrel való egyezkedés.
És mi lett belőle? II. VH!
Ha az Unió felbomlana, akkor egyes nemzetek újra egymás torkának esnének.
Ami meg Ukrajnát illeti reggelire késsel villával megennének minket. Onnan aztán egy fél falut sem tudnánk lecsípni. Ne tévesszen meg a mostani háborújuk az orosz "tesokkal". Sokkal erősebbek, nagyobb és jól felszerelt hadseregük van. A fegyverek felhasználása pedig a kormányon múlik. Ezért is kell egy normális kormány. A mostani nem az.

Attila


Névtelen írta...


Válasz és megnyugtatás híján gyanúsan mozdulatlan a blogaszat.hu naponkénti sajtószemléje. Pedig jó, ha tudjátok, hiánypótló portál, átfogó ki-és betekintést adva az aktuális közeli és távolabbi eseményekrôl az olvasóknak.

A valamikori Tallózó megszûnte után ez a portál volt a stabil és megbízható kiindulási pont a hiteles és sokoldalú tájékozódásra. Nem hetilapként, hanem rengeteg munka árán naponta folyamatosan frissítve. Nagy hiba lenne abbahagyni.

A honlap kezelése és feltöltése is nyilván rengeteg munkával járó folyamatos elfoglaltságot jelent, de ha segítség kell, jelezzétek - akár itt is -, mert biztosan vannak, akik a honlapkezelésbe vagy a sajtószemlézésbe szívesen besegítenének.

Tudassátok, hogy miben kellene vagy lehetne segíteni, hogy folytatódjon a www.blogaszat.hu olvashatóságának a napi rutinja.

Kösz, az eddigiekért is,
üdv.
/Amadeus/

talalom írta...

1970! Mégegyszer,de tényleg utoljára: nem szidtam a Kádár rendszert. Sőt örülök, hogy életem meghatározó (0-42 év) felében nyugodtan élhettem.
Hanem: az az állami feudálkapitalizmus (sose volt szocialista, csak építettük, és még 85-ben is úgy fogalmazott a kongresszus, hogy: leraktuk a szocializmus alapjait) sem gazdaságilag, sem politikailag nem volt tartható. Különösen, hogy meggyengült, majd szétesett a Szovjetunió. A közvélekedéssel szemben, sok komparatív előnyünk volt a zárt KGST piacon,aminek a terheit a Szu viselte: pl. az energiaárakkal. De abból is adódott, hogy a Kádár-rendszer kevésbé volt represszív, mint a többi szoc. országban. Ebben szerepe volt 56-nak is, és a hatvanas évek általános nemzetközi politikájának is.
De: ideje lenne abbahagyni a múlton való borongást, és azt nézni, mit lehetne tenni ebben a szeszélyesen csapkodó világban. Akkor is voltak kemény pontok (Korea 51, Kuba 62 stb.), csakhogy az USA-nak volt egy kemény ellenpontja: a Szu.
Most nincs. Ezért kellene az Uniót megerősíteni - még Franciaországnak, Németországnak sincs esélye az USA-val (Kínával) szemben. (Nagy Britannia szétesése szerintem meggyorsul a Brexittel: Észak-Írországból ezrével mennek az EU-tag Írországba, és a skóciai helyzet sem nyugodt.
Az EU-ban meg kell teremteni a közös külügyet, hadügyet és pénzügyet - másként Európa megint a soviniszta irredenták martalékául esik. És akkor Magyarország nem lesz, hanem volt. Ezért kellene sürgősen elzavarni ezt a bandát.
Még egy: én lesz@rom trianont, meg az összes emiatt siránkozó beszarit. A hazaszeretet nem katasztrófaturizmus, ahol az a verseny, hogy kinek nagyobb a szívfájdalma. A mai kormányerő meg kifejezetten a nemzettemetkezési bizniszben utazik.
A gazdaság kemény falat - és a politikának függvénye. Most csak annyit: miféle jegybankelnök az, aki "nem érdekelt" az árfolyamban, az inflációt tartja szem előtt. Ez azt hiszi, csak a banán lesz drágább, ha romlik a forint???

1970 írta...

Kedves talalom!

Ez a "feudálkapitalizmus" kifejezés rendkívül "tetszetős", kár viszont, hogy semmi köze a Kádár korhoz. Az a rendszer a legkevésbé sem volt feudális jellegű, ellentétben azzal, ami megelőzte (a lovastengerész országlására gondolok), meg ami 20 évvel a megszűnése után követte (napjaink valóságára gondolok).
Annak a kornak igenis több versenyképes produktuma volt (elsősorban a mezőgazdaságban, de az iparban is, és szerintem az oktatási rendszere is - főleg napjaink valóságával való összevetésben - komoly teljesítményt nyújtott). Most ne beszéljünk a széles középosztály kiépítéséről, az emberek gyarapodásáról, etc.
Azt, hogy ezeket tudatosan szétrombolták, tönkreverték nem keverném össze azzal, hogy "nem volt tartható", meg "versenyképes". Én elhiszem, hogy a jobboldalnak, meg a liberálisoknak ezt a dumát kell nyomni 24-ből 48-ban (különben saját sz.rukat tudják csak felmutatni az elmúlt 30 évből), de ez attól még nem lesz igaz. Csak - amint látható - Te is simán benyeled, kedves talalom!

talalom írta...

1970! A Kádár rendszer tönkrement. Pont. A feudális (hűbérúri) jellegére elég sok példát lehetne felhozni, de minek. Neked úgyis csak az a fontos, hogy megtömhessed a hasad - a jogállam smafu. Pedig éppen a jogállam a garancia arra, hogy mindenki megtömhesse a hasát, sőt cipőre is jusson. A mai helyzetet pont a Hozzád hasonlók idézték elő.

1970 írta...

Kedves talalom!

Ugyan már, ne dühöngj, mert akkor csak ilyen blődségeket irkálsz!
"Pont." - Íme a tökéletes "jogállami gondolkodás": akinek más a véleménye, mint nekem, az "csak a hasát tömködi", meg "felelős a mai helyzetért". Tökéletes tanítványa lehetnél a kisgömböcnek, kedves talalom!
A helyzet az, hogy a Kádár rendszert szétrombolták. Nem tönkrement, hanem szétrombolták. És arra kedves talalom, hogy a "jogállam" mennyire nem garancia arra, hogy emberek tömegei "megtömhessék a hasukat, meg cipőt vehessenek", éppen az elmúlt 10 évet megelőző 20 év a legfőbb bizonyíték. Csak ezzel kedves talalom, sem Te, sem a kedvenceid nem szívesen szembesítik magukat, mert akkor éppen ez a primitív társadalomképük és "rendszerváltáseszményük" omlana össze egyetlen szempillantás alatt. Sajnos kedves talalom, a mai helyzet előidézőit pontosan a kedvenceid körében kellene keresned. Még akkor is, ha ezzel baromira nehéz szembesülnöd...

góbé írta...


Ajjjajjj !!! Talamom, menj vissza vagy 2000 métert, meg 90-140 évet, és fuss neki mégecccerr"!!!

Abba' a durrva Kádár rendszerben megtömhettük a hasunkat, meg cipőm is volt... meg házat is épitettem, - hátszél nélkül !!! Pártonkivüliként !!! - Veled ellentétben én sem párttag, sem semmi és senki nem voltam, mármint a Te pártos mércéd szerint.
És, baxa meg, nem volt jogállam !... Legalábbis nem úgy, ahogy az atlantiak - USA, Anglia - tömik a fejedbe.

Mondád: "...Pedig éppen a jogállam a garancia arra, hogy mindenki megtömhesse a hasát, sőt cipőre is jusson..."

Ippen ma reggel voltam Iványiéknál, a "fütött utcában" - Dankó u. 11.-15.sz., nyócker...-.
Cipőt, meg ruhát vittem... Megáldott a Jóisten, megtehettem. Jogállamban ! Jegyzem, 240 km-ről.

Nézz el arrafelé, hányan várják hogy nyiljon a kapu vasárnap reggel, egy forró teáért, egy meleg ételért, majd ezután itélj és prédikálj ! Prédikáld el nekik, hogy mijja faxt akarnak, hisz jogállamban élnek, mérrr'nemm örülnek...!!!

Kellő alappal vélem, Te, mint (volt) elkötelezett hivő, a mércéd szerint méltatlanul keveset kaptál a pártodtól, mint amennyit szerinted érdemeltél volna.

/Lehet hogy én is frusztrállak, merthogy érdemtelen lennék a fent korábban vázoltakra?!?../

Avagy mire véljem az efféle blődségeket, mint :"...állami feudálkapitalizmus..." vagy akár: "... A feudális (hűbérúri) jellegére elég sok példát lehetne felhozni,..." Tartok tőle, elvakitanak az egyéni sérelmek, melyeket bárgyú, bosszúért kiáltva kivetitesz az egész rendszerre.
Ezért az utolsó, -17.53- kijelentésedért, bár nehéz szivvel mondom, de szégyelld magad !

talalom írta...

Góbé és 1970! Az azért megnyugtat, hogy 1967-ben "rendszerellenes elem" voltam, a hetvenes években "fellazító", a nyolcvanasokban balos elhajló, kilencven után meg egyenesen rohattkomcsi. Most épp a libsibolsi - vagy mi - van a műsorotokon. Pedig csak annyit szerettem volna mondani: hagyjuk már a múlt csócsálását - persze elfelejteni azért nem kell-,nézzük, mit tehetnénk a mostani helyzetben,körűlmények között.
Bibónak van egy közhellyé vált,de nagyon igaz mondása:demokráciát csak demokratákkal lehet megvalósítani. Ehhez meg elengedhetetlen a jogállam mibenlétének ismerete. (Amikor azt mondtam:...tönkrement. Pont. - csak a tényt akartam nyomatékosítani.)
Túúúdom, igen népszerű a jogállam fikázása, elég sok vizet hajt a fidesz malmára. Mivel a mi társadalmunk többsége se törvényszegő, legfeljebb piti bűnös az olyan "apró" dolgokban, mint pl. a pénzadás az orvosnak. Csakhogy az ilyen piti bűnök rohasztják szét az eü-t, majd a társadalmat.
És csak ott működnek, ahol nincs jogállam: ergo az egyén igyekszik lehetőségeihez képest megvásárolni a pici előnyöket. Ha meg maga a kormány szvrja le a maga által hozott törvényeket, mi a baj? Óh, nagyon is lefogadható, hogy az elítélt bűnözőknek nincsenek emberi jogai! Kétségem nincs, hogy majd' 100%-os az egyetértés ebben.
Csakhogy: tudod-e, hogy az SS-törvény alapján bármikor válhatsz bűnözővé, akinek a lakását 4 szervezet túrhatja föl bírói engedély nélkül??? Elég, ha egy szomszédod jelenti, hogy gyanús alak vagy, netán valami civilszervezet tagja - aki minimum Soros zsoldjában áll. Vagy írsz egy ilyen "gyanús" blogba... Aztán hónapokig tóprenghetsz az előzetes zárkájában az elítéltek emberi jogain. (Merthogy az előzetest is lehet már vádemelés nélkül évekig húzni.)
De persze, ez csak olyan úri kekeckedés. Most volt pár könnyebb évünk: főként az eu-s pénzek jóvoltából. Ezeknek vége - rátesz erre a koronavírus is egy lapáttal. Szigorúbb körülmények várhatók.(https://nepszava.hu/3067476_a-nemzetek-europaja-akar-haboruba-is-torkollhat--interju-inotai-andrassal) De csak vitatkozzatok tét nélkül azon: "ki a hibás".

1970 írta...

Kedves talalom!

Elég kacskaringós életutat jártál be, ami ráadásul sajátos is: "balos elhajlók" mondjuk inkább a '70-es években voltak, bár én akkor még csak oviba, meg kisiskolába jártam:), így nem igazán címkéztem senkit.
Viszont úgy érzem néha, hogy Nálad a "jogállam" lassan egy utópisztikus eszme lesz, amit mindig fel lehet lebbenteni, amikor arról van szó, hogy emberek, nemzedékek lassan csúsznak a teljes reménytelenségbe.
Nem, kedves talalom! ITT és MOST kellene normális, élhető viszonyokat teremteni (ahogy az ebben az országban már volt '89 előtt), és nem folyamatosan egy elvont jogállami ideára hivatkozni. Az előbbihez persze államférfiúi tehetség kellene, amiben a jelen politikai elit híján van. Így marad az utóbbi duma, amivel Te is - láthatóan - megelégszel.
"libsibolsi" - Ez a legnagyobb szélsőjobboldali marhaság, amit a fasiszták kitaláltak, Te meg simán átveszed. Én pusztán arra utaltam, hogy benyeled azt a liberális maszlagot, amely a Kádár korhoz hasonlítja azt a f.st, ami ebben az országban jelenleg van. Holott ez a rendszer (aminek ráadásul a liberálisok és sajnos a baloldali eszmeiségét a 2000-es évekre teljesen feladó MSzP ágyazott meg) semmilyen formában sem hasonlítható a Kádár korhoz (sem céljaiban, sem társadalompolitikájában, sem ideológiájában, sem oktatáspolitikájában, sem semmiben). A liberálisok végtelen ostobasága, hogy ezt nyomatják ész nélkül, maguk alatt is vágva a fát (és nem mellesleg a kisgömböc ócska uralmát tovább biztosítva).