2023. január 20., péntek

KATONA BÁCSI HAPTÁKBAN

Talán jobban jártunk volna, ha a hatvanpusztai birtok ura annak idején meglepi karácsonyra szeretett csemetéjét néhány ólomkatonával, kis villanyvonattal, lendkerekes repülőgéppel, fakarddal meg hintalóval,  lavórban úsztatható kishajóval.
Talán ma nem kellene élveznünk elfojtott vágyai perverz kiélését, talán megállt volna a dolog ott, hogy megelégszik Puskás NB II-es reinkarnációjának szerepével, talán megússzuk regnálását tíz-tizenkét stadionnal, a társadalom szétszaggatásával, egy kis hiper-inflációval, meg az "Európa páriái" címmel.
Drukkolhatnánk neki, hogy ő kerüljön az Unió Ursulájának helyébe, gyakorlatilag - ahogy mondani szokták - mindegylófax, mindketten hihetetlenül kártékonyak és mint kiderült, Ursula is korrupt.
Így viszont elnézegethetjük, hogy pocakos Legfőbb Hadurunk elkezdett katonásdit játszani, fegyvereket vásárolni - két legyet ütve egy csapásra: ez a legjobb üzlet, ez már a Gripen-beszerzéseknél is kiderült, másrészt meg Kossuth Lajos szerepében tetszeleghet, aki éppen azt üzeni...
Sorkatonaként jelentős eséllyel indult a "Varsói Szerződés legfegyelmezetlenebb katonája" címért, hazafias érzelmeit pedig jól tanúsítja a III/IV Csoportfőnökséggel ápolt bensőséges kapcsolata.


A feladathoz természetesen megtalálta a megfelelő embert, egy őt szolgáló hűséges család tehetséges leszármazottjában, a kormányszóvivő hitvesében.
Az újsütetű honvédelmi miniszter kifogástalanul alkalmas a feladatra.
Először is nagypapája huszárezredes volt Horthy hadseregében, ő maga pedig tartalékos százados Orbán hadseregében ,
Honvéd Palotaőrség oszlopos tagja.
Van ilyen, ha hiszed, ha nem.
Valószínűkeg ebben a minőségében tett szert arra a kompetenciára, mely oly szépen ötvözi a bokacsattogtatást a megfelelő üzleti tevékenységgel.
Valószínűleg szépen énekli a fehérvári huszárok dicséretét, és vadul tagadhatja a "Lefele folyik a Tisza, nem folyik az soha vissza" eszmei mondanivalóját.
Szépen ki lett tömve állami pénzekkel, ha egyszer kiderülne (soha nem fog...), hogy a pénzek hogy gurultak ide-oda, nagy pánikban lennének
a NER lovagjai Őmagasztosságával bezárólag.
De most visszavonult az üzleti szférából, most ő a két macskából, mely játszik egymással a tarka, most éppen a honvédelem ügyét karolta fel.


Ő sem bírja a pocakos tábornokokat, de ehhez azért valamit hozzá kellett tenni, hogy megszolgálja a bizalmat.
Ezért aztán most világgá küldi a hivatásos állomány huszonöt szolgálati évvel rendelkező tagjait, kivéve a gyevi bírót, meg aki a megfelelő beosztásban a pofáját súlyba helyezve szolgálja az elit gyarapodását.
El lehetne spekulálni azon is, hogy akik harmincket év alatt képtelenek voltak egy működő demokráciát összehozni, esetleg szintúgy mehetnének a levesbe, mint a katonák.
Kiknek hálás nemzetünk a huszonöt év szolgálatért huszonöt százalékos infláció mellett évente két százalékkal csökkenő honvédelmi juttatást adományoz az útilapu mellé, hogy utat nyissanak a fiatal tiszti és altiszti állomány felemelkedésének.
Emellett átkeresztelik az alakulatokat, mondván: Az újítás kiemelt célja, hogy meg- és újjáteremtsék a magyar katona harcos szellemiségét, aminek legfőbb forrása és éltetője a vérrel írt katonai hagyomány.
Példaként az Arrabona Légvédelmi Rakétaezred szolgál, mely a szent keresztségben most a Dánielfy Tibor Légvédelmi Rakétaezred nevet kapta, arról a katonatisztről, aki a II. Világháborúban halt hősi halált úgy, hogy szervezetszerű alakulata a szomszéd alakulatokkal együtt már szétszaladt, a visszavonulókból vitt magával a teljességgel értelmetlen halálba honvédeket.


A Honvédséget ez a vérrel írt hagyomány teszi naggyá?
Vagy az, hogy a laktanyák és alakulatok megnevezésében ott a vitézi cím?
Vadai Ágnes lényeglátóan érdeklődött Orbánnál, hogy hány vitéz szolgál ma a Honvédség állományában, minta nem lenne mindegy a bohócok száma.
De a törvénnyel tiltott vitézi cím használatát nem kifogásolta főnöke sem és  ő sem az alakulatok, és a laktanyák megnevezésében.
Meg vagyunk mi verve ezekkel az elsőgenerációs értelmiségi politikusokkal, az egyik a horthysta elithez törleszkedik, a másik a liberális mainstreamhez.
Nincs min csodálkozni ebben az országban, ahol - mint megtudhattuk - nem a rendszer korrupt, hanem a nép...
Meg, hogy európai középhatalom leszünk elrettentő katonai erővel.
A hülyeség az, ami elrettentő, a gátlástalan pimaszság, mellyel egzisztenciális kiszolgáltatottságuk miatt rabszolgává silányítanak pedagógust, orvost, katonát, a nincstelenek millióit.
Hogy mikor lesz ebből elég, nem tudni.


De csúnya nap lesz, az biztos...

:O)))

13 megjegyzés:

kekec írta...

Ahozz a naphoz meg most szállított egy rakás jól képzett és gyakorlott katonát a Mi Kárpáti Géniuszunk.
Millen igaz a mondás, hogy az előadás először tragédia, de másodszorra már komédia.
Egyébként meg tényleg vállaltuk a NATO társulási szerződésben, hogy 2 %-ra emeljük a honvédelemre fordított kiadásokat. Abból még fussa néhány luxusrepülőre, meg luxus hadihajóra.
Na és az Unió sem kifogásolhatja, ha a "közbeszerzésük" titkosított.

Kapat írta...

Véleményem szerint paranoiás félelem okozza a vélt biztonságérzet "mindenáron" való megteremtését.
Egy fegyveres testület lefejezését mi más indokolná?
A honvédelmi miniszter bejelentette, hogy "utat nyit egy fiatal parancsnoki generáció felemelkedéséhez".
Miért? A 45 éves korúak már leírhatóak? A tapasztalatnak már nincs értéke? Talán csak nem az a baj, hogy már gondolkodni is tudnak? Veszélyes dolog ez kishazánkban! Egyetlen kívánalom, feltétlen hűség a vezérhez és gondolkodás nélküli engedelmesség.
Vagy esetleg nyugtalanítóak egyes történelmi példák? (mint pl. a portugál szegfűs forradalom, melynek jövőre lesz 50. évfordulója? Azóta is nemzeti ünnep.) Mikor lehetne nekünk hasonló nemzeti ünnepünk?!
Katonapolitikához nem értek, de nem is hiszem, hogy ezek a gondolatok laikusok fejében nem fordulhatnának meg.
Ezektől minden kitelik! :-(

magyarmagyar írta...

"Az újítás kiemelt célja, hogy meg- és újjáteremtsék a magyar katona harcos szellemiségét, aminek legfőbb forrása és éltetője a vérrel írt katonai hagyomány.
Példaként az Arrabona Légvédelmi Rakétaezred szolgál, mely a szent keresztségben most a Dánielfy Tibor Légvédelmi Rakétaezred nevet kapta, arról a katonatisztről, aki a II. Világháborúban halt hősi halált úgy, hogy szervezetszerű alakulata a szomszéd alakulatokkal együtt már szétszaladt, a visszavonulókból vitt magával a teljességgel értelmetlen halálba honvédeket."

Hiányolom a "hősök" névsorából vitéz Jány Gusztáv vezérezredest. Talán a Ludovikát elnevezhették volna róla. Ha valaki, hát ő tényleg vérrel írta a katonai hagyományt.
Napóleon anno Egyiptomban ostorral csapott a főlovász arcába, amikor megkérdezte hogy melyik lovát kívánja megtartani. " Mindenki gyalog megy! Nem értette a parancsot? " Moszkva alól visszavonulva is együtt menetelt a katonáival, csak a Berezinán átkelve ült kocsiba hogy mihamarabb Párizsba érjen.
Ehhez képest ez a kiváló "vitéz" a biztonságos főhadiszállásról adta ki a magyar történelem egyik leggyalázatosabb parancsát. Ennek eredményeként még a frontra feltöltésnek, fegyver nélkül érkező alakulatokat is megtizedelték a tábori csendőrök.

Ha valakit érdekel, itt a hadparancs:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=160180538&t=9104263

Ezek után már úgy mennék katonának...

góbé írta...


Kapat szerintem rendesen megfogta a lényeget...Most katonának sem(!!!) jó lenni kishazánkban. Horthy legalább megfizette az őt szolgálókat, a kotonszökevény erre lusta áldozni.
Ha "helyzet" van, a katonaság mindig veszélyes lehet a regnáló hatalomra mint sok-sok történelmi példa is bizonyitja és nem csupán negativ értelemben (F.Franco, Pinochet itd...)
ahogy a Szegfüsek, vagy akár a '49-es tábornokaink is igazolják. ( jegyzem, 1849.-ben az szabadságharc mellett bizonyithatóan csupán az ország kb. 20 %-a állt...)

Vélem, talán volt valami kialakulóban, melyhez a TEK kevés lenne. Elébe menve a dolgoknak, inkább lefejezik a sereget, eljáttszva a szolgálati nyugdij rejtett visszacsempészését.

Kapat ! Ahogy jegyezted, hatalomnak nem tudás, tapasztalat kell, az bármikor veszélyessé válhat, hanem feltétlen és elvtelen lojalitás a fűrerhez!

góbé írta...


Magyarom !!!

Nagyon érdekelne az a bizonyos hadparancs, de a linked valami csapágygolyó+tengely nemistúl obszcén harmóniáját közvetiti...

magyarmagyar írta...

Bocsi. Ez már remélem jó lesz.

http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/doksi/k30124.html

1970 írta...

"Ha "helyzet" van, a katonaság mindig veszélyes lehet a regnáló hatalomra mint sok-sok történelmi példa is bizonyitja és nem csupán negativ értelemben (F.Franco, Pinochet itd...)"

Kedves góbé!

Remélem, Franco-t és Pinochetet (az utóbbit különösen!) nem a "nem negatív értelmű" példák között kívántad emlegetni. A földkerekség igen kevés aljasabb, sunyibb, galádabb és véreskezűbb gyilkost hordott a vállán Pinochetnél.

anteus írta...

Engem az érdekelne, hol szerezték katonai képesítésüket a kirúgottak, és hol az ifjak?
Sztálin mesternél is volt a szempont...

1970 írta...

"Miért? A 45 éves korúak már leírhatóak? A tapasztalatnak már nincs értéke? Talán csak nem az a baj, hogy már gondolkodni is tudnak?"

Kedves Kapat!

Tökéletesen látod. Azzal a kiegészítéssel, hogy ezek a 45 éven felüliek talán MÉG tudnak gondolkodni. Pontosan ezért nem kellenek...

Töreki Éva írta...

Talán ezen el tudod olvasni
http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/doksi/k30124.html

góbé írta...


Üdv 1970 !

Én mindig bizok az arra érdemesek szövegértésében, igy benned is !!! Most kezdjek el magyarázkodni??? Pont Neked ???

Nekifutok mégeccer:"...nem csupán negativ értelemben -mint pl.:-(F.Franco, Pinochet itd...)"

Jegyzem, azt a "mint pl"-tet, biztam benne hogy oda tudjátok képzelni...
Azzal együtt, a későbbiekben igyekszem szabatosabban, egyértelmübben fogalmazni.

Éva, Magyarmagyar ! Köszöm a linket...vagy 100 éve már olvastam, fontos volt felidézni de most sem okozott örömet...

magyarmagyar írta...

Kedves Góbé! bizony szomorú olvasnivaló ez a gyalázatos iromány. Minden szavában látszik hogy Jány-nak fogalma sem volt a frontvonal valós állapotairól. Legszebb része az amikor a zsidó munkaszolgálatos századokat dicséri, hogy milyen rendben vonulnak vissza. Bameg! Hát amelyik kilépett a sorból vagy összeesett, azt simán agyonlőtték és a többi ment tovább amíg bírt.
És ezeknek a mai majmoknak ezek a példaképek! ( Nagyon sokszor és nagyon nagyokat köp!! )

1970 írta...

Kedves góbé!

Rendben, odaképzeltem:)