2023. május 20., szombat

DÜHÖS FIATALOK

 


A hatalom elszámította magát.
Valószínűleg úgy ítélte meg, hogy a tüntetések egy idő után elhalnak, az egyébként is élhetetlen pedagógusok megunják a semmiféle eredményt nem hozó demonstrációkon a részvételt, és békésen hazaballagnak.
A többi demonstráló is ezt tette ennek előtte, ez folyt a MILLA tüntetésén, ez volt a menetrend az Operaház előtt, a feketeruhás nővér tüntetésein, a kockásinges tüntetéseken.
A hatalom hajlamos erre, még az egyébként demokratikusan gondolkodó Gyurcsány is erre épített, míg tehette: majd megunják és hazamennek.
Hübrisz? Gőg? Elbizakodottság?
Meglehet, de ez most nem egy puccskísérlet, melyet nem engedett felismerni a demokráciába vetett határtalan bizalom és optimizmus, nem a demokraták szokott vidám baráti találkozója, ez most mintha valami több lenne.
Düh és talán kis bosszúvágy is: vegye észre már a hatalom a saját korlátait, lássa be, hogy nem tehet meg pofátlanul mindent a társadalommal, vegye észre, hogy a XXI. század fiataljai tisztában vannak az erejükkel és nem hajlandók mindent lenyelni.


A pedagógusok szerencséje, hogy tanítványaik átérezték a helyzetüket és melléjük álltak.Ez azért fontos, mert a pedagógus egyébként békés jószág, kicsit konformista és nagyon normakövető, általában kissé konzervatív és kötelességtudó.
Szóval nem a Putyilov gyár népe Szentpétervárról és nm is a gdanski Lenin  Hajógyár szakszervezeti aktivistái, ők inkább visszaidézői a forradalmaknak, mint előidézői.
A diákok viszont még nem fásultak el a végeérhetetlen apró napi küzdelmekben, ők szeretik elmondani, hogy mit akarnak, és egyik kedvenc játékuk az "Adj király katonát!"
És ha megakadályozzák őket elképzeléseik érvényrejutttatásában, egyre dühösebbek és dühösebbek lesznek,
És ha egy rendőrtábornok burkolt és nyílt fenyegetéseivel  el is tudja rettenteni a már csak koruknál fogva is békésebb, alapvetően konfliktuskerülő  tanárokat, a recept nem válik be  a diáktüntetéseknél.
A 68-as diáklázadások megmutatták, mire vezet, ha el akarják lopni a fiatalok jövőjét. 
Igaz, Budapest nem Párizs, de hát Ceausescu dicstelen vége előtt is az volt a közvélekedés, hogy a puliszka nem robban, oszt mégis.


Ki tudja, a mostani tömegmozgalom mire fut ki, túlzottan vérmes reményeink nemigen lehetnek, de ki tudja?
Mindenesetre itt is fennáll a lehetőség, hogy az érdekazonoság dacára szembefordítsák egymással az embereket, a KLIK bürokratáit, akiknek az állása függ attól, hogy végre tudják-e hajtatni a kormány akaratát, a konzervatív pedagógusokat az ellenzékkel rokonszenvező társaikkal, a rendszeretőket az értelmes rendet követelőkkel, mert ez a rendszer erre épül - az oszd meg és uralkodj ősi módszerére.
Csak remélni lehet, hogy végre felismerik ezt a célzottan erre a helyzetre létrehozott, egymással rivalizáló szakszervezetek is.
És felismeri végre a társadalom is, hogy ami megtörtént a fegyveres testületek tagjaival,  egészségügyiekkel, megtörténik ma az iskolarendszeren belül, az holnap megtörténhet a multi alkalmazottaival, a Posta és a MÁV, a MVM dolgozóival, a magyar munkavállalókkal, egytől - egyig.
Ha ezt nem ismeri fel a társadalom, akkor még a legnagyszerűbb demonstrációk is halálra vannak ítélve.
Ajánlanám ezt valamennyi hatalomhoz törleszkedő szakszervezeti funkcionárius figyelmébe.
Ha a farkascsorda üldözi a havas tajgában menekülő szánt, akkor van úgy, hogy egy-egy utast kidobnak, vagy egyik-másik ló istrángját elvágják, martalékul vetve az ordasok elé.
Már körvonalazódik, hogy erre a nemes áldozatra most ismét a rendőröket szemelték ki, mint már annyiszor.
Nem szabadna elfelejteni pedig, hogy a rendőr csak szerszám a hatalom kezében, speciális helyzeténél fogva nincs mérlegelési lehetősége.
A fejszére sem szabad haragudnunk, ha favágás helyett arra használják, hogy valakit fejbevágjanak vele, a szerszámot meglendítő kar tulajdonosát kell felelősségre vonni.


Hosszú még az út odáig, hogy megtanuljuk a demokráciát, de a helyzet nem kilátástalan.
Most sem. 
A csillagok együttállása akár eredményt is hozhat, és ha az ez esetben egy értelmes, a társadalom és az egyén érdekét szolgáló és a pedagógusokat megbecsülő iskolarendszer lesz, hát csak örülhetünk neki.
Ne higgye senki, hogy nincs köze hozzá, mert a ma diákjai lesznek a holnap politikusai, rendőrei, orvosai, ügyintézői - rajtunk is múlik, hogy milyenek lesznek, hogy hogy fognak bánni saját koruk sokat megélt nyugdíjasaival.
A remény hal meg utoljára...


:O)))

17 megjegyzés:

anteus írta...

Öööö....
Milyen demokráciát akarsz megtanítani?

Esterházy írta az ÉS-ben: "Nem szeretem a jelzős demokráciát." Hozzá méltó mondat: a demokrácia az, amit én (a legrégebbi dokumentált családfájú család tagjaként... nagy cucc! Pont annyi felmenője van mindenkinek! Nekem is. Bár ez enyémek tuti nem adták el a Habsburgoknak az Aranybullát... de nem lettek birodalmi hercegek.) annak tartok. Slussz.

A jelző differenciál, okokat igényel, érveket, s ők pont ezt nem akarják. Roma locuta causa finita. Vagy ha nem, akkor jöjjenek a papok, kakastollal vagy anélkül.
Stb.

1970 írta...

Kedves anteus!

Azért a "liberális demokrácia" jelzős kifejezést ő is szerette:)

(Nézetem szerint azért utálja a rendszerváltó elit egyre dühödtebb módon a Kádár kort, mert a rendszerváltás utáni 33 év ilyen gyatrára sikerült. És ahogy megyünk előre az időben, egyre erősebb lesz a kontraszt. Azt pedig mégsem mondhatja egy hontadndriska vagy egy horngáborka (lengyellaci, kérilaci, stb.), hogy az "életművük eredménye" a WC-n lehúzható.)

anteus írta...

My D. 1970!

Esterházy P. liberális ?!?
Nagyon meglepne.
Nem emlékszem, hogy ilyet olvastam volna. De, ha te tudsz ilyet mutatni, szívesen veszem.

1970 írta...

Kedves anteus!

Na jó, nemzeti liberális, de ebben is a második szót húznám alá vele
kapcsolatban. Nem hinném, hogy konzervatív lett volna.

Anarchista írta...

Kedves Pupu, A rendőrük nem szerszámok, hanem olyan emberek akik önkéntesen beléptek egy fegyveres testületbe, amely a hatalmat szolgálja. Az sem volt titok, hogy milyen ez a hatalom és mit vár el a rendőreitől. Tehát a rendőrök - Hogy is írtad? - "speciális helyzete" a tarka, lőtéri kutyát nem érdekli. A jó öreg "parancsra tettem" most sem ad felmentést semmire. És ha majd egyszer, valamikor ez a fasiszta rendszer összedől, akkor az ezt kiszolgáló fasiszta rendőröknek is szembe kell nézniük azzal amit tettek! Már persze csak, ha szeretnénk valami újat, jobbat emberibbet. Mert ha jó nekünk a mocsár is akkor valóban mindegy...

PuPu írta...

Kedves Anarchista, a rendőrök debizonyhogy szerszámok, a mindenkori hatalom szerszámai a közrend fenntartása során.
Emellett szakma, adott esetben hivatás is lehet.
Aki rendőr lesz, az nem az általad oly szépen leírt, politikát szolgáló testületbe lépett be, hanem abba, mely hite szerint az állampolgárokat szolgálja, kezdve a bűnüldözésen, a közlekedés rendjének fenntartásán át, jelenleg még a határrend fenntartásán keresztül is, egészen odáig, hogyha kicsődül az utcára egy tömeg, mely felborítja az autódat szent felháborodásában, vagy cigánylincselést tervez igaza teljes tudatában, akkor azt megfékezi vagy szétveri.
Ez egy olyan szakma, mely nem minden esetben tűri el az egyéni mérlegelést, itt a művezetővel nem lehet vitatkozni, ellenben az eljárása jogszerűségét lehet utólag vitatni, továbbá a politikai vezetést le lehet váltani időközönként, merthogy a Rendőrségnek a politika által kinevezett elöljárói adnak utasítást.
Konkrétan: választást kell nyerni, és olyan közbiztonsági politikát kell folytatni, mely nem teszi lehetővé az atrocitásokat, mert azért ne feledjük, itt nem a rendőrök a jogsértők, hanem a tüntetők, minden személyes rokonszenvünk ellenére, melyet elérendő céljaikért érzünk.
És ezt érezheti adott esetben a rendőr is, hiszen az ő gyermeke is érintett.
Persze a rendőrökkel kekeckedni könnyebb, mint a rendszert világgá zavarni, csak éppen méltánytalan és hatástalan, továbbá felettébb célszerűtlen.
Szerintem.
:O)))

Anarchista írta...

Szerintem meg nem kötelező a hatalom kutyájának állni. Ha valaki mégis megteszi ne csodálkozzon, ha adott pillanatban leköpik. A jelenlegi hatalom világgá zavarásának egyik akadálya meg éppen a randőrség. Mely még engem soha nem védett meg senkitől és semmitől, mert erre nem is képes és nem is hajlandó. Egyébként meg a rendőri fellépés vitathatatlanul jogsértő volt! Egyébként minden megnyilvánulásuk az mert a rezsim amit szolgálnak minden ízében illegitim.

PuPu írta...

Hát, kedves Anarchista, nem mindenkinek olyan fejlett a gondolkodása, mint az anarchistáké, személy szerint én még pesszimista is vagyok, nem hiszek mostanság a spontán rend kialakulásában.
Akárhányszor esély lett volna ezt megteremteni, mikor az állam éppen nem volt képes ellátni elnyomó funkcióját - például 1956, - az emberek a spontán rend létrehozása helyett azonnal elkezdtek rabolgatni, fosztogatni, leszámolni haragosaikkal, politikai ellenfeleikkel, lásd Ferencvárosi Pályaudvar, Divatcsarnok, stb. stb.
A rendőr pedig nem a hatalom kutyája, hanem a társadalom szolgálatára - a törvényes rend fenntartására - felesküdött állampolgár, akire egészen addig szükség lesz, ameddig mindenki olyan fejlett gondolkodású és idealista nem lesz, mint te vagy.
A joghoz meg - sajnos - lövésed sincs, de egy anarchistának erre nincs is szüksége, zavaros ideológia mellé minek a rendezett gondolkodás?
Tudod, fejtől büdösödik a láb is...
:O)))

Anarchista írta...

Kedves Pupu! Logikád kikezdhetetlen! Meggyőztél. Rendőrt minden sarokra! Igazad van a rendőr tényleg nem a hatalom kutyája. Sőt! Végülis tényleg mindíg a társadalmat szolgálja. Főleg maikor kilakoltatásnál segíti corporate profit növelését! Meg amikor a bokorban lapít a trafipaxal, hogy segítsen betömni a lyukat a költségvetésen. És főleg emikor néhány centiről fújja a könnygázt tizenévesek arcába. NB: gy. k. a palackra a gyártó rá is írta, hogy milyen távolságból szabad használni. Segítek: nem néhány centiméterről.
Lehet, hogy én egy "zavaros ideolőgiában" (Pl szabadság, métőság, egyenlőség. Kine kell az!?) hiszek és akkor mi van? Ha Kropotkin-nak, Bakunyin-nak, Gramsci-nak, Hemingway-nek, Jack LOndon-nak, Jeff Greaber-nek, Chomsky-nak, Szabó Ervinnek, Batthzényi Ervin-nek - hibái ellenre - megfelelt akkor nekem is jó lesz. Legalábbis jobb mint ez a mostani elnyomó, kizsákmányoló elidegenítő, embertelen izé amiben élni kényzserülök és amely felzabálja még az unokáim jövőjét is...
P.S "...a társadalom szolgálatára - a törvényes rend fenntartására felsesküdött állampolgár..." Ez most komoly vagy vicc? Beszéltél mostanában rendőrrel? Én söröztem is néhánnyal. Meg söröztem néhány volt sittessel is életem során. A különbség annyi volt, hogy az utóbbiaknak nem volt jelvényük!

PuPu írta...

Hát igen, most aztán földbe lettem döngölve, annyi nekem, meg egy Bambi, Rózsa-Flores Eduardo reinkarnációjával kellett nekem ujjat húznom?
Igen! A traffipax, pedig a táblára rá van írva, hogy hány km/órával lehet hajtani, erre te meg százhússzal a Bérkocsis utcán, hát mi ez, ha nem a tömény elnyomás?
És a kilakoltatás is, mely bírósági ítéleten alapul, de te felül akarod bírálni, mert esetleg nem a te tulajdonodba fészkelte be magát Józsi néni, háttérben népes családjával, aki lepusztította a lakásod és öt év után végre vissza tudod szerezni a romokat, de persze, hogy mi a jog az nem érdekes, hiszen a jog is csak a mindenkori uralkodó osztály láncos hiénája, a rendőr meg ellenség.
És hát persze a cimboráid is rosszul választod meg, - most őszintén - milyen rendőr az, aki veled áll le sörözni?
Csak ezt a kristálytiszta logikát irigylem, meg a centimétert, mellyel lemázsáltad a könnygázpalack kiskorúak ábrázatától mért távolságát...
Zavaros vagy kicsit, a rendőrnek be kell tartania a törvényt, a kiskorúnak meg nem?
Érdekes eszmefuttatás...
:O)))

Anarchista írta...

Kedves Pupu! Hülye vagy te csak nem forogsz.

Anarchista írta...

Kedves Pupu! Az a szörnyű gyanúm támadt, hogy nem egészen értettük meg egymást ezért véleményeink még a végtelenben sem fognak találkozni. Kezdjük előlről jó? Mert szinte biztos, hogy az én hibám, hogy nem fogalmaztam kellően érthetően. NB: Kísérletet sem tettem a földbedöngölésedre!
Menjünk pontról pontra! Jó?
1. Magyarország nem egy "demokratikus" és főleg nem szabad ország. A törvények nem érnek semmit, mert nem az ország és lakói érdekében hozzák őket. A visszaélések elleni tiltakozásnak és pláne a minket érintő döntések érdemi befolyásolásának nem létezik civilizált módja.
2. Ilyen "jogi" környezetben a rendőrség nem törvényesség és a rend védelmezője, hanem az enyomásé és kizsákmányolásé. A rendőrök pedig határozottan nem jóhiszemű, az emberek szolgálatára felesküdött állampolgárok, hanem ennek a rezsimnek a kiszolgálói.
3. Amit a kilakoltatásokról írtam valóban nem fejtettem ki egészen. Majd most. Amikor ezek a az egyenruhások segítik a bankokat vagy az önkormányzatokat vagy a végrehajtó irodákat hogy kirakják az adósokat a lakásból, akkor a társadalmi igazságtalanság és az elnyomás oldalára állnak. Még akkor is, ha van bírósági ítélet amit lobogtatni lehet, mert nem hiszem, hogy pont neked enem tűnt fel, hgoy a magyar bíroságok a hatalom által kézi vezéreltek. És ez a hatalom bizony nem az emberekért van! A kör bezárult.
4. Ugyanez vonatkozik a törvényszegő kamaszokra akiket a fentebb jellemzett rendőrök megtanítottak "a törvényesség és a rend" tiszteletére. Ugyan nem tudom, hogy mi volt az a szörnyű törvényszegés, ami indokolttá tett ilyen erőszakos fellépést gyerekek ellen. NB: Nekem is van kettő (gyerekem). Az egyik épp 17 éve. Eléggé feltört bennem az epe, hogy a mi adónkból fizetett jagellók egy nem létező építési terület védelmében ütlegelik a mi gyerekeinket! Akik csak jobb oktatást szeretnének, de a dagadt, gyáva kolostordisznó nem akarja nekik ezt biztosítani!
5. A trafipaxos jagellok nem a Dózsa György úti kokós száguldozókra vadásznak, hanem rád meg rám barátom! És a céljuk sem a közlekedés morál javítása vagy a KRESZ betartatása, hanem "bírságjellegű bevételek" biztosítása a költségvetésnek. A költségvetésben külön rovat vanennek és minden évben van egy terv szám amit be kell hozni.
6. A cimboráim megválasztása, meg úgy történt, hogy vannak volt katonatársaim akikkel a Rendész Őr- Zászlóaljaban szagoltuk egymás bakancsát. Ennél az egységnél sokan szolgáltak akik a Rendőr Szakközépikolába jelentkeztek, de előtte le kellett tölteniük a sorkatonai szolgálatot. Így kerültem kapcsolatba olyanokkal akik később rendőrök lettek. Egyébként a többségük már leszerelt a rendőrségtől mert van gerince! Engem egyébként azért küldtek oda mert rossz kisfiú voltam és azt remélték, hogy ott majd fegyelmet tanulok. Jelentem felsültek!
Most, hogy ezt így - nagyjából tisztába tettem - talán világos, hogy én olyan idealista vagyok, akinek lehet, hogy nem olyan kidolgozott az ideológiája, mint mondjuk Adolfé vagy Putyiné, de van néhány kulcsszó amely biztos, hogy benne van és marad! Ilyenek mint szabadság, egyelnőség, méltóság, humánum. Ezek a legtöbb politikai pár programjában a margón sem szerepelnek. Mint azt jómagad is megfogalmaztad - csak más szavakkal - a baloldaliságról írott posztodban.
Végül attól, hogy úgy gondolom, hogy a világ jelen állapotában élhetetlenül rossz hely és csak úgy lehet jobbá tenni, ha minden lebontunk az alapokig és nulláról újragondoljuk még nem vagyok őrült. Csak tele a hócipőm ennek a szarnak a toldozgatásával-foldozgatásával, ami valahogy soha nem lesz jobb mindíg csak egyre rosszabb.

PuPu írta...

Kedves Anarchista, értelek én téged jól, nincs ezzel gond semmi!A probléma az, hogy máshogy vagyunk huzalozva, - én a tényeket és a valóságot szeretem nézegetni, te meg frázisokat puffogtatsz és egy általad szépnek talált elképzeléshez akarod igazítani a világot.
Miközben ekézed a bolsevikokat, te is előírod, hogy hogyan kell boldognak lenni a világon mindenkinek, aki pedig ellentmond, annak forradalmi hevületed következtében annyi.
De rendben, menjünk sorban, a te elképzelésed szerint:
1. Magyarország egészen addig demokratikus, ameddig a választópolgároknak módjukban és jogukban áll elküldeni a kormányt, ha nem tetszik a tevékenysége.
Ha nem tesszük, akkor ne másra mutogassunk.
Mellesleg egy ország sem szabad mozgásterét korának realitásai determinálják,  szabad országban szabad emberek azt csinálnak, amit szabad, ugye...
Hogy mi az ország és lakóinak érdeke, azt nem hinném, hogy te döntheted el.
Ha komolyan veszed a demokráciát, akkor a törvényesen megválasztott parlament van négy évre felhatalmazva, hogy megmondja a tutit, te pedig elfogadod, miközben bírálod természetesen és alternatívát kínálsz a társadalomnak.
Döntései elleni tiltakozásnak törvényes módjai vannak, ezekbe nem tartozik bele a rendőrök nevelése féltéglákkal és baseball-ütővel, ha a törvényes mód nem tetszik, hát válassz egy olyan parlamentet, amelyik neked tetsző törvényeket hoz.
2. Egy optimális társadalomban az államigazgatás és a rendvédelmi szervek csak és kizárólag a törvényeknek vannak alárendelve, ha az azt mondja, hogy egy engedély nélküli tüntetést fel kell oszlatni, akkor azt fel kell oszlatni, és ez a rendőr számára nem lehetőség, hanem parancs, ha hallottál már ilyesmiről. 
Ennek során a rendőr lefújhatja az izgága hülyegyerek fejét könnygázzal, fejbeverheti tonfával, gumibottal, horribile dictu pofán verheti amúgy parlagi módon.- szóval kényszerítő intézkedéseket alkalmazhat azokkal szemben, akik nem követik a Rendőrség utasításait.
Az lenne probléma, ha a nyilascsemetékkel másként járna el, merthogy a rendőrnek pártsemlegesnek, higgadtnak, szakszerűnek és színvaknak kell lenni, ha érted, mire gondolok, ha úgy látod, hogy nem ez a helyzet, akkor életbe lép az 1. pont utolsó bekezdése.
3. A Rendőrség nem segít, mert nem karitatív szervezet,  meg nem áll sehova sem, a Rendőrség teszi, amit előír számára a törvény.
Nem bíró, nem mérlegelhet, számára a bírói ítélet szentírás, az abban elrendelt folyamatból rá eső rész végrehajtása meg kötelesség.
Emellett a kilakoltatás ugyan randa eljárás, de annak számára, aki végre imígyen megszüntethet egy számára káros helyzetet, maga az igazság, merthogy ez nem szociális intézkedés, viszont a kilakoltatást előidéző helyzet bizonyosan törvénysértő.
4. Ha a fiatalkorú képes törvényt szegni, akkor el kell viselnie annak minden köövetkezményét, a rendőr meg nem vidám, mikor ütlegelnie kell, mert neki is van gyereke, de ez nem jelenti azt, hogy csapaterőben alkalmazva eldöntheti, hogykit vág fejbe.
Lehet, ha arrafelé vagy akkortájt, neked még használt is volna talán.
Forradalmárkodni egy fiatalnak vonzó dolog, de az se baj, ha tudja, hogy veszélyes üzem...
5. Bírságoltak már meg gyorshajtás miatt, de eddig még egyszer sem igazságtalanul, mindig megérdemeltem, a tetejébe zt nem a rendőr mondta, hanem a gép. Vezess szabályosan.
5. A katonai rendész megítélése meg nem is képezheti vitat tárgyát, a sorálloomány pitykéken megvásárolt hiénái voltak, az pedig, hogy nem tanultál fegyelmet, nem valami nagy dicsőség és végképp nem anarchia, mely egyébként szintén rend, csak éppen nem az állam, hanem polgára tartja fenn józan belátásától indíttatva.
De persze te gondolhatod ezt másként is, mert én meg e tekintetben liberális vagyok, ameddig nem akarsz áttéríteni a vulgáranarchizmus zavaros idelógiájára...
Helyzetértékeléseddel a világ állapotáról egyébként egyetértek...
:O)))

Anarchista írta...

Kedves Pupu! Én megpróbáltam, de változatlanul nem értjük egymást. És tartok tőle, hogy nem is fogjuk. Mellesleg, nem akarlak megsérteni de liberalizmus és közötted egy gigantikus szakadék tátong.

1970 írta...

Kedves PuPu!

A fenti vitátokat csak a kilakoltatások ügyében egészíteném ki annyival, hogy "érdekes" módon működik ez az egész rendszer. Ugyanis ilyen esetekben:
https://merce.hu/2023/02/20/negy-honappal-kilakoltatasa-utan-hunyt-el-kovacs-zsuzsa-akit-a-fideszes-vezetesu-onkormanyzat-utcara-tett/
azonnal és haladéktalanul fellépnek, míg ilyen esetekben:
https://www.blikk.hu/aktualis/krimi/budai-horrorhaz-segitseg-polgarmester/t1dlve5
tökölődnek, gondolkodnak, húzzák a dolgot, mint a rétestésztát.

Az egész végrehajtás egy mocskos maffiahálózat, amiben - nem meglepő módon - éppen a szerencsétlen, védtelen, földönfutó emberekkel tudnak keménykedni, játszani a nagyfiút, míg akikkel tényleg kellene, ott nem tesznek semmit.

Ez (is) ennek az egész korrupt, mocskos oligarchavilágnak a lényegéből fakad...

PuPu írta...

Kedves 1970, teljesen igazad van, de a rendőrt ezért nem lehet hibáztatni.
A szociális kérdéseket nem rendőrrel kell megoldani, igaz az egészségügyi és pedagógiai kérdéseket sem, de erről és ez ellen Kováts Balambér r. törm. nemigen tehet...
:O)))

1970 írta...

Kedves PuPu!

Nem is hibáztatom a rendőrt, ebben teljesen egyetértek Veled. Nem a rendőr a hibás, hanem az, aki kezében tartja ezt a maffiarendszert.
Az meg, hogy a BM irányítja ezeket a társadalmi alrendszereket, önmagáért beszél. Utoljára ebben az országban a nyilasuralom alatt volt ez jellemző...