2012. március 10., szombat

INFORMÁCIÓS SIVATAG

Mint már az előző posztból kiderülhetett, külföldön vagyok, a tetejében olyan helyen, ahol az internet-hozzáférés korlátozott, csak a szálloda recepciójánál van wifi, egyébként meg a nyilvános net a fizetős számítógépnél 4 euró/óra - kicsit húzós összeg egy elkényeztetett, internetfüggő magyar bloggernek.
Ha ehhez hozzávesszük, hogy a televíziót ingyen be sem lehet kapcsolni, akkor mindjárt kiderül, hogy az élet a fejlett nyugaton sem merő méznyalogatás.
Tetézte a bajt, hogy nem vagyok egy szoftver-virtuóz, így némi időbe került, míg be tudtam szerezni a kódokat, mire kiderült, hogy a wifit a gépemen nem a Windows kezeli, hanem az Atheros, míg rájöttem, hogy ehhez éppen annyira értek, mint Vezérünk a közgazdaságtanhoz, - szóval az a lényeg, hogy végre estefelé lett net és boldogan rávethettem magam a hírekre.
Azt ugyanis tudtam, hogy ma otthon tüntetés lesz, méghozzá érdekes helyzetben, mert Orbán úgy tűnik, elhitte saját tüntetőinek Pintér perzekutor által összeszámlált létszámát és e tudás birtokában boldogan lefikázta az ellenzéki tüntetéseket.
Szerettem volna, ha kiderül, hogy tévedett, és nagyon kíváncsi voltam, hogy hányan lesznek, kik beszélnek, milyen lesz a tömeghangulat.
Aztán jól pofára estem, mert a hírek természetesen az ennél sokkal fontosabb eseményekről szóltak, például, hogy leégett Krasznahorka büszke vára, meg hogy valahol sikerült összehozni huszonötezer embert egy több éve meggyilkolt miniszterelnök emlékére.
Persze az ember erősen optimista, így aztán végignéztem a nevesebb hírportálokat, de sehol semmi, közben meg az ismerőseimtől tudom, hogy a Körúton le kellett állítani a forgalmat, mert annyian szerettek volna eljutni a helyszínre.
Sajnos nem lehetett, mert a Vezér bölcs előrelátással lezáratta a Kossuth teret, merthogy állítólag ott építkezés veszi kezdetét - én kis naiv meg azt gondoltam, hogy építkezés csak érvényes építési engedély birtokában kezdhető meg, beleértve ebbe a felvonulási terület lezárását is.
Ilyen alapon beszegeztethetném akár a Parlament kapuit is, mondván, hogy építési engedély iránti kérelmem van folyamatban az illetékes építési hatóságnál, és ez csak előkészület az épület átalakításához, melyet a terület1848-as állapotának megfelelően tervezek kivitelezni.
A közmondás is azt tartja, hogy fejtől büdösödik a láb, ugye.
Egyszer az egyik porosz király – tán Nagy Frigyes palotát akart építeni de egy iparos nem adta a telkét, mire is a király fenyegetőzni kezdett, de az iparos felhívta a figyelmét arra, hogy ehhez még lesz szava a porosz bíróságnak is, - esett ez meg úgy az 1700-as években.
Nálunk meg van  Handó Tündénk, ez se semmi, ugye…
De vissza a témához.
Annak idején Orbán krokodilkönnyeket hullajtott a liberális média-túltengés miatt, aztán eltelt egy évtized és a dolgok mai állását tekintve sem liberális, sem amúgy bármilyen színezetű baloldali média nem létezik.
Ez talán ma a baloldal legnagyobb problémája, merthogy a jelenlegi helyzetben a csapból is a Vezér idiótaságai zuhognak a nép fejére, ami meg olyan hír lenne, amely a problémákat megmutatná a maguk szörnyű valóságában, olyan hír nincs.
Ebből persze nem lehet mindent a kis erőszakos nyakába varrni, vannak felelősei baloldalról is a helyzetnek.
Felelős ezért a helyzetért a baloldal minden hatalmon levő kormánya, melyek nem vettek tudomást a jobboldali média mértéktelen nyomulásáról.
Pedig nem titokban jött létre sem a Hír Televízió, nem titokban kerültek a jobboldal birtokába az országos napilapok, a baloldalon meg nem maradt szinte semmi.
Ha jól saccolom, akkor éppen most folyik a Népszabadság jó útra térítése és a lap baloldalhoz kötődő tulajdonrészének átjátszása a jobboldalnak, ami az utolsó csapás lesz a baloldal kommunikációjára.
A „közszolgálati” televízió már a jobboldalé, a Médiahatóság méginkább, marad az ATV, mely a Hit Gyülekezetének birtokában van, és ahonnan kivágják a baloldali zsurnalisztát, mert Gyurcsány pártjának megalakulását moderálta.
Meg a Népszava, mely évtizedek óta a lét és nemlét határán támolyog, mert hirdetni nemigen mernek benne azok, akik nem szeretnének az Adóhatósággal ujjat húzni, de amelyik a baloldali kormányoktól sem kapott soha semmiféle támogatást, és amelyet tíz éve próbál a jobboldal szélsőbalos pozícióba tolni.
A 168 óra réteglap, az ÉS szintén, el se jutnak a baloldal potenciális szavazóihoz, olyan értelmiségiek olvassák ezeket, akik akár írhatnák is, akiket nemigen kell meggyőzni z igazunkról.
Hír az, amelyik eljut a média fogyasztójához, amin nem jut el, az legfeljebb történés.
Ha egy liba levágja a gazdasszonyt, az is csak akkor hír, ha eljut a fogyasztóhoz, egyébként meg csak a szűk környezetnek hír, és ez az adott esemény súlyától és jelentőségétől függetlenül így van.
Ha ma volt egy százezres tüntetés a fővárosban, de a médiában holnap-holnapután az jelenik meg, hogy néhányezer ember hangoskodott az Alkotmány utcában és környékén, akkor az el sem éri Mariska néni ingerküszöbét.
Felelősek a helyzetért azok a baloldalhoz kötődő tőkések is, akik maximálisan kihasználták pártszimpátiájukat magánvagyonuk gyarapítása érdekében, de a baloldal érdekében egy fillért sem hajlandók áldozni.
Odalökni párezer forintot, vagy lemondani a fizetésről ebben a helyzetben kevés, itt pénzt kellene befektetni alacsony megtérülésre vagy nullszaldóra – üzleti alapon.
Mert az sem igaz, hogy ne lehetne baloldali médiumot nyereségesen működtetni, persze ehhez túl kellene lépni az örökös bűntudaton és nyavalygásokon, és karakteresen baloldali tartalmakat kellene kínálni a fogyasztónak, aki egyébként vadul baloldali eszmék híve, még ha nem is tud róla, hogy ő egy látens komcsi.
Hiszen a Vezér is szidja a kommunistákat, közben meg a legvadabb sztálinista dumákkal eteti a népet, mondván, hogy azok polgári eszmék.
Ami az igazán elszomorító, az a baloldal jelenléte – de inkább jelenlétének hiánya - a neten.
A net a televízióhoz vagy a nyomtatott sajtóhoz képest olcsó felület, nagy mozgástérrel és relatív függetlenséggel.
Szomorú, hogy erre a szélsőjobb hamarabb rájött, mint a baloldal.
Ami jelenleg létezik, az pártok pártpolitikusok által kézivezérelt felülete, - olyan is.
Unalmas és lejárt szavatosságú figurák unalmas rögeszméiket ismételgetik unalmas felületeken, vájtfülű ideológusok cirkalmas mondókáit közlik újra meg újra, a pártpolitikusok meg bele vannak ájulva önmaguk imádatába, miszerint mennyire kifinomult intellektuelek is ők.
Van ennél rosszabb eset is, amiikor az újságíró szervezi a média-megjelenést, merthogy egyrészt nem ért hozzá, másrészt meg neki az lenne a dolga, hogy írjon.
Szóval eléggé elkeserítő a helyzet, és ameddig egy Leisztinger, egy Kapolyi egy Gyurcsány, vagy egy Bajnai nem nyúl a zsebébe, addig ez a helyzet nem is fog megváltozni – hacsak a nép be nem sokall, és kézbe nem veszi az ügyek intézését.
De abból nagy baj lenne, mégsem kellene ezt az országot ötvenévente porig rombolni.
A demokráciához nem információs monopóliumon keresztül vezet az út, talán egyszer erre rájönnek a baloldali politikusok is, és talán tesznek ellene.
Reménykedjünk benne.

:O)))

6 megjegyzés:

anya írta...

Én kint voltam tegnap, és találkoztam ismerősökkel is. Nem tudom, hogy hányan lehettünk, de érzésem szerint, és főleg a várakozásaim szerint nagyon kevesen voltunk. Sajnos megint az történt, ami szokott. Nem volt benne erő. Sajnos. Nem tudom, hogyan kellene jobban csinálni. Nem tudom, hogyan kellene jobban szervezni. Hiteles emberek jó beszédeket mondtak, de valahogy mégis hiányzott az átütő erő. Pedig felvonult a társadalom szinte minden megsértett rétege a színpadon. Voltak kiváló művészek, akik tartalmas gondolatokat mondtak, olyan zenéket játszottak, amikre inkább aludni lehetne, mintsem lelkesedni. Szóval én nem éreztem azt az erőt, hogy eddig, és ne tovább. Kíváncsi vagyok a 15-re, meg arra, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor személyes érdekeket félretéve minden megmozduláson minden szervezet képviselteti magát, akinek nem tetszik a rendszer. Amikor munkaadó és munkavállaló, dolgozó és munkanélküli, értelmiségi és kétkezi munkás, vidéki és városi ráébred arra, hogy egy ellenszer van. Összefogni. Ovika azt szeretné, ha mindenki mindenkivel összeveszne. Ennek egy ellenszere van, ha mindenki mindenkivel összefogna. Ezt hiányoltam tagnap. Nem láttam a szakszervezeteket, és ami a legfájóbb, nagyon kevés volt a fiatal

pumukli írta...

A mostani felállában reményről ábrándozni lehet, de értelmetlen. A baloldal a béka alsófelénél is lejebb van. És úgylátszik, nem is akar többet. Orbán a 8 év ellenzékiségben szinte irányította a médiát. Meg még sokmindent. Az igaz, hogy az ország irányításához halovány gőze sincs, nem is volt soha.A gazdasághoz annyit ért, mint tyúk azt ABC-hez. De viszi a "nagy löttyös indulat", ami sajnos a baloldalon csak tingli-tanglizás.

kogito írta...

PuPukám! Ebben az országban roppant kevés embernek éri el az ingerküszöbét sok minden! Először is a nép 60 %-a vagy több, funkcionális analfabéta! Tegnap a szomszédom áthozta az újonnan vásárolt vércukor-mérőjét azzal, magyaráznám el neki, hogy működik. Pedig le vagyon írva mit kell és hova felhelyezni és erre rácsöppenteni a vért, a készülék meg kijelzi az értéket. 2 mondatot nem tudott értelmezi. Na, ilyen ez a 60 %, vagy ennél még több. Ilyenek fel sem fogják, mi történik velük, vagy körülöttük. A valóvilágnak nevezett idiótaságot és a még idiótább nyálas-mázas sorozatok előtt néznek ki a buta fejükből. Szegény hazánk, s lesz ez még lejjebb is!
Amikről írtál, hozzátenni nem is lehetne többet.

Babi néni írta...

Pupu, a baloldalnak a tömegmédiában is kéne nyomulnia, a te blogod például nagyon is jó, hasznos dolog. Ha mindenhol átveszik is az irányítást, a fejekben akkor sem tudják...

anya írta...

az a baj, hogy pontosan a fejekben vették át legelőször. Ami meg eddig kimaradt, azt most pótolják az oktatási rendszer átalakításával.

Alizka írta...

Sajnos a fejekben nagy a sötétség.A tulok gondolkodását többre lehet értékelni,mint a magyar emberekét.Döbbenetes.Még nem szívtak eleget,hiány érzetük van.Erősödik a szélsőség.