2014. november 17., hétfő

KEZDETNEK NEM ROSSZ

Ugyan a forradalom ma sem tört ki és még reggel is Orbán Viktornak hívják majd a miniszterelnököt, de ez azért már nem az elmúlt évek csenevész tüntetésecskéje volt.
Sokan voltunk, a lényegben egyetértettünk - Orbán takaroggy! – a végén még tök feleslegesen izmoztunk is egyet a rendőrökkel, mindenesetre odatettük magunkat, ahogy illik.
Az egyik szónok önkritikát is gyakorolt korosztálya eddig tanúsított apolitikus, közömbös magatartása miatt, mi kellhet még?
Hogy bennem az egész a MILLA- feelinget hozta vissza, az már legyen az én magánjellegű bajom, vannak adottságaim ahhoz, hogy mindenből a legrosszabb változatot nézzem ki, és hogy általában igazam szokott lenni, azt tekintsük az én pechemnek.


De azért jó volt hallani a nép szavát, mely köztudottan Isten szava, és kellemes csalódás volt, hogy a szervezők találtak szónokokat, akiknek mondandójára vevő volt a tömeg.
Szorgalmasan válaszolgattak a kérdésekre: 
Akarod, hogy meglopjanak? 
Nem!
Hagyjuk, hogy a tolvajok tovább garázdálkodjanak? 
Nem!
Nem haggyuk! Nem haggyuk! – és így tovább, jó kis balhé az ilyesmi és jó látni, amikor a tömeg elkezdi próbálgatni az erejét. 
Volt sok szép tábla meg molinó, nekem az tetszett, melynek a felirata az volt, hogy „Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok!” – a népnek van érzéke a tömör bölcsességekhez.


A beszédek amatőrökhöz mérten jók voltak, a hangosítás minősíthetetlen, a szónokok szépen belesimultak a tömegbe, ha valaki kicsit is szerencsétlenebb helyen állt, nyújtogathatta a nyakát, mint liba a farzsebben tárolt kukorica után, akkor sem látta az aktuális sztárokat.
Pedig jó lett volna megnézni legalább az ismeretleneket, hadd tudjuk, hogy melyikük az, aki nem csak okos, de szép is.
Volt az egésznek valami hamvas bája, mint az iskolai önképzőkör éves előadásának - ha olyanok mennek nézőnek, akik szeretik az előadókat, elnézik nekik, ha raccsolnak vagy pöszögnek, és mi itt szerettük az előadókat.


A szónoklatokban a sok okosság mellett elhangzottak az összes divatos sztereotípiák, melyek azért szakember szájából meghökkentőek, például, hogy adjuk oda a civileknek a korrupcióellenes harcot, majd azok jól legyőzik az elvetemülteket.
Jómagam az ilyet jól el tudnám képzelni 1789 forradalmi napjaiban, de a huszonegyedik században a korrupció elleni harcot hagyjuk csak meg mindahányunk feladatának, szervezését meg bízzuk az államra.
Ilyen alapon holnap a rablóbandát is civileknek kell üldözniük, sőt, ha túlkapásokba bonyolódnak, sajátkezűleg kell lefújniuk magukat könnygázzal, mert a dolgok mai állása szerint csak a civil a jó politikus és csak a civil a megbízható bűnüldöző.


Ma egyébként pontosan lehetett látni, hogy milyen egy rendezvény, amit civilek szerveznek, én meg már csak olyan renitens vagyok, hogy a profizmust kedvelem minden területen.
Tüntetésszervezés esetén is.
Már ezerszer leírtam, de megteszem ezeregyedszerre is – hátha… -, hogy egy tüntetést meg kell komponálni.
Kell, hogy legyen eleje, közepe meg vége, kell, hogy legyen főtéma, egyik elem erősítse a másik hatását, hogy az előadás tökéletes legyen.
És a szónokokat sem lenne szabad hagyni elhatalmasodni, mert abból sok jó nem származik. 
Vida Ildikó kedvence erre a legjobb példa, aki okosakat mondott, de nincs az az okosság, ami egy tömeggyűlésen korlátlanul eladható lenne - a beszédekre is vonatkozik a megtervezettség követelménye.


Namármost a rendezvény befejezése sem mindegy, hogy milyenre sikerül.
Odaállni szerencsétlen rendőrökkel torzsalkodni nem egy felemelő lezárása egy rendezvénynek, emellett terméketlen akció is.
Jobban jártunk volna, ha a tömeg elénekli „Az alcsúti legények, libát loptak, szegények” című himnuszt, kiegészítve esetleg további ellopott javak felsorolásával, még, ha bele is nyúlt volna a rendezvény a hajnalba.
Ha valaki le akarja győzni Klicskót, annak előtte ki kell gyúrnia magát, tömegesítenie kell magát, aztán, majd ha szép nagy marha ember lesz a kihívó, akkor el lehet kezdeni némi kockázatot vállalva emberkedni.
De hatvan kilósan, tornából felmentve, csak szarrá vereti magát adott esetben a versenyző.
Nem mondom, bátor ember, de a temetőkben tucatjával állnak fejfák „Bátor ember volt” feliratokkal.


Szóval, szerintem a szép kezdés után most jöhetnek a szorgalmas hétköznapok, lehet keresni civileket, akik profik, ami nem nehéz, mert Magyarországon a pártoknak összesen sincs negyvenezer tagjuk, a többi mind-mind civil.
Mert ha valaki komolyan veszi a szervezők felszólítását, hogy gyertek el legközelebb is sokan, Hát egyszer talán még elmegy a nép, de ha akkor sem hallja a szónokokat, nem látja kedvenceit és a rendezvény leginkább az amőbára hasonlít, akkor utána már csak akkor megy el, ha sült libamellet osztanak, párolt káposztával – nem vörössel, mert abban túlteng az osztályöntudat…
Vannak dolgok, amit nem lehet megspórolni, ilyen a profizmus is, merthogy a civil nem az amatőr szinonimája.


A tömegben mellettem beszélgettek arról, hogy ez rendben is van, de a falusi népnek egyszerűen nincs fogalma arról, hogy mi történik az országban, nem érti, hogy mi történik, és mégannyira sem, hogy mi miért történik.
A szocialisták egyik prominense ott helyeselt, és én megdicsértem magam, mert megálltam, hogy ne kotyogjak bele, hogy anno a szocialista pártnak minden faluban volt alapszervezete, a tagok rendszeresen meg tudták egymással beszélni a világ dolgait, el lehetett hozzájuk juttatni a különféle politikai anyagokat, ki lehetett kérni a véleményüket – kár volt ezt a struktúrát veszni hagyni.


A rendezvény vége felé az egyik szónok belevágott az ifjúság dicséretébe, szerényen a jövő reménységének minősítette magukat, nekem meg eszembe jutott, hogy hajdan volt egy párt, melynek tagjai a nagymamák kedvencei voltak – lehet, mégegyszer meg kell szívnia az országnak a hamvas ifjúság törtetését?
Mindenesetre egyre jobban foglalkoztat egy nyuggerpárt alapítása, járókeretre fel magyar, legalább verjük fejbe mankóinkkal az ellent!


A forradalmárkodáshoz az elszántságon kívül türelemre is szükség van, gyakoroljuk hát még kis ideig ezt a szép erényt, hiszen nincs az a gödör, melynek alja ne lenne, onnan pedig már csak felfelé vezet az út…

:O)))

36 megjegyzés:

Vöröskarom írta...

Kedves Pupu, azt írod, hajlamos vagy mindenből a legrosszabb változatot kinézni, és többnyire be is igazolódnak az elvárásaid - sajnos, ezzel én is így vagyok. Attól tartok, hogy - most már a többedik tizenezres tüntetés után - jön az eső, a hó, a hideg, a (félre)vezetőink meg felmelegítik azt a 8 évvel ezelőtti mondatot, hogy "majd megunják és hazamennek" - és félek, igazuk lesz. Ne is álmodjunk róla, hogy ezt a bandát békés úton távozásra lehet bírni - a békétlen meg gondolom, nem hiányzik senkinek...
Üdv.: Vöröskarom

Unknown írta...

:( ?
Vagy :) ? Nem vagy nagyon felpumpalva :)
En probaltam nezni az ATV-n,de sok volt a reklam es mellette valami musor is ment<egy masik net oldalon viszont nem volt kep. Koszi hogy ott voltal . :)

talalom írta...

Na, az én bizonytalanságaim is bejöttek. Bár én inkább úgy fogalmaznék: a civil nem a dilettáns szinonimája...

Geza írta...

Igen, nagyon jo leirasat adtad a mai megmozdulasbak, en is hasonloan ereztem ezzel kapcsoltban. Nyolc nappal ezelott a vonulas valahogy jobb erzesekkel toltott el (lehet, hogy meneteles kozben az amatorizmus nem tunik fel annyira). Sokszor eszembe jutott, hogy hany profi (es demokrata) politikus tudta volna kenterbe vagni a rikacsolo, szlogeneket puffogtato "civil" szonokokat. A volt NAV-os fiut en nagyon tisztelem, de a naivitasa mar szinte idegesito (azert tapsoltam Neki, mert ettol fuggetlenul fsza gyerek).

Hazaerkezve neztuk az ATV esti musorat, es haat maar Magyar Gyorgy fel mondata is feludulest jelentett a sok civil hablaty utan - bar volt a panelban azert egy civil noe, aki azert sokat tett annak erdekeben, hogy a civilsegrol vallott velemenyem egy picit se valtozzon. Ettol fuggetlenul nem bantom oket, vegre csinalnak valamit (bar sokkal szivesebben vettem volna toluk, hogy ha 2010-ben kitoltak volna a morcos kepuket es odaixeltek volna, ahova kellett volna ixelni - akkor talan nem cikiznem oeket allandoan:).

H.Marianna írta...

Kedves PuPu!
Ti Pesten, mi Szombathelyen! Itt volt eleje, közepe (kicsit hosszú a Rendőrség tilalma miatt), és vége! Szerveztük, komponáltuk, és "csúnya" szavak nélkül is nagyon jól sikeredett, és nem fogjuk abbahagyni! Mert a legjobb ötletei, valóban a CIVILEK-nek voltak!!! És bevállalták a felszólalást,.bevállalták véleményüket,.a 18 éves, jövö évben érettségizötől, a nyugdIjas tanárnőig!
Szuper volt látni, hogy egy hét alatt, ezt így össze lehetett hozni nálunk, élőlánccal a végén!
A nyuggerpárt jó ötlet, de inkább tanítsatok meg minket, akik sosem voltunk politikusok! :)

todor48 írta...

Semmi bajom az un. civilekkel. Hiszen én is az vagyok. Bajom a tegnapi tüntetés mondanivalójával van, mert összemosta az elmúlt 25 év minden kormányát, politikusát a mai uralkodó rezsimmel. Így aztán -véleményem szerint - csak a ma regnáló hatalomnak kedvezett. Éppen ezért szerintem anarchista tüntetésre sikeredett. Ettől függetlenül a mai helyzetben ennek is nagyon örülni kell. A tanulság azonban az, hogy vezetők és pártok nélkül nem megy. Vegyük végre tudomásul, hogy a pártok is mi vagyunk, mi "civilek". Az, hogy az MSZP oda jutott, ahova jutott bizony a mi felelősségünk is. Le kellene már arról szoknunk, hogy a saját felelősségünkről soha nem beszélünk, csak mindig a máséról, mert ez nem vezet sehová. Az előző tüntetés egyik nagyon szimpatikus szónoka mondta ki a legigazabb mondatot, ami valahogy úgy szólt, hogy nekünk "civileknek" is változnunk kell. Remélem végre fölismerjük a saját felelősségünket is. Akkor menni fog. De csak akkor!

charly fighter írta...

Sajnos a tegnapi pesszimizmusomat igazolta az élet, és nincs is kedvem tovább rágódni ezen. Majd ha megalakul a nyugdíjas pártod, szólj. Már tuningolom a járókeretet....

Nagy kár, hogy nem tudom dokumentálni a "hivatalos rendezvény végét bejelentő Kiss Ábrahám Somát, lg csak idézni tudom: "......menjetek a picsába! Vége a tüntetésnek"
Ez egy "civiltől"akár egy profi elköszönésnek is betudható!

Névtelen írta...

Ilyen egy idióta barom állat, meszes agyú volt komcsi. A fekete lelke mélyén örült volna ha forradalom tört volna ki. Ha az emberek vére folyt volna. Persze ő maga beszari, jó messziről nézte az eseményeket, lehetett látni a hír Tv-ben, hogy a tömeg szélén álldogál, ha forró lesz a helyzet, kereket tudjon oldani gyorsan., Hihetetlen! A temetők üresek, s ily vén hülyék pedig tüntetésekre járnak , s a fiatalabbakat bujtogatják forradalomra.
Jól mondta Chudinák Alajos, hogy a zsidók tehetnek mindenről, minden bajunkról.
Az én felfogásom szerint is, mert ami itt most folyik nem más, mint a jobb- és baloldali zsidók marakodása a pénzért és a hatalomért. De úgy tűnik, a ballibsi bibsik, mint PuPu is, jóval éhesebbek.Hogy nem tudnak eltelni, elég libamájat zabálni, pedig mára ő is betegre ette magát, hogy fúvódna fel.

MoonRiver írta...

Veszprémben egy egyetemi városban, a tüntetők javarészt idősebbek voltak. Szerintem nagyon sok fiatal még most sem érti, hogy nem a 60-70 éveseknek van, lesz itt a legtöbb veszíteni valója. Mi már megettük a libaadagunk jó részét, de ők kislibát sem fognak felnevelni rendesen. Tökéletesen egyetértek azzal, hogy egy bizonyos tömeg felett, profizmus szükséges. (Különben nem fog "átcsapni" a mennyiség minőségbe, mint régen tanultuk anno ezeket a gonosz dolgokat.) A további hova fejlődést tervezni kell, és egyre magasabb szintre lépni. Ezt ki kell munkálni, irányítani kell. Hát tessék, nem lehet megúszni "fő gúnár" nélkül ezt sem.

bubo írta...

Szerintem is fontos az erős civil kontroll a pártok mögött, de szükség van a politikában jártas emberekre, mert nem minden politikus tisztességtelen és talán a civileknek is el kellene gondolkozni azon, miként értelmezzenek egy szöveget. Mert milyen korrektség várható egy politikustól akkor, ha az embereinek azt mondja:
"Mindenki bekopoghat a szomszédjához, a rokonához és mondhatjuk, na Jóska bátyám, volt-e már szavazni? Ha nem volt, na, akkor iparkodjon. És ha nem akar a maga lábán, mert nincs rá ideje, üljön be a kocsimba, majd elviszem, öt perc az egész" - mondta egy hangfelvétel tanúsága szerint Orbán Tatán.
„megvannak jogászaink, s ha valakit piszkálnak majd, meg fogjuk védeni." (Polt Peti vajon miért van ott?)
„az én hangomon megy a szavazásra való felhívás, amiért majd engem elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot.”
http://index.hu/belfold/orban4945/ (http://nol.hu/velemeny/lanc-szavazas-1453765 ) választási csalásra szólít fel.
VAGY milyen emberre vall, aki a következőket mondja?
„nem azért kell politikusnak lenni, mert ebből olyan kurva jól meg lehet élni, mert már elfelejtettük, hogy milyen autófényezőnek lenni!”
és itt sok korrekt gondolatot idézhetnék abból a beszédből, amit végre mindenkinek ismerni kellene. (Itt is olvasható) http://mkdsz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2916

A következő rövid beszédben pedig együtt van a figyelmeztetés, a cél, a rövid program és a korrekt tisztességes szakember.
http://www.youtube.com/watch?v=ADFX3wM4Qpk

nemóvatos írta...

A szervezők helyében én azért az EU-s zászló parlamentre való kihelyezését minimum követelésként kinyilváníttattam volna.
A tömeg valszeg támogatta volna.
Ahogy elnézetem volt ott két üres zászlórúd.
Majd legközelebb.(?)

denis írta...

Névtelen 8:05 Barom! Ezért kár volt ide jönnöd!

PuPu! Köszönöm, barátaimmal mi is személyesen ott voltunk a helyszínen. Pontos, precíz helyzet leírást adtál és nagyon tetszett a megengedő hangvételed. Baráti üdvözlettel: denis

hello írta...

Miután a vérnyomásom egész nap fel-le ugrált, jobbnak láttam ezúttal otthon maradni, de az ATV-s közvetítést persze néztem.

Rögtön az elején nagyon nem tetszett, ahogy a 25 évet 1 kalap alá vette a szónok. Aztán az a versféle súlyos eszmei kavarca pláne nagyon irritált.
Ez a fajta hangvétel és differenciálatlan szemlélet szerintem a világon sehova nem vezet.

Ami viszont pl. nagyon tetszett: az oktatáspolitikát illető nemzeti konzultáció!
Ez az a stílus és minőség, ami képes egyszerre hatni értelemre és érzelmekre is - az én ízlésem szerint ilyen a jó tüntetési szónok. Ilyen volt a netadós tüntetést szervező Balázs is!(Artikulálatlan hangú rikácsolás helyett.)

Kíváncsi voltam, a fideszszolgálati média mit kezd ezzel az eseménnyel.
Ma reggel az egyik - fiataloknak szóló, zenei profilú - rádióadóban az MTI híreként csak azt bírták közölni, hogy a tüntetést a rendőrök őrizetbe vételek és erőszak alkalmazása nélkül oszlatták fel.
No comment!

hello írta...

Denis!

Ne csodáld!
Az ilyen Névtelen-félék fenyegethették meg tegnap az ATV-t is a közvetítés miatt!
Nyilván rohadtul fáj nekik, hogy van, ahonnan, ha nem is az egész ország, de mégis megtudható az igazság a nagy "nemzeti" népámítás ellenében!

grund írta...

Todor48!
Megelőztél! A látottak, hallottak alapján ugyan ezeket szerettem volna leírni...
Kedves PuPu! A nyugdíjas párt engem is érdekelne. De nem a "szépkorúak" szintjén!

pleinair írta...

Úgy tűnt, hogy az elmúlt 25 évet a maffiakormány tevékenységével összemosó szónoklatok elterelni, tompítani akarták a tömeg Orbánnal és maffia hatalmával szembeni indulatait. A vezér sem álmodhatott volna számára ideálisabb szónokokról.
Ám hiába építették mondanivalójukat erre a hazugságra, a tüntetők figyelmen kívül hagyták és csak skandálták az Orbán-ellenes jelszavakat!
Fiatalok vettek körül, akiket láthatóan nem lehetett befolyásolni, félrevezetni.

asta írta...

Mert hogy ismétlés a tudás anyja, elmondom újra: elkezdődött valami, ami alapja lehet ( jó esetben) egy tisztulási folyamatnak.

Kicsit keserűen kell megállapítanom, hogy még Kuncze Maci, aki mindig is a kedvenceim közé tartozott, sem érti az idők szavát. Megsértődött... mellesleg részben jogosan, hogy összemosták a 25 év történéseit.
Csak részben pedig azért, mert ennek a 25 évnek volt pár nagyon jellemző közös vonása: a felelőtlen törtetés, a mutyizós hajlam, a politikát tollasodásra használók tömege, a hazugságok tömkelege...és mindenek előtt az, hogy az ország érdeke mindig a hatalom érdekei mögé szorult. Ebben az egyes kormányok csak fokozatban különböztek egymástól. A szemlélet az, ami viszont azonos volt és maradt. Mára pedig olyan szinten van, hogy ezt már nem is igyekeznek titkolni a hatalomban levők, mintegy természetesként kezelik. Ideológiai alapon és magas fokon művelik a fosztogatást.
Az újabb generációk nem tapasztalták meg azt, amit mi idősebbek, ezért természetes, hogy másképp viszonyulnak. Más formákat választanak és másképp is beszélnek. De ők komolyan gondolják, amit mondanak. Igen! szervezetlenek...még.
Talán csak az új generációk fölfele törekvő küzdelmét látjuk.
Talán hagyni kéne ezt kibontakozni, nem pedig örökösen fanyalogni és kritizálni.
A pártoknak volt elég alkalma a cselekvésre... ha nem cselekedtek, akkor most inkább figyeljenek. Támogassanak és ne kritizáljanak.
Ez a sok fanyalgó tesz tönkre minden lelkesedést és optimizmust. Hát nem kell csodálkozni, ha ez nem találkozik az új nemzedékek szimpátiájával.
Tán meg kéne tanulni az új nyelvet és szemléletet.
(ps. ami persze nem új... csak a régihez képest, ahogy egy újszülöttnek minden vicc új... de ezt csak magunk között:)))

Névtelen írta...

Kedves PUPU !!!!!!!!! ( a sok ! klav.hiba)
A Nyugger párttal egyet értek.
Nagyon jó ötlet.
Szó sem volt az állandóan emelkedő
nyugdíjakról, pedig lassa mindenki
odajut ?????????
Hajlandó vagyok közremürödni.

Üdv. egyenlőre TENKES

grund írta...

Örülhetünk annak, hogy végre tömegek mozdultak meg a maffiabirodalom ellenében. De, és ezt nem fanyalgásnak szánom…
Az eddigi tüntetések a növekvő elégedetlenség és indulatok mellett rávilágítottak arra is, hogy vezető erő (és tovább vivő, kölcsönösen elfogadott minimum irányok nélkül) csak eseti megnyilvánulásokra képesek. Ezért is lehet az, hogy olyan érzései támadnak az embernek egy-egy ilyen megmozdulás után, mint egy beteljesületlen szeretkezés után. Azzal meg, hogy az ellenzéki pártokat eleve távolmaradásra szólítják fel, tulajdonképpen Orbán kottájából játszanak, csapdahelyzetbe evickélik magukat. Világos célok megfogalmazására, szervezett mozgósításra, társadalmi érdekek képviseletére pártok rendelkeznek bázissal. Csak azt nem értem, miért számítanak akkor ezen pártok tagjainak „civilként” való részvételére?
Persze, lehet várni egy új, egy „ártatlan” politikai formáció megjelenésére, azonban csak úgy, hirtelen a nagy ismeretlenségből nem fog ilyen felbukkanni. Ám nem értem a türelmetlenül „csak” várakozókat, mert előlük sincs elzárva a politikai pálya, másrészt minden elvesztegetett hónap, év a maffiózók malmára hajtja a vizet.
Szerintem is nagy HIBA AZ ELMÚLT 25 ÉV POLITIKAI PÁRTJAIT ÁLTALÁNOSÍTÓ ÍTÉLKEZÉSSEL ÖSSZEMOSNI, MERT EZZEL FELMENTÉST ADUNK ORBÁNNAK ÉS BANDÁJÁNAK, akik újrateremtették az erő kultuszát. És hibának tartom azt is, hogy a kizárólagossá tett hatalommal szembeni sikertelenségért egyedül az ellenzéki pártok politikáját hibáztatjuk, holott az igazi ok mi vagyunk, a mögöttük álló társadalom gyengesége. Félünk a tükörbe nézni…

DarthVader írta...

Névtelen (az első):

Mi van, büdös fideszpatkány, be vagy szarva? Még a végén a csuti tahó futni fog veletek együtt? Bizony, agyatlan fideszfasz, hamarosan eljön az az idő, amikor le fogod tagadni, hogy valaha is szimpatizáltál a fidesz-szel, annyira égő lesz.

majoranna írta...

Azért amit a szónokok mondtak szó szerint kéne venni.Ha azt mondják, hogy nem kérnek az elmúlt 25 évből, és erre a tömeg helyeslően reagál akkor az úgy is van. Egyébként a választásokon való nem részvétel is ezt mutatatta.
A nyugger pártba meg huszonévesek is jelentkezhetnének, ugyanis meggyőződésem, hogy a nagyszülők meg az unokák együtt tudnának változtatni mert az egyiküknek már nincs a másikaknak még nincs veszíteni valójuk. A középkorúak el vannak foglalva a családfenntartással.

csakafidesz? írta...


Felemelő érzés volt együtt látni több tízezer embert.
Ennyi, mert ami 18-24 óra között történt mindent összevetve legjobban a "szánalmas" jelzővel fejezhető ki.
A dilettáns módon egymás mellé szerkesztett beszédek, a rosszul artikulált - sokszor teljesen artikulálatlan - előadások, a "fej" nélkül hátrahagyott tömeg, az egyetlen "rögzített kamerával" is jól közvetíthető "forradalmi cselekmény" – ami a bejárati lépcső egyik szűk szegmensében cél nélküli huzakodás volt a rend őreivel - egy kabaréban sem biztos, hogy megállná a helyét.
Nem tudom, hogy lesz-e még egyszer egy ilyen lehetőség.
Ez mindenesetre jól el lett cseszve.
OV egy időre nyugodtan hátradőlhet, tavaszig nem nagyon kell számolnia a "közfelháborodás" hasonló méretű újabb megnyilvánulásával.
A téren álló, „erődnek” nevezett campingtábort meg nyugodtan le lehet bontani. A tüntetések sikerének, avagy sikertelenségének vonatkozásában eddig sem sok vizet zavartak. Vezetőjük pedig nem több, mint egy egoista szélhámos, akinek a szája akkora, mint a „bécsi kapu”, de tetteiben csak a saját önmegvalósítása foglalkoztatja.
Ő is csak huzakodik - mint a tegnapi tüntetők néhány tucatja – csak ő a rendőri vezetőket ráncigálja a jog eszközeivel, hogy aztán a blogjában kellően fényezni tudja önmagát.
A televíziós kommentárok műsorvezetőstül, szereplőktől függetlenül egytől egyig minősíthetetlenül kiábrándító voltak.
Rossz volt látni Krug Emília műsorában azt a három vendéget - Magyar Gy., Vágó I. és egy hölgy, aki közvetlenül a tüntetésről érkezett - aki még talán saját magával sem értett egyet. Talán MGy volt az egyetlen, aki a kérdést elfogultság nélkül, racionálisan közelítette meg
A fentiekből az a tanulság, hogy lehet Orbán nélküli liberális demokráciát álmodni, de a megvalósításához az álomnál sokkal több kell; - mindenek előtt ÉSZ, ERŐ és BÁTORSÁG!

Ha ezek közül bármelyik is hiányzik, akkor ilyen vállalkozásba még belekezdeni sem érdemes!

Unknown írta...

Kedves asta, nem mindenben értek egyet veled.Az, hogy az elmútthúszév és a mai rendszer tevékenysége csak fokozatokban különbözött, előbbiek minden gazemberségének elkövetőit leváltották vagy kénytelenek voltak lemondani.Ez ma már nem lehetséges és ez egy hatalmas minőségi ugrás, természetesen negativ. A felelőtlen törtetést sem lehet egy szinten emlegetni a maffiaállam kiépítésével, a mutyizós hajlamot a massziv mutyizással és a többi. Ennek most nem kellene témának lennie, inkább azzal kellene törődni, mi történjen másnap, Orbán bukása után...Ha az alkotmány ujra betölti szerepét, a fékek és ellensúlyok rendszere hatályba lép, akkor kellene új arcoknak új programokkal fellépniük...ebből magától kiderülne, nem visszafelé akarunk menni, hanem előre..Továbbiakkal egyetértek.

asta írta...

Grundnak

Ha a pártoknak megvan a bázisa, akkor azt hol dugdosták eddig?

Én bizony nagyon megértem, hogy azok, akik a pártokkal ellentétben képesek voltak több tízezer embert mozgósítani, rossz hangosítással, nem profi szónokokkal, egy hét alatt, az miért nem sikerült egyetlen pártnak sem?

Na ezen kéne gondolkodni. Ezt kéne elemezgetni, nem kritizálni.

A sok különféle mozgalom egyszer, és szerintem nem is sokára össze fog érni...

asta írta...

Nem baj, kedves Katalin:) Hova is lenne a világ, ha mindenben egyetértenénk:)
Igen, engem is zavart, mikor ezt hallottam. Aztán elgondolkodtam, lehántottam az elfogultságaimat és fejet hajtottam.

Én azt állítom, hogy a mai totálisan nyílt és pofátlan rablás, a hazugság művészi szintre fejlesztése bizony elindult valamikor....mindig kis lépésekkel előre. Lassan értünk el oda, hogy az inger küszöbünk odáig emelkedett, hogy olyan dolgokat is elfogadunk, vagy hallgatunk, amitől még akár 10 éve hangosan, sikoltva tiltakoztunk volna.
Igazad van, mikor azt mondod, hogy minőségi változás történt. Én is pont ezt mondom a fokozatokkal.. mert az nem mondható ki, hogy korábban ilyen jelenségek nem voltak... voltak, de a közvéleménynek még volt akkora ereje, hogy lehetett félni tőle, ha kiderül. Ezért aztán nem vált általánossá az erkölcstelenség és gerinctelenség. Nem vált követendő normává, ami ma már világosan érzékelhető. Tényleg jobb lett volna differenciáltabban fogalmazni..ámde a lényeg sajnos igaz..Ezen egyébként érdemes is lenne vitát nyitni....mikor a mennyiség átcsap a minőségbe:)) Mert mi még erre is emlékszünk:) Most pedig látjuk a példát.

Góbé írta...

A tömeg ha nem is egy Bokros vagy Majtényi ( direkt nem Fletó, Kunce ) szintü de világos, logikusan felépitett, reális távlatokat mutató, ugyanakkor érzelmeket, sőt indulatokat ébresztő felszólalásokat várt, amely reálisan a közeli s a távolabbi célokat is megfogalmazza. Visszatükrözi, irányt mutat és medert szab annak amiért ezrek mentek ki a Kossuth térre. Ezzel adósak maradtak a "szónokok".
Abban viszont túllőttek a célon, hogy a halasztást nem türő problémán, a maffiaállamon túl, most és egyszerre a tagadnak meg mindent és mindenkit, ami és aki benne volt az elmúlt 25 évben, anélkül, hogy bármit sejtetnének a nagytakaritás utáni elképzeléseikről, ami valószinüleg nincs is. Ez már afféle tétova, de anarchia felé inditó buzditásnak tünt, ami a tüntetők látható és tapintható értetlenséggel fogadtak.
Összhang mindenesetre nem volt, ami hiba.
Legyen igaza Pupunak, hogy ez a kezdet volt, annak legalábbis elmegy. Nálam félő, - ne legyen igazam, - hogy ez a halványulás és ellaposodás kezdete - hacsak orbán be nem segit az internetadóhoz hasonló durvasággal, vagy valaki esetleg kiszivárogtatja azt a 34 ügyet melyet az EU Csalás Elleni Hivatala küldött meg az ügyészségnek.
Azért ha valakik számitanak rá hogy tizezres tömeget fognak megmozgatni véresen komoly ügyben, fontos hogy tisztában legyenek azzal ez nem csak egy jó buli, az az útravaló hogy "szerveződjetek" édeskevés.

Azt azért szeretném tudni miből meritettek a felszólalók. Az összevetés, a tapasztalat lehetősége koruknál fogva nem adatott meg nekik, baloldalról eddig önkritikát Fletón kivül más nem fogalmazott meg!

Ők Horn Gyula idejében jó esetben az oviba, a Gyurcsány kormány idején diszkóba jártak, úgy a viktátor második hatalomra jutásakor érkezhettek a felnőttkor határára.

Milyen morális megfontolásból mossák össze az ország kevés, még meglévő javait zsákmánynak tekintő, einstandoló, a haveroknak gátlás nélkül a közöst osztogató, a kiszolgáltatottakat az út széléről az árokba rugdosó, a szabad rablásukat törvényesitő ner-maffiával, a 2010 előtti kormányokkal, akik bár szintén lopkodtak, de csendben,suttyomban, stadion helyett azért autópályát épitve.

Volt egy kis fidesz-szaga az egésznek. A sok szutykot, szemetet amit a nertársak intézményesitve 2/3 melldöngetésel alkottak, teritsük szét mindenkire aki előttünk volt. Ez nem csak igaztalan de hibás és súlyosan téves szemlélet !

Azokat - magunkat - sajnálom igazán akiktől a rendszerváltás veszteseiként, a viktátor maffiarendszere még a megmarad kevés levegőt is elvette. Úgy mentek ki tegnap a Kossuth térre hogy végre talán mozdul valami, talán van egy esély... Sajnos kisegérkakit szültek a hegynek látszó ködfoszlányok.

Régi mondás, hogy a strandon nem kevesen beleplössölnek a vizbe. Csakhogy ezt a fidesz tényleg a trambulinról csinálja s ráadásul kötelező jelleggel meg is akarja itatni velünk ! Ezt azért fel kellene ismerni mindenkinek, aki jó szándékkal igyekszik belenyúlni abba a katyvaszba, ami a mi kis - már nem - köztársaságunkban kialakult.

grund írta...

Kedves Asta!
Hogy hol dugdosták eddig a bázisukat? Tudod, az a nagy baj, hogy beérett Orbán "mesterien" kitervelt amortizációs vetése, ami még tovább fokozta a társadalom megosztását, atomizálódását. Nagyon sokan felültek ennek a megosztó mesterkedésnek, és úgy tűnik téged sem hagyott érintetlenül.
Ha elfelejtetted volna, a jelenlegi tüntetések szervezői is kifejezetten kérték a pártokat a távolmaradásra, amit a pártvezetők kínosan tiszteletben is tartottak. Akkor hogyan segítsenek? Azért az érdekes, hogy a szervezők magánemberként meg "megengedték" a tagoknak a részvételt.
A mozgósítóerejükről meg annyit, hogy kétségtelenül ügyesen meglovagolták az indulathullámokat egy-egy tiltakozó megmozdulásra, aztán annyi. Halvány gőze senkinek, hogy hogyan tovább.
Lehet, hogy a mozgalmak egyszer majd "összeérnek", de az szerintem nem most lesz. És pláne így, vezető erő nélkül. Így ezek el fognak halni a világos célok hiánya, és a csalódottság miatt. Időnk pedig már nincs, mert ég a házunk, mi meg tovább finnyáskodunk, "összemosunk"...

denis írta...

Találtam, megosztom veletek: http://shepherdszerint.blog.hu/2014/11/18/barati_sorozesnek_indult_civil_jovokep_lett

civilhuszár írta...

Magyar György az ATV-ben hasonlóan értékelte a tüntetést, mint ahogy PuPu. A pártundort kell legyőzni a most lázadó "civileknek", és kénytelenek párttá alakulni, mert nem lesznek kormány váltók. Viktor egész fiatal életében arra készült, hogyan etessen meg tömegeket, hogy aztán a rendőrség és a katonaság védelmében garázdálkodhasson.
Meg kell találniuk a legoptimálisabb riválisát Orbánnak, és más pártokkal még ellenzékben koalíciót alkotva támadni a velejéig rohadt rezsimet.

hello írta...

Csakafidesz? - nek:

Az általad említett hölgy Csáki Judit, neves színikritikus, mellesleg az Alföldi Róbert Nemzeti színházi 5 évéről szóló könyv írója. Nem véletlen, hogy színházi példát hozott arra, amikor egy előadásról úgy érzi a néző, hogy a befejezése hiányzik.

Az egész beszélgetésüket nem láttam, csak az utolsó néhány percet, de épp akkor hangzott el az a mondata, amivel egyetértettem: miszerint ezen a tüntetésen nem látta feltűnni az ország potenciális jövendő miniszterelnökét.

asta írta...

Kedves Grund

Természetesen más a hibás:) Nem akarod felfogni, hogy Orbán is mi vagyunk. Mi hagytuk, hogy a fejünkre nőhessen.

Igaz, remek technikát alkalmazott, de miért nem vettük/vették észre? ( bár voltunk párán... PuPu is, akik észrevették és mégis sikerült neki.

Mégis mit vártatok? Sok évnyi marakodás után, szégyenletesen piti jelenetek után...sok kihagyott lehetőség után.
Ma, amikor valaki legalább próbál valamit tenni, kórusban megy a fanyalgás. Ezért nem jutunk egyről a kettőre.

Kik azok a pártok? A pártok is emberekből állnak. Jelen esetben sajnos leginkább alkalmatlan emberekből... az egyetlen alkalmast pedig a sajátjai ütötték ki...és hagytuk. Még rá is tettünk egy lapáttal... ma is evidenciának vesszük. ( ezt egyébként a korábbi vitáinkban közösen megállapítottuk)

Szóval mit vártatok? Hogy egyetlen tüntetéssel minden megoldódik? Vagy majd megoldják kívülről? Tényleg nem értem.

Ha volt türelmünk, voltunk olyan bambák elviselni a lassan 10 éve folyó megosztást, akkor tán ki lehet várni a most szerveződő más forma eredményét.
Ahelyett, hogy örülnétek, hogy elindult valami... nem akarjátok észrevenni, hogy most is minőségi változás történt.
Megint mindenki okosabb akar lenni és megint gáncsolja azt, aki tesz valamit.
Fel kéne hagyni már ezzel.
Tudomásul kell venni, hogy a bal oldalon szinte csupa leamortizált és tehetségtelen politikust sikerült összegyűjteni. Rájuk fér a frissítés.

Türelem és türelem!

Kibic37 írta...

Sorry mindenkinek, de PuPuval egyetértve nekem is MILLA feelingem van. Pedig az is milyen biztatóan indult, oszt mi lett belőle?
Mindenkinek nagyon melegen tudom ajánlani Mihancsik Zsófia írását a Galamuson. Igencsak megszívlelendő dolgokat tartalmaz az is.

Kibic37 írta...


Kedves asta!

"Tudomásul kell venni, hogy a bal oldalon szinte csupa leamortizált és tehetségtelen politikust sikerült összegyűjteni."
Ugye azért ezt Te sem komolyan gondoltad ilyen kategorikusan kijelenteni?

asta írta...

De! Véresen komolyan gondolom....

bubo írta...

Kedves asta!

A leamortizálttal egyet értek, de a tehetségtelennel nem igazán. Nem feltétlen tehetségtelen valaki attól ha Orbánt is demokratának gondolta annó. A sportban is feltételezi az ember, hogy a másik is betartja a szabályokat és sportszerűen játszik. Azonban nehéz újra talpra állni, ha kiderül, hogy boxer volt a boxkesztyűbe és padlóra került az ember. Viszont utána már legalább nem naiv.

Unknown írta...

Kedves asta,
"Én azt állítom, hogy a mai totálisan nyílt és pofátlan rablás, a hazugság művészi szintre fejlesztése bizony elindult valamikor....mindig kis lépésekkel előre.."
én ezt a "valamikor"-t az emberi társadalom kialakulásának kezdeteire teszem...