2015. július 5., vasárnap

MOST A GÖRÖG HŐBÖRÖG

Rokonaink ezek nekünk, percnyi kétségünk se legyen!
Mintha magyarember mentalitása fertőző lenne - ők sem akarják a hiteleiket visszafizetni, ők sem akarnak változtatást, reformokat, a népszavazáson is csak az derült ki, hogy van egy értelmesebb része is a görög társadalomnak, de a többség buta, mint a sár.

Megéltünk ilyesmit, mikor az egészségügyet szerettük volna rendbetenni, de a nép leszavazta a háromszáz forintos teherátvállalást, merthogy az lett volna az első lépése az egészségügy reformjának.
Hát se lépés nem lett, sem reform, a nép arra szavazott, hogy maradjon minden a régiben, és az eredmény láttán roppant elégedett volt.
Ma ugyanazok, akik ellene szavaztak a szükséges reformoknak, bőszen fényképezgetik a nagy tányéron a kis macisajtot, ami a reggelit jelképezi, a vedlett kórházakat, a lepusztult műszerparkot, majd a többiekkel együtt szörnyülködnek azokon az állapotokon, melyet maguk idéztek elő.
Akkor azt mondták, hogy Gyurcsány reformdühe indokolatlan, ma meg azon sopánkodnak, hogy hova jutott ez az egészségügy.


A görögöknél ugyanez a mentalitás, megy a mutyi, az ügyeskedés orrba-szájba, adót nem szeretnének fizetni a hiteleket meg el kell engedni, mondják, különben az Unió nagy bajba kerül.
Szerintem meg ők kerülnek nagy bajba.
Janusz Varufakisz, minden idők legbunkóbb pénzügyminisztere, akihez képest a mi Matolcsynk egy matyóhímzés, arról beszélt, hogy öt év hazudozásnak mondtak nemet a görögök a népszavazáson.
Szerinte a hitelezők a tárgyalásokon az első pillanattól megpróbálták megalázni a görögöket, és elérni a bankok bezárását.
Mennyire ismerős az ilyen érvelés: ha valami nem tetszik, és az Unió ezt kifejezésre juttatja, akkor az megalázás, ha követeli a felvett és eltapsolt hitelek visszafizetését, akkor megtiporja a görög büszkeséget, ellenben engedjék el a tartozásaikat és ne szóljanak bele, hogy mit, hogyan csinálnak, mert ők mindent ugyanúgy szeretnének csinálni, mint eddig, megmondta a nép is.
Görögország elorbánosodott, nagyjából úgy néz ki a helyzet, hogy - hacsak nincs isteni szerencséje - akkor koldusbotra jut.


Nem is nagyon értem, hogyan képzeli valaki elvárni a német és francia, dán és holland adófizetőktől, hogy agyagilag támogassák azokat, akik élősködnek rajtuk.
Szerintem Merkelnek
 ezt egyre nehezebb megmagyarázni saját választóinak, a német népnek, és egyre közelebb kerül az a perc, mikor egy sajnálkozó mosollyal elengedik Görögország kezét, jöhet az államcsőd, meg a drachma, meg a nyomor, meg a munkanélküliség.
Sajnálatos.
A legsajnálatosabb viszont az, hogy az Unió jelenlegi állapotában képtelen érvényre juttatni akaratát, és ez így is marad mindaddig, míg az államok ragaszkodnak pénzügyeik saját kézben tartásához.
Nem lenne ez baj, ha eközben nem tartanák a markukat az Unió orra elé, aztán ha beletesznek kis pénzt, azt hülyeségekre - stadionokra, kerítésekre, olimpiára - költik.

De nem tanulnak - és mi sem tanulunk - semmiből, soha.
Büszkélkedünk a GDP növekedésével, miközben valamennyi beruházás uniós forrásokból valósul meg, és ezeknek csak elenyésző része termelő vagy munkahelyteremtő beruházás.
A migrációs nyomás pedig tovább fog növekedni, Görögországból már megindultak Nyugat-Európa felé azok a bevándorlók, akik ezidáig Görögországban szerették volna megkeresni a libacombravalót a piláfba, és nemsokára elindulnak majd a görög munkanélküliek, vagy alulfizetett szakemberek is.
Csodák nincsenek, a pénzügyeket nem lehet kívánsághangversenyen eldönteni.
A szerződéseket be kell tartani, az adósságokat vissza kell fizetni - ha rossz szerződést kötöttünk, vagy erőnkön felül vettünk fel hitelt, akkor is.
Ezt sajnos nálunk sem érti mindenki.

A görög bankokból holnapra-holnaputánra elfogy az euró, akkor a görögök majd szép lassan okosodnak.
Nálunk erre nincs esély, itt még ma is mindenki azt hiszi, hogy hitelkárosultjaink nem hibáztak, fizessen az állam, aki te meg én vagyunk.
Ők rossz szerződést kötöttek, de ismerték a feltételeket, aztán elköltötték a hitelt, te meg fizesd most vissza helyettük.
Istenem, de görögök tudunk mi is lenni...

:O)))



12 megjegyzés:

anonymand írta...

"De nem tanulnak - és mi sem tanulunk - semmiből, soha." - Bourbonokat inni kell, nem pedig követni...

Jutka írta...

kedves Pupu!
Szinte a saját gondolataimat irtad meg.

hello írta...

Bevallom, én már azon is csodálkozom, hogy a magyar "gazdasági csoda" finanszírozását Merkel hogy képes lenyomni az Unió + a német adófizetők torkán, miközben a magyar minelnök feszt hepciáskodik az Unióval.
Piszok nagy szerencsénk, hogy sokkal-sokkal higgadtabb és türelmesebb alkat, mint, teszem azt, én lennék a helyében...

hello írta...

Érdemes elolvasni a folytatást illető gazdasági fejtegetést:

Nyert a görög demokrácia, de ki fogja kifizetni a villanyszámlát?

Attila írta...

Üdvözletem!

Ez egy demagóg, populista népszavazás volt. Leegyszerűsítve azt kérdezték meg, hogy kérsz-e a megszorításokból. Az értelmesek tudták mi forog kockán, ezért szavaztak igennel. A többi meg azt hitte, hogy ezután már potyogni fog a manna az égből. Ez nem a demokrácia, a populizmus győzelme volt. Most jön majd a neheze! Ciprasz abban a tévhitben van, hogy most Ő van nyeregbe. Nagy tévedés! Az Uniónak el kellene engedni Görögország kezét mert később megint csak ott lesznek, ahol a part szakad. A görögök meg éljenek a maguk demokráciájából!

panelproli írta...

Megmondták a görög lélek ismerői, hogy a szavazás nem észből, hanem szívből jött.
A szív erősebb, mint az ész...
Hát akkor most majd szív, csak még nem vette észre.
Csak az a baj, hogy mi is fogunk szívni miattuk, mintha nem lenne magunknak is elég saját szivornyánk.

pleinair írta...

"Istenem, de görögök tudunk mi is lenni..."

TGM szerint az Unió meg lassan az elorbánosodás útjára téved.
Van benne valami.
A szerződésszegés, vagy szószegés = jellemtelenség, ami egyenlő a magyarok és a görögök népi karakterével. A magyar jellemtelenség talán fertőzőbb a görögnél, mert erőszakosabb, populistább, azaz orbánosabb.

Brandtné Szalai Veronika írta...

Nem elhanyagolható szempont, hogy az Unió nyújtotta támogatások kihez/kikhez kerültek. Mert hogy nem az ország épülésére fordították, az hétszentség biztos.Úgy, mint nálunk.
Ezért aztán, ha megkérdezik az átlagpolgárt (aki eddig is csak azt tapasztalta, hogy átverik, becsapják, meglopják, ellehetetlenítik az életét) naná, hogy nem kívánja, hogy ismét megtorkolásszák. Sajnos az Unió nem ellenőrzi kellően a nyújtott támogatások felhasználásának jogosságát, tisztességességét. Vajon miért? Miért nem akar szembemenni a helyi hatalmakkal? A kérdés költői. Csak sokan nem merik,vagy nem akarják kimondani.Világjelenség lett az egyenlőtlenség megnövekedése, amelynek nagyobb részben a kapott támogatások a forrásai. Thomas Piketty: A tőke a 21. században című művében erre a valós veszélyre hívja fel a figyelmet. Érdemes átgondolni, mielőtt az áldozatokat tesszük felelőssé.

stirlitz írta...

Kedves Pupu
Ahol 5 éven keresztül csak megszorítanak ott mit vársz? csoda hogy nem lőnek lásd ukrajna.
Nincs fizetés nincs fogyasztás lásd orbán szociális politikája. Magyarország ugyan ez csak sokkal rosszabb itt azért szorítanak meg hogy egy mini hitlernek több pénze maradjon zsebet tömni meg stadion épiteni. Mi ezzerszer rosszabb helyzetben vagyunk nincs eurunk de van matolcsy/orbán/ garancsi stb mi kell még?

családi szkriptek és szcenáriók írta...


Aki szépet választott magának az elgyönyörködhet(ett) benne...
Aki meg az okos mellett döntött annak folyamatosan gondolkodia kell(ett)...

grund írta...

Akkor csak bejön Vaclav Havel 2002. évi jóslata Orbánról:

"Ha ez az ember még egyszer hatalomhoz jut, Isten óvja Magyarországot, de még Európát is."

Wolk írta...

Thomas Piketty: Németország soha nem fizette ki adósságait. Sem az első, sem a második világháború után. .....hatalmas vicc, hogy pont a németek tartanak erkölcsi prédikációkat arról, hogy az adósságokat márpedig törleszteni kell.

....Ugyanúgy, ahogy a második világháború után, most is szükség lenne összeülni és egy konferencián az összes európai adósságot megvizsgálni, hiszen elkerülhetetlen, nemcsak Görögországban, hanem más európai országokban is, hogy az összes adósságot átstrukturáljuk – javasolta.

http://vilag.transindex.ro/?cikk=25311