2015. július 6., hétfő

HŐSÉG

Ül a politikus a parlamentben és nyomja a szavazógombot.
Szavaz a menekültek elleni intézkedésekről, ki velük az országból, mert ez nem az ő hazájuk, hanem Orbán Viktoré.
Ugyan az ő ősei is menekültek voltak, sőt, hosszú időn keresztül úgy cirkuláltak a szomszédos országok között mint földigiliszta a libában, mikor a csőrét a fenekébe dugta - de ez már a múlt.
Múlt már az is, hogy a magyarok nem kirándulásra jöttek ide, hanem menekültek az őket üldöző besenyők elől, akiket úgyszintén üldöztek mindenféle népek, akik menekültek más népek elől - így aztán mindenki üldöző és menekült is volt egyszemélyben.
Ül a politikus és szavaz a légkondicionált ülésteremben, róla nem dől az izzadság, a hőmérséklet kellemes, költjük rájuk a drága delej árát nyakszakadásig, de megéri - felelősen döntenek.


Aztán magukba döntenek egy hideg sört a parlamenti büfében, kicsit még bohóckodnak, szavazgatnak, parlamenti frakcióvezetőjük beintésére nyomják a gombot, a feladat nem nehéz, aztán beüklnek a légkondicionált kocsiba és hazamennek a légkondicionált házukba, beletoccsannak a medencébe és elégedetten nyugtázzák, ma megint tettek valamit Magyarországért.
Közben a terrorista ül a mezőn, fején kendő, ölében a csecsemője, várja, hogy végre elszállítsák már valahova, ahol legalább árnyék van, víz van, esetleg egy ágy, amelyre ledőlhet.
Ő nem turista, hanem menekül a hazájából, ahol esetleg a halál várhat rá, ha marad, de az is lehet, hogy csak a jobb megélhetés reményében keres új hazát magának, mert elvesztette hitét abban, hogy a régi hazában fel tudja nevelni gyermekeit, emberhez méltó életet tud élni.
Most ül a földön és vár, reménykedik, hogy történik vele végre valami pozitív is, de a lelke mélyén tudja, hogy errefelé semmi jóra nem számíthat.


Ül Mari néni is a faluszéli kunyhóban, ez is kétszobás, mint ahonnan a Vezér elindult, ahol az egyik szobát konyhának hívták és föld a padló - de neki nem adatott meg, hogy elfelejtse ezt, miután ebben élte le és ma is ebben éli életét.
A víz ötszáz méterre a közkútnál, a szerencséje legfeljebb annyi, hogy a fal vályogból van és az remek hőszigetelő, ha reggel kiszellőztet és becsukódzkodik, hát csak estére lesz bent elviselhetetlen a hőség, addigra meg ki lehet már bírni kint is.
Reménykedve néz a holnap elé, talán holnapután csak enyhül már a hőség - közben azon morfondírozgat, hogy csak ki kellett volna valahogy váltani a gyógyszert a szívére, még, ha kenyérre nem is jutott volna.
Ő nem menekül, mert nem tud menekülni, se pénze, se ereje, se elszántsága - ő már csak lábbal előre megy innen bárhová.
Aki tudott, az már elmenekült innen, aki megijedt a lehetőségtől, az itt konfitálódik saját zsírjában, ha fideszes, ha nem, akkor csak csendesen fő a saját levében...


Hőség van, az utcán alig vannak emberek, csak a menekültek ülnek a vasútállomáson, mert a befogadó állomásról elküldték őket helyhiányra hivatkozva, az állmásra szállították őket, aztán most várnak valami vonatfélét, amelyik elviszi őket akárhová.
Az állomás előtt vizet osztanak civil emberek, velük szemben bő gatyában és pörge kalapban kigyúrt fickók állnak, gyűlölettel a szemükben méregetik a civilt meg a menekültet, jóllehet őseik már annyit menekültek a történelem folyamán, hogy akár empátiával is fordulhatnának sorstársaink felé, de nem, itt a gyűlölet az élet motorja, sava-borsa.

2015 júliusa, a hőmérséklet jelenleg 28 fok, mindjárt éjfél van.
Vajon hol hajthatja álomra a fejét a kisbaba és édesanyja?
Eszébe jut a képviselőnek vajon ez - vagy csak a kis hercegnő keresztelőjét nézi a televízióban elandalodva?
Hőség van.

Nehéz ilyenkor az élet...

:O)))

9 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Blog író!
Nagyon tetszik a fenti idézet: "Előbb ismerd meg a tényeket." Ez mindenkire, önre is igaz lehet. A régészet, a történészet, a művészettörténészet kiváló szakemberei már régen feltártak és nyilvánosságra hoztak fontos információt népünk történelméről. Érdemes lenne egy kicsit kutakodni, olvasni belőlük. A besenyők és egyéb nemzetségek előli menekülés már rég nem állja meg a helyét. Őseink honfoglalónak nevezett rétegei csak visszatértek őseik földjére, hogy visszaszerezzék Atilla halála után elvesztett területeket és kincseket. A történelmet a hatalmon lévők mindig saját igényük szerint írták. Nekünk viszont nem kötelező ezt szajkózni, mintegy minden szavunkkal lejjebb húzni magunkat. A menekült kérdés sem annyira egyszerű, amint azt ön lefesti a cikkben. És én most itt nem humanitárius kérdésekre gondolok, hanem "nagypolitikai" kérdésekre. Nem szabad összemosni, de még csak összehasonlítani a mi történelmünket, a mi sorsunkat ezeknek a szerencsétlen embereknek a sorsával, mert nem tudjuk a teljes igazságot egyik részről sem. És csak el kell gondolkodni azon is, hogy mi lesz ezekkel az emberekkel, ha nyugat nem engedi be, mert ugye "megtelt" és haza sem mehetnek. Nem a pohár vízről, a falat kenyérről, vagy egy ágyról van szó. Ez jár mindenkinek, akinek szüksége van rá. De mi lesz aztán? Erről is kellene bloggolni. Engem ez is érdekelne. Tisztelettel: Ildikó

PuPu írta...

Kedves Ildikó, a történelem az történelem, tulajdonképpen egzakt tudomány, amibe azért beleférnek fikciók és beigazolatlan teóriák.
Van nálunk a történelem kutatásának egy olyan ága is, amelyik mindenáron a magyar nép különlegességét iparkodna igazolni, de tények helyett csak gondolatkísérleteket tud felmutatni, abból pedig tele a padlás.
A mai magyar történelemkutatás leginkább hitéleti tevékenység, kezdve a parthus herceg Jézussal és befejezve a sosemvolt székely zászlóval, én meg hadd válasszam meg szabadon, hogy miben hiszek.
Konkrétan abban, hogy a néptömegek keletről-nyugatra történő mozgását emberi tényezők okozták, leginkább a félelem az adott nép kiirtásától egy sokszoros túlerőben levő ellenség által.
Ez számomra életszerű, a hun eredet legendája meg szép mese, mely kell minden népnek, önigazolásul.
Mellesleg a népvándorlást sem nemzeti keretek között képzelem el, hanem törzsek vándorlásaként, merthogy akkoriban nemzet nem létezett, nemzettudat sem volt, hanem törzsek szövetségei és ellenségeskedései alakították a világot.
De hát legyen ez az én bajom.
A menekültkérdés valóban nem egyszerű, nem csak minket érint, hanem egész Európát, ezért a megoldást is együtt kellene megkeresni, ezen nem segít semmit, ha az országból Nemzeti Tyúkól lesz...
Hogy mi lesz aztán?
Mint ami mindig is volt, lásd Róma sorsát.
Lehetne másként is, de ehhez a józan észnek kellene szerepet kapni, azt meg már régen elvesztettük.
De az ötletet megfontolom,köszönöm, lehet, hogy írok róla...
:O)))

Névtelen írta...

Kedves PuPu,

Nemrég olvastam a Kiszely-féle hun eredet (plusz hasonló teóriák) "tudományos" megalapozásáról. Engem állandóan meglep és az érthetetlenség mélyébe taszít, hogy nyilván magas intelligenciájú és rendkívülien képzett tudományos fokozattal rendelkezô egyének - mint pl. a Dr.Kiszely - képesek vallásos meggyôzôdéssel bizonygatni, elferdíteni történelmi tényeket.
Szerintem Kiszely komolyan "hitt" a hun rokonságban és megvetôen fogalmazott a szerinte monarchista lefizetett történészek alltal kitalált finn-ugor rokonságról. Szerinte cél volt a "magyarság megalázása". A monarchista történészeknek egy olyan eredetet kellett kitalálni amire "a magyarok nem lehetnek büszkék". Tehát a finn-ugor eredetnek hatalmi-politikai háttere van. Kiszely szerint. (Én csak azt nem értem, hogy egy hun rokonsággal miért kellene büszkélkedni. Elvégre...na jó, tudom mire gondolt Dr. Kiszely).

Szóval mit gondol kedves PuPu mi az összefüggés a magas I.Q./tudományos képzettség és a vallásos hit között. Mert a kettô ugyanabban a személyben nyilván remekül megfér. Csak éppen nem értem hogyan lehetséges ez.

Üdvözlettel és véleményét mindég élvezettel olvasom,
Peter

Kapat írta...

Kedves Ildikó! Nem vagyok történész, de ha már a hunokat említetted, meg kell jegyeznem néhány dolgot.
A hunok ugyancsak a népvándorlás üldözött törzsei voltak, semmi közük nem volt a magyarokhoz. Csak a harcmodoruk hasonlósága alapján rokonították őket.
Ez a vita már a 12. században elkezdődött és a magyar tudományos közéletben azóta is folyik. De ezek mind elméletek, melynek utólagos igazolását már sokan megkisérelték.
"Anonymus a 13. század elején már Attila leszármazottjának tartotta Álmost és Árpádot, a székelyekről pedig azt írta, a magyarokhoz való csatlakozásuk előtt „Attila király népe voltak”. Kézai Simon a 13. század végén már az egész magyarságot rokonította a hunokkal. Ő fejtette ki részletesen azt az elméletet, amely aztán évszázadokon át az uralkodó elképzelés lett.
Kézai hun vonatkozású szövegét kibővítették a 14. századi magyar krónikák összeállítói, majd ez megjelent Thuróczi János 15. századi krónikájában is. A magyar történetírók és a közvélemény ennek nyomán évszázadokon át Attilát és a hunokat a magyarság őseinek tekintették."
No, most akkor mit is gondoljunk? Jobb, ha az elméletek szintjén hagyjuk mindezt, bizonyíthatatlan történelmi múltként.
Nem hinném, hogy ezt a vitát éppen egy aktuálisan megírt blog fogja eldönteni.
Te magad is írod, hogy : "A történelmet a hatalmon lévők mindig saját igényük szerint írták."
Manapság pedig éppen a nagyon is aktív töténelemhamisítók munkálkodnak múltunk interpretálásán, saját céljaik érdekében, még ha nem is mennek vissza a honfoglalás koráig. (Jelen céljaik szempontjából ez most érdektelen)
Ennek a blogbejegyzésnek pedig alapvető célja : egy pillanatfelvételt készíteni jelen állapotainkról, aktuális problémákról.
Ennek a kívánalomnak a blogger szubjektívitásával (mely szerintem objektív is egyben), tökéletesen eleget is tesz.

hello írta...

Ennek az - állítólag - hű, de micsoda keresztény kurzusnak a tagjai, ha már a keresztényi irgalomból egy hangyabokányi se szorult beléjük, hogy nem félnek a Mindenható bosszújától? Na, nem csak majd a túlvilágon, netán még az életükben is: hogy eljöhet rájuk is valami olyan tragédia, amitől földönfutóvá lesznek, menekülniük kell, ha életben akarnak maradni?

Naphosszat Henyélő Nagyember írta...

A baj az, hogy a cikkben említett Mari néni, és társai a fideszre szavaznak...

Geza írta...

Oh draga Ildikof1!
A magassagos nemletezu uristen szerelmere! (Ez a mondat nem tudom pontosan mit jelent, de szoktak mondani.) Hat persze, tessek csak elmorfondirozni a menekult kerdes bonyolultsagan, meg elgondolkodo keppel bamulni a kek-alapu feher-betus plakatokat az utszelen, mikozben a CBA-bol hazafele tesz egy kort a kocsijaval. Igen, erdemes gondolkozni, meg foleg arrol elmelkedni, hogy honnan a pchabol szalajtottak ennyi sikhulye magyart. Mondjuk ez szamomra tokeletesen mindegy, de egy biztos: a magyarok tetlensege es sunyi belenyugvasa abba a primitiv rendszerbe, amely ma mo-n van, szepen vissza fog utni elobb vagy utobb mindenkire. Az is biztos, hogy a megfelemlitett bevandorlok, ha tovabb mennek, nem csupa szuperlativuszokban fognak megemlekezni utazasuk eme emlekezetes allomasarol. De hat, ki a fszt erdekel, ugyebaar …

április elején írta...

Majd amikor eltűnik a mi ezek, ti azok - rendszerkomplexumok...

Elég meleg van, frissítőleg hallgassunk egy kis zenét:
https://www.youtube.com/watch?v=cu7ft2Z2v3c

morzsi írta...

Ma szerettem volna kimenni a Szecskára, mert olyan rohadt meleg volt, hogy ilyenkor a legjobb strandra menni. Nem lehetett, mert ott volt előttem egy értesítés, hogy jönnek a FŐKÜTÉSZ-től (ez azt jelenti, hogy kéményseprő vállalat) ellenőrizni a lakásokba a kémény nyílásokat.
8 óra, 9. senki. 10-kor felhívom a központot, már elindultak. 11 óra, semmi. 3/4 1-kor beállított két magyar, keresztény kéményseprő. Jókedvűek voltak, mondták, hogy megreggeliztek.

Rögtön tudtam, hogy ezek nem magyarok, de még csak hunok sem, ezek avarok. De akkor már a t@kömről is folyt a víz, mert olyan meleg volt. Mire a lakásunk sorra került, volt vagy 3 óra.
Végeztek vagy 5 perc alatt, de nem adtam nekik borravalót, amitől nagyon rossz kedvük lett, kifelé menet olyan megjegyzéseket tettek, hogy roma, meg migráns.
Semmit nem értettem az egészből!...