2015. december 8., kedd

GÁZ VAN - VAGY KISNYÚL

GÁZIMPORT
Az a gáz, hogy úgy tűnik, előbb utóbb vége lesz a Testvériségnek, de még a Barátságnak is.
Az ukránok mindent megtesznek azért, hogy Oroszország kényszerítő szükségét érezze az Ukrajnán keresztülhaladó európai tranzitvezeték megszüntetésének, és erre meg is vannak a megfelelő módszerei.
A terv az, hogy az Északi Áramlat kapacitását megkettőzik, és a gázt közvetlenül Németországba exportálják, nem vesződve, nem torzsalkodva  senkivel.
Ez persze pozitív fejlemény Németország részére, de nem lelkesednek érte sem az ukránok, sem a szlovákok, sem a balti államok, mi meg úgy teszünk, mintha ez a dolog bennünket nem érintene, pedighát...


Kútba esett a nagykapacitású déli gázvezetékek terve is, ki beszél itt már Nabuccóról, Déli Áramlatról, Törökország határáig húzódó vezetékről?
Senki.
A Déli Áramlatot kinyírta az Unió, mondván nem lehet egy kézben a gáz és a vezeték, a Nabucco akár meg is épülhetett volna, csak éppen gáz nem került bele sehonnan, a Déli Áramlat megépítése Törökországig meg éppen most esett kútba, mostanában nem lesz abból semmi.


Ami számunkra felettébb kellemetlen, merthogy itt maradunk gáz nélkül, pontosabban a gázt Németországtól kell majd vásárolnunk, ami bizonyos szempontból előny, mert ők legalább nem fogják ellopni a tranzit-készleteket, mint Ukrajna tette nemegyszer.
Ez most is sanszos, merthogy az ukránok idén nem vettek az oroszoktól gázt, de ha zavarba jönnek, hát zokszó nélkül nekiállnak majd megcsapolni a tranzitvezetéket - volt már ilyen.
Aztán persze ki kell majd építeni a megfelelő csővezeték-rendszert is, és a tranzit semmivel sem lesz olcsóbb, mint ma.
Kútba estek a hajdani szép remények is, hogy majd mi leszünk Európa gázelosztó-központja.
Ott állnak a földalatti gáztározók, és ha Viktor nem akarja, hogy üresek legyenek, akkor minden héten kettőt kell fordulnia egy csokor luftbalonnal a páncélozott kisbuszával...

Lehetne persze cseppfolyós gázt is importálni, de ahhoz sincs meg a megfelelő infrastruktúra, úgyhogy jelenleg éppen szopóágon vagyunk, és csak a jószerencsén múlik, hogy Oroszország mikor haragszik meg annyira Ukrajnára, hogy a tranzitot is megszüntesse.
Az ukránok nem bírnak magukkal, most éppen megakadályozták a Krím áramellátását, ami pünkösdi királyság, hiszen a problémát az oroszok néhány hónap alatt megoldják, ellenben a Krímben, aki eddig még nem haragudott az ukránokra, az majd most haragudni fog.
Mindenesetre Orbán már megint győzött, megszüntette az egyoldalú energiafüggést és kétoldalú energiafüggésre cserélte, merthogy a gázcsap eddig csak Putyin kezében volt, de most majd Merkel asszony is meg tudja állítani a gázszolgáltatást.


Hogy ez majd hogy jelenik meg a gázárakban, az még kérdéses.
Jelenleg még folyhat a dínom-dánom, a gyakorlatilag stagnáló európai gazdaságnak nincs több gázra szüksége, az USA és az Unió leszoríthatja az árakat, de ennek egyszer vége lesz, vagy ha nem lesz vége, akkor az európai gazdaságnak lesz vége...

Persze lehet pótolni a gázt mindenféle alternatív energiával, széllel, napfénnyel, palagázzal, tehenekkel, de ezekre legalább  még egy évtizedet kell várni.
Nálunk egyébként is végletes e tekintetben (is) a politika, a napenergia felhasználását adóztatják, a szélenergia-erőművekre az utolsó - tán'- öt évben nem adtak ki engedélyt.

Pedig jó üzlet lenne Orbánnak, hiszen errefelé ő fújja a passzátszelet.
A lakosság meg fűtsön uszadékfával meg fútse őket a hazafiúi öntudat.


Egyedül a libák örülhetnek, hiszen a sütésükhöz gáz kell, míg csak eszébe nem jut valakinek, hogy a konyha kövén takaros kis tüzet lehet rakni úszadékfából, aztán már csak nyárs kell.

Magyarember találékony...


:O)))

5 megjegyzés:

hello írta...

Ez az egész sztori úgy agyrém, ahogy van.

Hogy egy minden tekintetben gázra épült lakótelepi lakásban, ha legrosszabb verzióként csak helyzetértékelésként és nem a csövekben lesz gáz, fogalmam sincs, miként lehetnénk "találékonyak", ha mosni, mosakodni, főzni, fűteni szeretnénk.

nemóvatos írta...

Tisztul már a kép hogy kik lesznek Európa meghatározó hatalmai és most mi egyszerűen nem tudunk rossz oldalra állni. Hála a nagy és bölcs kormányosunknak.
Merkel, Putyin két jó barát,
Viktor megszünteti a parát.
És ha Európa meg az USA lenyeli(?) az ukrajnai kaland békáját, megszűnik a gazdasági embargó, aztán úszóképes Ikarus busszal vihetjük az almát, a bort, a húst (ha addigra netán lennének) Vologyáéknak (a Dunán át egészen a Krimig).
Lám, lám a magyar tényleg találékony.
Vagy hibbant.

Cereus írta...

Önvizsgálatot tartottam, hogy én hülyültem-e el, vagy mások hibbantak meg ,egy zavaros elme tobzódásától.
Az eredmény, utólag valószínű engem igazol.(remélem) Hősünk, talán nem tudja, hogy ez a szabadság harca, ha ott nem
lennének higgadt, normális vezetők, még az EU felbomlásához is vezethetne.
De akkor ki ad majd támogatást vágyálmaihoz. Mert a kisvasútnak legalább Moszkva délig kell érnie, modernizálni és villamosítani is kell,(Lenin útmutatására) Felcsút nagyságát hirdetve.
Persze, ha tartályok is lesznek rajta ,gázszerelőnk tehenészetének fűtése már biztosítva lesz.

AVI írta...

Kedves Pupu!
Nem szoktalak bírálni. A mostani írásoddal csak azért nem értek egyet mert oké, hogy mindenki aláver a másiknak, de egy ötletet adhatnál, hogy mi lenne a megoldás?

PuPu írta...

Igazi megoldás az lenne, ha Ukrajna elkezdene normális államhoz méltó módon viselkedni, a Nyugat felhagyna az ukrán - egyébként már vesztett próbálkozásával .
:O))))