2016. február 27., szombat

BASEBALL-SAPKÁT A VASALT HERÉRE

Lehet, nincs igazam, de ettől még az én véleményem...
Elvileg könnyű dolgom lenne, merthogy azt a két embert, akikről itt szó van, nemigen kedvelem.
Ha hirtelen dönteni kellene, hogy melyiküket kevésbé, hát meglehetősen nagy bajban lennék, igaz, ezen nem is kellene töprengenem, ha nem állt volna elő egy olyan helyzet, mely a televíziónézőket döntésre sarkallja.
Mondhatnám én is, mint Vujity Tvrtko, hogy nem is tudom, hogy kell-e nekem ebben álláspontot kialakítani,
de most egy cikket láttam az egyik internetes portálon a TV2 reggeli műsorának videója felett, azzal a címmel, hogy Tvrtko kiakadt, hogy így kellett távoznia a csatornától, én meg csodálkozom, hogy csodálkozik.
Aki majd két évtizedig egy kuplerájban dolgozik, az ne bántsa a többi durvát, még akkor sem, ha ő munka közben fintorog.
Merthogy, - ha valahol -, hát akkor egy olyan piacon, ahol a médiát a hirdetők tartják el (és most tekintsünk el a politikai kapcsolatokból adódó megrendelésektől) ott vagy ki kell szolgálni a nézők igényét, vagy el kell menni rétegműsort csinálni a National Geographicra, ott aztán lehetne magas erkölcsiségű véleményt formálni a szurikáták szerelmi életéről, már, ha lenne nézettsége az így készült műsornak.
Ha valaki cirkuszba megy, akkor bohócot akar látni, ha valaki az erkölcseit akarja nemesíteni, akkor régebben templomba ment, ma már persze nagy az átfedés, és igencsak elszánt hívőnek kell lennie annak, aki nem veszi ezt észre.
A kereskedelmi televíziók a bulvár műfaját űzik, erre van igény. A nézők imádják a testnedvekben tocsogó műsorokat,  imádnak leselkedni, mégha tudják is, hogy az így szerzett kép a valóságtól oly messze esik, mint hajdan Makó vitéz esett a három monoteista világvallás szent helyétől.
Mindenki tudja, hogy amikor Berki ajándékozni akar egy aranytéglát, akkor az kamu, csak a leghülyébbek, meg az adóhivatal hiszi el, hogy az tömör arany, így aztán Klapkára majdnem rárohad a bilincs, Berkit meg a frász kerülgeti, hiszen neki is el kellene számolnia arról, hogy honnan a tenger pénz - a kincs, ami nincs.
De a néző úgy csinál, mintha hinne, a celeb úgy csinál, mintha dúsgazdag lenne, ami ha a celeb jól teszi a dolgát, idővel akár igaz is lehet, hiszen növeli a nézettséget, a reklámidő kihasználtságát, továbbá a Berki nevű mázsa hús eladhatóságát.
A bulvár-televíziózás nem hittérítésről, nem erkölcsnemesítésről,  hanem a pénzről szól, és bulvárban éppúgy helye van álharctéri tudósításoknak, mint a herevasalásnak.

Berki ezt láthatólag érti, Vujity Tvrtko meg nem érti, hanem beleáll önmaga szerepébe, mely szerint ő a nyugdíjas háborús hős az ő sapeszával, neki az a dolga, hogy ítéljen eleveneket és holtakat, és ha ideje engedi, hát odaszarjon az asztal közepére, ahol a többiekkel együtt eszik.
Sehol nem szeretik ezt, és igen nagy sztárnak kell lennie annak, aki ezt megengedheti magának. Vujity Tvrtko meg nem igen nagy sztár, még sztárocskának is csak messziről pislákol.
Emberileg ugyan érthető, hogy ő úgy vélheti, hogy a munkájába rengeteg energiát fektetett, a dicsőség, a pompa és a pénz mag a nők mégis a benga tenyészkané az ő vasalt heréivel, de, hogy ő mit gondol, az lényegtelen, az ő értékét a piacon a nézettsége határozza meg.
Ennek köszönhető, hogy most őt íratták be, mint a házilibát - repülőtanfolyamra.
Ha neki lenne akkora nézettsége, mint Berkinek, akkor akár le is köphette volna, habár így kívülnézetből ez azért elég kockázatosnak tűnik.
Mindenesetre nem lehetett volna csodálkozni ekkora korlátoltság láttán, ha Berki felajánlja, hogy megtekintheti a vasalt tökeit, aztán ha sima, ha ráncos, azt mondja, hogy naugye, - mondott ilyet már másik hazudós is, annak se lett baja belőle - igaz, annak jobb a gázsija.
A téves önértékelés sok problémát okozott már embereknek, remélhetőleg ennek további példáival is fogunk még találkozni, de az azért biztos, hogy okos ember nem csinál ilyet.
Berki intelligensen kezelte a helyzetet, Tvrtko meg idétlenül.
Egyszerűen nem érti, hogy a bulvár a cirkuszból él, ha értené, akkor nagyokat röhögne Berkin, Győzikén, Alekoszon meg a többi celeben, és ha pénzt akarna keresni, akkor elmenne naptárcelebnek - lila szuszpenzorban mutogatná a szexi zoknigyüjteményét.
Aki a bulvár ellen háborúzik, az egyéb betegségekben is szenvedhet.
Erre létezik igény, és az igényt mindig ki fogja valaki elégíteni, itt talán csak a színvonalról érdemes beszélgetni.
Merthogy az altesti bulvárra is volna igény, mint a viccben az antiszemitizmusra, de mégse mindegy, hogy egy nagynézettségű adó hol húzza meg a határokat, Alekosznál vagy az oltáron dugásnál.
De ettől még a bulvár az marad, ami, - tömegigényt kielégítő rágógumi a szemnek, mely módot ad arra, hogy az ember elfelejtse hétköznapi megaláztatásait, az ínséget, a kilátástalanságot, és elábrándozzon azon, hogy majd egyszer, ha szerencséje lesz, neki is jut a mosófazékban melegített víz helyett jakuzzi.
Mindig törtem a fejem, miért visel állandóan sapkát a fején Tvrtko.
Most rájöttem.


Azzal álcázza a szökőkutat.

:O))) 

8 megjegyzés:

Cereus írta...

Kedves PuPu!

Lehet hogy,nagyon félre értettelek!
De ez Berki Krisztán egyhatalmas bőrbe tömött, büdös szartömeg.
Aki pedig ezt a büdös bunkót kitalálta és sztárolja népbutításként, annak sokszor gondolok
arra a drága jó, szülő édesanyára.
Nevezetesen, a "sapkás ördögnek",a nevelőapja Balogh Sándor főgeológus a kollégám volt.
Róla csak a legnagyobb tisztelettel, őszinte alázattal tudok nyilatkozni.
Trutykót Ő nevelte. Ebben, a bitangok világában, fiatalember ne tévessz célt.

Névtelen írta...

Trutykó egy beképzelt, tenyérbe mászó kis pöcs, aki elhitte magáról, hogy sztár..:-))) Berki "műsoraiból" még egyet sem láttam, félő nem is fogok..:-))De amint Pupu írta, ha erre van igény akkor ezt nyomja a ker.tévé.Ez ilyen egyszerű.Mondjuk a "rezsifórumok" sikerének a tükrében nem értem min is csodálkozik trutykó..

Geza írta...

Bravo!! Jo volt olvasni, hogy vegre valaki helyre tette ezt a nagykepu, nyaalas riportokat csinalo, minimalis kepessegekkel megaldott faszit. Mindig is a bogyomben volt (baar nem az oe leete/nem leete a legnagyobb gondom). Nagyon birom, amikor az ilyen szuper simulo, magukrol igen sokat kepzelo emberek, egyszer csak kapnak egy sallert, es elkezdenek meltatlankodni. Egyebkent nem feelek attol, hogy nem bir majd megelni. Emlekezzunk csak vissza, mikor a Danubius meg a Slager radiok megszuntek. Micsoda rinyalas (meg ezzel parhuzamosan nagy sunnyogas) folyt itt. Aztaan persze valami csoda folytaan a "harcosok" is lecsillapodtak, es a sunnyogasok is ugyanugy mentek tovabb mint azelott. Gyenge ripacsok ezek, semmi maas.

nemóvatos írta...

Én csak a magas erkölcsi minőséget hirdető, a médiahatóságot korbácsként suhogtató, tömjén zsótit minden teljesítmény elvárása nélkül fizető.......Orbán Viktort nem értem. Bizonyára pénz kérdés, hogy itt is működjön a NER.
TAHO-t a kereskedelmi médiába is!
Láthatóan nincs még ott elég.

Unknown írta...

és akkor miért is kell foglalkozni ebben a sarokban ezzel a jelenséggel??

:((

talalom írta...

Lehet siránkozni "a világ romlásán", a helyzet mégis az, hogy az Alekoszt nézik, a TV2-öt nézik. Pedig ők még mindig kevesebb közpénzt nyelnek el, mint az immár 6 (7?) kanálison is vergődő "közszolgálati". Kereskedelmi tévék produkcióit úgy lehet hatásosan bírálni, hogy nem kapcsol oda az ember. Évek óta csak a blogokról, írott sajtóból tudok ezekről a purparlékról. Legutóbb - úgy 3 éve azért kapcsoltam a TV2 híradójára, hogy megnézzem: mivel töltik ki a kötelezően előírt hírperceket.
Persze én is "rágógumizom" folyton szól a láda, aztán vagy odafigyelek, vagy nem. Most az "ellenzékinek", meg baloldalinak" tartott ATV a nemzeti együttrohadásba tartó süllyedését konstatálom. Egyre kisebb a különbség, szinte csak annyi, hogy itt lejárt szavatosságú celebekkel operálnak, és mutatóba maradt még újság-csináló (Bombera), ahogy a HÍR tévén is.
A süllyedés mértékét jól mutatja a Pupu által egyszer már jogosan ledorongolt behavazott valahai riporter legutóbbi ámokfutása a népszavazási bűntettel kapcsolatban.

Névtelen írta...

Cereusnak és Gézának!
Berkinek évi bruttó 50 millió forintos szerződése van a tv-vel....:((

Unknown írta...

Kedves PuPu!
Meggyőző amit írsz! Megnézve a klipet, érzelmileg minden választás indokolt lehet, számomra is meglepően: mindkettőt utálom, csak az egyiket, mindkettőt kedvelem. Berki Krisztián szerethetőnek tűnt - toleránsnak és rendíthetetlenül kedvesnek - fontos erények ezek: értékelendők. Tvrtko megbántottnak tűnt - mintha duzzogott volna. Ez hálátlan szerep. Tanácsolnám a celebeknek, hogy kerüljék, amikor csak lehet. Az írásaidban mindig van néhány axiomatikus fordulat amely mély és frivol egyszerre. Imádom őket, vagyis leveszel velük a lábamról. Gratulálok ehhez például "tömegigényt kielégítő rágógumi a szemnek." E.