2016. február 15., hétfő

ÉRZELMI HULLÁMVASÚT


Egy valamennyire is sikeres tüntetés vagy bármiféle más akció után a demokraták már kiábrándult, de még csodát váró soraiban felhorgad a remény - hátha ez volt "az" a szikra, hátha most, hátha!Aztán eltelik kis idő, a tüntetők hazamennek, a politikusok meg elkezdik új értelmezési tartományba helyezni a dolgokat, persze mindenki a saját értelmezési tartományában ítéli meg az eseményeket.
A bánatos és elmagányosodott demokrata pedig ül a konyhaasztalnál és bávatagon néz ki a fejéből - a francba, hogy észre se vette, hogy amit ő forradalmi lelkesedésnek hitt, az populista hőzöngés, amit meg beszariságnak vélt, az a polgári középosztály visszafogott szakmaisága.
Aztán ha kap egy kis aprópénzt, akkor majd elégedetten bólint - na lám, megérte kimenni a Parlament elé, itt az eredmény!
Két-három évre meglett a lelki békéje, holott tévedett - nem a Parlament elé kellett volna kimenni, hanem be kellett volna menni a Parlamentbe.

Nopersze, ez nem olyan egyszerű dolog, merthogy a kapukat felrobbantani csak azoknak szabad, akik kellőképpen megbízhatóak, bombát is csak a megfelelő párt székházának megfelelő erkélyére szabad dobni úgy, hogy nagyot durranjon, mint Torgyán kukája is, vagy Szájer lakatlan lakása - de azért kárt ne nagyon okozzon.
Persze ezek a dolgok csak visszamenőleg tekinthetők legitimnek, akkor még szükség volt a látványsportokra, ma már az állam átvette a feladatokat ezen a területen is, de a szakértelem - rossz nyelvek szerint - azért jól jött Kolontáron.
Mostanában inkább gyújtogatunk, talán a nagy elődök példáján lelkesülve, igaz, mi nem a Reichstagot égetjük porig, csak a nagy tervek útjában álló sportcsarnokokat, de hát - ki a kicsit nem becsüli, ugye...

Szóval ha a tüntető úgy érzi, hogy valóban dühös, akkor két lehetősége van bemenni a Parlamentbe.
Az első, hogy megfelelő számban felvonul, majd a tömeg erejével egyszerűen elsöpri a rendfenntartókat, aztán beballag a kupolacsarnokba és menet közben kieszi a túrórudit a büfé hűtőjéből.
Ha még mindig dühös, akkor felballag a Nándorfehérvári terembe, és hosszasan keresgéli a tulajdonost, aki - ha ott is volt - már valami földalatti járaton elhagyta a terepet, mint tette ezt az operaházi tüntetés esetén is.
Ha azok, akik idáig eljutottak még mindig mérgesek, akkor kicsit törnek-zúznak, futball-relikviákat hajigálnak ki az ablakon pótcselekvésképpen.
Aztán amikor a tömeg százezer alá apad, akkor jön az ÁVH vagy mi - ezek a szervezetek szeretnek hárombetűs neveket választani maguknak -, és visszafoglalja az épületet Kovács Józsi segédmunkástól, aki nem szereti a túrórudit, viszont megtalálta az igaz, karcos törkölypálinkát a miniszterelnöki íróasztalban, és a felfedezés örömétől kissé tudatmódosult állapotban álomba merült.Vádalku keretében ő fog majd emlékezni arra, hogy amikor berontottak az épületbe, akkor egy langaléta, nagyorrú vezette őket, aki folyton azt kiabálta, hogy a kutyafáját!
Ez a változat nem igazán üdvözítő, mert a cirkusz után minden marad a régiban.
Egy rendes spontán népfelháborodást nem lehet a véletlenre bízni, ez az egyik tanulsága 1956-nak, de a romániai forradalomnak is.
Egy ilyet meg kell szervezni, felépíteni dramaturgiailag, megjelölve az áldozatokat és a bűnösöket, megírva a skandálandó jelszavakat, kijelölve a cheerleadereket - szóval macerás.
Arról nem is szólva, hogy ez szervezési munkát követelne, némi konspirációt, csepp hatékonyságot - namármost ezek azok a dolgok, melyek a mai ellenzéktől meglehetősen távol állnak.
Úgyhogy maradna a hagyományos módszer - választások útján menni be a Parlamentbe, de ilyen törekvésnek semmi észlelhető nyoma nincs, a pártprogramok is úgy kezdődnek, hogy a diktatúra bukása után...
De, hogy mitől is bukna meg az a fránya diktatúra, azt senki meg nem mondja.
Maholnap az ellenzék munkája új, magasabb szintre emelkedik - ha megkérdeznek egy falusi atyafit, hogy Gerzson bátyám, hát milyen pártokat ismer, az öreg vissza fog kérdezni, hogy miért, több is van?
Állítólag a szocialisták Puch forradalmár vezetésével már azt tervezgetik, hogy mi lesz a dolguk, ha Öfőméltósága, a Kormányzó Ur  - a remélhetőleg minél távolabbi jövőben - végelgyengülésben elpatkol.

Persze, ha belegondolunk, addig még sok víz folyik le a Dunán, egyszer talán csak befagy, és akkor a Duna jegén ki lehetne kiáltani a királyságot.
Sok problémánk megoldódna...
Addigra persze mindahányunknak sokat kell adóznunk, hiszen Rasi szül, ha szerencsénk van, nem ikreket, és a többi lányok is szépen ceperednek felfele.
Őket mindnyájukat sajátlábra kell állítani, és ha ebben az ütemben megy előre a dolog, akkor a Család méltán választhatja totemállatnak a százlábút...
De addig még ezerszer fogunk bizakodni és ezerszer süppedünk apátiába, majd megint reménykedünk egy sort és meghalunk, talán a következő nemzedék is, habár itt már van esély, hiszen Nagyúrunk se fiatalodik, csak okosodik egyre...

Azért azt mondom, nem lenne baj, ha már úgyis várni kell, elspekulálni azon, hogy milyen Magyarországról szeretnénk képet küldeni külföldreszakadt hazánkfiaianak, oda a távoli Európai Unióba.
Meg lehetne szervezkedni, szervezeteket építeni, eljuttatni alapvető ismereteket akár még a falvakba is...
Apropó Unió.
Nézem a tüntetésen, a parlamenten ott leng a székely zászlónak kinevezett textília, de az Unió zászlaját sehol sem látni - a parlament gondnoka már tudhat valamit!
Azért ne veszítsük el a  csüggedést, hátha ezek a kis eredmények egyszer valami rejtélyes módon oda vezetnek, hogy az emberek felismerik saját érdekeiket, letörlik fejük tetejéről a hatalmon levők által odacsinált érdekes állagú és illatú anyagot, és miszlikbe tépik őket.
Ami kétségkívül nem lesz szép, nem lesz mértéktartóan polgári, viszont nagyon igazságos lesz.

Hát azért, addig is - előre!
Tört fényű tekintettel a bizonytalan jövőbe!

:O)))

11 megjegyzés:

Kovács Erzsébet írta...

Kedves PuPu!
Nagyon jókat nevettem, de azért bizakodó vagyok.A lényeglátásunk azonos
képeket villant fel, hogy mi lehet itt a nagy titok, már pedzetted is.
A Puch nagy bukszájában van a történet kulcsa, csak ezt rajtad kívül más
gondolkodó még saját magának sem vallja be.Mert sok dolog van az életbe, ami csodálatos, de a pártfinanszírozásoknál nincs semmi sem csodálatosabb.
És a Simon Gábor esete sem egy kis kiflivég elrágása a pad alatt, valljuk be.Hogy egyik párt sem nem csodálkozik semmin se és ez senkinek sem tűnik
fel azért több mint érdekes.Szerintem meg vagyunk vezetve, mint a bányában a vak lovak.Itt aztán a választásoknak sem lesz tétje, mert hát ugye a számláló biztosok csak a teremben biztosak, aztán az adatok elindulnak a maguk útján.Mert az úton végig kell menni. Meglátjuk.Reméljük, nem lesz áramszünet.Adat vesztéssel járna.Imára.Egyszer minden véget ér,majd valaki valakinek a lábára lép.

Avi írta...

Egy örökbecsűt idéznék, akit mindenki megvetett amikor kifejtette nézetét a magyar nép lelkületéről.
http://nepszava.com/2011/08/velemeny/kertesz-akos-nyilt-levele-az-amerikai-nepszavahoz.html

mavtelep írta...

Jót mosolyogtam a cikken, de kínomban...(((
Most, hogy a pedagógusok az élére álltak a változtatásnak, szerényen, de már a többi ágazat is hangot ad az elégedetlenségének, még mindig árvalányhajas keservben siratjuk a baloldali pártokat. Inkább azon gondolkodnánk, hogyan juthatnának pénz, paripa, fegyverhez ???
Jut eszembe, ma reggel óta az ellenségem ellensége a barátom lett : Simicska hírdetőtáblái a legolcsóbbak !...DDD
Szervusztok, jó napot !

Woplk írta...

Az úgynevezett baloldal pedig köszöni szépen jól van. Lassan eladogatnak mindent aztán már csak azok a megalkuvók maradnak akik a parlamentben nyomkodják a gombokat jó pénzért.

mavtelep írta...

Az semmi ! A KDNP kárt is csinál, pedig még szavazói sincsenek...)

Donáto írta...

Az biztos, hogy mi magyarok, nem vagyunk normálisak.
Amit mi itt "lenyelünk" 25 éve, az nem csak V4-nek, de egész Európának sok.
A kis genyó minden hónapban kitalál egy új ellenséget, aki ellen "harcolni kell" de minimum meg kell védeni tőle a magyar embereket.
Ez olyan mértékben elfoglal több államtitkárt, kabinetet és intézményt, hogy emiatt aztán több ezer pedagógus hónapokkal később kapja meg a fizetését, vagy éppen nem fizetik ki iskola közüzemi számláját, ami miatt aztán az adott iskolában nincs fűtés.
A közbeszéd annyira a jogászok szerint fogalmazott, hogy azt egy érettségivel rendelkező átlag polgár már nem képes felfogni.
Mikor egy kórházban lévő gyerek apukája számon kéri, hogy fiának vacsorára miért adtak egy főzetlen virslit egy szelet kenyér és egy karika nyers (!) uborka mellé, - a kórház válaszában sajnálatát fejezi ki a kétségtelenül nyers "húsipari termék" miatt...

http://hvg.hu/itthon/20160215_furcsa_vacsorat_osztottak_a_soproni_korhaz_gyerekosztalyan

Tessék mondani, biztos, hogy normálisak vagyunk, hogy ezt tűrjük?

Kibic37 írta...

mavtelep (12:09)
Én szombaton éltem át ugyanezt :)
A Hír TV-n(!) néztem végig Gyurcsány beszédét. Élőben !!!

hello írta...

Kedves Donáto, ezt a kérdést szerintem rengetegen feltesszük nap mint nap, hiszen naponta nyílik ki a bicska az ember zsebében és hörög a jogos felháborodástól akár a hírek, akár a gátlástalan, nagyképű, pofátlan reakcióik láttán-hallatán, és tisztában is vagyunk vele, hogy már jó régóta nem lenne szabad ezeket eltűrnünk, csak épp azt is tudjuk, hogy több okból nem vagyunk abban a helyzetben, mi, kisemberek, pláne egyenként, de akár több százas vagy ezres csoportokként sem, hogy képesek legyünk tenni ellene.
Plusz rögtön ott a megkerülhetetlen kérdés is, hogy és azután mi merre tovább?
Mert ez is a nagyon nem mindegy része a dolgonak.
Ráadásul nem vagyunk az az öngyilkos merénylő-kategória, aki abban a hitben robbantja fel önmagát is, hogy semmi nem számít, mit okoz vele, fő, hogy ő a túlvilágon elnyeri a tettéért a jutalmát,

hello írta...

www.origo.hu/itthon/20160215-simicska-reklamozza-gyurcsanyt-es-partjat-hirdetes-mahir-cityposter.html

2016.02.15. 07:35325

Mától jelennek meg az utcákon Simicska Lajos hirdetőfelületein Gyurcsány Ferenc pártjának plakátjai. Kétszáznál több reklámot vásárolt a Demokratikus Koalíció a Mahir Cityposter Kft.-től - értesült az Origo

Miért éppen Simicskáék?

Megkerestük a DK-t, hogy megtudjuk: miért éppen az Orbán Viktorral háborúban álló milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozó hirdetőcég felületeit választották. Gréczy Zsolt, a párt szóvivője az Origónak azt mondta, azért, mert "a DK - ellentétben a miniszterelnökkel - ugyanazt gondolja a világról, mint amit mond".

hello írta...

Megtaláltam a HírTV videói között a DK-kongresszusról Gyurcsány F. beszédének közvetítését - merthogy először a DK facés és normál oldalán kerestem, de egyiken SINCS FENN!!!
Ha jól emlékszem, Kibédynek volt egy kupléja: "Én nem hiszem, hogy normális vagyok!"

Nyilván vagyunk többen, akik nem értünk addigra haza a Kossuth térről.

Hír TV rendkívüli hírek: Kongresszust tart a Demokratikus Koalíció

mavtelep írta...

Vessetek a mókusok elé, de én nem szoktam politikai beszélyeket hallgatni. Normális működést, működtetést varok el az irányító hatalomtól/kormánytól, ennek pedig előfeltétele a világos folyamat, a működő szervezet, a szükséges és elégséges szervek munkája.
Na, most képzeljétek el, hogy ezt elmondanám egy Németh Szilárdnak...))) Gyurcsány érti, nem is a magamfajtának szánja a fellépéseit...)))