2016. február 26., péntek

OSZTÓDÁSSAL SZAPORODVA

Elérte a KLIK-et is a végzet, fejcsere volt a hivatalban.
Méghozzá az egy fejet kettőre cserélték, de azért az nem biztos, hogy ha az egy fejre eddig jutó észmennyiséget most kétfelé osztják, akkor a siker garantált lesz.
Az mondja a népi bölcsesség, hogy üres kamrának bolond a gazdasszonya, de ez nem marad így sokáig. az egyik fej itt ugyanis Áder húga, az ő szavát talán meghallja majd a Szent Fül...
Hát nem borzasztó, hogy ilyesmiben kell reménykedni?
Most előveszik a második borítékot: "Szervezz mindent át!" - és a sóhivatal osztódással szaporodni kezd, lesz belőle sok-sok kis KLIK, sok-sok helyi kiskirállyal, még több bürokráciával, még kevesebb pénzzel, hiszen az új potentátok javadalmazását is a saját költségvetésükből kell majd kiszorítani.
Viszont megmaradnak a KLIK jogosítványai, a vezetők kinevezésének jogköre például.
Most majd a járás vagy a megye választja ki a politikailag megbízható, eszmeileg szilárd embereket, akiknek kinevezéséhez természetesen az Országos és Nemzeti KLIK egyetértése kell, míg a végső szót természetesen az ország működtetésének madzagjait saját magasztos kezeivel rángató Vezér mondja majd ki.
Mi nem hibázhatunk, nertársak, mi éberek vagyunk, és ott vagyunk minden kilométerkőnél, sőt néha még a kettő között is.

A két új vezető - egyikük a működtetésért, másikuk az átszervezésért felel - munkaköre nem nyugdíjas állás, mindketten rövid távú feladat végrehajtása céljából kapták meg a stallumot, a napi eladatok ellátása mellett idén június végére készen kell lennie az új működési rendnek.
Ez teljességgel nevetségessé teszi a Köznevelési Kerekasztal (mégcsak nem is Nemzeti, hát mi a sz@r ez nertársak?) létét, hiszen ennyi idő egy országos főhatóságnak arra sem elég, hogy megteremtsék az új vezetők munkafeltételeit, budapesti iroda, budai lakás. Audi 8, laptop, új irodabútor,  dolgozószobából nyíló fürdőszoba, tárgyaló - ez maga betart vagy két hónapig.
Ismerkedés a munkaterülettel, annak felfedezése, hogy Pestalozzi nem az olasz társintézmény elnöke, az iroda belakása, a helyi nyallerek tisztelgő látogatásainak fogadása, a Gallóné képével ellátott darts – tábla, továbbá a „Vezér nyakig a búzában” című kép elhelyezése az irodában – további egy hónap, és már itt is van a június, amikorra már készen kellene állnia a kiérlelt tervnek.
Még szerencse, hogy az ilyen típusú intézményeknél mindig akad egy ember, aki a többiek helyett dolgozik, de persze neki könnyű, hiszen az ő birtokában van a szakzsargon és a közhelyszótár is, azokból lehet kibányászni ilyen veretes mondatokat, minthogy:  „Olyan, az állami fenntartás stabilitására épülő szervezetnek kell létrejönnie, amely a tanulók érdekeit tartja szem előtt, épít az iskolák vezetőinek fokozottabb önállóságára és az ezzel járó nagyobb felelősségre. 
Az az elvárás, hogy az iskolát érintő döntéseket helyi szinten hozzák meg, a rendszerben rejlő lehetőségeket optimálisan használják ki és csökkentsék az egyenlőtlenségeket.
Az új szervezetnek biztosítania kell a feladatellátáshoz szükséges forrásokat és érdekeltséget kell teremtenie az iskola vezetésének önállóságából adódó lehetőségek jobb kihasználására”
Hát, ha ettől nem virágzik fel a magyar iskolarendszer, akkor semmitől!
Az új szervezet kettőt koppant a katedrára a nádpálcával és máris kezében a megfelelő mennyiségű pénz.
Namármost az a baj, hogy ha ezt a szöveget beletesszük egy szitába, és kirostáljuk belőle a közhelyeket meg a marhaságokat, akkor nem marad belőle szinte egyetlen névelő sem.
Ami az állami fenntartás stabilitását illeti, arról már van tapasztalatunk, és még mi lesz itt, ha úgy istenigazában megjelennek a dilettantizmus ezidáig az Unió jóvoltából elleplezhető hatásai, a költségvetés repedései, a rossz döntések következményei…
Ami a tanulók érdekeit illeti, arról ezeknek fogalmuk sincs egyrészt, másrészt meg nem is érdekli őket, mert ha érdekelné, akkor nem akarnának szalagmunkára alkalmas ipari robotokat és mezőgazdasági gyalogmunkásokat nevelni.
Az iskolák vezetőit pedig nem kell önállóságra biztatni, tudnak ők önállóan, felelősséggel dolgozni, ha hagyják őket és megadják nekik a megfelelő felhatalmazásokat munkaügyi és pénzügyi téren.
Akkor jó gazdái lesznek az iskolájuknak, nem csak valami távoli hatalom helyi képviselői.
Hát még, ha magukénak tudhatnák tantestületük bizalmát, mert ugyan a Vezér bizalma sem semmi, de hát - mint tudjuk - Isten törvényeit is folyvást megszegik, még hívei is, merthogy az Úr oly messze van…
A döntések meghozatalához hatáskör kell, anélkül az egész annyit sem ér, mint májusi libapotty a legelő zöld füvén.
A hatáskör mellé meg pénz, mert pénz nélkül a legjobb döntést sem lehet végrehajtani.
És ha mindez megvan, akkor minek a KLIK?
Hogy utalja a pénzeket?
Arra ott van az Államkincstár.
Vagy folyamatosan bele akar pofázni abba, amit helyben esetleg már eldöntöttek?
Vagy csak a hatalom édes érzete okán?

Az fel sem merül, hogy ez a banda szép csendesen kiirtotta a társadalomból az önkormányzatiságot, a helyi önkormányzatokat is beleértve.
Merthogy ma már nemigen maradt náluk se pénz, se hatáskör, se semmi, viszont a hivatalok élnek és virulnak, csak azt nem tudja senki, hogy miért nem lehet a társadalmat felnőttnek kezelni?
Szánalmas állapotok, nagy baj lenne, ha ebbe így belemennének a pedagógusok, a szülők, meg a diákok, merthogy ezen a területen ők a szentháromság, mégha azt szeretnék elhitetni is velük, hogy nincs közük a dologhoz.
Dehogy nincs, sőt, nekik van közük a dologhoz igazán, a miniszterelnököt meg a többi léhűtőt meg azért tartjuk, hogy az adónkból, felhatalmazásunk alapján szervezze meg a munkát.
Aki azt hiszi, hogy a választásoknál rablóvezért választunk, vagy korlátlan hatalmú császárt, az igen nagyot téved.

Az csak a baj, hogy míg rá nem jön mindenki a tévedésére, addig meglehetősen nehéz élhető társadalmat építeni.
De azért eljön még ez az idő...
Nem is olyan sokára.

:O)))

10 megjegyzés:

nemóvatos írta...

...."a miniszterelnököt meg a többi léhűtőt meg azért tartjuk, hogy az adónkból, felhatalmazásunk alapján szervezze meg a munkát."

Ezt kéne minden polgár fejébe besulykolni meg mellé annak a képességét: felismerje amikor így van, meg azt is amikor nem. És, hogy nemleges estben mi a joga, kötelessége.

Úzbence írta...

Kedves Pupu!Mintha a fejcsere mindent megoldana!Csak a kis KLIK-ekben több fideszkatonának lesz jó állása.Milyen álságos:"Olyan szervezetnek kell létrejönnie,amely a tanulók érdekeit tartja szem előtt,épít az iskolák vezetőinek fokozottabb önállóságára és az ezzel járó nagyobb felelősségre."Hatáskör és pénz nélkül?Tényleg fel kellene már dühödni!

morzsi írta...

Jónapot Mindenkinek!

Nagyon jól aludtam, szép álmom volt. Azt álmodtam, hogy lemondtam indokolás nélkül az államtitkári állásomról. Igen, államtitkár voltam!
Én voltam a diaszpóráért és a peronoszpóráért felelős államtitkár.
Ez a keddi eset a nemzeti választási bizottságnál azonban elgondolkodtatott, hogy egy szocialista képviselő merészelt választási kérdést előterjeszteni!
Megoldottuk, de azért úgy éreztem, hogy a komcsik, vagy bolsik veszélyeztetik a demokráciánkat. Ezért mondtam le.
Péter felhívott - és azt ajánlotta, hogy kineveznek újzélandi nagykövetnek, vagy ha mindenképp maradni akarok, esetleg megválaszthatnak Almáspitére polgármesternek. Ott most mondott le valaki.
Én közbevetettem, hogy de a KLIK, mire ő lehurrogott, hogy az nem, mert oda Helén megy, a János felesége, és mellékesen megjegyezte, hogy - ne irigyeljem, mert az "nem egy nyugdíjas állás..."

Most pár nap időm lesz és törhetem a fejem, üdvözlettel: Morzsi László Zsolt

Kibic37 írta...

PuPu!
Nagyon tetszett az Alapítvány-ra hajazó metaforád a rostával, meg az is, amit nemóvatos emelt ki. De feltennék egy kérdést:
Min alapszik az a töretlen optimizmus, ami az utolsó mondatodból sugárzik? Te már tudsz valamit?

PuPu írta...

Hogyne.
Tudom, hogy semmi sem tart örökké, és azt is, hogy saját maguk alatt vágják a fát.
Szokás szerint nem mi fogjuk elnyerni a választók bizalmát, hanem ők veszítik el.
Türelem, itt még annyi minden történhet a választásokig...

:O)))

Pityi Palkó írta...

Kedves Pupu!

Hiányoltam, hogy nem emlékeztél meg tegnap a "kommunizmus áldozatainak" emléknapjáról.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága nem volt ilyen feledékeny, mert 500! olyan volt kommunista vezető adatait tette közzé, akik részt vettek az 56-os forradalom leverésében, vagy a forradalmat követő leszámolásokban.

Érdekes módon, azonban e bizottság is kicsit feledékeny, mert a "holokauszt emléknapon" nem hozta nyilvánosságra a magyar háborús bűnösök, a volt Waffen-SS tagok és a nyilas párszolgálatosok névsorát.
Lehet, hogy ez utóbbi adatsor kicsit hosszabb lett volna?

Cereus írta...

Kedves PuPu !

Ez a fajta szaporodás az ősi primitív állatvilág szaporodási módja.
Szerintem a bajt fokozza, hogy ezek szimbiózisban élnek egymással.
A legnagyobb baj pedig, hogy rajtunk élősködnek.
Én a létüket inkább az üregi nyulak szaporodásához hasonlítanám.
Különböző fészekaljakból számtalan "rátermett" vő, esetleg tolvaj rokon kerülhet a Simicska
vállalkozásokat lenyomva, nyerő helyzetbe.
Erre az uram-bátyám-vőm uram-egyfolyosós barátaim-félfasiszta szobrokat avató kocsmárossal-meg a kummogó tanács adóval,-szavazati jogod akkor lehet ha megengedjük- rendes kórházi ápolást, a gyepfűtési projekt, nagy értékű képvásárlás után, ha marad az ÚNIÓS pénzből
akkor kaphatsz.
Erre írta Székely Góbé, "PuPu nagy barátja" .hogy ez egy "liberális Orbáni demokrácia".
Az Ő fejével pedig egyáltalán nem szeretnék gondolkodni.

MoonRiver írta...

A helyzet fokozódik, mondaná gátőr elvtárs. Sok egyéb mellett például azért, mert minden gyerek tudja, hogy van egy olyan amortizálódási pontja a játékának, ami végleg megjavíthatatlanná teszi azt. A KLIK már régen eljutott erre a pontra. Nem feltétlenül azért, mert a világon semmit nem lehetne vele kezdeni. Magyar ember találékony sz.ból ,h.ból is összetákol bármit, és működik is néha. Azzal nem lehet kezdeni semmit, hogy olyan mérhetetlen közutálat lengi körül az egész szervezetet, hogy tökéletesen mindegy, hány feje van, vagy lesz és azok kik lesznek. Ahogy a "tocsikolás" megszületett egykor, a KLIk neve is szitokszó immár.
(Pölöskeiné pedig tároljon be pár tubus síkosítót, szálkák ellen.)
Ma a hangosban felolvasták az OH dörgedelmeit a 29-i teendőkről. Felhívták a figyelmet arra, hogy az bizony tanítási nap, igazolás kell és egyéb nyalánkságokat is fűztek hozzá. Mi eléggé kicsik vagyunk még, nálam 2 szülő jelezte az osztályból, hogy nem fog jönni a gyerek és írjon-e igazolást. Ha nem ordítják a fülembe a fenyegetést, rábólintok, hogy igen, hozzon igazolást. De ezek után azt írtam be válaszul, hogy nem kell igazolás és nem is írom be hiányzónak a gyereket. Miért kell a normális pedagógust mindig felbőszíteni?!!!

promenad írta...

"Tekintsd komédiának és múlattatni fog !" /By Shakespeare /

MoonRiver írta...

Kösz. Ez nekem is szállóigém, szeretem is.
A buliban én, mint tanerő, tán kevéssé vagyok sérülékeny...