2019. január 14., hétfő

BOLONDOKHÁZA

Bezárták a fővárosban a Merényi Kórház pszichiátriáját.
Érdekes fejlemény, különösen, ha arra gondolunk, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere éppen az ilyen páciensekre lett optimalizálva, akik akár saját érdekeik ellen is képesek támogatni a Vár Fura Urát.
A pszichiátriai részleg egyébként éppen ideális méretű volt, méretét tekintve alkalmas akár a kormány és az összes államtitkár egyidejű kezelésére, akár a Magyar Országgyűlés összes képviselőjének befogadására.
Nemrég újították fel - a zárt osztály új zárakat kapott, a kényszerzubbonyok hátára már felvarrták a TEK feliratot, a raktárakban hegyekben állt a focilabda, volt egy elkülönítő hálós ággyal a Nemzet Esze számára, és zártláncú televízió, mint a Parlamentben.
A páciensek választhattak, vagy ezt nézhették, vagy a mikrohullámú sütőt, igaz, utóbbinak kisebb a képernyője.
A műsort a közszolgálati televízió biztosította, semmi izgalom, semmi enerváltság, töretlen optimizmus, folyamatos győzelem, full boldogság, elégedett nyuggerek, jólképzett fiatalok, a nyuszikat legyőző anyák, háttérben a meggyőző alom csángó kesergőket énekel.
A horrort Soros képviselte, aki a filmen egy láncfűrésszel kergette Wittner Mariskát, egyenesen a migránsok karmai közé - producer Andy Vajna.
Az ételt a Costes biztosította, a négyfogásos menü a bolondnak is megérte volna, de már nincs rá szükség.
A  pszichiátriát bezárták, a zárt osztályból így zárt-zárt osztály lett, a betegek meg mehettek világgá.
Végül is Cegléd itt van a szomszédban, aki beteg, az pedig ne panaszkodjon, nyögjön.
A bezárás oka a szakemberek hiánya.
Ebből is látszik, hogy nem mindenki bolond, aki leharapja a bögre fülét, merthogy az a legfinomabb, - a vízválasztó itt az, hogy külföldön dolgozik, vagy itthon.
Aki itthon, az mehet is ízibe elektrosokkra, 2030-ig még van, utána se áram, se sokk.
Majd küld nekünk Cassandra-levelet Viktor Tongáról, mint Kossuth Deáknak, mi meg talán kölcsönadhatnánk neki L.L. politológust, mint jövendölési szakembert - valami hasznunk nekünk is legyen...


Komolyra fordítva a szót, már megint a legelesettebbekkel szórakoznak, példa erre a nyugdíjak elmaradt kézbesítése is.
Ma ez - hála az uniós pénzeknek - még csak technikai ügyetlenkedés, de mi lesz, ha holnap leül az autóipar, vagy szétesik az Unió, mely projekten oly szorgalmasan dolgozik Nagyurunk?
Egy országot, melyet egyébként is elhagytak már legéletrevalóbb polgárai, nem fognak eltartani közmunkások, műkörmösök és a nyugdíjasok...
Annyira lenézik utóbbi generációt, hogy még magyarázkodni sem tartották fontosnak, a nyuggerek meg ostobák, hiszen igen jelentős választói csoportot képviselnek, vásárlóerejük sem kicsi, idejük is van és a politizálást is szeretik, vesztenivalójuk is korlátozott.
Emellett egy végtelenül elhanyagolt társadalmi réteg, és a Bolondok Királya előszeretettel éli ki rajtuk despotikus hajlamait.
Ők azok, akik öt forintért elhúzzák a banyatankot a falu másik végére krumplit venni, ők kuporgatják a pénzecskéjüket, ők kotorásznak a pénztárnál a pénztárcájukban, ők fűtenek a gáztűzhellyel egy negyed órácskát a konyhában, ők próbálnak fát aprítani az udvaron a mínuszokban - már ha van fa.
És ők hűlnek ki csendesen.
Majd mikor egy hét múlva rájuk találnak, ők teszik meg azt az utolsó szívességet, hogy végelgyengülés diagnózissal a hónuk alatt baktatnak át a túlvilágra, hogy ne rontsák a statisztikát, mint megfagyott emberek...
Milyen ország lett ez?
Milyen ország az, melyben a miniszterelnök volt harcostársa egy Geiger-Müller számlálóval a zsebében közlekedik, hogy tudja, mikor kapja meg a végzetes sugáradagot?
Ő pedig már csak ismeri a módszereiket, hiszen jelentős részüket ő találta ki.
Ebből a nézőpontból pedig érdemes lenne megvizsgálni Ferenczy Krisztina halálának körülményeit is, aki rengeteg bűncselekményt tárt fel Orbán környezetében, és akinek a munkássága sajnos abbamaradt, mert nem volt újságíró, akiben lett volna annyi bátorság, mint ebben a nőben, aki maga volt a két lábon járó veszély erre az ócska bandára.



Nem tudom, kitart-e a  felháborodás még kis ideig, mindenesetre nem tartom szerencsésnek ezt az előválasztásosdit, most, amikor legnagyobb szükség lenne az egységes fellépésre.
Attól tartok, dicső politikusaink szívlapáttal fogják szórni egymásra a sz@rt, van egy gyanúm, hogy ez is a cél.
Merthogy a fontossági sorrend az lenne, hogy először ezeket el kellene zavarni, utána korrigálni a korrigálnivalókat, aztán lehetne önkormányzati választást tartani.


A Magyar Köztársaságban, természetesen....


:O)))

21 megjegyzés:

góbé írta...


"...Nem tudom, kitart-e a felháborodás még kis ideig, mindenesetre nem tartom szerencsésnek ezt az előválasztásosdit, most, amikor legnagyobb szükség lenne az egységes fellépésre..."

Nagyon igaz ! Nem is értem, ha az emeszpének jó volt Karácsony me.-jelöltnek, mér'nem jó főpolgnak. Miért kell ráinditani a se hús-se hal Horváth Csabát.

Jutka írta...

Nagyon igazad van Pupu.
Sajnos tapasztalatból tudom hogy a kiengedett betegeket semmiféle utógondozásban nem részesítik. Gyógyszerre nincs pénzük.....
Lelkisegély szolgálatnál voltam önkéntes... és pont ilyen esetek miatt hagytam abba, mert azzal hogy meghallgattam öket segíteni nem tudtam. csak magamat hergeltem vele fel.
Rengetegen vannak. A fél ország xanaxon és egyéb szeren él. Ez tény .

Anikó írta...

Pupu fergeteges vagy, nagyon jó írás :-) 2 éve újították föl milliárdokért !!!! Érthetetlen.

talalom írta...

Góbé! Két napja kaptam a levelet, hogy szavazzak Karácsonyra (előválasztáson, mert Karácsony csak úgy vállalta, igaza volt!). Egyébként én nem indítanék senkit most főpolginak. Had birkózzon Tarlós Puzsérral - jókat lehetne röhögni a két bunkón. A főpolgi amúgyis csak a csicskája lehet 22-ig az első szolgának. (És bármikor módosíthatja a Budapest törvényt is.)
Viszont: minden erővel ráfeküdnék a kerületekre: a XIII., XV., XIX. kerület mellé be lehetne húzni még legalább nyolcat. A fővárosi közgyűlés meg a kerületi polgikból(is) áll: kétfelől fogják szívatni a főpolgit. Karácsony annál jobb politikus, minthogy ilyen ügyekben darálják le.

obsitos írta...

Az előválasztást néhány nagy eszü politológus találta ki és beugrasztja a szintén nagy eszü politikusokat a homokozóba. Elképesztő !!! A Magyarországi helyzettel semmilyen tekintetben (pártok száma, hagyomány , politikai kultúra ) sem összevethető, két-párti Amerikát akarják majmolni A Fidesz meg röhöghet az alcsuti disznóólak árnyékában. Szégyen!

nemóvatos írta...

Ahelyett, hogy ellenzékék "korrigálnák a korrigálni valót" mindjárt az EP választáson, azon megy a görcsölés, hogy hány csókos szerez brüsszeli apanázst, pártonként(egy max. kettő). Nem számít a NER-en üthető seb, a mitosz döntés esélye.
Nem érdekli őket, hogy külső, belső üzenet értéke lenne annak, ha minimalizálnák az Orbán által a néppártnak (vagy a radikálisoknak?) szállított képviselők számát.
Állíthatnának egy közös listát valamennyi parlamenti bejutási küszöb felett mért ellenzéki párt 1-1 jelöltjével kezdve, majd folytatva azt a kutatások szerinti erősorrend alapján további 1-1 fővel egészen 21-ig. Oszt ehhez nyomatni a közös kampányt.
Ehelyett: közvélemény kutatásként értelmezik a helyzetet és ontják a "mozgósítás" dumát önálló listák mellett, aminek ugyan az lesz a vége mint áprilisban.
A töredék szavazatok + a határon túliak + a majrézó Fidesz mozgósítása miatt, tarolni fog Orbán.
Ha ráadásul a közös listát óhajtó/remélő választók nem kívánják búsás euró fizetéssel kistafírozni azt az 1-2 pártcsókost, akiket le akarnak nyeletni velük, ezért távol maradnak a szavazástól; az eredmény még xarabb lesz (a kevlár mellény meg még nagyobb).
Aztán lehet kapaszkodni az önki. választásokra, amire egy májusi zakó és a nyári szabadságok után a választó magához sem tér.
A főpolgis előválasztás jól mutatja a baloldal dilettantizmusát, hiszen Puzsér a feltételeivel csőbe húzta, Molnár Zsolt meg a hozzáállásával meghekkelte előre az egész cirkuszt.
Sebaj, "Pistának jó lesz"!

góbé írta...


Talalom ! Nem lenne egészséges amit felvetettél. Puzsér egy politikai terméke a fidesznek. Efféle hisztis hőbörgőre épeszü ember nem szavaz, azt mondja, akkor már inkább a Tarlós. Az a Tarlós, aki átpasszolta o1G-nek a fővárost a közfejlesztési tanáccsal:

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ebben-allapodott-meg-orban-es-tarlos.673511.html

Orbán csak azt a megállapodást, ill abból is csak annyit tart, be amelyhez kedve van.

nemóvatos írta...

Bocs' Kedves talalom, de nem bírom ki.

"Karácsony annál jobb politikus, minthogy ilyen ügyekben darálják le."

A nevezett nekem is szimpi. De ledolgozta magát szépreményűvé azzal, hogy nem állt ki bátran, személyében (mint Puzsér) jelöltnek és pl. "aki szereti Budapestet az velem van" jelszóval, (legfeljebb ha kell, Puzsérral előválasztva) szántot-vetett volna.
További kerületeket is csak példamutatóan tökösebb magatartással, a kerületi honpolgár mindkét szavazatának egyértelműbb, egy irányba hasznosulásának reményével lehet behúzni.
A langyosat nem csak a jóisten, de a választó is kiköpi.

nemóvatos írta...

By góbé január 16. 5:42.

Az aligha fideszes politikai termék Puzsér, "ön járó- és tömjénező" entitásként vagyon a főváros orbanizációjának elősegítésére kárhoztatva.

Sztem.

góbé írta...


Nemó ! Legyen a Te igéd szerint... De ha már Puzsér ?!? Méér'nem a Bödöcs ???
Fussunk neki együtt ! Tegyünk különbséget szakmailag, elkötelezettségben, hozzáértésben, - mármint részükről.
Azt meg nagyon halkan, óvatosan jegyzem, hogy öt éve, a Bokros, a 0-ról indulva, felépitetlenül, két hét alatt, 35%-ot szerzett !!

Kis odafigyeléssel, rendes taktikával, Budapesten lazán meg lehetne szivatni o1G-t és csapatát.
Csak megint bejön a sok-sok évtizedes ellentmondás: Akinek édeke, nincs hatalma hozzá, akinek hatalma van, annak meg nem érdeke...

talalom írta...

Asszem, Puzsér ügyében egy húron pendülünk.
De: góbé írja, hogy formálisan is átpasszolták a fővárost az első szolgának. Akkor minek kéne ezen a játéktéren játszani, ahol focit hirdetnek, de pókfocit játszanak??? De a kerületekben van némilehetőség: ha másra nem, a továbbépítkezésre. (Mindhárom kerület országgyűlési képviselője is baloldali.)
Előválasztás: szerintem is marhaság. Az eredmény még a közvéleménykutatásoknál is hamisabb lesz. Hiába lesz nagyobb a létszám: a közvéleménykutatók úgy kérdeznek, hogy a válaszolók nagyjából reprezentálják a lakosság egészét: idős-fiatal, nő-férfi, városi-falusi stb. Itt meg nagyobbrészt a hívek szavaznak.
Karácsonyban vannak illúziók az ún. közvetlen demokrácia iránt - nyilván emiatt ragaszkodik az előválasztáshoz.
Nemóvatos: Nekem nem elég, ha valaki "szereti Budapestet". Szerintem Tarlós is szereti, Puzsérról nem tudom elképzelni, hogy bárkit/bármit szeretne saját magán kívül.

1970 írta...

"Mindhárom kerület országgyűlési képviselője is baloldali."

Kedves talalom!

Baloldali, vagy ballib? A kettő nem ugyanaz!

talalom írta...

Ez a "ballib" a legnagyobb ótvaros aljasság, amit a magukat baoldalinak gondolók mélyen beszoptak. Liberális, vagyis szabadelvű, normális közegben létezik konzervatív, sőt nacionalista is.Nekem az, aki nem képes empatikusan, más elképzelések iránt nyitottan gondolkodni, az nem "baloldali" (nem is jobboldali), hanem bugris.

1970 írta...

Kedves talalom!

Bejegyzésed stílusával és mondanivalójával tulajdonképpen önmagadat minősítetted:)

NewTiborc írta...

Érdemes elolvasni. Lehet gondolkodni, kinek hol lenne a helye? bolondok háza, börtön? stb..

https://nepszava.us/dollartizmilliardos-buntetessel-tudatositanak-a-magyarokban-mi-tortent-a-horthy-rendszerben-1/

talalom írta...

A "minősítésem" nem az én dolgom. De aki már elmúlt negyven éves, és mindig, mindenki egyetértett vele, az nézzen körül: csinált-e valamit egyáltalán az életében.
1970-nel nincs személyes konfliktusom, hiszen nem is ismerem. De nemcsak ő, hanem nagyon sokan a baloldaliságot valami nyálas siránkozásnak tekintik a "szegények és gyengék" sorsán.
Holott a baloldaliság lényege a szolidaritás, ami nagyon nem egyenlő az álszent jótékonysággal. A szolidaritás az, hogy elismerem: minden embernek emberré születése okából joga van az életre. Méghozzá a méltó életre. (Ezért is vagyok híve a feltétel nélküli alapjövedelemnek.) A szolidaritás a társadalom egyetlen hatékony eszköze a káosz, széthullás, erőszak ellen.
Aki meg kritikátlanul hajtogat egy olyan, a legvérmesebb szélsőjobb által kitalált, tisztátalan fogalmat, mint a "ballib", az bizony bugris.

1970 írta...

Kedves talalom!

Nagyon érdekes a stílusod, ahogy nem személyhez szólsz a bejegyzéseidben, hanem általában (mindenkinek?) írsz valamit, miközben azért odaböksz egy konkrét illetőnek egy megjegyzést. Ez igen sokat elárul a személyiségedről.
Azt írod:
"a baloldaliság lényege a szolidaritás." - Látod, kedves talalom, ebben nagyon egyetértünk! De a szolidaritás nem csak azt jelenti, hogy "minden embernek emberré születése okából joga van az életre". A szolidaritás azt jelenti leginkább kedves talalom, hogy az egyes társadalmi csoportok, rétegek kiállnak egymásért, egymás jogaiért, támogatják, segítik egymást - méghozzá önzetlenül, DE viszonttámogatás reményében. Tudod, kedves talalom EZ volt az, ami az elmúlt 8 év előtti 20 évből piszokul hiányzott. Amikor a Te liberális lieblingjeid magasról tettek a munkásokra, bányászokra, a "panelprolikra", a nyugdíjasokra, a pedagógusokra, a rendészeti dolgozókra, és még sorolhatnám tovább... Amikor persze őket is elérte a kisöprés (pl.: CEU ügy, ami a világ legostobább döntéseinek egyike), akkor álszent és képmutató módon böfögték mindenki képébe, hogy legyenek szolidárisak velük. Olyanok, akik két kézzel pusztították addig a társadalmi szolidaritást.
Ezért nem hiszek nekik, és ezért vallom azt, hogy ameddig ez az (egykori rendszerváltó) hatalmi elit nem adja át a helyét másoknak, addig itt dagonyázhatunk tovább az ürülékben és a mocsokban.
A "ballib" fogalmat pedig nem a "legvérmesebb szélsőjobb" találta ki. Olvasd időnként a hvg.hu-t, meg fogsz lepődni. Emiatt kár "lebugrisozni" a veled egyet nem értő embertársaidat.

talalom írta...

Rendszeresen olvasom a hvg-t - de nem emlékszem, hogy ők találták volna ki a "ballibet". De mindegy is - akárki, az egy rosszindulatú, korlátolt valaki volt. Nem lényeges. A lényeg, hogy ezt a hülyeséget sokan lelkesen fölkapták, mint tyúk a piroskukoricát.A "panelproli" viszont igazoltan jobbos: forrása a mára egészen elborult agyú házelnök.
Hanem a szolidaritás bizony fontos fogalom, ideje lenne tisztáznunk egymás között is, mit értünk alatta.
Nekem a szolidaritás nem az, amikor megsimogatom pl. a bányász buksifejét, hogy mindegy apám, mit csinálsz, annak mi az értéke:majd kifizeti valaki. Vagy a tanárt: nem baj, hogy nincs már annyi gyerek, neked fizetjük a katedrádat - akár bele is gyökerezhetsz. (A CEU-val nem a "liberális liblingeket" söpörte ki a korlátolt hatalom, hanem az egyetemes tudáshoz való jogát minden magyar állampolgárnak.)
Nekem a szolidaritás az, hogy minden embernek jogot és esélyt kell adni arra, hogy nyitott szemmel járjon a világban, és képes legyen arra, hogy fölfogja e folyamatok egy kis részét. Akkor lesz képes a maga életét irányítani, és a másokéval együttérezni. Ez az én szabadelvűségem.
Nem az a szolidaritás, hogy "jóvangyerek,csináld, amit az apád, csak jobban". Szögegyenesítésből csak szolgaszinten lehet megélni - ezért nézz körül a világban, hagyd a görbe szöget másra! (Magam háromszor váltottam szakmát, pályát az életemben. Nem gazdagodtam meg, de megélek - és a fiam nálam is "többre vitte".)
A szolidaritás az, amikor a munkáját vesztett bányászt-tanárt-bárkit nem hagyom a semmibe hullani, hanem zaklatom: erős vagy, okos vagy (ha nincs is bőrpapírod róla), amíg kitaláljuk, mi legyen, segítek.
1970! Próbáld meg már a közhelyküszöböket átugrani! Biztosan sikerül,ha mersz a saját gondolataiddal előjönni!

1970 írta...

Kedves talalom!

Nem hiszem, hogy én ragadnék le a "közhelyküszöböknél" (ugyan mi ez??? a te találmányod?). Azt gondolom, a közhelyes gondolkodás rád jellemző, mivel sajnos nem tudsz ellépni attól a mantrától, amit a rendszerváltáskor (és azóta is) ennek az országnak sulykolnak. A fenti bejegyzése(i)d is ezt igazolják: megrekedtél annál a lemeznél, amit itt feltettek 1990-ben, és azóta is azt játszod. Csak csendesen szólok: 30 év telt el, ami hosszabb, mint a lovastengerész rendszere volt. Ideje lenne ennek az elitnek elszámolni, és bizony kedves talalom neked is ideje lenne el(le?!)számolni a mantráiddal.
Pl.: az alábbi mondatod az ez irányba tett váltás egyik jó állomása lehetne:

"A szolidaritás az, amikor a munkáját vesztett bányászt-tanárt-bárkit nem hagyom a semmibe hullani, hanem zaklatom: erős vagy, okos vagy (ha nincs is bőrpapírod róla), amíg kitaláljuk, mi legyen, segítek."

Látod, tudsz te így is gondolkodni, de a fentebbi bejegyzéseidben homlokegyenest más módon értelmezted a szolidaritást. Szóval most én biztatnálak: rukkolj elő ilyen saját gondolatokkal kedves talalom, mert ezek nem az unos-untalan ismételt liberális mantrák közé tartoznak!

A "panelproliról" meg csak annyit, hogy valóban jobbos gyökerű, de sajnos az egykori SzDSz és a mai MSzP (és DK) jó néhány politikusa is átvette ezt a sült ökörséget. Na, látod erről beszélek, amikor azt mondom, hogy ez nem baloldali politika, hanem egy neoliberális katyvasz, ami törvényszerűen vezet a baloldal tönkretételéhez.

És még egy mondatodra reagálnom kell, mert a szakmámat érintetted:
"Vagy a tanárt: nem baj, hogy nincs már annyi gyerek, neked fizetjük a katedrádat - akár bele is gyökerezhetsz."

Ebből az egy mondatból látszik, hogy halvány lila dunsztod sincs a mai oktatás helyzetéről. Nem ismered, milyen osztály- és csoportlétszámokkal működnek egyes iskolák és óvodák, nem tudod, hogy néhol lasszóval sem tudnak tanárt, tanítót, óvodapedagógust fogni, és arról végképp nem tudsz (egyelőre ezt nem kürtölik világgá), hogy néhány éven belül milyen komoly bajok lesznek az iskolarendszerben emiatt. Azt javaslom neked, e téren tájékozódj alaposabban!

talalom írta...

Legalább arra emlékezz, hogy Te miről beszéltél: a ilencvenes évek eleji"szélnek eresztésről". Ma meg 2019 van.

1970 írta...

Kedves talalom!

Ne csúsztass legyél szíves! A következőket írtam:

"Amikor a Te liberális lieblingjeid magasról tettek a munkásokra, bányászokra, a "panelprolikra", a nyugdíjasokra, a pedagógusokra, a rendészeti dolgozókra, és még sorolhatnám tovább... Amikor persze őket is elérte a kisöprés (pl.: CEU ügy, ami a világ legostobább döntéseinek egyike), akkor álszent és képmutató módon böfögték mindenki képébe, hogy legyenek szolidárisak velük. Olyanok, akik két kézzel pusztították addig a társadalmi szolidaritást."

Ez nem kifejezetten csak a "szélnek eresztésről" szól, hanem arról, hogy a társadalmi kohéziót pusztítandó az elmúlt közel 3 évtizedben mindig kipécéztek egy-egy réteget, akikkel tudatosan fordították szembe a társadalmat. Ez nem a kirúgás csak, a negatív jelzők, a "karaktergyilkosság" (társadalmi csoport szintjén) szintén ide sorolható.
És igen: 2019-et írunk, ez a folyamat, ami akkor kezdődött, ez vezetett ide. Ezt nem látni, óriási politikai vakságra vall.